فهرست مطالب

پژوهش جوانان ، فرهنگ و جامعه - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1389)

دوفصلنامه پژوهش جوانان ، فرهنگ و جامعه
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی آزاد ارمکی، سیدمهدی اعتمادی فرد صفحه 1
    در مقاله حاضر ارزش های مذهبی به دو سنخ «مناسک گرایی مذهبی» و «معناگرایی مذهبی» تفکیک و تاثیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده های ایرانی بر آنها بررسی شده است. به لحاظ مفهوم شناسانه، تعریف اساسی دورکیم مبنا قرار گرفته و به لحاظ نظری نیز مباحث وبر در شیوه های تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ارزش های ذهنی بر منزلت عینی کنشگران مذهبی و همچنین شیوه های اثرگذاری اخلاق اقتصادی ناشی از آن بر ارزش های مذهبی مورد توجه بوده است. بر این اساس دو فرضیه به دست آمده و در نهایت با توجه به داده های پیمایش ملی «بررسی ارزش های ذهنی ایرانیان» مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته است. این پیمایش در سطح 27 استان و با تعداد 2275 نمونه در سطحی ملی توسط موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی انجام شده است. رابطه میان دو متغیر در فرضیه نخست (پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده های ایرانی و مناسک گرایی مذهبی) معنادار و مثبت می باشد. رابطه میان دو متغیر در فرضیه دوم (پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده های ایرانی و معناگرایی مذهبی) نیز معنادار و مثبت است. از این رو، پایگاه اقتصادی- اجتماعی تاثیر مستقیم و معناداری بر سنخ های دینداری ایرانیان دارد.
    کلیدواژگان: ارزش های مذهبی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، معناگرایی مذهبی و مناسک گرایی مذهبی
  • اسماعیل شریفی، اکرم کاکاوندی صفحه 25
    خانواده حلقه اتصال و انسجام فرهنگ و نظم اجتماعی و در واقع نهادی است که مسئولیت سامان بخشیدن به سلامت اخلاقی جامعه را بر عهده دارد. غایت عملکرد خانواده پرورش افرادی است که به لحاظ اجتماعی شایسته، به لحاظ روانی متعادل و از نظر رفتاری سازگار باشند.
    در این مقاله، رابطه سرمایه اجتماعی خانواده با هویت اجتماعی جوانان مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه ابعاد روابط گفتمانی و هنجاری درون خانواده و هویت اجتماعی به عنوان متغیرهای اصلی تحقیق و مطالعه سرمایه اجتماعی و هویت اجتماعی جوانان و نیز چگونگی پیوند آن دو می باشد. سرمایه اجتماعی، به عنوان یکی از مفاهیم کلیدی جامعه شناسی، هنجارها و روابط را در برمی گیرد. مفهوم هویت نیز به دو بعد ذهنی و عینی تقسیم می شود. بعد ذهنی آن در واقع گرایش و اعتماد فرد به دیگران و بعد عینی مشارکت اجتماعی فرد را شامل می شود. جامعه آماری این تحقیق، دانش آموزان مقطع پیش دانشگاهی دبیرستان های عادی دولتی در سه منطقه 3، 6 و 18 شهر تهران است که در سال 87-1386 مشغول به تحصیل بوده اند. با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب و بررسی شده اند. نتایج به دست آمده از این پژوهش، بیانگر وجود رابطه معنادار و مثبت بین دو متغیر سرمایه اجتماعی خانواده و هویت اجتماعی در سطح معناداری 99 درصد است.
    کلیدواژگان: خانواده، سرمایه اجتماعی، هویت اجتماعی، روابط گفتمانی
  • فروزنده جعفرزاده پور، منصور ساعی صفحه 51
    برنامه های تلویزیونی نه تنها آیینه ای برای بازنمایی شرایط موجود در یک جامعه هستند، بلکه می توانند به عنوان مدل رفتاری برای اعضای جامعه نیز عمل کنند. به ویژه زمانی که تماشاگر بین خویش و شخصیت های نمایش داده شده در برنامه ها شباهت هایی می یابد. سریال های ایرانی تلویزیون سراسری را می توان هم بازنماینده شرایط اجتماعی و هم یک مدل رفتاری برای اعضای آن محسوب نمود. مطالعه حاضر با هدف بررسی بازنمایی الگوهای روابط نسلی در سریال های ایرانی تلویزیون انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه سریال های پخش شده در سال 1385 از شبکه 1 (شبکه ملی) و شبکه 3 (شبکه جوان) می باشد. چهار سریال (دو سریال از هر شبکه) با ژانر خانوادگی- اجتماعی به صورت هدفمند انتخاب شده اند. روش تحلیل محتوا به عنوان روش تحقیق به کارگرفته شده و سه نوع روابط بین نسلی شامل تفاهم، تفاوت و تعارض در بین شخصیت های سه نسل جوانان، میان سالان و سالمندان در این سریال ها مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه حاضر نشان می دهد که تلویزیون و سریال های ایرانی آن بر الگوی تفاهمی در روابط بین نسل ها در جامعه تاکید داشته و الگوی غالب بازنمایی شده توسط آن الگوی تفاهمی ست در حالی که مطالعات نشان می دهد که الگوی غالب دیگری در روابط بین نسلی در جامعه امروز ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: روابط نسلی، بازنمایی رسانه ای، سریال های تلویزیونی، شبکه تلویزیونی ایران، ژانر خانوادگی، اجتماعی
  • آرش قهرمان صفحه 81
    این پژوهش به بررسی مفهوم رضایت از زندگی و سنجش آن در میان 450 نفر (162 مرد و 288 زن) از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد می پردازد و به این منظور از پرسش نامه ای خود اجرا بهره می جوید. در ابتدا محقق به بحث نظری پیرامون این نکته می پردازد که آیا متغیر «رضایت از زندگی» یک متغیر بسیط است یا یک سازه چند بعدی؟ در اینجا پیش فرض بسیط بودن انتخاب شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان رضایت از زندگی در دانشکده های مختلف تفاوت معناداری با هم ندارد. همچنین دانشجویان دختر و پسر دارای رضایت از زندگی متفاوتی نیستند. یافته ها بیانگر آن است که در هر دو جنس «رضایت از خود»، «مثبت نگری» و «رضایت از دانشگاه» تاثیر شایانی در رضایت از زندگی دارند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، رضایت از خود، رضایت از دانشگاه، رضایت از آزادی های اجتماعی، سیاسی، دانشجو
  • محمدعلی زکی صفحه 107
    انتقال به دانشگاه یکی از حساس ترین وقایع زندگی جوانان و همراه با استرس های مختلفی است. سازگاری با دانشگاه لازمه عملکرد مناسب دانشجویان تلقی شده و با متغیرهای مختلفی ارتباط دارد. هدف مقاله حاضر بررسی سازگاری با دانشگاه و رابطه آن با حمایت اجتماعی دانشجویان است. اطلاعات تحقیق بر اساس تحقیق پیمایشی از میان 200 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه اصفهان جمع آوری شده و ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه سازگاری با دانشگاه بیکروسریک (1986، 1989و1999) و مقیاس چندگانه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت، داهلم، زیمت و فرالی (1988 و1990) می باشد.
    پایایی ابزار برای کل، پسران و دختران به ترتیب 873/0، 846/0و 895/0 محاسبه شده است. میزان سازگاری با دانشگاه در سطح متوسط و سازگاری فردی (عاطفی و هیجانی) درسطح زیاد ولی سازگاری سه حوزه آکادمیک، اجتماعی و دلبستگی نهادی در سطح متوسط ابراز شده است. حمایت اجتماعی نسبتا زیاد است. رابطه معناداری بین سازگاری با دانشگاه و حمایت اجتماعی وجود دارد (38/0 =r). تفاوت معناداری بین دختران و پسران در سازگاری با دانشگاه و همچنین حمایت اجتماعی وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، دانشگاه اصفهان، حمایت اجتماعی، سازگاری دانشجویان
  • احمد محمدپور، اسدالله نقدی، بهزاد نادرنژاد صفحه 131
    این مقاله به بررسی ارتباط بین میزان استفاده از شبکه های تلویزیونی ماهواره و هویت فرهنگی بومی (کردی) می پردازد. به لحاظ نظری، جهت بررسی این رابطه تلفیقی از نظریات در حوزه پیامدهای هویتی رسانه به کار گرفته شده است. روش شناسی پژوهش، کمی پیمایشی بوده و از ابزار پرسش نامه جهت گردآوری اطلاعات در بین دانشجویان کرد کلیه دانشگاه های شهر سنندج استفاده شده است. تعیین حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران صورت گرفته و نوع نمونه گیری طبقه ای است. حجم نمونه مورد بررسی 378 نفر است.
    نتایج نشان دارد که 5/46 درصد پاسخگویان ماهواره داشتند و از آن استفاده می کردند. میزان استفاده از ماهواره بر حسب ساعت در شبانه روز و نیز بر اساس سه نوع محتوای خبری، سرگرمی و آموزشی سنجیده شده و رابطه آن با هشت مولفه هویت فرهنگی شامل پای بندی به زبان، علاقه به میراث فرهنگی بومی، تدارکات ازدواج سنتی، آداب و رسوم، اجرای آیین های مذهبی، تمایل به محصولات فرهنگی محلی، علاقه به غذای سنتی و اوقات فراغت بومی به طور جداگانه و سپس یک جا مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون فرضیات نشان داد که بین میزان استفاده از ماهواره و نیز محتواهای سه گانه آن (به ویژه محتواهای خبری و سرگرمی) با هویت فرهنگی بومی دانشجویان رابطه معنادار وجود دارد؛ به این ترتیب که افرادی که زمان بیشتری را صرف استفاده از ماهواره کرده اند، به نسبت، نمره کمتری از سازه هویت فرهنگی محلی دریافت کرده اند که به نوبه خود نشانگر تغییر رفتار به سمت الگوهای جدید است. به علاوه، نمره میزان هویت فرهنگی دانشجویان مورد مطالعه به حد وسط گرایش دارد؛ به این معنا که هویت آنان نه منسجم و نه گسسته، بلکه بی طرفانه و سازش کار است.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی بومی، ماهواره، جهانی شدن، دانشجویان کرد، دانشگاه های شهر سنندج
  • مجید موحد، احسان حمیدی زاده صفحه 157
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه میان دینداری و گرایش و فعالیت علمی در میان دانشجویان دوره دکتری دانشگاه شیراز است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل در دوره دکتری که شامل 642 نفر می شود، تشکیل می دهند. در این تحقیق تمام شماری صورت گرفته و به تمامی دانشجویان برای جمع آوری اطلاعات مراجعه شده است، اما جمع آوری اطلاعات تنها از 449 نفر از این دانشجویان میسرگردید. روش پیمایش به عنوان روش تحقیق مورد نظر این مطالعه و پرسش نامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت. چارچوب نظری مورد استفاده در این تحقیق نظریه مرتون در باب هماهنگی میان علم و دین است. نتایج توصیفی نشان می دهد که بیش از شصت درصد پاسخ گویان از میزان دینداری متوسطی برخوردارند؛ همچنین رابطه میان دینداری وگرایش علمی برای پاسخ گویان رابطه معکوس و منفی است، درحالی که این رابطه برای فعالیت علمی مثبت و مستقیم و نشان دهنده جهت گیری متفاوت پاسخ گویان نسبت به رابطه علم و دین در قلمرو عین و ذهن است.
    کلیدواژگان: دینداری، گرایش علمی، فعالیت علمی، دانشجویان دکتری
|
  • Taghi Azad Armaki, Seyed Mehdi Etemadi Fard Page 1
    Dividing religious values into two categories of “ritual-oriented” and “spiritual-oriented”, the present article, studies the effect of financial and social status of Iranian families on each. We have based our work, terminologically, on Durkheim's definition, and theoretically, on Weber’s discussion of the way religious values, both, effect the objective status of religious agents, and are affected by them. The research also considers the ways in which the resultant ethic of economy, in turn, affects religious values. Accordingly, two hypotheses arose, and finally, regarding the data gathered from a national survey, we evaluated and measured “Iranians’ intellectual values”. The survey was carried out by the Institute for Social Studies and Researches at a national level in 27 provinces, with the sample of 2,275 people. The relation between the two variables of the research in the first hypothesis (financial and social status of Iranian families, and ritual-oriented religious values) turned out meaningful and positive. This was the case with the relations of the two variable in the second hypothesis (financial and social status of Iranian families, and spiritual-oriented religious values). So, financial and social status directly and positively affects different types of Iranians religious commitments.
  • Esmaeel Sharifi, Akram Kakavandi Page 25
    Family is an Integration link of culture and social order. In fact it's an institute responsible for maintaining the societies moral health. Its major function is to Upbringing normal individuals socially, and mentally, and behaviorally compatible ones.The article has studied the relationship between family's social capital and youth identity. The purpose of the research is to study aspects of discoursal, normative relationships inside the family and social identity as the main research variable, as well as, to study social capital and social identity of the youth, and the way they link together. Social capital as a key concept in sociology, includes norms and relations. The concept of identity has both subjective and objective dimensions. Its subjective dimension involves individuals attitudes and trust toward and in society. Objective dimension includes their social participations. The students of high school and pre-university levels in state schools of the districts of 3, 16, and 18 in Tehran in Year 1386-87 have selected as the research population. 203 students were selected as research sample by random sampling. The findings of the research reveal a meaningful and positive relation of 99 % between the two variables of social capital of family and social identity.
  • Forouzandeh Jafarzadehpour, Mansour Saei Page 51
    TV programs not only reflect existing situation of the society, but also can act as offering behavior patterns for the viewers, especially, when they find a sort of similarity between the acting characters and themselves. It is also the case for TV serials. The present research was carried out with the purpose of studying the representation of the relationships intergenerational in TV serials. The research population included four serials broadcasted in 1385 on channel 1 (the national channel), and channel 3 (the youth channel). The two serials of each channel are selected deliberately because of their family genre. The research method was content analysis. Three kinds of relationships - Solidarity, difference, conflict- among the three generations- old, middle-aged, and young- were checked for each serial. According to the findings of the research, Television and its Iranian serials stress Solidarity pattern in relationships among generations, and this pattern is the dominant represented one. However, studies shows that the actual relationship follows a different pattern.
  • Arash Ghahreman Page 81
    The present study examines self-reported life satisfaction among 450 university students (162 males and 288 females) at the University of Ferdosi, Mashhad. At first, Theoretically discussed if Life Satisfaction is a simple variable or a multi-dimensional construct. We assume that it is simple. It was found that there are no significant differences between males and females life satisfaction in different facilities, statistically. Variables such as”self satisfaction“,” satisfaction of university“&”optimism“have great effects on the issue, for both male and female students.
  • Mohammad Ali Zaki Page 107
    Transition To University is one of the most critical events of the Youth lives, which accompanies with high pressure on Them. Hence, appropriate performances from the students are required for their adaptation to new situation. Such an adaptation is influenced by different variables. The purpose of this study is to examine the relationships between adaptation to University and social support. The data of this study collected from 200 male and female students of Isfahan University. The research instruments included: i) Baker and Siryk’s Student Adaptation to College Questionnaire (SACQ) (1986,1989,1999) which measures Fours dimensions of Academic Adjustment, social Adjustment, Personal-Emotional Adjustment and Institutional Attachment, and ii) Zimet, Dahlam, Zimet, and Farley’s Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSSS) (1988,1990) which consists of three dimensions: family social support, friends social support, others important social support. Reliability of instrument for total, male, and female students is respectively 0.873,0.846 and 0.895. The degree of adaptation to university was average, and Personal-Emotional adjustment was estimated high where as this adaptation to academic, social, and institutional attachment has been evaluated as an average level. the research shows that social support is fairly in high level. There is meaningful relationship between adaptation to university and social support (r=0.38). But, there is no difference between male and female students in this respect. Three dimensions of social supports and four dimensions of adaptation have a meaningful relationship with adaptation to university.
  • Ahmad Mohammadpur, Asadollah Naghdi, Behzad Nadernejad Page 131
    This Paper deals with the relation between using satellite Tv's and Kurdish cultural identity among the Kurd students of Sanandaj City. Theoretically, it has employed a synthetic approach based on the Castells and Giddens views on the effects and consequences of media for identity. The quantitative – survey methodology was used and the questionnaire was employed for data collection. The sample size was determined by Cochran method upon which 378 samples were studied. Findings of the research showed that about 46.5 of respondents have used satellite media. Satellite use was measured in terms of hours and based on the three types of usage, including News, entertainment, and Education. Then, its relationship with eight components of cultural identity, both individual and the whole, was examined. Hypothesis testing revealed that there is a significant relationship between the amount of using satellite and the content used (particularly, News, entertainment Contents), and cultural identity:: the more use of satellite, the less adherence to cultural identity, which in turn is indicative of tendencies toward new behavior patterns. It also showed that adherence to cultural identity among respondents tends towards the partial – adaptive position.
  • Majeed Movahed, Ehsan Hamidizadeh Page 157
    The purpose of this research is study relationship between religiosity and scientific orientation and activity among PHD students of Shiraz University. All PHD students are universe of this research which included 642 people and didn’t use any sampling methods in this investigation and only 449 people possible to achieve. The method of this study is survey and the tool of gathering data is questionnaire. Merton’s theory about interaction between science and religion is used in this research. In general the most important descriptive results show that more than sixty percent of responders have middle religiosity. Finally, there is a negative relation between religiosity and scientific orientation among all respondents. However, this relationship is positive for scientific activity. It declares different students orientation about science and religion in subjective and objective area.