فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1389)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • برزو فرهی بوزنجانی، ابوالفضل محمدی، امیر حصیرچی صفحه 1
    این مقاله در پی آن است تا بر مبنای روش نظریه ی داده بنیاد در مطالعات سازمان و مدیریت و از خلال بیانات مقام معظم رهبری، الگوی توسعه و تعالی مدیران و فرماندهان سپاه را متناسب با انتظارات معظم له ارایه نماید. در این تحقیق، بالغ بر هزار متن از بیانات، نامه ها، احکام و فرامین و مصاحبه های آیت الله خامنه ای طی سال های 1368 تا 1389 مورد مطالعه و از طریق سه نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی مرسوم در روش نظریه ی داده بنیاد، تعداد 1526 کد، 134 مفهوم و 23 مقوله حاصل گردید. در بخش نتایج تحقیق، به سوال اصلی و سوالات فرعی پاسخ داده شده و مدل حاصل با مدل مفهومی مشترک ادبیات تحقیق مورد مقایسه قرار گرفت. نتیجه ی حاصل از این تحقیق نشان داد که توسعه و تعالی مدیران و فرماندهان سپاه، ضمن وجود اشتراکاتی با مدل های موجود، از اساس با مدل های یادشده دارای تفاوت ماهوی است.
    کلیدواژگان: توسعه، تعالی، مدیران، فرماندهان، نظریه ی داده بنیاد
  • اکرم هادی زاده، هوشنگ نظامی وند چگینی صفحه 29
    ارزش های اخلاقی بر بسیاری از تصمیمات و رفتارهای مدیران و کارکنان در سازمان ها اثرگذار هستند. مطالعات زیادی بر روی اخلاق مدیریت و اخلاق در سازمان صورت گرفته و هر یک به نوعی تلاش کرده اند تا نظریه های مربوط به موضوع را جمع آوری یا نظریه ای جدید بر آن بیفزایند. اگر رفتار اخلاقی را رفتاری «مناسب» و «منصفانه» بدانیم، در این مقاله در پی شناسایی و ارایه ی چارچوبی برای رفتار اخلاقی در سازمان ها برای بهبود عملکرد فردی و هم آهنگی عناصر سازمانی بر مبنای رفتار اخلاقی به منظور دست یابی به هم افزایی سازمانی هستیم.
    هم آهنگی راهبردی، چارچوبی مناسب برای هم آهنگ کردن عوامل موثر بر رفتار فردی ارایه می دهد. با استفاده از این رویکرد، گونه های راهبردی رفتاری شناسایی شده و مبنایی برای تعیین رفتار اخلاقی (مناسب) به دست می آید، تلاش شده است تا با استفاده از نتایج چند تحقیق انجام شده، رابطه ی بین راهبرد های سازمان و ارزش های سازمانی معین گردد. ما بر این باوریم که بدون ایجاد رابطه ای هم سوٰ نمی توان به کارکرد ارزش های سازمانی امیدوار بود.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، تئوری نقاط مرجع راهبردی، راهبرد سازمانی
  • غلامرضا طالقانی، حسن عابدی جعفری، ابوالحسن فقیهی، رسول عباسی صفحه 55
    یکی از نهادهایی که در عین عجین بودن با زندگی بسیاری از مسلمانان، موضوع مدیریت آن مورد کم توجهی قرار گرفته، مسجد است. تحقیق حاضر، با هدف شناسایی عناصر الگوی شایستگی منابع انسانی مسجد - که بخش ورودی سامانه ی مدیریت اثربخش مسجد را شکل می دهند - صورت گرفته است. روش طراحی الگوی مفهومی در این پژوهش، مفهوم سازی عملی منفرد بوده و روش تحقیق نیز روش ترکیبی شامل مصاحبه اکتشافی، مشاهده و نظرسنجی از خبرگان به شیوه ی دلفی است. گردآوری اطلاعات از منابع مختلف علمی و دینی انجام شده است. در این پژوهش، ابعاد اصلی شایستگی منابع انسانی مسجد عبارتند از: شایستگی های امام مسجد، شایستگی های فعالان (کارگزاران) و شایستگی های نمازگزاران (مامومین). برابر نظر خبرگان، مهم ترین و اثرگذارترین عامل در موفقیت و اثربخشی جماعت، شایستگی های امام مسجد است و مولفه ی فضایل اخلاقی-رفتاری اوست.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، مدیریت مسجد، شایستگی منابع انسانی مسجد، مسجد
  • عادل آذر، زهرا علیپور درویشی صفحه 81
    این مقاله، درصدد مقایسه ی یک روش کلاسیک آماری و یک روش غیرکلاسیک هوش مصنوعی در حوزه ی مطالعات مدیریت منابع انسانی است که این امر از طریق مقایسه ی اعتباریابی نتایج و توان برازش مدل ادراک عدالت کارکنان توسط دو روش معادلات ساختاری (SEM) و شبکه ی عصبی مصنوعی (ANN) انجام گردیده است. مدل مفهومی تحقیق شامل متغیر وابسته ی ادراک عدالت کارکنان و متغیرهای مستقل وظایف مدیریت منابع انسانی، فرهنگ فردی و سازمانی و ویژگی های سامانه ی پاسخ گویی است. روش این تحقیق پیمایشی است و در سه بانک ملت، تجارت وکشاورزی با نمونه گیری تصادفی شامل 325 نفر از کارکنان انجام شده است. معیار مقایسه ی دو روش مذکور، ضریب تعیین (R2) مدل می باشد که نتایج به دست آمده نشان می دهد که اگر تعداد متغیرهای مستقل کم باشد (R2) هر دو مدل اختلاف معناداری را نشان نمی دهند؛ اما با افزایش متغیرهای مستقل، مدل معادلات ساختاری فاقد توانایی برازش مدل بوده، در حالی که مدل شبکه ی عصبی نه تنها برازش مدل را انجام داد؛ بلکه (R2) آن به طور معناداری بیش تر از حالتی بود که تعداد متغیرهای مستقل مدل کم بودند. مهم ترین نتیجه ی این تحقیق، فراهم آوردن یک بصیرت علمی در خصوص قابلیت های دو روش یادشده در محدوده ی تحقیقات علوم رفتاری است.
    کلیدواژگان: شبکه ی عصبی مصنوعی، مدل معادلات ساختاری، ادراک عدالت کارکنان، مدیریت منابع انسانی
  • برزو فرهی بوزنجانی، موسی مهدوی، مصیب عباسی صفحه 101
    سنجش و اندازه گیری رضایت شغلی کارکنان هر سازمان و تعیین عوامل موثر بر رضایت یا عدم رضایت شغلی آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مقاله بررسی وضعیت میزان رضایت مندی کارکنان فاوای نزسا و تعیین عمده ترین عوامل تاثیرگذار بر آن، است. عوامل اصلی موثر بر رضایت شغلی، چهار گروه عوامل فردی، سازمانی، محیط کار و ماهیت کار دسته بندی شده اند. رضایت شغلی نیز از چهار جنبه رضایت از همکاران و مدیران، رضایت از ارزش کار، رضایت از حقوق و دستمزد و رضایت از شرایط سازمانی مورد بررسی قرار گرفته و داده های تحقیق از طریق دو پرسش نامه رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن گردآوری شده است. قابلیت اعتماد هر دو پرسش نامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ اندازه گیری شد و هر کدام به ترتیب 82% و 79% به دست آمد تعداد نمونه های آماری با بهره گیری از فرمول کوکران محاسبه و تعداد 151 نفر تعیین گردید برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (مد، میانگین و انحراف معیار و درصد فراوانی) و آمار استنباطی (آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، فریدمن، دوجمله ای و رگرسیون) استفاده شد. یافته های پژوهش نشانگر آن است که هر چهار گروه عوامل محیط کار (74/2)، عوامل فردی (53/2)، ماهیت کار (53/2) و عوامل سازمانی (20/2) به ترتیب بر رضایت شغلی فاوای نزسا اثر می گذارد. هم چنین نتایج تحقیق گویای آن است که در نمره رضایت شغلی کارکنان بیشترین سهم را مولفه رضایت از مدیران (206%) و کم ترین سهم را مولفه رضایت از شرایط سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: رضایت، رضایت شغلی، عوامل محیط کار، عوامل فردی، عوامل ماهیت کار، عوامل سازمانی، فاوا
  • حبیب الله دعایی، سعید مرتضوی، سیدعلی کوشازاده صفحه 121
    هدف این پژوهش کشف پیش بینی پذیری تمایل به ترک خدمت کارکنان توسط توانمندسازی آنان از طریق متغیرهای واسطه ی اعتماد به مدیران مافوق، هویت یابی سازمانی، عجین شدن شغلی و تحلیل رفتگی است. برای سنجش متغیرها، از پرسش نامه های استاندارد استفاده شد. برای جمع آوری داده ها، نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای از جامعه ی کارکنان سازمان مرکزی جهاد کشاورزی خراسان رضوی انجام شد. نتایج هم بستگی پیرسون بیانگر هم بستگی قابل قبول میان کلیه ی متغیرها بوده و یافته های به دست آمده به روش تحلیل مسیر با نرم افزار لیزرل نشان می دهد که توانمندسازی می تواند از طریق اعتماد به مدیران مافوق، هویت یابی سازمانی، عجین شدن شغلی و تحلیل رفتگی، تمایل به ترک خدمت کارکنان را پیش بینی کند و از این میان، تحلیل رفتگی، متغیر واسطه ی قدرتمندتری برای پیش بینی اثر توانمندسازی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، اعتماد، هویت یابی، عجین شدن شغلی، تحلیل رفتگی، تمایل به ترک خدمت
  • حشمت خلیفه سلطانی، سید مجتبی حسینی، ناصر عسگری صفحه 149
    در این مقاله به بررسی نقش رهبری در افزایش اثربخشی اقدامات مدیریت دانش پرداخته می شود و رابطه ی بین پنج سبک رهبری اصلی (خودمدیریتی، تحول آفرین، تعامل گرا، ملاحظه-مدار و ساختارگرا) با دو مرحله ی اصلی از فرایند مدیریت دانش؛ یعنی، خلق دانش و تسهیم دانش بررسی می شود. روش تحقیق، توصیفی و از نوع هم بستگی است. قلمرو آماری آن نیز شامل950 نفر مدیران و کارشناسان شرکت پخش فراورده های نفتی ایران است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده، 270 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک مدل معادلات ساختاری نشان می دهند که سبک های رهبری همراه با رفتار مشارکتی، اعتماد دوجانبه و احترام به ایده ها و احساسات زیردستان با خلق و تسهیم دانش رابطه ی مستقیم قابل توجهی دارند، در حالی که این رابطه در مورد سبک های رهبری وظیفه مدار و آمرانه معکوس است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش، رهبری و سبک های رهبری
  • دکتراحمد ایزدی یزدان آبادی، حدیث سادات نوشه ور صفحه 167
    این تحقیق به منظور شناخت ویژگی های شغلی دبیران و رابطه ی آن با توانمندسازی دبیران دبیرستان های دخترانه ی شهر تهران پایه ریزی و اجرا شده است. نوع تحقیق توصیفی است و کلیه ی مدیران و دبیران دبیرستان های یادشده، جامعه ی آماری این تحقیق بوده اند که تعداد 292 نفر از آن ها از طریق فرمول برآورد حجم نمونه ی کوکران و با روش نمونه گیری چندمرحله ای به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه به اهداف تحقیق، برای گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ی توانمندی وتن و کمرون و پرسش نامه ی محقق ساخته ی ویژگی های شغل مورد استفاده قرار گرفته است. روایی محتوایی و صوری ابزار، براساس نظرات متخصصان و صاحب نظران تایید شد و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ به میزان 92/0 برای پرسش نامه ی توانمندسازی و 73/0 برای پرسش نامه ی ویژگی های شغل محاسبه گردید. از روش های آمار توصیفی و استنباطی و استفاده از نرم افزار آماری spss، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که: 1- براساس تحلیل عاملی، ویژگی های شغلی مطرح شده در مدل هاکمن و اولدهام، به دو عامل قابل کاهش هستند. 2- پاسخ گویان، ویژگی های شغلی مطرح شده در مدل یادشده را برای شغل معلمی در سطح نسبتا بالایی ارزیابی نموده اند. 3- بین نظرات مدیران و معلمان در مورد ویژگی های شغل معلمی تفاوت معناداری وجود دارد. 4- معلمان مورد مطالعه، توانمندی روان شناختی خود را در سطح بالایی ارزیابی نموده اند و بالاخره، بین ویژگی های شغل معلمی و توانمندی روان شناختی دبیران، رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شغل معلمی، ویژگی های شغل، توانمندسازی، توانمندی روان شناختی، طراحی شغل
|
  • Borzoo Farrahi , Abolfazl Mohammadi , Amir Hasirchy Page 1
    Based on grounded theory, this research is intended to present a model for the development and improvement of the managers and commanders of Sepah according to the words of the supreme leader of the Islamic revolution to fulfill his expectancies. The content of more than 1000 texts, including his speeches, letters, commands and interviews during 1368-1389 were studied. These texts were coded according to grounded theory in three ways: open, axial and selective. As a result, 1526 codes, 134 concepts and 23 categories were discovered. Research questions were answered in the 'result' chapter. The acquired model was compared with the common model introduced in the 'review of literature'. The final result indicated that the development and improvement of the managers and commanders of Sepah, while sharing points with common models, are basically different.
  • Akram Hadizadeh, Hooshang Nezamivand Chegini Page 29
    Moral values are influential in the decision-making of managers and employees of organizations. A great deal of studies have been conducted on managerial ethics and ethics in the organization, each of which have attempted to collect related theories or to add a new theory. Regarding the ethical behavior as an "appropriate" and "fair" behavior, this article intends to identify and provide a framework for ethical behavior in organizations to improve individual performance and coordination of institutional elements based on ethical behavior in order to achieve synergy in organizations. Strategic alignment provides an appropriate framework to matching up the affecting factors on individual behavior. Applying this approach, strategic behavioral types are identified and are used as a basis for ethically appropriate behavior. This paper has tried to use the results of some researches to find the relationship between organizational strategy and organizational values The researchers believe that, without creating an aligned relation, one cannot be hopeful about the performance of organizational values.
  • Gholam Reza Taleghani , Hasan Abedi Jafri , Abolhasan Faghihi, Rasool Abbasi Page 55
    Management of the mosques, while being involved in the daily life of Muslims, have not been considered seriously. This research is intended to identify the competency model of human resource of the mosques, which compose the threshold of effective management of mosques. This model is designed according to individual practical conceptualization. Based on Delphi's method, this research applied combined method, which is composed of discovery interview, observation, and interview with experts. Competency elements of human resource in this research included the competency of the Imam of the mosque, the competency of the active members of the mosque and the competency of the prayers. According to the experts, the most effective factor was the competency of the Imam of the mosque and his ethical-behavioral competency.
  • Adel Azar , Zahra Alipour Darvishi Page 81
    Comparing the validity and the fitness power of two methods of structural equations (SEM), and artificial neural network (ANN) in the field of human resource studies represents the main goal of this article. A conceptual model was examined by both SEM and ANN, including all functions of HRM, individual culture, organizational culture and characteristics of accountability system as independent variables and the employee's justice perception as dependent variable. This survey research was implemented within three Iranian Banks (Mellat, Tejarat and keshvarzi) by random sampling of 325 employees. The researchers used the R² value as the metric of comparison that comes up with these
    Findings
    1- There was not significant difference between the performance of SEM and ANN when we had a few number of independent variables. When the number of independent variables increased, we found strong support for ANN having better result than SEM, with regards to R². The outcomes of this research were partially similar to the same studies and provide useful insight into capabilities of ANN and SEM used in HRM researches.
  • Borzoo Farrahi , Mousa Mahdavi , Mosayyeb Abbasi Page 101
    Assessment of job satisfaction of the employees and identifying the influential factors on their satisfaction/dissatisfaction seems to be vitally important. This research is intended to assess job satisfaction of the employees of FAVA of the army and to identify the factors most influencing it. The factors influencing on job satisfaction are classified into four groups, including individual, organizational, environmental and job nature factors. Satisfaction is also classified into four groups including colleagues and principals, the value of the work, salary or wage, and organizational conditions. The data is collected by two types of questionnaire on job satisfaction and influential factors. The reliability of the questionnaire turned out to be %82 and %79 respectively according to Cronbach alpha coefficient. The number of sample was calculated to be as much as 151 subjects. Instead of analyzing the data by descriptive statistics (mead, media, standard deviation and percentile) and inferential statistics, the researcher employed Smirnoff, Friedman, binomial for analyzing gaps and regression. The findings reveal that all four factors of work environment (2.74), individual factors (2.53), the nature of the work (2.53) and organizational factors were influential on the job satisfaction of FAVA employees. the results also indicated that the most important factor turned out to be satisfaction from the managers (%2.6), and the least important one was satisfaction from the organizational condition.
  • Habibollah Doaei , Saeed Mortazavi , Seyed Ali Kooshazadeh Page 121
    The purpose of this study is to explore the predictability of turnover intention through employees empowerment by dependent variables such as trust in higher managers, organizational identification, job involvement and burnout. For measuring the variables, standard questionnaires were applied. Data were obtained by stratified random sampling from employees of the central organization of Khorasan Razavi Jihad Keshavarzi. The Results derived from correlation analysis by Pierson method revealed an acceptable correlation among all variables. LISREL software path analysis indicated that empowerment can best predict turnover intention through trust in higher management, organizational identification, job involvement and burnout. Burnout, however, turned out to be a stronger mediator for predicting the effects of empowerment on turnover intention.
  • Heshmat Khalifeh Soltani , Sayyed Mojtaba Hoseini, Nasser Asgari Page 149
    The primary purpose of the research is exploring the relationship between five fundamental leadership styles: self-management leadership, transformational leadership, transactional leadership, consideration and initiating structure- with two main phases of knowledge management procedure. The relationship between these leadership styles and two principle phases of the knowledge management process (i.e. knowledge creation and knowledge sharing) have been studied. The research method is descriptive, looking for correlation. The population of the research consists of 950 subjects including managers and senior experts of the NIOPDC. A sample of 270.subjects was selected. According to the research findings, there were significant relationships between these leadership styles and knowledge creation and knowledge sharing. Results also indicated that leadership styles accompanied with human interactions and participative processes are positively related to knowledge creation and knowledge sharing. These findings support the necessity of adopting more humanistic leadership styles for implementing knowledge management more effectively.
  • Ahmad Izadi Yazdanabadi , Hadisesadat Nooshevar Page 167
    The main goal of this research is exploring job characteristics of teachers at girls schools in Tehran. The target population of this study contained all principals and teachers of girls high schools, which consisted of 292 subjects selected by random multi-stage method. Two types of questionnaires were applied for collecting the necessary data, including psychological empowerment test of Whitten and Cameron and job characteristics questionnaire designed by the researcher based on Hackman and Oldham test. The content validity and face validity of the tools were confirmed by experts and their reliability were calculated as 0.92 (for psychological empowerment questionnaire) and 0.75 (for job characteristics questionnaire) respectively. Statistical data was analyzed by referential and descriptive statistical processes with SPSS. The findings indicated that: 1) Based on factor analysis, job characteristics of Hackman and Oldham model could be narrowed down into two factors. 2) Principals and teachers in the sample group, evaluated job characteristics of teachers relatively at high level. 3) There is a significant difference between principals and teachers viewpoints about teachers job. 4) The teachers under study have a high level of feeling psychological power. 5) There is a positive and meaningful relationship between characteristics of teachers job and the psychological empowerment of teachers.