فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا نوری دلویی، فاطمه وندرجب پور صفحه 151
    آپوپتوز، مرگ برنامه ریزی شده سلول است که در پاسخ به عامل های تنش زای گوناگون در بدن رخ می دهد. این فرایند، پدیده فعال و وابسته به انرژی است که ساز و کارها و عامل های ژنتیکی با برنامه های ویژه در کنترل و اجرای آن نقش دارند. سلول های محکوم به آپوپتوز دارای شاخص های ویژه ای هستند. آپوپتوز در مراحل متفاوت از تکامل زیستی موجود زنده نقش دارد و چنان چه از تنظیم خارج شود، بیماری های گوناگونی از جمله سرطان را موجب می شود. در مسیر آپوپتوز، مولکول های فراوانی مانند ریزRNA ها (microRNA) درگیر هستند. ریز RNA ها به عنوان مولکول های تنظیمی در بسیاری از فرایندهای سلولی نقش دارند. ریزRNA های درگیر در آپوپتوز را بر اساس عملکردشان در دو دسته proapoptotic و antiapoptotic رده بندی می کنند. هر یک از این ریزRNA ها می توانند بر روی شماری از mRNA های هدف متصل گردند و از طرفی خود توسط ژن های دیگری فعال می شوند. این رویکرد تنظیمی بین ریزRNA ها و ژن های درگیر موجب پیچیدگی در شناخت عملکردشان می شود. ریز RNA ها در سلول های سرطانی و طبیعی، الگوی بیانی متفاوتی دارند. هردو مبحث آپوپتوز و ریزRNA ها در سرطان بسیار مهم هستند. ریز RNA های گوناگونی در مراحل متفاوت تومورزایی، متاستاز و رگ زایی درگیر هستند. از ریزRNA ها به عنوان نشانگر زیستی در پیش گیری، تشخیص و پیش آگهی سرطان نیزاستفاده می شود. با دانش به دست آمده از ریز RNA ها، روش های درمانی جدیدی نیز ایجاد شده است. اخیرا درمان سلول-های سرطانی با وارد کردن ریز RNA هایی که در ایجاد آپوپتوز نقش دارند، در سطح پژوهشی مطرح می باشد
    کلیدواژگان: آپوپتوز، ریزRNA، سرطان، Proapoptotic، Antiapoptotic، Mirtron
  • پریچهر یغمایی، اسفندیار حیدریان، نازنین پوربهمن صفحه 162
    سابقه و هدف
    دیابت قندی شایع ترین بیماری متابولیسم غیرطبیعی کربوهیدرات هاست که به علت نقص در ترشح انسولین توسط پانکراس، نقص در عملکرد انسولین و یا هر دو ایجاد می گردد. در این مطالعه، اثر هیپوگلیسمیک عصاره آویشن و همچنین اثر ترمیمی آن برسلول های بتای پانکراس مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه، رتهای نر نژاد ویستار با وزن 250-200 گرم در دمای 2±22 درجه سانتی گراد نگهداری و به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه های تجربی با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین با دوز 70 میلی گرم بر کیلوگرم دیابتی شدند. سه گروه از رتها عصاره آبی آویشن را به مدت 21 روز متوالی با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم از طریق گاواژ دریافت کردند. پس از پایان دریافت عصاره، خونگیری از قلب صورت گرفت و میزان گلوکز، سطح گلیکوژن کبد، سطح فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، میزان مالون دیآلوئید (MDA) و ظرفیت آنتیاکسیدانتی پلاسما (FRAP) تعیین گردید. در پایان پانکراس حیوانات برای مطالعات بافت شناسی خارج شد.
    یافته ها
    میزان گلوکز و MDA سرم در گروه دیابتی افزایش (001/0P<) و میزان آنزیم SOD سرم و گلیکوژن کبد کاهشی (001/0P<) را در مقایسه با گروه شاهد نشان داد. دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم کشنده بود. تیمار حیوانات دیابتی با عصاره آویشن در دوزهای 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم موجب افزایش فعالیت آنزیم SOD، FRAP، گلیکوژن کبد و کاهش میزان گلوکز و MDA در سرم شد. همچنین بررسی های بافتشناسی نشان دادند که این عصاره در رت های دیابتی سبب ترمیم بافت پانکراس شده است.
    نتیجه گیری
    درمان حیوانات دیابتی با عصاره آویشن علاوه بر کاهش میزان گلوکز سرم، دارای اثرات سودمندی در ترمیم بافت پانکراس است
  • یوسف دوستار، داریوش مهاجری، علی رضایی صفحه 168
    سابقه و هدف
    آپوپتوز مرگ برنامه ریزی شده سلولی است که نقش آن در توسعه کاردیومیوپاتی دیابتی گزارش شده است. در بررسی حاضر، تاثیر عصاره دانه انگور بر آپوپتوز سلول های قلبی در موش های صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با سن تقریبی 12 هفته و محدوده وزنی 300-200 گرم در چهار گروه مساوی شامل گروه موش های سالم تیمار با حامل دارو، گروه موش های سالم دریافت کننده عصاره به میزان 40 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن، گروه موش های دیابتی و گروه موش های دیابتی تیمار با عصاره (40 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن) به مدت 12 هفته، توزیع گردیدند. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (50 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن) به صورت تک دز، ایجاد گردید.
    یافته ها
    موش های دیابتی افزایش معنی داری را در آپوپتوز سلول های قلبی نشان دادند. تجویز خوراکی عصاره دانه انگور منجر به کاهش معنی دار سلول های دچار آپوپتوز درموش های دیابتی گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه، وقوع آپوپتوز را در دیابت مورد تائید قرار داده و اثرات آنتی آپوپتوزی عصاره دانه انگور را خاطرنشان می سازد.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، دانه انگور، دیابت، موش صحرایی
  • محمد نبیونی، کاظم پریور، هما محسنی کوچصفهانی، جواد رسولی صفحه 175
    سابقه و هدف
    مایع مغزی- نخاعی(CSF) حاوی فاکتورهای رشد و نوروتروفیک متعددی می باشد که آن را به عنوان عامل تنظیم کننده neurogenesis و تکثیر سلولی مطرح می سازد. سلول های PC12 که به عنوان مدل تمایز نورونی در invitro استفاده می گردند، در پاسخ به NGF، FGF، EGF و GDNF به نورون های شبه سمپاتیک تمایزمی یابند.
    روش بررسی
    CSF از ناحیه Cisterna magna جنین های rat (بین روزهای 17 تا 20) گرفته شد. سلول های PC12 در محیط RPM-1640 با FBS 10 درصد کشت شدند. توانایی حیات و تکثیر سلولی توسط تست MTT اندازه گیری شد. بیان مارکرهای تمایز عصبی (MAP-2 و β-III tubulin) توسط ایمونوسیتوشیمی بررسی شد.
    یافته ها
    پروتئین های M AP-2 و β-III tubulinدر گروه های حاوی C SF جنینیE17 وE19 بیان شدند، در حالی که در گروه کنترل بیان نشدند. توانایی حیات و تکثیر سلولی به طور معنی داری در سلول های کشت شده در محیط حاوی CSFجنینی E18 در مقایسه با سلول های محیط کنترل افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق در راستای مطالعات قبلی می باشد که نقش فاکتورهای نوروتروفیک CSF را در تمایز نورونی آشکار می سازد. ما در این تحقیق، تمایزعصبی سلول های PC12 به القای CSF را به محتوای آن به ویژه فاکتورهای رشد آن نسبت می دهیم.
    کلیدواژگان: مایع مغزی نخاعی، سلول های PC12، تمایز نورونی
  • ندا مریخی، علی ناظمی *، مهرداد هاشمی، شهرآشوب شریفی، محمد اسکندری صفحه 183
    سابقه و هدف

    عفونت ادراری با اشریشیاکولی یکی از عفونتهای باکتریایی بسیار شایع می باشد. هدف از این مطالعه بررسی توزیع سه ژن بیماری زای aggR، aap و aatA و پیوستگی آن با ژن stbA در عفونت های (Uropathogenic Echerichia coli) UPEC بود.

    روش بررسی

    244 نمونه E.coli از افراد مبتلا به عفونت ادراری از آزمایشگاه های بالینی غرب تهران در سال های 1387 و 1388 جمع آوری گردید. جداسازی باکتری E.coli بر اساس روش های آزمایشگاهی استاندارد انجام گرفت. پس از استخراج DNA از نمونه ها، حضور ژن های بیماری زای aap، aggR، aatA و stbA به روش PCR بررسی گردید.

    یافته ها

    از میان 244 نمونه UPEC، 104 نمونه فاقد این سه ژن بیماری زا بودند، درحالی که در 14 نمونه ژن stbA مشاهده گردید. به علاوه، از میان 140 نمونه UPEC دارای ژن بیماری زا، 94 نمونه (6/46 درصد) ژن aap، 52 نمونه (23 درصد)ژن aggR و 80 نمونه (4/35 درصد) ژن aatA را به تنهایی یا همراه با یکدیگر حمل میکردند. همچنین حضور ژن stbA در 140 نمونه حاوی ژن یا ژنهای بیماریزا پایدار نبوده و تنها در 44 نمونه مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج ما نشان می دهد الگوی ابراز ژن های بیماری زای پلازمیدی aggR، aapو aatA در E.coli در قسمت های بالینی مختلف تغییر می نماید. این سه ژن بیماری زا از مکان اصلی روی پلازمید خارج شده و در مکان دیگری قرار گرفته است. به هرحال این مطالعه نشان می دهد که هر سه ژن aggR، aap و aatA تنها به سویه های EAEC محدود نمیشود.

    کلیدواژگان: عفونت های دستگاه ادراری، Uropathogenic Echerichia coli، پلازمید pAA
  • بهزاد پوپک، محمدتقی ارزانیان، پروانه وثوق، آتوسا قریب، امیرعلی حمیدیه، محمد احسانی، مسعود پارسانیا، ابوالفضل یوسفیان، محمدعلی جهانگیرپور، کبری فراهانی صفحه 188
    سابقه و هدف
    امروزه در سراسر دنیا اولین اقدام پس از تشخیص هیستوپاتولوژیک نوروبلاستوما، بررسی تکثیر ژنومی MYCN بر روی نمونه تومور و بررسی وضعیت امپلیفیکیشن MYCN نقش اصلی را در تعین پیش آگهی و استراتژی درمان بیماران مبتلا به نوروبلاستوما دارد.
    روش بررسی
    75 بیمار شامل، 43 پسر و 32 دختر با میانگین سنی 1/4 سال (124-5/1 ماه) با تشخیص پاتولوژی نوروبلاستوما با استفاده از دو روش کیفی و کمی PCR از نظر تکثیر ژنومی MYCN بررسی شدند.
    یافته ها
    43 درصد بیماران با روش کیفی و 47 درصد با روش کمی، تکثیر ژنومی MYCN را نشان دادند. در گروه با تکثیر ژنومی MYCN، 28 درصد کمتر از یک سال و 43 درصد بیش از 1 سال سن داشتند. تکثیر ژنومی M YCN در 50 درصد بیماران با تشخیص پاتولوژی SRCT مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    روش PCR روشی سریع، مقرون به صرفه و قابل اعتماد در بررسی تکثیر ژنومی MYCNمی باشد. این روش به مقدار کمی نمونه نیاز دارد. روش کمی به دلیل سریعتر بودن و توانایی بیشتر در آشکارسازی تکثیر ژنومی و کاهش موارد مشکوک، بر روش کیفی ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: نوروبلاستوما، MYCN، آمپلیفیکاسیون، PCR
  • کاظم پریور، سید مرتضی سیفتی، جلال کوچمشگی، مهرداد هاشمی صفحه 196
    سابقه و هدف
    تعدد جهش در ژن PAH (عامل PKU) باعث می شود که در بسیاری از موارد تشخیص جهش بیماری زا امکان پذیر نباشد. در این موارد برای شناسایی ناقلین از پلی مورفیسم های درون و نزدیک ژن PAH استفاده می شود. VNTR (Variable Number of Tandem Repeat) یکی از مارکرهای چند آللی ژن PAH می باشد. در این مطالعه، فراوانی و توزیع آلل های VNTR ژن PAH در کلیه مبتلایان PKU شناخته شده استان یزد تا ابتدای سال 1387 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    24 نفر شامل 9 فرد مبتلا به PKU و خواهران و برادران سالم و والدین آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از استخراج DNA از خون افراد، قطعه حامل VNTR ژن PAH به کمک روش PCR تکثیر و با تکنیک الکتروفورز بررسی شد.
    یافته ها
    در مجموع 6 نوع آلل VNTR در جمعیت PKU استان یزد دیده شد که تنها 4 آلل آن در کروموزوم های جهش یافته وجود داشت. آلل های دارای 3، 7، 8 و 12 تکرار به ترتیب با فراوانی 5/5، 11، 78 و 5/5 در کروموزوم های جهش یافته و آلل های دارای 3، 7، 8، 9، 11 و 12 تکرار به ترتیب با فراوانی20، 20، 33، 13، 7 و 7 در کروموزوم های سالم مشاهده شدند. PIC برای جمعیت مورد بررسی 63 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    PIC محاسبه شده برای جمعیت مورد بررسی نشان می دهد که در این منطقه در بیش از دو سوم موارد با بررسی مارکر VNTR امکان تشخیص ناقلین در بستگان بلافصل وجود دارد.
    کلیدواژگان: فنیل کتونوری، PKU، VNTR، PIC
  • ستاره تهرانی، سپیده تهرانی، رقیه جبراییلی، مهناز واعظی صفحه 201
    سابقه و هدف
    Matridex شامل پلیمرهای هیالورنیک اسید، هیپرملوزیس و مولکولهای هیالن B و دکسترانEAD- Sephaden / Pharmacia / Piscatway)) است که روی ماکروفاژها و فیبروبلاستها اثر کرده و تولید بافت نرم میکند. در این تحقیق، هدف بررسی اثر بخشی و عوارض ماتریدکس در تصحیح فرورفتگی های پوستی می باشد.
    روش بررسی
    50 بیمار مراجعه کننده به کلینیک های دانشگاه آزاد جهت تصحیح فرورفتگی های پوستی مورد مطالعه قرار گرفتند. ویزیت بیماران 2 هفته، سه و 6 ماه و یک سال بعد از تزریق بود. درجه عمق ضایعات و بروز عوارض در ویزیت ها مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    در 78 درصد بیماران بعد از شش ماه، ماتریدکس از بین نرفت و پس از یک سال در 16 درصد موارد این ماده در محل تزریق مشاهده شد. بین محل تزریق و ماندگاری، بعد 6 ماه و یک سال رابطه معنی داری مشاهده شد. 8/81 درصد محل چین نازولابیال و 2/18درصد ناحیه بین دو ابرو پس از 6 ماه کاملا از بین رفت. بعد از 6 ماه، رابطه معنی داری بین حجم تزریق با میزان ماندگاری مشاهده نشد، ولی پس از یک سال رابطه معنی داری وجود داشت. رابطه معنی داری بین عمق ضایعات در زمان مراجعه و 6 ماه و یک سال پس از تزریق مشاهده شد. 16 درصد بیماران دچار عوارض کوتاه مدت شدند.
    نتیجه گیری
    Matridex بین 6 ماه تا یک سال و در عده ای بیش از یک سال ماندگاری داشت و هیچ گونه عارضه مهمی به دنبال تزریق این ماده مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: Matridex، چروک ها و فرورفتگی های پوست، عوارض Matridex
  • دیانا هکاری، رحمت محمدزاده، عاطفه ولایتی، ماندانا بلوریان صفحه 206
    سابقه و هدف
    مراقبت های قبل از بارداری در کاهش شیوع عوارض ومرگ ومیر ناشی از حاملگی از طریق ارتقاء سلامتی، شناسائی علائم خطر و معرفی مراجع بهداشتی موثر می باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین عوامل بازدارنده مراقبتهای بارداری و ارتباط این عوامل با سرانجام حاملگی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. 140 نفر از مادرانی که در بیمارستانهای نقاط مختلف شهر تبریز زایمان کرده بودند، از طریق نمونه گیری مبتنی برهدف انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه کتبی، پرونده مادر و کارت مشخصات نوزاد بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون مجذور کای، T-test، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کولموگراف اسمیرنوف و آزمون کروسکال والیس استفاده گردید.
    یافته ها
    متوسط پایین بودن سن ازدواج (2 درصد)، تحصیلات کم مادر(73 درصد) وهمسر (54 درصد)، پایین بودن درآمد خانواده (73 درصد)، اجاره نشینی (48 درصد)، تعداد بارداری ها (33 درصد) و فرزندان (25 درصد)، ناخواسته بودن بارداری (30 درصد) و بروز عوارض معمول در بارداری (67 درصد)، عدم استفاده از مراقبت ها در بارداری های قبلی (27 درصد)، مراجعه در زمان بروز مشکل (26 درصد)، عدم وجود عامل مشوق (52 درصد)، نامطلوب بودن وضعیت درمانگاه ها (30 درصد) و مطب ها (17 درصد)، زایمان پیش از موعد (10 درصد)، نمره آپگار کمتر از هفت در دقیقه اول تولد (12 درصد)، تاخیر رشد داخل رحمی (3 درصد) و کم وزنی زمان تولد (5 درصد) با دریافت مراقبت های بارداری ارتباط معنی داری داشت (001/0>p).
    نتیجه گیری
    مراقبت های بارداری سبب ارتقاء کیفیت مشاوره مددجومحوری و تشویق زنان در دستیابی به مراقبتهای پره ناتال گردیده و بر برنامه های مادری ایمن مبتنی بر محتوای آموزشی و ارتباطی مراقبت های بارداری تاکید دارد.
    کلیدواژگان: مراقبت های بارداری، عوامل بازدارنده مراقبت های بارداری، سرانجام حاملگی
  • ریحانه ایوان بقا، محمدتقی سروش برحقی، جلیل باباپور، سپیده فتحی صفحه 214
    سابقه و هدف واژینیت گاردنرلایی شایعترین واژینوز باکتریال در سنین باروری است. زنان مبتلا به واژینوز در معرض خطر زایمان زودرس، ناباروری لوله ای و بیماری التهابی لگن میباشند. عدم وجود اطلاعات دقیق در زمینه عوامل خطر ساز، تحقیق حاضر را به ثمر رساند.
    روش بررسی
    هزار نفر از زنان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی تبریز به طور تصادفی در این مطالعه توصیفی- تحلیلی وارد شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامهای مربوط به مشخصات فردی- اجتماعی و باروری، بهداشت فردی و مقاربت، مشاهدات پژوهشگر و بررسی های آزمایشگاهی و کشت بود. نمونه های برداشته شده از ترشحات واژن و سرویکس پس از مشاهده مستقیم میکروسکپی، به آزمایشگاه ارسال شد. برای تشخیص واژینوز باکتریال از معیار امسل (Amsel) استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های کای دو، تی مستقل، تست دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    گاردنرلاواژینالیس در ترشحات 2/9 درصد زنان یافت شد. تعداد زایمان و سقط، استفاده از آی یو دی، نحوه رعایت بهداشت فردی و مقاربت و مدت مصرف آنتی بیوتیک (رابطه منفی) جزو عوامل خطر بودند. طبق آزمون رگرسیون لوجستیک، تعداد زایمان طبیعی و سقط، اسیدیته واژن، بهداشت مقاربت، تحصیلات فرد و شغل همسر او جزو عوامل پیشگویی کننده ابتلاء بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، تشخیص و انجام اقدامات درمانی زنان صرفا با توجه به نشانه های عفونت اقدام صحیح و بجایی نبوده و پیشنهاد می شود آزمایشات تشخیصی در کنار مشاهده و معاینه بوی‍ژه قبل از جاگذاری آی یو دی به کار رود.
    کلیدواژگان: واژینوز باکتریال، گاردنرلاواژینالیس، عوامل خطرساز، یافته های بالینی
  • سیده مدینه قاسم نژاد، شمس الملوک جلال منش، مریم رصدی، محمود محمودی صفحه 222
    سابقه و هدف
    اضطراب پدیده ای روانشناختی و از شایعترین اختلالات روانی در تمام سنین است. درپاسخ به اضطراب، فرد واکنشهای روانی متعددی راتجربه می کند که گاه به صورت نگرانی نسبت به وضع جسمانی و گاه به صورت خودبیمارانگاری تجلی می یابد. هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اضطراب و خودبیمارانگاری و ارتباط اضطراب با خود بیمار انگاری در دانشجویان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به روش توصیفی و از نوع همبستگی بود، از بین دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، 315 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای از تمامی رشته های تحصیلی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ه سه پرسشنامه جمعیت شناسی، اضطراب اسپیل برگر و خودبیمارانگاری بود. برای تحلیل داده ها از SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    3/28 درصد از دانشجویان اضطراب شدید و 4/34 درصد خودبیمارانگاری شدید داشتند. بین خودبیمارانگاری و اضطراب و بین اضطراب و خودبیمارانگاری با سن، جنس، وضعیت تاهل، محل سکونت، وضعیت اقتصادی، بیماری دوران کودکی و بیماری والدین ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    اضطراب می تواند باعث کاهش توانایی وکارکرد فردی واجتماعی افراد به خصوص دانشجویان شود. از آنجایی که خودبیمارانگاری نیز از جمله اختلالاتی است که درپاسخ به مشکلات عاطفی و روانی نظیر اضطراب ایجاد میشود، با انجام چنین تحقیقاتی درارتقاء بهداشت روان افراد به خصوص دانشجویان گامهای موثری می توان برداشت.
    کلیدواژگان: اضطراب، خود بیمار انگاری، دانشجویان
  • سیدجمال الدین نبوی، محبوبه صفوی صفحه 227
    سابقه و هدف
    یادگیری مطالب درسی توسط دانشجویان، سنگ بنای یک سیستم آموزشی است و همه مسائل دیگر حول این محور اساسی و مهم قرار دارند. یکی از پایه های یادگیری و درک و فهم مطالب درسی حضور دانشجو در کلاس و توجه به درس می باشد و غیبت از کلاس و عدم توجه به درس می تواند باعث سست شدن این هدف مهم یعنی یادگیری شود. در این مطالعه، علل غیبت از کلاس و عدم توجه به درس در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بررسی شد.
    روش بررسی در این پژوهش علی- مقایسه ای، 378 نفر از دانشجویان مقطع علوم پایه به صورت سرشماری شرکت داشتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه 3 بخشی محقق ساخته استفاده شد.
    یافته ها
    در بین عوامل چهارگانه موثر در غیبت دانشجویان از کلاس، عملکرد اساتید بالاترین و بیشترین تاثیر را در غیبت دانشجویان از کلاس داشت و پس از آن مشکلات آموزشی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتیجه به دست آمده، ارزیابی دقیق و مستمر کیفیت تدریس اساتید، برگزاری کارگاه های روش تدریس، فن بیان و برقراری ارتباط موفق برای اساتید به ویژه اساتید تازه کار و نیازمند بهبود و همچنین اصلاح برنامه ها و مقرات آموزشی کمک زیادی در علاقه مند کردن دانشجویان نسبت به کلاس خواهد کرد.
    کلیدواژگان: غیبت از کلاس، عدم توجه به درس، علوم پایه پزشکی
|
  • Mohammad Reza Noori-Daloii, Fatemeh Vand Rajabpour Page 151
    Apoptosis, as a programmed cell death, is activated in response to various stresses. Apoptosis is an active and energy need process that many mechanisms and genetic factors control it with specific programs. Apoptotic cells have specific features. Apoptosis acts in many different organic evolutionary stages. Aberrations in regulation of this process can cause many diseases, such as cancers. Different molecules, like miRNAs, have a role in apoptosis process. miRNAs, as regulatory molecules, act in abundant cellular mechanisms. Regarding their function, apoptotic related miRNAs were divided in proapoptotic and antiapoptotic groups. miRNAs target several mRNAs and also themselves were regulated by other genes. This regulatory loop between miRNAs and related genes cause complexity. miRNAs have different expression profile in normal and abnormal cells. Apoptosis and miRNA both act in different processes of tumorigenesis, metastasis and antiogenesis. miRNAs can be used as biomarkers in prevention, prognosis and prevention of different cancers. Advances in knowledge about miRNAs lead to develop new therapeutic trend. Recent researches have suggested using miRNAs involved in apoptosis in the treatment of cancers.
  • Parichehre Yaghmaie, Esfandiar Heydarian, Nazanin Poorbahman Page 162
    Background
    Diabetes is the commonest carbohydrate metabolism disease which may be either due to insulin secretion deficiency or insulin dysfunction or both. This study was conducted to evaluate hypoglycemic effects of Thymus vulgaris extract and its regenerative effects on beta cells of pancreas.
    Materials And Methods
    In this study, male Wistar rats weighting 200-250 grams were included and maintained at 22±2 degrees Celsius. The rats were divided into 5 groups of 6 rats each. Experimental groups were made diabetes by streptozotocin (STZ) (70 mg/kg i.p.). Three experimental groups were gavaged with extract (100, 200 and 400 mg/kg) for 21consecutive days. After the end of treatment, blood samples were drown from heart and serum glucose, liver glycogen, SOD enzyme malondialdehyde (MDA) level, plasma antioxidant power were measured. Finally, the rats were deeply anesthetized and sacrificed for histological evaluation of their pancreas.
    Results
    Serum levels of glucose and MDA were increased (p<0.001) and serum SOD activity and liver glycogen were decreased (p<0.001) significantly in the diabetic groups as compared with the control group. In diabetic rats treated with Thymus vulgaris extract, serum SOD activity, plasma antioxidant power and liver glycogen were increased and serum MDA levels and serum glucose were decreased (p<0.001). Thymus vulgaris extract increased the size and the number of pancreatic Langerhans islets looking like of normal rats.
    Conclusion
    Treatment of diabetic rats with Thymus vulgaris extract not only decreases the level of serum glucose, but also has beneficial regenerative effect on Langerhans islands.
  • Yousef Doustar, Daryoush Mohajeri, Ali Rezaei Page 168
    Background
    Apoptosis is a regulated, energy-dependent, cell suicide mechanism that has also been reported to play a critical role in the development of diabetic cardiomyopathy. In the present study, the effect of grape seed extract on cardiomyocyte apoptosis status in streptozotocin induced diabetic rats was investigated.
    Materials And Methods
    40 male wistar rats with age of 12 weeks and 200-300g weight were randomly allocated into four equal groups namely normal vehicle treated rats, healthy rats received 40 mg/kg grape seed extract, diabetic rats and diabetic rats treated with grape seed extract (40 mg/kg) for 12 weeks. Diabetes was induced by a single intraperitoneal injection of STZ (50 mg/kg) in diabetic groups.
    Results
    Significant increase of apoptotic cells was noted in diabetic rats. Oral administration of grape seed extract resulted in significant reduction of cardiomyocyte apoptosis in diabetic rats.
    Conclusion
    These results provide confirmatory evidence of apoptosis in diabetes and point towards the possible anti-apoptotic effect of grape seed extract.
  • Mohammad Nabiuni, Kazaem Parivar, Homa Mohseni Kochesfehani, Javad Rasouli Page 175
    Background
    Fetal cerebro- spinal fluid (CSF) contains many neurotrophic and growth factors. Rat pheochromocytoma PC12 cells have been widely used as an in vitro model of neuronal differentiation that undergo differentiation to sympathetic neuron-like cells in response to NGF, bFGF, EGF and GDNF.
    Materials And Methods
    CSF was removed by tapping the cisterna magna of Wistar rat fetuses (E17- E20). PC12 cells were cultured in RPMI plus 10% FBS. The cell viability and cell proliferation were measured by MTT assay. Neural differentiation markers (MAP-2 and β-III tubulin) expressions were analyzed by immunocytochemistry.
    Results
    MAP-2 and β-III tuobulin were expressed in PC12 cells cultured in CSF supplemented medium, but not in the cells from control cultures. Viability and cell proliferation were significantly elevated in PC12 cells cultured in CSF supplemented medium in E18 compared with control ones. A significant neuronal-like outgrowth appeared as early as Day 3 after the application of the CSF supplemented medium E17 and E19.
    Conclusion
    Our data are in the same line with pervious studies that clarify crucial role of CSF neurotrophic factors in neuronal differentiation. Taken together we address PC12 neuronal differentiation to CSF induction by its components especially growth factors.
  • Neda Merikhi, Ali Nazemi, Mehrdad Hashemi, Shahr Ashoob Sharifi, Mohammad Eskandari Page 183
    Background

    Urinary tract infection with E.coli (UPEC) is one of common bacterial infections. This study investigates the distribution of three pathogenic genes, including aggR, aap and aatA and their linkage with the gene stbA (gene essential for maintaining Plasmid pAA) in UPEC infections.

    Materials And Methods

    E.coli samples from 244 patients with urinary tract infection were collected from clinical laboratories in west of Tehran (Iran) between 2008 and 2009. E.coli isolation was performed with standard laboratory methods. DNA was extracted from samples and the presence of pathogenic genes aap, aggR, aatA and stbA was investigated by PCR method.

    Results

    Among 244 UPEC samples, 104 samples did not have any of three pathogenic genes, but 14 samples carried stbA gene. Among 140 UPEC samples with pathogenic genes, 94 (46.6%) aap gene, 52 (23%) aggR gene and 80 (35.4%) aatA gene were identified alone or in combination with each other. Also, the presence of stbA gene in 140 samples containing pathogenic gene or genes was not persistent as only 44 samples had this gene.

    Conclusion

    Our results showed that the pathogenic plasmid aggR, aap and aatA gene patterns in E.coli change in different clinical settings. These three genes exit from one loci on plasmid and locate elsewhere. This study also showed that aggR, aap and aatA genes are not restricted to EAEC strains.

  • Behzad Poopak, Mohammad Taghi Arzanian, Parvaneh Vosough, Atoosa Gharib, Amir Ali Hamidieh, Mohammad Ehsani, Masood Parsania, Abolfazl Yousefian, Mohammad Ali Jahangirpour, Kobra Farahani Page 188
    Background
    There is an international consensus that evaluation of MYCNamplification should be done in all cases of newly diagnosed neuroblastoma. MYCN is the most important prognostic factor for neuroblastoma and determines treatment strategy.
    Materials And Methods
    In this study we evaluated paraffin embedded tissue block and bone marrow aspiration of 75 neuroblastoma patients with mean age of 4.1 years, including 32 female and 43 male, by conventional and also real time quantitative PCR.
    Results
    Forty eight and 43 percent were MYCN amplification positive by Real time and conventional PCR, respectively. 28% of patients less than one year old and 48% of patients older than one year showed MYCN amplification.50 percent of cases with pathological diagnosis of small round cell tumor had MYCN amplification.
    Conclusion
    PCR is a fast, reliable and cost effective method for the evaluation of MYCN amplification and can be performed using DNA extracted from small tissue samples and paraffin embedded blocks. As expected regarding detection power and convenience, Real time PCR was superior to conventional PCR.
  • Kazem Parivar, Seyed Morteza Seifati, Jalal Koochmeshgi, Mehrdad Hashemi Page 196
    Background
    Due to the large number of PKU-causing mutations in the phenylalanine hydroxylase gene, it may be not possible to detect the mutation. In these cases, segregation analysis of the variable number tandem repeat (VNTR) polymorphic marker associated with this gene is applied in carrier detection of PKU. Considering the population heterogeneity in Iran, we undertook to investigate allelic frequencies of this marker in the province of Yazd (central Iran) until beginning of 2008.
    Materials And Methods
    24 people, including 9 patients and their parents and siblings, were studied. After DNA extraction from their blood, PCR and gel electrophoresis for VNTR containing fragment was carried out.
    Results
    Totally, 6 VNTR alleles were identified. Only 4 of them were present in mutant chromosomes. The distribution of PKU alleles in chromosomes was as follows: 5.5% VNTR3, 11.0% VNTR7, 78.0% VNTR8 and 5.5% VNTR12. In non-PKU chromosomes, alleles were distributed as follows: 20.0% VNTR3, 20.0% VNTR7, 33.0% VNTR8, 13.0% VNTR9, 7.0% VNTR11 and 7.0% VNTR12. Polymorphic information content (PIC) of this marker was calculated at 63%.
    Conclusion
    This PIC indicates that it is a suitable marker for carrier detection of PKU in the first degree relatives of population under study.
  • Setareh Tehrani, Sepideh Tehrani, Roghiyeh Jebreeili, Mahnaz Vaezi Page 201
    Background
    Matridex is a filler containing hyaluronic acid polymers, hypermelosis and dextran that affects on the fibroblasts and macrophayes to induce soft tissue augmentation. The aim of this study was to evaluate the longevity and complications of Matridex for soft tissue augmentation in facial atrophic lesions.
    Materials And Methods
    Fifty patients with scars and wrinkles on the skin face were included in this study. The depth of the lesions was divided to 5 grades. Patients were re-evaluated 2 weeks, 3 and 6 months and 1 year after injection. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    After 6 months, 78% had less absorption of the filler and after one year, 16% had still the filler in the treated area. There was significant difference between depth of the lesions before injection and 6 months and 1 year after treatment. After 6 months follow up 81.8 % had completely absorption in NLF area and 18.2% in glabella area. There was no significant difference between the volume of injection and absorption after 6 months, while there found significant difference after one year. There were no long- term complications and 16% showed short- term complications.
    Conclusion
    Longevity of Matridex is between 6 months and one year in most patients. Some patients may have more than one year longevity. No serious complications were noted by using this filler.
  • Diana Hakari, Rahmat Mohamadzadeh, Atefeh Velayati, Mandana Bolourian Page 206
    Background
    Prenatal care reduces the incidence of prenatal illness and death by health promotion, danger signs recognizing, and where to seek care for pregnancy complications. The purpose of this study was to determine the barriers of prenatal care and the relationship between the barriers of prenatal care and pregnancy outcome among women visited Tabriz hospitals.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 140 mothers were selected by purposed sampling among women visited Tabriz hospitals. Data were gathered by questionnaires, mothers file and newborns identification card. Chi-square, T-test, Spearman correlation, Kolmogrov Smirnov and Kruskal Wallis were used to analyze data.
    Results
    There was a significant correlation between early married mothers (2%), low education of mothers (73%), low income for the family (73%), rented houses (46%), multi pregnancy (33%), many children in the family (25%), unwanted pregnancy (30%), usual complications in the pregnancy (67%), the lack of prenatal care in the previous pregnancies (27%), going to the centers at the time of problems (16%), the lack of encouraging factors (52%), inappropriate situation of clinics (30%), doctors office (17%), preterm labour (3%), fewer than 7 points of Apgar score (12%) in the first minute of birth, IUGR (3%), LBW (5%) and the adequacy of prenatal care (p<0.001).
    Conclusion
    The significance of prenatal contacts not only does the provision of quality and client-centered counseling and encourages pregnant women to obtain adequate prenatal care; it also suggests safe motherhood programs should emphasize the education and communication content of prenatal care.
  • Reyhaneh Ivanbagha, Mohammad Taghi Soroush Barhaghi, Jalil Babapour, Sepideh Fathi Page 214
    Background
    Bacterial vaginosis (BV) is the most common type of vaginitis during reproductive period. Preterm labor, tubal infertility and pelvic inflammatory disease are more prevalent among women with vaginosis. Regarding high amount of refers and lack of data about their risk factors, this study was conducted.
    Materials And Methods
    In this descriptive- analytic study, 1000 women referred to Tabriz health centers were randomly selected. Data were collected by a questionnaire containing demographic and fertility characteristics, previous history of treatment of symptoms as well as individual and sexual hygiene, researcher’s observations and results laboratory tests. Three samples were obtained from vaginal and cervical secretion and were used for microscopic observation and culture. Amsel’s diagnostic criteria were used for bacterial vaginosis. Data were analyzed by chi-square, t-test, exact Fisher test and logistic regression.
    Results
    Gardnerella Vaginalis was found in 9.2% of vaginal discharges. Risk factors of BV included number of delivery, vaginal delivery, abortion, IUD utilization, individual and sexual hygiene and duration of antibiotic use. Number of vaginal delivery and abortion, vaginal pH, sexual hygiene, women’s education and husband’s occupation were predictive factors of BV.
    Conclusion
    This study showed that diagnosis and treatment of BV based on symptoms could not be appropriate. It is recommended that laboratory testing should be added to clinical observation and examination to detect BV, especially before IUD insertion.
  • Seyede Madine Gasemnejad, Shamsolmolok Jaallalmanesh, Maryam Rasady, Mahmud Mahmoudi Page 222
    Background
    Anxiety, as a cognitive process, is the most prevalent mental disorder among any age group of human. In response to anxiety, subjects experience different psychological reaction, such as worry about physical situation and hypochondriasis. The aim of this study was to evaluate the frequency and association of anxiety and hypochondriasis student of Islamic Azad University.
    Materials And Methods
    This is a correlation- descriptive study. Among students of Islamic Azad University, Lahijan medical branch, 300 subjects were selected by random- stratified sampling. Data were gathered by demographic, Spielberger anxiety and hypochondriasis questionnaires. SPSS was used to analyze data.
    Results
    28.3 and 34.4 percent of college students had severe anxiety and severe hypochondriasis, respectively. There was significant association between anxiety and hypochondriasis, and also between them and age, sex, marital status, residency, economic status, diseases at infancy and parents diseases (p<0.05).
    Conclusion
    Anxiety can decrease the capability and personal or social functionality. As hypochondriasis is a reaction to psychological or affective problems such as anxiety, these researches can improve people mental health.
  • Seyed Jameleddin Nabavi, Mahbobe Safavi Page 227
    Background
    Learning is considered as the basis of the education system, and the other issues in this field depend on this important factor. The students’ presence and their participation in the classroom are considered as the foundation for learning and education. This study was conducted to assess the causes of absenteeism and lack of attention to the instructions among medical students of Islamic Azad University, Tehran Medical Branch.
    Materials And Methods
    The participants of this causal- comparative study consisted of 375 students from basic medical science group. The instrument used for the present study was a 3- section form designed by the researcher himself.
    Results
    Among the 4 factors affecting students’ presence in the classroom, the instructors’ performance was the major cause of their absenteeism and the next parameter was educational programming. Self and family problems and medical science situation in society were the other effective factors, respectively.
    Conclusion
    According to our findings, the accurate and continuous assessment of the quality of instruction, holding methodology, expression skills, and successful interrelation skill workshops for the instructors especially the inexperienced, and modifying the educational programs will increase the students’ interest to participate more in the classroom.