فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 1 (پاییز 1390)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 1 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 6
  • سر مقاله
    صفحه 7
  • فریده عتابی، محمود شریعت، ایرج گشتمردی صفحه 10
    نیاز مبرم به سوختهای فسیلی، امروزه جزء نیاز لاینفک زندگی انسانی شده است. بدین منظور جوامع انسانی ناچارند سوختهای فسیلی را به اقصی نقاط سرزمین حمل کنند و اثرات (خطرات) ناشی از این حمل و نقل بر اساس الگوی زیست محیطی متغیر است. مناطق حساس زیست محیطی به لحاظ کارکردها و عملکردهای ویژه ای که دارند بیشترین میزان خطر متحمل آنها است. ریسک زیست محیطی حمل فرآورده های نفتی، خطراتی هستند که ممکن است بصورت طبیعی یا غیر طبیعی حادث می شوند.
    در این تحقیق، محدوده جغرافیایی 7 جایگاه عرضه سوخت و 35 فروشندگی نفت سفید روستایی و مسیر تردد نفتکش های حامل فرآورده های نفتی راه های اصلی و فرعی آسفالته (175 کیلومتر) و راه های روستایی (757 کیلومتر) شهرستان رودسر مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از GIS، لایه های اطلاعاتی شامل راه ها، اقلیم، فرسایش، حوزه آبریز، پوشش گیاهی، توپوگرافی، خاک موقعیت مراکز توزیع سوخت و آبادی های شهرستان تهیه و در نهایت نقشه مناظق حساس زیست محیطی تهیه شد. به منظور بررسی میزان عوامل مختلف تاثیرگذار بر حوادث جاده ای نفتکش ها در کشور، اطلاعات مربوط به سالهای 1382 الی 1387 در رابطه با ویژگی های حوادث با در نظر گرفتن عوامل تغییر فصول، نوع نفتکش، ساعات تردد، نوع تصادفات، دلایل تصادفات و میزان خسارات شناسایی گردید و برای هر یک از آنها احتمال وقوع و شدت عوامل با استفاده از نرم افزار Expert Choice محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد بیشترین درصد فراوانی تصادفات نفتکشها بعلت بی احتیاطی و از نوع نفتکشهای تریلر و در فصل پاییز و در ساعات 10 و 15 بصورت واژگونی رخ داده است، همچنین از کل مساحت 1340 کیلومتر شهرستان، 576/8 کیلومتر مربع آن دارای ریسک بسیار بالای زیست محیطی (0064/0 درصد) در مسیر راه ارتباطی شهرهای کلاچای به رحیم آباد و همچنین مسیر کوهستانی روستای گرمابدشت به روستای ارکم (جاده فرعی ارتباطی با استان مازندران و استان قزوین) قرار دارد، 364/46 کیلومتر مربع (0346/0 درصد) دارای ریسک بالای زیست محیطی در ابتدای راه ورودی به شهرستان (در محدوده دهستان چینی جان) و همچنین در محدوده تراکم یافته روستاهای بخشهای مرکزی، کلاچای و رحیم آباد است، 83/32کیلومتر مربع دارای ریسک متوسط زیست محیطی (0245/0 درصد) در محدوده کناره های دریای خزر و بعضی از مناطق کوهستانی پراکنده است و 2/1339 کیلومتر مربع با ریسک زیست محیطی پایین (94/99 درصد) می باشد.
    کلیدواژگان: حمل جاده ای، ریسک زیست محیطی، فرآورده های نفتی
  • سید هادی خاتمی، بهناز رفیعی صفحه 33
    مسائل مربوط به محیط زیست و مبارزه با آلودگی و تخریب آن همانند بسیاری از موضوعات اجتماعی به دور از مسائل حقوقی نبوده و جنبه های گوناگون حقوقی بدنبال دارد. شهر تهران به عنوان پایتخت ایران با مساحت حدود 600 کیلومتر و جمعیتی حدود 5/7 میلیون نفر بیش از 30٪ از کل صنایع کشور را در بر دارد. در تهران هر روز بیشتر از 7500 تن زباله خانگی بدون بازیافت مناسب با هزینه ای بسیار دفن شده و هر روز به طور متوسط بیشتر از 2500000 مترمکعب آب شهر تهران در مراکز مصرف، به فاضلاب تبدیل می شود. صنایع تهران و اطراف آن سهم بسزایی بعد از تردد خودروها در بروز آلودگی های محیط شهری دارند. هدف از این مطالعه بررسی خلاء های قانونی در مجموعه قوانین و مقررات محیط زیست انسانی، همچنین ارایه راهکارهای لازم جهت برخورد اصولی مراجع قضایی با مسئولین کارخانجات، کارگاه ها و غیره است. ارزیابی ها نشان داد که اعمال برخی موارد از جمله: جلوگیری از گسترش بی رویه کارخانه های صنعتی در فضای مسکونی تهران، به روز شدن قوانین و مقررات، اعمال یکسان قوانین در خصوص خاطیان، تعطیل نمودن واحدهای آلوده کننده و... می توانند در برقراری محیط زیست سالم شهر تهران موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: محیط زیست تهران، صنایع تهران، آلاینده های محیط زیست، قوانین و مقررات زیست محیطی
  • ناصر محرم نژاد، یلدا سالارحسینی صفحه 48
    زمینه و بستر مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE-MS) در کشور ما به سرعت در حال تکامل و شکل گیری است. توجه روز افزون به این مقوله مهم در صنعت نفت و گاز و فرآیند انتقال نفت و فرآورده نفتی که بخش مهمی از این صنعت را شامل می شود امری ضروریست.
    بخش مهم این نظام مدیریتی شناسایی مخاطرات و ارزیابی و مدیریت ریسک ها اعم از بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی می باشد که تاکنون روش های متعددی برای آن در جهان شناخته شده است.
    ضروریست هر سازمان بنا به نوع فرآیندها، نمودارهای عملیاتی، فعالیت های مربوطه و در نهایت منابع مالی، اقتصادی و انسانی در دسترس روش مناسب و بهینه را برگزیند.
    از انواع این روش ها تجزیه و تحلیل حالات شکست و آثار آن (FMEA) وتجزیه و تحلیل چه می شود اگر(What if?)می باشند.
    FMEA یک روش استقرایی(رسیدن از جزء به کل) بوده که برای مطالعه نظام مند نقص های اجزای یک سیستم و اثرات احتمالی آنها بکار می رود.
    نام واقعی روش What if? روش چه می شود اگر؟ و یا اگر این امر رخ دهد پیامدهای آن چه خواهد شد«مشتق شده و هدف اصلی از اجزای آن اعمال توجه و تمرکز به اثرات رویدادهای ناخواسته بر روی سیستم می باشد.
    در این مقاله پس از بررسی روش های معتبر علمی و کاربردی در زمینه مدیریت و ارزیابی ریسک و فرآیند انتقال نفت و فرآورده های نفتی ابتدا مخاطرات زیست محیطی خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران شناسایی سپس ارزیابی و کمی سازی شدند.در نهایت نتایج حاصله از هر دو ارزیابی با معیارهای مختلف تحت روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت HSE، فرآیند انتقال نفت و فرآورده های نفتی، FMEA، What if?، تحلیل سلسله مراتبی
  • هاشم ستاره، عباس طلوعی اشلقی صفحه 56
    مرکز ثقل یک سیستم مدیریت بحران، طرح ریزی صحیح آن می باشد. در یک طرح ریزی علمی و صحیح، متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر سیستم مدیریت بحران باید تعیین شده، انتخاب گردیده و سپس اولویت بندی شوند.این فرایند همان فرایند تصمیم گیری است که می بایستی پیش از وقوع بحران، به نحوی صحیحی انجام شود تا بر اساس آن بتوان طرح ریزی مناسبی برای مراحل مختلف مدیریت بحران داشت.
    در بررسی مقالات و تحقیقات انجام شده در زمینه مدیریت بحران و واکنش در شرایط اضطراری مشخص می شود که مطالعات بسیار کمی با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری انجام شده است. در طی این بررسی ها محرز می گردد که از تکنیکهایی همچون MCDM استفاده بسیار محدودی و آن هم در بحرانهایی همچون خشکسالی شده است و با رویکردی که در این مقاله عنوان شده است، می توان تحقیقات گسترده ای را در این خصوص انجام داد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت بحران، شرایط اضطراری، تصمیم گیری
  • نبی الله منصوری، فواد بیرامی پور، علی عبدالهی صفحه 64
    ارتقاء مدیریت بزرگراه های شهری و افزایش کارایی آن ها در جابجایی بار و مسافر همواره مورد نظر مسئولین ترافیک شهری بوده است. خطوط HOV روشی در مدیریت ترافیک آزادراه های شهری به حساب می آید که در آن برخی لاین های عبوری فقط برای خودروهای با سرنشین زیاد مجاز خواهد بود و این امر تشویقی برای سوار کردن مسافر توسط خودروهای عبوری خواهد بود. این سیستم خطوط از قابلیت های ویژه ای برخوردار است، که بررسی و شناخت ارزش های آن در جهت اجرای صحیح آن در شهرهای پرترافیک ما، کمک شایانی می کند. بررسی انواع سیستم خطوط HOV به ما این امکان را می دهد که در شرایط متفاوت آزادراه ها، حداقل امکان اجرای یکی از انواع این خطوط وجود داشته باشد. در این تحقیق با در نظر گرفتن احداث خط HOV در بزرگراه شهید همت، تاثیر قابل توجه این خطوط بر عملکرد ترافیکی این بزرگراه را بر کاهش زمان سفر، تعداد توقف های کمتر و کاهش حجم ترافیک مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین مزایای اقتصادی ناشی از ایجاد خطHOV در بزرگراه شهید همت با مقایسه گزینه های مختلف مانند، هزینه تعریض آزاد راه و هزینه ایجادخط HOV برگشت پذیر از طریق محاسبه هزینه های اجتماعی و ارزش صرفه جویی در مصرف سوخت را که در کاهش هزینه ها و صرفه جویی ناشی از بخش حمل و نقل نقش اصلی را دارند، بررسی شده است. امید است که این تحقیق موجب ترغیب هرچه بیشتر مسئولین شهری برای مطالعه دقیق تر و استفاده از این سیاست مدیریت بزرگراه ها در اداره ترافیک شهری شود.
    کلیدواژگان: وسائل نقلیه با ظرفیت بالا، صرفه جویی بنزین، اقتصاد، حمل و نقل، هزینه
  • حسین یوسفی، یونس نورالهی، فاطمه پورقاسم، نصرالله آبادیان صفحه 75
    بررسی سوابق اجرای طرح های توسعه در کشور نشان می دهد که در برنامه ریزی های گذشته، اهمیت و ارزش های منابع طبیعی و محیط زیست از دیدگاه مدیران پنهان بوده و بسیاری از آنها بدون توجه به ملاحظات محیط زیستی طراحی و به بهره برداری رسیده اند و پیامدهای چنین اقداماتی تخریب شدید و انتشار آلودگی ها در محیط زیست کشور است. ارزیابی اثرات توسعه بر محیط زیست (EIA) یک راه و ابزار مدیریتی برای هر دو مرحله برنامه ریزی و تصمیم گیری پروژه های توسعه تلقی می گردد و به شناسایی، پیش بینی و ارزشیابی پیامدهای زیست محیطی پروژه ها، برنامه ها و سیاست های توسعه ای کمک می کند.
    پیچیدگی، تنوع و حجم انبوه اطلاعات مکانی مورد استفاده در فرایند EIA از یک سو و توانایی های کامپیوتر در عرصه اطلاعات از سوی دیگر فلسفه وجودی سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) را تبیین می کند و به عنوان یک ابزار برای تجزیه و تحلیل پدیده های زیست محیطی با ابعاد مکانی و زمانی، مشکل جمع آوری، ذخیره سازی، بازیابی، تبدیل و نمایش داده های مکانی را مرتفع ساخته و با ایجاد چارچوب واحد جهت مدیریت و پشتیبانی تصمیم گیری ها عمل می نماید. با این توصیف، داشتن درک بهتری از توانایی های GIS در پروژه ها و استفاده از این ابزار پرقدرت در مطالعات محیط زیست باعث می شود که ارزیابان دقت بیشتری را برای وظایف تحلیلی و زمان کمتری را برای بازسازی و بازیابی اطلاعات اختصاص دهند و در نتیجه باعث افزایش بازدهی فرایند EIA در تصمیم گیری ها گردند.
    این مطالعه سعی دارد با تاکید بر نقش اساسی داده های مکانی در اجرای فرایند EIA از اهرم سیستمهای مکانیزه به ویژه GIS با هدف مدیریت کمی و کیفی داده ها، زمینه را برای روشن شدن جایگاه اصلی داده های مکانی مشخص و تبیین نماید.
    کلیدواژگان: EIA، داده های مکانی، GIS
  • ترجمه: گلرخ کوشیار صفحه 89
    بر اساس این تحقیق یک مدل لجستیک از مرگ و میر هر درخت برای گونه های صنوبر لرزان (Populus tremuloides Michx.) با کاج میلاد (Picea glauca (Moench) Voss) و کاج خانگی (Pinus contorta Dougl. Ex Loud var.latifolia Engelm) در جنگلهای انبوه Alberta بطور تجربی از بدست آمد. این مدل برای مشاهداتی مناسب است که دارای فواصل زمانی نامساوی در اندازه گیری های مجدد هستند. به منظور متناسب کردن مدل از بالاترین درجه احتمال استفاده شده است و آزمون نسبت احتمال نیز با درک موجود از پروسه مرگ و میر ترکیب شده تا بتوان متغیرهای مهم را انتخاب و از آزمون برازش Hosmer-Lemeshow نیز برای ارزیابی تناسب مدل استفاده کرد. مدل نهایی، احتمال بقای هر درخت را بر اساس قطر درخت در قسمت ارتفاع سینه ای، افزایش سالیانه قطر درخت، محدوده ای که پایه درخت در آنجا واقع شده است، ترکیب گونه و حاصلخیزی زمین پیش بینی می نماید
    کلیدواژگان: مدل لجستیک، کاج خانگی، صنوبر
|
  • Farideh Atabi, Mahmoud Shariat, Iraj Gashtmardi Page 10
    Nowadays, need for fossil fuels, is an integral part of human life. For this purpose, the human communities have to carry fossil fuels around the country and impacts of the risks arising from the transport, based on environmental model are variables. Environmentally sensitive areas in terms of special functions that have the greatest risk is incurred. Environmental risks of transporting oil products, may occur naturally or are abnormal.In this study, 7 geographic positions of the fuel supplies, 35 rural kerosene sellers, and petroleum products tankers traffic routes on asphated main road (175 km) and rural roads (757 km) Rudsar city examined, Using GIS, data layers including roads, climate, erosion, basin, vegetation, topography, soil, location of fuel distribution centers and habitate areas, finally the map of environmental sensitive areas prepared. In order to investigate various factors affecting the rate of road accidents in the country's oil tankers, data in relation to the years 2003 till 2008 with regard to properties of events, change of seasons, the type of tanker, hours of traffic, types of accidents, causes of accidents and damage was detected, and for each of their probability and severity factors were calculated using Expert Choice software.The results show the highest frequency of accidents due to imprudence and oil tanker trailers at the time 10 and 15 in autumn and in form of capsizing has occurred. The total area of 1340 km2 from the city, 8.576 square kilometers, has a very high environmental risk (0.0064 / 0%) in the road to cities Klachay and Rahim Abad and the mountainous rural road to Garmabdasht to Arkam villeage (Local roads to the province of Mazandaran and Qazvin) is located, 46.364 sq km (0.0346 0%) have a high environmental risk at the entrance to the city (in the range of Chinijan village). Also density within the central areas and villages, and Rahim Abad Klachay has 32.83 km2 moderate environmental risk (0.0245 0%). The sides of the Caspian Sea and some scattered mountain areas and 1339.2 square kilometers with a low environmental risk (%99. 94).
  • S.H.Khatami , B.Rafiee Page 33
    Environmental issues such as combat to pollution and destroyed environment as many of social concerns are not separated from legal matters. Tehran city as capital of Iran with a total area of about 600 Km2 and 6.5 million population involved more than 30% of the country industry. More than 7500 tones of the municipal waste and the latest estimation, 2500000 m3 wastewater are disposed daily in the city. Tehran industries and its surroundings units play an important part in pollution of the capital after vehicles contaminant. The aim of the present study was assessment of environmental regulation paucity and recommendations for encountering judicial authority to owner of pollutant industrial units. The survey shown that some of subjects such as prevention of sprawl industrial units development in Tehran city, up to date regulations, equal implementation of law on convicts and pollutant units closing could be effective recommendations on furnishing (providing) sound environmental of city.
  • Nasser Moharamnejad, Yalda Salarhossieni Page 48
    Background and context of Safety, Health and Environment (HSE-MS) in our country is rapidly evolving and forming. Increasing attention to this important issue in the oil and gas transmission and processing of oil and oil products, which is something essential and important part of this industry. Identify hazards and assess and manage this important part of risk management including health, safety and the environment are numerous methods known to the world.Essential processes of the organization, operational diagrams, and related activities in the financial, economic and human resources available and optimally choose the appropriate method.These types are of failure modes and effects analysis (FMEA) What if the analysis was done (What if?).FMEA a priori way (reaching out to the Macro from Micro) for the systematic study of defects and the possible effects of the components of a system may used.The real name What if? is The words “If this happens, what consequences will be” derived from the original purpose of the components of attention to the effects of unwanted events is on the system.
  • Abbas Toloee Ashlagi, Hashem Setareh Page 56
    Center of gravity of a crisis management system is proper planning. In a scientific and proper planning, important variables that influence the crisis management should be determined and the priorities applied.This process is decision making that must be applied before crises will be occurred. In proactive crisis management approach, decision makers should be designed different scenarios of crisis to be based on proper planning for different stages of the crisis management.Studies and research papers in the field of crisis management and emergency response are shown that very few decision making models were used in crisis management such as drought.As with this approach in this paper, extensive research can be done in this regard.
  • N.Mansouri, F.Biramipour, A.Abdollahi Page 64
    High Occupancy Vehicle (HOV) is an effective method to manage urban freeways. Only vehicles with high occupants are eligible to use them. These type of freeways have special capabilities that enforce us to know them and try to implement this type of freeway management in our country. There are several types of HOVs lanes which have different capacities which characterize them to special situations. The Shahid Hemat freeway was studied in this research to evaluate the effectiveness of implementation of HOV policy in it. Implementation of the HOV policy in this freeway could result in lower traffic jam and travel duration as well as the economic benefits. This research evaluated the benefits of the methods to to upgrading this freeway including widening the freeway and implementing the HOV policy on it. Then the main benefits of implementing the HOV policy in this freeway include effect on less fuel consumption, less vehicle using in the road and social budget of them as well as the environmental benefits were evaluated. We hope this research motivate the urban authorities to focus on HOV policy as an effective toll in urban freeways management.
  • Hossein Yousefi, Younes Noorollahi, Fatemeh Pourghasem, Nasrollah Abadian Page 75
    Investigation of experiences of implementing development projects in the country show that in the past planning, the importance and value of natural resources and environmental management have been not taken in to account. Many of them without environmental considerations have been designed and operated and the results and consequences are environmental degradation and distribution of pollutants. Environmental Impacts Assessment (EIA) is a management tool for both planning and decision-making stage of development projects to identify, predict and evaluate the environmental impacts of project activities, plans and policy development.Complexity, diversity and huge amount of spatial data used in the EIA process on one hand and the abilities of computer science on the other hand, determine the need of Geographic Information System(GIS) as a tool to analyze the environmental phenomena with spatial and temporal dimensions, the difficulty of collecting, storing, retrieving, and displaying of spatial data and making a unique framework of project management and decision support system. With this description, having a better understanding of the capabilities of GIS as a powerful tool in studies and environmental projects causes evaluators concentration on the analytical tasks and devote less time to rebuild and restore data and increase the efficiency of decision-making in the EIA process.This study is trying to emphasize the key role of spatial data and mechanized system of tools like GIS in the EIA process to guide the management of qualitative and quantitative data, and explain the role and importance of spatial data.
  • Xiaohong Yao, Stephen J. Titus, S. Ellen Macdonald Page 89
    Investigation of experiences of implementing development projects in the country show that in the past planning, the importance and value of natural resources and environmental management have been not taken in to account. Many of them without environmental considerations have been designed and operated and the results and consequences are environmental degradation and distribution of pollutants. Environmental Impacts Assessment (EIA) is a management tool for both planning and decision-making stage of development projects to identify, predict and evaluate the environmental impacts of project activities, plans and policy development.Complexity, diversity and huge amount of spatial data used in the EIA process on one hand and the abilities of computer science on the other hand, determine the need of Geographic Information System(GIS) as a tool to analyze the environmental phenomena with spatial and temporal dimensions, the difficulty of collecting, storing, retrieving, and displaying of spatial data and making a unique framework of project management and decision support system. With this description, having a better understanding of the capabilities of GIS as a powerful tool in studies and environmental projects causes evaluators concentration on the analytical tasks and devote less time to rebuild and restore data and increase the efficiency of decision-making in the EIA process.This study is trying to emphasize the key role of spatial data and mechanized system of tools like GIS in the EIA process to guide the management of qualitative and quantitative data, and explain the role and importance of spatial data.