فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 27 (پاییز 1390)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 27 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا پوراسماعیلی، مصطفی مظفری صفحه 267
    خانواده، کانون گرم مهر و محبت و عشق ورزی است و پای قوانین و مقررات بدان کوتاه؛ زیرا هیچ قانون گذاری نمی تواند برای عشق و محبت نورزیدن ضمانت اجرا بگذارد و ممتنع را به عشق ورزی وادارد. از این روست که اصل دهم قانون اساسی به سهم عوامل اخلاقی در خانواده توجه کرده، برنامه ریزان را به ساده کردن تشکیل خانواده سفارش می کند.
    در واقع، خانواده بر پایه سنت ها، باورها و اخلاق استوار است بنابراین باورها و اخلاق در آن در مقایسه با قانون و مقررات سهم بیشتری دارند و هر جا قانون گذار در نهاد خانواده دستی برده، نتایجی به بار آورده که به بنیان خانواده آسیب رسانیده است.
  • منا شیورانی، پرویز آزادفلاح، عباسعلی اللهیاری صفحه 281
    ارزیابی نقش سازه های شخصیتی و متغیرهای روان شناختی در رضامندی زناشویی توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب نموده است. در این حوزه، متغیر نستوهی اهمیت قابل توجهی دارد. این مطالعه صد نفر از زنان متاهل ساکن در خوابگاه های متاهلی یکی از دانشگاه های تهران را در برمی گیرد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این گروه صد نفری دو پرسشنامه «رضامندی زناشویی انریچ» و «زمینه-یابی دیدگاه های شخصی» را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج بررسی های آماری نشان داد سازه شخصیتی نستوهی با رضامندی زناشویی، همبستگی مثبت و معناداری دارد و آن را پیش بینی می کند. هم-چنین تحلیل رگرسیون گام به گام موید آن بود که مولفه تعهد از متغیر نستوهی بیشترین سهم را در پیش-بینی نمره کل رضامندی زناشویی و اکثر زیرمقیاس های آن دارد. پس از آن مولفه کنترل و در نهایت مولفه چالش طلبی در تعیین رضامندی زناشویی و زیرمقیاس های آن سهم دارند. نتایج این پژوهش همسو با پیشینه پژوهشی، نقش نستوهی را در تعدیل تنیدگی و مواجهه و مقابله موثر با عوامل تنیدگی زا تایید می نماید.
    کلیدواژگان: نستوهی، رضامندی زناشویی، زوج، های جوان
  • شیرین تبعه امامی، ابوالقاسم نوری، مختار ملک پور، احمد عابدی صفحه 293
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین دلبستگی ایمن کودک و ابعاد رفتار مادرانه بود. 60 زوج مادر- کودک به صورت تصادفی خوشه ایاز بین مادران اصفهانی که دارای حداقل یک فرزند، حداکثر 5 و حداقل 1ساله بودند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه بود: پرسشنامه کیو ست دلبستگی (آ.کیو.اس) و مقیاس درجه بندی رفتار مادرانه. برای تحلیل داده ها، روش های توصیفی، روش پروتو تایپ و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی (به روش گام به گام) استفاده شد.و نتایج نشان دادند که دلبستگی ایمن کودک با ابعاد شور و شوق و سرزندگی و مسئولیت از ابعاد رفتار مادرانه رابطه مثبت و معنا داری دارد. هم-چنین تحلیل زیرمقیاس ها نشان داد که دلبستگی ایمن کودک با حساسیت، گرمی و لذت موجود در رفتار مادرانه رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: دلبستگی کودک، رفت، ار م، ادران، ه، کیو، ست
  • علی طالعی، کارینه طهماسیان، نرگس وفایی صفحه 311
    خوداثرمندی والدینی اشاره به باورها یا قضاوت های یک والد از توانمندی هایش جهت نظم دهی و اجرای یک سری از تکالیف مربوط به والد گری با کودک را دارد. احساس خود اثرمندی ضعیف در والدین می تواند مقدمه ای بر بد رفتاری با کودک و تاثیرات سوء بر رشد اجتماعی، هیجانی و شناختی کودک باشد و نیز می تواند عملکرد و سازگاری روان-شناختی والدین را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف اثر بخشی آموزش برنامه فرزند-پروری مثبت بر خود اثرمندی والدینی مادران صورت گرفته است. این پژوهش از نوع تجربی و به صورت پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است.
    نمونه پژوهش شامل 24 نفر از مادران دختران 7 تا 9 ساله شهر بردسکن در سال تحصیلی 89-88 است که به صورت تصادفی و همتاسازی شده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفته اند. اعضای گروه آزمایش به مدت 8 هفته، هر هفته یک جلسه، به مدت 2 ساعت در جلسات برنامه فرزند-پروری مثبت شرکت کرده در حالی که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. ابزارهای گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه خود اثرمندی والدینی و پرسشنامه توانایی ها و مشکلات بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری t مستقل و تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته-های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین نمرات در دو گروه، بعد از برنامه آموزش، دارای تفاوت معنا داری در سطح 05/0P< است. به طور کلی می توان گفت که برنامه فرزند پروری مثبت توانسته است از طریق تقویت رفتار های مثبت کودکان به وسیله مادر، الگو سازی والد گری مناسب، تلفیق سطح دانش و توانایی مادران، ایجاد تعاملات موثر والد-کودک و فراهم آوردن حمایت اجتماعی، سطح خود اثرمندی والدینی مادران را ارتقاء بخشد.
    کلیدواژگان: خ، وداثرمندی والدینی، ب، رن، ام، ه فرزند پروری مثبت، آموزش والدین
  • راضیه خرم آبادی، حمیدرضا پوراعتماد، علی مظاهری، محسن دهقانی، صمن باقریان خسروشاهی صفحه 325
    بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که خانواده های کودکان اتستیک، به خصوص والدین آن ها با استرس شدیدی مواجه می شوند و دچار مشکلات روان شناختی می گردند. بنابراین به-کارگیری مداخلات درمانی که علاوه بر کودک والدین را نیز مد نظر دارند، شایان توجه است.یکی از این برنامه ها پرنده کوچولو است که در این تحقیق اثر آن بر سلامت عمومی مادران کودکان اتیستیک سنجیده شده است. تحقیق از نوع شبه آزمایشی است که در آن یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل مورد مطالعه قرار می گیرند. بدین-منظور 24 مادر کودک اتیستیک انتخاب شدند که در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند، شیوه نمونه گیری به صورت همتاسازی بود. مداخله روی گروه آزمایش اجرا و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. در هفته قبل از اجرای برنامه، در هفته شانزدهم (هفته اتمام برنامه) و یک ماه پس از اجرا پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) به دو گروه آزمایش و کنترل داده شد و در انتها نتایج دو گروه مقایسه گردید. داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل واریانس با استفاده از اندازه های مکرر صورت گرفت. نتایج نشان دادند برنامه بر بهبود سلامت عمومی اثرگذار بوده است.
    برنامه با تصحیح بازخوردها و ادراک هایی که والدین نسبت به رفتارهای دشوار فرزندشان داشته اند، به افزایش توانایی مقابله در رویارویی با وظایف والدگری منجر شده و کاهش استرس والدینی و در نتیجه بهبود سلامت روان را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: برنامه پرنده کوچولو، مادران کودکان اتیستیک، سلامت عمومی، افسردگی، اضطراب
  • محمد قمری، امیرحسین خوشنام صفحه 343
    هدف تحقیق حاضر تعیین رابطه عملکرد خانواده اصلی و کیفیت زندگی است. روش تحقیق از نوع توصیفی است. نمونه مورد مطالعه شامل 317 دانشجو که به روش نمونه گیری خوشه ایاز بین کلیه دانشجویان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ابزار سنجش خانواده (FAD) و پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان دادند که بین اختلال در عملکرد خانواده و کیفیت زندگی دانشجویان رابطه معکوس وجود دارد (381/0-r=). بین اختلال در هر یک از ابعاد عملکرد خانواده (عملکرد کلی، حل مشکل، ارتباط، نقش ها، همراهی عاطفی، کنترل رفتار و آمیزش عاطفی) و کیفیت زندگی دانشجویان رابطه معکوس وجود دارد (r به ترتیب 369/0-، 272/0-، 251/0-، 32/0-، 247/0-، 328/0-، 29/0-).
    به منظور پیش بینی کیفیت زندگی از روی ابعاد عملکرد خانواده از تحلیل رگرسیون گام با گام استفاده شد که نتیجه نشان داد حدود 14درصد از تغییرات کیفیت زندگی در دانشجویان را ابعاد عملکرد کلی و کنترل رفتار تبیین می کنند. برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان می توان عملکرد خانواده آن ها را از طریق برنامه های آموزشی و مشاوره ای بهبود بخشید
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • سمیه احمدی، شهلا پاکدامن، محمود حیدری صفحه 355
    تقریبا در همه روابط بین فردی در متن زندگی اجتماعی می توان ردپایی از مباحثه یافت. با توجه به نقش سازنده ای که خصیصه مباحثه طلبی در زندگی فردی و اجتماعی افراد ایفا می کند، این نکته حائز اهمیت به نظر می رسد، عواملی که موجب رشد و بازداری این ویژگی می شوند مورد شناسایی قرار گیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سبک فرزندپروری ادراک شده، راه های دانستن و مباحثه طلبی دانشجویان در نمونه ای متشکل از 401 آزمودنی دختر و پسر صورت گرفت. آزمودنی ها به مقیاس های مباحثه طلبی، نگرش به یادگیری و تفکر و پرسشنامه سبک های فرزندپروری پاسخ دادند.
    یافته های پژوهش نشان دادند، فرزندان والدین مقتدر در مقایسه با والدین مستبد گرایش بیشتری به مباحثه طلبی و دانستن مجزا دارند. نتایج پژوهش هم چنین تفاوت معنادار افراد دو جنس را در متغیر راه های دانستن نشان می دهد؛ مطابق این یافته پسران در مقایسه با دختران میانگین بالاتری در دانستن مجزا دارند، این در حالیست که بین جنس افراد و مباحثه طلبی ارتباطی یافت نشد. مطابق یافته های فوق سبک فرزندپروری والدین و راه های دانستن هر دو در تعیین میزان مباحثه طلبی فرزندان تاثیرگذار می-باشد.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری ادراک شده، راه، های دانستن، مباحثه طلبی دانشجویان
  • مصطفی محسنی، نرگس چیمه، لیلی پناغی، نادر منصوری صفحه 373
    هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکرد خانواده و هیجان ابراز شده در خانواده های دارای بیمار آرتریت روماتوئید با خانواده های دارای بیمار اسکیزوفرنی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه خانواده های دارای بیمار آرتریت روماتوئید و اسکیزوفرنی مراجعه کننده به بیمارستان های لقمان و طالقانی شهر تهران در فاصله زمانی خرداد تا آبان ماه سال 1389می باشد.نمونه پژوهش شامل 82 خانواده دارای بیمار آرتریت روماتوئید و 80 خانواده دارای بیمار اسکیزوفرنی بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل ابزار سنجش خانواده و پرسشنامه خانواده است که مراقبین بیمار آن ها را تکمیل کردند.
    داده ها با استفاده از روش آزمونt یک گروهی، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند کارکرد خانواده و هیجان ابراز شده در خانواده های بیماران آرتریت روماتوئید و اسکیزوفرنی تفاوت معناداری دارد. کارکرد کلی خانواده، حل مسئله، پاسخگویی عاطفی و آمیختگی عاطفی در خانواده های بیماران اسکیزوفرنی ناکارآمدتر از خانواده های بیماران آرتریت روماتوئید می باشد. ولی بین ابعاد کارکردی ارتباطات، نقش ها و کنترل رفتار تفاوت معناداری مشاهده نشد. هم چنین هیجان ابراز شده در دو بعد انتقادگری و درگیری بیش از حد عاطفی در خانواده های بیماران اسکیزوفرنی بیشتر از خانواده های بیماران آرتریت روماتوئید می باشد. بنابراین کارکرد خانواده در خانواده های هر دو گروه ناکارآمد می باشد. خانواده های بیماران اسکیزوفرنی در حوزه حل مسئله، پاسخگویی عاطفی و آمیختگی عاطفی نسبت به خانواده های بیماران آرتریت روماتوئید مشکلات بیشتری دارند. علاوه بر این انتقادگری و آمیختگی عاطفی بیش از حد بیشتری در ارتباط با بیمار به کار می برند.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، هیجان ابراز شده، آرتریت روماتوئید، اسکیزوفرنی
|
  • Pour Esmaeili A. R., M. Mozaffari Page 267
    Family is the center of love and kindness and the laws and regulations shall not interrupt this sacred institution, because no legislator may levy indispensible laws to offer love and kindness and force the family members to love. Hence, Article 10 of the Iran’s Constitution regards the ethical share in the family and planners are recommended to simplify the family formation procedure.In fact, family is formed based on traditions, beliefs and morals and the share of these beliefs and ethics compared to the laws and regulations is crucial and wherever the legislator manipulates the fundamentals of the family, damaging results are manifested. This paper is an attempt to look for the share of ethical factors in the family. Also, it tries to test the accuracy of the theory that the jurisprudents are not willing to apportion the same weight for marriage in Fiqh-Islamic jurisprudence- as compared with other legal institutions and to apply general rules of contract, since they have properly found that family is affected by morality and fundamentals of the family are based on ethics.
  • M. Shivarani, P. Azad Fallah , A. Allahyarri Page 281
    Assessment of personality constructs and psychological variables as influential factors in marital satisfaction has attracted plenty of researchers’ attention. In this field, the study of hardiness variable as a personality characteristic is important. In this study, 100 married women who lived in a university dormitory in Tehran were selected. Subjects filled out “ENRICH marital satisfaction questionnaire” and “Personal Views Survey (P.V.S.)”. Data were analyzed using regression analysis. Statistical results indicated that hardiness was significantly related to marital satisfaction and predicted it. Furthermore, stepwise regression implicated that commitment component of hardiness mainly predicted the total marital satisfaction and most of its subscales. The second important factor was control component, and finally challenge component enterred the analysis. As expected, results admitted more marital satisfaction in hardy personalities.
  • Sh. Tabaeh Emami, A. Nouri, M. Malekpour, A. Abedi Page 293
    The purpose of this research was to study the correlation between child’s secure attachment and factors of maternal behavior. 60 mother-child clusters were randomly selected from mothers who had at least one child within the age range of 1-5. The data gathering instruments included two questionnaires: Attachment Q-Sort (AQS) and Maternal Behavior Rating Scale.Prototype and hierarchical regression analysis (stepwise) were used to analyze the collected data. Results showed that there are positive and significant relationships between secure attachment of a child and factors of maternal behavior. Also, analyzing the subscales indicated that there are positive and significant relationships between the child’s secure attachment and sensitivity, warmth and joy in the maternal behavior.
  • A. Talei, K. Tahmasian, N. Vafai, B.A. Page 311
    Low parental self-efficacy can result in child maltreatment and some effects on the socio-emotional, cognitive and physical development of children. It also can affect the parents’ psychological adjustment. This study aimed to determine the effectiveness of positive parenting program (Triple-P) on mothers’ parental self-efficacy. The study was an experimental research (pretest, post-test) with a control group. The sample consisted of 24 mothers of 7-9 years-old daughters. Participants completed the Parental Self-Efficacy Questionnaire and Strengths & Difficulties Questionnaire (SDQ). The experimental group received 8 sessions of triple-p while the control group received no specific training. Results of ANCOVA revealed a significant difference (p< 0/05) in the mean scores of the groups. Positive parenting program was shown to have affected the mothers’ parental self- efficacy through providing them opportunity for appropriate parenting modeling, developing positive child-parent relationship, social support and incorporating the level of knowledge and mothers’ abilities. Some limitations of the study, suggestions for future research, and practical implications are discussed.
  • R. Khorram Abadi, H. Pouretemad, A. Mazaheri, M. Dehghani, S. Khosroshahi Page 325
    Many studies have shown that the family of autistic children, especially their parents, experience great stress and face psychological problems. Therefore it is better to use programs that focus not only on children but also on parents. One of these programs is the ‘Little Bird’. The Little Bird Program is a parent-focused program designed to help par-ents understand and work with their autistic children. The aim of this study was to investigate the effectiveness of the Little Bird program on improving the mothers’ mental health of autistic children. The research design was quasi-experimental with an experimental and control groups. The sample comprised 24 mothers. The General Health Questionnaire 3 times: a week before the intervention, in the 16th week and a month after the intervention. Data were analyzed using the repeated measure ANOVAs. The results showed that the Little Bird program has a significant effect on improving the mothers’ mental health. Programs which try to modify the mothers’ attitudes and perceptions about problematic behaviors of their children can increase their potential to cope with parental tasks and this, in turn, can decrease mothers’ parental stress and improve their mental health.
  • M. Ghamari, A. H. Khoshnam Page 343
    The purpose of this study is to determine the relationship between family function and quality of life among university students. The me-thod used is descriptive. The sample comprises 317 university students using random cluster sampling. The tools of data collection includes the Family Assessment Device (FAD) and the Quality of Life (SF-36) question-aires. Collected data were analyzed by means of Pearson correlation coefficient, and stepwise regression analysis. The results show that there is a negative and reverse relationship between disorder in family function and quality of life (r=-0.381). There were also negative and reverse relationships between dysfunction in all components of family function (General function, problem solving, communication, roles, affective acco-mpanying, behavior control, and affective closeness) and quality of life (r=-0.37, -0.27, -0.25, -0.32, -0.25, -0.33, -0.29 respectively). Also the results obtained from regression analysis indicate that about %14 of quality of life variance in students is determined by components of general function and behavior control. It is suggested that students’ quality of life may be enhanced by improving their family function via educational and counseling programs.
  • S. Ahmadi, Sh. Pakdaman , M. Heidari Page 355
    Arguments may be found in almost all interpersonal relationships in a society. They play an important role in the social and personal lives of people. Therefore, it seems necessary to ide-ntify some factors which enhance or inhibit argumentativeness. The purp-ose of this study is to investigate the relationship between perceived parent-ing style, ways of knowing and stud-ent's argumentativeness in a sample of 401 subjects who completed the scales of argumentativeness, attitude toward thinking and learning and also the parenting style questionnaire. Findings indicate that children of authoritative parents are more willing to separate knowing and demonstrate higher levels of argumentativeness than those of authoritarian parents. In addition, this study indicates a significant difference between men and women in ways of knowing, suggesting that men are more willing to separate knowing than women. However, there is no relationship between sex and argumentativeness. Consequently, according to the results obtained, it is manifested that parenting style and ways of knowing affect children’s argumentativeness.
  • M. Mohseni, N. Chimeh, L. Panaghi , N. Mansoori Page 373
    The aim of this study is to compare family function and expressed emotion in families with rheumatoid arthritis (RA) and schizophrenic patients. Statistical population is families of patients with RA and schizophrenia in Loghman and Taleghani hospitals in Tehran from June to November 2010.Samples were selected through ac-cessible sampling and consist of 82 families with RA patients and 80 families with schizophrenic patients. In order to assess family function and expressed emotion, caregivers were asked to complete the Family Asse-ssment Device (FAD) and the Family Questionnaire (FQ). One sample t-test, independent-sample t-test and MA-NOVA were applied to analyze the collected data. Results show that family function and expressed emo-tion were significantly different in families of RA and schizophrenic patients. General family function, pro-blem solving, emotional responsiven-ess and emotional over-involvement had higher means in schizophrenic patient's families than RA patient's families. But differences in commu-nication, roles and behavior control were not significant. Also means of expressed emotion in criticism and emotional over-involvement dime-nsions are higher in families with schizophrenic patients than families with RA patients. Family functions in both groups of families were inefficient. Families with schizoph-renic patients indicate more dysfu-nctions and problems in domains of problem solving, emotional respo-nsiveness and emotional involvement in comparison with families with RA patients. Furthermore, criticism and emotional over-involvement patterns are used more in families with schizophrenic patients compared with families with RA patients.