فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال پنجم شماره 20 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • موسی احمدی صفحه 9
    مدت ها قضات از مصونیت مطلق برخوردار بودند. اما از نیمه ی اول قرن بیستم، افکار در این زمینه تغییر کرد و به تدریج اصل مصونیت به این معنی مورد انتقاد قرار گرفت و مصونیت جنبه ی نسبی پیدا کرد و کم کم این تحول در قوانین کشورها رسوخ یافت. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز در اصول یکصد و شصت و چهارم و یکصدوهفتادو یکم قانون اساسی، با الهام از متون روایی و حقوق سایر کشورها، در خصوص مصونیت و مسوولیت قضاوت راه حلی میانه پذیرفته شده است. با این همه، به علت عدم وجود قانون خاصی در راستای اجرای اصل 171 و ضعف رویه ی قضایی، مسئوولیت قاضی و قلمرو آن در حقوق ایران در هاله ای از ابهام قرار دارد.
    این مقاله برآن است تا با استفاده از منابع فقهی، حقوقی و رویه های موجود، در کنار روشن کردن دامنه ی مصونیت قاضی، تفسیر درستی از اصل 171 قانون اساسی ارایه کند و پیشنهادهایی که بتواند مصالح مختلف از جمله ملاحظات مربوط به طبیعت کار قضایی و حقوق زیان دیدگان را با هم جمع کند، ارایه بدهد.
    کلیدواژگان: قاضی، مصونیت، مسوولیت، حکم، اشتباه، تقصیر
  • دکتررضا صابریان صفحه 35
    بعضی از گزاره های کلامی به صورت مستقیم در استنباط فقهی تاثیرگذار است. جامعیت و کمال شریعت یکی از گزاره های کلامی است که در تفسیر متون دینی تاثیر مستقیم و بدون واسطه دارد. طبق قول مختار، دین برای سعادت دنیا و آخرت است. بر اساس جامعیت دین و بر اساس این بینش، متون دینی قابل تفسیر، در همین زمینه تفسیر می گردند. دین اسلام به تشریع احکام کلی و جزیی پرداخته، اما این گونه وضع قوانین به معنای کافی بودن قوانین در همه ابعاد زندگی انسان ها نیست و لازم است در چارچوب قوانین شرع اقدام به وضع قوانین مورد نیاز کرد. یکی از نتایج مهمی که در بحث جامعیت در کمال شریعت باز می شود اشتمال دین بر دولت و نهاد اجرایی است. پذیرش این قول به معنای تاسیس همه قواعد و اصول حکومت داری نیست، بلکه شریعت می تواند بعضی از قواعد و اصول عقلایی را تایید، برخی را تخطئه و رد نماید و به اظهار دیدگاه خود بپردازد.
    کلیدواژگان: جامعیت، شریعت، اجتهاد، نهاد اجرایی
  • محمدعلی صفا صفحه 59
    حقوق تعهد است، چهارراه بلکه شاه راه حقوقی خصوصی، است؛ بنابراین شایسته است که ضمانت اجرای حقوق تعهدات نیز مورد اهتمام قرار گیرد. شخصی که به موجب قرارداد خود را متعهد می سازد که کاری انجام دهد و یاچیزی راتسلیم کند باید ملتزم به قرارداد باشد. حال اگر متعهد برطبق قرارداد عمل نکند و از ایفای تعهد خود امتناع ورزد، متعهدله برای حفظ حقوق خود و استیفاء مطالباتش چه می تواند بکند و چگونه می تواند با متعهدی که از ایفاء تعهداتش امتناع می ورزد مقابله نماید و اهداف قانونی و قراردادی را تعقیب و تحصیل نماید؟ و در یک کلام، ضمانت اجرای حقوق تعهدات چیست؟ یکی از روش هایی که نظام حقوقی اسلامی برای مقابله از اجرای تعهد پیش بینی کرده، حق حبس می باشد که مهمترین دلیل حجیت حق حبس بنای عقلا است.
    کلیدواژگان: حبس، ثمن، مثمن (مبیع، کالا)، عقود معاوضی، قبض و اقباض، متعهدله
  • طاهره عظیم زاده صفحه 89
    در سده های 11و12 ق/17و18م، شمار بسیاری از سفرا و نمایندگان سیاسی از طرف کشور های استعمارگر اروپایی به سوی جهان اسلام روانه گردیدند. مدت ها طول کشید تا علمای مسلمان به اهداف استعماری آنها پی ببرند و عکس العمل نشان دهند. معمولا این ماموران سیاسی را هیات های تبلیغی مسیحی، همراهی می کرد. این هیات ها به تبلیغ مسیحیت در بین مردم پرداخته و همچنین زمینه را برای پذیرش حکومت استعماری آماده می کردند.
    یکی از مهم ترین فعالیت های هیات های مسیحی نوشتن کتاب بر ضد اسلام بود. علمای مسلمان به پاسخگویی در برابر آنها پرداختند. این مقاله با پرداختن به فعالیت های مبلغان اروپایی بین مسلمانان ایران و هند و ردیه هایی که بر ضد اسلام نوشتند این نکته را روشن کرده است که نوشتن ردیه های علمای مسلمان بر ضد مبلغان مسیحی که همچون بازوی دولت های استعماری عمل می کردند نخستین واکنش علمای مسلمان در برابر غرب بود.
    کلیدواژگان: استعمارگران اروپایی، مبلغان مسیحی، علمای مسلمان، ردیه نویسی
  • حسن فریدی صفحه 107
    اهل کتاب پیروان ادیان توحیدی قبل از اسلام هستند و می توانند با عقد قراردادی معتبر با حکومت اسلامی از تمامی حقوق انسانی همچون حق حیات و حقوق اقتصادی همچون حق خرید و فروش و حقوق قضایی و... برخوردار شوند به گونه ای که در بیشتر موارد؛ تفاوتی بین اهل کتاب و مسلمانان وجود ندارد.
    یکی از مباحث مهم درباره ی اقلیت های دینی، احوال شخصیه آنهاست که به جهت اهمیت آن، در قانون مدنی و حتی در قانون اساسی به آن اشاره شده که چهار مورد ازدواج، طلاق، وصیت و ارث را شامل است. در این مقاله اثبات گردیده که با توجه به قواعد فقهی از جمله قاعده ی الزام و قاعده ی ابرام، احوال شخصیه اهل کتاب در مورد آنها معتبر بوده و دادگاه های اسلامی، موظف به رعایت آن موارد، در مورد ایشان هستند.
    کلیدواژگان: احوال شخصیه، اقلیت، اهل کتاب، قاعده ی الزام، قاعده ی ابرام
  • ملیحه قنبریان صفحه 129
    برای متارکه زن و شوهر راه دیگری جز طلاق نیز وجود دارد که آن فسخ نکاح به دلیل عیب می باشد، به طوری که زوج یا زوجه می تواند در صورت وجود عیب از طریق فسخ نکاح، خود را از قید و بند عقد نکاح برهاند یکی از عیوب، داشتن بیماری های لاعلاج و مسری مثل ایدز می باشد موضوعات تدلیس، عسر و حرج، قاعده لاضرر، مفهوم اولویت، استفاده از باب وحدت ملاک علاوه بر موارد خاص مذکور در منابع فقهی جهت فسخ نکاح به دلیل وجود عیوب خاصه می تواند رهگشای این مقال باشد.
    کلیدواژگان: ایدز، فسخ نکاح، ضرر، تدلیس، جذام، عسر و حرج
  • ام کلثوم نور فیروزجاه صفحه 149
    در طول تاریخ بر اموال و دارایی احکامی جاری بوده که بخشی از این نظام کیفیت انتقال دارایی و عوامل و علل عدم انتقال ارث را بیان می کند در مواد 864 و 862 و 861 علاوه بر این که نحوه ی انتقال ارث را بیان می کند، در مواد 880 الی 885 عوامل و علل عدم انتقال ترکه را بر می شمارد. مواردی هم چون قتل، کفر، رقیت از موانع متفق علیه در ارث در نزد علمای امامیه و اهل سنت به شمار می روند اما لعان یا تولد از زنا و یا حمل و غیبت منقطعه از موانع متفق علیه نیستند.
    کلیدواژگان: ارث، مانع ارث، فقهای امامیه، فقهای اهل سنت
  • صفر یوسفی صفحه 173
    سلجوقیان اولین و وسیع ترین امپراتوری ایران بعد از اسلام و بزرگ ترین قدرت قلمرو شرقی جهان اسلام را در قرون میانه پدید آوردند. حکومت سلجوقیان در عرصه ی سیاسی و نظامی، حکومتی موفق بود. آنها با شکست دادن غزنویان حتی بر دستگاه خلافت عباسی نیز استیلا یافته و بغداد را تصرف کرده و در حیطه و حوزه ی نفوذ خود در آوردند. اگر چه با تبعیت صوری از خلفای عباسی به تحکیم حکومت و تثبیت مشروعیت سیاسی خود نائل آمدند. آنان با دشمنان داخلی خود به ویژه اسماعلیان پیکار می کردند و در بیرون با رقیب قدرتمندی همچون فاطمیان مصر روبه رو بودند و جنگ های صلیبی در دوره ی آنها رخ داد. با این حال شیوه ی کشورداری و به ویژه نظام ملوک الطوایفی، آنها را به سوی ضعف و انحطاط و در نهایت سقوط سوق داد. یکی از مسائل مهم دوران سلجوقیان توقف رشد و حرکت علوم عقلی به ویژه فلسفه و منطق و رکود خردگرایی و خردورزی است. زمینه های این رکود و فترت از زمان غزنویان فراهم شده بود. این امر دلایل مختلفی داشت. اهداف سیاسی حکومت سلجوقیان، جهت گیری های مذهبی آنان، سیاست حکومتی و دینی خلفای عباسی از متوکل به بعد، مقابله ی بزرگانی مثل خواجه نظام الملک با علوم عقلی، سرکوب معتزله، تسلط کلام اشعری، شدت یافتن قشریت و ظاهرگرایی مذهبی، سوء استفاده از ظاهر دین در جهت سرکوب مخالفان، سرکوب شیعه، مخالفت علما و فقها و حتی ادیبان و شاعران با فلسفه و علوم عقلی از دلایل این رکود و فترت بوده است.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، علوم عقلی، فلسفه و منطق، مقابله با خردورزی، علل رکود
|
  • M. Ahmadi Page 9
    Judges benfited from absolute immunity for a long time, but in the first half of the twentieth century, thoughts changed in this area and the fact of immunity was criticized and this principle found a relative aspect and through the course of time this change prevailed in different countries.Under the constitution law in Islamic Republic in Iran, in Articles 164, and 171 in Basic law based on version and law texts concerning the immunity and responsibility of judges in other countries an intermediate way has been approached; however, because no specific law avails for this purpose, in the direction of principle 171, and due to the weakness of judicial trend, judge's immunity and their domains in Iran's law is vague and unclear.This paper is interested in highlighting the judge's immunity, using the juris and law sources, and also tries to suggest a true comment on law principle 171, as well as presenting different expediences including observations on the nature of legal and judicial practices.
  • A.R. Saberian Page 35
    Some of the theologian subjects have direct effect on jurisprudencial deductions. The comprehensiveness and perfection of Divine laws is one of the theologian subjects affecting the religious texts directly and immediately. Under Free-Will statement, religion is for the felicity of man in this world and in the Hereafter. Based on the religion comprehensiveness and under this insight, the interpretable religious texts are interpreted in this trend.This paper seeks to investigate that Islam has considered both the general and specific principles in this concern, but imposing such laws and rules does not mean that these laws are enough to cover all aspects of life, so it is necessary to impose certain needed laws based on Divine Laws.The paper then goes on to study one of the important results concerning the divine laws perfection and comprehensiveness including religion towards the government and administrative organs. But the acceptance of this statement does not mean to establish all the govermental rules and principles, while the divine law is able to acknowleddge certain intellectual rules and principles and to reject others, and to comment its own viewpoint.
  • M.A.Safa Page 59
    The crossroad, or the main road, of the private and personal rights is the Lawful rights for commitments. So, it is noteworthy to consider the guarantee of the commitments rights. A person who makes a promise according to agreements or contracts is bound to fulfill his obligations lawfully. If this committed individual refuses to fulfill his dedications what the creditor shouls do to achieve his legal rights, or how he should claim his charges, and how he can have the offensive person sued based on lawful agreements.This paper seeks to investigate how the rightful person should have his rights met. The paper goes on to offer one of the methods based on the Islamic Law System to challenge the offender to keep his commitment, that is, he is right by law to have the offensive person sued and even have him imprisoned.This case is the most important reason with the intellectual and scholars to consider the right to imprison true for the creditor.
  • T. Azimzadeh Page 89
    During the 11th, 17th, and 18th centuries, a large number of ambassadors and representatives on behalf of colonial European countries were dispatched to the world of Islam. After a long time, the Muslim scholors found out these objectives and reacted against them. Generally, these political elements were accompanied by Christian missionaries. These groups began to propogate Christianity among the community while providing a situation for people to accept a colonial system of government.One of the most important activities of these Christian groups was to write books against Islam. So, Muslim scholars began to respond against them.This paper is concerned with the investigation of the missionaries’ activities among Muslim individuals in India and in Iran and the Muslim reactions against these activities. The article proceeds to prove the reactive responses of Muslim scholars to reject the missionaries’ teachings, as the arms for the colonial Governments, are considered as the first Muslim scholars’ reactions against such activities.
  • M.R. Muhammad Zadeh Rahni, H.Farid Page 107
    The Adherents of the Scripture are the Pre-Islamic followers of the Divine Unity religions and are allowed to benefit from all aspects of life such as the rights of life, economic rights including the rights to buy and sell and to benefit from judicial laws, and so on in such a way that there should be no difference or discrimination between them and other Muslims under certain authentic contracts with the Islamic government. One of the most important discussions and arguments concerning the religious Minorities is their characters’ conditions, which because of its significance, on which both the civic and the constitutional laws have emphasized, four of which are as follows:1) marriage, 2) divorce, 3) will(bequest), 4) Inheritance.This paper intends to prove, based on jurisprudencial rules including the Necessity Rule, and the Confirmation Rule, the personal conditions of the Book followers concerning them are valid and the Islamic Courts are obliged to regard these cases for them.
  • M. Qanbari, Ma Page 129
    There is another way, apart from divorce, for the conjugal spouses to separate from each other, which is called the dissolution of marriage tie due to the existence of some serious problem. At the presence of an incurable disease such as AIDS, Cheating, Hardships or Faults, each of the marital partner is allowed to be divorced and to start a separate life.This paper is an attempt to prove that the AIDS disease is one of the imperfections for the inflicted individual that permits the healthy party to be divorced due to this communicable illness. Based on the Unity of Criterion, in addition to specific cases, according to jurisprudencial sources on the conjugal narriage tie dissolution due to the exsitence of imperfections and based on the No-Harm or Loss Rule, the separation of the healthy spouse, whether husband or wife, is reasonable and permissible.
  • O.K.Noor Firooz Jah Page 149
    Throughout history, there have been some principles on properties and assets, a part of which includes the quality of transferring these properties while considering the elements and causes of inheritance hinderance transfer under Articles 864,862, and 861.Articles 880 to 885 enumerate the elements and causes of inhibitions of inheritence transfer.In this paper an attempt is made to investigate certain cases that prevent from inheritnce transfer such as murder, disbelief, slavery, and the like, for which there is a general agreement (consensus) against the inheritance transfer among the Imamiyyah scholars as well as with the Sunnit sect. But the birth case from the incest intercourse, and the permanent disappearance are not approved of by all the religious authorities.
  • Safar Yousifi Page 173
    The Seljooqids established the first and widest Iranian Empire after Islam and the Strongest power of the eastern territory of the Islam world. During the middle ages, the seljooqid government was successful in political and military fields. After overcoming the Ghaznavis, they even conquered the Abbassides, occupied Baghdad and made it their own territory. By following the Abbassid's governors superficially, they reinforced their authority and political legitimacy. They fought their civil foes, specially the Esmaillids and foreign powerful rivals like Egyptian Fatemids. The crusades occurred during their dynasty. Hence, their governing method, particularly feudal system, led to their weakness, deterioration, and finally their fall. One of the most important issues of the seljooqid dynasty was the depression of development of rational sciences, particularly philosophy, dialectics and intellectuality. The basis of this depression and tendency began in the Ghaznavid era. It has lots of reasons including the political aims of the seljooqids, their religious bias, religious and governmental policies of the Abbassid governors, from Motevakkel and his followers, the opposition of titleholders such as khwaja Nezamolmolk with rational sciences the suppression of Moatazela, the domination of Ashari word, the enhancement of social classification and being superficially religious, the abusing of religion in order to suppress rivals, the suppression of the Shiites, the opposition of the scholars (clergymen), the jurists, the literary men and poets with philosophy and ralional sciences.