فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 53 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 53 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محیا صفاری نیا صفحه 5
    خانواده واحد طبیعی روابط انسانی است که از دیرباز تا کنون از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. در عرصه روابط انسانی، تعریف خانواده، حقوق و تکالیف مربوط به آن، اصول حاکم بر خانواده، اثرگذاری خانواده بر سایر پدیده های فردی یا اجتماعی و محورهای متعدد دیگر در طول زمان دچار تحولاتی گردیده و موضوع را در حال حاضر به یکی از مقوله های مهم مطالعاتی تبدیل نموده است. نظر به اهمیت موضوع، مقاله حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که چه رابطه ای میان نهاد خانواده و مقوله اشتغال والدین در اسناد بین المللی وجود دارد و اسناد بین المللی ذی ربط در این زمینه چه سیر فنی حقوقی را طی نموده اند؟ تحلیل و ارزیابی برخی از مهم ترین اسناد حقوقی بین المللی که ارتباط مستقیم با موضوع دارند، همچنین تبیین فشرده ابعاد اثرگذاری اسناد بین المللی بر سطوح ملی قانونگذاری کشورها در مقوله اشتغال در عین توجه به خانواده و تبیین برخی از مهم ترین دغدغه ها، آسیب ها و دستاوردهای احتمالی این حوزه، از جمله محورهای مهمی هستند که نویسنده در مقاله حاضر شناسایی و ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: حقوق خانواده، اشتغال، اسناد بین المللی، سازمان بین المللی کار، مقاوله نامه، تعهدات دولت ها
  • سیدابوالقاسم نقیبی صفحه 23
    قواعد فقه خانواده، مجموعه قواعدی هستند که مبنای برخی از قوانین و مقررات در حقوق خانواده هستند یا در آن ها موثر واقع می شوند. از منظری قواعد فقه خانواده به دو دسته عام و اختصاصی تقسیم می گردند. مراد از قواعد عام، قواعدی است که علاوه بر حقوق خانواده، در دیگر معاملات یا عبادات نیز کاربرد دارند؛ مانند قاعده لاضرر، لاحرج، شروط غرور و الزام. در مقابل، قواعدی چون رضاع و فراش که تنها در حقوق خانواده کاربرد دارند، قواعد اختصاصی خانواده تلقی می شوند. در این مقاله، مهم ترین قواعد عام خانواده و برخی ره یافت های کاربرد آن ها در حقوق ایران ارائه می گردد. بعضی از احکام و گزاره های ناظر به حقوق خانواده مانند «رجوع» و «الطلاق بید من اخذ بالساق» ضابطه فقهی خانواده تلقی می گردند. جمع آوری قواعد و ضوابط فقهی و شناسایی بسترهای کاربرد آن ها، امکان شکل گیری رویه قضایی را در موارد فاقد نص قانونی به دست می دهد. و رهیافت های لازم برای تفسیر برخی قوانین را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، حقوق خانواده، شروط لاضرر، لاحرج، الزام، غرور
  • هما داوودی صفحه 48
    مجازات بزهکار بر اساس اغلب نظریات جرم شناسی، ضرورتی انکارناپذیر است. با این وجود، بعضی از مقررات جزایی در شرایطی خاص، از شدت و خشونت مجازات کاسته، آن را ملایم تر می سازد. گاهی هم وجود شرایط خاص سبب اعطای امتیازاتی به بزهکار می شود که ویژگی های ذاتی مجازات را نفی می کند و حتی به نظر می رسد سبب نوازش بزهکار می شود. یکی از این عوامل شرایط خانوادگی و عائله مند بودن مجرم است که به موجب قوانین یا رویه قضایی موجب کاهش مجازات یا اعطای امتیازاتی به بزهکار می گردد و این سوال را مطرح می سازد که آیا عائله مند بودن، عاملی برای گریز از مجازات و موجب سوء استفاده مجرمان برخوردار از چنین وضعیتی است یا سیاست جنایی قانونی و قضایی در تزاحم دو امر مهم یعنی ضرورت تامین نظم عمومی از یک سو و حفظ کیان خانواده مجرم از سوی دیگر قرار می گیرد و از میان آن دو، امر اخیر را مصحلت مهم تر تلقی می کند و بر این باور است که از رهگذر تامین مصلحت دوم، مصلحت اول نیز قابل حصول است؛ بدین جهت هم از سرایت آثار نامطلوب مجازات به خانواده مجرم پیشگیری می کند و هم با «خانواده درمانی» سبب بازپروری بزهکار و پیشگیری از تکرار جرم وی و مآلا تامین نظم عمومی می گردد.
    کلیدواژگان: جرم شناسی، قانون، بزهکار، تخفیف مجازات، خانواده درمانی
  • ناصر حکمت نیا، سیدمحمدحسین کاظمینی صفحه 68
    شناخت «مساله» در پژوهش های مربوط به حوزه خانواده، دارای دو رکن مهم است؛ یکی این که آیا اساسا مساله ای در حوزه مورد بررسی وجود دارد یا پژوهشگر دچار توهم وجود مساله شده است. دیگر این که بر فرض وجود مساله، سنخ آن چیست. برای پی بردن به وجود مساله، لازم است محیط علمی فرهنگی خانواده شناخته شود. در همین راستا شناخت پارادایم حاکم، تشخیص مکتب فکری مرتبط با مساله و نظریه علمی که خاستگاه مساله واقع شده نیز ضرورت دارد. همچنین برای شناخت مساله لازم است به تحلیل جنبه های کاربردی رفتاری مساله، مانند حوزه دانش و نظام رفتاری مربوط به آن نیز پرداخت. در سنخ شناسی مساله امور مختلفی چون بررسی ماهیت شناختی یا غیرشناختی مساله، شناخت حقوق و آزادی ها، تحلیل کارکردها، آثار و پیامدها و تعیین سیاست گذاری، اصول، قواعد و مقررات حقوقی ضرورت دارد. مقاله حاضر به بررسی موارد یادشده که از ضروریات تالیف یک مقاله پژوهشی است، می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق، خانواده، پژوهش، مساله، پارادایم، مکتب فکری، نظریه علمی، نظام رفتاری
  • عاطفه عباسی صفحه 96
    تلاش های جهانی در راستای حمایت از کودک به عنوان آسیب پذیرترین عضو خانواده، منجر به تصویب کنوانسیون حقوق کودک گردید که ایران در سال 1372 طی ماده واحده ای به شرط عدم مغایرت مفاد آن سند با موازین شرعی و حقوق داخلی به آن پیوست. در خصوص نحوه الحاق ایران به این سند جهانی، انتقادهایی مطرح شده است که تعیین حق شرط کلی را مغایر اهداف کنوانسیون و مانعی در جهت عدم تحقق مندرجات آن می داند. از این رو مقاله حاضر به دنبال پاسخ این دو سوال است که آیا نظام حقوقی ایران در حوزه حقوق کودک، با کنوانسیون مزبور مطابقت دارد؟ و در صورت منفی بودن پاسخ، آیا می توان راهکاری جهت انطباق آن با کنوانسیون حقوق کودک یافت؟ علی رغم تصویب قوانین متعدد در حوزه های مختلف این کنوانسیون در نظام داخلی ایران، هنوز برخی کاستی ها در نظام مذکور و عدم تصویب تغییرات پیش بینی شده در لوایح قضایی دیده می شود. این مقاله ضمن برشمردن نقاط ضعف و قوت، راه کارهای اصلاحی لازم را جهت حل تعارض احکام کنوانسیون با نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: کنوانسیون، کودک، حقوق کیفری، حقوق اساسی، حقوق مدنی، قوانین داخلی، موازین اسلامی
  • زهرا قدسی، ابوالحسن مجتهد سلیمانی صفحه 118
    تاثیر جرایم رایانه ای علیه عفت و اخلاق در حریم خانواده، شناخت مشکلات قانونی مربوط به آن و ارائه راه کار برای حل آن ها از ضرورت های پژوهشی در عرصه فقه و حقوق خانواده است. حوزه هایی که جرایم علیه عفت و اخلاق در آن رخ می دهد، عبارتند از: تهیه، انتشار و تجارت صور قبیحه، توهین و افترا و نشر اکاذیب رایانهای، دعوت افراد به انجام اقدامات مجرمانه و خلاف اخلاق در فضای مجازی، قوادی، پورنوگرافی یا هرزه نگاری، اشاعه فحشا و منکرات، آموزش ارتکاب جرم و روابط نامشروع. مهمترین این جرایم، قوادی و پورنوگرافی است؛ زیرا سایر جرایم یاد شده، در واقع زیر مجموعه این دو جرم قرار می گیرند. نظر به اهمیت جرایم مذکور، مقاله حاضر دو جرم قوادی و پورنوگرافی را به طور خاص مورد بررسی قرار می دهد و با تمسک به قواعد مختلف فقهی، حرمت این جرایم را ثابت می کند و در نتیجه بر ضرورت این موارد تاکید می نماید: تعمق بیشتر در مفاد قانونی که از گذشته تاکنون برای این جرایم وضع شده است و رفع ناهماهنگی آن ها، تناسب مجازات این جرایم با گستره جرم، تشدید مجازات مجرمانی که مستقیما کودکان و نوجوانان را هدف قرار می دهند به منظور دفاع از حقوق کودکان و نوجوانان، و قانونمندتر کردن استفاده از رایانه و اینترنت.
    کلیدواژگان: جرم، رایانه، اینترنت، قوادی، پورنوگرافی(هرزه نگاری)، عفت، اخلاق
  • فهیمه ملک زاده صفحه 139
    در اسلام، از سویی استقلال مالی و کسب و کار زن پذیرفته شده و از سوی دیگر ریاست زوج بر خانواده و حق تمکین او محدویتی برای زوجه در اشتغال ایجاد کرده است؛ به گونه ای که زوجه بدون اذن زوج نمی تواند از خانه خارج شود یا به مشاغلی پردازد که با مصالح خانواده یا حیثیت خود و همسرش منافات داشته باشد. این تناقض ظاهری که در قوانین ایران هم دیده می شود، مساله پژوهشی مقاله حاضر است که نویسنده طی آن با استناد به متون اسلامی و نصوص قانونی نشان می دهد که در حقیقت، تناقضی میان حق زوجه بر اشتغال و حق زوج بر تمکین وجود ندارد و هر یک از این حقوق ناظر به جنبه هایی از زندگی و تامین کننده مصلحت هایی بر روابط خانوادگی است و البته راه حل های شرعی و قانونی هم وجود دارد که نمی گذارد زوج از حق خود بر تمکین سوء استفاده کند و حقوق انسانی زوجه را در اشتغال از وی سلب نماید. شرط ضمن عقد نکاح یکی از این راه هاست.
    کلیدواژگان: حقوق، زوج، زوجه، اشتغال، تمکین، شرط ضمن عقد
  • سهیلا محسنی نژاد صفحه 163
|
  • Mahya Saffarinia Page 5
    The family is the natural, fundamental unit of human relations and has always been regarded as significant. Over time, changes in human relations have given rise to changes in the definition of the family, the duties and obligations therein, the principles governing it, the influence of the family on individual or social phenomena, as well as in other various issues. Thus, at present, this issue constitutes a major focus in research. In view of the importance of the subject, the present paper seeks to answer the following basic questions: What is the relationship between the institution of family and parent's employment in international documents? What technical, legal changes have taken place in the relevant international documents? The author analyses and evaluates some of the most important international legal documents which are directly associated with the topic, and presents a brief review of the impact of international documents on national legislation of various countries in connection with employment and with a particular focus on family. In addition, it looks at some of the potential harmful outcomes and achievements.
  • Seyed Abolqassem Naqibi Page 23
    Family jurisprudence rules are a set of rules that either form the basis of certain family law rules and regulations, or have a direct bearing on these rules. Family jurisprudence rules fall under two categories, general and specific. The term ‘general rules’ signifies those rules that apply not only in family law, but also in other daily affairs (mu’âmalât) and religious practices (ebâdât), such as the principles of ‘no harm’ (lâ dharar) and ‘no malicious damage’ (lâ haraj), and prerequisite /proviso. On the other hand, rules such as fostering and farâsh (marriage/intercourse), no harm and prerequisition (proviso) are merely used in family law and are considered specific to family law. This paper presents the most important general and specific rules and approaches and their applicability in Iranian family law. Some family law provisions such as ‘the right to revert’ (ruju’) and ‘divorce’ (itlâq baid min akhz bil sâq) fall under family jurisprudential law. The compilation of jurisprudential rules and regulations and the identification of their application make possible the constitution of judicial procedures in cases that lack letters of statute.
  • Homa Davoodi Page 48
    According to criminologist point of view it is necessary to penalize the offender. Nevertheless there are some criminal rules which, in certain circumstances, reduce the severity of punishment. Sometimes in special cases some privileges are granted to the offender which negates the nature of penalties and sometimes it makes his pain less severe. According to laws and judicial procedure, being encumbered with a large family can be a factor to mitgate the punishment or some privileges will be granted to the offender. This raises the question as to whether the encumberment with family is a factor for escaping punishment or causes the perpetrators to misuse such condition. Judicial and criminal law policy face two critical issues: whether to secure public order or to support the offender's family, but the latter issue is considered of more importance and it is believed that by securing family, the other objective can be achieved. Therefore it prevents undesirable and adverse effects of punishment on offender's family. Also family therapy helps to correct the offender and prevents the repetition of crime and ultimately public order is ensured.
  • Mahmoud Hekmatnia, Seyed Mohammad Hossein Kazemaini Page 68
    Family issues rest on two important pillars: the first is establishing whether there is an issue in the family, or whether the issue is being raised by the researcher. Secondly, assuming that there is a family issue, its type needs to be determined. In order to determine the existence of an issue, it is necessary to know the academic and cultural environment of the family and therefore the dominant paradigm, in order to understand the researcher’s school of thought and his scientific approach. Moreover, in order to diagnose the issue it is also necessary to address the practical aspects of such as knowledge and behavioral patterns. In addition the relevant legal rules and freedoms, functional analyses, effects and consequences, policy-making, principles, legal rules and regulations also need to be determined.
  • Atefeh Abbasi Page 96
    The convention on the rights of the child (CRC) recognizes the family as the natural entity that best protects children as the most vulnerable family members. International efforts led to the ratification of CRC, which Iran joined in 1993 (1372) on condition that the provision of the documents is not in contradiction with Islamic and national civil law. Criticisms have been levelled against the adherence of Iran to this global convention, which views that the exercising of these rights is in contrary to the convention objectives and constitutes an obstacle to the realization of its contents. In the light of the above, this paper seeks to identify statutory provisions that prove that the Iranian legal system is compatible with the convention with respect to children’s rights, and if not, to ascertain whether any mechanism is in place to ensure its compatibility with the CRC. Despite the ratification of civil laws in the Iranian judicial system, this convention still faces shortcomings within the above mentioned system, with some anticipated changes in judicial bills have yet to be ratified. After reviewing points of weakness and strength, this paper looks at mechanisms for the convention rules, which are in keeping with the judicial system of the Islamic Republic of Iran.
  • Zahra Qassemi Abolhassan, Mojtahed Soleimani Page 118
    The effect of computer crime against family decency and morality, the identification of related legal problems and the formulation of solutions for such problems constitute a major research focus in the jurisdiction of family law and jurisprudence. The areas in which cybercrime against family sanctity and decency are committed include: the preparation, distribution and the trading of obscene pictures; insult and slander; publication of distorted news; defamation; internet fraud; incitement to criminal and immoral acts in violation of morality in cyberspace; procurement of women for prostitution; pornography; dissemination of fornication and indecent acts; and incitement to crime and illicit relationships. The most significant of these crimes are procurement of women for prostitution and pornography, because the other crimes mentioned above fall under the subset of these two crimes. Owing to the significance of these crimes, the present paper examines two crimes, namely procurement of women for prostitution and pornography, and by adhering to the rules of jurisprudence proves their legal prohibition.
  • Fahemeh Malekzadeh Page 139
    Islam has recognized the wife’s right to work and have financial independence, yet on the other hand the husband’s authority upon the family and his right to be obeyed, has restricted the wife’s right to work. According to Iranian law and Islamic principles the wife cannot leave the home without her husband’s permission nor do jobs which are in conflict with the interests of the family. These so called contradictions in Iranian law is the topic of research of the present article wherein the author, based on Islamic jurisprudence and Iranian law, tries to prove that no such contradictions exist between the woman’s right to work and her obligation to obey her husband. In fact each of these rights is related to some aspects of life in order to protect family relations. But certainly there are some laws and Islamic principles which do not allow the husband to abuse his rights and deprive the wife of her legal human right to work. One of the solutions to limit the husband’s rights is the marriage proviso.