فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
  • علیرضا باریکلو صفحات 1-23
    قرارداد سرمایه گذاری عقد جدیدی است که در زمان گذشته سابقه نداشته است. در قرارداد سرمایه گذاری، اعم از مستقیم و غیرمستقیم، سرمایه گذار بدون تضمینات کافی سرمایه خود را در اختیار سرمایه پذیر قرار نمی دهد، لذا شرط ضمان سرمایه در اغلب قراردادهای سرمایه-گذاری درج می شود. بنابراین، این سوال مطرح است که شرط ضمان سرمایه طبق قواعد حقوق اسلام چه حکم و وضعیتی دارد. هر شرطی از حیث حکم ممکن است مبطل عقد، باطل و یا نافذ باشد که به نظر می رسد شرط ضمان سرمایه با توجه به مفهوم عرفی آن نافذ است.
    کلیدواژگان: سرمایه، شرط ضمان، ممنوعیت تصرف، جبران خسارت، وضعیت حقوقی
  • جمال بیگی صفحات 25-59
    پاس داشت عدالت و دادگستری و صیانت از شهروندان به ویژه در مقام همکاری با کارگزاران نظام عدالت کیفری از یک سو و سیاست جنایی افتراقی متاثر از رهیافت های بزه دیده شناسی حمایتی از سوی دیگر، ایجاب می کند که امنیت بزه دیدگان و شهود به انحای مختلف تامین شود. سازمان یافتگی، فراملی بودن و گروهی و گسترده بودن جنایت قاچاق انسان، اقتضاء می کند که بزه دیدگان قاچاق، خود به عنوان شاهد در جریان محاکمه حضور یابند و به نفع خود و سایر بزه دیدگان، گواهی دهند. از سوی دیگر، معمولا مرتکبان و سایر عوامل قاچاق از قدرت و نفوذ بالایی برخوردارند و به نوعی تحت پوشش مقام های با نفوذ قدرت های حاکم، این جنایت را مرتکب می شوند. به همین جهت، حمایت از بزه دیدگان و شهود قاچاق انسان و اتخاذ تدابیری نظیر استفاده از نام های مستعار، عدم افشای هویت بزه دیدگان و شهود برای وسایل ارتباط جمعی و عموم مردم ضروری به نظر می رسد شهادت دادن از طریق ارتباط ویدئو کنفرانس، سکونت بزه دیدگان و گواهان طی مدت حضورشان در مقر دادگاه در خانه های امن مجهز به کمک های پزشکی و روانپزشکی، ادای شهادت پشت درهای بسته و استفاده از بازسازی یا دستکاری تصاویر به منظور پیشگیری از تهدید و انتقام جویی آنها و رفع موانع احتمالی در فرایند عدالت کیفری و به ویژه در مسیر ادای گواهی، در تامین امنیت شهود موثر است. اتخاذ این تدابیر امنیتی و سایر مصادیق حمایت امنیتی، می بایستی در رابطه با قربانیان و شهود کم سن و سال جدی تر و دقیق تر در نظر گرفته شود و حتی المقدور متناسب با وضعیت آسیب شناسانه اشخاص زیر 18 سال باشد. در این مقاله سعی شده است تا راهبردهای حمایتی در تامین امنیت بزه دیدگان و شهود این جنایت های سازمان یافته فراملی در حقوق ایران و اسلام در پرتو سیاست جنایی سازمان ملل مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، امنیت، بزه دیدگان، شهود، تدابیر حمایتی، پروتکل پالرمو، راهبردهای فقهی
  • غلامرضا حاجی نوری صفحات 61-89
    تشخیص سبب در حادثه، پیچیده ترین و فنی ترین بخش حقوق مسئولیت مدنی است. در وقوع یک خسارت، عوامل زیادی دخالت دارند که فقدان هر کدام می تواند مانع تحقق حادثه شود. با این وصف، آیا همه این عوامل سبب حادثه اند یا باید انتخاب کرد؟ نفوذ تفکرات فلسفی در اندیشه حقوقی موجب شد تا در یک دوره ای، نظریه برابری شرایط و اسباب به وجود آید، اما طولی نکشید که اشکالات این نظریه آشکار شد و انتقادات وارده بر آن، طیف وسیعی از دیگر نظریات را به همراه آورد که با همه اختلافات، در یک نقطه مشترک بودند و آن «انتخاب یک یا چند عامل به عنوان سبب زیان وارد شده بود». مقصود از نگارش این نوشته بازبینی تطبیقی نظریات گفته شده و نقش آنها در یاری دادرس در انتساب مسئولیت است. در واقع همه سوالات را نمی توان با نگرش یکسانی پاسخ داد و هر کدام از نظریات در حل و فصل مرافعات بخشی از حقیقت است. از همین رو در تعیین و تشخیص مسئول، باید از همه دیدگاه ها کمک خواست و نباید دنبال قاعده کلی بود. نظریات مربوط به سبب نزدیک، سبب متناسب و سبب مقدم در تاثیر، هر کدام به فراخور شرایط می تواند در رسیدن به عدالت قضایی، به دادرس کمک کند.
    کلیدواژگان: سببیت، مسئولیت مدنی، برابری اسباب، سبب متناسب، سبب مقدم در تاثیر، سبب نزدیک
  • سید محمد حسینی، سید محمدتقی علوی*، مرتضی اسدلو صفحات 91-107

    در نظام حقوقی ما بیع و هر عقد معاوضی دیگر متشکل از دو تعهد یا تملیک متقابل است که با هم به وجود می‎آیند و از لحاظ موقعیت سببی در یک رتبه قرار دارند. بنابه تحلیلی هر یک از این دو تعهد سبب تعهد دیگر است و از دیدگاهی دیگر سببیت تعهدها مفهومی زائد است و بهتر است خود عقد را سبب تعهدات ناشی از آن دانست، با این وجود در نظر اخیر هم پیوستگی و همراهی دو تعهد ضروری است. اما علی رغم این هم رتبه بودن، تقدم و تاخر زمانی دو تعهد یا دو تملیک ممکن است، زیرا دوگانگی زمان امور اعتباری به ما اجازه می‎دهد که ضمن حفظ ارتباط سببی تعهدات و عقد، آنها را از لحاظ زمانی از یکدیگر جدا کنیم. بنابراین هرچند دیدگاه سنتی حقوق ما صحت چنین شرطی را نمی‎پذیرد، اما با توسل به رویکردهای فلسفی جدید و تاکید بر اوصاف علیت های اعتباری، می‎توان تقدم و تاخر در آثار عقد را پذیرفت.
    در این مقاله با تطبیق این شرط بر احکامی که قانون مدنی درباره صحت و بطلان شروط ضمن عقد دارد و هم‎چنین تحلیل فلسفی از ساختار عقدی که آثار آن به تاخیر افتاده است موضوع صحت یا بطلان شرط تاخیر در انتقال مالکیت را بررسی خواهیم کرد.

  • محمد راسخ، محمدرضا رفیعی صفحات 109-131
    همواره در میان اندیشمندان این سوال وجود دارد که آیا همان گونه که حکومت ها مکلف اند برای شهروندان شان امنیت، رفاه و بهداشت فراهم کنند، نسبت به زندگی مطلوب آنان نیز مسئول اند؟ به موجب رویکرد بی طرفی باید میان مقوله های نخست (امنیت، رفاه و بهداشت) و مقوله اخیر (زندگی مطلوب) تفاوت گذاشت. حکومت ها باید در قبال مقوله اخیر که با تعابیری همچون برداشت های خیر و برداشت های زندگی مطلوب از آنها یاد شده است، بی طرفی پیشه کنند. رویکرد بی طرفی حاصل تعمیم ایده عرفی گرایی بوده و بر تفکیک میان حق و خیر بنا شده است. این رویکرد براساس ملاحظات متفاوت دارای سنخ های مختلفی است. در این نوشتار به بررسی این مباحث می پردازیم.
    کلیدواژگان: حکومت، بی طرفی، زندگی مطلوب، تفکیک خیر از حق، کمال گرایی
  • سیدعلی علوی قزوینی، محمدحسین وکیلی مقدم صفحات 133-161
    مطابق با عقیده رایج، عقد با ایجاب و قبول تحقق می یابد. یکی از آثار این عقیده عدم امکان تغییر در مفاد قرارداد از سوی طرفین است. این مقاله در مقام ارزیابی این نکته است که آیا می توان با وجود عقیده مزبور، اعتبار و صحت بازنگری و تغییر در مدلول قرارداد را توجیه کرد؟ به دیگر سخن آیا طرفین بعد از ایجاد قرارداد به شکل مطلق پای بند به توافق صورت گرفته بوده و امکان تغییر اجزای آن را ندارند یا اینکه قادرند مبتنی بر توافق و تراضی جدید اقدام به اصلاح و بازنگری در قرارداد سابق کنند؟
    با توجه به بررسی های صورت گرفته در این مقاله باید گفت بازنگری در مفاد قرارداد با اصول حقوقی انطباق دارد و می توان آن را در حقوق اسلام و ایران صحیح دانست.
    کلیدواژگان: تجدیدنظر در عقد، شرط الحاقی، الحاق به عقد، تبدیل تعهد، استحطاط
  • حسن فرهودی نیا صفحات 163-174
    قانونگذار قانون مجازات اسلامی سال 1370 برابر ماده 231 اقرار و شهادت (بینه) را از راه های ثبوت قتل در دادگاه به حساب آورده و مواد 232 الی 236 را به احکام اقرار و مادتین 237 و 238 را به احکام شهادت اختصاص داده است.
    در فرضی که بر ارتکاب قتل از سوی «الف» با گواهان حائز شرایط اقامه بینه می شود و در عین حال فرد دیگری با شرایطی که مقنن در جهت پذیرش اقرار لازم می داند، اقرار می کند که قاتل نه مشهود علیه، بلکه او است، علی رغم آنکه این امر در کتب فقهی مورد بررسی و مداقه جدی قرار گرفته است تکلیف قضیه در قانون مجازات اسلامی روشن نیست.
    حکم قضیه در فرض تعارض از سه صورت بیرون نیست: در حالت اول، برای قاضی دادگاه عدم صحت اقرار و کذب بودن شهادت محرز است که در این صورت باید تعارض را منتفی دانست و نظر به قابل قبول نبودن هیچ یک از دو دلیل (اقرار و بینه) ممکن است حکم قضیه با اتخاذ ملاک از ماده 236 ق.م.ا تعیین شود. دومین حالت فرض تحقق مشارکت در قتل است. در چنین فرضی مطابق مقتضای مشارکت در قتل رفتار خواهد شد. حالت سوم منتفی بودن مشارکت و علم به انجام قتل توسط یک نفر است، در این صورت علی رغم وجود نظر مخالف می توان اقرار را بر بینه مرجح دانست و برابر مقتضای آن قضیه را فیصله داد. نگارنده در این نوشتار سعی بر آن دارد تا فروض مختلف و دیدگاه های موافق و مخالف پیرامون آنها را مورد کنکاش و واکاوی قرار دهد و برای این چالش راه حل یا راه حل های قانونی ارائه کند.
    کلیدواژگان: اقرار، بینه، تعارض، اثبات، قتل عمد، مشارکت در جرم
|
  • Ali Reza Bariklou Pages 1-23
    The contract of investment is a new issue which has no precedent on past. In this contract, Here is direct or indirect investment, the investor doesn’t invest his or her capital without sufficient guarantee from the other party so in the many indirect investment contract such condition may be inserted. This question, therefore, would propound that, the condition of capital’s guarantee is valid according to the Islamic law since a condition under Islamic law may be invalid and nullify the contract itself or be invalid but has no effect on the contract or valid. It seems that the condition is valid and the guarantor is binding to compensate the damage in the cases that are incurred.
  • Jamal Beigi Pages 25-59
    The protection of justice and citizens especially while collaborating with criminal justice system staff on the one hand and differential criminal policy affected by the protective victimological findings, on the other hand, demands providing security to victims in proper ways. Also it is essential to provide the security for witnesses, who are involved in the process of discovering the truth are subject of risks and threats by the offenders organized, transnational, collective and vastness the crime of human trafficking requires that victims of trafficking, as a self-witness, could attend the court and testify for themselves and other victims. On the other hand, perpetrators and the other persons involved in committing human trafficking are very powerfull and somehow supported by high-rank members of the government. Thus, protecting the victims and witnesses of human trafficking and taking measures such as using pseudonym, not disclosing the identity of witnesses and victims to the public and mass media, testifying via video-conference, medical and psychologically equipped accommodating victims and witnesses during their court attendance, testifying at the enclosed doors and using reconstructed or fake pictures to prevent threatening and revenging and remove the incoming obstacles in the process of criminal justice especially in testifying are essential. Taking these security measures and other forms of protective measures about victims and under-age 18 witnesses must be considered seriously and accorded with their vulnerable state as much as possible. This article explores the protective approaches of the United Nations, Iran and Islam in providing the security for0 victims and witnesses of the crime of human trafficking.
  • Gholam Reza Hajinouri Pages 61-89
    Determining the cause in an event is the most complex and technical issue in the civil responsibility. There are many factors involved in the occurrence of damage and lack of each one can prevent an event. Nonetheless, can all these factors be the cause of an event or a selection should be made? The impact of the philosophical ideas on the legal ideas entailed the theory of “equivalence of conditions and causes” to be appeared and in a short time the problems of this theory appeared and its critiques generated a broad range of new different ideas which were commonly based on the selection of one or some factors among the causes as the cause of the incurred damage. This essay tries to comparative review of the mentioned ideas and their role in assisting judge in attributing the responsibility. In fact, it is not possible to answer the all questions with the same approach but applying any of the ideas in settling the disputes is possible. So, in determining and recognizing the responsibility, all approaches should be applied and it is not recommended to trying to find out a general rule is never recommended.
  • Seyyed Mohammad Hosseiny, Seyyed Mohammad Taghi Alavi, Morteza Asadloo Pages 91-107

    In our legal system sale and any other exchanging contract consist of two mutual obligations wich are in the same grade of causative situation. Based on an interpretation every abligation is cause of the other and according to the other interpretation, the cantract itseff is source of abligation. In the previous views although chronological priority and deaying of obigations is possible connection of two obligations is essential. Because chronological doubling of spritual affairs allows us divide them temporally.In this article we will study the matter using orders of civil law abaut conditions and philosophyical analysis of the observed contract.

  • Mohammad Rasekh, Mohammad Reza Rafeei Pages 109-131
    Are governments responsible for the good lives of their citizens in the same way as they are under a duty to provide security, welfare and health for them? According to neutrality approach, the former categories (security, welfare and health) should be distinguished from the latter one (the good life). Governments have to remain neutral as regards the good lives of their citizens, which are also discussed under other titles such as conceptions of the good or those of good life. Neutrality is based on the distinction between the right and the good. There are various readings of this approach. In this paper we shall deal with the neutralist approach.
  • Seyye Ali Alavi Ghazvini, Mohammad Hossein Vakili Moghdam Pages 133-161
    Revising a contract by the parties is a controversial issue in law. Most of the lawyers believe the parties cannot change the terms of contract after the conclusion. The subject of this article is to consider this idea. It should be noted that revising is distinguished from modifying a contract because the last one is dependent on changing the circumstances but in revising, the parties change some parts of the contract just for improving it. As a result, it is true to say that revising contract is valid.
  • Hassan Farhoodinia Pages 163-174
    Legislation of Iran according to article 231 of Islamic Punishment Act (1370) has assigned confession and testimony as evidences of proving the murder and specified the articles 232 to 237 for qualifications of confession and articles 237 and 238 for qualifications of testimony. Although in jurisprudence the issue has been studied and assigned as the witnesses give evidence that "A" has put the victim to death and at the same time "B" confesses that himself has committed the murder; it is not clear in the Islamic Criminal Law and has not attracted the legislator’s attention.The command can just have these three forms in such a case: Conflict is obviated when it is clear for the judge that both testimony and confession are false. The second form is when complicity has occurred. In this case judgment will be make according to the rules of complicity. Obviation of complicity and committing the murder by one person is the third form in witch preferring confession to testimony is the correct opinion although there are dissenting opinion.The author tries to discuss about these three forms and analyses the opposing and supporting opinions and represent, some legal solutions for this challenging issue.