فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 6 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، علی اصغر فانی، صمد فرار صفحات 5-28
    در عصر ما که عصر شتاب و سرعت، دگرگونی و تغییر است، نو آوری به عنوان نیاز اساسی برای محیط پیچیده و پویای معاصر در آمده است.افزایش رقابت، شرایط متغیر و بین المللی، نو آوری را به عنوان پیش نیاز اجتناب نا پذیر برای رشد، موفقیت و بقاء هر سازمان عمومی و خصوصی در آورده است. درخصوص نو آوری مطالعات زیادی در سطح بین المللی انجام گرفته است این پژوهش ها نشان می دهد که عوامل متعددی باعث افزایش نوآوری مدیریتی می گردد. اما این که ارزشهای مدیریتی تا چه میزان بر روی نوآوری مدیریتی تاثیر می گذارد چندان مورد توجه قرار نگرفته است. لذا این پژوهش این ادعا را مورد آزمون قرار داده است که ارزش های مدیریتی ضمن تاثیر گذاری مستقیم بر نوآوری مدیریتی خود نیز از جو سازمانی متاثر می شود و جو سازمانی نیز از طریق ارزش های مدیریتی نوآوری مدیریتی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نوآوری مدیریتی، بخش دولتی، ارزش های مدیریتی، جو سازمانی
  • بدرالدین اورعی یزدانی، امین رضا کمالیان، نفیسه محمد پور صفحات 29-48
    این تحقیق میزان آمادگی لازم برای اجرای نظام مدیریت مشارکتی را با استفاده ازچهار متغیر آمادگی فردی کارکنان، آمادگی فردی مدیران، آمادگی ساختاری و آمادگی فرهنگی سازمان، بررسی می کند و بر اساس ماهیت و روش، یک تحقیق توصیفی- پیمایشی است که جامعه آماری آن را کلیه کارکنان و مدیران دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان سیستان و بلوچستان در سال 1387 تشکیل داده اند. برای جمع آوری اطلاعات و اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه ای مشتمل بر 48 سوال پنج گزینه ای و 2 سوال تشریحی استفاده شده که روایی و پایایی آن به کمک نرم افزارspss محاسبه گردیده است. مجموع پرسشنامه هایی که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند 362 عدد می باشد. یافته های این پژسسوهش حاکی از آن است که علیرغم وجود آمادگی فردی مورد نیاز برای اجرای موفق نظام مدیریت مشارکتی در نزد کارکنان و مدیران، سازمان های مورد مطالعه از آمادگی ساختاری و فرهنگی لازم برخوردار نیستند که در مجموع دلالت بر عدم وجود آمادگی سازمانی لازم برای اجرای موفق این نظام در دانشگاه های دولتی استان دارد. نتیجه نهایی نشان می دهد که آمادگی درون سازمانی لازم برای اجرای موفق نظام مدیریت مشارکتی در دانشگاه های دولتی استان سیستان و بلوچستان وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظام مدیریت مشارکتی، آمادگی فردی، آمادگی سازمانی، آمادگی ساختاری، آمادگی
  • رضا واعظی، عبدالمجید ایمانی صفحات 49-74
    هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی آمادگی الکترونیک سازمان بازرگانی استان تهران بوده است. از آنجا که انتخاب مدل مناسب خود مستلرم تحقیق و مطالعه بوده است؛ ارائه آن به بعد از شناسایی و معرفی انواع مدل های مختلف سنجش آمادگی الکترونیک موکول گردید. در انتخاب مدل مناسب برای این پژوهش از چارچوب کلی موسسه Bridges کمک گرفته شده و سپس با مراجعه به سایر ابزارها؛ ابعاد و شاخص های مربرط به هر یک از مفاهیم مدل تحلیلی استخراج شده است. پس از شناسایی مدل و ابعاد و شاخص های آن، و تدوین پرسشنامه، داده های میدانی پژوهش از 109 نفر از مدیران و کارکنان (کارمندان و کارشناسان) سازمان بازرگانی استان تهران جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد از عوامل پنجگانه مدل مفهومی بالاترین امتیاز مربوط به عوامل اجتماعی است و عوامل فناوری، عوامل آموزشی و منابع انسانی، عوامل دولتی و عوامل اقتصادی در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدل های سنجش آمادگی الکترونیک، عوامل فناوری، عوامل آموزشی و منابع انسانی، عوامل اجتماعی، عوامل دولتی و عوامل اقتصادی
  • باقر کرد، عبدالعزیز آبتین صفحات 75-96
    هدف مقاله حاضر بررسی اولویت موانع فرهنگی موثر بر توسعه کارآفرینی در استان سیستان و بلوچستان می باشد. بدین منظور در ابتدا پیشینه تحقیق همراه با تحقیقات صورت گرفته در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته و براساس آن متغیرهای، برداشت های شخصی از عقاید دینی و مذهبی، ویژگی های خانوادگی، هنجارهای اجتماعی و هنجارهای رسمی، به عنوان ارزشهای فرهنگی موثر برتوسعه کارآفرینی در استان سیستان و بلوچستان شناسایی و مورد بررسی قرار گرفتند. سپس پرسشنامه ای با هماهنگی و استفاده از نظرات خبرگان طراحی و در اختیار نمونه 175 نفری از جامعه آماری دانشجویان دانشگاه های سیستان و بلوچستان، آزاد، پیام نور و تربیت معلم زاهدان قرار داده شد. داده های جمع آوری شده بعد از کدبندی از طریق آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در سطح اطمینان 95 درصد مورد تحلیل قرار گرفتند. در نهایت بر اساس تحلیل داده های جمع آوری شده از دیدگاه جامعه آماری مذکور، اولویت موانع فرهنگی توسعه کارآفرینی در استان سیستان و بلوچستان به ترتیب شامل موانع خانوادگی، هنجارهای رسمی موجود در استان، برداشت های شخصی از عقاید دینی و مذهبی و هنجارهای اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، موانع فرهنگی، اولویت بندی موانع فرهنگی، سیستان و بلوچستان
  • علیرضا موغلی، فاطمه مالکی طبس صفحات 97-123
    با توسعه فناوری و ماشینی شدن کارها نوع فعالیتهای انسانی تغییر شکل داده و به صورت کار فکری در می آید که این امر نیاز به تفکر خلاق و ارتقاء سطح خلاقیت در میان افراد سازمانی را بیش از پیش نمایان می سازد.هر چند برنامه و هدف سازمان،اساس کارایی آن را تشکیل می دهد،اما تحقیقات بسیاری به این موضوع اشاره دارد که بازده مطلوب کاری بر اثر برآورده شدن نیازهای افراد سازمان توسط شمار دیگری از متغیرهای محیط کاری، از جمله فرهنگ سازمانی می باشد. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و ضرورت وجود خلاقیت و نوآوری در سازمانها سعی کرده رابطه بین فرهنگ حاکم بر سازمانها و خلاقیت سازمانی را در سطح سازمان های اداری استان سیستان و بلوچستان مورد بررسی قرار دهددر این پژوهش فرهنگ سازمانی متغیر مستقل و خلاقیت سازمانی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نتایج بدست آمده از این پژوهش به صورت خلاصه به شرح زیر می باشد. -بین فرهنگ و خلاقیت سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد - بین فرهنگ عقلایی و خلاقیت سازمانی یک رابطه همبستگی مثبت وجود دارد. - بین فرهنگ سلسله مراتبی و خلاقیت سازمانی یک رابطه همبستگی منفی وجود دارد -. بین فرهنگ مشارکتی و خلاقیت سازمانی یک رابطه همبستگی مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، خلاقیت سازمانی، فرهنگ مشارکتی، فرهنگ عقلایی، فرهنگ سلسله مراتبی
  • صدیقه خورشید صفحات 125-158
    این تحقیق به بررسی رابطه بین هویت سازمانی و مولفه های تعهد سازمانی توسعه یافته توسط می یر و آلن در بانک های دولتی شهر کرمان می پردازد. جامعه آماری تحقیق را بانک های دولتی شهر کرمان تشکیل می دهد که از میان شان، پنج بانک ملی، ملت، تجارت، رفاه و مسکن بطور تصادفی انتخاب شده اند. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری شد، و بوسیله آزمون های آماری توصیفی- استنباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره، آزمون ANOVA یک راهه و Post hoc تحلیل شدند، که به برخی نتایج برجسته آن اشاره می گردد: الف- نتایج آزمون ضریب همبستگی نشان دادکه بین تعهد هنجاری و هویت سازمانی، و بین تعهد عاطفی و هویت سازمانی در همه بانک ها به جز بانک ملت رابطه معنی داری وجود دارد، در حالیکه بین تعهد مستمر و هویت سازمانی در هیچ بانکی به جز بانک ملت رابطه معنی داری مشاهده نشد. ب- نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهدکه متغیرهای پیش بین تعهد هنجاری در بانک های مسکن و رفاه، تعهد عاطفی در بانک ملی، تعهد هنجاری و عاطفی در بانک تجارت و تعهد هنجاری و مستمر در بانک ملت، تغییرات متغیر ملاک هویت سازمانی را تبیین می کنند. ج- هیچ کدام از متغیرهای جمعیت شناختی، اثر تعدیلی بر روی رابطه بین هویت سازمانی و تعهد عاطفی، هنجاری و مستمر نداشتند. د- نتایج آزمون های ANOVA یک راهه و Post hoc نشان دادندکه بین برخی از بانک های مورد مطالعه از لحاظ تعهد سازمانی(تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر) و هویت سازمانی کارکنان تفاوت معنی داری وجود دارد. بالاخره، پبشنهاداتی برای ارتقای تعهد سازمانی و در نتیجه هویت سازمانی کارکنان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، هویت سازمانی، نظریه هویت اجتماعی
  • علی ربیعی، میرزا حسن حسینی، زینب خواجوی صفحات 159-175
    مدیریت دانش، یکی از عوامل حیاتی موفقیت در سازمان های امروزی محسوب می شود. سودمندی پروژه مدیریت دانش بستگی زیادی به هماهنگی موفق موضوعاتی مثل فرهنگ سازمان، فرایند دانشی، مدیریت منابع انسانی و فناوری اطلاعات دارد. این تحقیق از بعد هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی می باشد. بررسی وضعیت شاخص های ساختار، فرهنگ، فناوری، منابع انسانی، فرآیندهای دانشی و رهبری در شهرداری تهران برای استقرار مدیریت دانش، با تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفته است و بر اساس آزمون فریدمن (بالاترین میانگین)، اولویت بندی شده است. جامعه آماری در این تحقیق شامل مدیران ارشد، مدیران میانی و کارشناسان شهرداری تهران می باشد که شامل 1057 نفر می باشد و از این تعداد 285 نفر به عنوان نمو نه مورد بررسی قرار گرفته اند. در نهایت مدلی کاربردی برای استقرار مدیریت دانش طراحی شده است. پس از تحلیل مشخص شد وضعیت رهبری در شهرداری تهران برای استقرار مدیریت دانش مناسب ارزیابی شده و شاخص های منابع انسانی، ساختار، فرآیندهای دانشی، فناوری و فرهنگ در اولویت های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرایند دانشی، مدل کاربردی مدیریت دانش
|
  • H. Danaee Fard, A. Asghar Fani, S. Farrar Pages 5-28
    Innovation is a core condition for survival in rapid environment. Many studies have been conducted about managerial innovation,but in this study, we test relationship among managerial values and organizational climate and managerial innovation. Population of this study is public service organization in Buhsher. Results of study confirm relationship between managerial innovation and managerial values and the mod and organizational climate.
    Keywords: Promoting Innovation Managerial, Public Sector, Managerial Values, Organizational Climate
  • B.Yazdani, M.A. Kamalian, N.Mohammad Pour Pages 29-48
    The participative management is a type of management in which employees at all levels are encouraged to contribute ideas towards identifying and setting organizational-goals, problem solving, and other decisions that may directly affect them. The purpose of this research is an investigation over the readiness of implementing the participative management system by using of four factors: employee's individual readiness, manager's individual readiness, structural readiness and cultural readiness, because the successful implementation of participative management system is depended on the existence of Inside Organizational Readiness in universities.The outcomes of this research showed that there is the Individual Readiness (by the side of employees & managers) but there is not the Organizational Readiness for the successful implementation of participative management system in universities of sistan & baluchestan state. In fact, the Structural Readiness is undesired and Cultural Readiness is mean. Based on conclusion the Inside Organizational Readiness for the successful implementation of participative management system in universities of sistan & baluchestan state is desired.
    Keywords: participative management system, Individual Readiness, Organizational Readiness, Structural Readiness, Cultural Readiness, Inside Organizational Readiness
  • R.Vaezi, A.M. Imani Pages 49-74
    The main purpose of this research is e-Readiness Assessment of Commercial Organization of Tehran. But because the appropriate model was not available at first, introducing the model is postponed to identification of various models of e-Readiness Assessment. In order to picking the suitable model for this research, we have utilized the general framework of the Bridges Institute. Referring to others tools and models, then, we have derived the complementary dimension and indices from comparison whit those model. After identifying the model and its dimension and indices, and making questionnaire, research data have been generated from 109 employee, including manager and staff, who are working in COT. Then this data have analyzed. Result show that the most important factor in conceptual model, which has attained the highest score, is the social factor. Technological, training & human resource, governmental and economical factor are in the next place respectively.
    Keywords: E, Readiness Assessment Model, Social factor, Technological factor, Training, human resource factor, Governmental factor, Economical factor
  • B.Kord, A.A.Abtin Pages 75-96
    The purpose of this study is finding out the cultural obstacles which are faced to development of Enterprenurship in Sistan and Balochestan province.based on the literture review of reasearch and previous studies its find out that, religion belives, family condition, formal norms and social norms are variables that affect on enterprenurship. the sample population choosed amony the students of Sistan and Balochestan, university, Payam Noor University of Zahedan, Azad university and Zahedan, teacher training collage in a random order. The data gathered by questionnaire and tested by frid man approch and aplyazed by spss. A Survey Methodolog is applied, finally the result of study demonstrated that families problems and formal Norms are first, the relegion belives and Social Norms stand after that.
    Keywords: Cuttural Obstacles, EnterPrenurship, Norm
  • A.R.Moghali, F.Maleki Tabas Pages 97-123
    Due to technology developing and the mechanization of process of tasks, the kind of human activities has changed and curently is knowna mental work so this matter reveal the need a creative mind and promotion of the level of creativity among the organization personals. Although the plan and goal of this organization makes the base of its function, many researches show that the desired work efficiency increases by meeting the needs of that organization personals by a number of other work place variables including organizational culture. this research by considering the importance and necessity of creativity in organizations has tried to consider the relation between the culture and organizational creativity at the level of official organizations of the province Sistan and Baluchestan. in this study, organizational culture is considered as independent variable and organizational creativity is considered as dependent variable. Results of this research come briefly as following: there is a meaningful relation between the culture and creativity of an organization. There is a positive correlation between rational culture and organizational creativity.There is a negative correlation between hierarchic culture and organizational creativity. There is a positive correlation between participation culture and organizational creativity.
    Keywords: Organizational culture, organizational creativity, ralional culture, contributional culture, hierarchy culture
  • S.Khorshid Pages 125-158
    This research is about the studying of relationship between organizational identification and the components of organizational commitment developed by Meyer and Allen. The population of this research consisted from public banks of Kerman city, that selected randomly five banks(Melli, Mellat, Rahfah, Tejarat, and Maskan banks). Research data collect through questionnaire, and analyzed by descriptive and inferential statistic such as Pearson correlation Test, Multiple Regression Analysis, one-way ANOVA and Post Hoc Tests. The results of research indicated: (a) There is a significant relationship between organizational identification and normative commitment in total studied Banks; and between organizational identification and affective commitment in total studied Banks, expecting of Mellat Bank. Also, there is not a significant relationship between organizational identification and continuance commitment in total studied Banks, expecting of Mellat Bank. (b) The results of Regression analysis indicated that the predictor variables of normative commitment in Maskan and Rahfah Banks, affective commitment in Melli Bank, normative and continuance commitment in Mellat Bank, and affective and normative in Tejarat Bank explain the variations of the criterion variable of organizational identification. (c) The results of hierarchical Regression analysis indicate that demographic variables have not moderating effect on the link between organizational identification and affective, normative and continuance commitment.(d) The results of one-way ANOVA and Post Hoc Tests indicated that there is a significant different between some of studied banks in terms of organizational commitment and its components, and employee's organizational identification. Eventually, some commendations presented in order to enhance employee's organizational commitment and, in turn, their organizational identification.
    Keywords: Organizational Identification, Organizational commitment, Social Identity Theory
  • A.Rabiee, M.H.Hoseyni, Z.Khajavi Pages 159-175
    Knowledge management is a vital factor for success in contemporary enterprises. The efficacy of a knowledge management (KM) project depends heavily on a successful coordination of such issues as the corporate culture, knowledge-based processes, human resource management, and information technology. In this regard, this research, in a descriptive manner, attempts to make an applicable view. The structure indicators, culture, technology, human resources, knowledge-based processes, and conducting in Tehran municipality for the establishment of knowledge management have been analyzed based on the data obtained from questionnaire and have been prioritized according to the highest mean encountering test (Friedman test). Statistics experts in this research, including senior managers, middle managers, and Tehran municipality experts, amount to 1057 people 285 of which acting as samples. Finally, an applicable model has been designed for the establishment of knowledge management. The analysis shows that the system of conducting in Tehran municipality for the establishment of knowledge management is proper enough, and that factors such as human resources, the structure, knowledge-based processes, technology, and culture fill the next positions in rank.
    Keywords: knowledge management, knowledge, based processes, knowledge management application model