فهرست مطالب

زبانشناسی و گویش های خراسان - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1389)

مجله زبانشناسی و گویش های خراسان
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1389)

  • 214 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتراعظم استاجی صفحات 1-13
    در فارسی امروز «که» ضمیر پرسش، نشانه بند موصولی، نشانه بند متممی و حرف ربط است. مقاله حاضر در پی آن است تا با نگاهی به پیشینه تاریخی کارکردهای این صورت، رابطه آنها را با یکدیگر بررسی کند. بررسی ها نشان می دهد: 1- در دوره باستان، نشانه های بندهای متممی، موصولی، ربطی/ قیدی و ضمیر پرسشی از یکدیگر متمایزند؛ 2- در دوره میانه، نشانه بندهای موصولی و ضمیر پرسشی یکسان شده اند، اما نشانه بندهای متممی و ربطی/ قیدی از یکدیگر متمایزند؛ 3- در فارسی امروز، نشانه بندهای موصولی، متممی و ربطی با ضمیر پرسشی یکی شده است. به نظر می رسد با توجه به این که «که» موصولی و پرسشی در دوره میانه به یک شکل بوده اند و گرایش های رده- شناختی به این سو هستند که صورت پرسشی به موصول تبدیل شود «که» فارسی امروز در تمامی کارکردهایش باید مشتق از «که» پرسشی باشد.
    کلیدواژگان: ضمیر پرسشی، نشانه بند موصولی، حرف ربط که، نشانه بند متممی
  • شهلا رقیب دوست، موسی غنچه پور صفحات 15-33
    این پژوهش به منظور مطالعه اختلالات بیماران زبان پریش، در درک اسم های ساده و مرکب فعلی و غیرفعلی و مشخص کردن رویکرد مورد استفاده آنها در درک این اسم ها و نیز شناخت مقوله هایی که براثر زبان پریشی بیشتر در معرض اختلال قرار می گیرند، صورت گرفته است. پژوهش از نوع مورد شاهد است و آزمودنی های آن، سه بیمار زبان پریش بروکا و ترانس کرتیکال فارسی زبان و سه فرد سالم به عنوان گروه شاهد بودند که از لحاظ ویژگی های مختلف با یکدیگر مطابقت داشتند. ابزارهای تحقیق، آزمون های مطابقت واژه گفتاری-تصویر و مطابقت واژه متداعی تصویر بودند. 32 اسم ساده و 32 اسم مرکب فعلی و غیرفعلی زبان فارسی به عنوان محرک های زبانی این پژوهش انتخاب شدند. تحلیل داده ها نشان داد پردازش ادراکی به صورت فرایند پیوستاری صورت گرفت. بیمار ترانس کرتیکال حرکتی در مقایسه با گروه دیگر، اختلالات گسترده تر و شدیدتر در دستیابی به اطلاعات معنایی اسم های مرکب داشت، در صورتی که بیماران بروکا در درک مفاهیم مشکل داشتند. هر دو گروه بیماران در درک اسم های مرکب غیرفعلی متشکل از مقوله”اسم + اسم“در مقایسه با دیگر مقوله ها، اختلالات بیشتری داشتند. دو گروه بیماران تفاوت معنی داری در درک اسم های مرکب فعلی و غیر فعلی نشان ندادند (p= 0/179)،درصورتی که در درک اسم های ساده و مرکب تفاوت معنی داری در کنش آنها مشاهده شد (p<0/05).
    کلیدواژگان: زبان پریشی بروکا، زبان پریشی ترانس کرتیکال حرکتی، فرایند درک، اسم های ساده و مرکب، رویکرد توزیعی و جایگاهی
  • علی درزی، سارا شریف پور صفحات 35-55
    مقاله حاضر در چارچوب نظریه اصل ها و عامل های تفاوتی، به بررسی مفهوم انتزاعی مهار سازه ای از طریق اصل اول نظریه مرجع گزینی در فراگیری زبان کودک پرداخته و تلاشی است برای توصیف بخشی از توانش زبانی و دستور ذهنی انسان، که بنا به ادعای چامسکی، دانشی ذاتی و زیستی می باشد. این پژوهش بر روی نمونه ای شامل40 کودک در محدوده سنی 3 سال و 6 ماه تا 5 سال انجام گرفته است که به صورت تصادفی برگزیده شده اند. تهیه آزمون با نگاهی به مطالعات مک دانیل(1990)، شین و وکسلر(1990) و معرفت(2004) صورت گرفته است. در این پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی و در بخش آمار استنباطی از آزمون تی (t) مستقل استفاده گردید. بررسی نتایج آماری آزمون نشان داد کودکان 4 تا 5 ساله در تشخیص مرجع ضمیر ارجاعی، یعنی گروه اسمی مهارکننده سازه ای آن بهتر از کودکان 5/3 تا 4 ساله عمل کردند. همچنین تاثیر متغیر جنس به عنوان عاملی زیستی بر مولفه های متغیر مهار سازه ای مورد تحلیل آماری قرار گرفت. بررسی نتایج آماری نشان دهنده عملکرد بهتر دختران نسبت به پسران در تشخیص مرجع ضمیر ارجاعی به عنوان عامل مهار کننده سازه ای آن بود.
    کلیدواژگان: مهارسازه ای، نظریه مرجع گزینی، ضمیر ارجاعی، کنش، توانش
  • دکترمحمدرضا پیروز صفحات 57-93
    با ارائه نظریه مهار ضمیر پنهان در زبان شناسی و معرفی ضمیرمستتر به عنوان یکی از مقوله های تهی در نظریه حاکمیت و مرجع گزینی، بررسی ویژگی های این مقوله تهی در دستور کار زایشیان قرار گرفت. درخلال این بررسی ها، بخصوص در برنامه کمینگی پاره ای از ویژگی های تعبیری جدید برای ضمیر مستتر برشمرده شد و از طرفی تعدادی از ویژگی های سابق ارزش خود را از دست دادند. بدین گونه، در متون متاخر تصویر متفاوتی از این مقوله تهی ارائه شده است. این کاوش به بازبینی و نقد این ویژگی ها بر اساس داده های زبان فارسی می پردازد تا فهرست بازبینی شده ای را از این ویژگی ها ارائه نماید.
    کلیدواژگان: نحو کمینگی، نظریه کنترل، ضمیر مستتر، خودایستایی، وجه التزامی، زبان فارسی
  • بتول علی نژاد، عاطفه سادات میرسعیدی صفحات 95-118
    مقاله حاضر به بررسی صوت شناختی فرایند واجی همگونی واکه با همخوان در گفتار فارسی زبانان می پردازد. در این راستا، تحلیل صوت شناختی در حوزه های شدت صوت، دیرش، سازه اول (F1)، سازه دوم (F2)، و سازه سوم (F3) آواهای همجواری انجام می گیرد که در آنها فرایند همگونی اعمال می گردد. بدین منظور، تعدادی گفتار ضبط شده مورد تجزیه و تحلیل صوت شناختی قرار می گیرد. در ابتدا تحلیل ویژگی های صوت شناختی هر یک از آواهای مورد نظر در بافت غیرهمگون در مواضع آغازین، میان دو واکه و پایانی آمده، و سپس ویژگی های به دست آمده آواهای مورد نظر با ویژگی های صوت شناختی همان آواها در بافت همگونی مقایسه می گردد. در این حال، در مواردی که ارزش میانگین هر یک از مشخصه های صوت شناختی آوای همگون شده به مشخصه های صوت شناختی آوای تاثیرگذار بر فرایند همگونی در بافت همگون نزدیک شود آن متغیر خاص در فرایند مورد نظر نوعی همگونی ایجاد کرده است. نتایج تجزیه و تحلیل ها در این تحقیق نشان می دهد در زیربنای فرایند واجی همگونی واکه با همخوان در فارسی محاوره ای نوعی همگونی صوت شناختی در متغیرهای فیزیکی شدت، دیرش، سازه اول، دوم، و سوم وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرایند همگونی واکه با همخوان، شدت صوت، دیرش، صوت شناسی، طیف نگاشت صوتی
  • فردوس آقا گل زاده، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، افتخار سادات هاشمی صفحات 119-133
    زبان قالبی شده اصطلاحی است که در بعضی از مطالعات توصیفی و نظری دستور، در مورد پاره گفت هایی به کار می رود که در داشتن ویژگی های معمول نحوی و صرفی با دیگر ساخت های زبانی متفاوت اند و آنگاه که به کلام اعمال می شود استفاده از صورتی ثابت از کلمات را به ذهن متبادر می کند که برای بر آوردن مقصودی رایج به کار گرفته می شود. روش تحقیق به شیوه کتابخانه ای و روش گرد آوری داده ها به صورت میدانی است. در این پژوهش، صد گفتار قالبی شده که بسامد کاربردی بالایی در گفتگوی روزانه فارسی زبانان دارند، مورد بررسی قرار می گیرد. دو پرسشنامه که هر یک حاوی پنجاه ساخت قالبی و پرسش هایی در مورد استفاده و یا عدم استفاده از ساخت ها بود در میان دویست نفر فارسی زبان که در سه گروه آزمودنی با مشخصه های جامعه شناسی زبان از قبیل سن، جنس و میزان تحصیلات قرار داشتند، توزیع شد. با شناسایی و توصیف ساخت های قالبی شده مشخص شده که پاره گفت های قالبی شده در نوع و قالب ضرب المثل، اصطلاح و عبارات مقدماتی در زبان فارسی ظاهر می شوند. با تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه ها در می یابیم اختلاف آشکار و چشمگیری میان میزان فراوانی کاربرد برخی از ساخت های قالبی شده مورد بررسی در بین گروه های سنی، جنسی و تحصیلی مشاهده می شود و در مورد برخی دیگر اختلاف، قابل توجه نیست.
    کلیدواژه ها:
    کلیدواژگان: گفتار های قالبی شده، ضرب المثل، اصطلاح، عبارت مقدماتی، جامعه شناسی
  • نادر جهانگیری، زهرا روحی صفحات 135-172
    سندرم داون، شایع ترین عامل ژنتیکی عقب ماندگی ذهنی، زمینه ساز بروز نقایص و ناهنجاری های فیزیکی و عصب روانشناختی بارز به ویژه در حوزه توانایی های شناختی زبانی است. این مقاله با هدف شناخت و بررسی برخی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در بروز تاخیر زبان و نارسایی های گفتار در افراد مبتلا به سندرم داون نگاشته شده است. این عوامل در پنج گروه عمده زیر مورد تحلیل قرار می گیرند: 1- نقایص ساختاری و کارکردی در اندام های تولید گفتار؛ 2- مشکلات شنیداری؛ 3- آسیب در حافظه کوتاه مدت شنیداری – کلامی؛ 4- الگوی خاص برتری جانبی کارکرد های درک و تولید زبانی؛ 5- آسیب های ساختاری و کارکردی سیستم عصبی.غالب پژوهشگران از میان این علل، بیشترین سهم را متعلق به عامل آسیب های ساختاری سیستم عصبی وبروز ناهنجاری های رشد مغزی بویژه در ساختار های مرتبط به کارکرد های شناختی زبانی، می دانند که البته میزان این آسیب پذیری در سندرم داون از تغییرات فردی و درون گروهی بسیار گسترده ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: عصب شناسی زبان، سندرم داون، تاخیر زبان و نارسایی های گفتار
  • شهلا شریفی، سیده مریم فضائلی صفحات 173-204
    این مقاله درصدد آن است تا با روشی توصیفی- تحلیلی در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی به بررسی نمود زبانی قدرت در نامه های مولانا از طریق متغیر شیوه بیان که بر دو نوع بیان مستقیم و بیان غیرمستقیم است، بپردازد. برای بررسی این متغیر زبانی در چهل نامه، نخستنامه ها به دو رده اصلی غیرخویشاوندان و خویشاوندان رده بندی شد. سپس هریک از این رده ها به دو رده فرعی تقسیم گردید: رده غیرخویشاوندان به رده های سیاسیون و مریدان و رده خویشاوندان به رده های فرزندان و عروس. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در نامه های بررسی شده، شیوه بیان غالب، غیر مستقیم است که مولانا از این شیوه بیان برای حفظ وجهه رده سیاسیون و رعایت ادب در برابر آنها بهره جسته است که این نشان دهنده در موضع قدرت بودن این رده نسبت به وی می باشد. شیوه بیانی دیگر که به میزان محدودی در نامه ها به کار رفته، بیان مستقیم است که نشان دهنده تهدید وجهه رده سیاسیون و نیز فرادست بودن مولانا و در جایگاه قدرت بودن وی نسبت به رده های مریدان، فرزندان و عروس است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، قدرت، شیوه بیان، نامه های مولانا
|
  • Dr. Azam Estaji Pages 1-13
    In Modern Persian the interrogative pronoun، the relative pronoun and the complementizer ke are homophonous and formally identical. The present paper based on the historical data from Persian، attempts to find the cause of this identity. Do they come from the same source or is this just an accident? Harris and Campbell (1995:282-313) on discussing the development of complex constructions make the point that “certain devices that mark subordination do indeed originate in questions and are then extended to subordination” (ibid: 308). Examining the formal devices used for marking subordination، complementation and forming questions in Old Persian، Middle Persian and Modern New Persian shows that: a. In Old Persian the interrogative pronoun is quite distinct from the relative pronoun and the complementizer. b. In Middle Persian the interrogative pronoun is homophonous with the relative pronoun but the complementizer is still distinct. c. In Early New Persian، in some cases the complementizer overlaps with the other two forms. d. In Modern New Persian the three forms have become the homophonous Ke، formally resembling the interrogative pronoun in Old Persian. So it seems that the Persian data give support to Harris and Campbell''s point.
  • Dr. Shahla Raghibdoust, Mousa Ghonchepour Pages 15-33
    This research has studied the language disorders of Persian-speaking aphasic patients to evaluate their comprehension abilities of simple and compound nouns، and to specify the categories having the largest number of vulnerabilities. The subjects were 3 monolingual patients (2 Broca’s and 1 transcortical motor aphasics) referring to speech therapy clinics of Shafa Hospital and Welfare Rehabilitation Center in Kerman city. Three normal control individuals matched in terms of gender، age، education، place of residence، native language and handedness also participated in the study. Research instruments were spoken word picture matching and associative word picture matching tests. The stimuli were 32 simple and 32 root and synthetic compound nouns. The results indicated that Broca and Motor Transcortical aphasic patients did not show a significant difference in comprehension of root and synthetic compound nouns (p= 0/179)، while there was a statistically significant difference between the comprehension of simple and compound nouns (p<0/05). Both types of aphasics showed more disturbance in comprehending root compound nouns comprising of “noun+noun” in comparison to other categories. The comprehension processing took place through a continuum form. The Motor Transcortical patient had more severe and wider disorders in accessing semantic information relating to compound nouns، while Broca ones had difficulty in understanding concepts.
  • Dr. Ali Darzi, Sara Sharifpour Pages 35-55
    This article studies the knowledge of the abstract concept of c-command in Persian children acquiring their first language via the first principle of the Binding Theory. It attempts to describe part of the competence or the innate mental grammar of human being، which according to Chomsky is a biological endowment. This research was performed on a sample of 40 randomly selected children in the age range of three years and six months to five years old. Preparing the test was done by considering the studies by McDaniel et al (1990)، Chien & Wexler (1990) and Marefat (2004). We employed descriptive statistics and independent- samples T test as inferential statistics in this research. The statistical results indicated that the children of 4-5 years of age outperformed the kids of 3-4 years of age in recognizing the referent of an anaphor or in identifying the noun phrase which C-commands the anaphoric pronominals. Also، the effect of gender variable as a biological factor was found to be in favor of female subjects. The statistical results indicated that girls acted better than boys in identifying the referent of anaphors، a task that is highly sensitive to the concept of c-command.
  • Dr. Mohammadreza Pirooz Pages 57-93
    With the emergence of the theory of control in linguistics and the introduction of PRO as one of the empty categories in Government and Binding، one can find the investigation of the interpretive properties of PRO in the generative agenda. Within these studies، especially within the Minimalist tradition، some new properties were added to the list while others lost their values. As such، a new picture of this empty category is depicted in recent literature. Based on the data from Persian، this study aims to revise these properties and to introduce a revised version of them.
  • Dr. Batool Alinezhad, Atefe Sadat Mirsaeedi Pages 95-118
    The present article explores and analyzes the acoustic aspect of vowel-to-consonant assimilation in Colloquial Persian. To do so، the acoustic variables of intensity، duration، F1، F2، and F3 of the two phonemes are investigated on which assimilation is applied. This research involves the analysis of acoustic properties of each phoneme in a non-assimilated phonetic context in initial، intervocalic، and final position and then these properties will be compared with acoustic properties of the same phonemes in an assimilated phonetic context. In this way، the acoustic variable of assimilated sound whose average value is between the acoustic properties of the two phonemes in assimilated and non-assimilated phonetic context would show the assimilation process. The results of this analysis show a kind of acoustic assimilation in the variables of intensity، duration، F1، F2، and F3 of the two phonemes in question.
  • Dr. Ferdows Aqa Gol Zadeh, Dr. Aliyeh Kord-E Zafaranlu Kambuziya, Eftekhar Sadat Tehrani Pages 119-133
    In this paper، the writers try to define and describe the formulaic speech in Farsi. Formulaic speech is a term used in theoretical and descriptive studies of grammar to refer to utterances which lack normal syntactic or morphological characteristics. The method of the research is based on documentary and field work. One hundred Farsi formulaic speeches which are most popular among Farsi native speakers were chosen and two questionnaire، each one including 50 formulaic speeches and some questions، were prepared and answered by 200 Farsi speakers. Formulaic speeches are represented in Farsi as proverbs، expression/idioms and phatics. Analyzing the answers given to the questionnaires indicates that age، gender and level of education can be considered as the effective factors for using some of Formulaic speeches while for other formalic speeches no remarkable differences were observed.
  • Dr.Nader Jahangiri, Zahra Roohi Pages 135-172
    Down Syndrome (SD)، the most common genetic cause of mental retardation، results in characteristic physical and neuropsychological deficits and abnormalities especially within the scope of cognitive and linguistic abilities. This study has been carried out to introduce and investigate some of the most important and efficient causes involved in speech delay and linguistic deficits in DS. These causes are: 1- Structural and functional deficits in speech articulatory organs. 2- Hearing impairments. 3- Short – term memory impairments. 4- The specific laterality pattern in language perception and articulation. 5- Structural and functional brain abnormalities. It is necessary to note that most researchers believe that brain abnormalities especially in cognitive- linguistic regions is the most prominent in the before – mentioned causes. It worth noting these brain abnormalities have great varieties.
  • Dr.Shahla Sharifi, Seyyede Maryam Fazaeli Pages 173-204
    This article aims to investigate the linguistic representation of power in Molana’s letters within the critical discourse analysis framework. The power relationship is represented directly or indirectly. To investigate the linguistic representation of power، the letters were categorized in two types: those addressed to non-relatives and those addressed to relatives. Each type then was divided into two subsidiary categories. The non-relatives category was sub-categorized to the letters addressed to politicians and letters addressed to Molana’s students، the other category was subdivided into the letters addressed to molana’s children and Molana’s daughter-in-law. The results show that in most letters the representation of power is indirect. This indirectness serves the functions of saving the addressee’s face and politeness. In a limited number of letters، the representation of power is direct. This directness shows that Molana stands in a higher status relative to his students، children and in-laws.