فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال هفتم شماره 27 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمدرضا آیتی، عبدالجبار زرگوش نسب صفحه 9
    دراین نوشتار، دلایل وآرای فقها درباره ی حبس بدهکار معسر به پنج دسته تقسیم شده است، سپس راه حل های رفع تعارض آن ها با آیه ی انظار (بقره/280) ارائه گردیده است.
    ابوحنیفه و تعدادی ازمفتیان اهل سنت به حبس بدهکار معسر قایل شده اند، هر چند معسر بودنش با بینه و دلیل اثبات شود. در روایت هایی از شیعه آمده که فرد معسر زندانی می شود تا این که معسر بودنش به اثبات برسد، آن وقت آزاد می شود، بعضی دیگر حبس ابتدایی جایز ندانسته اند مگر این که فرد بدهکار متهم به پنهان کردن مال باشد، دسته ای دیگر حبس فرد معسر در صورتی که اموالش را در راه معصیت از دست داده باشد جایز دانسته اند. در بین فقها پیرامون مدت حبس معسر نیز اختلاف نظر وجود دارد.
    کلیدواژگان: بدهکار معسر، زندان، میسره، آیه ی انظار، آرای فقها
  • حسین احمری، ماندانا اسکندری صفحه 41
    بیع سلم عبارت است از خریدن مالی در ذمه، تا موعدی معین به ثمن حاضر و هدف آن است که هر دو عوض یعنی راس المال که در بیع، ثمن نامیده می شود و مسلم فیه که در بیع، مبیع و مثمن نام دارد به گونه ای مشخص باشند که هیچ ابهامی در آن نباشد و ثمن در مجلس معامله پیش از جدا شدن طرفین باید قبض شود و سلم در بانکداری به این صورت است که بانک ها جهت تامین قسمتی از سرمایه ی در گردش واحد های تولیدی بنا به در خواست این واحدها مبادرت به پیش خرید محصولات تولیدی آنها کنند و این واحدها پول را از بانک دریافت و در موعد مشخص کالا را به بانک تحویل می دهند، اما سلم در تجارت الکترونیکی به این صورت است که شخص با مراجعه به سایت، سفارش خرید آن را می دهد و در مورد واگذاری چک مدت دار به مقدار کمتر و نقد، سلم محسوب نمی شود و عده ای از فقها گفتند اگر این کار خلاصی از ربا باشد، ربا به شمار می آید.
    کلیدواژگان: بیع، سلم، بانکداری، الگوی بانکداری، تجارت الکترونیک
  • اردشیر اسدبیگی، عباس علی تفضلی صفحه 63
    شواهد تاریخی موجود نشان می دهد که شهری بزرگ با دست کم سه هزار سال پیشینه در نزدیکی شهر کنونی تویسرکان در استان همدان وجود داشته است که پس از قرن هفتم هجری از بین رفته که روستایی به نام رودلاور میراث دار آن شهر کهن و باستانی است. گرچه اطلاعات و کاوش ها در این زمینه، گسترده و دقیق نیست ولی شواهد موجود از کتاب های قدیمی و آثار کهن و نیز کاوش های محدود، وجود این شهر کهن و باستانی را تایید و اثبات می نماید. مقبره ی حضرت حیقوق نبی (ع) که 2600 سال پیش می زیسته است اکنون با معماری دوره ی سلجوقی در این محل وجود دارد. هم چنین در تاریخ نام دانشمندانی به چشم می خورد که با عنوان روذرآوری از آن ها یاد شده است.
    از شهر تویسرکان کنونی که در مجاورت شهر باستانی روذرآور وجود دارد در کتاب های قرون اولیه هجری، نامی به میان نیامده بلکه به صورت جداگانه از سرکان و توی نام برده شده است.
    کلیدواژگان: روذرآور، تویسرکان، حیقوق نبی (ع)، کرج رودرآور
  • امیر اکبری صفحه 79
    در عصر ساسانیان هنر و معماری ایران از گسترش چشم گیری برخوردار گردید و طرح پلان های معماری و مفاهیم زیبایی شناختی هنر این دوره در سرزمین های خارج از ایران پرتوافکن شد. طاق های چهار گوش دارای گنبد و وجود ایوان از میراث های دوره ی اشکانی است که در دوره ی ساسانی تکمیل شد و در دوره ی اسلامی به فراوانی مورد استفاده قرار گرفت. با ظهور سلاجقه در تاریخ ایران تحولی در هنر و معماری رخ داد. این دوره را می توان سر آغاز استفاده از کاشی های رنگارنگ در معماری و زمینه ای برای رونق و پیشرفت تزیینات در دوره های بعدی خواند. پیشرفت معماری مساجد در آن بیش از زمان های پیش نمایان است. به کارگیری ایوان و نوع مساجد ایوان دار در این دوره، ریشه در سنت های ایرانی پیش از اسلام دارد. کاربرد آجر و گچ بری در معماری و نیز ایجاد نقوش متفاوت در پوشش بناها از جمله هنرهایی بود که معماران ایرانی را از عصر ساسانی به خود مشغول داشت و در هنر معماری عصر سلجوقی کاربرد آن به شکل گسترده ای نمایان گشت.
    کلیدواژگان: ساسانیان، سلجوقیان، هنر، معماری، گچ بری، تزیینات بنا
  • عباس پناهی صفحه 105
    خلافت عباسی از دوران معتصم عباسی به دلیل غلبه ی ترکان بر دستگاه خلافت رو به ضعف و زوال نهاد. پریشانی اوضاع آن ها به ویژه در عصر متوکل و کشته شدن او به وسیله ی سپاهیان ترک در مجموع سبب تضعیف مقام خلافت در برابر حاکمان و امیران سیاسی شد.کاهش قدرت سیاسی خلفا موجب گشت تا امیرالامراهای ترک عملا قدرت را در دست گرفته، خلیفه را به میل خود تغییر دهند. از این رو پیش از این دیلمیان (احمد، معزالدوله) بر عراق دست یابند و نفوذ خود را بر خلیفه تحمیل نمایند، وی ابزار دست نظامیان ترک خود بود. اما اقدام های آل بویه به جهت تمایلات مذهبی شیعه که از نظر مذهبی به خلیفه اعتقاد نداشتند و وی را بازیچه ی دست خود کرده بودند، سبب شد تا خلافت به جز قدرت سیاسی، قدرت معنوی خود که همانا موجب مشروعیت حکومت ها در خلافت اسلامی می گشت، بیش از پیش از دست دهد.
    معزالدوله احمد بویه پس از دست یابی بر بغداد، ابتدا قصد داشت تا خلافت را براندازد و فردی علوی را جایگزین او کند، اما پس از مدتی به این نتیجه رسید که یک خلیفه ی ضعیف و مطیع برای قدرت آل بویه بسیار مناسب تر از یک امامی علوی است. پس از این زمان علاوه بر ضعف مادی و سیاسی خلافت مقام معنوی خلیفه به جهت چیرگی آل بویه شیعه آسیب دید و تا زمان قدرت گیری خلیفه الناصرادامه یافت.
    آل بویه پس از تسلط بر بغداد سعی کردند تا سنت های تشیع را در بغداد و نواحی تحت فرمان خود احیا کنند. این مساله با سیاست مذهبی خلافت در تعارض بود، اما از طرف دیگر خلفای عباسی جرات مخالفت با آن ها را نداشتند. این اقدام ها سبب شد تا پس از درگیری نسل دوم آل بویه با یکدیگر خلفا برای کم کردن قدرت آن ها پنهانی به رقبای آل بویه متوسل شوند و حتی از سلجوقیان برای درهم شکستن آن ها کمک بخواهند.
    کلیدواژگان: آل بویه، بغداد، تشیع، زیدیه، خلافت عباسی، معزالدوله احمد
  • حیدرعلی صداقت صفحه 125
    پیدایش مدعیان پیامبری و نجات دهنده هم کیشان از ظلم و ستم و یوغ حکمرانان، همیشه و در تمام دوران تاریخی و در همه ی ادیان و مذاهب وجود داشته است. در قوم یهود نیز عقیده به منجی و هدایت کننده یهودیان سابقه داشته و چندین بار اتفاق افتاده است. یکی از این مدعیان که در امپراتوری عثمانی ادعای مسیحایی کرد و به پیامبر دروغین معروف شد، شبتای صوی است. وی در امپراتوری عثمانی که یکی از کانون های فعال یهودیان بود به فعالیت پرداخته و فرقه ی راز آمیز دونمه را بنیان نهاد. در این مقاله سعی شده است که علت و چگونگی ورود یهودیان به امپراتوری عثمانی به عنوان مقدمه، زمینه های پیدایش جنبش شبتای صوی و اهداف، فعالیت ها، عقاید و نقش پیروان این جنبش در حکومت عثمانی مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یهودیان، شبتای صوی، فرقه ی دونمه، امپراتوری عثمانی
  • الهام فریبرزی صفحه 157
    امروزه به کمک رایانه ها و اینترنت، اجرای بسیاری از کارها به طور قابل توجهی آسان شده است. اما این سرعت و توانایی راحت در انجام کارها، راه را برای ارتکاب جرم نیز گشوده است. در نتیجه با افزایش قوانین برای مجازات افرادی رو به رو هستیم که از این تکنولوژی سوء استفاده می کنند و تهدیدی علیه حریم خصوصی افراد و کسب و کارشان، امنیت عمومی و امنیت ملی به شمار می روند.
    تلاش این نوشتار بر آن است تا ضمن تبیین و تحلیل سیر تحول قوانین مرتبط با جرایم رایانه ای در ایران و دیگر کشورها، پیشنهادهایی برای قانون گذاران و کاربران رایانه و اینترنت ارایه کند.
    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، جرایم اینترنتی، مجازات جرم های رایانه ای، جرایم مجازی، قانون جرایم رایانه ای
  • مهدی یاراحمدی، صادق کریمی، محمد زمان خدایی صفحه 187
    در سال های آغازین قرن 16 م / 10 ه. ق، سرزمین ماوراء النهر در حال تجربه حکومت طایفه ی جدیدی از مغولان به نام شیبانیان در سرزمین هایی بود، که پیش از این در زیر نگین امیر تیمور و جانشینانش قرار داشت. تقریبا در همین عهد، صفویان با ایدئولوژی جدید دینی خود می رفتند، تا بار دیگر تمام سرزمین ایران را زیر یک پرچم به فرمان خود درآورند.
    کمی آن سوتر در شرق، در امپراتوری رو به پایان تیموری که به چندین امیرنشین تقسیم شده بود، ستاره ی شانس آخرین امیر تیموری، بابر، نیز رو به پایان بود. اما ظهور صفویان و درگیری میان ایشان و ازبکان بر سر سرزمین خراسان به بابر فرصت داد، تا قوای خود را ترمیم کند و پس از چند ماجراجویی در ماوراء النهر در جستجوی سرزمینی نوین برای پادشاهی رو به پایانش، رو به هندوستان بیاورد.
    تلاش این نوشتار بر آن است تا با نگاهی تحلیلی به وقایع این دوره نشان دهد که ایجاد و توسعه روابط حسنه بین بابر و شاه اسماعیل صفوی تا حد زیادی به دلیل مشکلات دو دولت صفوی و تیموری در برابر ازبکان بوده است.
    کلیدواژگان: جیحون، شاه اسماعیل صفوی، ظهیرالدین بابر، سلطان محمد شیبانی، مرو، غجدوان
|
  • S.M.R.Ayati, A.Zargoosh Nasab Page 9
    This paper ia an attempt to consider the proofs and view points of the jurists concerning imprisoning the insolvent debtor, which falls into five categories. Then it proceeds to criticize and investigate the solution contradictions of those reasons and views in that concern observing the Verse of Andhar (the Public View). as saying: If there is an insolvent or needy person among the debtors, give him/her an opportunity and wait until he/she becomes rich. (II.280)Abu Hanifa and some of the pious men among the Sunnites believe in the imprisonment of the insolvent debtor even if his/her adversity has been proved through backgrounds and proofs.In the traditions related by the shi ites, it has been recounted that the insolvent person must be put into prison until his/her adversity and poverty should be proved, then, he/she can be set free.Some jurists do not agree on the imprisonment, in the frist place, unless the insolvent individual is accused of hiding his/her property or asset. Others allow the imprisonment of the insolvent person, who has lost his property by using it illegally through commiting sins.There is a diversity of opinions among the jurists on the imprisonment length of time of the insolvent person. Considering these traditions and viewcoints pertaining to the imprisonment of the insolvent debtor, there is a contradiction of proofs and viewpoints with the public Views (Andhar).
  • H.Ahmari, M.Iskandari Page 41
    The sound sale means the purchase of some article in protective responsibility until a given time at the present price.Its purpose is both exchanges,i.e.,the main product or property in sale is referred to as price or value.The sold material should be specified before both parties separation.In the Banking system,it is performed in a way that the banks begin to buy the goods before the delivery of the finished products,so that they could supply some of the working/current capital of the manufacturing units upon the request of those economic entities.Therefoe,those entities receive their money from the bank, provided that they would deliver the finished goods in a due time.However,sound sales in the Electronic Trade is carried out in a way that a person is to refer to the site and order the purchase of a given article.Regarding the writing of a long-term check with a little amount and in cash is not considered a sound sale.The paper seeks to study the viewpoints of the jurists in this concern. Some jurists believe if this act should be free from usury, it is not true,for it is considered to be ususry.
  • A.Asad Beigi, A.A.Tafazzoli Page 63
    The existing historical witnesses and evidences indicate that a large city,with at least a thousand years of age,was once located near the present city of Toysercan in Hamedan Province,which was gradually ruined after the seventh century AH,where a village known as Rood Lavar is now the inheritor of that ancient city.Although the information and explorations in this concern are not vast and accurate,the existing evidences in the old books and in ancient works as well as some limited explorations prove and confirm the existence of that ancient city.The mausoleum of the Holy Prophet Highoogh(a.s.),who lived 2000 years ago,is now found in that place,along with the Saldjooghid era architecture.Similarly,in history,there are the names of some scientists,with the titles of Rooz Avar.According to the works and writings of historians and geographers,the growth and production of saffron and its delivery to other lands was prevailing in that area,but nowadays,this economic activity is of no avail.In the early centuries AH books,no name of the present city of Toysercan, located near that ancient city,is found,but two separate names of Toy and Sercan are seen.
  • A.Akbari Page 79
    In ancient Iran,the architecture experienced great improvents and evolution during several centuries.During the Sassanid Period,arts and architecture benefited from a considerable development while the designing of architectural plots and aesthetic concepts on art recognition in this period overshadowed over the foreign territories.The square arches with domes and porticos adopted from the Ashcanid heritage were completed in the Sasanid era and were used abundantly during the Islamic period.The improvements of ancient arts and architecture were under consideration during the Islamic times.The appearance of the Saljooghids caused a great transformation in the architectural arts in the history of Iran which could be considered as the beginning of the implementation of the colored tiles in architecture and as a foreground for the development of decorations in the following periods.The progress of architecture in mosque buildings in the Saljooghid times was of great significance. This article seeks to study the effect of the Sassanid arts and architecture on the Saljooghid architecture.The characteristic of design and Iranian style in mosques architecture,using the porticos and the types of mosques with arches and porticos rooted in the Iranian traditions of Pre-Islamic period.The application of brick works in architecture, the abundant utilization of plaster molding art in architecture are of great importance in Iranian architecture from the Sassanid period which were Improved and developed in the Saljooghid times.
  • A.Panahi Page 105
    The Abbasid Caliphate,from the reign of Moatesim of Abbasi due to overcoming over the Turks in the Caliphate system,began to grow weaker and weaker and end in decline and collapse.The weakening political power aand authority of Caliphs caused the Amir of the commanders of Turk to get hold of power particularly,and change the Caliph at his will.Therefore,the Caliph was a puppet under the controlof Turk military forces.But the Buwayyid measurements,due to thereligious Shiite desires,who had no belief in the Caliph,provoked the Caliphate to forfeit its power and authority, and to lose its political and spiritual power and to allow the entry of other governments legally into the Islamic government.Having brought Baghdad under their control,the Buwayyids tried to revive the Shiite traditions in Baghdad and in other territories under their realm and domination.This problem was in contrast with the religious policy of Caliphate,but on the other hand,the Abbasid induced the Caliphs,after the conflict among the second generation of the Buwayyids,to appeal to the rivals of the Buwayyids secretly to reduce the power and authority of Caliphs.Even, they called for help from the Saldjooghids. The present paper is an attempt, through using the sources from the Buwayyids Era,to study their relations with the Abbasids while explaining the resulting outputs.
  • H.A.Sedaghat Page 125
    The appearance of those who claimed to be prophets and the redeemers of the fellow religious people under the tyranny and oppression and the yolk of the cruel rulers has always existed amongall religions and religious castes throughout history.Among the Jews, there has been the idea of the existence of a leader and redeemer occurring many times so far.One of those people who claimed to be Messiah and to be a false Messenger in the Ottoman Emperor was Shebtaye Souy.He started hismission as a messenger in the Ottoman Emperor,as one of the active centers of Jews,who founded a mysterious caste called Doonma.This paper is an attempt to investigate the cause and the way the Jews entered the Ottoman Emperor as an introduction as well as the background of how the movement of Shebtaye Souy came into existence.Then,it proceeds to study its objectives,its activities,ideas,and the role of Its followers in the Ottoman Government.
  • E.Fariborzi Page 157
    Today,Computers and the Internet help people to run many tasks easily.But the speed and the ability to easily doing the tasks provide new open ways for committing a crime.Thus,the governments are facing the increase of laws to punish the people who abuse this technology and threat to personal privacy and their business,the public safety, and the national security.The purpose of the present paper is to study, explain and analyze the evolution of laws related to computer crimes in Iran and in other countries.The occurrence of this crime can be reduced with the appropriate information and education to prevent the happening of many other crimes.In addition, it causes to reduce the existing legal vacuum in this area in the country.The paper proceeds to offer suggestions useful and helpul for the legislators as well as for the programmers and users of computers and the Internet.
  • M.Yarahmadi, S.Karimi, M.Z.Khodaee Page 187
    In the early years of 10/16 century,Transoxanian land was undergoing a new tribal rule of the Mongols called the Shaibanians across the lands, once under the suzerainty and realm of Amir Tymoor and his successors.Almost,in the same period,the Safavids,with their new religious idiosyncrasy,were going to bring under their control the whole land of Iran once more.This article seeks to study the triangle across the coast of Amu-Darya, through casting a glance at the status of the Ozbacks concerning the political relations between King Ismaeil and Baber.