فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و یکم شماره 2 (تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و یکم شماره 2 (تابستان 1390)

  • 392 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمد مهدی الشریف صفحه 1
    تقسیم ید به امانی و ضمانی تمهیدی است که از سوی مقنن برای تعیین میزان مسئولیت متصرف مال غیر اندیشیده شده است. تحقق ید ضمانی موجب می شود متصرف ضامن عین و منافع مال گردد. اما بر خلاف تصور رایج مراد از عدم ضمان امین عدم ضمان نسبت به تلف و نقص قهری عین است و ضمان وی نسبت به منافع بر اساس تراضی مبنای تسلیم مال معلوم می شود. در فرضی نیز که بر اثر تعدی یا تفریط ید امین به ید ضمانی مبدل می شود، بر خلاف سایر موارد ضمان ید، متصرف تنها نسبت به تلف عین ضامن است و به دلیل تراضی پیشین طرفین در باب منافع، دلیل ید در خصوص منافع با مانع روبرو است و کماکان تراضی مبنای تسلیم مال، داور طرفین در باب منافع خواهد بود. مثلا تقصیر مستعیر تنها موجب ضمان عین شده نه ضمان منافعی که وی مجاز در انتفاع از آن بوده است.
    کلیدواژگان: امانت، ضمان، منافع مستوفات، منافع غیر مستوفات، تعدی، تفریط
  • علی انصاری، حجت مبین صفحه 21
    رویه قضایی به ویژه در معنای خاص آن که الزام آور شمرده می شود، یکی از منابع مهم حقوق به شمار می رود. در این مقاله با بررسی تعدادی از آراء هیات عمومی دیوان عدالت اداری در ارتباط با سازمان تامین اجتماعی، به اختصار به برخی از ایرادات وارد بر عملکرد سازمان تامین اجتماعی و دیوان عدالت اداری اشاره می شود. می توان گفت وضع قواعد آمره یا گسترش محدوده قوانین و مقررات به وسیله بخشنامه و عدم رعایت تشریفات در تصویب آئین نامه ها، مهم ترین ایرادات وارد بر عملکرد سازمان تامین اجتماعی در تنظیم بخشنامه ها بوده است. از جمله مهم ترین ایرادات وارد بر عملکرد دیوان عدالت اداری هم می توان به لفظ گرایی در تفسیر قوانین، عدم توجه به اصول حقوقی به ویژه اصول حقوقی حاکم بر تامین اجتماعی، عدم توجه به مقررات قانونی و اختیارات قانونی سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: رویه قضایی، حقوق تامین اجتماعی، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، قواعد آمره، تفسیر لفظی
  • محسن برهانی صفحه 41
    قانون مجازات اسلامی متاثر از فقه بر مرتد به عنوان یکی از مصادیق مهدورالدم، احکام خاص کیفری بار کرده است. «استحقاق قتل» و «مستحق قتل بودن» عناوینی هستند که در قالب آنها مجازات قتل عمد تغییر یافته و قصاص ساقط می شود. یکدست شمردن تمامی مصادیق مهدورالدم در احکام مختلف از اشتباهاتی است که برخی مرتکب شده اند. در این مقاله به اثبات رسیده است که براساس احکام فقهی، مرتد مهدورالدم نسبی است و تنها حاکم اسلامی می تواند به مجازات وی اقدام کند و اگر سایرین مرتکب قتل وی شوند رفتار ایشان از نظر حقوقی مشمول علل موجهه و معاذیر قانونی نیست؛ بلکه معاذیر قانونی مخففه نهادی است که در این زمینه مورد پذیرش قانون گذار قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مرتد، مهدورالدم نسبی، مهدورالدم مطلق، تعزیر، قصاص، معاذیر قانونی مخففه
  • حمید بهرامی احمدی صفحه 59
    حقوق اروپا و از جمله حقوق فرانسه فرزند حقوق رم است. در حقوق رم تقصیر به عنوان مبنا و معیار مسئولیت مدنی شمرده می شد. نظریه تقصیر از طریق حقوق رم در قانون مدنی فرانسه و از آنجا در قوانین مدنی دیگر کشورها رسوخ و قانون مسئولیت مدنی ایران نیز تحت تاثیر آن قرار گرفت. در حقوق اسلام (و به تبع آن قانون مدنی) به فرموده پیامبر (ص) لاضرر یا مبنای نفی ضرر به عنوان یک اصل پذیرفته شده و مسئولیت مدنی بر نفی ضرر بنیان گرفته است. در حقوق اروپا نیز به تدریج نارسایی نظریه تقصیر حقوقدانان و رویه قضایی را وادار کرد که به سوی مسئولیت بدون تقصیر روی آورند و به مبنای نفی ضرر نزدیک شوند. در این مقاله سیر این تحول مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اثبات حکم، تقصیر، لاضرر، مسئولیت محض
  • محمد جواد رضایی زاده، منصور پرکاله صفحه 75
    اشخاص حقوقی حقوق عمومی، برای اجرای صلاحیت های خود ناگزیر به انتخاب و استخدام افراد از میان داوطلبان ورود به خدمت هستند. البته اختیار انتخاب داوطلبان به علت حق مشارکت شهروندان در اداره امور عمومی و حق برابری در دسترسی به مشاغل عمومی، مطلق نیست. این امر باید بر اساس ضوابط و معیارهایی جهت تضمین حقوق شهروندان صورت گیرد. در این نوشتار، ابعاد حقوقی ضوابط و معیارهای استخدام عمومی و چگونگی تامین مفهوم «برابری فرصت های استخدامی» در ایران و کانادا بررسی شده است. این مطالعه نشان می دهد که با وجود تلاش های فراوان در تحقق برابری فرصت های استخدامی، همچنان توجه بیشتر قانونگذاران و مراجع قضایی هر دو کشور به این موضوع ضروری است.
    کلیدواژگان: برابری فرصت های استخدامی، قوانین استخدامی ایران، قانون برابری استخدامی کانادا
  • عبدالحسین شیروی، مهدی نظرنژاد صفحه 95
    اغلب کشورها برای توسعه صادرات و دستیابی به بازارهای خارجی اعطای یارانه های صادراتی را در برنامه های اقتصادی خود قرار داده اند. اعطای یارانه معمولا بوسیله دولتها و اشخاص عمومی صورت می گیرد که می تواند باعث ورود خسارت به صنایع کشور وارد کننده شود و یا روند تجارت آزاد را مختل کند. سازمان تجارت جهانی که بر آزادی تجاری و رقابت منصفانه استوار است، یارانه های صادراتی را تحت کنترل قرار داده و برخی از آنها را ممنوع و برخی را قابل مقابله و تعقیب قرار داده است. جمهوری اسلامی ایران در خرداد 1384 به عضویت ناظر سازمان تجارت جهانی درآمد و در مسیر عضویت دائم به آن سازمان قرار دارد. در مقاله حاضر ضمن بررسی مقررات کشور که ناظر به اعطای یارانه های صادراتی است، مطابقت این مقررات با الزامات سازمان تجارت جهانی در خصوص رقابت منصفانه و ممنوعیت اعطای یارانه های صادراتی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، موافقتنامه یارانه ها و اقدامات جبرانی، تجارت آزاد، یارانه ها، مقررات صادراتی
  • محمود صابر، نسرین طباطبایی حصاری صفحه 115
    نهاد ثبت به عنوان اساسی ترین نهادی که تضمین کننده امنیت اقتصادی، حقوقی و قضایی جامعه است، مورد توجه جوامع بشری بوده و همین امر سبب شده تا هر جامعه ای با توجه به شرایط اجتماعی خود با اقتباس از یکی از نظام های ثبت املاک در جهت دستیابی به این امنیت تلاش کند. لیکن عدم توجه و شناخت آثار و اهداف ثبت املاک و در نتیجه، نقض این اهداف و آثار چه در وضع قانون و چه در رویه عملی سبب شده است که نظام ثبت املاک کارآمد نباشد و نیازهای جامعه را برآورده نسازد. بعلاوه عدم توجه به این آثار و اهداف سبب بروز اختلاف نظرهایی در خصوص تفسیر و اعمال مقررات ثبتی شده و سبب ایجاد معضلات بسیار در قلمرو معاملات املاک شده است. در مقاله حاضر سعی شده تا با توجه به نکات مزبور، آثار حقوقی و اقتصادی نظام ثبت املاک مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ثبت املاک، آثار حقوقی، آثار اقتصادی
  • محمدحسن صادقی مقدم، محمد نوروزی صفحه 131
    به منظور آگاهی از وضعیت شرکت های پذیرفته شده در بورس، این شرکتها مکلف هستند وقایع مهم و تاثیر گذار بر قیمت اوراق بهادار خویش را فورا برای تمام سرمایه گذاران افشا کنند و در پایان هر سه ماه نیز گزارش عملکرد خویش را که در واقع مروری بر فعالیت شرکت در آن دوره و برآیند آن است، در اختیار عموم قرار دهند. البته، هنگامی که ارائه اطلاعات به بورس موجب ورود زیان قابل توجه و جبران ناپذیر به شرکت های حاضر در این بازار شود، شرکت های بورسی می توانند به طور موقت از ارائه اطلاعات خودداری کنند، به شرط آنکه در خلال این مدت نهایت تلاش خود را برای محرمانه باقی ماندن این اطلاعات انجام دهند. مقاله حاضر در پی آن است تا با بررسی نظام افشای اطلاعات در بورس ایران و مقایسه آن با حقوق آمریکا و انگلستان، نواقص کنونی این نظام را برای اصلاحات آینده به قانون گذار ایرانی گوشزد کند.
    کلیدواژگان: اطلاعات مهم، افشای فوری، شایعه، معافیت از افشا، حفاظت از اطلاعات
  • محمود کاظمی صفحه 151
    در حقوق ایران، دعاوی مسئولیت مدنی پزشکی بر مبنای قواعد سنتی مسئولیت مدنی حل و فصل می شود و در این باره قانونی خاص وجود ندارد. در حالی که در نظام های حقوقی جهان (به ویژه حقوق فرانسه) نظام مسئولیت مدنی پزشکی تحولاتی چشمگیر داشته است. این تحولات به سمت جبران هر چه بیشتر خسارت وارد بر قربانیان حوادث پزشکی بوده است؛ به گونه ای که به موجب قوانین خاص، نظام های خاص جبران خسارت ایجاد شده است. در حقوق ما نیز مقتضای تحول موجود است. در این مقاله ضمن بررسی سیر تحول مسئولیت مدنی پزشکی در حقوق فرانسه (به عنوان یکی از جدید ترین نظام های حقوقی جهان که قرابت بیشتر با نظام حقوقی اسلام دارد)، تلاش می شود ضرورت و مبانی تغییر در نظام مسئولیت مدنی پزشکی در حقوق ایران و ایجاد نظام خاص جبران خسارت ناشی از حوادث پزشکی تبیین شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت نوعی پزشکی، تعهد ایمنی، تقصیر مجازی پزشکی، صندوق تضمین خسارت، نظام خاص جبران خسارت
  • عباس کریمی، حمیدرضا پرتو صفحه 169
    ممکن است استناد دوباره به دلایلی که در دادرسی گذشته به درستی آنها رسیدگی شده است مفید یا ضروری باشد. این امر به ویژه زمانی اهمیت پیدا می کند که عرضه دوباره دلیل در دادرسی دیگر متعذر یا متعسر شده باشد. در این مقاله در پی کشف تکلیف دادگاه در مواجهه با دلایلی هستیم که در گذشته و در دادرسی دیگر مورد ارزیابی قرار گرفته اند. آیا محکمه رسیدگی کننده مکلف به تبعیت از نظر دادگاه قبلی در ارزیابی ادله می باشد و یا آنکه اختیار دادگاه مطرح است؛ منع از پذیرش ارزیابی گذشته نیز احتمال دیگر است. موضوع حاضر هم از لحاظ سهولت اثبات ادعا و هم از منظر کاستن از تشریفات دادرسی و مسائل مربوط به اطاله دادرسی درخور اهمیت است. اگر تکلیف یا حداقل اختیار دادگاه در تسلیم به ارزیابی سابق پذیرفته شود، دیگر رسیدگی(مجدد) به صحت دلیل مزبور ضروری نبوده و صرف استناد به پرونده سابق کافی خواهد بود.
    کلیدواژگان: استناد ادله، دادرسی دیگر، رسیدگی، اعتبار امر مختوم، اسباب موجهه حکم
  • محمدطاهر کنعانی صفحه 187
    یکی از چالش های اصلی رشد و توسعه اقتصادی ایران، انحصارهای دولتی و ساختار اقتصادی دولتی کشور است. مهم ترین ریشه چالش اقتصادی، علاوه بر زمینه های تاریخی، وجود اصل 44 قانون اساسی است که عمده فعالیت های اقتصادی کشور از جمله بازرگانی خارجی جزء فعالیت های بخش عمومی ذکر شده است. با وجود این، در ذیل اصل مزبور قیدی آمده است که به موجب آن مالکیت عمومی فقط تا حدی مورد حمایت است که موجب رشد و توسعه اقتصادی جامعه باشد. بر همین اساس، اصل قانونی مزبور تاب تفسیر موسع برای خصوصی سازی یافته است. در این تحقیق در صددیم براساس شرح ضرورت های آزادسازی تجارت خارجی، تفسیرهای معمول قانون اساسی، قوانین مصوب و سیاست های کلی نظام، چارچوب تجارت خارجی، و امکان آزاد سازی آن و انطباق با نظام تجارت جهانی را به تجزیه و تحلیل گذاریم.
    کلیدواژگان: آزادسازی، بازرگانی خارجی، اصل 44 قانون اساسی، تسهیل تجارت خارجی، خصوصی سازی
  • علی اکبر گرجی ازندریانی صفحه 205
    حقوق عمومی شاخه ای از علم حقوق است که ماموریت اصلی آن مطالعه قواعد مربوط به سازماندهی روابط درونی و برونی دولت در معنای عام آن است. حقوق عمومی همانند دیگر شاخه های علمی از دسته ای از قواعد و مفاهیم کلیدی تشکیل شده است. وجود مفاهیم اختصاصی نیز از ویژگی های استقلال یک رشته علمی به شمار می رود. در حقیقت، درک صحیح و عمیق مفاهیم بنیادین حقوق عمومی می تواند عناصر لازم را برای طراحی نظریه عمومی théorie générale این رشته فراهم آورد. مقاله حاضر، بدون ادعای جامعیت، تلاش می کند تا پاره ای از مفاهیم اساسی رشته حقوق عمومی را در معرض تبیین قرار دهد. در این میان، به رغم وجود مفاهیم متعدد، نویسنده تنها به معرفی ده مفهوم بنیادی بسنده کرده است.
    کلیدواژگان: اقتدار، نظم عمومی، خدمات عمومی، سود عمومی، اصل تداوم، اصل امنیت، اصل تضمین قلمرو صلاحیتها، اصل حاکمیت قانون، اصل مسئولیتف حقوق و آزادی 205
  • حسن مرادزاده صفحه 225
    قواعد مسوولیت مدنی فردی که شخص دچار معلولیت ذهنی را در صورت ایراد خسارت به دیگری ضامن می داند؛ چندان عادلانه به نظر نمی رسد. باید در مرحله ی نخست با تکیه بر مقررات کنونی از شدت اصل مسوولیت مدنی معلولین ذهنی کاست. در این خصوص از یک سوی، تفسیر موسع ماده ی 7 قانون مسوولیت مدنی و حداقل، فرض تقصیر برای سرپرست او و از سوی دیگر، استفاده ی قضات از اختیار اعطایی به آنها توسط ماده ی 4 قانون مسوولیت مدنی در شرایط فعلی راه گشا خواهد بود. اما راه حل قطعی و منصفانه، مسوولیت جمعی است که با تاسیس صندوق تضمینی بر مبنای اندیشه ی ضمان عاقله میسر می شود.
    کلیدواژگان: بیمار ذهنی، اختیار قاضی، مسوولیت جمعی، صندوق تضمینی، ضمان عاقله
  • سعید منصوری صفحه 239
    موضوع قرارداد استصناع، ساخت کالایی است که بوسیله سفارش دهنده به سازنده با بیان اوصاف و مشخصات آن سفارش داده می شود تا در مدتی معین سازنده با تهیه مود اولیه، کالای مورد نظررا برای سفارش دهنده ساخته و به وی تحویل کند. چنانچه عقد استصناع را منطبق بر یکی از عقود معین چون بیع یا اجاره و یا جعاله و حتی ترکیبی از بیع و اجاره یا بیع و وکالت بدانیم باید احکام آن عقد نیز بر آن مترتب باشد، در غیر این صورت، مستقل بودن قرارداد استصناع را می توان با عنایت به عمومات عقود و اصل آزادی قراردادها و بنای عقلاء توجیه کرد.
    کلیدواژگان: استصناع، بیع سلم، بیع معدوم، بیع دین به دین، غرر، اجاره، جعاله
  • ابراهیم موسی زاده صفحه 261
    حقوق اجتماعی مجموعه حقها و حمایت هایی است که از طریق آن آسایش، رفاه و بهزیستی به حداکثر و عدم رفاه به حداقل می رسد. هدف این حقوق، برخلاف برداشت های مارکسیستی و سوسیالیستی، نه حذف نفس نابرابری؛ بلکه تلاش برای حذف نابرابری غیر عادلانه است. در حالی که در نظام های غربی، دولت طرفدار حقوق اجتماعی مولودی تازه و به تاسی از الگوی حکومت سوسیالیستی و با هدف بازداشتن توده ها از توسل به انقلاب سوسیالیستی پدید آمده، دین مبین اسلام از همان اوان شکل گیری خویش چه در نصوص اسلامی (قرآن و حدیث) و چه در عمل و سیره پیشوایان دین، اهمیت حقوق اجتماعی را به لحاظ حفظ کرامت انسانی و تامین بنیان های جامعه سالم دینی، به صورت متعدد و متواتر یادآور شده و به این لحاظ از سابقه تاریخی درخشانی برخوردار است. در این مقاله ضمن آشنایی با زمینه های فکری حقوق اجتماعی؛ جایگاه این حقوق در اندیشه های اسلامی و غربی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق اجتماعی، رفاه همگانی، اندیشه اسلامی، نظام غربی
  • اکبر میرزانژاد جویباری صفحه 281
    فروش مال مرهونه با توجه به رواج رهن در جامعه و نیاز راهنین به انجام آن به دلایل متعدد اقتصادی و اجتماعی از یک سو و مخالفت مرتهنین با این امر از سوی دیگر، به یکی از مسائل جدی مردم و دستگاه قضایی تبدیل شده است. به رغم اینکه بحث از این موضوع که آیا فروش مال مرهون بدون اجازه مرتهن در زمره تصرفاتی به شمار می رود که منافی حق مرتهن است یا خیر، با استفاده از مضمون و ملاک رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور به شماره 620 مورخ 20/8/76 تقریبا مختومه شده ولی این پرسش همچنان باقی است که وضعیت حقوقی قرارداد فروش منعقده بین راهن و شخص ثالث چیست؟ نویسنده در مقاله حاضر این پرسش را از منظر فقی هان، حقوقدانان و رویه قضایی بررسی کرده و از میان سه نظریه «بطلان»، «عدم نفوذ» و «عدم قابلیت استناد»، نظر سوم را با ارائه دلایل و مبانی مشخص برگزیده است.
    کلیدواژگان: رهن، فروش، مال مرهون، راهن، مرتهن، عدم نفوذ، عدم قابلیت استناد، بطلان، معامله فضولی
  • فریدون نهرینی صفحه 301
    تصمیمات دادگاه در هر یک از مقاطع دادرسی تا خاتمه آن تا حدودی نقطه نظرات دادگاه و نگرش او را نسبت به ادعاها و دفاعیات طرفین دعوا نشان می دهد. وقتی دادرسی به پایان می رسد، دادگاه تصمیم قاطع خویش را در قالب رای صادر و به تناسب نوع خواسته و جریان دادرسی و اقدامات طرفین، یکی از دو عنوان قرار و حکم را بر آن می نشاند. هر یک از قرار و حکم دادگاه دارای موضوع و یا موضوعاتی است که باید در جای درست خود به کار رود. زیرا اشتباه در انتخاب آن بر حقوق طرفین تاثیری بسزا خواهد گذاشت. اینک با ارائه دو نمونه از آراء دادگاه ها، به نقد آن خواهیم نشست.
    کلیدواژگان: قرار، حکم، رای، موضوع رای، تغییر نوع رای، مرجع تشخیص نوع رای
  • سید علی محمد یثربی صفحه 321
    در این مقاله ضمن طرح بیان تاریخی شهید زیدبن علی(ع) در نفی اکثریت مذموم، مسئله اکثریت و اقلیت در قرآن کریم با اکثریت و اقلیت مصطلح در علوم سیاسی مقایسه و به این نتیجه رسیده است که اکثریت «لایعقلون و لایعلمون» در قرآن اکثریت مخالفین انبیاء و راه حق است و اصطلاح اکثریت و اقلیت در علوم سیاسی مربوط به امور حکومتی و اجرایی در زمینه انتخاب یک راه حل و یا فرد اصلح از بین صالحین است. به این معنی نه تنها اکثریت بلکه اقلیت مشارک نیز ممدوح است و ضرورت اجتماعی و از نظر فلسفه اجتماعی اسلام نیز جدایی از جماعت مذموم و همراهی با حق طلبان ممدوح و مطلوب است. نهایت، صلاحیت امری واقعی است نه انتخابی و انتخاب، قبول مشروع است نه مشرع.
    کلیدواژگان: اکثری، ت، اقلیت، ملت، زیدبن علی (ع)
  • علیرضا یزدانیان صفحه 337
    ارایه تقسیم بندی جامع از منابع تعهدات یکی از مسایل کهن و همیشگی در حقوق تعهدات بوده ولی هنوز در هیچ رژیم حقوقی اتفاق نظری راجع به منابع ایجاد تعهد وجود ندارد. در حقوق رم تعهد از دو منبع عقد و جرم سرچشمه می-گرفت. بعدا در حقوق فرانسه چند منبع دیگر به آن دو افزوده شد و این تقسیم بندی به حقوق تعهدات کشورهای رمی ژرمنی از جمله ایران سرایت نمود. با این وجوداز منظر دکترین حقوقی این تقسیم بندی جامع و منطقی نیست. امروزه گاه تعهداتی وجود دارد که در تقسیم بندی سنتی منابع وجود ندارد. در حقوق کنونی دکترین حقوقی تقسیم بندی های دیگری را ارائه داده است که این نظریه ها می-تواند بر تقسیم بندی منابع تعهدات در حقوق ایران اثر داشته باشد که همراه با مطالعه تطبیقی در این مقاله بررسی می شود.
    کلیدواژگان: منبع تعهد، عقد، قانون، دارا شدن بلا جهت، ابقاع
  • بخش ضمیمه
  • معاهدات نایروبی مصوب 1981 و ثبت بین المللی آثار صوتی تصویری مصوب ژنو 1989
    علیرضا محمدزاده وادقانی، اسماء موسوی صفحه 359
    حاکمیت معاهدات بین المللی متعدد در رشته حقوق مالکیت ادبی هنری موجب شده که جنبه بین المللی این رشته در مقایسه با جنبه داخلی آن در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما از انسجام بیشتر و بهتر برخوردار باشد. این رشته براساس معاهدات برن مصوب 1886، معاهده جهانی مصوب 1952 و معاهده رم مصوب 1961 پی ریزی شده است که خوشبختانه ترجمه آنها تاکنون در این مجله به چاپ رسیده است. از جمله دیگر معاهدات حاکم در این شعبه یکی معاهده نایروبی مصوب 1981 است که با هدف جلوگیری از استفاده تجاری غیر مجاز از سمبل المپیک وضع شده است. دیگری معاهده ثبت بین المللی آثار صوتی تصویری مصوب 20 آوریل 1989 ژنو است که با ایجاد دفتر ثبت بین المللی درصدد حمایت موثر از آثار صوتی تصویری در جرگه بین الملل است. در این نوشته ترجمه مواد این دو کنوانسیون به نظر پژوهشگران محترم می رسد.
    کلیدواژگان: معاهده، سمبل المپیک، اثر صوتی تصویری نایروبی 1981، ژنو 1989، حمایت
|
  • Mohammad Mehdi Alsharif Page 1
    The division of possession into a trustful and liable one is a mechanism from the legislator to define the responsibility of a person possesses the other's property. The possessor of the other's property is held responsible for the property itself and its benefits regardless of whether he has used it or not. Although a trust possessor is not responsible for damages caused to the trust property, his responsibility towards benefits depends on the agreement of the parties. In cases where the trust possession is converted into a liable possession because of defaults, the possessor will be responsible towards damages to the property and not liable towards the profits. The responsibility towards benefits depends on the consent of the parties and circumstances existing at the time of delivery of the property.
  • Ali Ansari, Hojjat Mobayen Page 21
    Jurisprudence, in its strict sense which is binding, is regarded as one of the important sources of law. This article seeks by relying on some judgments issued by general board of Administrative Justice Court concerning the Social Security Organization summarily investigate some deficiencies in performances of the Social Security Organization and Administrative Justice Court. In short, the enactment by the organization of some mandatory rules or extending the scope of statutes through issuing regulations may be considered as the most important critique in respect of the Social Security Organization performance. The most important critiques of Administrative Justice Court may be summarized as follows: literal interpretation of law, non attention to legal principles in particular those governing over social security, non attention to legal regulations and non attention to the legal authority of Social Security Organization.
  • Mohsen Borhani Page 41
    Islamic criminal code, influenced by Figh, has put especial criminal legislations on apostate as an instance of mahdoor-al-dam. "Being deserved to be killed" is title that based on it punishment of murder is changed and retaliation is removed. Equalizing all instances of mahdoor-al-dam in different legislation is a mistake that some make. In this article, this is proved that on a base of Sharia apostate is relative mahdoor-al-dam and only legal authorities have a right to punish him and if others kill him, his behaviors cant be put under justifiable cause or plausible excuse then mitigation is the only credible base that is accepted by legislation.
  • Hamid Bahramy Ahmadi Page 59
    The law of the continental Europe is considered an offspring of the Roman law. In the Roman law the “fault” was considered as the basis of liability. The doctrine of fault was included in the French civil Code of 1804 through the Roman law, and from there, made its way into the laws of other European and non-European countries. According to the instruction of the holy prophet of Islam (PBUH), in the Islamic law the principle of no prejudice (la Zarar) was recognized as a basis for civil liability. The liability based on the principle of “No Prejudice” was a liability without fault. Likewise in the European law the deficiency of the doctrine of fault compelled the jurists to resort to the liability without fault and get closer to the principle of “No Prejudice”. In this paper, the development of this principle is examined.
  • Mohammad Javad Rezaeizade, Mansour Parkale Page 75
    The public sector affairs are done by employees and in order to do their duties as well as possible, these entities have to select and employ among applicants. But, because of right to take part in the government and the right to equal access to public services, their power is not unlimited. Hence, they have to do this in respect of some norms to ensure the citizens’ rights. The legal aspects of required qualifications to get a job in public sector and how to ensure “equality employment opportunity” in Iran Canada have been studied here. This study shows that although there are a lot of efforts have been done to reach equality employment opportunity, but because of importance of this subject it requires more attention of legislative and judicial branches in both country.
  • Abdolhossein Shiravi, Mahdi Nazarnejad Page 95
    To promote their exports and get access to world market, many countries have adopted the policy of exports subsidies. Subsidies are usually provided by governments or state bodies which cause adverse effects to the interests of another member of countries or disturb the process of free trade worldwide. World Trade Organization (WTO) which is established on free and fair trade, has put limitations on providing subsidies. Since 2005 the Islamic Republic of Iran has been admitted as WTO observer and it is in the process of full membership. In this article, first the Iranian laws and regulations concerning exports subsidies are examined. Then, their consistency with requirements of WTO and Agreement on Subsidies and Countervailing Measures (SCM Agreement) are discussed.
  • Mahmood Saber, Nasrin Tabatabaee Hesaree Page 115
    Registration institution is important institution that guarantees economic and legal security. Human societies always noted this point and then created several registration systems and practiced one of theses for achievement to the security. But lack of attention and knowledge about effects and aims of registration real properties and their documents of transactions and therefore violating these effects and aims or by the enactment of law or in the jurisprudence has caused the system of registration real properties was not able to be efficient and response the needs of society. In addition, lack of attention to these effects and aims has caused disagreements and lots of difficulties happened in transactions of real properties and their regulations. In this article, it has been tried to study the legal and economic effects of the regulations of registration real properties.
  • Mohammad Hassan Sadeghi Moghadam, Mohammad Norouzi Page 131
    For goal of transparency, listed companies are required to disclose their significant events, quarterly reports and the decisions taken in their general meetings. Of course, when the dissemination of information might prejudice a company’s interests, it can withhold the disclosure on condition that it keeps the information confidential. This article, by using American and English experiences, seeks to find the current failures in Iranian disclosure system and suggest the solution for future reforms.
  • Mahmoud Kazemi Page 151
    In Iranian Law, the claims of medical civil responsibility (medical negligence) can be resolved on the basis of traditional rules of civil responsibility (tort), and there is no special law in this regard. Through the legal systems of the would (Specially French Law) medical civil responsibility system has been changed a lot. These changes have been for the compensation of the victims of medical accidents. As a consequence of which, special systems of compensation have been established, according to the special law. In Iranian Law there is such appropriate. In this article we consider the evolution of medical civil responsibility in French Law (as one of the most modern legal systems in the word which is closer to the Islamic law) and try to prove the necessity of change the medical civil responsibility of Iran.
  • Abbas Karimi, Hamid Reza Partow Page 169
    Future invocation of evidences that their truth have been investigated in the previous case can be useful or necessary. It is especially important when secondary presentation of evidences has been impossible or difficult. In this article we are trying to know what must the court do against evidences that were considered in another proceedings. It must study if the court have to accept evaluation of the previous court or it is free; Another possibility is prohibition of accepting the previous evaluation. Our subject is important from the viewpoint of convenience on establishment of allegation, shorten of proceedings and also in the point of view of length of proceedings. If present court was obliged or even free to accept previous evaluation, then reconsideration of such evidences wont be necessary and the mere revocation of the previous case will be efficient.
  • Mohamadtaher Kanani Page 187
    One of the principal challenges before economical progress and development is governmental monopoly and economical structure. The root of this dilemma is from historical backgrounds and codification our constitution. Upon article 44 all of the important economical activities in especial foreign trade belong to the government. But at the end of this article; there is an important clause; it says that execution this article depends on usefulness on progress and development of the economy. Thus there is a current interpretation for liberalization and privatization. At the light of this attitude, there are many laws and regulations passed by parliament. In this research these principles and rules in the relation of foreign trade are analyzed.
  • Ali-Akbar Gorji Page 205
    Public law is a branch of legal sciences whose principal mission is to shed light on the one hand, the rules dominating the reports of internal government, and secondly, the relationship between rulers and governed, and that supranational relations. Public law, like other scientific disciplines, contains a number of concepts and rules whose main knowledge is needed to better understand the issue of governance and management of political society. Moreover, the existence of concepts is one of the specific characteristics necessary to support the independence of a scientific discipline. Indeed, accurate and thorough knowledge of the key concepts of public law we can think about developing a good theory. With all modesty and without claiming completeness, this contribution tries to present the ten key concepts of public law.
  • Hassan Moradzade Page 225
    Mental disabled, according to the individual tort system is consider being liable if causes damage to another person. This rule seems not to be fair. In this article two solutions are proposed: first, fault presumption obtained by extensive interpretation of article seven of tort act and second authority conferred to judges by article 7 of the same act. But the just and final solution is the creation of garanty fond based upon Daman Aquele opinion. By this way, collective liability would be applied.
  • Saeed Mansouri Page 239
    Today manufacturing contract has a special place in the big and small transaction. the subject of manufacturing contract is the made of goods that manufacturer has recommended to maker with determining of attributes and characterizes with preparation primary materials to make it in a specified time and shall delivered to manufacturer. Manufacturing contract in fourth school of religious jurisprudence is propounded in form of forward or unidentified sale and imamie Jurisprudence some precursor jurisprudence referred to it. Iranian civil law does not make any direct reference to manufacturing contract. those if we believed based on one of the definite contracts like sale or rent or reward or a combination of both should be derived from to it in terns of the current legal principles that contract. Otherwise we can rationalize the independence of the manufacturing contract based on the generalities of contracts the principle Of the freedom of contract and the common thought.
  • Ebrahim Mousazadeh Page 261
    Social rights is set of rights and Supports that Through which the welfare, prosperity and welfare to peak and Lack of well-being reaches a minimum.. Whereas in Western systems, pro-government Social Rights New born And Emerged dice the model socialist state& With the aim of Deter the masses from resorting to socialist revolution, Islam from the very early formation of their, Been noted Importance of social rights in terms of preserving human dignity and providing foundations of a healthy religious community, For this reason has Brilliant historical record. In this paper, familiarity with the intellectual aspects of social rights; place these rights in the Islamic and Western ideas will be examined.
  • Akbar Mirzanejad Jouybary Page 281
    Sale of mortgaged property is one of serious problems of people and courts because at first, it is very current in the society and mortgagors need to do it on the social and economical numerous reasons and on the other hand mortgagees oppose with it. in spite of that after mission of judgment dated no.620 discussing of contradiction between sale of mortgaged property and the right of mortgagee is finished but this question is ever worthy of survey how is legal situation of mentioned contract?Writer study in this article upwards question on the point of view of jurists, lawyers and judicial precedent and chose the theory invalidity towards third persons and rejects two other theories nullity and inoperative.
  • Fereidoon Nahreini Page 301
    The decisions of the court of justice at any levels of proceeding up to its termination, to some extend indicate the viewpoints of the court and its approach towards the claims and the defenses of the parties to lawsuit. When the trial ends, the court declares its decisive resolution within the framework of a judgment, and in proportion to the type of claim object and the course of trial proceeding and the litigants actions, it places one of the two titles of judgment and order on it. Each order and judgment of the court is of a subject that must be used in its proper place; because a mistake in its selection may have an important impact on law of the litigants. Presenting two samples of awards, we will criticize them.
  • Sayyed Ali Mohammad Yasrebi Page 321
    In this article the historical expression by martyr Zaidebn e-Ali on negation of forbidden majority has been described. Also the majority and minority issue in the Quran has been compared with current majority and minority in the political sciences. It seems that in the Quran the majority which does not apply reason and does not know is the majority of opponents of prophets. Thus, the majority and minority terms in the political sciences are connected to governmental affairs in terms of selection of a solution or selection of the best person among the pious men. Thereby, the majority not only is praised but also the minority who participates in the social issues is considered praised. From Islamic social philosophy point of view separation from the community is forbidden and accompaniment to truth-seeking is praiseworthy. Consequently, the competency is a real matter not a selective issue and selection is accepting competency not a cause for competency.
  • Alireza Yazdanian Page 337
    One of problems of the law of obligations is the classification of the sources of obligations. In the law of the rome the obligation arose from contract and crime. In French law there is other sources and this classification has been recorded in other codes. The lawyers believe that this classification is not extensive and logical. Today there is unilateral obligation and obligations by other sources. The effects of classification of the sources of obligations is in the moderns codifications. In the law of Iran the examination of the classification of the sources of obligations is necessary for removal of ambiguity of civil code.
  • NAIROBI TREATY ON THE PROTECTION OF OLYMPIC SYMBOL, 1981, AND THE GENEVA TREATY ON INTERNATIONAL REGISTRATION OF AUDIO-VISUAL WORKSSIGNED ON APRIL 20, 1989
    Alireza Mohammadzadeh, Asma Mousavi Page 359
    The appliance of international instruments in the field of literally and artistic property rights has cause a well-established and stable international aspect in comparison with its domestic aspect. This discipline has been founded on the basis of The Berne Convention, 1886, The Universal Copyright Convention, 1952, and The Rome Convention, 1961, which their translations have all been published in this journal. Other conventions in this field of law are Nairobi treaty on the Protection of Olympic Symbol, 1981, and The Geneva Treaty on International Registration of Audio-Visual Works signed on April 20, 1989, which the latter by creating an international registration bureau aims to support the audio-visual works in the international context. This essay will cover the translation of these two treaties.