فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1390)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1390)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهش ها
  • حسین غلامی صفحه 3
    نظام عدالت کیفری دارای مشتریان ثابت و مستمری است که بخش مهمی از فعالیت ها و اشتغال های آن را به خود اختصاص می دهد. بزهکاران و به خصوص بزهکاران حرفه ای و مکرر، و نیز بزه دیدگان (از جمله بزه دیدگان مکرر)، از جمله مشتریان مستمر نظام کیفری به شمار می روند. سیاست گذاری جنایی برای پیشگیری از کاهش نرخ تکرار بزهکاری و بزه دیدگی، شرط بنیادین تقلیل جمعیت کیفری و هزینه های اجتماعی اقتصادی ناشی از جرم است. در این مقاله، ضمن تاکید بر ضرورت توجه به سیاست گذاری افتراقی برای پیشگیری از تکرار بزهکاری و به ویژه بزهکاری مجرمان حرفه ای و نیز تصریح لزوم توجه به پیشگیری از بزه دیدگی مکرر، به عدم التزام مراجع اجرای عدالت کیفری جهت اتخاذ رویکردهای پیشگیرانه غیر کیفری در پیشگیری از بزهکاری مکرر و نیز فقدان سیاست گذاری مناسب جهت ایجاد سازوکارهای پیشگیرانه مذکور در نهاد اقدامات تامینی در ایران پرداخته شده است. در عین حال، با توجه به اهمیت پیشگیری از بزه دیدگی مکرر، نقش و کارکرد آسیب زای نظام عدالت کیفری سنتی به عنوان یکی از منابع ایجاد بزه دیدگی مکرر مدنظر واقع شده است؛ به نحوی که شرط ضروری هرگونه تحول در چرخه بزه دیدگی مکرر، ضرورت تغییر نگرش پارادایمی به نقش بزه دیدگان، حقوق و نیازهای آنان از عدالت در امور کیفری تلقی شده است. رویکردترمیمی، ظرفیت لازم برای چنین تحول پارادایمی است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری جنایی، تکرار بزهکاری، تکرار بزه دیدگی، عدالت کیفری (سنتی)، عدالت ترمیمی
  • محسن عینی صفحه 19
    از راهبردهای مبارزه موثر با قاچاق انسان، به عنوان جرمی علیه کرامت انسانی، حمایت از بزه دیده آن است. حمایت از بزه دیده جرم قاچاق انسان مبتنی برارزشهای حقوق بشری وبه دلیل آن است که او، بزه دیده جرم و نه مرتکب آن است و حمایت از او به همکاری بزه دیده با مقامات صلاحیتدار اداری و قضایی و به اجرای عدالت مدد می رساند و به علاوه از بزه دیدگی دوباره اوجلوگیری می کند.بر این اساس اسناد فراملی مثل پروتکل پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق اشخاص به ویژه زنان و کودکان سازمان ملل متحد و در رتبتی برترکنوانسیون اقدام علیه قاچاق انسان شورای اروپا، تدابیر حمایتی مختلفی را که به بهبودی جسمی، روانی و اجتماعی بزه دیده کمک می کند و او را برای بازگشت موفق به خانواده و اجتماعش یاری می کند، مقرر کرده اند. سه مورد از این تدابیر عبارتند از: تامین امنیت و سلامت بزه دیده؛ جبران خسارات قربانی و کمک به بازگشت ترجیحا اختیاری بزه دیده به جامعه مبداء.سیاست جنائی ایران باید از راهبرد حمایت از بزه دیدگان جرم قاچاق انسان استفبال کند و قوه قانونگذاری ایران تدابیر حمایتی مناسب و از جمله تدابیر سه گانه مزبور را، پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، حمایت از بزه دیده، جبران خسارات، حقوق بشر، بازگشت قربانی، تامین امنیت و سلامت
  • امیرحسن نیازپور صفحه 49
    حقوق کیفری قهرآمیزترین شاخه حقوق است که به شکل سنتی با رویکردی یک سویه به پدیده بزه کاری پاسخ می دهد. در این بستر، حقوق کیفری با ماهیتی سرکوبگر بر بزه کار مجازات تحمیل می کند؛ بی آن که نظر/ اراده وی در فرآیند تصمیم گیری را مورد توجه قرار دهد. با وجود این، حقوق کیفری امروزه به دلیل تاثیرپذیری از آموزه های سیاست جنایی، جرم شناسی، حقوق بشری متحول شده و راهبردهای جدیدی را برای پاسخ دهی به پدیده مجرمانه اتخاذ کرده است. بارزترین نماد این تحول «راهبرد قراردادی شدن حقوق کیفری» است که در پرتو آن بزه کار می تواند در فرآیند پاسخ دهی به بزه کاری مداخله نماید. در این نوشتار پس از شناسایی ماهیت حقوق کیفری (الف) از زمینه های پیدایش و ماهیت قراردادی شدن حقوق کیفری (ب) سخن به میان می آید.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری، مصالحه کیفری، قراردادی شدن حقوق کیفری، سیاست جنایی، دادستان
  • سعید قماشی صفحه 67
    سیاست جنایی به عنوان راهبرد مبارزه با جرم به ژرف زیر تاثر دگرگونی های اجتماعی شکل می گیرد، برخی از این دگرگونی ها بر پایه ی تحول در مبانی نظم اجتماعی رخ می دهد. در دنیای پیشا مدرن یکی از مبانی مهم نظم اجتماعی نگه داشت تشابهات جمعی بود و در این راستا از وظایف مهم حکومت ها نیز حفظ این تشابهات فراغ از واقعیت های اخلاقی از رهگذرجرم انگاری رفتارهایی بود که ناقض آنها به شمار می رفت.
    ولی امروزه با توجه به بحث های نوین فلسفی و موقعیت یافتن انسان در کانون توجه خویش می توان نگه داشت کرامت انسانی را به عنوان یک واقعیت اخلاقی یکی دیگر از مبانی مهم نظم اجتماعی به شمار آورد و در نتیجه می توان از آن به عنوان راهبرد نوین مبارزه با جرم یاد کرد.
    کلیدواژگان: مبانی، نظم اجتماعی، سیاست جنایی، کرامت انسانی
  • رحیم نوبهار صفحه 91
    این مقاله پس از توضیح مضمون اصل کاربرد کمینه حقوق کیفری، مبانی و مستندات آن را بررسی می کند. به موجب این اصل، جرم انگاری آخرین سلاح است و تنها در فرض ضرورت و ناکارآمدی دیگر اقدامات و ضمانت اجراها باید به سراغ آن رفت. مقاله همچنین به ذکر شماری از ایرادها و انتقادهای وارد بر این اصل می-پردازد. این ایرادها البته اعتبار و اهمیت اصل را نفی نمی کنند؛ آن ها بیشتر نشانگر تردیدهایی در کارایی این اصل همچون معیاری قابل اعتماد برای پیشگیری از تورم کیفری هستند. مقاله در ادامه به بررسی این اصل از چشم انداز اسلامی می پردازد و با توجه به برخی مفاهیم، اصول و قواعد اسلامی که با محتوای این اصل هم پوشانی دارند، اجمالا آن را با رویکردهای اسلامی سازگار ارزیابی می کند.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، محدودیت های حقوق کیفری، تورم کیفری، اسلام و جرم انگاری
  • محمدعلی بابایی صفحه 115
    جهانی شدن به عنوان فرایندی که در حوزه های مختلف شئون زندگی انسان ها مطرح شده، با توجه به توسعه بزهکاری در سطح بین المللی، در حوزه علوم جنایی نیز به عنوان یک ضرورت قابل طرح است.
    توسعه و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به موازات آثار مثبت، پیامدهای منفی نیز به دنبال دارد، بطوری که زمینه ساز ارتکاب بسیاری از رفتارهای مجرمانه در سطح بین المللی شده است. حقوق کیفری با جهانی شدن معضل جرم تدابیر متعددی را در سطح قوانین ملی واسناد بین المللی توصیه نموده است، ولی جرم شناسی با چند دهه تاخیر به اندیشه و فرایند جهانی شدن توجه نموده است. بدین ترتیب، در حال حاضر با توجه به تحول متغیرهای مطالعات جرم شناسی، ناکارآمدی مطالعات جرم شناختی در سطح ملی، ضرورت استقلال علمی در قبال ملاحظات سیاسی و اجتماعی دولت ها و کمک به توسعه فعالیت ها علمی جرم شناسی در سطح بین المللی، ایجاب می کند که این علم نیز جهانی شده و ضمن انجام تحقیقات و مطالعه در سطح بین المللی، راه حل های بین المللی نیز برای جامعه جهانی در قبال پدیده بزهکاری ارائه نماید. هرچند ضرورت مطالعات فراملی پدیده مجرمانه در ایران احساس شده، ولی گام های کوتاهی در راستای مقابله با جرم جهانی شده و فراملی کردن جرم شناسی و استفاده از دستاوردهای آن برداشته شده است. این مقاله جهانی شدن جرم شناسی و ضرورت جهانی کردن آن و گام های اولیه را در این زمینه با توجه به اقدامات دولت ایران بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: جرایم بین المللی، جرم شناسی، جهانی سازی، جهانی شدن جرم شناسی، جهانی شدن جرم
  • فرید محسنی صفحه 137
    کودکان و نوجوانان که پیش از این بعنوان یکی از مهم ترین و در عین حال آسیب پذیرترین اقشار جامعه همواره به نحو جدی در معرض انواع بزه دیدگی و صدمات جبران ناپذیر جسمی، روانی، اجتماعی و... قرار داشته اند، به لحاظ شرایط ویژه و کاربرد وسیع فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات درعصر حاضر، بیش از هر زمان دیگر در معرض خطر قرار گرفته اند. نتیجه این امر، تایید و تاکید نظام های حقوقی و اجتماعی مختلف، اعم از داخلی و بین المللی بر اصل لزوم حمایت ویژه از کودکان و نوجوانان می باشد. در پرتو اصل فوق وصرفنظر از مباحث مربوط به بلوغ و سن مسئولیت کیفری، یکی از ضروری ترین عناصر محافظت از این گروه سنی،تعیین مرز بزرگسالی و کودکی، به منظور تعیین افراد مشمول این قلمرو حمایتی می باشد.
    نقض جنبه های گوناگون حریم خصوصی یکی ازدامنه های گسترده برای ورود صدمه به این گروه سنی است که آنان را در آستانه خطر قرار می دهدو بستری بالقوه برای گستره وسیعی از آسیب ها و مخاطرات ناشی ازبزه دیدگی وبزهکاری قلمدادمی گردد.دراین راستا،باعنایت به پیشرفت فناوری های اطلاعات وارتباطات، از جمله مهم ترین چالش های پیش روی کودکان ونوجوانان در اینخصوص می توان به مخاطرات ناشی از حضور ناگزیر این گروه سنی دردو محیط رایج برای آنان یعنی مدرسه و فضای سایبر اشاره نمود که هر یک دربردارنده موضوعات و پیامدهای گوناگونی است و مستلزم پیش بینی تدابیر کیفری و غیر کیفری در سیاست جنائی جامع به منظور پاسخ دهی و پیشگیری در این زمینه می باشد.
    نوشتار حاضر ضمن بحث در مورد مسائل فوق، برخی ازقوانین کشور های دیگر را در کنار منابع داخلی مورد مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حمایت کیفری، حمایت افتراقی، حریم خصوصی، فضای سایبر
  • محمد سلامی صفحه 203
|
  • Dr. Hoseyn Gholami Page 3
    The system of criminal justice has its permanent and constant customers that occupies a significant place of its activities and tasks. Criminals and particularly professional criminals and the victims (among them the repeated victim) are the permanent and usual customers of the criminal system. The criminal policy of confronting and preventing of the rate of the repetition of criminality and being a victim of a crime, is the fundamental condition for reducing In the present article by emphasizing on the necessity of paying attention to differential policy for preventing repetition of criminality specially the professional criminals as well as stipulating the necessity of paying attention to prevent of being repeated victim, we have discussed that the authorities of enforcement of criminal justice in order to adopt non–criminal prevention approach to prevent repeated criminality and lack of proper policy in order to create this preventive mechanism in the core of the security measures in Iran. Meanwhile by considering the significance of prevention of being repeated victim, the damaging role and function of traditional criminal system observed as one of the sources which causes being repeated victim in a way that necessary condition for every changes in circle of being repeated victim, the necessity of changing the paradigmatic position towards the role of the victims, their rights and needs, are considered as some instances of justice in criminal affaires. The restorative approach is the indispensable capacity for this kind of paradigmatic change.
  • Dr. Mohsen Eyni Page 19
    The protection of the victim is one of the most useful strategies in order to confront the crime of human trafficking as a felony against the human dignity. There is no doubt that the protection of the victim of human trafficking depends on the human rights values and this is because of the fact that he is the victim of the felony and is not the felon. The protection of the victim will lead him to cooperate with competent administrative and judicial authorities and aid to fulfill justice and, additionally, prevent of being a victim of a crime again. On this ground, transnational documents such as United Nations Organization protocol concerning the prevention, suppression and punishment of human trafficking, specially women and children, and in a higher degree European council convention concerning the safeguarding against human trafficking have observed various protection plans, by which help to physical, mental and social improvement of the victim and may contribute to his successful returning to his family. In the following, three instances of these solutions have been suggested: safeguarding the security and healthiness of the victim of a crime, financial reparation of the victim’s damages and helping to his (preferentially voluntary) return to the origin country. It is necessary for the Iranian criminal policy to welcome to the strategy which is selected to protect the victims of human trafficking and Iranian legislative should consider the appropriate protection measures and among them are the three mentioned ones.
  • Dr. Amir Hasan Niyazpoor Page 49
    Criminal law is considered as the most violent branch of law that responds, traditionally and unidirectionally, to the phenomenon of criminality. In this respect, criminal law with a suppressing nature obligates the punishment on the felon; without considering his will and view in the process of making the decision. Nevertheless in the present days, the criminal law because of being affected by criminal policy instructions, criminology and human rights, has been altered and developed and has taken modern strategies for answering the felonious phenomena. The most unambiguous example of this improvement and progression is «the strategy of conventional criminal law» according to which the felon can interfere in the process of responding to the criminality. In the current research, firstly we recognize the nature of the criminal law and secondly discuss the backgrounds of appearance and the nature of the criminal law that has been transformed into contracted one.
  • Dr. Saeid Qomashi Page 67
    Undoubtedly, criminal policy takes shape as a strategy for confrontation the crimes under the various social changes. Some of these changes occur on the basis of changing the foundations of social order. In pre-modern world, one of the significant foundations of social order was the observation of collective similarities and one of the most important obligations of governments was keeping these similarities, pure of moral facts, by criminalizing the acts that may be considered violating. But today by paying attention to modern philosophical debates and the importance of man among these debates, its would be considerable to observe human dignity as one of the other important foundations of social order and, consequently, it is possible to refer to it as a modern strategy in this regard.
  • Dr. Rahim Nobahar Page 91
    This article studies the content of the principle of “Criminal law is the last resort” as well as its foundations and argumentations. According to the principle, criminal sanctions should be chosen only in cases where other ways and legal sanctions don’t work. The article refers to some critics raised against the principle. But according to the author, these critics often address efficiency of the principle as preventing over criminalization and not the core content of the principle and its authenticity. The article finally studies the principle from an Islamic perspective. According to some foundations and concepts in Islamic teachings the article concludes that the principle is, generally, compatible with Islamic teachings.
  • Dr. Mohammad Ali Babaei Page 115
    Globalization has been raised as a process in various domains of living standards of Mankind and considering the extension of crime on international level, it is to be contemplated as a necessity in the criminology domain as well. Versus the practical outcome of the development of information and communication technology, such extension has also invoked some negative consequences, providing grounds for commitment of many criminal actions on the international level. The criminal law has come to pay attention to such process for quite a time, however, criminology’s contemplation of such issues as globalization came a few decades late. Therefore, for the time being, with regard to the existing development in the variables of criminological studies, the inefficiency of such studies at national levels, and the necessity for scientific independence toward state’s social and political considerations in the subject-matter and the contribution to the development of scientific activities of criminology at an international levels require that this science join the globalization,so that while carrying out research and studies on an international level, it would provide international solutions for a global community toward the issue of crime. Even though the need for transnational studies of the issue of crime is felt in Iran, very small steps have been taken towards globalization of criminology and benefiting from the achievement of such goal. In this article, we review the issue of globalization of criminology, the need for such globalization and the steps taken therefore, while taking into considering the actions of Iranian Government in the subject matter.
  • Dr. Farid Mohseni Page 137
    The youth previously were one of the most significant andthe most vulnerable strata of society and they were constantly and seriously at risk of various kinds of crimes and irreparable physical, mental, social and… injuries. Now by paying attention to their specific situations and vast using of modern information and communication technology in the present age are, in regardto any other times, under the damages. The result of this factis the affirming and emphasizing of different legal and social systems,studies the principle from an Islamic perspective. According to some foundations and concepts in Islamic teachings the article concludes that the principle is, generally, compatible with Islamic teachings.municipal or international on the necessary principle that youth should be protected in a special way. So, according to the above mentioned principles and irrespective of various discussions attached to the age of criminal responsibility one of the most necessary elements for protecting these age group is the specification of the border of the adulthood and childhood in order to identify the individuals that enter into this protection domain. Violating the various aspects of private sphere is one of the expansive scopes for injuring these age group which put them on the threshold of danger and would be considered a potential position for vast kinds of injuries and damages caused by criminality and of being victim of a crime. So in this direction and by paying attention to progression and development of information and communication technology one of the most challengeable issues before the youth,in this regard, is the damages of participation of these age groupin two common scopes, namely, school and cyberspace each ofthem has its different problems and consequences and implies anticipation criminal and non-criminal managements in the comprehensive criminal policy, in order to respond and prevent in this regard. The present research aims to discuss the above mentioned issues and investigate some of rules and regulations of other countries beside considering internal sources
  • Dr. Behzad Razavi Fard Page 171
    The international criminal law by seeking to provide the international order and security, gradually has attempted by moving away from common law, aiming to use, such as municipal law, serious and crucial punishment to penalize the international criminals. Because of some difficulties and problems related to international criminal cooperation of the countries, it has been usually moving from an international criminal policy to an international penal (criminal) policy very slowly. And there is no doubt that the mere criminalization view rising of the source of the criminal municipal law of the countries which indicates itself as an international and suppressing policy, can not solely prevent and confront the international crimes. So, we should as municipal systems came to this result, by planning and efforts of lawyers and by programming and using the international legal procedures as well as criminal municipal law seeking a coordinated action; in this way and as a unique and active «international criminal policy» we can prevent atrocities and murdering innocent people. Changes and interferences of different systems of United Nations Organization such as Security Council, on the one hand, and the six stages experience of international criminal courts and the efforts in order to consider all instruments and criminal process for these courts, on the other, showing a kind of globalization of law and consequently refer to an international criminal policy. Accepting a kind of judicial role for Security Council in founding these courts, on the one hand, and the appearance of municipal criminal literature in the texts of articles of statutes and rules of the penal code as well as the arguments of these courts, on the other, relate a gradual illustration of an international criminal policy that, as municipal law characteristics put the individual criminal responsibility in the highest point of importance.
  • Mohammad Salami Page 203