فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال هجدهم شماره 7 (پیاپی 88، مهر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منوچهر ایلخانی، منوچهر کرمی، گوهر کیامرزی، سمانه اکبرپور صفحه 1
    زمینه و هدف
    تشخیص افتراقی بیماری موتونورون تیپ ALS از بیماری تنگی کانال نخاع گردنی (CSM) نه تنها به دلیل تظاهرات بالینی مشابه، بلکه به دلیل آنکه بیماری CSM قابل درمان می باشد ولی ALS درمانی ندارد، حائز اهمیت است. با توجه به اینکه در کشور ما از الکترومیوگرافی عضله استرنوکلئیدوماستوئید برای تشخیص افتراقی این دو بیماری استفاده می شود، این مطالعه به ارزیابی اعتبار تشخیص افتراقی این تست برای این دو بیماری پرداخته است.
    روش کار
    شرکت کنندگان در این مطالعه همگروهی گذشته نگر، 34 بیمار مشکوک به ALS و CSM مراجعه کننده به بیمارستان لقمان حکیم تهران طی سالهای 1385-1387 هستند. اطلاعات مربوط به یافته های بالینی، الکترومیوگرافی عضله استرنوکلئیدوماستوئید و تصویربرداری مغناطیسی آنان یکبار در ابتدای ورود به بیمارستان و بار دیگر مجددا بعد از پیگیری دو ساله در پرسشنامه ثبت شد. استاندارد طلایی تشخیص بیماری، پیگیری بالینی به مدت دو سال در نظر گرفته شد. برای محاسبه حساسیت تست از جداول 2 در2 استفاده گردید.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه نتیجه آزمایش الکترومیوگرافی عضله استرنوکلئیدوماستوئید برای 10 نفر از 34 بیمار مشکوک به ALS و CSM دال بر وجود درگیری این عضله بود که در تمامی آنها بعد از پیگیری 2 ساله تشخیص قطعی ALS داده شد. حساسیت آزمایش الکترومیوگرافی عضله استرنوکلئیدوماستوئید در این مطالعه با فاصله اطمینان 95 درصد برابر با 4/71 درصد (9/41درصد تا 6/91درصد) می باشد.
    نتیجه گیری
    اگرچه آزمایش الکترومیوگرافی عضله استرنوکلئیدوماستوئید به عنوان تست تشخیصی مکمل برای شناخت ALS مفید است ولی استفاده از آن به عنوان یک ابزار برای «Ruling in» نیازمند انجام مطالعات تشخیصی با حجم نمونه بیشتری است.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، استرنوکلئیدوماستوئید، بیماری موتونورون، بیماری تنگی کانال نخاع گردنی، حساسیت
  • سپیده حق ازلی، معصومه اصلانی مهر، ملیحه چرخچیان، صفر علی علیزاده کوشکوهی، فرهاد خباز، زهرا رجب خانی، پروین مهدی نژاد، زهرا محمدی صفحه 8
    زمینه و هدف
    موارد مثبت Hbs-Ag در بیماران همودیالیزی بامیزان آندمیک این عفونت در آن جامعه متناسب است. بیماران Hbs-Ag منفی که HBV DNA در خون آنان دیده می شود مبتلا به هپاتیت B مخفی می باشند. این عفونت مخفی که به آسانی نیز قابل بررسی نیست یکی از عوامل تداوم هپاتیت B دربخشهای دیالیز است. ما بر آن شدیم تا وجود این گروه را در بیماران همودیالیزی قزوین بررسی کنیم.
    روش کار
    با حمایت انجمن خیریه حمایت ازبیماران کلیوی یک مطالعه مقطعی توصیفی طراحی شد.ما تمام 134 بیمار همودیالیزی بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین (بوعلی) را در مقطع 6 ماهه بررسی کردیم. بیماران موارد همودیالیز مزمن (بیش از 3 ماه) بو دند. Hbc-Ab، HCV-Ab، Hbs-Ag را با روش ELISA آزمایش کردیم. تستها به صورت تکراری برای اطمینان انجام شدند. سپس نمونه های aliquot شده را از نظر HBV-DNA به روش PCR کیفی بررسی نمودیم. موارد مثبت PCR در یک مرکز معتبر کشوری مجددا بررسی شدند.
    یافته ها
    از کل بیماران که 134 نفر بودند، 43 %بیماران مونث و 57% مذکر بو دند. 5 مورد(7/3%) Hbs-Ag مثبت یافت شد که یک مورد نتیجه PCR منفی داشت. 5 مورد(7/3%) مثبت HBV-DNA به روش PCR یافت شد که Hbs-Ag منفی و 4 بیمار در این گروه Hbc-Ab نیز منفی بودند که موارد سرونگاتیو هپاتیت B مخفی تلقی می شوند. 5/7% بیماران HCV-Ab مثبت داشتند. ارتباط معنی داری بین هپاتیت B مخفی و جنس، مدت همودیالیز و تعداد ترانسفوزیون دریافتی، مثبت بودن هپاتیت C و Hbc-Ab یافت نشد. اما موارد مخفی هپاتیت B در افراد مسن تر بیشتر بود (02/0= P).
    نتیجه گیری
    بیش تر موارد بیماران هپاتیت B مخفی، سرونگاتیو بودند. لذا متاسفانه آزمایش Hbc-Ab به تنهایی کمک کننده نیست. از آنجا که جداسازی بیماران مبتلا به هپاتیت B در بخشهای همودیالیز اجباری است باید با بررسی بیشتر، موارد هپاتیت B مخفی را مورد توجه قرار داد و راهکاری برای این دسته جست. فعلا بهترین روش شناخته شده تا به امروز تشویق و پیگیری واکسیناسیون بر علیه این ویروس برای جلوگیری از افزایش موارد هپاتیت B در بخش های دیالیز است.
    کلیدواژگان: هپاتیت ~B مخفی، دیالیز کلیوی، هپاتیت C، هپاتیت B
  • فریما زاهدی، میترا حیدری نصرآبادی، مریم تاج آبادی ابراهیمی، محمد شعبانی، هلیا ابوطالبی صفحه 16
    زمینه و هدف
    پروبیوتیک ها به عنوان میکروارگانیسم های گوناگونی تعریف می شوند که دارای اثرات مفید در جلوگیری و درمان شرایط پاتولوژیک ویژه هستند. عمل باکتری های لاکتیک اسید وابسته به گونه و سویه خاص می باشد و بستگی به میزان کافی باکتری حاضر در روده ها دارد. پیچیدگی در شناسایی و طبقه بندی سویه ها، به دلیل آنکه منافع فقط ممکن است متعلق به سویه های خاص باشد، تحقیقات را مشکل کرده است. به علت آن که تاکنون پژوهشی در مورد کاربرد پروبیوتیک های بومی ایران انجام نشده است، هدف از این طرح بنیادی کاربردی، مطالعه اثر لاکتوباسیلوس برویس بر ترمیم زخم پوستی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، تعداد 22 سویه لاکتوباسیل جدا شده از محصولات لبنی سنتی ایران از نظر تولید اگزوپلی ساکارید با روش فنول سولفوریک بررسی شدند. لاکتوباسیلوس برویس که تولید اگزوپلی ساکارید بالایی داشت، انتخاب گردید. برای بررسی اثر این پروبیوتیک، موش های صحرایی نر از نژاد ویستار به گروه های پنج تایی تجربی، کنترل و کنترل منفی تقسیم شدند. زخمی مربع شکل به ابعاد cm 5/1 × 5/1 در پشت موش های صحرایی ایجاد شد. دو گروه کنترل و تجربی به ترتیب تحت درمان موضعی با اوسرین و اوسرین حاوی Cfu/ml 1011×1 لاکتوباسیلوس برویس قرار گرفتند اما گروه کنترل منفی، درمانی دریافت نکردند. زخم پوستی موش ها به ترتیب پس از کشته شدن در روزهای 1، 3 و 14 نمونه برداری و تحت مطالعات بافت شناسی و آماری قرار گرفت. نتایج آزمایش ها به صورت میانگین ± انحراف معیار گزارش شد و از آزمون آماری ANOVA برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    درصد بهبودی زخم (76/91%) و التهاب در گروه تجربی در روز چهاردهم نسبت به گروه های کنترل (33/74%) و کنترل منفی (51/73%) دارای اختلاف معنی داری بود (001/0 p<). تعداد نوتروفیل ها در گروه تجربی در فازهای بعدی ترمیم در مقایسه با گروه های کنترل و کنترل منفی کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که لاکتوباسیلوس برویس به طور معنی داری موجب کاهش التهاب و تسریع روند بهبود زخم در موش های صحرائی شد. این یافته ها می تواند در آینده نزدیک مورد استفاده کلینیکی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زخم پوستی، اگزوپلی ساکارید، ترمیم، لاکتوباسیلوس برویس، پروبیوتیک
  • فاطمه شیرانی، محسن نوروزی صفحه 24
    زمینه و هدف
    برای تقسیم بندی بیماری لوپوس سیستمیک کرایتریای متفاوتی به کار رفته است. از جمله کرایتریای ACR سال 1997 و کرایتریای Boston Weighted(BW) می باشد که در نوع BW جهت هر معیار Score (نمره) داده می شود. هدف از این مطالعه مقایسه این دو روش و تعیین حساسیت و اختصاصیت روش BW در تشخیص بیماری لوپوس می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع Cross sectional بود و از اول مهر ماه 1383 تا آخر اسفندماه سال 1384 طول کشیده است به مدت 18 ماه تمام بیماران مبتلا به لوپوس که به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) مراجعه کرده اند وارد مطالعه شده اند و اطلاعات مندرج در پرونده و نیز تظاهرات بالینی بیماری از طریق مصاحبه با بیمار استخراج شده و ثبت گردید.
    یافته ها
    67 نفر وارد مطالعه شدند که از این تعداد 2 نفر مرد و 65 نفر زن بودند. همه بیماران فوق طبق نظر روماتولوژیست مبتلا به لوپوس بودند. تعداد61 نفر از بیماران شامل کرایتریای ACR بودند که این تعداد 91% بود. تعداد 62 نفر از بیماران شامل کرایتریای BW شدند که 92% بود. حساسیت و اختصاصیت کرایتریای BW در این مطالعه به ترتیب 98% و 67% بدست آمد. ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی این کرایتریا به ترتیب 7/96 % و 80% بود. توافق بین این دو کرایتریا (ACR،BW) با توجه به مقدار کاپای به دست آمده (703/0) و P value<0.001 معادل 703/0 می باشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه حساسیت معیار (BW) نسبت به ACR بیشتر (98% نسبت به 91%) و ویژگی آن نسبت به معیار ACR کمتر بود (67% نسبت به 9/71%).
    کلیدواژگان: بیماری لوپوس، معیارهای کالج روماتولوژی آمریکا (ACR)، معیارهای Boston Weighted
  • مهشید طالبی طاهر، سیدعلی جواد موسوی، مهدی پورقاسمیان صفحه 30
    زمینه و هدف
    تظاهرات بالینی و تصاویر رادیولوژیک غیر معمول سل ریوی در افراد سالمند شایع می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تفاوت های بالینی، رادیوگرافی و ازمایشگاهی سل ریوی در سالمندان در مقایسه با افراد جوان بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه گذشته نگر پرونده پزشکی بیماران مبتلا به سل ریوی ثابت شده در بیمارستان رسول اکرم (ص) در طی پنج سال 1383 الی 1388مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات شامل سن، جنس، بیماری های همراه، علایم و نشانه ها، نتایج ازمایشگاهی، رادیوگرافی، تست پوستی توبرکولین، و اسمیر خلط و شستشوی برونش برای باسیل اسید فاست استخراج گردید. از ازمون های کای دو (chi 2) و تی مستقل (student t) برای مقایسه یافته ها ما بین دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    از 285 بیمار مبتلا به سل ریوی ثابت شده، 126 نفر 65 سال و بالاتر و 159 نفر سن کم تر از 65 سال داشته اند. شیوع کم تر تب، تعریق شبانه، هموپتیزی، بی اشتهایی، درد قفسه سینه، ضایعه حفره ای در لوب های فوقانی و مثبت شدن تست پوستی توبرکولین و اسمیر خلط برای باسیل اسید فاست در سالمندان در مقایسه با جوانان مشاهده شد(05/0 p<). به علاوه، سالمندان با شیوع بالاتری مبتلا به تنگی نفس بودند (001/0 p<) و هم چنین مبتلا به بیماری های زمینه ای مشابه دیابت شیرین، نارسایی کلیه و COPD (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه تفاوت های اساسی سل ریوی در سالمندان و جوانان را نشان داده است که باید در طی ارزیابی های تشخیصی مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: عفونت دستگاه تنفسی، سل ریوی، سالمندان
  • آرش متقی، حسن کیهان شکوه، علیرضا یاوری کیا صفحه 36
    زمینه و هدف
    هیپراگزالوریا اولیه از علل ایجاد سنگهای متعدد کلیوی و نارسائی کلیه در سنین پائین می باشد. تغییرات استخوانی بوجود آمده در این بیماران شامل دو دسته کلی اگزالوسیس استخوان و استئودیستروفی رنال می باشد.
    معرفی بیمار : بیمار مورد نظر کودکی 10 ساله است که بدنبال نارسائی کلیوی تحت درمان دیالیز می باشد. تا کنون یکبار دچار شکستگی گردن فمور و 2 بار شکستگی ساب تروکانتریک شده است.
    نتیجه گیری
    از محلهای شایع شکستگی در این بیماران پروگزیمال فمور می باشد. با توجه به شکنندگی استخوان در این بیماران بهتر است از فعالیت های سنگین پرهیز کنند و در صورت بروز آن و انجام عمل جراحی در پیگیری های بعد از عمل دقت بیشتری به عمل آید.
    کلیدواژگان: شکستگی هیپ، استئودیستروفی رنال، هیپراگزالوریا اولیه
|
  • Manoochehr Ilkhani, Manoochehr Karami, Gohar Kiamarzi, Samaneh Akbar Pour Page 1
    Background
    Differentiation between amyotrophic lateral sclerosis (ALS) and cervical spondylotic myelopathy (CSM) not only for those similar clinical features but also for different handling is very important in clinical practice. Considering that EMG of the sternocleidomastoid muscle (SCM) is using for differential diagnosis of these diseases in Iran, present study was aimed to evaluate the sensitivity of sternocleidomastoid muscle electromyography in differential diagnosis of ALS from CSM.
    Methods
    We conducted a retrospective cohort study. Subjects (34patients) were identified from suspected ALS or CSM patients who referred to Loqhman hospital and evaluated with using of the sternocleidomastoid muscle electromyography (SCM-EMG) between March 2006 and February 2008 as part of the diagnostic workup. Clinical characteristics and MRI results were derived from subject’s medical records. Follow-up clinical evaluation during two years after initial diagnostic evaluation was available as a gold standard for confirmation the EMG results. We used two way tables for calculating sensitivity.
    Results
    SCM-EMG was abnormal in 10 (29.4%) patients, all of whom were subsequently diagnosed with ALS. The sensitivity of SCM-EMG was 0.71 (95% CI, 0.42– 0.91) for the diagnosis of ALS.
    Conclusion
    Although our findings suggest that SCM-EMG is an extremely useful adjunct for the diagnosis of ALS, but further studies with larger sample size is needed for its application as a useful test “Ruling in” for the diagnosis of ALS.
  • Sepideh Haghazali, Masoomeh Aslanimehr, Maliheh Charkhchian, Safarali Alizadeh-Kavashkoohi, Farhad Khabaz, Zahra Rajabkhani, Parvin Mehdinejad, Zahra Mohammadi Page 8
    Background
    Hbs-Ag positivity rates in dialysis patients correlate with endemicity in the general population. There is a subset of patients with occult HBV infection that defined as the presence of detectable HBV-DNA by PCR in patients who are negative for Hbs-Ag. We decided to detect the occult HBV cases in our hemodialysis patients.
    Methods
    With support of charity society of renal patients of Qazvin, a cross sectional study was scheduled. We tested all the 134 hemodialysis patients in Buali Hospital of Qazvin university of medical sciences for viral hepatitis B in 1 year period. All the patients were chronic hemodialysis patients. Then Hbc-Ab and Hbs-Ag were detected by ELISA tests. Duplication is considered to have true test results. After completion of this stage, the aliquoted samples were tested for qualitative HBV-DNA (PCR). The positive cases for HBV-DNA were tested again in a referral center to ensure of test results.
    Results
    43% were female and 57% were male cases. We had 5 positive cases for hepatitis B by ELISA tests (3.7%) that 4 of them were Hbc-Ab and HBV-DNA positive also as expected, although 1 of them had negative test result by PCR test unusually. We detected 4 (3%) another positive PCR test results for HBV that had negative tests for Hbs-Ag, called occult HBV cases. 3 (75%) of these occult cases were Hbc-Ab negative and known as seronegative occult cases. No significant association was found with the duration of hemodialysis, age or sex and HCV positivity in these cases.Age of occult HBV cases was significantly more (P=0.02).
    Conclusion
    As mentioned most of our occult HBV cases were seronegative. It seems that Hbc-Ab detection is not sensitive test in these cases. Segregation of positive HBV cases in hemodialysis units is mandatory and new protocols may be considered to detect the cases for segregation in the future.
  • Farima Zahedi, Mitra Heydari Nasrabadi, Maryam Tajabadi Ebrahimi, Mohammad Shabani, Helia Aboutalebi Page 16
    Background
    Probiotics are defined as different microorganisms that may have positive effects on preventing or treatment of special pathologic conditions. The actions of lactic acid bacteria are species and strain specific, and depend on sufficient numbers of bacteria being available in the intestines. The difficulty in identifying and classifying strains has complicated research, since benefits may only pertain to particular strains. Since there is no research regarding Iran’s probiotics up to now thus, the present study was designed to investigate the effect of Lactobacillus brevis on cutaneous wound healing.
    Methods
    In this experimental study, 22 strains of Lactobacillus isolated from dairy-traditional products of exopolysaccharide production are investigated by phenol-sulfuric acid method. Lactobacillus brevis, which had high exopolysaccharide (EPS) production, was selected. A full-thickness square wound (1.5 × 1.5 cm) was made on the back of each rat (45 rats in 3 groups). Two groups, control and experimental were treated by eucerin and eucerin contained 1×1o 11 CFU/ml Lactobacillus brevis, but the negative-control group did not receive anything. Rats were killed on days 1, 3 and 14 and wound samples were collected for histological and statistical studies. The data were expressed as mean±Standard deviation. Statistical analysis was performed with ANOVA.
    Results
    The percent of wound healing (91.76%) and inflammation in experimental group on day 14 as compared to control (74.33%) and negative groups (73.51%) was significant (p<0.001). The numbers of neutrophils in experimental group were reduced in later phase of wound healing as compared to control and negative groups.
    Conclusion
    The current study showed a significant reduction in inflammation and a significant acceleration in wound healing on the rats treated by Lactobacillus brevis as compared to control and negative control groups. Further studies are required for detail mechanism of Lactobacillus brevis during wound healing.
  • Fatemeh Shirani, Mohsen Nouruzi Page 24
    Background
    Different criteria have been used for classification of SLE as ACR and BW criteria (BW). In BW criteria every item has score. The outcome of this study is comparison of ACR with BW criteria diagnosis of SLE.
    Methods
    All SLE patients who referred to rheumatology clinic of Rasool Akram hospital were enrolled in this study that was from 2004 to 2006. All data recorded of medical file and specialists to rheumatologist diagnosis were enrolled in this study.
    Results
    All patients (67:2 m, 65 f) were diagnosed by rheumatologist as a SLE. 61 patients full filled ACR criteria (91%) and 62 patients full filled BW criteria (92%). Sensitivity and specificity of BW criteria was 98% and 67% respectively. Positive predictive value and negative predictive value of BW Criteria was 96.7% and 80% respectively. Agreement between two criteria was 0.703 according to kappa (0.703) and P value was<0.001.
    Conclusion
    In this study sensitivity of BW criteria was more than ACR criteria (98% versus 91%) and specificity BW criteria was less than ACR criteria (67% versus 71.9%).
  • Mahshid Talebi-Taher, Seyed Ali Javad-Moosavi, Mehdi Pourghasemian Page 30
    Background
    Atypical clinical manifestations and radiologic images of pulmonary tuberculosis are common in elderly. To investigate the differences in the clinical, radiologic and laboratory features of pulmonary and pleural tuberculosis in older patients, as compared to younger patients.
    Methods
    The medical records of patients with documented pulmonary tuberculosis in Rasoul-e-Akram hospital from 2005 through 2010 were analyzed. Data included sex, age, medical comorbidities, symptoms and signs, laboratory data, radiographic findings, tuberculin skin test (TST) and sputum smears and bronchoalveolar lavage (BAL) for AFB results. Statistical significances were analyzed by student t test and chi2 test.
    Results
    Among 285 patients with documented tuberculosis, 126 were 65 years of age and older, and 159 under 65 years of age. A lower prevalence of fever, night sweating, hemoptysis, anorexia, pleuritic chest pain, cavitary lesion in upper lobes, positive TST and positive acid fast bacilli in sputum and BAL were detected among older patients (p<0.05). In addition, the older patients had a greater prevalence of dyspnea (p<0.001) and some comorbidities, such as diabetes mellitus, COPD, and renal failure (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed the main differences of pulmonary tuberculosis in the elderly, compared to young patients that should be considered during the diagnostic assessment.
  • Arash Mottaghi, Hasan Keyhanshokoh, Alireza Yavarikia Page 36
    Background
    Primary Hyperoxaluria is one of the causes of multiple kidney stones and renal failure in low age groups. Changes in structure of bone in these patients included two types: bone oxalosis and renal osteodystrophia. Case report : The patient was a child aged 10 years old under dialysis due to renal failure. He had a fracture of femoral neck and two times subtrochanteric fracture.
    Conclusion
    One of the most places for fracture in these patients is proximal of femur. Because of bone fragility in these patients, they should avoid heavy activities. Occurrence of fracture should be managed and followed carefully after surgery in these patients.