فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال ششم شماره 4 (پیاپی 17، شتاء 2010)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهریار نیازی، عبدالله حسینی صفحات 1-18
    اهمیت بینامتنی در گسترش فضای متنی مقامات است که از طریق مراجع گوناگون و همبستگی روابط حضور و غیاب در داخل آن، تحقق می یابد. از این رو فراخوانی متون سنتی، به ویژه شعر، خواننده را با شکل فرهنگی کامل زمان بدیع الزمان همدانی آشنا می سازد، لذا به منظور کار آیی بهتر قصیده وعمق تاثیر آن، بدیع الزمان همدانی تلاش می کند تا در اثرش، شمار زیادی از متون دینی،قرانی و شعری را با روش های گوناگون بینامتنی به کارگیرد تا فضای ارتباطی متن را به افق-های گسترده تر میراث گذشتگان بکشاند. این مقاله درپی پاسخ به دو پرسش اساسی است:1- مهمترین شیوه های بینامتنیت در مقامات همدانی چیست؟
    2-همدانی به چه شکل از سازوکار بینامتنی در مقامات بهره می برد؟
    در پاسخ به پرسش های یادشده، این پژوهش شامل مباحث زیر شده است:1- تعیین نمونه تحقیق وعلل انتخاب آن.
    2- ارائه مهمترین شکل های بینامتنی در نمونه مذکور و تطبیق آن بر متن. 3- نتایج پژوهش از طریق تفکیک رمزگان متن و نقد آن ها.
    کلیدواژگان: بینامتنی، متن، مقامات همدانی
  • دکترعلی بیانلو صفحات 19-42
    درام واژه ای است یونانی به معنای «حالت، عمل، پویایی» که نخست در یونان در هنر نمایشی به کار می رفت اما در دوران کنونی منحصر به نمایش نشد بلکه فنون دیگر مانند شعر را در بر گرفت؛ همراه با عناصر حرکت (پویایی)، نزاع (در گیری) تقابل، شخصیت، گفتگو وتک گفتار، وصف، نقاب (ماسک)، ایقاع (ریتم کلام)، وحکایت (روایت)، که از آن به عنوان عالی ترین شکل تعبیر و بیان در ادبیات جدید، بعد از آنکه شعر غنایی به سمت درام روی نهاد، یاد می شود. و اما السیاب قصائدی با رویکرد غنایی و درام در دو شکل بلند و کوتاه آن گرد آورده؛که اولی تمامی عناصر و ابزارهای درام را به کار می بندد تا یک شعر داستانی کاملی نوشته شود،و اینگونه شعر در نزد شاعر کم تعداد است.ودومی،برخی عناصر درام را بکار می گیرد و از تفصیل و گزارشگری پرهیز می کند که البته این نوع شعری نزد وی بسی فراوان است.در نتیجه شاعر در ساختمان شعری خود بر دو عنصر پویایی و نزاع (به ویژه میان مرگ و زندگی) از درون و فحوا متکی است،و بر عناصر وصف، گفتار، نقاب وایقاع از برون إتکا دارد.از این رو شعر وی اغلب-طبق نتیجه ی به دست آمده- در به کار بستن پدیده ی عناصر درام،به عنوان یک فرم بیان شعری، موفق بوده است؛ اگر چه که اندک ضعفی- آنگونه که شرح داده شده است-در برخی قصائد از حیث ویژگی درام دیده می شود.بنابراین پیش از هر چیز و تحت عنوان یک مساله ی بنیادین فرض نمودیم که شاعر در هنگام به کار بستن پدیده ی فرم دراماتیک در قصائد جدید،طبق اثبات عملی وی که زبان شعر می تواند با ارتباطی نوین میان صورت ومحتوا، رویکرد دراماتیک شعری را کاملا در بر بگیرد- و با نگاه به آثار سرشار از عناصر بیان فنی نوین در شعر وی- تا حد بسیار زیادی توفیق داشته است
    کلیدواژگان: ساختار نمایشی، شعر نو، شاکر سیاب
  • عیسی متقی زاده صفحات 43-62
    مهمترین و اساسی ترین نیازهای فراگیران زبان عربی غیر اهل زبان، در چهار حوزه؛ اصوات، واژگان، ترکیب ها و جمله می باشد.
    در تهیه محتوای علمی برای آموزش و یادگیری زبان عربی برای این گروه از متعلمان توجه به نکات زیر ضروری است:-بیشترین مشکلات آموزش زبان عربی برای غیراهل زبان در حوزه ترکیب ها است.
    -در آموزش زبان باید بین مباحث زبانی و چگونگی کاربرد زبان فرق قائل شد.
    -انتخاب محتوی در آموزش زبان عربی برای غیر اهل زبان بسیار مهم است.
    -در انتخاب محتوی برای این گروه از فراگیران مجموعه ای ازقواعد ضروری است،مثل: قواعد اصوات، قواعد صرفی، قواعد ترکیب ها، قواعد جمله-آموزش تدریجی مطالب در آموزش زبان عربی با کسب مهارت های زبانی هماهنگی و تناسب کامل دارد.
    -تدریس محتوای آموزشی در موفقیت امر آموزش زبان عربی نقش اساسی دارد.
    کلیدواژگان: نیازهای زبانی، فراگیران زبان عربی، فراگیران غیر اهل زبان
  • نرجس موسوی اندرزی، آذرتاش آذرنوش صفحات 63-105
    واژه کهن «آیه» وابسته به سرمایه اصیل عربی است و این واقعیت از استعمال گسترده واژه در شعر جاهلی آشکار می شود. با این حال وقتی این واژه به قرآن وارد شد در پیوند با واژه های قرآنی دیگر، مفهومی دینی به خود گرفت که برای مخاطبان قرآن در عصر نزول، یعنی مشرکان و اهل کتاب شبه جزیره، ناشناخته نبود و آنان مستقیما و یا به واسطه اهل کتاب، با این مفهوم که قبلا در کتاب مقدس با همزاد عبری آیه- אות (''ot)- به کار رفته بود آشنا بودند. مفهوم دینی آیه در کتاب مقدس عبری عبارت است از فعلی الهی که محتوای وحی- اعم از تعلیمات و معرفت های دینی و پیش گویی آینده- را تایید و تاکید می کند. این مفهوم لااقل بخشی از تصور قرآنی آیه را تشکیل می دهد؛ از این رو در معناشناسی آیه در قرآن باید مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آیه، معناشناسی، شعر جاهلی، کتاب مقدس
  • ابوالحسن امین مقدسی، حسین تک تبار فیروزجایی صفحات 106-127
    چنان که ادبیات، موضوع نقد قرار می گیرد خود نقد را نیز باید بررسی و ارزیابی کرد و درستی رویکردها و شیوه های آن را در میزان عقل و تجربه سنجید. نقد بدین معنا «نقد نقد» نامیده می شود و در حیطه نقد ادبی از ارزش قابل توجهی برخوردار است.
    شیوه تحلیل روان شناسی که به تفسیر روان انسان می پردازد به زمینه های مختلفی از جمله ادبیات وارد شده و در نقد ادبی اهمیت فراوان یافته است. دکتر احسان عباس ناقد برجسته دنیای عرب آشکارا شیوه نقد روان شناسی را، درکنار دیگر شیوه های نقد ادبی مانند شیوه تاریخی، مارکسیستی، فرمالیستی و مکاتب مرتبط با آن همچون ساختارگرایی و مابعد ساختارگرایی، در نقد آثار ادبی به کار می گیرد. وی در نقد روان شناختی خود به بررسی روند آفرینش ادبیات می پردازد و در خلال بررسی روان شناختی عمل ادبی، روحیات و تحولات روانی نویسنده را نیز بررسی می کند و از مطالعه واکنش های مخاطبان در عمل ادبی هم غافل نمی شود ودر این زمینه از نظریات فروید، یونگ و مودبودکین تاثیر می پذیرد ولی در تطبیق نظریات علمی آنها بر ادبیات پا از حد فراتر نگذاشته و به تاثیرپذیری صرف متهم نمی شود تا جایی که می توان گفت وی به مکتب روان شناختی مشخصی منتسب نیست بلکه با تاثیر پذیری سازنده از نظریه پردازان مشهور، برای خود شیوه منحصر به فردی برگزیده است.
    کلیدواژگان: شیوه روان شناسی، ناخودآگاه، کهن الگو، احسان عباس
  • محمد خاقانی اصفهانی، مریم اکبری موسی آبادی صفحات 129-158
    شعر لاعب النرد (نردباز) محمود درویش، شاعر مقاومت فلسطین، در آخرین دیوانش با عنوان «لاارید لهذه القصیده ان تنتهی» به چاپ رسیده است. در بررسی سبک شناختی این شعر در سه سطح زبانی، فکری و ادبی می توان به اجزای متشکله ساختار متن دست یافت. سبک شاعر که در مراحل اولیه تجربه شعری اش سهل وروان بوده، با گذشت زمان به سبب کاربرد نماد واسطوره پیچیده تر شده است. در شعر نردباز می توان تلفیقی از دو مرحله سبکی شاعر را مشاهده کرد. این شعر در عین صراحت وسادگی، در هاله ای از ابهام به ویژه در سطح فکری آن فرو رفته است. از مهم ترین شاخصه های سبک شناختی آن، نماد پردازی وبینامتنی با اساطیرومتون دینی می باشد.
    کلیدواژگان: محمود درویش، نردباز، شعر مقاومت، سبک شناسی
  • حسین ایمانیان، نصرالله شاملی، عبد الغنی ایروانی زاده صفحات 159-183
    «مدح»گسترده ترین گونه ادبی و رایج ترین آن در شعر کلاسیک فارسی و عربی است. جستار پیش رو، به بررسی مدح به طور کلی و به ویژه در شعر ابن رومی شاعر عرب زبان قرن سوم هجری از دید جامعه شناسی می پردازد؛ تا از یک سو کارکرد متون مدحی در گذشته، و از سوی دیگر وظیفه خواننده معاصر را در برابر آن معین کند. نیز با کشف آرمان شهر شاعر و جامعه آرمانی مردم از میان این اشعار، به این نتیجه می رسد که اگر چه مدایح، نوشته هایی بدون تعهد در برابر جامعه اند، اما شناخت جامعه همزمان با آن و حاکمان و مردمان و خواسته هایش را به راحتی می توان در آن یافت. از جمله نکاتی که درباره جامعه قرن سوم از مدایح ابن رومی برداشت می شود، عبارتند از: پیوند دو سویه حاکم و شاعر، قهرمان پروری در جامعه، وجود استبداد و دیکتاتوری با تکیه بر ایدئولوژی دینی، نبود امنیت سیاسی و اقتصادی، کشاکش برای صاحب شدن قدرت، و ناخشنودی مردم از وضع موجود و حسرت بر گذشته.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ابن رومی، مدح، آرمان شهر
  • محمود خورسندی، معصومه سید صفحات 185-196
    واژه «ما» در زبان عربی پرکاربرد است و همین امر زمینه اشتباه در تشخیص و التباس معانی درجملات می گردد تا آنجا تمایز بین انواع آن کمک شایانی به یادگیری مناسب زبان عربی می نماید. این واژه دوازده وجه کاربردی دارد که هفت نوع از آن اسم و پنج نوع دیگر حرف است ودر معنای فعل به کار نرفته است. درک ویژگی های صرفی، نحوی وبلاغی و نظریه های گوناگون درباره انواع اسمی «ما» مانند: معرفه تامه، معرفه ناقصه، شرطیه، استفهامیه، نکره تامه، نکره موصوفه، نکره وصفیه؛ و انواع حرفی آن مانند: شبیه به لیس، مصدریه غیر ظرفیه، مصدریه ظرفیه، کافه، زائده؛ تبیین آن دشوار کرده است در این مقاله با ذکر مثال سعس شده است تا حدودی این مشکل برطرف گردد
    کلیدواژگان: ما، اسم، حرف
|
  • Shahriar Niazi, Abdollah Hoseini Pages 1-18
    The importance of intertextuality in the expansion of the textual context of Maghamat is realized through different sources as well as the harmony of absence and presence relations inside it. Therefore, the use of classical and traditional texts, especially poetry, inspires a reader toward the cultural pattern of Hamedani’s era, the issue that leads to the most impressiveness in the process of appreciation of the text, and resultantly, to more effectiveness of the ode.That is why Hamedani tries to use as many religious texts, oral traditions and poetry as possible, hence; provides vast horizons to the heritage of the past. This article tries to answer two major questions:1. What are the main styles of intertextuality in Hamedani’s Maghamat?2. In what ways did Hamedani use intertextuality to make connections with other texts?Our research which is a comparative criticism is to suggest some types of intertextuality in a unique text of Arabic literature, Maghamat of Badi-o-Zaman Hamedani. The author of this work is the pioneer of narration and essay writing with newspaper style in Arabic literature and he tries to create a setting vaster than the world of personal experiences, limited to his own time and place and he does this through the application of intertextuality. The important point is that discourse and intertextuality have not been given much consideration and, as far as we know, no research has been pursued so far to base its main concern on such criticism. There have only been some scattered considerations based on personal and superficial judgments, without any clear and specific plan. The present article includes the following issues: 1.Determining research specimen and reasons for their selection.2.Presenting main forms of intertextuality in the specimen and comparing with the text.3.Results through dividing codes of the text and their criticism.
    Keywords: Intertextuality, Types, Maghamat, Hamedani
  • Ali Bayanlou Pages 19-42
    Drama is a Greek word meaning "mode, action, dynamism" which in the beginning was related to Greek exhibition and theater. However, in the contemporary period, it was not merely limited to shows rather applied to other techniques as well such as poetry along with moving elements (dynamics), squabble (conflict), reciprocity, character, dialogue, monologue, description, mask, rhythm, narrative etc, which interpret as the highest form of expression in the new literature which can be remembered after lyrical poetry, drama on the institution. Al-Sayyab’s odes have been compiled with both lyrical and dramatic approaches together in the long and the short forms. Here, first, all elements and tools of drama are employed so that a complete lyrical story is written hence; this kind of poetry is very few in the contemporary period. Second, some elements of drama are employed and description and reporting are avoided although these kinds of poems are in abundance. As a result, the proposed poet bases his poems on two aspects of dynamism and conflict (especially between life and death) from inside and the elements of description, speech, masks and rhythm from outside. Hence, most of his poetry – based on the acquired result – has employed dramatic phenomenon in the form of successful poetic expression although, little defect - as it is described – could be seen in some part of his odes. So, before anything else, we assume that the poet while working with new dramatic form, practically he may have faced link between action and content and while looking at works complete new technical elements of expression, his poetry seems successful.
    Keywords: Dramatic form, Novel Verses, Al, Sayyab
  • Eissa Motaqizadih Pages 43-62
    Proficiency in the four fields of sounds, words, compositions and sentences are considered to be the most essential and fundamental needs of non-native Arabic learners. Following are some of the important points while preparing scientific or educational structure for Arabic training and learning: -The most problematic aspect for non-native Arabic learners is the field of compositions.-In the language learning process, learners must take into account the difference between linguistic contents and the manner of language application.-Selection of contents is essential for non-native Arabic learners.-While selecting contents in the Arabic learning, collection of composition is needed e.g. sound, conjunction, composition rules.-The lingual skills are obtained through gradual learning process.-Teaching educational contents plays key role in the success of Arabic language learning.
    Keywords: Linguistic needs, Arabic language, Non, native learners
  • Narjis Mousavi Anderji, Azertash Azernoush Pages 63-105
    The word “aya” is one of the ancient Arabic dictums and it is manifested by its wider use in early Arabic literature. However, when this word entered into the holy Quran, it encompassed religious concept in association with other Qur’anic words. That concept was not unknown to contemporary Quranic addressees during revelation. In other words, idolatrous and people of Books across the Arabian Peninsula were familiar with this notion which had been used in the Old Testament with twin Hebraic word אות ('ot). The religious concept of "aya" in the Old Testament implies a divine act which affirms and emphasizes revelation content – including religious instructions and insight as well as future predictions. This concept at least constitutes part of Quranic view of aya; therefore, it should be considered in Quranic semantics of aya.
    Keywords: Aya (sign), Semantics, Scripture, Old Testament, pre, Islamic era
  • Abu Al Hassan Amin Moghaddesi, Hussein Taktabar Ferozjayee Pages 106-127
    As literature is subjected to criticism, the critic must be studied and assessed as well, hence; correctness of processes and methods are assessed based on the scale of experience and reason. The critic as theory, in this way, is called the critics of critics’’ and has been enjoyed the considerable attention.Literature is the expression of logos and psyche and the manner of psychological analysis which focuses on human psyche has entered into different fields including literature and has much importance in literary criticism. One of the ways we come across in the criticism of Ehsan Abbas is the psychological attitude. Besides, he uses historical, Marxist, Formalist attitude and its related schools such as structuralism and post-structuralism.In his psychological criticism, Abbas focuses on the currency of literary reaction and the act of innovation. During his search, he does not forget changes and moods of audience. He was much influenced by the theories of Fruid, Young and Maud Bodkin. He, however, didn’t go beyond their theories and accused to be absolutist. It can be said that he is not related to the any particular psychological school but through constructive effect from famous theorists, he chosses an attitude of his own.
    Keywords: Psychological attitude, Imagination, Unconsciousness, Moment of innovation, Sense
  • Mohammad Khaghani Esfahani, Maryam Akbarymoosiabadi Pages 129-158
    The epic poem "The Dice Player” by Mahmoud Darwish, a poet of Palestinian resistance movement, has been published in his last poetical work entitled "I don’t want this poem goes to the end". The Dice Player reveals the poet's perspective toward fundamental concepts of existence. The components of contextual structure can be achieved through stylistic analysis of this poetry at linguistic literary and philosophical levels.The style of Mahmoud Darwish has gone through a number of creative periods, from very catchy texts to highly complex word constructs charged with myth and symbolism. The epic poem "The Dice Player" combines the best of both periods and styles. The current paper, first, gives a brief description about style and follows with the stylistic analysis of "the Dice Player" which in stark contrast to its simplicity and clearness, is overshadowed in vagueness especially in its philosophical level. The most sophisticated feature of its style markers are symbolization and intertextuality of religious texts and myths.
    Keywords: Mahmoud Darwish, the Dice Player, Resistance poem, Style markers
  • Hossein Imanian, Nasrolah Shameli Pages 159-183
    Eulogy is the most prevalent literary genres in classic Persian and Arabic poems. So far, some studies have been carried out on this genre. Since, eulogists (Eulogy poems) lack any moral responsibility for society and people; they are often regarded as nonsensical words written for flattering kings and those holding powers. Taking into account the sociological perspective, the present study attempts to analyze eulogy in general and Ibn-e-Rumi's (a third century poet) poems in particular. It aims to specify the role of eulogy texts in the past and to determine the responsibility of modern readers while going through such texts. Furthermore, through discovering the utopia of poet and that of people in the poems, the authors are able to come up with the ideas and aspirations of the people and the authorities at those particular periods of time. The present study opens a window to better understand and perceive such a literary genre.
    Keywords: Ibn, e, Rumi, Court poems, Eulogy, Real society, Utopia
  • Mahmood Khorsandi, Masoomeh Sayede Pages 185-196
    Usually, lack of scientific arena of MA «ما» leads to error in its identification. Some times, it cannot give the exact meaning to the one intends to. With scientific analysis, we reach to the conclusion that “We” is employed about a dozen ways among which, seven kinds are noun and five types are other letters. The nouns justification includes: definite authoritative (marefehe tammeh), definite imperfect marefehe nagheseh), conditional (Shartiyeh), interrogative (estefhameyeh), indefinite authoritative (nakareh tammeh), indefinite adjective (nakareh mosofeh), indefinite participle (nakareh vasfeyeh) and justifications letters are: like Laysa and one in infinite adverb and one infinite non-adverb, in kaffe and zaedeh. The paper tries to show the application of “we” through a graph highlighting the mode of its use to understand it easily.
    Keywords: Different use of “MA”, Justification, Noun, Letters