فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال ششم شماره 25 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس رضازاده مقدم صفحه 9
    حسن بن علی بن اسحاق بن عباس مشهور به خواجه نظام الملک یکی از مشهورترین وزرای مسلمان ایرانی بودکه مدت سه دهه وزارت دولت بزرگ سلجوقیان را برعهده داشت و با تدبیر او قلمرو سلجوقیان به اوج وسعت و قدرت رسید. خدمات فرهنگی و سیاسی وی به فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی، ویژگی های او را ممتاز می سازد. تاریخ نویسان وی را به لحاظ مذهبی، متعصب به مذهب شافعی و داشتن روابط خصمانه با شیعیان دانسته اند. اما در مشی و رفتارهای عملی او، خصومت یا بی احترامی نسبت به شیعیان مشاهده نشده است. بیشتر تحلیل گران سیره و اندیشه های خواجه را براساس مندرجات کتاب سیاست نامهی موجود که آن را نوشتهی خواجه نظام الملک می دانند، ترسیم کرده اند.
    این مقاله افزون برشرح احوال و زندگانی نظام الملک، به توصیف جایگاه سیاسی واجتماعی او می پردازد و با تکیه بر اسناد و روایت های تاریخی به مقایسهی تضادها در مندرجات ضد شیعی و آرای اشخاص مختلف وبررسی روابط بین ایشان و شیعیان در آن دوره را مورد بحث قرار می دهد و قصد دارد حقیقت اندیشهی این اندیشمند مسلمان ایرانی را آشکار سازد.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، خواجه نظام الملک، شیعیان، اسماعیلیان، اهل سنت، مذهب شافعی، سیاست نامه
  • ابراهیم خراسانی پاریزی صفحه 40
    هنوز خبر رحلت پیامبر (ص) به سراسر جزیره العرب نرسیده بود که در بسیاری از نقاط آن واکنش هایی به شکل های مختلف رخ نمود. با آن که انگیزه و هدف این واکنش ها متفاوت بود، بیشتر منابع، همه را «فتنه رده» (شورش مرتدان) خوانده اند. این شورش ها دوام زیادی نیاورد و ابوبکر با فرستادن سپاهیانی توانست آنها را سرکوب کند.
    موضع گیری و اقدامات انصار در جنگ های رده، به عنوان یکی از گروه های تاثیرگذار در حوادث صدر اسلام، می تواند در روشن کردن بخش هایی از این جریانات موثر باشد، چرا که انصار در سرکوب رده نقش آفرین بودند از جمله در نبردیمامه نقش اساسی ایفا کردند هم چنین آنان با نام و نشان انصار در این نبردها حاضر می شدند و رایت و پرچم خاص داشتند و با استفاده از عناوین قومی و قبیله ای مخالف بودند. انصار با برخوردهای سیاسی و سلیقه ای که در جنگ های رده صورت گرفت مخالفت و انتقاد می کردند از جمله در جریان قتل مالک بن نویره و یا برخی اقدامات خالد بن ولید در یمامه، آنها تذکرات لازم را می دادند و به نوعی در جریان سرکوب رده، مشارکت انتقادی داشتند.
    این مقاله به بررسی سهم انصار در سرکوب رده و موضع گیری آنان در این حوادث می پردازد. با توجه به اهمیت نبرد یمامه و سرکوب مسیلمه، نقش انصار در این نبرد، بیشتر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: انصار، رده، ارتداد، مرتدان، ابوبکر
  • سیدعلی هاشمی خانعباسی صفحه 67
    تعارض ادله از همان روزهای آغازین شکل گیری زندگی مسلمانان بر مبنای شریعت مطرح گردیده است. آثار و تالیفات به جا مانده از محدثان و فقهای شیعه و جایگاه بحث تعارض در کتاب های اصولی آنها، بیانگر پیشینه ی بحث تعارض و اهمیت آن در میان آنهاست.
    مبحث تعارض ادله به سبب تاثیر و اهمیت آن در استنباط احکام فقهی از مهم ترین مباحث اصول فقه است و در منابع اصولی همواره فصلی به آن اختصاص داده شده است. از این رو بیشتر محققان اصولی این مساله را در شمار مسائل علم اصول آورده و از دیدگاه برخی کسانی که آن را مبحثی فرعی و پیرامونی دانسته است، انتقاد کرده اند. علاوه بر نویسندگان کتاب های اصولی جامع که دراین باب بیشتر، تعارض میان احادیث را تحلیل کرده اند، برخی فقها در این باره آثار متعددی به رشته ی تحریر درآورده اند که مهم ترین آن کتاب «الاستبصارفیما اختلف من الاخبار» نوشته ی شیخ طوسی است.
    این مقاله بر آن است تا با استفاد از منابع اصولی و نظرهای فقهای شیعی تعارض ادله را در قالب دو گفتار مورد بررسی قرار دهد.
    در گفتار اول ماهیت تعارض تحت عناوین: مفهوم شناسی تعارض، اقسام تعارض و نمونه های آن مورد تحقیق و توجه قرار گرفته. و در گفتار دوم براساس ترتیب منطقی، راه های رفع تعارض مورد بحث بررسی قرار گرفته است. در این گفتار، نخست به بررسی راه حل تعارض بدوی و وجه منطقی تقدم قاعده ی جمع عرفی بر قواعد حل تعارض مستقر، پرداخته، سپس راه حل تعارض مستقر و سایر تعارض ها مورد تحقیق و بررسی قرار داده شده است.
    کلیدواژگان: تعارض، اقسام تعارض، نمونه های تعارض، قواعد رفع
  • عسکری ابراهیمی جویباری صفحه 105
    اسراییلیات اصطلاحی است که علمای اسلامی به عقاید و داستان های خرافی که از ناحیه ی علمای اهل کتاب از قرن اول هجری میان مسلمانان رواج یافت، اطلاق کرده اند. این افسانه های دروغین، ضمن رخنه در تفسیرهای قرآن، تاریخ نویسان و محققان بزرگی چون طبری، یعقوبی، مسعودی و... را تحت تاثیر خود قرار داده است. به علت هماهنگی قرآن کریم با برخی از موضوع های تورات و انجیل و گرویدن جمعی از علمای اهل کتاب نظیر وهب بن منبه به اسلام، سبب شده است که مفسران و تاریخ نگاران به منابع اهل کتاب و گفته های آنان توجه ویژه نمایند و از اینجاست که داستان های مجعول و ساختگی آنان در حوزه ی متون تفسیری، تاریخی و عرفانی رخنه کرد. از میان پیامبران، حضرت آدم(ع) بیش از دیگران در معرض این اتهام ها قرار گرفته است. در این مقاله سعی شده است با بیان ریشه ی این خرافه ها و افسانه ها ساحت مقدس انبیا به ویژه حضرت آدم(ع) از این شایبه ها مبرا گردد.
    کلیدواژگان: اسراییلیات، حضرت آدم(ع)، حوا(س)، متون تاریخی
  • محمدعلی میر، هادی عالم زاده صفحه 123
    در دوره ی امارت امویان در اندلس، خاندان های متنفذ و قدرتمندی از مولدان (مسلمانان بومی) به ویژه در مناطق مرزی حضور داشتند، که با ایجاد لشکری از یاران و وابستگان خود، بر تعدادی از شهرها و قریه ها در این مناطق تسلط پیدا کرده و امارت های مستقلی تشکیل دادند، به گونه ای که پیوسته علیه حکومت امویان در حال شورش و تمرد بودند و گاه در این راه از کمک ویاری حکومت های مسیحی شمال بهره می گرفتند. بنی قسی از جمله معروف ترین و پایدارترین این خاندا ن ها محسوب می شد، که ریشه در اشرافیت گوت داشت. این خاندان در اواخر روزگار گوت ها حاکم منطقه ی مرزی ثغر اعلی بود و پس از ورود مسلمانان به اندلس و شکل گیری حکومت اسلامی، افراد این خاندان با گروش به اسلام، موقعیت و جایگاه خود را حفظ کردند و در دوره ی امارت امویان در ثغراعلی حکومت نیمه مستقلی تاسیس کردند که مدت نسبتا طولانی، حدود دو قرن، دوام داشت. این مقاله بر آن است تا با بررسی نقش و جایگاه خاندان بنوقسی، بر حیات سیاسی آنان در ارتباط با حکومت امویان و دولت های مسیحی شمال اندلس پرتوی افکند.
    کلیدواژگان: بنی قسی، موسی بن موسی، حکومت امویان، مسیحیان شمال، ثغراعلی
  • سمیرا گل خندان، حسین خسروی، اکبر رجبی، داود خلیلی صفحه 149
    در این پژوهش تلاش برآن است تا در مورد جایگاه اصل برائت در ادیان پردازش گردد و دیدگاه چهار دین یهود، زرتشت، مسیحیت و اسلام که تعالیم توحیدی آنها نسبت به ادیان دیگر بارزتراست، نسبت به اصل برائت، بیان گردد. اصل برائت به این معنا که تا زمانی که اتهام شخص ثابت نشده باید بی گناه فرض شود و هیچ وظیفه ای در اثبات بی گناهی خود ندارد. به جز دین زرتشت که نتیجه ی آزمایش و نیرنگ صحت انتساب اتهام به متهم را روشن می کند، در ادیان یهود، مسیحیت و اسلام پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: برائت، اتهام، ادیان، اوستا، تورات، انجیل، قرآن
  • سید حسین کنعانی، محمدرضا محمدزاده رهنی صفحه 177
    محیط زیست موهبتی است خدایی که استفاده ی مفید از آن و حفاظت و سالم نگاه داشتن آن می تواند تاثیرات بسیار مثبتی در زندگی انسان داشته باشد.
    بر اساس اصولی مانند اصاله الجواز و اصاله الاباحه استفاده از محیط زیست اجازه داده شده و از آنجا که استفاده مفید از آن باعث ایجاد نشاط و طراوت روحی و جسمی و انجام بهتر وظایف دینی، شغلی و اجتماعی می شود؛ این نوع استفاده، برتری دارد و در صورتی که استفاده از محیط زیست باعث حفظ یا بازیافت سلامتی شود؛ می توان حکم مستحب یا حتی وجوب جهت استفاده از محیط زیست را اثبات کرد.
    راه کار عملی اسلام را در حفاظت از محیط زیست، می توان در بخش احیای موات یافت که در آن اسلام آن چنان به احیا و زنده کردن محیط زیست اهمیت داده که حتی برای احیاکننده امتیاز مالکیت را به رسمیت شماخته است.
    تخریب یا اتلاف یا آلوده سازی محیط زیست بنا به ادله ی فقهی زیادی همچون آیه های قرآن، روایت ها، قاعده ی اتلاف، قاعده ی لاضرر، دلیل عقل، سیره ی عقلا و... منفی بوده و انسان موظف به حفظ محیط زیست و تامین سلامت آن است.
    در این مقاله به بررسی فقهی حفاظت از محیط زیست از زوایای اشاره شده، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حفاظت، اتلاف، احیای موات، لاضرر، مبانی فقهی
  • علی اصغر یساقی، حجت الاسلام سید محمد علی ایازی صفحه 196
    تفسیر در میان مسلمانان همواره به دو روش انجام می یافته است. نخست تفسیر ترتیبی است که از دیرباز شیوه ای رایج بوده و غالب مفسران براساس چینش سوره های قرآن در مصحف شریف، به تفسیر پرداخته اند. و دیگری تفسیر موضوعی است که نسبت به روش پیشین نهالی نو پاست. این روش تفسیری اگر چه در کلام پیامبر گرامی اسلام و امامان معصوم علیهم السلام یافت می شود؛ اما در سده های گذشته شیوه غالب درمیان مسلمانان همواره روش ترتیبی بوده است.
    در آغاز قرن چهاردهم با توجه به تحولات سیاسی و اجتماعی جوامع بشری از جمله جهان اسلام، روی کرد مفسران به تفسیر موضوعی افزون گشت. شهید صدر از آن دسته مفسرانی است که توجه به تفسیر موضوعی را در جهان معاصر ضرورتی اجتناب ناپذیر برای مسلمانان می داند. البته نگاه وی به تفسیر موضوعی با سایر مفسران موضوعی متفاوت است. او معتقد است تفسیر موضوعی زمانی شکل می گیرد که مفسر پیش از مراجعه به قرآن از جهان واقع آغاز کند.
    از این رو شیوه تفسیری وی محاوره با قرآن و استنطاق از آن است. این دیدگاه شهید صدر چنانکه خود اظهار داشته مبتنی بر کلام امیرمومنان در نهج البلاغه است که مسلمانان را به استنطاق از قرآن فراخوانده است تا بدین سان قرآن متناسب با نیازهای انسان در هر دوره به سخن آید و از مشکلات جوامع بشری گره گشایی کند.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر موضوعی، مبانی تفسیر، شهید صدر
|
  • A.Reza Zadeh Mughaddam Page 9
    celeberated Iranian Muslim ministers who presided the great Saljughid government ministry for three decades.With his deliberation,the Saljughid kingdom reached its culmination in power.his cultural and political services to Iran-Islamic culture and civilization gave him high advantage and fame.The historian considered him to have hostile and rival relations with the Shi’ites owingto his religious prejudice to Shafei School.But in his practical policy and manners,no profanity towards the Shi’a has notbeen observed.Most analysts have portrayed Khwajeh’s ways of living and his thoughts based on the contents of his book entitled”The Letter of Policy”.This article is interested in studying and describing his biography while explaining his political and social position as well as in the context of historical documents and narrations and accounts and discussing his relationship with the Shi’ites in that period through comparing and contrasting the conditions of anti-Shi’ism regarding various viewpoints.The paperalso aims to investigate and reveal thereality of Iranian Muslim scholars’ thoughts and speculations.
  • E.Khorassani Parizi Page 40
    The news of the Prophet’s demise has not yet prevailed over the Arabian Peninsula when in many areas certain reations were formed.Although the incentive and those reactions were different in nature,most sources have not considered the Raddeh persecution as the rebellion of apostates.Those riots did not survive long,for Abu Bakr was able to dispatch a troop to quell them down.The Ansar’s attitude and measurements at Raddeh Battle,as one of the effective groups in the events in the advent of beginning of Islam,can be of great Importance in clarifying some parts of those occurances.Because the Ansar could play a great rol;e to suppress the apostates including the Battle of Yamameh,In which they had an important function.They were also present in that battle with the name and brand of ansar,wwwhere they had a distinguished banner and emblem.They were also against the racial and tribal title.This paper seeks to study the Ansar’s role in suppressing the apostates as well as considering their attitude and partiality in those events.Regarding the Battle at Yamameh and the defeating of the Musaylimeh,the Ansar’s function in that battle is more carefully observed.
  • S.A.Hashemi Khanabbasi Page 67
    The contradiction of proofs has been under consideration since the early days of initial formation and the Muslims’ lives based on divine law.The works and writings handed down from the traditionalists and Shi’ite jurists and the status of discussions and arguments on contradiction in their books of principles indicate the background of the quest of contradiction and its significance among them.This paper tends to investigate the confrontation of reasons and proofs based on two discourses,using the basic sources as well as the Shi’ite jurists’ theories.Under the first discussion the nature and quality of contradiction is under observation such as the concept recognition,types of confrontation,while in the second debate the methods of contradiction removal are discussed.
  • A.Ibrahimi Djoibari Page 105
    The Israeiluians is a term used by the Islamic schools referring to superstitious beliefs and tales developed among the Book followers scholars in the first century of Hijra.These false tales, while penetrating into the Qur’an exegesis,influenced the historians as well as great scholars such as Tabari,Ya’qoobi,and Masoodi,etc.Owing to the coordination of the Glorious Qur’an with certain Gospel and Bible vefrses along with the Book scholars such as Wahab.b.Munabbeh,who were converted into Islam,provoked the commentators and historians to concentrate on the sources of the Book followers.As a result their false stories and legends penetrated into the commentary texts.From among the prophets, the Holy Adam was mostly accused and attributed to these false fictions than any other prophet.This paper deals with presenting the principle and sourse of these superstitious stories concerning the sacred status of messengers, particularly, the Holy Adam(a.s.),so that they are acquitted and absolved from these false imperfect attributes.
  • M.A.Mird., H.Alimzadeh Page 123
    During the reign of the Umayyids at Andolusia,the influential and powerful household of the Native Muslims(Movallidans),particularly in the border line4 territories were able to form independent governments and bring many,towns,cities and villages under their control through developing a troop of their companions and attatchments.They were constantly rebelling and encroaching over the Umayyid government while sometimes they called for help from the Christian rules in the north.The Bani Quessis were the most famous and stablest among those families,who had their root in the Gout Aristocracy.This household held the rule of the border areas of the Upper Saghar, and after the arrival of Muslims in Andolusia and forming the Islamic rule,were converted into Islam while preserving their position and forming an independent government at the upper saghar which survived over two centuries.This article seeks to investigate the role and status of the Bani quessi Household and their influence on their political life with regard to the Umayyids and Christian rules in the north of Andolusia.
  • S.Gulkhandan, H.Khosravi, A.Rajabi, D.Khalili Page 149
    The present article is an attempt to investigate the status of the acquittance origin in religions while considering the viewpoints of following four relgions: Jewish, Zoroasterian, Christianity, and Islam, whose divine unity is higher and more obvious aand clear than any other religion.The principle of acquittance means that an individual is considered innocent unless his guilt or sin is proved,or he is free from aany obligation to prove his being sinless.Except for the Zoroaserian creed which according to the result of Werniring Test certifies and clarifies the validity and correctness of guilt attribution to the aqccused person.In Jewish,Christian,and Islam religions,this matter has been accepted.
  • M.R.Muhammad Zadeh Rahni Page 177
    Environment is a God-given gift which has many positive effects in man’s life, if used beneficially and protected carefully.Under certain principles,it si permitted to make good use ofit which can create fresh,delightful surroundings necessary for spirit and substance while affecting better religious obligations performances and professional functions.This great benefit from environment is superior in such a way that if it is used to enjoy better and obtain recovery and health,it can be considered necessary and permissible to protect it.Islam has considered it important to cultivate barren and arid lands and to revive environment and even has granted the advantage of ownership to those who bring the land under cultivation.Therefore,man is obliged to try to preserve nature and lifde environment and secure its health.This paper seeks to study jurisprudential protection of environment according to the above-mentioned discussion.
  • A.Yassaghi Page 196
    Exegesis has usually been performed by two main
    Methods
    Methodical or Systematic,and Topic or Subject.The former has been prevailing since the very early times as most commentators and interpreters have applied it to interperet the Qur’anic chapters.The latter is relatively in his infancy in relation to the former,and though it is found in the words of the Holy Prophet and those of the pure infallible Imams(PBUT),it was the common method of interpretation among most Muslim scholars during the past centuries.During the 14th century,regarding the political and social transformations of the human societies including the world of Islam,most exegesis scholars were interested in the subject method more and more.Martyr Sadr is among those who consider the subject method inevitable for the Muslim scholars in the modern and contemporary world.He has a different view in this context with other interpreters.He believes that the subject method begins to form+ when a Muslim interpreter should begin with the real world before referring to the Holy Qur’an.The present paper is an attempt to study Martyr Sadr’s viewpoint in applying the subject method in exegesis based upon the discourse and speech with the Glorious Qur’an. His interpretation, as he suggests,is based on the Comander –of- The Faithful,Imam Ali(a.s.),in Nahjulbalqa,Calling for Muslims to discourse and speak with the Qur’an,so that in that manner,they should interpret the Holy Qur’an to suit the requirements of each period of the human societies to meet the needs and wants of community while speaking to them.