فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال ششم شماره 3 (پیاپی 16، خریف 2010)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهنوش اصغری، محمد فاضلی، کبری روشنفکر صفحه 1
    نحویان بحث های فراوانی درباره کاربرد حروف جر با افعال، کرده اند که محور تمام آنها پاسخ به این پرسش می باشد: آیا هر فعل همواره با یک حرف جر خاص به کارمی رود یا آنکه بر حسب مقتضای معنایی می تواند با دیگرحروف جرهم به کار رود؟! البته هدف نهایی این گونه مباحث بیان اسلوب های بلاغی و اغراض بیانی حروف جر در قرآن کریم، آشکار نمودن میزان تاثیر قرآن در قریحه عربی، همچنین شناسایی شیوه های اسلوبی بهتر و روش-های تعبیری زیباتر در قرآن به منظور درک اعجاز بیانی قرآن کریم، بوده است.
    حرف جر «الی» 747 بار در قرآن به کار رفته است که یک بار آن زائده و برای تاکید می باشد و702 مرتبه در معنای اصلی آن یعنی (انتهای غایت)، 10 مرتبه در معنای مصاحبت (مع)، 21 مرتبه در معنای اختصاص (لام)، 4 مرتبه در معنای تبیین و 5 مرتبه در معنای ظرفیت (فی) و دو مرتبه در معنای برتری (علی) و دو مرتبه در معنای الصاق(الباء) به کار رفته است.
    دقت در مفهوم اصلی آیات و واژه های آن، حتی آیات قبل و بعد، نشان می دهد که هیچ حرفی به جای حرف دیگر به کار نرفته است زیرا منطقی به نظر نمی رسد که وقتی حرفی برای معنایی خاص وضع شده، حرف دیگری رسالت ایفای معنای آن را بر عهده بگیرد!
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حروف جر، إلی
  • فاطمه ذوالقدر صفحه 15
    ادبیات در کشور کویت نسبت به دیگر کشورهای عربی قدمت ودیرینه کمتری دارد وآنچنان که شایسته جایگاه والای ادبیات می باشد مورد توجه وبررسی قرار نگرفته است، به ویژه شعر و ادبیات زنان کویتی. بحث حاضر ضمن اشاره اجمالی به کتب ومقالاتی که درباره ی شاعر کویتی «سعاد الصباح» نگاشته شده است، برخی از اشعار این شاعر بزرگ را از جهت به کارگیری متون دینی مورد بررسی وتحلیل قرار می دهد و توانائی خانم صباح را در به کارگیری متون، اشارات ورموز مذهبی وشخصیتها وحوادث تاریخی به طور مستقیم یا غیر مستقیم نشان می دهد، و درپایان از مقدار موفقیت شاعره در بکارگیری این متون والهام بخشی هنرمندانه وبه جا از انها در القای پیام به مخاطب از جهت فنی و موضوعی، و خلق فضای دینی سرشار از شجاعت ومقاومت وایثار پرده بر می دارد. واز آنجا که خانم سعاد صباح با اصول هنر شعر آشنا است و در پیش بردن ادبیات زنان در این کشور نقش فعالی داشته و نیز آثار فراوانی از خود بر جای گذاشته، بحث حاضر به بررسی وتحلیل اشعار او در این زمینه پرداخته است. اهمیت این بحث در این نکته نهفته است که «بینامتنی دینی» اصطلاحی جدید در عرصه ادبیات وفرهنگ به شمار می رود واز نقد و بررسی فراوانی بویژه در ادبیات کشور کویت برخوردار نبوده است.
    کلیدواژگان: کویت، شعر زنان، بینامتنی، متون دینی، تاریخ دینی
  • سندس کردآبادی صفحه 33
    جایگاه و اهمیت «تکرار» در نوشته های ادبی به قدری است که ناقدان ادبی در بررسی یک اثر و تجزیه و تحلیل طرز فکر و شخصیت آفریننده آن، چگونگی کاربرد این صنعت را مورد بررسی قرار می دهند.
    متنبی شاعر برجسته و منحصر بفرد در تاریخ ادبیات عربی در شعر خود به وفور از مقوله تکرار بهره برده است. در همین راستا و به منظور بیان یکی دیگر از خلاقیت های شعری متنبی در عرصه زیباشناسی در این مقاله تلاش شده است صنعت تکرار در شعر این شاعر نامدار مورد بررسی قرار گرفته روش بکارگیری آن به سه شکل: تکرار حروف (کوچکترین واحد تشکیل دهنده کلام) به منظور تقویت معنا از یک سو و ارتقای موسیقای کلام از دیگر سو، تکرار واژگان در یک بیت یا در چند بیت متوالی، و تکرار عبارت ها و جمله ها به منظور آماده سازی مخاطب برای درک وتجربه حالات روحی شاعر از طریق ایجاد ارتباط عاطفی واحساسی دسته بندی گردد.
    کلیدواژگان: متنبی، تکرار، حرف، واژه، جمله
  • جواد اصغری صفحه 51
    «ابراهیم نصرالله» یکی از داستان نویسان برجسته فلسطینی می باشد که در کشورما ناشناخته است. آثار داستانی این نویسنده که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است، شامل «طیور الحذر»، «طفلالممحاه»، «اعراس آمنه»، «مجرد 2 فقط» و «حارس المدینه الضائعه» می باشد. ابراهیم نصرالله در این آثار داستانی، از شیوه های روایی گوناگون و متنوعی چون رئالیسم جادویی، تکنیک چند آوایی، جریان سیال ذهن و کودک روایتگر سود جسته و از داستان نویسان مشهور جهان مانند ژوزه ساراماگو و میلان کوندرا الگوبرداری کرده است. میان برخی آثار او و آثار نویسندگان عرب هم طرازش نوعی «بینامتنی» دیده می شود.
    کلیدواژگان: ابراهیم نصرالله، فلسطین، زبان شاعرانه، جریان سیال ذهن
  • مریم پورجمشیدی، زهرا افضلی صفحه 73
    آموزش فعالیتی دقیق، حرفه ای و ماهرانه است که هدف نهایی آن ایجاد یادگیری پایدار و عمیق است. نوع یادگیری یک متغیر عمده و اساسی در آموزش موفق و موثر محسوب می-شود که در سه سطح به خاطر سپاری، ادراک و به کارگیری تقسیم شده است. هر یک از این سه سطح بر اساس ماهیت خود، نیازمند بهره گیری از راهبردها و فنون آموزشی خاصی است. این راهبردها و فنون به شکل عادی، رابطه ای و پر بارسازی قابل استفاده اند. راهبردها و فنون عادی به منظور ارائه، تمرین و بازخورد و راهبردها و فنون رابطه ای و پربارسازی جهت تقویت و افزایش یادگیری به کار گرفته می شوند. آموزش هر نوع محتوایی بر اساس سه سطح مذکور (به خاطر سپاری، ادراک و به کارگیری) مستلزم بهره گیری از فنون خاص خود است، در غیر این صورت، نتیجه آموزش چندان مطلوب و مفید نخواهد بود. محتوی درس صرف و نحو عربی نیز با در نظر گرفتن سه سطح مذکور و با به کارگیری راهبردها و فنون آموزشی هر یک در جایگاه و موقعیت مناسب خود می تواند یاددهی و یادگیری این درس را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: صرف و نحو، به خاطرسپاری، ادراک، به کارگیری
  • عبدالحسین فقهی، علیرضا فرازی صفحه 97
    از نخستین روزهای نزول قرآن کریم، مخالفان این کتاب آسمانی به مقابله با آن پرداختند و با بهانه های گوناگون در پی کاستن اعتبار آن برآمدند. این گونه بهانه جویی ها و اشکال تراشی ها در قرون اخیر نیز به طور ویژه از سوی خاورشناسان و برخی از غرض ورزان دنبال شده است که طرح ادعای نادرست بودن ساختارهای نحوی به کارگرفته شده در برخی از آیات قرآن کریم از این قبیل است. حال آنکه در بررسی های دقیق نحوی، جای هیچ گونه تردیدی در درستی این ساختارها باقی نمی ماند.در این پژوهش به برخی از این آیات اشاره و با بهره گیری از منابع معتبر مربوط پاسخ های کافی و لازم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، خاورشناسان، اشتباهات دستوری، علم نحو
  • علی اصغر قهرمانی مقبل صفحه 119
    قالب مثنوی به همان میزان که قالبی موفق و ارجمند در ادب فارسی است، قالبی شکست خورده و کم ارزش در ادب عربی به شمار می رود. دلیل یا دلایل این امر را در چه عاملی باید جستجو کرد؟ از آنجا که این نوشته بیشتر بر بررسی امور صوری قالب مثنوی تکیه دارد، ما دلایل توفیق مثنوی فارسی و اسباب شکست مثنوی عربی را در تفاوت ویژگی های دو عنصر اساسی وزن و قافیه در شعر فارسی و عربی ریشه یابی کرده ایم؛ البته ویژگی عناصر فرعی دیگری چون ردیف نیز در این امر بی تاثیر نبوده است. چنان که روشن است این مقاله در حوزه ادبیات تطبیقی می گنجد، از این رو ما از «روش تطبیقی» بهره برده ایم.
    کلیدواژگان: مثنوی فارسی، مثنوی عربی، وزن، قافیه
  • علی نظری، سیدمحمود میرزایی الحسینی، نعمت عزیزی صفحه 137
    اشغال عراق به دست نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا و انگلیس درماه مارس 2003.م، (فروردین 1382) حادثه مهم قرن حاضر، به شمار می رود که تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بزرگی را در پی داشت. بدون تردید، ادبیات، به ویژه شعر در این سرزمین، آیینه خرابی ها، کشتار و هتک حرمت هایی است که اشغال این کشور از خود بر جای گذاشت. شاعران عراقی این دوره تلاش نموده اند تا پرده از چهره واقعی و درنده خوی اشغالگران بر دارند و اهداف اصلی آنان را از قبیل چپاول نفت و میراث سرزمین عراق که در پس پرده دموکراسی و آزادی و خدمت رسانی پنهان نموده اند، برای همگان آشکار سازند. در این میان شاعران از اسالیب و شیوهای بیانی مختلف، به ویژه رمز، و نماد بهره ای فراوان برده اند؛ لذا گاه گرگ را سمبل خون ریزی و قتل و گاه، خوک را رمز ویرانگری و تخریب و گاهی، شخصیت های منفور تاریخی مانند هولاکو، ابرهه و ابو رغال را مجسمه تمام نمای اشغال عراق معرفی می کنند. این مقاله تلاش می کند موضوعات فوق را در شعر عراق، بعد از اشغال (2003- 2010م) تحلیل و بررسی کند.
    کلیدواژگان: اشغالگران- شعر معاصر، عراق
|
  • Behnoosh Asghari, Mohammad Fazeli, Kobra Roshanfekr Page 1
    The method of using prepositions along with verbs has caused debates, and the axis of these debates is whether verbs are always accompanied with their respective prepositions or can be recognized by other prepositions based on semantic considerations. The ultimate goal of these issues is to state rhetorical methods and rationales in the application of prepositions in Qur’an, demonstrate the degree of Qur’anic effect on Arabic appreciation, and to recognize more delicate methods and interpretation procedures, which lead to an understanding of the Qur’anic eloquence.Investigating meanings of Ela and a frequency count of this preposition in Qur’an bring to the conclusion that it occurred 702 times for the meaning "the end point" (original meaning), 10 times for "association" (with), 21 times for "possession" (for), 4 times for clarification, and 5 times for "limits" (at). A detailed search in the original meaning of a verse and its words, along with the preceding and following verses made it evident that no preposition has taken the place of another one, since it does not seem logical that once a preposition is assigned for a meaning, another one would carry over its meaning. We made extensive use of books related to different meanings of the preposition "Ela" in Qur’an, including the interpretive book "Al-Kashāf" by Zamakhshari (Died in 538 AH), Al-Tahriro va-Tanvir by Ibn-Āshoori (Died in 1393 AH), Al-Bahr-ul-Muhit by Abu-Hayān Andolosi (Died in 754 AH), and many others.For presenting delicacies and beauties of verses, we first collected varied opinions of interpreters, grammarians, and rhetoricians, and then added aesthetical effects to the study to present such delicacies more effectively. In this article, we suffice in discovering delicacies of the preposition Ela in Qur’anic verses, and target at recognizing various applications of Ela and replacing it with other prepositions to which it does not originally belong.
    Keywords: Quran, Preposition Ela, Syntax, Rhetoric
  • Fatemeh Zolghadr Page 15
    Unlike other Arab countries, literature in Kuwait enjoys less antiquity and has not taken into account especially women’s poetry and literature. The current discussion while focusing briefly on books and essays written about Kuwaiti poetess Soad al-Sabah, it also tries to study and analyze some poems of this great poetess hence; and directly or indirectly talking about power and capability of al-Sabah in application of texts, religious indications and secrets, characters and historical events, and finally, unveiling poetess’ success in applying these texts and artistic & appropriate technical and subjective inspiration toward readers. As al-Sabah is acquaintance with principles of poetry, she has played important role in the development of women’s literature in this country and the present paper tries to analyze her poems in this arena.The importance of this discussion is with the fact that “Religious Intra-Text” is a new term in literature and culture and has not enjoyed much analysis and criticism, especially in Kuwaiti literature.
    Keywords: Kuwait, Women's poetry, Intra, Text, Religious texts, Religious history
  • Sondous Kordabadi Page 33
    Palilology is one of the commonly used embellishments in poetry that aims to easily impart or convey intentions and views of poets. Critics focus on utilizing this rhetoric in their literary analyses to explore the ideas and attitudes of the author. Al-Motannbi, a brilliant and incomparable Arabic poet has not been the exception as he frequently benefited using this skill in his works.To further highlight Al-Motannabi’s aesthetical creativity in poetry, the present paper tries to study palilology in his works by classifying its applications into three ways: 1- Repetitive use of letters to emphasize on meanings and to improve rhythm, 2- Repetitive use of words in one or multi-beat and 3- Repetitive use of phrases and sentences in order to prepare readers to understand and experience the feelings of poet through establishing different impressions.
    Keywords: Motanabbi, Repetition, Word, Phrase, Statement
  • Javad Asghari Page 51
    This article tries to introduce Ibrahim Nasrallah one of the prominent Palestinian novelists along with his pivotal works. Nasrallah’s works which have been taken into consideration in the present research include “Birds of Caution”, “Baby of Eraser”, “Amene’s Brides”, “Only 2” and “The Watchman of Lost City”. In his works, Nasrallah has used various anecdotal methods such as magical realism, multi-anecdotal techniques; stream of consciousness by taking world’s famous novelists such as Saramago and Kotedra as his role models. We selected five above works of Nasrallah for introduction and literary analysis. In the literature written about Palestine and its events seems to be the best contemporary Arabic literary works. The method in this research is brief sign to themes of these novels then surveys the aesthetics sides and technical power point of this works.
    Keywords: Ibrahim Nasrallah, Palestinian novel, Magic realism, Stream of consciousness, Polyphonic novel
  • Maryam Pourjamshidi, Zahra Afzali Page 73
    Education is an accurate, professional, and sophisticated activity. The ultimate goal of education is to create deep and sustained learning. Learning is an important factor in successful and effective education, and is divided into three levels: knowledge, comprehension, and application. Each of these levels, based on its nature, needs certain educational strategies and techniques including general, corresponding (or transitive), and weighing. General strategies and techniques provide practice and feedback while corresponding and weighing strategies improve learning. An appropriate strategy and technique based on the content and level of learning allows the learner to achieve the desired learning goal. Otherwise, the process and the result of education would not be desirable and useful. Consider the three levels of learning and using proper educational strategies and techniques the content of Arabic grammar course may improve.
    Keywords: Education, Memorization, Comprehension, Use, Morphology, Syntax
  • Abd Ol, Hossein Feqhi, Alirezā Farāzi Page 97
    Since the early days of revelation of the Holy Qur’an, the opponents of this revealed book embarked on confronting it and sought to harm its reputation under various pretexts. Such pretexts and excuses have also been particularly pursued in recent centuries by Orientalists. The claim alleging the existence of mistakes in syntactic structures used in some verses of the Holy Qur’an is one example. However, after precise syntactic surveys, there will remain no doubt about the accuracy of such syntactic structures.In the present study, some verses are singled out and authors try to provide necessary and sufficient responses and explanations.
    Keywords: The Holy Quran, Orientalists, Grammatical mistakes, Syntax
  • Ali Asghar Ghahramani Moqbel Page 119
    The prosperity and value of metrical pattern of Mathnavi (Couplet) in Persian literature is as much as its failure in Arabic literature. In this paper, the author concludes that difference in the two fundamental elements in Persian and Arabic poetry, i.e. Rhythm and Rhyme, provides the reasons of prosperity of Mathnavi pattern in Persian and its failure in Arabic literature, besides, minor elements such as Radif (identical ending syllable) leaves truly impression on this issue. It is to be noted that the paper mostly deals with formal issues of Mathnavi patterns.Since this article is studied in the field of comparative literature, the “comparative method” has been used.
    Keywords: Persian Mathnavi, Arabic Mathnavi, Metre (rhythm), Rhyme
  • Ali Nazari, Mahmood Mirzaii Al Hoseini, Neamat Aziai Page 137
    The Iraqi occupation by the US and UK-led forces in March 2003 is considered to be an important contemporary event. This occupation brought about major political, social and economic transition on this piece of land. Undoubtedly, literature of this period could be a real mirror of destruction and bloody massacre by the occupying forces. Iraqi poets attempt to portray the true and brutal face of invaders and their attempt to exploit oil sources in the name of bringing democracy and freedom for the Iraqi nation.To show their motives, poets use specific expressions including symbol and icons hence’ using wolves and pigs symbolize bloodshed and insurrection. They also try to use repugnant and detestable characters like Holako, Abrahe and Abu Ragal for crystallizing usurpers and their manipulations in Iraq.This article tries to discuses and highlight dramatic transition in Iraq during its occupation (2003 -2009).
    Keywords: Contemporary Iraqi poets, Occupiers, Destruction, bloodshed