فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نهم شماره 5 (پیاپی 34، آذر و دی 1390)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نهم شماره 5 (پیاپی 34، آذر و دی 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ساینا بحرینی، سیدعلی ناجی، رضا منانی، رضا بخردی صفحه 327
    پیش زمینه و هدف
    خستگی از متداول ترین علایم مولتیپل اسکلروزیس و از شایع ترین دلایل از کار افتادگی و کاهش کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس محسوب می شود. از طرفی شیوع استفاده از درمان های مکمل و جایگزین در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس رو به گسترش است. این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر دو روش ماساژ با روغن های معطر و غیر معطر بر شدت خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی بود. در این مطالعه 71 خانم مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به طور تصادفی در دو گروه ماساژ با روغن معطر و ماساژ با روغن غیرمعطر قرار گرفتند. در گروه ماساژ با روغن معطر برای هر یک از نمونه ها ماساژ افلوراژ با روغن اسطوخدوس توسط یکی از اعضای خانواده آموزش دیده بیمار به مدت 20 دقیقه، سه روز در هفته و به مدت چهار هفته برای بیمار انجام شد. در گروه ماساژ با روغن غیرمعطر نیز همین مداخله با روغن بادام شیرین انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی دار آماری در میانگین نمره ی شدت خستگی قبل و بعد از مداخله در دو گروه ماساژ با روغن معطر (000/0 p<) و غیرمعطر دیده شد (000/0 p<). از طرفی، بین دو گروه ماساژ با روغن معطر و غیرمعطر نیز تفاوت معنی دار آماری در میانگین اختلاف نمره شدت خستگی دیده شد (000/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که ماساژ صرف نظر از نوع روغن، تاثیر قابل توجهی بر شدت خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می گذارد. ولی به نظر می رسد تاثیر ماساژ رایحه درمانی (با روغن معطر) در کاهش شدت خستگی نسبت به ماساژ با روغن غیرمعطر به تنهایی بیشتر باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، خستگی، ماساژ درمانی، رایحه درمانی
  • حسین جناآبادی، ناصر ناستی زایی صفحه 337
    پیش زمینه و هدف
    امروزه، توجه به کیفیت زندگی از مقوله های مورد توجه در مجامع بین المللی و پژوهشگران می باشد تا بدین وسیله، بتوان قدرت اثرگذاری بیماری های روانی و جسمی را بر روی توانایی انجام فعالیت های روزانه انسانی سنجید. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی پرسنل مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روانپزشکی بیمارستان بهاران زاهدان در آذر ماه 1389 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده که به روش نمونه گیری طبقه ای – تصادفی تعداد 55 پرسنل وارد مطالعه شدند. ابزار سنجش شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیکی و WHOQOL-BREF Questionnaire جهت سنجش کیفیت زندگی در چهار بعد سلامت جسمانی، روانی، روابط و محیط بود. داده ها از طریق آزمون های F، تی تست برای گروه های مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    الف) 63/43 درصد پرسنل از کیفیت زندگی خود ناراضی بودند که بیشترین سطح نارضایتی به ترتیب در زیر مقوله های سلامت محیط، روابط، روانی و جسمانی بود. ب) بین کیفیت زندگی پرسنل بر اساس متغیرهای جنسیت؛ تاهل، پست اجرایی، سطح تحصیلات، سنوات خدمت و وضعیت استخدامی به غیر از متغیر پست اجرایی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    جهت بهبود کیفیت زندگی پرسنل تفویض اختیار و مسولیت ها به سایر کارکنان جهت کاهش فشارهای جسمانی و روانی ناشی از کار و انجام مستمر فعالیت های ورزشی و معاینات پزشکی ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت روابط و سلامت محیط
  • ناهید جهانی شوراب، ناهید گلمکانی، سید رضا مظلوم، کبری میرزاخانی، صدیقه اظهری، افسانه نواییان صفحه 343
    پیش زمینه و هدف
    طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه 515 هزار مرگ مادر در جهان رخ می دهد که اکثر آن ها با افزایش مهارت و دانش در بخش زایمان قابل پیشگیری است. بدی عملکرد مراقبان زایمانی در ایران، از عمده ترین دلایل مرگ مادر دانسته شده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین فاصله بین دانش و مهارت دانشجویان مامایی در زمان فارغ التحصیلی شکل گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، مهارت های دانشجویان مطابق فهرست های وارسی موجود در دانشکده بررسی شد 22 دانشجوی ترم هشت در طی پنج روز متوالی توسط دو ممتحن ارزیابی گردیدند. با استفاده از نظرات کارشناسان روایی صوری و محتوی فهرست های وارسی تایید شد. جهت پایایی هم ارز از همبستگی نمرات گزارش شده توسط دو ممتحن در هر امتحان به طور جداگانه محاسبه شد. برای تعیین فاصله بین تئوری و عملکرد معدل دانشجویان از کارنامه های تحصیلی آنان استخراج شد و همبستگی میانگین نمرات دروس بالینی و تئوری به تفکیک و نیز معدل کل هردانشجو با نمره مهارتی بدست آمده از آزمون جامع پایان دوره با ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت. وجود ضریب همبستگی بالا (7/0 و بیشتر)، متوسط (7/0-5/0) و پایین کم تر از 5/0 تفسیر شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی نمرات امتحان جامع پایان دوره مامایی با میانگین نمرات نظری و بالینی به ترتیب 22/0 و 52/0 (01/0 P=) وجود فاصله زیاد تئوری تا عمل را در فرم های ارزیابی نشان داد کم ترین و بیشترین پایایی ارزیابان نیز به ترتیب نیز 7/0، 8/0(پس ازتعریف معیارهای ارزش هر نمره) تعیین شد.
    بحث و نتیجه گیری
    فاصله تئوری وعمل مراقبت مامایی می تواند بر توانایی فارغ التحصیلان برای ارائه عملکرد مناسب موثر باشد بنابراین نیاز به برنامه ریزی های مشترک از طریق همکاری دو گروه آموزشی و بالینی برای از بین بردن این شکاف ها می باشد.
    کلیدواژگان: روایی ملاکی، پایایی، ارزشیابی پایان دوره تحصیلی، مهارت های بالینی
  • حمید حجتی، سید حمید شریف نیا، سمانه حسینعلی پور، گلبهار آخوندزاده، حمید آسایش صفحه 350
    پیش زمینه و هدف
    سالمندی نتیجه سیر طبیعی زمان است که منجر به تغییرات فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی می شود. عزت نفس از جوانب مهم سازگاری در تمامی مراحل زندگی می باشد که در زمان سالمندی اهمیت بیشتری می یابد که این بعد با سلامت روان و رضایت از زندگی در ارتباط است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر خاطره گویی گروهی بر عزت نفس و رضایت از زندگی سالمندان شهر ساری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش تجربی است که تعداد 32 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مرکز روزانه سالمندان شهر ساری به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه شاهد (16نفر) مورد (16نفر) تقسیم شدند. در گروه مورد خاطره گویی گروهی به طول هشت جلسه، هر جلسه به مدت یک و نیم ساعت انجام شد. در گروه شاهد هیچ مداخله ای صورت نگرفت. میزان تنهایی و تعلق خاطر واحدهای پژوهش قبل و بعد از مداخله با پرسش نامه عزت نفس و رضایت از زندگی سالمندان ارزیابی گردید. تجزیه تحلیل داده ها توسط آزمون تی زوج و مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین عزت نفس در گروه آزمون از 2 ± 24 قبل از مداخله به 3 ± 27 بعد از مداخله رسید. نتایج اختلاف معنی داری را در این گروه نشان داد (01/0> p). همچنین میانگین امتیاز رضایت از زندگی در گروه آزمون از 2 ± 21 قبل از مداخله به 3 ± 24 بعد از مداخله رسید. نتایج اختلاف معنی داری را در این گروه نشان داد (01/0> p). این در حالی است که در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت خاطره گویی بر ارتقا عزت نفس و رضایت از زندگی سالمندان موثر است. لذا می توان این فن را که مورد بی توجهی قرار گرفته است، به طور آسان و قابل اجرا در تمام مراکز نگهداری سالمندان و یا در منزل به کاربرد.
    کلیدواژگان: خاطره گویی، عزت نفس، رضایت از زندگی، سالمندان
  • شیوا روشن میلانی، اسماعیل آقایی منور، فاطمه خردمند، احسان صبوری، پیمان میکائیلی، سیما مسعودی، مرتضی متذکر صفحه 357
    پیش زمینه و هدف
    دانشجویان پزشکی از لحاظ توانایی و استعداد یادگیری بسیار مشابه هم هستند اما در پیشرفت درسی آنان در طول دوران تحصیلی تفاوت های چشمگیری به وجود می آید که می تواند بازتابی از تفاوت در انگیزه تحصیلی آنان باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین درجه انگیزه تحصیلی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه و همچنین بررسی ارتباط بین خصوصیات فردی و تحصیلی دانشجویان با انگیزه تحصیلی آنان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 137 دانشجوی پزشکی مقطع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی، مقیاس انگیزش تحصیلی AMS-HS 28 شامل 28 سئوال که دارای سه مولفه کلی انگیزشی بیرونی، درونی و بی انگیزگی بودند را تکمیل نمودند. اطلاعات خام به وسیله SPSS و با استفاده از آزمون هایی شامل آنالیز واریانس و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از نظر انگیزه تحصیلی، اکثر دانشجویان دارای انگیزه متوسط تا خوب بودند. مولفه های انگیزشی بیرونی میانگین امتیاز بیشتری (8/6 ± 2/48 (نسبت به مولفه های انگیزشی درونی (7 ± 1/46) به خود اختصاص دادند. در دختران، میانگین امتیاز انگیزه کل (2/11 ± 112) و مولفه های بیرونی و درونی آن به طور معنی داری بیشتر از پسران (3/16 ± 103) بود. همچنین انگیزش تحصیلی با معدل کل ارتباط مستقیم و معنی داری داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، گرچه در مجموع هر دو نوع عوامل درونی و بیرونی بر انگیزه دانشجویان و پیشرفت تحصیلی آنان موثر هستند، اما اختصاص میانگین امتیازات کم تر به عوامل انگیزشی درونی نسبت به بیرونی نکته ای است که باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، دانشجو، پیشرفت تحصیلی، دانشگاه علوم پزشکی
  • امیر علاآغبالی، سپیده وثوق حسینی، فرهاد محمودی فر، سید مصطفی محمودی، مریم جانانی، شیرین فتاحی، رسول پرویزنیا صفحه 367
    پیش زمینه و هدف
    اغلب سرطان های دهانی، دیر هنگام تشخیص داده می شوند. دندان پزشکان درصورتی که اطلاعات کافی در زمینه سرطان دهان داشته باشند می توانند نقش مهمی در شناسایی زودهنگام سرطان دهان ایفا کنند، لذا باید آگاهی کافی در زمینه تشخیص زودهنگام تشخیص زودهنگام بیماران داشته باشند. هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان آگاهی نگرش و عملکرد دندان پزشکان شهر ارومیه از سرطان دهان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی بر روی 150 نفر از دندان پزشکان عمومی دارای مطب در سطح شهر ارومیه در سال 1389 انجام شد. پرسش نامه ای مشتمل بر 20 سوال در زمینه آگاهی نگرش و عملکرد دندان پزشکان در رابطه با سرطان دهان در اختیار دندان پزشکان قرار داده شد و سپس جمع آوری و تصحیح گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و آزمون های تی تست و ضریب همبستگی پیرسون آنالیز شدند.
    یافته ها
    از 150 نفر دندان پزشک مورد مطالعه 114 مرد و36 نفر زن بودند و میانگین زمان فارغ التحصیلی آن ها 84/7 سال بود. میانگین نمره آگاهی در مردان91/4و در زنان 16/5 بود که از لحاظ آماری معنی دار نبود اما میانگین آگاهی دندان پزشکان تازه فارغ التحصیل شده بیشتر بود. نزدیک به 90درصد دندان پزشکان معاینات معمول برای تشخیص سرطان دهان را انجام نمی دهند.
    بحث و نتیجه گیری
    آگاهی دندان پزشکان ارومیه درباره سرطان دهان، کافی نبود بنابراین باید آموزش بیشتری در قالب برنامه های آموزش مداوم به آنان داده شود.
    کلیدواژگان: سرطان دهان، ضایعات دهانی، دندان پزشک عمومی، آگاهی
  • منصوره علی اصغرپور، سنا عیب پوش صفحه 374
    پیش زمینه و هدف
    اطلاع از کیفیت خواب سالمندان و عوامل موثر آن به اتخاذ تدابیری جهت افزایش یا کاهش اثر آن ها کمک می کند. اما مطالعات اندکی در ایران در زمینه کیفیت خواب سالمندان و عوامل مرتبط با آن انجام گرفته است. هدف پژوهش حاضر تعیین کیفیت خواب سالمندان و ارتباط عوامل مختلف با آن است.
    مواد و روش ها
    طرح مطالعه مقطعی بود. 164 سالمند مقیم آسایشگاه کهریزک به روش سرشماری وارد مطالعه شدند (اردیبهشت ماه-1389). عوامل مرتبط توسط پرسش نامه محقق ساخته و کیفیت خواب توسط شاخص پیتزبورگ سنجیده شد. اطلاعات با استفاده آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد.
    یافته ها
    اکثریت نمونه ها دارای اختلال خواب بودند (145 نفر، 4/88درصد)؛ بیشترین درصد آنان به ترتیب دارای اختلال خواب خفیف (67 نفر، 9/40درصد) و متوسط (61 نفر، 2/37درصد) بودند. ارتباط مستقیمی بین اختلال خواب و فعالیت بدنی (X2،P=.026)، گرگرفتگی (X2،P=.008)، اضطراب (X2،P=.05) و ارتباط با خویشاوندان (003/0 X2،P=)، عوامل جسمی (000/0 rs:. 446، P=)، روانی (rs:. 335، P=.000)، و مراقبتی (rs:. 280، P=.000) مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    گرچه اکثریت سالمندان مبتلا به اختلال خواب خفیف-متوسط بودند ولی به علت وفور مصرف داروهای خواب آور، اختلال خواب نمونه ها شدیدتر و شایع تر از وضعیت موجود به نظر می رسد. کیفیت خواب سالمندان با عوامل جسمی، روانی-اجتماعی، و مراقبتی مرتبط است.
    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت خواب، عوامل مرتبط با خواب
  • علی عیسی زادگان، سیامک شیخی صفحه 384
    پیش زمینه و هدف
    افراد برای تنظیم هیجان ها از راهبردهای متفاوتی استفاده می کنند که بعضی از آن ها سازگارانه وبعضی غیر انطباقی و ناکارآمد هستند که می تواند سلامت عمومی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. و همچنین جهت مندی افراد نسبت به زندگی از جمله انتظارات مطلوب از آینده (خوش بینی) می تواند با رفتارهای مرتبط با سلامت عمومی آنان رابطه داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه خوش بینی و راهبردهای تنظیم هیجان ها با سلامت عمومی در نمونه ای از دانشجویان دانشگاه بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع همبستگی است. برای نیل به این هدف 182 دانشجو(70 پسرو 112دختر) به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان دانشجویان دانشگاه ارومیه انتخاب شدندو با پرسش نامه های تجدید نظر شده جهت مندی زندگی ((LOT-R، پرسش نامه راهبردهای کنترل هیجان(EPQ)و پرسش نامه سلامت عمومی(GHQ-28) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری همزمان مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سلامت عمومی با خوشبینی(01/0 P<، 22/0 r=(رابطه مثبت معنی داری دارد. اما بین راهبردهای کنترلی و سلامت عمومی رابطه ای وجود نداشت. از بین متغیرهای پژوهش:خوشبینی،راهبردهای تنظیم هیجان(ارزیابی و بازداری)،خوشبینی 06/0 درصد از واریانس سلامت عمومی را تبیین نمود (001/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    افرادی که خوشبین هستند از سلامت عمومی خوبی بر خوردارندو همسان با سایر یافته ها خوش بینی با سطوح بالاتر به کارگیری مقابله و سطوح پایین تر اجتناب، در تنظیم هیجان ها همراه است.
    کلیدواژگان: خوش بینی، راهبردهای تنظیم هیجان، سلامت عمومی
  • آرام فیضی، هاشم جری نشین، حمیده استبرق نیا، علیرضا ماهوری، حمیدرضا خلخالی، سحر ستاری صفحه 394
    پیش زمینه و هدف
    پایش سطح هوشیاری بیماران مبتلا به آسیب مغزی ناشی از تروما نقش مهمی در مراقبت، درمان و تعیین پیش آگهی آنان دارد. در حال حاضر GCS رایج ترین ابزار اندازه گیری سطح هوشیاری به حساب می آید که در برخی موارد کارآیی آن مورد نقد قرار گرفته است. لذا این مطالعه با هدف بررسی همبستگی بین GCS با BIS که یک ابزار جدید برای بررسی سطح هوشیاری بیماران تحت بیهوشی و مبتلایان به آسیب مغزی ناشی از تروما است انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – همبستگی 47 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان شهید محمدی بندرعباس به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. اندازه های مربوط به GCS هر ساعت یک بار و اندازه های مربوط به BIS هر 15 دقیقه یک بار و به مدت شش ساعت اندازه گیری شد. برای تعیین همبستگی بین نمرات از آزمون پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 40 مرد و هفت زن شرکت داشتند. بیشترین علت آسیب مغزی ناشی از تروما، تصادفات جاده ای (83درصد) و رایج ترین عارضه ناشی از آن آسیب منتشر آکسونی (34درصد) بود. آزمون آماری نشان داد که رابطه معنی داری بین نمرات GCS و BIS وجود دارد (14./. = p، 36/0= r). معادله خط رگرسیون نیز برای دو متغیر رسم شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با وجود معنی دار بودن همبستگی بین نمرات GCS و BIS، ضریب همبستگی و ضریب تعیین بدست آمده در این مطالعه کم بود. همچنین تغییرپذیری نمرات BIS به ازی هر مقدار مشخص از GCS ارزش این وسیله را در پایش سطح هوشیاری بیماران دچار آسیب مغزی ناشی از ضربه با مشکل مواجه می کند.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، مقیاس اغمای گلاسکو، ضربه مغزی ناشی از تروما، کاهش سطح هوشیاری، Bispecteral Index
  • شمسی میری غفارزاده، حسن نظری*، رسول قاسمی، زکیه احمدی دویران صفحه 400
    پیش زمینه و هدف

    پژوهش به عنوان یکی از قوی ترین ابزارهای پرورش استعدادهای بالقوه دانشجویان است. هدف از اجرای این طرح تعیین جایگاه پژوهش در بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (آگاهی، نگرش و عملکرد) بود.

    مواد و روش ها

    این طرح یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بود و در آن 70 نفر از دانشجویان دختر و پسر رشته پزشکی به صورت تصادفی بررسی شدند. پرسش نامه شامل سئوالات عمومی، سنجش میزان آگاهی دانشجویان، سنجش نگرش دانشجویان و سنجش میزان عملکرد پژوهشی بود. داده ها با آزمون آمار توصیفی و طیف لیکرت آنالیز و نتایج ارائه شد.

    یافته ها

    تعداد نمونه 35 نفر (50درصد) زن و 35 نفر (50درصد) مرد که حداقل 21 ساله و حداکثر 36 ساله بودند. درخصوص علاقه مندی به امور پژوهشی، از 70 نفر، 52 نفر (3/74درصد) پاسخ مثبت و 18 نفر (7/25درصد) پاسخ منفی دادند. درخصوص وقت کافی برای انجام امور پژوهشی، 16 نفر (8/22درصد) پاسخ مثبت و 54 نفر (2/77درصد) پاسخ منفی دادند. در خصوص امکانات و تجهیزات موجود در دانشگاه برای انجام امور پژوهشی، هشت نفر (4/11درصد) پاسخ مثبت و 48 نفر (6/68درصد) پاسخ منفی دادند و 14 نفر (20درصد) اظهار بی اطلاعی کردند. عملکرد پژوهشی 35 نفر (50درصد) در حد ضعیف، 28 نفر (40درصد) در حد متوسط، پنج نفر (1/7درصد) در حد خوب و تنها دو نفر (9/2درصد) در حد عالی بود. میانگین نمرات نحوه نگرش 70 نفر دانشجوی مورد بررسی 85/77 بود.

    بحث و نتیجه گیری

    اکثر دانشجویان برای انجام امور پژوهشی وقت کافی داشته و دچار مشکلات و گرفتاری های شغلی یا تامین زندگی نیستند و بی علاقگی آنان به مقوله پژوهش ناشی از عدم اطلاع رسانی صحیح دانشگاه و نبود برنامه منسجم در زمینه ایجاد انگیزه و علاقه به تحقیق در آنان بود.

    کلیدواژگان: پژوهش، آگاهی، نگرش، عملکرد
|
  • S. Bahraini_S. A Naji_R. Mannani_R. Bekhradi Page 327
    Background and Aims
    Fatigue is one of the most common signs in multiple sclerosis and also it is one of the common reasons of low quality of life and joblessness in this group of patients. However, the prevalence of using complementary and alternative medicine is developing among people with multiple sclerosis. The present study aimed to determine the difference between the effects of massage therapy with aromatic versus non aromatic on fatigue severity in women with multiple sclerosis.
    Materials and Methods
    This study quasi-experimental, clinical trial study included 71 women with multiple sclerosis that were randomly divided into two groups of massage therapy with aromatic oil and massage therapy with non aromatic oil. In the first group, 20 minutes of effleurage massage with lavender oil was done three times a week, for 4 weeks by one of the trained family members of patients. In the latter group, the same instruction was done using only sweet almond oil.
    Result
    There was a significant difference between the mean score of fatigue severity before and after intervention in the both groups of massage therapy with aromatic (p<0.000) and non aromatic (p<0.000) oil. On the other hand, there was a significant difference between the mean difference of fatigue severity between both groups (p<0.000).
    Conclusion
    The findings of this study revealed that applying massage therapy regardless of the types of massage oils has a remarkable effect on fatigue severity in patients with multiple sclerosis. But it sounds that aromatherapy massage (with aromatic oil) has more effects on decreasing fatigue severity in patients with multiple sclerosis.
  • H. Jenaabadi, N. Nastiezaie Page 337
    Background and Aims
    Today, attention to quality of life is one of the interesting categories among international community. Thus, researchers seek to measure the impact of mental and physical illness on human ability to perform daily activities. This research was aimed to study the quality of life of the staff working in training, medical and psychiatric research center at Baharan hospital of Zahedan in December 2010.
    Materials and Methods
    This descriptive study included 55 employees selected by stratified random sampling method. Assessment tool consisted of demographic information and WHOQOL-BREF questionnaire to measure four dimensions of quality of life including physical, psychological, relations and environmental health. For data analysis, t-test and f-test were used.
    Result
    %43.63 of employees was dissatisfied of the quality of their lives that is a worrying result. The highest levels of dissatisfaction were from environmental health, relationships, mental and physical. Between quality of life and its sub-categories based on personal gender, employment status, and duration of service, marital status, and education level there was no significant difference. Quality of life was significantly different between employees with no executive jobs compared with those with executive jobs.
    Conclusion
    Considering the disturbing situation of personnel, the quality of life is necessary and the following solutions were recommended: delegating authority and responsibility to other employees to reduce physical and mental stress from work and encouraging employees to perform continuous exercise and medical examinations.
  • Jahani Shoorab_N. Golmakani_S. R Mazluom_K. Mirzakhani_S. Azhari_A. Navaiyan Page 343
    Background and Aims
    According to WHO, annually, 515,000,000 maternal mortality (MMR) occurs in the world. However, the majority of them are preventable by increasing knowledge and skills of delivery room staff. Previous studies have shown that the most common cause of MMR is poor performance in delivery units in Iran. The present study was aimed to determine the theory and skill training gap in undergraduate midwifery students.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlative study, 31 senior midwifery students participated. This research was done in four midwifery fields (delivery room, gynecological unit, prenatal care unit, maternal and child health) during five days by two examiners. Four checklists were used to evaluate undergraduates. The data were analyzed statistically. T hen concurrent validity was measured by Pearson test. Finally, based on correlation coefficient degree of validity was determined (more than 0.7 showed high validity and reliability, 0.5-0.7 middle validity, and less than 0.5 poor validity).
    Result
    Pearson test indicated that there were poor and middle concurrent validity, respectively (r=0.22 P=0.20) (r=0.52 P=0.01). Therefore, there was high theoretical and technical skill training.
    Conclusion
    A ccording to this study there is a gap between theory and practice in educational programs that reduces sufficiently in midwifery students. We recommend increasing the cooperation of clinical and educational groups in planning a more practical curriculum.
  • H. Hojjati_S. H Sharifnia_S. Hassanalipour_G. Akhonzadeh_H. Asayesh Page 350
    Background and Aims
    The natural course of aging leads to changes in the normal physiological, psychological, social, and spiritual status of the elderly. Self-esteem is an important aspect of adaptation in all stages of life that will be important in the elderly and is associated with mental health and life satisfaction. This study aimed to investigate the effect of reminiscence groups on self-esteem and life satisfaction of Sari elderly people.
    Materials and Methods
    This experimental study included 32 elderly people referring to Sari elderly centre. They were randomly divided equally into a control and intervention group. In the experimental group, 8 reminiscence group sessions was conducted twice a week for 90 minutes. The control group had only normal programs. The rate of self-esteem and life satisfaction of subjects before and after intervention was evaluated. The data were analyzed by the use of paired t-tests and independent t-test by SPSS.
    Result
    The results showed that self-esteem in control group was 24 ± 2 and 27 ± 3 before and after intervention, respectively. The p-value was (p < 0.01). The mean life satisfaction score in the test group b efore and after intervention were 21 ± 2 and 24 ± 3, respectively. The p-value for this group was (p < 0.01).
    Conclusion
    The results indicate that reminiscence is effective among the elderly on promoting self-esteem and life satisfaction. So the above neglected simple and feasible technique could be applied either to all elderly care centers or homes.
  • Sh Roshan Milan, I. Aghaii Monvar, F. Kheradmand, E. Saboory, P. Mikaili, S. Masudi, M. Motazakker Page 357
    Background and Aims
    The learning ability and talent of medical students are very similar, however; substantial differences arise in their educational achievement during the study period that can be a reflection of differences in their academic motivation. The current study aimed to determine the level of academic motivation in students of Urmia University of Medical Sciences and examine the relationship between individual and educational characteristics of students with their academic motivation.
    Materials and Methods
    In this study, the academic motivation scale (AMS-C 28)- including intrinsic, extrinsic motivation, and amotivation components- was used on 137 basic sciences medical students. The raw data were analyzed using SPSS and running analytical tests including analysis of variance and chi-square test.
    Result
    Most students had an average of moderate to good motivation. External motivational components (48.2 ± 6.8) had a greater score than the internal motivation components (46.1 ± 7). The mean of total score of motivation and internal and external components were significantly higher in girls (112 ± 11.2) than boys (103 ± 16.3). There was also a significant correlation between academic motivation and overall grade point average.
    Conclusion
    According to the results, although both internal and external factors affect student motivation and academic achievement, it is important to consider lower average scores to the internal motivational factors rather than external factors.
  • A. Ala Aghbali_S. Vosough Hossani_F. Mahmoudifar_S. M Mahmoudi_M. Janani_Sh Fattahi_R. Parvisnia Page 367
    Background and Aims
    Most oral cancers are diagnosed in the late stages. Since dentists can play a critical role in early detection of oral cancers if they have sufficient information. They should be knowledgeable and skilled in oral cancer diagnosis. This study desires to evaluate the knowledge, attitude and practice of the Urmia general dentists with regard to the oral tumors and tumor-like lesions in 2010.
    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 150 general dentists who had private clinics in Urmia in 2010. A questionnaire including 20 questions about oral cancer was designed. The questionnaires were delivered to the dentists at their clinics and then gathered. The data were analyzed via SPSS software and the t-student and Pearson correlation coefficient tests were applied as inferential statistics.
    Result
    There were 114 male and 36 female dentists with the mean age of post graduated 7.84 years. The mean score of knowledge was 4.91 and 5.16 for males and females respectively. There was no significant difference between them. Ninety percent of dentists don’t examine patients for oral cancer.
    Conclusion
    Knowledge of the dentists in Urmia in relation to oral cancer was not sufficient. So the application of strategies for increasing their knowledge regarding oral cancer is necessary.
  • M. Aliasgharpoor, S. Eybpoosh Page 374
    Background and Aims
    Information on sleep quality of elderly people and its correlating factors helps to develop proper strategies to minimize or maximize their effect. This study was conducted as little is known about sleep quality of the elderly and its correlative factors in Iran.
    Materials and Methods
    It was a cross-sectional design. Capitation method was used to recruit 164 Kahrizak nursing home elderly subjects (Aprill-May2010). Assessing correlating factors and quality of sleep, a researcher-maid questionnaire and Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) was used respectively. The data were analyzed using descriptive and analytical statistics.
    Result
    Majority of participants had sleep disturbance (n:145, 88.4%); Most of them had slight (n:67, 40.9%) and moderate (n:61, 37.2%) sleep disturbance, respectively. There was direct association between sleep disturbance and physical activity (X2,P=.026), hot flashes (X2,P=.008), anxiety (X2,P=.05), connection with acquaintances (X2,P=.003), physical (rs:. 446, P=.000), psychological (rs:. 335, P=.000), and caring (rs:. 280, P=.000) factors.
    Conclusion
    Although most elderly people suffer from slight-moderate sleep disturbances, high prevalence of hypnotic drug consumption suggest that the real prevalence and severity of sleep disturbance is higher than estimated one. The elderly sleep quality is associated with physical, psychosocial, and caring factors.
  • A. Issazadegan, S. Shiekhy Page 384
    Background and Aims
    Individuals use different strategies in emotion regulation, some of them are adoptive and maladaptive that relate to general health. Also individual life orientation such as favorable expectancies for future is associated with health-related behavior. The purpose of the present study was to investigate the relationship between optimism, emotion regulation strategies, and general health of university students.
    Materials and Methods
    This correlational study included182 students (70 boys and 112 girls) that were selected through random stratified sampling method from Urmia University students and were assessed by the revised life orientation test (LOT-R), emotion regulation questionnaire (ERQ) and general health-28 questionnaire (GHQ-28). The data were analyzed by Pearson correlation coefficient and regression analysis.
    Result
    Findings showed that there was a significant positive relationship between optimism with general health (r=0/22, p<0.01). Of all research variables, only optimism was able to predict 0.06% of variance of general health (p<0.001).
    Conclusion
    Individuals with optimism have higher general health and optimism is linked with both higher levels of coping engagement and lower levels of avoidance.
  • A. Feizi, H. Jarineshin, H. Estabragnia, A. Mahoori, Hr Khalkhali, S. Sattari Page 394
    Background and Aims
    It is important to monitor the state of consciousness in patients suffering from traumatic brain injuries (TBI) in order to determine the modes of care, treatment and prognosis. Currently, Glasgow Coma Scale (GCS), which has been criticized for inefficiency, is the most common tool for measurement of level of consciousness. Therefore, the present study was conducted to investigate the correlation between GCS and BIS in mild and moderate brain injuries.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational study included forty-seven patients with mild and moderate TBI being admitted to neurosurgical and general ICU. GCS and BIS were measured every 60 and 15 minutes, respectively, for 6 hours. A Pearson's correlation coefficient was used to determine whether the GCS correlated with BIS scores.
    Result
    Forty men and seven women participated in this study. The most common cause of TBI was road traffic injuries (83%) and the most common consequence was diffuse axonal injury (DAI). A significant correlation was found between GCS and BIS (r=0.36, p=0.014). Regression line equation for two variables was also plotted.
    Conclusion
    Despite the significant correlation between GCS and BIS scores, the quantities of coefficient of correlation and coefficient of determination were low. Moreover, variability among BIS scores according to each specified value of GCS makes the use of this score difficult for monitoring the level of consciousness in TBI.
  • Sh Ghaffarzadeh, H. Nazari, R. Ghasemi, Z. Ahmadi Doyran Page 400
    Background and Aims

    Research is one of the most influential tools for developing students’ potential talents. This study aimed to assess students’ awareness, attitude, and performance regarding researching activities in the Urmia University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    Totally, in this descriptive-analytic study, we randomly selected 70 male and female students of medicine. They were (35 male and 35 female) between 21 and 36 years old. Likert question type inventories were used to determine students’ awareness and attitude toward the importance of research and their performance in this case. Findings were presented based on descriptive data analysis and tests.

    Results

    The sum of positive responses to the question: “Are you interested in researching activities?” were 52 (74.3%) and the rest 18 students (25.7% of all test subjects) responded negatively. When they were asked: “Do you have enough time for researching activities?” the answer of 16 students (22.8%) was positive versus 54 (77.2%) of negative responses. Totally 8 students (11.4% of all test subjects) believed that there are enough lab equipment and facilities available. However, 48 students (68.6% of all test subjects) believed otherwise, and 14 students (20%) had no idea in this case. The research performance of students was evaluated as follows: poor for 35 students (50%); moderate for 28 students (40%); good for 5 students (7.1%) and excellent for 2 students (2.9%). The total average of attitude appraisal value was 77.85% for all 70 students.

    Conclusion

    The majority of students has plenty of time for doing research and do not have living and occupational difficulties. The lack of proper informing policy and integrated motivating programs are the cause for the lack of interest toward researching activities among students.