فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 53، آذر و دی 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اسفندیار حیدریان، یدالله صوفی نیا، رضا حاجی حسینی صفحه 1
    زمینه و هدف
    دیابت قندی از نظر بالینی به عنوان یکی از مهمترین عوامل بروز اختلال هایی نظیر نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی و بیماری های قلبی و عروقی می باشد. گیاهان دارویی به دلیل عوارض جانبی کمتر به عنوان جایگزین مناسب داروهای شیمیایی همواره مورد توجه بوده اند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر عصاره آبی کنگر فرنگی بر برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی در رت صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوسین بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 24 سر رت صحرایی نر به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان گروه کنترل، غذای عادی دریافت کردند. سه گروه دیگر با استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. سپس گروه دوم غذای عادی پلیت شده، گروه سوم و چهارم غذای عادی به همراه عصاره کنگر فرنگی به ترتیب با دوز 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن برای مدت زمان 21 روز به صورت گاواژ دریافت کردند. پس از اتمام زمان آزمایش، از قلب رات ها خون گیری به عمل آمد و پارامترهای تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته بالا (HDL-C)، لیپو پروتئین با دانسیته خیلی پایین (VLDL-C)، گلوکز، مالون دی آلدئید پلاسما (MDA)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD) گلبول های قرمز اندازه گیری و به کمک آزمون های آماری ANOVA و توکی با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    درمان با عصاره آبی کنگر فرنگی باعث کاهش غلظت گلوکز، کلسترول تام، تری گلیسرید،VLDL-C، مالون دی آلدئید و هموگلوبین گلیکوزیله (05/0P<) و افزایش HDL-C، ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما و فعالیت SOD (05/0P<). در رت های تحت درمان نسبت به گروه کنترل دیابتی شد.
    نتیجه گیری
    عصاره آبی کنگرفرنگی اثرات مثبتی بر روی بهبود اختلال پروفایل لیپیدی، افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما و بهبود اختلال متابولیسمی گلوکزدر رت های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین دارد. بنابراین عصاره آبی کنگر فرنگی در کنترل دیابت و اختلال چربی ها نقش داشته و قادر است استرس اکسیداتیو را از طریق فعال سازی سوپراکسید دیسموتاز کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دیابت، کنگر فرنگی، سوپراکسید دیسموتاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی، هایپرلیپیدیمیا
  • اصغر اکبری، شیده نارویی، سیما کرمی، هادی شهرکی صفحه 11
    زمینه و هدف
    درد قدام زانو یک مشکل شایع در میان بزرگسالان و جوانان است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر لیزر کم توان در بهبود درد و عملکرد زانو در بیماران مبتلا به درد قدام زانو انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور 30 بیمار با درد قدام زانو از طریق نمونه گیری در دست رس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مورد (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. در گروه مورد علاوه بر تمرین درمانی از لیزر کم توان گالیوم-آرسناید با توان متوسط خروجی 100 میلی ولت، طول موج 905 نانومتر و میزان انرژی 8 ژول به مدت 3 دقیقه استفاده شد. در گروه کنترل از تمرین درمانی همراه با لیزر روشن بدون خروجی استفاده شد. درمان به مدت 16 جلسه، طی 4 هفته و هر هفته 4 جلسه انجام شد. درد با مقیاس اندازه گیری دیداری درد، عملکرد با مقیاس کاوس و دامنه ی فلکسیون زانو با گونیامتر قبل و بعد از درمان اندازه گیری شدند. از آزمون های t زوجی وt مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    پس از درمان در هر دو گروه مورد و شاهد میانگین درد زانو و نمره کلی پرسشنامه کاوس کاهش و دامنه فلکسیون نسبت به قبل از درمان افزایش معنی داری داشت (01/0P<). پس از درمان بین دو گروه اختلافی از نظر عملکرد زانو و دامنه فلکسیون زانو وجود نداشت ولی کاهش درد در گروه مورد بیشتر از گروه کنترل بود (012/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تمرین درمانی با یا بدون لیزر سبب کاهش درد، بهبود عملکرد و افزایش دامنه ی فلکسیون می شود. اما لیزر در کاهش درد قدام زانو موثرتر است.
    کلیدواژگان: تمرین درمانی، درد قدام زانو، لیزر کم توان
  • پیمان زمانی، سیدمحمود لطیفی صفحه 20
    زمینه و هدف
    لکنت زبان اختلالی حرکتی در جریان روان و پیوسته گفتار بوده که می تواند در شدت های مختلف بروز کند. بر اساس تجربیات بالینی اینگونه به نظر می رسد که پاسخ افراد دارای لکنت در گروه خفیف، متوسط و شدید به انواع شیوه های گفتار درمانی مشابه و یکسان نمی باشد. لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی شیوه گفتار کشیده در درمان افراد دارای لکنت خفیف است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 44 پسر 14-8 ساله (با میانگین سنی 9/1±8/10 سال) مبتلا به لکنت خفیف از بین جمعیت دانش آموزی مدارس پسرانه شهر اهواز به روش در دسترس انتخاب شدند. در گروه مورد 30 نفر تحت 20 جلسه گفتار درمانی فشرده با شیوه گفتار کشیده قرار گرفتند. در گروه شاهد 14 نفر بدون شیوه گفتار کشیده فقط جلسات مشاوره و کتابخوانی داشتند. نمرات شدت لکنت قبل، بلافاصله و 3 ماه پس از مداخله به وسیله نسخه سوم ابزار سنجش شدت لکنت (SSI-3) تعیین شده و به کمک آزمون های آنالیز واریانس مقادیر تکراری وt مستقل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در گروه مورد نمرات شدت لکنت، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (001/0P<). همچنین در گروه مورد بین میانگین شدت لکنت در قبل، بلافاصله و 3 ماه بعد از درمان اختلاف معنادار وجود داشت (01/0>P) در صورتی که در گروه شاهد این اختلاف مشاهده نگردید (067/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد شیوه گفتار کشیده روشی موثر و کارآمد در کاهش شدت لکنت پسران دارای لکنت خفیف بوده و همچنین ماندگاری و ثبات این شیوه درمانی در گفتار این افراد حتی تا 3 ماه پس از مداخله نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: شیوه گفتار کشیده، گفتاردرمانی، لکنت خفیف
  • شیدا ایلخانی زاده، هدا آیت، علی محمد احدی، خداداد پیرعلی صفحه 27
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر نوروتوکسین های عقرب از لحاظ خواص دارویی و اثرات فیزیولوژیک مورد مطالعات زیادی قرار گرفته اند. یکی از این توکسین ها که توجه زیادی را به خود جلب کرده است، کلروتوکسین می باشد که هم اکنون در درمان سرطان های مغز مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف تعیین توالی و بررسی مقایسه یی بیوانفورماتیکی cDNA کد کننده پپتید شبه کلروتوکسین از عقرب زرد ایرانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی نمونه های عقرب زرد ایرانی (Mesobuthus eupeus) جمع آوری و پس از جدا سازی غدد سم ساز، RNA کامل آن استخراج شد. با استفاده از Reverse transctiption polymerase chain reation ((RT-PCR توالی های Complementary DNA (cDNA) ساخته شد و سپس با پرایمرهای اختصاصی نواحی محافظت شده سموم شبه کلروتوکسین، توالی کد کننده یک پپتید سمی مشابه کلروتوکسین از Mesobuthus eupeus جداسازی و شناسایی شد و (MeICT) Mesobuthus eupeus Iranian Chlorotoxin نام گرفت. جهت بررسی های قرابتی با کمک سرور CustalW، توالی به دست آمده با توالی سموم مشابه در گونه های دیگر عقرب مقایسه شد.
    یافته ها
    توالی 102 نوکلئوتیدی MeICT تشابه 88% با کلروتوکسین به دست آمده از Leiurus quinguestriatus نشان داد. MeICT اولین گزارش از توالی کد کننده این سم از این گونه عقرب در ایران و جهان می باشد.
    نتیجه گیری
    بررسی های همولوژی بین توالی DNA سموم شبه کلروتوکسین از عقرب های مختلف، تفاوت های متعددی نشان داد که می تواند خاص گونه ایرانی این عقرب باشد. همچنین تشابه زیاد با کلروتوکسین احتمال استفاده درمانی از MeICT را به عنوان داروی ضد سرطان گلیوما مطرح می کند.
    کلیدواژگان: پپتید مشابه کلروتوکسین عقرب زرد ایرانی، کلروتوکسین، عقرب زرد ایرانی
  • مسعود لطفی زاده، اسماعیل نور هسیم، احسان حبیبی صفحه 37
    زمینه و هدف
    استرس شغلی زمانی بروز می کند که بین نیازهای شغلی با توانایی ها و قابلیت ها و خواسته های فرد هماهنگی وجود نداشته و می تواند مشکلات بهداشتی و ناهنجاری های اقتصادی به همراه داشته باشد. این مطالعه به منظور تعیین عواملی که منجر به استرس شغلی در کارکنان ذوب آهن اصفهان می گردد انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 400 نفر از کارکنان ذوب آهن اصفهان به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه DASS (Depression Anxiety Stress Scales) جمع آوری و به کمک آزمون های آماری کای دو و آنالیز رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، 53% از کارکنان دارای استرس شغلی بودند. بین سن، وضعیت تاهل، تجربه کاری، سواد و نوبت کاری کارکنان با استرس آنان رابطه معنی داری وجود نداشت. اما میزان استرس در کارکنان دارای مشکلات فرزندان، محیط کاری سخت تر، داشتن شغل دوم و حقوق ماهیانه کمتر از شش میلیون ریال بیشتر بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، بیش از نیمی از کارکنان ذوب آهن اصفهان از استرس رنج می برند و در مقایسه با سایر کشورهای صنعتی، این کارکنان شیوع بسیار بالاتری از استرس را نشان دادند. این نتایج ضرورت برنامه ریزی مناسب در محل کار و ایجاد شرایط برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش استرس را بخوبی آشکار می کند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، ذوب آهن اصفهان، کارکنان
  • محسن سعدانی، حسین موحدیان عطار، مریم فرجی، بهزاد جابریان، احسان ابویی صفحه 46
    زمینه و هدف
    نفت خام ترکیبی بسیار پیچیده بوده که حاوی هزاران هیدروکربن با اثرات مضری مثل سرطان زایی و اثرات خونی می باشد. به دلیل حجم نسبتا زیاد ورود آن به محیط های آبی، انجام تصفیه موثر روی پساب های حاوی نفت خام بسیار مهم می باشد. این مطالعه با هدف بررسی حذف ترکیبات عامل سمیت نفت خام در آب به وسیله جذب سطحی با کربن فعال پودری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی نمونه استاندارد قسمت محلول نفت خام با اختلاط یک قسمت نفت خام با 9 قسمت آب تهیه گردید. جهت آزمون سمیت از غلظت های مختلف قسمت محلول نفت خام و لارو ماهی قزل آلا استفاده شد. قبل و بعد از اضافه کردن 10، 20، 40 و 60 میلی گرم بر میلی لیتر کربن فعال پودری، آزمون سمیت و کربن آلی کل روی نمونه ها انجام گردید. غلضت کشنده 50% (LC50) نمونه ها توسط برنامه آماری پروبیت محاسبه شده و نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    غلظت کشنده 50% محلول نفت خام قبل از استفاده از کربن فعال در زمان های 24، 48 و 96 ساعت به ترتیب 5/129، 5/69 و 6 به دست آمد. این غلظت با افزودن کربن فعال افزایش داشت که این افزایش وابسته به غلظت بود. به طوری که غلظت کشنده 50% 96 ساعته بعد از اضافه کردن کربن فعال با غلظت های 10، 20، 40، 50، 60 میلی گرم بر لیتر به ترتیب 8/94، 6/106، 8/117، 3/138 و 5/181 میلی گرم بر لیتر اندازه گیری شد. مقادیر کربن آلی کل در غلظت های 0، 10، 20، 40، 50 و 60 میلی گرم بر لیتر کربن فعال به ترتیب 89/54، 81/44، 88/43، 16/38، 62/36 و 14/35 میلی گرم بر لیتر بود.
    نتیجه گیری
    کربن فعال باعث کاهش سمیت و کربن آلی کل نمونه ها گردید. با افزایش میزان کربن فعال مورد استفاده، سمیت کاهش بیشتری را نشان داده اما کربن آلی کل با شدت سمیت کاهش نیافت. در صورت بروز حوادث و ورود نفت خام به منابع آب آشامیدنی استفاده از روش کربن فعال پودری می تواند مورد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سمیت، نفت خام، کربن فعال، جذب سطحی، لارو قزل آلا
  • حیدرعلی عابدی، مهدیه یاسمن علیپور، غلامحسین عبدیزدان صفحه 55
    زمینه و هدف
    نارسایی قلبی یک سندرم کلینیکی است که می تواند تاثیر منفی بر کیفیت زندگی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی200 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به مرکز سرپایی شهر کرمان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و ابعاد کیفیت زندگی آنان با استفاده از ابزار استاندارد بررسی کیفیت زندگی 36 سواله (SF36) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری مجذور کای، t مستقل و ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران تحت مطالعه 64 سال بود و اکثر آنها در درجه 2 بیماری قلبی قرار داشتند. نمره کیفیت زندگی مردان 57/15±36/42 و زنان 37/15±65/40 بود (36/0=P). مقایسه ابعاد کیفیت زندگی زنان و مردان نشان داد که در دو بعد عملکرد جسمی (005/0=P) و سلامت روان (01/0=P) نمره کیفیت زندگی مردان بیشتر از زنان است. افزایش سن و سابقه مصرف سیگار باعث کاهش بعد عملکرد جسمی کیفیت زندگی شده بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد بیماران مبتلا به نارسایی قلبی از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار نیستند و زنان عملکرد جسمی پایین تر و سلامت روان بدتری نسبت به مردان دارند، از این رو کنترل برخی متغیرهای قابل اصلاح در این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نارسایی قلبی، مراکز سرپایی
  • محمود اخلاقی، حمیدرضا عزیزی فارسانی، سلیمان خیری، رسول رحیمی صفحه 64
    زمینه و هدف
    لرز عارضه شایع بعد از بیهوشی است و می تواند موجب بروز مشکلات عدیده ای برای بیماران گردد. برخی مطالعات نشان دادند که هیپوکسمی به روش همودیلوشن و کاهش هموگلوبین می تواند در کاهش لرز پس از عمل موثر باشد. لذا در این مطالعه ارتباط هموگلوبین و تغییرات آن با لرز پس از عمل مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی –تحلیلی به روش در دسترس تعداد 117 بیمار 16 تا 60 ساله مورد بررسی قرار گرفت. مقدار هموگلوبین در سه مرحله قبل از عمل، یک و شش ساعت پس از عمل اندازه گیری شد، شدت لرز پس از عمل به روش تقسیم بندی لرز Crossly انجام شد. داده ها توسط آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و آزمون همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از عمل جراحی 21 بیمار (9/17%) مبتلا به لرز شدند و 96 نفر (1/82%) فاقد لرز بودند. میانگین سطح هموگلوبین بیماران فاقد لرز و دارای لرز به ترتیب قبل از عمل 38/2±70/14 و 25/2±14/15 گرم در دسی لیتر (05/0P>) بلافاصله بعد از عمل 36/2±28/13 و 05/2±64/13 و شش ساعت بعد از عمل، 21/2±08/13 و 49/2±52/13 گرم در دسی لیتر بود (05/0P>). تغییرات هموگلوبین ارتباطی با مراحل لرز پس از عمل نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه مقدار هموگلوبین و تغییرات آن با بروز لرز بعد از عمل ارتباط ندارد.
    کلیدواژگان: بیهوشی، لرز پس از عمل، هموگلوبین
  • زهرا احصایی، جعفر سلیمیان*، شهرام نظریان، راضیه خالصی، غلامرضا اولاد، جعفر امانی صفحه 72
    زمینه و هدف

    اشرشیاکولی انتروتوکسیژنیک (ETEC) عامل اصلی اسهال کودکان در کشورهای در حال توسعه و مسافران به این مناطق می باشد. از طریق ساختارهای سطحی به نام فاکتورهای کلونیزاسیون به سلول های میزبان متصل می شود. اشرشیاکولی انتروتوکسیژنیک در بسیاری از مناطق شیوع فاکتور کلونیزاسیون نوع یک (CFA/I) از سایر فاکتورهای کلونیزاسیون بیشتر می باشد و این ترکیب به عنوان ترکیب کلیدی در تولید واکسن محسوب می گردد. مولکول کد کننده زیر واحد اصلی آنتی ژن فاکتور کلونیزاسیون (CfaB) به عنوان زیر واحد اصلی این فیمبریه کاندیدای مناسبی برای واکسن می باشد. این مطالعه با هدف همسانه سازی ژن CfaB و بررسی تولید پروتئین نوترکیب انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی اطلاعات مربوط به ژن فاکتور کلونیزاسیون CfaB از بانک ژن استخراج شد و پرایمرهای مناسب آن طراحی شدند. با استفاده از واکنش PCR، ژن مورد نظر تکثیر و سپس درون ناقل همسانه سازی (pTZ57R/T) و سپس در ناقل بیانی (pET28a(+)) همسانه سازی شد و بیان ژن CfaB مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    صحت همسانه سازی با استفاده از واکنش هضم آنزیمی و تعیین توالی تایید شد. بیان این توالی در شرایط مختلف مانند دما، میزبان و محیط کشت های مختلف بررسی گردید اما توالی طبیعی در pET 28a بیان نداشت.

    نتیجه گیری

    در طول توالی ژن کد کننده زیر واحد اصلی آنتی ژن فاکتور کلونیزاسیون کدون های نادر پشت سرهم وجود دارد که باعث کاهش بیان این پروتئین می شود.

    کلیدواژگان: اشرشیاکولی انتروتوکسیژنیک، زیر واحد اصلی فاکتور کلونیزاسیون نوع I (CfaB)، همسانه سازی
  • راضیه سادات حسینی، فریده باستانی، سمیه سیاحی، همت الله مومن آبادی، معصومه علیجانپورآقا ملکی صفحه 83
    زمینه و هدف
    ارائه مراقبت طولانی مدت به بیماران مبتلا به آلزایمر، با افزایش خطرات ابتلا به بیماری جسمی و روانی برای مراقبین همراه است و فقدان تعلیمات لازم نیز مشکلات سلامتی آنها را دو چندان نموده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی- مشاوره ای بر سلامت عمومی زنان مراقبت کننده از سالمندان مبتلا به آلزایمر انجام شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی، 150 زن 18 تا 60 ساله که از وابستگان درجه یک سالمندان مبتلا به آلزایمر بوده و مراقبت مستقیم از آنها را به مدت حداقل 6 ماه به عهده داشتند، با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند و پس از انجام پیش آزمون شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سلامت عمومی گلدبرگ، با روش تصادفی بلوکه شده، به شکل تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمون در یک برنامه آموزشی – مشاوره ای شامل یک جلسه بحث گروهی، دریافت یک پمفلت آموزشی و دو مشاوره تلفنی شرکت نمودند. 6 هفته پس از مداخله، پس آزمون برای هر دو گروه انجام گرفت. برای مقایسه متغیرها از آزمون های آماری t زوجی، t مستقل، کای اسکوئر و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از برنامه آموزشی- مشاوره ای 3/17% از نمونه های مورد پژوهش سلامت عمومی نامطلوب داشتند. پس از انجام برنامه آموزشی- مشاوره ای میانگین سلامت عمومی در گروه آزمون از 3/15±68/39 به 03/10±09/19 تقلیل یافت (001/0P<) که نشان دهنده ارتقای سلامت عمومی در این گروه بوده است در حالی که در گروه کنترل این میزان (68/15±43/37 به 9/14±9/43) افزایش یافت (001/0P<) که بیان کننده تنزل سلامت عمومی بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش و وضعیت نامطلوب سلامت عمومی زنان مراقبت کننده از سالمندان مبتلا به آلزایمر، روش های موثر آموزشی به منظور بهبود سلامت مراقبین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، سالمند، سلامت عمومی، مراقب
  • غلامرضا اولاد، محمود تولایی، زهیر محمد حسن، فیروز ابراهیمی، جعفر سلیمیان، شهرام نظریان، علی اصغر رحیمی صفحه 93
    زمینه و هدف
    شیگلا دیسانتری یکی از مهمترین باکتری های بیماریزای روده ای انسان است. شیگاتوکسین (سم این باکتری) با ورود به سلول های اپیتلیال باعث مهار سنتز پروتئین و مرگ سلولی می شود. علیرغم مطالعات فراوان جهت تولید واکسن علیه آن، هنوز ضرورت تداوم مطالعه در حصول به پروتئین نوترکیب شیگاتوکسین نوع A (stxA) وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی و تعیین جایگاه های مناسب جهش و طراحی ژن سینتتیک زیر واحد stxA و سپس بیان و بهینه سازی آن و در نهایت بررسی روش تخلیص آن جهت مطالعات بعدی ایمنی زایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-آزمایشگاهی پس از طراحی و تهیه ژن صناعی pET28a/stxA موتانت (G234E– R170L -A231D)، واکنش PCR جهت کنترل صحت حضور این ژن انجام گردید. پس از انتقال این وکتور به سلول میزبان Bl21 DE3، بیان، بهینه سازی و نهایتا تخلیص پروتئین حاصل بررسی گردید.
    یافته ها
    نتیجه مطالعات اولیه منجر به طراحی ژن stxA موتانت گردید. نتایج واکنش PCR با استفاده از پلاسمید سنتتیک نشان از صحت ژن مورد مطالعه داشت. پس از بیان این ژن در سلول میزبان Bl21 DE3، بهینه سازی آن نیز بررسی گردید. در نتیجه تولید مقادیر زیادی از این پروتئین به شکل اجسام توده ای نشان داده شد. تخلیص انکلوژن بادی و سپس محلول سازی پروتئین های مربوطه با استفاده از روش های تلفیقی صورت گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به مکانیسم اثر شیگاتوکسین و طراحی جهش های انتخابی با آرایش جدید در این ژن، پیش بینی می شود که این پروتئین بیانی، دارای اثر سمیت کمتری نسبت به سایر موتانت های قبلی داشته باشد، در نتیجه می تواند به عنوان کاندید واکسن برتر مطرح گردد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی بیان، stxA موتانت، واکسن نوترکیب، شیگاتوکسین، شیگلا دیسانتری
|
  • Esfsndiar Heidarian, Yadolah Soofiniya, Reza Hajihosseini Page 1
    Background And Aim
    Diabetes mellitus is considered as an important risk factor for clinical disorders such as nephropathy, neuropathy, retinopathy and cardiovascular diseases. Medicinal plants, due to low side effects, are considered as suitable alternativer chemical drugs. Therefore, the aim of this study was to assess the effect of artichoke (Cynara scolymus L.) aqueous extract on biochemical factors in Sterptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, 24 male rats were divided into 4 groups. One group (control) received standard diet and the other three groups were injected by sterptozotocin to induce diabetes. Then one, among the three groups, received standard diet (diabetic control group) and the other two groups received 200 and 400 mg/kg artichoke aqueous extract for 21 days by stomach tube, respectively. At the end of the experiment, the blood samples were collected through cardiac puncture and serum triglyceride, total cholesterol (TC), glucose, HDL-C, LDL -C, VLDL-C, HbA1c, superoxide dismutase (SOD) activity of red blood cells (RBC), plasma malondialdehyde and antioxidant capacity were measured and compared by ANOVA and Tukey tests.
    Results
    Artichoke extract significantly reduced serum TC, TG, VLDL-C, glucose, plasma malondialdehyde and HbA1c in treated diabetic rats as compared to diabetic control group (P<0.05). Additionally, artichoke extract significantly increased the plasma antioxidant capacity, HDL-C, and superoxide dismutase activity of RBC in treated diabetic rats, compared to the diabetic group.
    Conclusion
    The findings of this study showed positive effects of artichoke extract on lipoprotein profile, antioxidant status, and glucose tolerance in diabetic rats. Therefore, artichoke extract may be beneficial in control of diabetes, abnormalities in lipid profiles and reduction of oxidative stress by activation of SOD activity.
  • Asghar Akbari, Shideh Naroii, Sima Karami, Hadi Shahraki Page 11
    Backgroun and
    Aims
    Anterior knee pain is a common problem among adults and young people. This study aimed to investigate the effects of low-level LASER on improvement of knee pain and function in patients with anterior knee pain.
    Methods
    This double-blind, randomized clinical trial was carried out in Zahedan University of Medical Sciences, in 2008. In this study, thirty patients were randomly divided into experimental (N=15) and control groups (N=15). In the experimental group, beside the exercise, a low-level Ga-As LASER was applied with a 100 mW average power, wavelength 905 nm and 8 J/cm2 dosages for 3 minutes duration. In the control group, sham LASER was used. A 16 session treatment program (during 4 weeks, 4 sessions per weeks) was performed for both groups. Before and after the intervention, we measured the pain level through visual analog scale (VAS) and the function by Knee and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) and range of knee flexion by goniometry. Paired and Independent t-tests were used for data analysis.
    Results
    The knee pain decreased from 6.06±2.6 to 2.7±2.6 in the experimental group (P<0.001) and from 6.4±1.9 to 3.4±1.4 in the control group (P=0.003). KOOS score was decreased from 87.2±29.8 to 48.4±24.1 in the experimental group and from 94.8±20.9 to 61.7±15.3 in the control group (P<0.001). Level of pain was significantly decreased in the experimental group compared to the control group (P=0.012).
    Conclusion
    The results showed that exercise therapy with or without LASER can reduce pain and cause better knee function and expansion of the ranges of knee flexion. However; LASER is more effective in decreasing anterior knee pain.
  • Pyman Zamani, Seyed Mahmood Latifi Page 20
    Background And Aims
    Stuttering is a motor disorder that disrupts the fluent and connected speech flow and appears with different severities. Based on clinic experiences, same treatment approach may yield different levels of fluency for people with mild, moderate, and severe stuttering. Hence, the aim of this investigation was to explore the efficacy of prolonged speech technique in treating boys with mild stuttering.
    Methods
    In this semi-experimental study, 44 school-age (8-14 years old, mean age of 10.8±1.9 years) boys with mild stuttering were selected among student population in Ahvaz city using available method. They were divided into two groups. Case group (n=30). Received 20 sessions an intensive speech therapy with prolonged-speech technique. The control group (n=14) did not receive prolonged-speech technique. They just received counseling sessions and book reading. Stuttering severity was assessed by Stuttering Severity Instrument (SSI-3) before the intervention, immediately after intervention, and 3 months after intervention program. Repeated measures ANOVA test and Independent sample t-test were used for data analysis by SPSS software.
    Results
    A significant difference was observed in stuttering severity between control and study group (P<0.001). In addition, there was a significant difference between stuttering severity before intervention, immediately after intervention, and at 3 months after intervention in case group (P<0.01), whereas, no significant difference was observed in the control group (P=0.067).
    Conclusion
    The results showed that prolonged speech technique might be a benefit and efficient treatment option for boys with mild stuttering and that these persons could maintain high levels fluency of speech even at 3 months after intervention.
  • Sheyda Ilkhanizade, Hoda Ayat, Alimohammad Ahadi, Khodadad Pirali Page 27
    Background And Aims
    Scorpion neurotoxins have been widely studied in recent years, including investigations into their physiological functions and pharmaceutical properties. Chlorotoxin is one of the most attended toxins that are used in brain cancer therapy at now. The aim of this study was to evaluate the sequencing and comparative –bioinformatic analysis of DNA coding chlorotoxin like peptide from Iranian scorpion mesobuthus eupeus.
    Methods
    In this descriptive study Iranian scorpion Mesobuthus eupeus samples were isolated and the total RNA was extracted form venom glands. cDNA was synthesized by RT-PCR and then the sequence encoding a venom peptide with homology to chlorotoxin (named MeICT for Mesobuthus eupeus Iranian Chlorotoxin) was isolated and identified with specific primers for conserved sequences of chlorotoxin like toxins.
    Results
    The sequence of MeICT was 102 nucleotides long and it was similar (88% identities) to that of chlorotoxin isolated from Leiurus quinguestriatus. The sequence identified in this study was compared with other similar venom sequences from other species of scorpion by CustalW server.
    Conclusion
    Homologies analysis showed multiple differences in sequences that can be specific for Iranian subspecies of this scorpion. Furthermore, because of much similarity with chlorotoxin, MeICT may be used as therapeutic agent in glioma cancer.
  • Masoud Lotfizadeh, Ismaeil Noor-Hassim, Ahsan Habibi Page 37
    Background And Aims
    Occupational stress is defined as the harmful physical and emotional response that occurs when the requirements of the job do not match the capabilities, resources, or needs of the worker. Occupational stress may bring about economic and health problems. This study was conducted to determine the factors that contribute to occupational stress of the employees of ESCO (Iran).
    Methods
    This discreptive-analytical study was conducted on 400 ESCO employees. Data were collected using demographic and DASS questionnaire and then were analyzed using Chi statistical test and logistic regression analyzation.
    Results
    The prevalence of stress was 53%. There was no significant relationship between stress and age, marital status, experience, literacy and shift work. However, high significant relationship was found between income and stress. It is apparent that financial problems were the most common reasons for stress among the employees and the main contributors to stress were work environment, task type, financial problems and the income below 5000000 rials (P<0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, about half of the ESCO employees suffer from stress compared with other industrialized countries, Iranian employees appeared to have much higher prevalence of stress. This result calls for appropriate planning of the workplace and condition to improve the quality of life and reduce stress.
  • Mohsen Sadani, Hosseyin Movahedian-Atar, Maryam Faraji, Behzad Jaberean, Ehsan Abouee Page 46
    Background And Aims
    Crude oil is very complex composition with harmful effect in human health, such as carcinogenesis and blood dyscrasia. Because of the entry of relatively high volume of these compounds in aquatic environments, effective controlling is very important. The aim of this study was to investigate the effect of powdered activated carbon (PAC) for reducing the toxicity of crude oil in water.
    Methods
    Water soluble fraction standard samples were prepared with one part crude oil in 9 part water. For toxicity test, different concentrations of crude oil water soluble fraction in water and larvae of rainbow trout were used. Before and after the addition of 10, 20, 40 and 60 mg/l powdered activated carbon, TOC and bioassay tests were performed. LC50 and evaluation of results was done with probit statistic program.
    Results
    LC50 for samples 24, 48, 96 hrsafter addion of different concentration of PAC were 94.8, 106.6, 117.8, 138.3 and 181.5 mg/l. Values of TOC for these samples was 44.81, 43.88, 38.16, 36.62 and 35.14 mg/l.
    Conclusion
    The use of activated carbon reduced toxicity and TOC. With increase in the concentration of activated carbon, toxicity was decreased, but intensity of TOC removal wasn’t similar to toxicity removal. Using of powdered activated carbon for treatment, in case of accidents and entering crude oil in drinking water supplies, can be considered.
  • Heydar Ali Abedi, Mahdiyeh Yasaman-Alipour, Gholamhossein Abdeyazdan Page 55
    Background And Aims
    Heart failure is a clinical syndrome which may have causes negative effects on quality of life. Nowadays, improvement of quality of life in these patients has become as an objective and a part of treatment programs that is a useful direction for promotion of care quality. It is necessary for nurses to gain essential knowledge to improve the patient’s quality of life. The aim of this research was to study the quality of life in heart failure patients referred to the Kerman Outpatient Centers.
    Method
    This descriptive-analytical study was performed on 200 patients (100 men and 100woman) suffered from heart failure who were referred to the outpatient centers in Kerman. Samples were selected by purposive method. Short From heath survey 36 items (SF36) was used for studding the quality of life. Data were analyzed using Chi- square, independent t-test and ANOVA.
    Results
    Findings showed that the patients mean age was 64 years and most of them were in the second degree of heart failure. The quality of life score was found 42.36 in men and it was 40.65 in women (P>0.05). The comparison of quality of life dimensions in women and men showed that physical function (P=0.005) and mental health (P=0.01) was significantly higher in men than women.
    Conclusion
    The results indicated that the heart failure patients had poor quality of life and the women have weaker physical function and worse mental health than men. Therefore, controlling some amendable variables among these patients is suggested.
  • Mahmood Akhlaghi, Hamidreza Azizifarsani, Soleiman Kheiri, Rasoul Rahimi Page 64
    Background And Aim
    Postoperative shivering is a common complication of anesthesia. Some studies reported that hemodilution induced anemia can reduce postoperative shivering. In this study, we evaluated the correlation between the hemoglobin index and changes on post anesthesia shivering.
    Methods
    In a descriptive-analytical study, 117 patients aged 16-60 years were participated. Preoperative and postoperative hemoglobin index was measured. The level of hemoglobin was evaluated in 3 steps; before operation, 1 and 6 hours after operation. Postoperative shivering was evaluated by Crossly-staging. The collected data were analyzed by SPSS 17.00 software, using repeated measures analysis of variances and Spearman correlation tests.
    Results
    From the total of 117 patients, 21 patients (17.9%) demonstrated postoperative shivering. The mean hemoglobin levels in patients with and without shivering before the operation were found 14.70±2.38 and 15.14±2.25 mg/dl, respectively (P>0.05). After the operation, the mean hemoglobin levels in two groups were 13.28±2.36 and 13.64±2.05, respectively (P>0.05). Finally, measuring hemoglobin levels in both groups six hours after the operation, were found 13.08±2.2.10 and 13.52±2.49, respectively (P>0.05). No correlation was observed between the hemoglobin levels and shivering stages (P=0.085).
    Conclusion
    According to results of this study, there is no correlation between hemoglobin level and postoperative shivering.
  • Zahra Ahsaee, Jafar Salimian, Shahram Nazarian, Raziyeh Khalesi, Gholamreza Olad, Jafar Amani Page 72
    Background And Aims

    Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) is the main cause of diarrhea in children in developing countries and also in travelers to these areas. ETEC attaches to host cells via filamentous bacterial surface structures, known as colonization factors. Epidemiological studies suggest that the prevalence of CFA/I is higher than other colonization factors. CFA expressed by ETEC and so represents an important component of any vaccine. Investigation supposed that CfaB as a major subunit of fimbriae is an appropriate candidate for vaccine preparation. In the present study we investigated cloning and expression of CfaB.

    Methods

    In this descriptive study, information about CfaB gene was obtained from gene bank and appropriate primers were designed accordingly. Genomic PCR reaction was performed and its product (CfaB gene) was cloned into pTZ57R/T cloning vector and then subcloned pET28a expression vector. CfaB gene expression was evaluated.

    Results

    Cloning was confirmed by using restriction enzyme and sequencing. Expression of recombinant protein was determined in different conditions (time, media, and host), but native gene inserted in pET28a was not expressed.

    Conclusion

    Native gene employs tandem rare codon which can reduce the efficiency of expression.

  • Raziye Sadat Hosseiny, Farideh Bastani, Somayeh Sayahi, Hemmatollah Momen-Abadi, Masoumeh Alijanpoor-Aghamaleki Page 83
    Background And Aim
    Long term delivery of care to patients with Alzheimer disease is associatesd with increase of physical and mental health problems for caregivers. Lack of necessary trainings has increased the caregiver's health problems. The aim of this study was to evaluate the effect of educational- counseling program on general health of women as caregivers of patient with Alzheimer disease.
    Method
    In this study, 150 women (18-60 years old) who were close relatives to the elderly patients with Alzheimer disease were selected by simple sampling method. These women had been working as direct caregivers for a period of six month, at least. Women were enrolled for a pre-test in which they filled out demographic information questionnaire and Goldberg general health questionnaire. Then, they were randomly allocated to control and experimental groups. The experimental group participated in educational- counseling program which was consisted of a group discussion session, educational pamphlet and 2 telephone consultations. Six weeks after the program, post-test questionnaire was carried out for both groups. Data were analyzed using independent T-test, paired t-test, chi-square and one-way ANOVA.
    Results
    Findings showed that 17.3% of samples had weak general health before the intervention. After the educational- counseling program, the mean of general health in experimental group decreased from 39.68±15.3 to 19.09±10.03 (P<0.001), which showed an increase in general health care. In the control group general health mean increased from 37.43±15.68 to 43.9±14.9 (P=0.001), which shows decreased general health.
    Conclusion
    According to the results of this study and unfavorable general health in women who work as caregivers of patients with Alzheimer disease, effective educational methods are suggested for improving the caregiver’s health.
  • Gholamreza Olad, Mahmod Tavalaee, Zahir Mohammad Hasan, Firoz Ebrahimi, Jafar Salimian, Shahram Nazarean, Aliasghar Rahimi Page 93
    Background And Aims
    Shigella dysentery is one of the most important human pathogenic intestinal bacteria. Entrance of the shigella toxin into the epithelial cells inhibits protein synthesis leading to cell death. In spite of great investigations on vaccine production against S. dysentery, studying to achieve significant stxA recombinant protein still remains important. The objective of this study was to determine the appropriate mutation loci and designing stxA subunit synthetic gene, its further expression and optimization and ultimately assaying purification method for further immunization studies.
    Methods
    Three mutant stxA gene including (R170L-A231D-G234E) were designed and the synthetic gene in pET28a plasmid was obtained and confirmed by PCR. Thereafter the plasmid was transformed into the host cell E.coli BL21 DE3 after which gene expression was optimized and protein purity assay was then performed.
    Results
    Preliminary studies led to mutant stop gene design, after which it was confirmed by synthetic plasmid and PCR. Expression and optimization were then performed which resulted in large amount of protein inclusion bodies. Purification of inclusion bodies and protein which resulted solubilization was done with a combinatorial method.
    Conclusion
    With regard to the mechanism of shiga toxin effect and favorable mutation design with new arrangement, less toxicity of expressing protein is predicted than previous other mutants, posing a better vaccine candidate.