فهرست مطالب

زبان پژوهی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1390)

نشریه زبان پژوهی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا ابوالحسنی، آتنا پوشنه صفحه 1
    در این مقاله، بر اساس فرایندهای واژه سازی بائر (1983) در هسته نظری پژوهش، فرایندهای واژه سازی را در برخی متون سیاسی روزنامه ها در دو دهه 1340 و 1370ش بررسی و مقایسه کرده ایم. این تحقیق به روش توصیفی و تحلیلی، و با استفاده از دو شیوه آماری توصیفی (جدول ها و نمودارها) و استنباطی (آزمون خی دو) انجام شده است. بررسی ها و شواهد آماری بیانگر آن است که در این دو دهه، میان توزیع فرا وانی فرایندهای قرض گیری، ترجمه قرضی، ترخیم، تبدیل و تکرار در ژانر سیاسی مطبوعات، تفاوت معناداری وجود ندارد؛ در حالی که میان توزیع درصد فرا وانی فرایندهای ترکیب، اشتقاق، ترکیب - اشتقاق و سرواژه سازی در دو دهه یاد شده تفاوتی معنادار دیده می شود. از آنجا که بائر تنها به فرایندهای واژه سازی در زبان انگلیسی پرداخته و تعدادی از فرایندهایی که در زبان فارسی به کار می روند، در این چهار چوب جای نگرفته اند و از سوی دیگر، در مقاله حاضر، بررسی این فرایندها در مطبوعات فارسی زبان مورد نظر است، به ذکر فرایندهای واژه سازی در زبان فارسی نیز توجه کرده ایم.
    کلیدواژگان: فرایندهای واژه سازی، ترکیب، اشتقاق
  • کیوان زاهدی، لیلا شریفی صفحه 33
    در این پژوهش، صمن بیان اهمیت اختصار سازی و ویژگی های آن در زبان فارسی، با ذکر نمونه هایی از خط میخی فارسی باستان و خط پهلوی، قدمت این فرایند واژه سازی را در زبان های ایرانی نشان داده ایم و با معرفی دو اصل اقتصاد و کم کوشی و رابطه آنها با زبان، و نیز بیان دیدگاه زیف (1949) و مارتینه (1962)، این فرایند را توجیه پذیر دانسته ایم. اصل اقتصاد نقش بسیار مهم و تعدیل کننده ای در زبان دارد؛ به طوری که هر گونه تغییر غیر اقتصادی که در صرف انرژی و تلاش، هزینه زیادی را بر نظام تحمیل کند و مانع فهم باشد، به طور خودکار حذف و یا از آن اجتناب می شود. طبیعت اقتصاد، معیاری برای تنظیم تمامی جنبه های رفتار بشری است و اصل کم کوشی آن را کنترل می کند. در یک فرایند پویا مثل تغییر زبانی، کلمه ها پیوسته در حال کوتاه شدن، پس و پیش شدن، حذف شدن، قرض گیری و دگرگونی معنایی هستند. این رخ داد در تمامی زبان ها طبیعی است و زبان فارسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این مقاله، با ذکر نمونه هایی از اختصار ات حک شده بر سکه های ایران باستان و اختصار ات هزوارشی نشان می دهیم که جد زبان امروزی ما از این فرایند واژه سازی به خوبی بهره می گرفته است.
    کلیدواژگان: اختصار، اصل اقتصاد، اصل کم کوشی
  • ناصر قلی سارلی، طاهره ایشانی صفحه 51
    انسجام و پیوستگی متن از جمله مسائلی است که تحلیلگران متن همواره به آن توجه کرده اند. در مقاله حاضر می کوشیم بر اساس نظریه تکامل یافته انسجام هلیدی و حسن در سال 1985، و مفهوم هماهنگی انسجامی که رقیه حسن آن را در سال 1984 مطرح کرد، عوامل انسجام، هماهنگی انسجامی، پیوستگی و همچنین کاربست این نظریه در یک داستان کمینه فارسی را بررسی کنیم. در نتیجه کاربست نظریه این دو زبان شناس در می یابیم که با شناخت این الگوی جدید انسجام و هماهنگی انسجامی می توان آن را در هر متن- اعم از ادبی و غیر ادبی- به کار گرفت؛ نکته درخور توجه آن است که با استفاده از هماهنگی انسجامی می توان درجه انسجام و پیوستگی متون را از نظر کمی مقایسه کرد.
    کلیدواژگان: انسجام، پیوستگی، هماهنگی انسجامی، گذرایی، تعامل زنجیره ای
  • بتول علی نژاد، الخاص ویسی صفحه 79
    در این مقاله، رابطه بین مشخصه های نوایی همچون تغییر های دامنه زیر و بمی با نقش های کاربرد شناختی آنها را در تعامل های گفتاری بررسی کرده ایم و در چهارچوب مدل پیرهامبرت (1980)، تغییر بسامد اصلی را برای ایفای نقش های کاربرد شناختی خاص در گفتار زبان فارسی، مورد تحلیل قرار داده ایم. گفتنی است که این مطالعه جنبه آماری ندارد و در حد معرفی نقش های کاربرد شناختی بسامد اصلی در گفتار انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تغییر های زیر و بمی افتان و خیزان با بیان ساخت اطلاع (نو/ کهنه)، توان منظوری جمله، پیش انگاری و انتقال نوبت در مکالمه در زبان فارسی همگرایی دارد.
    کلیدواژگان: اطلاعات کاربرد شناختی، کلید های اکوستیکی، مشخصه های نوایی، بسامد اصلی، پیرهامبرت
  • حمیدرضا کسیخان صفحه 105
    در مقاله حاضر، به بررسی این مسئله پرداخته ایم که آیا می توان رمان معروف طبل حلبی، اثر گونتر گراس را طبق آنچه بیشتر ادعا می شود، یک اثر رئالیسم جادویی نامید. بررسی تطبیقی عناصر تشکیل دهنده سبک هنری- ادبی به کار رفته در این رمان و مقایسه آن با مولفه های به کارگ رفته در رمان یک صد سال تنهایی از گابریل گارسیا مارکز، به ویژه درباره به کار نگرفتن عنصر خموشی نویسنده و نیز به دلیل نبود دو عنصر قلت و آنیت، نشان می دهد که نمی توان طبل حلبی را در زمره آثار رئالیسم جادویی قرار داد.
    در این پژوهش، با استفاده از روش دقیق خوانی و مقایسه با رمان یک صد سال تنهایی مارکز، و نیز روش تمثیل و نمونه آوری، بخش ها یی از متن هر دو رمان را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده ایم که تنها ویژگی شاخص و روشن رئالیسم جادویی، یعنی خموشی نویسنده، در رمان گراس، آشکارا نادیده گرفته شده است؛ علاوه بر آن، وجود تردیدی پایدار و پیوسته در طول اثر، سرانجام اعتبار رئالیسم جادویی بودن آن را مخدوش و منتفی می کند.
    بر اساس گفته معروف فرانتس رو درباره حیات پنهان نیروهای خارق العاده در جهان پیرامون، دو نتیجه به دست می آید: نخست، عنصری جدید که آن را قلت نامیده ایم. مراد از این عنصر آن است که رخ داد های غیر عادی و ماوراءالطبیعه نمی توانند پیاپی و به تناوب رخ دهند؛ دوم آنکه این گونه وقایع باید به فوریت و آنیت ظاهر شوند و بی درنگ پایان یابند؛ بنابراین، کنترل شدنی نیستند؛ حال آنکه در این رمان، قدرت حیرت انگیز اسکار نه تنها بار ها استفاده می شود، بلکه در هر زمان که وی اراده کند، در دسترس و کنترل شدنی است.
    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، خموشی نویسنده، تردید پایدار، قلت، آنیت
  • زهره نفیسی، مهدی نوروزی خیابانی صفحه 127
    درپی پیشرفت نظریه های جدید یادگیری در سطح جهان، متخصصان تعلیم و تربیت و نیز معلمان و استادان این رشته به آزمودن و بررسی روش های نوین در کلاس درس علاقه مند هستند. به نظر می رسد از میان همه روش های نوین آموزش و ارزش یابی ، کار پوشه به عنوان یک روش یادگیری سازندگی گرا در تقویت جنبه های گوناگون یادگیری ، مورد توجه واقع شده است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان تاثیر روش ارزش یابی کار پوشه بر مهارت خواندن و درک مفاهیم زبان دوم در دانشجویان دانشگاه می باشد. شرکت کنندگان در آزمون، دو گروه از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته زبان و ادبیات انگلیسی هستند. بررسی نتایج آماری علاوه بر بررسی محتوایی مصاحبه انجام شده، بیانگر آن است که درست کردن کار پوشه با محتوای نمودار های مفهومی برای دانشجویان مفید می باشد. نتایج این تحقیق، استفاده از کار پوشه را به عنوان ابزاری آموزشی برای پیش برد فرایند یادگیری و تقویت مهارت خواندن و درک مطلب، و نیز افزایش سطح علمی دانشجویان پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: سازندگی گرایی، ارزش یابی کار پوشه، نمودار مفهومی، خواندن و درک مفاهیم
  • محمد نگارش، افسانه هادی زاده صفحه 149
    در این مقاله، پدیده بینامتنی قرآنی و مفاهیم آن را در نمونه هایی از شعر ابو تمام بررسی می کنیم، روابط و کنش دوسویه بین قرآن و متن شعر این شاعر را نشان می دهیم و تاثیر آن را در تولید معنا بیان می کنیم. پدیده بینامتنی قرآنی دارای جنبه های هنری و شیوه های سبک شناسی گوناگونی است. در این پژوهش، نوع ارتباط شاعر را با قرآن نشان می دهیم و بر مبنای نوع کارکرد، شکل های متفاوتی از بینامتنی قرآنی را تحلیل می کنیم تا کنش خلاق میان قرآن و متن شعر را مجسم کنیم؛ علاوه بر آن، تکنیک های متنوع بینامتنی را در بافت شعری بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: بینامتنی، قرآن، ابو تمام، عبارت، واژه، اسم خاص
|
  • Z. Abolhasani, A. Pooshaneh Page 1
    Considering word-formation processes introduced by Bauer (1983) as its main theoretical core, this study investigates word-formation processes in some political text of newspapers in 1340s & 1370s AP and compares these processes in these two decades. This study is an analytical descriptive research using both Statistic-Descriptive (tables and diagrams) and inferential (chi-square test) methods. Empirical investigations and evidence suggest that there is no significant difference between frequency distribution of borrowing, loan translation, clipping, conversion, and reduplication processes in political genre of press in two aforesaid decades. However, there is a significant difference between frequency distribution of compounding, derivation, compounding derivation, and acronym processes in 1340s and 1370s AP. Since Bauer has only considered word-formation processes in English and there are some processes in Persian language which may not be included in this framework, and Persian press is the corpus of this study, therefore word formation processes in Persian language is regarded in the present research.
  • K. Zahedi, L. Sharifi Page 33
    Indicating the importance of abbreviation production and its characteristics in Farsi, The present study is to show the history of word formation process in Iranian languages through exemplification of ancient Persian Cuneiform and Pahlavi scripts. Moreover, it justifies this process by introducing principles of Economy and Least Effort and their relation with language, and also remarking viewpoint of Zipf (1949) and Martinet (1962). This study concludes that Economy principle has so important and regulatory role in language that each non-economic change which force an extravagant expenditure on the system and is an obstacle in comprehension will be removed or prevented. Economy is naturally a regulatory criterion for all aspects of human behavior which is controlled by the Least Effort principle. In a dynamic process such as language change, words are subject to shortening, displacement, deletion, borrowing and semantic change. It is a natural event in all languages and Farsi is not excluded. Presenting samples of abbreviations carved on ancient Iranian coins and Hozvāreš abbreviations, the present study also suggests that the ancestor of our today language employed such word formation process in a good manner.
  • N. Gh. Sarli, T. Ishany Page 51
    The cohesion and the coherence of a text are the aspects that are always considered by analysts of texts. In this research, we are to investigate cohesion, cohesive harmony, coherence and also usage of this theory in a minimal Persian story based on Halliday and Hasan's theory that has been completed by Hasan and Halliday in 1985 and the concept of "cohesive harmony" introduced by Hasan in 1984. Using this theory, we concluded that by knowing this new method of cohesion and cohesive harmony, it is possible to use it in any literary and non-literary texts; especially by the cohesive harmony we can compare the quantitative degree of cohesion and coherence of texts.
  • B. Alinezhad, E. Vaysi Page 79
    This article presents an analysis of the correlation between pitch range and their pragmatic functions in conversational interactions in Persian. The present research is based on Pierrehumbert (1980) model and analyses changes of the fundamental frequency in order to play certain pragmatic functions in Persian speech. It should be mentioned that this study has no empirical aspect and it is confined to the pragmatic functions of the fundamental frequency in speech. Findings of the research show that there is convergence between rising and falling variations of pitch range and stating information structure (new/old), illocutionary force of the sentence, presupposition and turn-taking in conversation in Persian.
  • H. R. Kasikhan Page 105
    This article brings this question into focus that whether or not it is correct to classify Gunter Grass’s The Tin Drum as a work of magical realism, as what it is generally claimed. A comparative scrutiny on the elements of this artistic-literary style used in this novel and elements used in Gabriel Garcia Marquez’s “One Hundred Years of Solitude”, shows that the “The Tin Drum” is not a magical realism novel, particularly because of absence of Authorial Reticence and concepts of “paucity” and “Momentariness”. Sustained Hesitation indicate that contrary to the advertisement of certain sources and publishers, this novel in certain circumstances, contradicts and opposes these two indispensable elements of magical realism. Using close reading technique and comparing elements of magical realism employed in The Tin Drum with those used in Gabriel Garcia Marquez’s One Hundred Years of Solitude, and also through the exemplification and providing excerpts from the texts of both novels, it is inferred that the only distinctive feature of magical realism, i.e. authorial reticence, has been explicitly neglected and overlooked. Furthermore, the presence of Sustained Hesitation through the text has blemished the magic realism validity.Moreover, based on Franz Roh’s famous statement regarding the surreptitious and occult life of supernatural forces around us, two conclusions are drawn: firstly, there is a new element namely paucity, implying that extraordinary and supernatural events could not occur incessantly and frequently. Secondly, such events should happen momentarily and promptly and end immediately and consequently, they should not be controllable. Whereas in this novel, not only Oskar’s magic power is used frequently, but also is controllable and in-access at any time he wishes.
  • Z. Nafisi, M. Nourozi Khiabani Page 127
    By advancement of learning theories throughout the world, educationalists, teachers and researchers in this field are willing and eager to test new approaches in the classroom. Among all the new theories of teaching and assessment, it seems that portfolio as a constructivist learning approach has gained popularity in reinforcing different aspects of learning. This research aims to investigate the effect of portfolio assessment on university students’ L2 reading comprehension. The participants included two groups of BA students majoring in English Literature. The results of statistical analysis and content analysis of semi structured oral interview revealed that constructing portfolios with concept maps as their artifacts has been useful for students. The result of this research suggests the use of portfolio as a learning instrument in the advancement of learning process and empowering reading comprehension skill, in addition to increasing content knowledge of the students.
  • M. Negaresh, A. Hadizadeh Page 149
    This article is to investigate Quranic intertextuality and its concepts in some samples of Abo-tammam`s poems. Its purpose is also to indicate the relationships and interaction between Quran and Abo-tammam`s poem and their effect on the meaning production; because this phenomenon includes artistic aspects and methods of stylistics. On this basis, this article tries to show the type of relation between the poet and Quran and analyses different kinds of Quranic intertextuality based on their functions in order to portray the creative interaction between the Quran and poet’s writings. Moreover, various intertextual techniques are reviewed in the poetical context.