فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1390)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پریچهر یغمایی، منصور امرایی، محمد کاظم کوهی، نسیم حیاتی رودباری صفحه 1
    زمینه و هدف
    پلی کوزانول، ترکیبی از الکل های اصلی با زنجیره بلند است که از نیشکر استخراج می شود. در پژوهش حاضر، تاثیر پلی کوزانول بر روی آترواسکلروز و فاکتورهای بیوشیمیایی مربوط به آن در خرگوش های هایپرکلسترولمیک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    24 سر خرگوش نر بالغ نژاد نیوزیلند با میانگین وزنی 1750 گرم به چهار گروه تقسیم شدند: گروه کنترل(6n=) که رژیم غذایی معمولی داشتند، گروه شم و تجربی1 و 2 (6=n) که با رژیم پر کلسترول2% کلسترولی شده بودند و به ترتیب حلال دارو، پلی کوزانول با دوزmg/kg 25/0 و 5/0 را به صورت تیمار خوراکی(گاواژ) دریافت می کردند. پس از چهار هفته تیمار، خونگیری به عمل آمد و فاکتورهای بیوشیمیایی کلسترول، LDL-C، HDL-C و تری گلیسرید اندازه گیری شد. جهت بررسی های هیستولوژیکی نیز آئورت خارج گردید و در فرمالین 10% فیکس شد. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آنالیز واریانس، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی نشان داد که در تیمار با پلی کوزانول با دوزهای /kg mg 25/0 و 5/0 (به ترتیب گروه تجربی1 و 2)، کاهش معنی داری (به ترتیب 05/0P< و 01/0 P<) در میزان کلسترول و LDL-C و تری گلیسرید و افزایش معنی داری به ترتیب (05 /0P< و 01/0P<) در میزان HDL-C در مقایسه با گروه شم(Sham) بدست آمد. بررسی های هیستولوژیکی نیز نشان داد که تیمار با پلی کوزانول با دوزهای 25/0 و 5/0 میلیگرم در روز(به ترتیب گروه تجربی1 و 2)، مانع ایجاد پلاک های آتروم شده است.
    نتیجه گیری
    پلی کوزانول احتمالا می تواند یک ترکیب موثر در کاهش میزان کلسترول، LDL-C و تری گلیسرید و افزایش HDL-C باشد و باعث جلوگیری از تشکیل پلاک آتروم شود.
    کلیدواژگان: پلی کوزانول، LDL، C، HDL، C، آترواسکلروز
  • عسگر برخورداری، حیدر طویلانی، ایرج خدادادی صفحه 9
    زمینه و هدف
    ارتباط بیماری های قلبی- عروقی با چربی های غذایی شناخته شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر روغنهای مختلف خوراکی بر ترکیب اسیدهای چرب سرم و الگوی لیپیدی رت انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی 40 رت نر به 5 گروه تقسیم و به مدت 3 هفته با غذای استاندارد تغذیه شدند. از 4 عضو هر گروه نمونه خون تهیه و بقیه رت ها 4 هفته دیگر با غذای استاندارد یا یکی از غذاهای آزمایشی تهیه شده از روغنهای حیوانی، زیتون، سویا و بزرک تغذیه شدند. اسیدهای چرب سرمی به روش کروماتوگرافی گازی و مقدار لیپیدها توسط کیتهای آنزیمی سنجیده شد.
    یافته ها
    اسیدهای چرب اشباع، تک غیراشباع، چند غیراشباع n 6 PUFA و n 3 PUFA سرمی به ترتیب با مصرف روغنهای حیوانی، زیتون، سویا و بزرک بطور معناداری افزایش یافت. همچنین دریافت روغنهای زیتون، سویا و بزرک موجب افزایش معناداری در میزان کل اسیدهای چرب غیراشباع سرمی گردید. مصرف روغنهای سویا و بزرک در مقایسه با روغن حیوانی، میزان PUFA تام سرمی را افزایش و روغن بزرک کاهش معناداری را در نسبت n 6:n 3 PUFA سرمی موجب گردید. تری گلیسرید سرمی با مصرف روغنهای زیتون، سویا و بزرک کاهش یافت در حالیکه توتال کلسترول اختلاف معناداری در گروه های مختلف نداشت. مجموعه رتهای دریافت کننده روغن از میزان LDL C سرمی کمتری برخوردار بودند ولی افزایش HDL C تنها با مصرف روغن حیوانی و زیتون مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    ترکیب اسیدهای چرب سرمی تابعی از ترکیب چربی های غذایی بوده و روغنهای خوراکی سطح عرضه بطور متفاوتی بر الگوی لیپیدی سرم تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: بیماریهای قلبی، عروقی، چربیهای غذایی، اسید چرب، کروماتوگرافی گازی
  • مظفر یکتایار، سردار محمدی، کیوان احمدی دهرشید، مژگان خدامرادپور صفحه 26
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات ورزشی مختلف شامل تمرینات مقاومتی، استقامتی و ترکیبی با شدت برابر بر برخی فاکتورهای خطرساز قلبی عروقی بود.
    روش بررسی
    40 مرد میانسال سالم از میان کلیه افراد هیئت علمی و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در یک مطالعه تجربی به طور تصادفی به چهار گروه تجربی 1، تجربی 2، تجربی3 و کنترل تقسیم شدند. سپس گروه تجربی 1، 2 و 3 به مدت 8 هفته به انجام تمرین استقامتی، مقاومتی و ترکیبی پرداختند. سطوح HDL، LDL، TG، TC، Apo A، Apo B، نسبت Apo B/Apo A و LPL، قبل و پس از تمرین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطوح Apo B و Apo B/Apo Aدر گروه ترکیبی به صورت معنی داری کاهش یافتند (05/0p<). سطوح TG و LDL در گروه های استقامتی و ترکیبی به صورت معناداری کاهش یافتند (05/0p<)، همچنین تمرینات مقاومتی بطور معناداری باعث کاهش سطوح و HDL شدند (05/0p<). سطوحApo A، TC و LPL در هیچ یک از گروه ها تغییر معناداری نکردند.
    نتیجه گیری
    تمرین های مختلف ورزشی در افراد میانسال سالم می توانند اثرات مفیدی بر برخی شاخص های خطرساز قلبی عروقی داشته باشند. اما به نظر می رسد اجرای تمرینات ترکیبی مقاومتی-استقامتی به نسبت اجرای تنهای تمرینات مقاومتی یا استقامتی اثربخشی بالاتری بر عوامل خطرزای قلبی- عروقی دارد.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، سطوح لیپید و لیپوپروتئین های پلاسما
  • پایناز ابراهیمی، باقر ثنایی ذاکر، علی محمد نظری صفحه 37
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه صمیمیت زناشویی بر سلامت جسمی و روانی افراد موثر است. این پژوهش به منظور شناخت تاثیر آموزش برنامه غنی سازی ارتباط بر افزایش صمیمیت زوج های هر دو شاغل انجام گرفت.
    روش بررسی
    روش پژوهش، نیمه تجربی و طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه پژوهش، زنان شاغل در مدارس ابتدایی شهرستان سنندج بودند که بین 5 تا 10 سال از ازدواجشان می گذشت و نمونه (30 نفر) از بین داوطلب های واجد شرایط به طور تصادفی ساده انتخاب شد و با استفاده از جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. برنامه غنی سازی ارتباط در طول 10 جلسه 5/1 ساعته به صورت هفتگی به گروه آزمایش آموزش داده شد و گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش، پرسشنامه صمیمیت زناشویی بود که هر دو گروه در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری آنرا تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری تحلیل کوواریانس انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش برنامه غنی سازی ارتباط، صمیمیت و تمام خرده مقیاس های صمیمیت (هیجانی، عقلانی، جسمانی، اجتماعی- تفریحی، ارتباطی، معنوی، روان شناختی، جنسی، کلی) زوج های هر دو شاغل را به طور معناداری در پس آزمون و آزمون پیگیری افزایش داده است (05/0p<).
    نتیجه گیری
    از آموزش برنامه غنی سازی ارتباط می توان در افزایش صمیمیت زوج های هر دو شاغل بهره گرفت.
    کلیدواژگان: صمیمیت، آموزش برنامه غنی سازی ارتباط، زوج های هر دو شاغل
  • کامبیز حسن زاده، اسماعیل ایزدپناه، فردین فتحی، فرامرز الله دینی، قادر صالح نژاد، علیرضا عسگری صفحه 44
    زمینه و هدف
    سلولهای بنیادی عصبی در تکامل سیستم عصبی جنینی نقش اساسی دارند و همچنین در بزرگسالی توانایی خود تجدیدی این سلولها می تواند در عملکردهایی مانند یادگیری، حافظه و پاسخ به آسیب، تاثیر گذار باشد. این سلولها در نواحی مختلفی از CNS در مراحل مختلف تکاملی وجود دارند. هدف از این مطالعه جداسازی، تایید بنیادی بودن و القای تمایز سلولهای جداسازی شده از کورتکس جنین 15 روزه رت بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت تجربی و روی قشر مغز جنین های 15 روزه رت (6 سر) انجام شد. بعد از گذشت 15 روز از زمان تشکیل پلاک در رت ماده، حیوانات به آزمایشگاه منتقل و تحت بیهوشی و رعایت شرایط استریل، در بافر HBSS با هدایت استرئوسکوپ، لایه های مننژ کنار زده شد و قسمت کورتکس فرونتال جنینها جدا و بعد از طی مراحل جداسازی از بافتهای اضافی، در محیط کشت DMEM-F12 که حاوی فاکتورهای رشد bFGFو EGF و مکمل B27 بود کشت داده شدند. محیط کشت سلولها، جهت حفظ حالت تکثیری و جلوگیری از تمایز روزانه تعویض گردید. جهت القای تمایز از محیط DFN (DMEM-F12 و مکمل N2) عاری از فاکتورهای رشد استفاده گردید. جهت تایید بنیادی بودن و تمایز به انواع سلولهای عصبی از تکنیک ایمونوسیتوشیمی استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی های ایمونوسیتوشیمی نشان دادند که این سلولها بنیادی عصبی هستند (بیان مارکر nestin) و قابلیت تمایز به نورون (بیان مارکر Beta tubulin III)، الیگودندروسیت (بیان مارکر OSP) و آستروسیت (بیان مارکر GFAP) را دارند.
    نتیجه گیری
    این روش ابزاری مناسب جهت جداسازی سلولهای بنیادی عصبی جنینی است و با توجه به اینکه این سلولها منشا جنینی دارند، می توانند جهت بررسی تاثیر عوامل مختلف بر فرآیند تکامل CNS و پیوند در مدلهای مختلف ضایعات نورودژنراتیو مفید باشند.
    کلیدواژگان: سلولهای بنیادی عصبی، جداسازی، جنین رت
  • حسن هاشمی، محمد مهدی امین*، اصغر ابراهیمی، رضا رضایی، مهدی صفری صفحه 50
    زمینه و هدف

    امروزه کلر متداولترین ماده برای گندزدایی پساب است. کلرزنی یک فرآیند تثبیت شده و یک روش گندزدایی موثر است. اما استفاده از کلر برای گندزدایی پساب به دلیل نگرانی های کلیدی مختلفی باید مورد بازنگری قرار گیرد. هدف این مطالعه، مقایسه مزایای طولانی مدت و هزینه های مربوط به دو تکنولوژی مختلف UV با توجه به کلرزنی و کلرزدایی با انجام مطالعه پایلوت می باشد.

    روش بررسی

    پایلوت مورد مطالعه متشکل از واحدهای پیش تصفیه زلال سازی و فیلتراسیون با دو نوع سیستم فرابنفش کم فشار و فشار متوسط بود که در محل تصفیه خانه فاضلاب شمال اصفهان طراحی و نصب شده بود.

    یافته ها

    استفاده از سیستم UV فشار متوسط با دوز mw.s/cm2230 در گندزدایی پساب فیلتر شده با نرخ بار سطحی lit/m2.hr1090 در مقایسه با سیستم کم فشار و فرآیند کلرزنی/کلرزدایی،گزینه ای اقتصادی و دارای کمترین اثرات جانبی بهداشتی و زیست محیطی است.

    نتیجه گیری

    در تصفیه خانه های فاضلاب باید به استفاده از فناوری گندزدایی UVبجای کلرزنی توجه شود بخصوص اگر کلرزدایی پساب کلرزنی شده نیاز باشد. بنابراین قبل از کاربرد این سامانه نیاز به مطالعات پایلوت بر روی پساب واقعی در محل تصفیه خانه می باشد.

    کلیدواژگان: گندزدایی پساب، اشعهUV، کلرزنی، مطالعه پایلوت
  • بهلول حبیبی اصل، امیر هوشنگ براتی، نازیلا درویشی، اسماعیل ایزدپناه، مهدی مفاخری، کامبیز حسن زاده * صفحه 60
    زمینه و هدف

    تجویز مزمن اپیوئیدها منجر به بروز تحمل به اثرات ضد دردی می شود. با وجود تحقیقات فراوان در این زمینه، هنوز مکانیسم سلولی دخیل در تحمل و وابستگی به اپیوئیدها به خوبی روشن نشده است. مطالعات زیادی در این زمینه نشان داده اند که سیستم نیتریک اکساید در پدیده تحمل به مورفین نقش کلیدی ایفاء می کند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات نیکوراندیل (یک دهنده نیتریک اکساید و باز کننده کانال های پتاسیمی حساس به ATP) و گلی بن کلامید (مسدود کننده کانال های پتاسیمی حساس به ATP) بر تحمل به اثرات ضد دردی مورفین بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه موشهای سوری نر (با وزن30-20 گرم) در گروه های 8 تایی به صورت تصادفی انتخاب و رژیمهای دارویی متفاوتی را به مدت 5 روز دریافت کردند. گروه های مختلف مورد مطالعه مورفین (mg/kg، ip 50) به همراه نرمال سالین، نیکوراندیل (mg/kg، ip 10، 5، 5/2) یا گلی بن کلامید) mg/kg، ip 15و10و 5) را در هر روز دریافت می کردند. میزان احساس درد با استفاده از دستگاه Hotplateدر روز ششم مورد بررسی قرار گرفت. اثر درد زایی با استفاده از تستhotplate وقتی ثبت می گردید که موش پای عقب خود را می لیسید یا نسبت به حرارت به صورت پرش واکنش نشان می داد.

    یافته ها

    بررسی ها نشان دادند در گروه هایی که مورفین به همراه نیکوراندیل mg/kg،ip)10 و5) دریافت کرده بودند، میزان تحمل به اثرات ضد دردی مورفین به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0p<)، اما در گروه هایی که مورفین را به همراه گلی بن کلامید دریافت کرده بودند، تحمل به اثرت ضد دردی مورفین بطور معنی داری کاهش نشان داد (05/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج ما نشان داد که تجویز داخل صفاقی نیکوراندیل تحمل به اثرات ضد دردی مورفین را افزایش، در حالی که گلی بن کلامید آنرا کاهش داد. به نظر می رسد اثرات فوق به نقش سیستم نیتریک اکساید و کانال های پتاسیمی حساس بهATP در پدیده تحمل به مورفین مربوط باشد.

    کلیدواژگان: مورفین، تحمل، نیکوراندیل، گلی بن کلامید
  • صادق خداویسی، محمد تقی هدایتی، بهروز داوری، قاسم زمینی صفحه 70
    آسپرژیلوزیس تهاجمی بیماری شدید و کشنده قارچی در بیماران با ضعف در سیستم ایمنی می باشد. تشخیص قطعی این بیماری، علیرغم پیشرفت های حاصل شده در روش های تشخیصی بسیار دشوار می باشد. در حال حاضر در کشور ما تشخیص بیماری در اغلب موارد بر اساس یافته های بالینی و رادیولوگرافی و روش های قارچ شناسی مشاهده مستقیم و کشت نمونه صورت می پذیرد. از طرفی هم با توجه به تهاجمی بودن و پیشرفت سریع بیماری در صورت عدم استفاده از روش های تشخیصی مناسب، کنترل بیماری با مشکل مواجه می باشند. بنابراین تشخیص در مراحل اولیه بیماری به وسیله روش های غیر تهاجمی سریع و اختصاصی جهت شروع هرچه سریعتر و پیگیری درمان های موثر بسیار ضروری می باشد. به همین منظور امروزه از تست های سرولوژی سریع مثل تعیین آنتی ژن گالاکتومانان در نمونه های مختلف بالینی مثل سرم، مایع برونکوآلوئولار، ادرار، مایع مغزی نخاعی و بافت استفاده می شود. مطالعات نشان داده که تست آنتی ژن گالاکتومانان نسبت به روش های دیگر مثل کشت و رادیولوژی از حساسیت و اختصاصیت بالایی برخوردار می باشد. درکل این روش تشخیصی غیر تهاجمی، سریع و اختصاصی بوده و شروع هرچه سریعتر درمان های موثر را مجاز می کند و پزشکان را در مورد نوع درمان و یا پیگیری آن و سایر اقدامات کلینیکی توانمند می سازد. یقینا مطالعات آینده نگر با طراحی مناسب، نمونه برداری سیستماتیک و استفاده از تعریف های توافق شده مورد نیاز می باشد تا عملکرد این تست تشخیصی در نمونه ها و جمعیت های مختلف بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوزیس تهاجمی، آنتی ژن گالاکتومانان، تشخیص
  • محمد کارگر، مریم باقرنژاد، صادق قربانی دالینی، زهرا هاشمی زاده صفحه 83
    زمینه و هدف
    دو مکانیسم اصلی مقاومت به ماکرولیدها در باکتری استرپتوکوکوس نمونیه متیلاسیون 23S rRNA و پمپ یونی (افلوکس) میباشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی مکانیسم های مولکولی یاد شده در سویه های استرپتوکوکوس نمونیه جدا شده از بخش مراقبت های ویژه شهر شیراز می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک بررسی مقطعی-توصیفی است که بر روی 50 سویه استرپتوکوکوس نمونیه جدا شده از بیماران بستر در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان های نمازی و شهید فقیهی شیراز از سال 1388 تا 1389 انجام شد. در ابتدا کلنی های مشکوک با استفاده از تست های فنوتیپی و بیوشیمیایی تعیین هویت مقدماتی شدند. تایید سویه های جداسازی شده بر اساس وجود ژن lytA انجام گرفت. مقاومت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش استاندارد دیسک دیفیوژن CLSI (Clinical and Laboratory Standard Institute) ارزیابی گردید. ژن های مقاومت به ماکرولید ها با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ermB و mefA شناسایی گردیدند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری مربع کای مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های اریترومایسین، کلاریترومایسین و آزیترومایسین به ترتیب 18%، 48% و 44% بود. از مجموع سویه های مورد پژوهش، 25 سویه (50%) ژن mefAو 21 سویه (42%) ژن ermB را داشتند. همچنین ارتباط معنی داری بین مقاومت به اریترومایسین و هر دو ژن ermB و mefA وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که غالب ترین مکانیسم مقاومت به ماکرولیدها در این منطقه ژن mefA می باشد. همچنین ضرورت توجه به الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در رژیم های درمانی به دلیل افزایش مقاومت به ماکرولیدها وجود دارد.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس نمونیه، ماکرولیدها، mefA، ermB
  • فریبا یزد خواستی، لیلا توانگر صفحه 92
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر شناخت رابطه ویژگی های شخصیتی و ادراک کنترل مادر و تعامل این دو با اضطراب دانشجویان می باشد.
    روش و بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی انجام شده است. نمونه شامل 50 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان می باشد. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه 1- اضطراب کتل، 2- پرسشنامه کنترل مادر و 3- پرسشنامه شخصیت NEO-FFI استفاده شده است. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس رگرسیون، تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشانگر آن بود که از یک سو ادراک کنترل مادر با اضطراب رابطه داشته و از سوی دیگر ویژگی های شخصیتی شامل بی ثباتی هیجانی، برون گرایی، توافق و وجدانی بودن با اضطراب رابطه دارد. دیگر نتایج پژوهش نشان داد که تعامل ویژگی های بی ثباتی هیجانی، توافق و وجدانی بودن با ادراک کنترل مادر، با اضطراب رابطه دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش اهمیت اقدامات پیشگیرانه را در قالب برنامه های آموزشی و مشاوره ای به مادران در ارتباط با ویژگی های مزاجی و شخصیتی متفاوت کودکان و شیوه های ارتباط با آنها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ادراک کنترل مادر، اضطراب
  • افشین ملکی، یحیی زند سلیمی، بهزاد شاهمرادی، رضا رضایی، محمد امین پردل صفحه 101
    زمینه و هدف
    با توسعه وگسترش صنایع تولید رنگهای نساجی، رنگهای جدیدی وارد بازار می شوند که خواص رنگرزی بهتری دارند. بهبودکیفیت رنگها، ناشی از پایداری ساختارهای مواد رنگزای مورد استفاده می باشد که سبب مقاوم شدن آنها در برابر تجزیه بیولوژیکی و شیمیایی می گردد. لذا هدف از این تحقیق، مقایسه کارایی فرآیند فتوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم در حذف رنگزای اسیدی قرمز 18 از محیط های آبی در سیستم ناپیوسته بود.
    روش بررسی
    این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود، ابتدا طراحی و ساخت راکتور صورت گرفت. سپس pH اپتیمم در شرایط ثابت برای هر کدام از فرآیندهای مورد مطالعه تعیین گردید. سپس با نگه داشتن pH اپتیمم تاثیر غلظت اولیه پراکسید هیدروژن، دی اکسید تیتانیم، زمان تماس و غلظتهای مختلف رنگزای اسیدی قرمز 18 مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مشخص ساخت که کارایی حذف رنگزای اسیدی قرمز18 در فرآیندهای مورد مطالعه با pH اسیدی افزایش یافته و با افزایش غلظت اولیه رنگ، کارایی فرآیندها کاهش می یابد. همچنین داده ها نشان داد که با افزایش زمان تماس و غلظت پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم کارایی حذف رنگزا افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که می توان از فرآیندهای فتوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم به عنوان یک روش موثر در حذف رنگزای اسیدی قرمز 18 از محیط های آبی استفاده نمود. همچنین نشان داده شد راندمان حذف در فرآیند فتوشیمایی توام با پراکسید هیدروژن بهتر از فرآیند فتوشیمایی توام با دی اکسید تیتانیوم است و این فرآیند به دلیل قابل دسترس و سریع بودن و عدم تولید لجن پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: رنگزای اسیدی قرمز18، فرآیند فتوشیمیایی، پراکسید هیدروژن، دی اکسید تیتانیوم
|
  • Dr Parichehr Yaghmaei, Mansour Amraei, Dr Mohammad Kazem Koohi, Dr Nasim Hayati R. Page 1
    Background And Aim
    Policosanol is a component from main alcohol groups with long-chain which is extracted from cane sugar. In the present study, we investigated the effect of policosanol on atherosclerosis some of its biochemical risk factors in hypercholesterolemic rabbits.
    Materials And Methods
    24 male rabbits of New Zealand race with average weight of 1750gr were divided in to 4 group: control group(n=6) had normal diet, Sham and experimental group no.1 and no.2(n=6) had high cholesterol (2%) diet, and they received placebo and policosanol with doses of 0.25 and 0.5mg respectively, every day. After 4 weeks of treatment, blood samples were obtained and cholesterol, triglyceride, LDL-C and HDL-C were measured. For histological studies part of aorta was dissected and fixed in formalin %10. Data were introduced into SPSS software and analyzed by variance analysis.
    Result
    The results showed that in experimental group no.1 there was significant decrease in the rate of cholesterol, LDL-C and triglyceride (P<0.05), and significant increase in HDL-C (P<0.05) compared with those of control group. Also in experimental group no.2 there was a significant decrease in cholesterol, LDL-C and triglyceride (P<0.01) in the rate of cholesterol, LDL-C and triglyceride, and significant increase (P<0.01), and significant increase in HDL-C (P<0.01) compared with those of control group. Histological investigations showed treatment by policosanol in experimental group no.1 and no.2 could prevent atheroma plaque formation.
    Conclusion
    policosanol can be an effective component in decreasing cholesterol, LDL-C and triglyceride and increasing HDL-C, leading to prevention of atheroma plaque formation.
  • Asgar Barkhordari, Dr Haydar Tavilani, Dr Iraj Khodadadi Page 9
    Background And Aim
    The correlation between dietary fat and coronary heart disease (CHD) has been clearly established. This study was designed to investigate the effects of different dietary oils on serum fatty acid composition and lipid profile in rats.
    Material And Methods
    In this experimental study, 40 male rats were assigned to 5 groups and received standard chow diet for 3 weeks. At the end of the 3rd week, blood samples were obtained from four rats in every group. The remaining rats received standard chow diet or experimental diet (chow diet supplemented with yogurt butter, olive oil, soybean oil, or flaxseed oil for another 4 weeks. Serum fatty acid composition was analyzed by gas chromatography whereas serum lipids were determined by use of enzyme kits.
    Results
    Total saturated, monounsaturated, and n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) were significantly higher in the rats which received yogurt butter, olive, soybean, and flaxseed oils, respectively. In addition, consumption of olive, soybean, and flaxseed oil markedly increased total unsaturated fatty acids. There was a significant increase in total PUFA after consumption of soybean or flaxseed oils in comparison to yogurt butter. A marked reduction was observed in n 6:n 3 PUFA ratio in the rats that consumed flaxseed oil. Serum triglycerides significantly decreased after consumption of olive, soybean, and flaxseed oils, whereas no change was observed in the total cholesterol. Olive oil and yogurt butter consumption led to increased HDL-C, but a noticeable decrease occurred in LDL-C in the rats of all test groups.
    Conclusion
    Different dietary oils differentially affect serum fatty acid composition and serum lipid profiles.
  • Mozafar Yektayar, Dr Sardar Mohammadi, Kayvan Ahmadi Deharshid, Mozhgan Khodamoradpour Page 26
    Background And Aim
    The purpose of the present study was to investigate the effects of different exercises including resistance, endurance and combined exercise training with equal intensity on some cardiovascular risk factors.
    Materials And Methods
    40 middle-aged healthy men were selected from academic and working staff of Azad University in Sanandaj and randomly divided into four groups including (G1: Endurance training, G2: resistance training, G3: combined endurance and resistance training, and control groups. The experimental groups 1, 2 and 3, trained endurance exercise for 8 weeks. Levels of HDL, LDL, TG, TC, Apo A, Apo B, ratio of Apo B / Apo A, and LPL were measured before and after exercise.
    Results
    The levels of Apo B and Apo B/Apo A ratio decreased significantly in G3 group (P <0.05). TG and LDL levels decreased significantly in G1 and G3 groups (P <0.05). Ratio and HDL levels reduced significantly in G2 group (P <0.05). LPL, TC and Apo A levels did not show any significant change in the groups.
    Conclusion
    Various exercise trainings have beneficial effects on some indicators of cardiovascular risk factors in healthy middle-aged people. But it seems that a combination of resistance and endurance trainings has higher efficacy on cardiac risk factors than strength or endurance exercise training alone.
  • Paynaz Ebrahimi, Dr Bagher Sanaei Zaker, Dr Ali Mohammad Nazari Page 37
    Background And Aim
    Intimacy in couples has beneficial effects on physical and psychological health. This study investigated the effectiveness of training relationship enhancement program on increasing intimacy in dual-career couples.
    Material And Method
    This was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group. The research population included female elementary school teachers who had married for 5 to 10 years, in Sanandaj City. 30 women were selected randomly from eligible volunteers and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group used the relationship enhancement program for ten 1.5 hour sessions (one session/week) while the control group did not do any training. Marital intimacy questionnaire was used as a measurement tool and the groups completed it three times in pretest, posttest and follow up test. Data were introduced in to SPSS software and analyzed by covariance analysis.
    Results
    Our results showed that training relationship enhancement program led to increased intimacy and all intimacy subscales (emotional, intellectual,physical,social-recreational,relational,spritual,psychological, sexual and general) between dual-career couples significantly (p<0/05).
    Conclusion
    The training relationship enhancement program can be used to increase intimacy in dual-career couples.
  • Dr Kambiz Hasanzadeh, Dr Esmail Izadpanah, Dr Fardin Fathi, Dr Faramarz Allahdini, Qader Salehnejad, Dr Alireza Asgari Page 44
    Background And Aim
    Neural stem cells (NSCs) play an essential role in the development of embryonic nervous system and have the capacity for self-renewal in the adulthood which may be important for normal functions of the CNS, such as learning, memory and response to injury. These cells exist at different stages of development in different areas of the CNS. The purpose of this study was isolation and confirmation of stem cell and induction of differentiation of the cells isolated from the 15 day old embryonic rat cortex.
    Material And Methods
    This was an experimental study on 15 day old embryonic rat cortices (n=6). 15 days after plug formation in female rats, the animals were transported to the laboratory. Under anesthesia and sterile condition, embryos were removed from the uterus. The meninges were separated by use of a stereoscope and the cortices of the embryos were dissected in HBSS buffer. Then the cortices were cut into small pieces and cultured in DMEM-F12 medium containing bFGF, EGF and B-27 supplement. The medium changed every day to keep the cells in an undifferentiated and proliferative state. DFN medium (DMEM-F12 and supplements N2) without growth factors was used for induction of differentiation. Immunocytochemical technique was used for confirmation of stem cells and detection of various neural cell types.
    Results
    Immunocytochemical evaluation revealed that, these cells were neural stem cells (nestin positive) and had the potential to differentiate in to the neuronal (expression of Beta tubulin III), oligodendrocyte (expression of OSP marker) or astrocyte (expression of GFAP marker).
    Conclusion
    This is a reliable method for isolation of embryonic neural stem cells and considering their embryonic origin; they can be used to investigate the effect of various agents on the process of CNS development. Also they might be effective in the treatment of neurodegenerative lesions.
  • Hasan Hashemi, Dr Mohammad Mehdi Amin, Asghar Ebrahimi, Reza Rezaie, Mehdi Safari Page 50
    Background And Aim

    Today, chlorine is the most common material used for effluent disinfection. Chlorination is an established and effective method for effluent disinfection. But the use of chlorine for disinfection of effluent due to several major concerns should be reassessed. The aim of this study was to compare long-term benefits and costs of chlorination/de chlorination with those of UV by pilot studies.

    Material And Methods

    This pilot study consisted of pre-treatment units clarification and filtration systems with two types of low pressure and medium pressure UV lamps designed and installed at the wastewater treatment plant in the north of Isfahan.

    Results

    Medium pressure UV systems with dose of 230 mw.s/cm2 for disinfection of filtered effluent with SOR of 1090 lit/m2.hr is more economical than a low pressure system and chlorination/dechlorination process and has the least environmental and health adverse effects.

    Conclusion

    In wastewater treatment plants use of UV disinfection technology should be considered in preference to chlorination, especially if the dechlorination of chlorinated effluent is required. Before application of this system pilot studies on actual effluent at plant sites are required.

  • Dr Bohlool Habibi-Asl, Dr Amir Hooshang Barati, Dr Nazila Darvishi, Dr Esmail Izadpanah, Mehdi Mafakheri, Dr Kambiz Hasanzadeh Page 60
    Background And Aim

    Long – term use of opiates induces tolerance to the analgesic effect. Despite significant investigations, the precise cellular mechanisms underlying opioid tolerance is not clear. Many studies have revealed the key role of nitric oxide in the morphin-induced tolerance. The aim of this study was to evaluate the effects of nicorandil (a nitric oxide donor and ATP sensitive potassium channel opener) and glibenclamide (an ATP sensitive potassium channel blocker) on morphine-induced tolerance.

    Materials And Methods

    In this study male mice weighting (20-30g) were randomly placed into groups of 8, and received different therapeutic regimens for 5 days. Different groups received either morphine (50mg/kg, i.p) + normal saline (10ml/kg, i.p), or morphine (50mg/kg, i.p) + nicorandil (2.5, 5, 10mg/kg, i.p) or morphine (50mg/kg, i.p) + glibanclamide (5, 10, 15mg/kg, i.p) every day. Nociception was assessed using a hotplate apparatus on the 6th day. The nociceptive effect was recorded when the animal licked its hind paw or jumped due to the heat effect.

    Results

    Our results showed that tolerance to the analgesic effect of morphine significantly increased in the group which received morphine + nicorandil (5, 10mg/kg, i.p), (p<0.05), while in morphine + glibenclamide group, tolerance significantly reduced (p<0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicated that intraperitoneal injection of nicorandil increased tolerance to the analgesic effects of morphine while glibenclamide decreased tolerance. The above effect seems to be related to the role of nitric oxide (NO) and ATPsensitive potassium channel in this phenomenon.

  • Sadegh Khodaveisy, Dr Mohammad Taghi Hedayati, Dr Behrooz Davari, Dr Ghasem Zamini Page 70
    Invasive aspergillosis (IA) is a major cause of morbidity and mortality in severely immuno-compromised patients. Despite the advances made in diagnostic methods, accurate diagnosis of IA is not easy. At the present time, in Iran, the diagnosis is most often made based on a combination of clinical and abnormal radiologic findings, which are nonspecific, and the treatment is often given without establishing the diagnosis. Considering the invasive and progressive nature of the disease, if proper diagnostic methods are not used, control of the disease will be difficult. Therefore establishing the diagnosis of IA at an early stage by non-invasive and specific methods is necessary for early successful treatment. The detection of circulating galactomannan (GM) antigen in serum, bronchoalveolar lavage fluid, urine, and cerebrospinal fluid and tissue has become an important method for the early diagnosis of IA. Recent data have indicated that this test has a high specify and sensitivity and is more valuable than other methods such as culture and CT scan. In general this method is non-invasive, time-saving and specific which permits early treatment of the disease and helps physicians to select the proper treatment and other clinical measures. Certainly, well designed prospective studies with systematic sampling and use of accepted definitions are required to compare the efficiency of antigen detection in different samples and population.
  • Dr Mohammad Kargar, Maryam Baghernejad, Sadegh Ghorbani-Dalini, Zahra Hashemizadeh Page 83
    Background And Aim
    Macrolide Streptococcus pneumoniae is generally mediated by two mechanisms: 23SrRNA methylation and efflux. The aim of this study was to assess the molecular mechanism of resistance in S.pneumoniae strains isolated from intensive care units in Shiraz.
    Materials And Methods
    This was a cross – sectional study. 50 strains of S.pneumoniae were obtained from the patients admitted to intensive care units (ICU) of Nemazee and Shahid-Faghihi Hospitals, from 2010 to 2011. Suspected colonies were identified by phenotypical and biochemical tests. Organisms were confirmed to be Streptococcus pneumoniae on the basis of the presence of lytA gene by PCR method. Antibiotic resistance was evaluated according to Standard Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Macrolide resistance genes were identified by use of ermB and mefA specific primers. Using SPSS software, statistical analysis was performed by means of chi- square test.
    Results
    Resistance to erythromycin, clarithromycin and azithromycin levofloxacin were 18%, 48% and 44% respectively. In this study, 25 strains (50%) had mefA and 21 (42%) had ermB genes. Erythromycin resistance had significant relationships with mefA and ermB genes.
    Conclusion
    The results of our study showed that the predominant mechanism of macrolide resistance was due to mefA gene in this area. Increased macrolide resistance calls for attention to the pattern of resistance in the therapeutic regimens.
  • Dr Fariba Yazdkhasti, Laila Tavangar Page 92
    Background And Aim
    Development of manufacturing industries of textile dyes has resulted in marketing new dyes with better dyeing qualities. Improvement of the dye quality is related to the structural stability of the chromogenic materials which make dyes resistant against chemical and biological dissociation. The purpose of this study was to investigate the efficiency of the photochemical processes combined with UV/H2O2 and UV/TiO2 in removal of Acid Red 18 dye from aqueous solutions in a batch reactor.
    Material And Methods
    This study was an experimental – laboratory study. A reactor was designed and fabricated in our laboratory. Then optimum pH was determined in stable condition. The effect of initial concentrations of hydrogen peroxide, titanium dioxide, contact time, and different concentrations of Acid Red 18 dye were systematically assessed while keeping optimum pH constant. Data were analyzed and interpreted using Excel software and regression coefficient.
    Results
    The results of this study revealed increased removal efficiency of Acid Red 18 in acidic pH in the above mentioned processes; however, this efficiency decreased with increased initial concentration of Acid Red 18 dye. Moreover, the removal efficiency of dye increased by increasing contact time and concentrations of hydrogen peroxide and titanium dioxide.
    Conclusion
    In general, our results showed that the photochemical processes combined with UV/H2O2 and UV/TiO2 could be used as an effective method for removing Acid Red 18 from aqueous solutions. Moreover, comparison of the results indicated that the removal efficiency of the photochemical process combined with UV/H2O2 was higher than that of the photochemical process combined with UV/TiO2. Because of availability, time-effectiveness, and lack of sludge production this process is recommended for removal of Acid Red 18.
  • Dr Afshin Maleki, Yahya Zandsalimi, Behzad Shahmoradi, Reza Rezaie, Mohammad Amin Pordel Page 101
    Background And Aim
    Development of manufacturing industries of textile dyes has resulted in marketing new dyes with better dyeing qualities. Improvement of the dye quality is related to the structural stability of the chromogenic materials which make dyes resistant against chemical and biological dissociation. The purpose of this study was to investigate the efficiency of the photochemical processes combined with UV/H2O2 and UV/TiO2 in removal of Acid Red 18 dye from aqueous solutions in a batch reactor.
    Material And Methods
    This study was an experimental – laboratory study. A reactor was designed and fabricated in our laboratory. Then optimum pH was determined in stable condition. The effect of initial concentrations of hydrogen peroxide, titanium dioxide, contact time, and different concentrations of Acid Red 18 dye were systematically assessed while keeping optimum pH constant. Data were analyzed and interpreted using Excel software and regression coefficient.
    Results
    The results of this study revealed increased removal efficiency of Acid Red 18 in acidic pH in the above mentioned processes; however, this efficiency decreased with increased initial concentration of Acid Red 18 dye. Moreover, the removal efficiency of dye increased by increasing contact time and concentrations of hydrogen peroxide and titanium dioxide.
    Conclusion
    In general, our results showed that the photochemical processes combined with UV/H2O2 and UV/TiO2 could be used as an effective method for removing Acid Red 18 from aqueous solutions. Moreover, comparison of the results indicated that the removal efficiency of the photochemical process combined with UV/H2O2 was higher than that of the photochemical process combined with UV/TiO2. Because of availability, time-effectiveness, and lack of sludge production this process is recommended for removal of Acid Red 18.