فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 14، ربیع 2010)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نور محمد علی القضاه صفحه 1
    در نقد ادبی کهن فارسی و عربی دو جریان نقدی متفاوت پدید آمد که یکی از آن دو به بازگشت به اصول کهن ادب و شعر فرامی خواند و بر پایبندی به این اصول پا می فشارد،و دیگری به تجدید و نوآوری در این زمینه اهمیت می داد، از این رو تصویری نه چندان روشن از اختلافات میان دو گروه در صحنه ادبیات آشکار گردید.در دوره کنونی این درگیری هاا میان طرفداران نوآوری و پیروان سنتگرایی شدت گرفت، شاید علت اصلی این امر رویکرد ایرانیان و عرب ها به غرب و دانش های غربی بوده باشد. یکی خواستار فراموشی گذشته و نوآوری بر اساس نظریه های نوین غربی است و دیگری با تعصب هرچه تمامتر تمامی علوم غربی را رد می کند و نمی پذیرد، در این میان کسانی هستند که به میانه روی و اعتدال گرایش دارند،ولی این درگیری به سود هواداران نوآوری تمام شد که به نوبه خود به دو گروه نوآوران سنتگرا و نوآوران چپگرا تقسیم می شوند. آنچه اینجا بحث می شود بررسی حقیقت این تقابل میان نوآوری و سنتگرایی در نقد ادبی کهن و معاصر فارسی و عربی و همچنین توضیح رویکردهای مهمترین طرفداران دو گروه است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، تقلید، نوآوری، نقد عربی، نقد فارسی، ناقدان
  • کاظم عظیمی، حامد صدقی، فیروز حریرچی صفحه 19
    داستان کوتاه، دیوان انسان امروز است و می رود تا به وسیله آثار جاویدان نویسندگان توانا و مستعد، جایگاه خود را در سراسر جهان مستحکم نماید. صندلی رونالدو- «مقعد رونالدو»- از داستانهای کوتاه محمود شقیر، نویسنده معاصر فلسطین، است که در حوزه داستان کوتاه معاصر عربی، طرحی نو به شمار می آید؛ زیرا وی در این داستان توانسته است با استفاده از پیرنگ باز، احضار شخصیتهای معروف معاصر سیاسی- ورزشی- فرهنگی جهان، درونمایه اجتماعی- فرهنگی، بحران آفرینی و کشمکش ظریف و بدیع، سبک و بیان ساده و سلیس، زاویه دید دانای کل، گفتگوی غیرمستقیم و توصیف تصویرگونه، در مکان ساده و بی آلایش روستا، افق نوینی به روی داستان کوتاه معاصر عربی به طور اعم و داستان کوتاه فلسطین به طور اخص بگشاید؛ افقی که پیام داستان را با زبان طنز و بیان ساده و روان در آسمان جان و دل خواننده، حک می نماید.هدف این پژوهش آن است که با استفاده از روش توصیفی- استدلالی، پیوند ادبیات و سیاست را در عناصر داستان فوق تحلیل کند.
    کلیدواژگان: داستان کوتاه عربی، محمود شقیر، عناصر داستان، سیاست
  • ناهده فوزی صفحه 37
    بیاتی شاعری بود همیشه درسفرکه چون پرندگان مهاجرکوچی همیشگی را برگزید و آوارگی در جهان را پیشه کرد و با دغدغه هجرت و تبعید اشعار خود را آکند، چندان که به عنوان شاعر تبعیدگاه های دنیا شناخته شد، همآره با احساس غربت دست به گریبان بود؛ احساسی که در گذار از مراحل مختلف جلوه های مختلفی به خود گرفت. به گونه ای که از واقعیتی ملموس آغاز شد وبه احساسی عرفانی وعمیق انجامید. در این مقاله تلاش شده تا با کشف ابعاد و ریشه های احساس غربت در شعر بیاتی زوایای پنهان و دغدغه های درونی شاعر نشان داده شود.
    کلیدواژگان: عبدالوهاب بیاتی، غم غربت، مهین، سفر
  • خلیل پروینی صفحه 55
    اصطلاح ادبیات تطبیقی را، به عنوان دانشی روشمند، نخستین بار آبل ویلمن در فرانسه مطرح کرد و از آن زمان تاکنون با فرازونشیب ها و رویکردهای گوناگون وبا قلمرو پژوهشی گسترده و با ماهیت میان رشته ای، به راه خود ادامه داده است. اگر ادبیات تطبیقی را بررسی علمی روابط و مناسبات میان ادبیات ملل مختلف بر اساس تاثیرگذاری و تاثیر پذیری یا بر اساس تشابه میان آنها تعریف کنیم ویا آن را بررسی رابطه ادبیات با سایر هنرهای زیبا، حتی با سایرعرصه های علوم انسانی مانند فلسفه، تاریخ، جامعه شناسی و ادیان بشناسیم، نظریه ادبیات تطبیقی اسلامی- که ملهم از اندیشه وحدت گرایانه علامه اقبال لاهوری است که ادبیات راعامل وحدت بخش میان ملت های اسلامی می داند- می تواند به عنوان رهیافتی نوین در عرصه ادبیات و نقد مطرح شود و ملل اسلامی را از طریق بررسی مناسبات آثار ادبی آنها، به یکدیگر نزدیکتر کند. این نظریه را دکتر طه ندا و دکتر حسین مجیب المصری با انجام پژوهش های تطبیقی میان آثار ادبی ملل اسلامی، مطرح کرده اند، اما متاسفانه هم در بخش نظری و هم در بخش عملی راهشان ادامه پیدا نکرد. این پژوهش در پی طرح مجدد این اندیشه مهم و شناساندن زوایای گفته وناگفته و نوشته و نانوشته آن است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات تطبیقی اسلامی، مکاتب ادبی
  • ناصرمحسنی نیا صفحه 81
    بررسی مختصر تعاریف ارائه شده از ادبیات تطبیقی، تامل در پیشینه ادبیات تطبیقی در ایران و کشورهای عربی؛ وضعیت و جایگاه ادبیات تطبیقی در ایران معاصر و کشورهای عربی، بحثی پیرامون پیشگامان ادبیات تطبیقی در جهان معاصر، اهمیت رشته ادبیات تطبیقی و جایگاه آن در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران، ضرورت ایجاد کرسی های ادبیات تطبیقی در ایران، توجه به ادبیات تطبیقی ایران و عرب، نحوه ایجاد رشته کارشناسی ارشد ادبیات تطبیقی با گرایش فارسی و عربی در دانشگاه شهید باهنر کرمان، جمع بندی و نتیجه گیری از یافته های این تحقیق، از جمله مواردی است که در این مقاله درباره آنها بحث و بررسی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات فارسی تطبیقی، ادبیات تطبیقی عربی
  • سید حسین سیدی صفحه 103
    این مقاله که ماحصل پژوهشی در حوزه تحلیل تاریخ ادبیات نگاری و نقد شیوه های تاریخ ادبیات نگاری در ادب عربی است و در پی پاسخ به این پرسش است که آیا میان متن ادبی و تاریخ رابطه ای وجود دارد؟ لازمه پاسخ به این پرسش آن است که بدانیم متن ادبی چگونه متنی است و تاریخ چگونه دانشی است؟ از این رو مقوله ای به نام تاریخ ادبیات مخالفانی دارد که اساسا منکر دانشی به نام تاریخ ادبیات هستند؛ چون ادبیات، ناظر به تخیل، داستان، قدرت تشخیص یا احساس است ولی تاریخ بررسی عینی و علمی وقایع گذشته است؛ لذا پیوند این دو مقوله متفاوت خاستگاه انتقاداتی گشته است که اجمالا به پاره ای از آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تاریخ، ادبیات، نظریه ادبی، تاریخ ادبیات
  • فرامرز میرزایی، علی سلیمی صفحه 119
    به نظر می آید که نابسامانی کنونی زبان وادبیات عربی، مانند دیگر رشته های موجود، در دانشگاه های کشور ناشی از بی تدبیری برای آینده باشد. تجربه تمدن اسلامی در گذشته و تمدن اکنون غرب روشن می سازد که توسعه زبانی عامل پیشرفت است؛ زیرا زبان مهم ترین نهاد اجتماعی می باشد که ظرف دانش های گوناگون است. زبان عربی، علاوه بر این که زبان دینی و موثر بر زبان ملی و فرهنگی ماست، زبان رسمی 21 کشور دنیاست که در دوحوزه راهبردی خاورمیانه وشمال آفریقا هستند و با کشور ما نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی دارند، و به خاطر موقعیت ممتاز جغرافیایی و سیاسی، به نقش رسانه ای قابل توجهی دست یافته-اند. از این رو با آینده نگری و برنامه ریزی می توان رشته زبان وادبیات عربی را تبدیل به دانشی کارساز در توسعه علمی دانشگاه ها و کشور نمود وآن را به جایگاه مناسبی در میان رشته های دانشگاهی رساند. زبان عربی می تواند در ایجاد گرایش های نو و بین رشته ای، قطب های علمی، مراکز تحقیقاتی اقتصادی و اجتماعی و زبان پژوهی، انجمن های علمی و مجلات علمی پژوهشی، در توسعه علمی کشورنقش آفرینی کند
  • فاطمه عارفی فرد، کبری روشنفکر صفحه 139
    نثر فنی که در ادب عربی سابقه ای دیرینه دارد، با ظهور اسلام به جایگاه در خور وحتی برتر ازجایگاه شعر دست یافت؛ چرا که با نزول قرآن کریم و رواج تفسیر آن و نیز استماع حدیث نبوی، نثر و به تبع آن خطابه اهمیت یافت و به مرور شاخه های آن متنوع شد. با ظهور جریان تصوف و رواج آن در جامعه اسلامی، بسیاری برای دفاع از مبانی فکری و عقیدتی و تشریح دیدگاه های آن، زبان نثر را برگزیدند، زیرا به خاطر ظاهرآیه شریفه «والشعراء یتبعهم الغاوون.»[شعراء/224] چندان به شعر و شاعری رغبت نداشتند. از این رو بیشتر آثار متصوفه به زبان نثر نگاشته شد. از آنجا که نثر صوفیانه ظرف معانی عمیق عرفانی و احساسات لطیف آسمانی شد به مرورشاخه های آن، متعدد و متنوع گشت. به این ترتیب نثر صوفیانه شامل شاخه هایی چون: نثر تعلیمی، رسائل، مواعظ و حکم، سیره مشایخ، حکایات و قصص، اقوال، ادعیه و مناجات، شطحیات و تفسیرهای صوفیانه و فرهنگ های مصطلحات صوفیانه گردید.
    کلیدواژگان: ادبیات عربی، عصر عباسی، نثر صوفیانه، شاخه های نثر
|
  • Nour Mohammad Ali Al Qudah Page 1
    In ancient Persian and Arabic literary criticism, two different approaches were followed. One calls for a return to the ancient origins of poetry and literature and the other promotes change and innovation in this area. So in the literary domain, an incomplete image of conflicts appeared between followers of these two trends. In modern era, these conflicts intensify between the followers of renewal and supporters of tradition. That's because of the impact of the opening of the Arab communities and the Iranian society on western cultures. Some call to forget the past and to care about the western culture. Whereas others refuse everything related to the West. At the same time some follow the path of moderation. But the victory at the end goes to the followers of renovation. This paper broadly gives a general picture of the reality of the relationship between the followers of both directions and trends.
    Keywords: Literary criticism, Tradition, Renewal, Arabic criticism, Persian criticism
  • Kazem Azimy, Hamed Sedgh, Firuz Harirchi Page 19
    Short story that appeared in the 19th century has had a considerable place in the contemporary world because some of the famous and great writers of this new literary genre. Maghade Ronaldo (Renaldo's Chair) for Mahmud Shukair--the contemporary Palestinian story writer-- has been evaluated as the best example of Arabic short stories. The open plot, usage of international political, sportive and cultural characters, socio-cultural theme, usage of interest and new conflict, simple style, indirect dialog, pictorial description in the simple space of village are some of the outstanding features of this story that put it as a new shiny star in the sky of modern Arabic story. Taking into account descriptive-reasoning method, the present paper aims to study the relationship between literature and politics in theelements of this short story.
    Keywords: Literature, politics, Short story, Mahmud Shukair, Story elements, Maghade Ronaldo
  • Dr. Nahedeh Fawzi Page 37
    Al- Bayyati is a well-known Arab poet as well as a great innovator of the poetic language. He also became famous in the Arab world because of his journey around the world. Bayati passed more than half of his life outside Iraq hence; his poems always manifest homesickness. He feels as he lived in exile. In other words, he tries to show in his odes other meanings of his deep homesickness. The present paper is an attempt to analyze the feelings of Bayati through his beautiful narrations.
    Keywords: Al, Bayyati‚ Homesickness‚ Exile‚ Realism‚ Internal‚ Sufism
  • Khalil Parvini Page 55
    The dictum, comparative literature as a methodological science with principle and rule was first propounded by Abel Wilman in France. From then onward, this continues with many ups and down and with different methods and expanded research realm in different fields. If we explain the comparative literature on the basis of its scientific relations and situations as well as its impact or what has been said if we study the relationship of literature with other aesthetic and beautiful art or even the study of relationship of literature with other human sciences like philosophy, history, sociology and theology, the comparative Islamic literary theory—inspired by the unity thought of Allameh Iqbal Lahori that is an element to bring oneness among Islamic nations, we can find new ways in the domain of literature that bring Islamic countries and their thought much closer to each other. This theory practically as a comparative research between literatures of Islamic nations was propounded in Arabic countries with the help of Dr. Taha Neda and Dr. Hussein Mojib al-Misri. Unfortunately, it could not be continues in theroretical and practical sections. The present paper is an attempt to review this important thought and highlight given and missing part of it.
    Keywords: Comparative literature, Comparative Islamic literature, Literary writing
  • Naser Mohseni Nia Page 81
    The present paper puts forward certain issues related to comparative literature (CL) that includes a variety of definitions of CL, its literature review in Iran and Arab countries as well as it focus and pioneer in Arab countries and the contemporary Iran, the significant of CL major in Iranian universities and academic institutions, and the necessity of developing a CL academic chair in Iran. Dedicating more important role to CL in Iran, the process how to establish CL majors with a Persian-Arabic minor at an M.A. level in Shahid Bahonar University of Kerman. At the end, the above issues have been summed up and a conclusion has been drawn.
    Keywords: Comparative literature, Persian literature, Arabic literature, Iran, Contemporary world
  • Sayed Hosein Seyyedi Page 103
    The current article tries to explain the relationship between literature and historical facts. As such, it is necessary first to explain the terms “history” and “literature”. The writer stands for the viewpoint that it is impossible to observe such a relationship between the two concepts.
    Keywords: History, Literature, Theory, History of Literature
  • Faramarz Mirzaei, Ali Salimi Page 119
    We come across our future faster than expectations believe and thus carelessness to it leads to the present chaos. It seems that the current disorder of Arabic language and literature like other existing fields in universities across the country is arising from inattention to the future. Experiences of the past Islamic civilization and the present western civilization make it clear that the lingual development is advanced factor because, language is the most important social institution that contains various knowledge. Arabic language- in addition of being religious lingua franca as well as effective on our national language and culture, it is - the official language of 21 countries that are situated in strategic domains of Middle East and North Africa and have close proximity culturally and geographically with our country hence; due to their geographical locations and political role have achieved significant place in the media. Therefore, with future course and planning, Arabic language and literature can be transformed into effective course in the scientific development of university staff, and could end present chaos from this particular field and give it a suitable place among other university courses. Arabic language could play significant role in creating new scientific and interdisciplinary fields, socio-economic research centers, scientific and academic journals.
    Keywords: Scientific progress, Cultural development, Arabic Language
  • Fatemeh Arefifard, Kobra Roshanfekr, Khalil Parvini Page 139
    Sufism appeared during the early Abbasid era and the movement turned out to be structured through its doctrine. In any occurrence, naturally thinkers and scholars try to imply and expand their viewpoints while giving strategies to reach the predefined goals. They choose either prose or poems to convey their ideas and message as well as to promote them. In Sufism, this was a bit different. Since early Sufis were called pious, they became too prejudiced to their religion. They didn’t stick to poem and poets due to training of early Islam and verse 224 of the holy Quran. This made poets to avoid composing poems; hence; they chose prose for implicating their ideas. With the aim that their prose covers all of their opinions, they created new categories in prose, thus there existed diversities. They could illustrate their utmost feelings to transfer mystic (Gnostic) delicate meanings prose was sometimes a powerful tool to imply pure thoughtful concepts. Of the most important categories of Sufis prose in Abbasid era were educational prose, letters, advices and theology, elders approach, stones and narratives, saying, prayers and worships, sufistic interpretations and “Shattiat”.
    Keywords: Abbasi era, Arabic prose, Sufi prose