فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هانیه سادات اجتهد، جواد مهتدی نیا، عزیز همایونی راد، میترا نیافر، محمد اصغری جعفرآبادی، وحید مفید صفحه 1
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع بالای پرفشاری خون و دیس لیپیدمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ماست پروبیوتیک بر فشار خون و سطوح لیپیدهای سرم در این بیماران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور شاهددار 60 بیمار (23 مرد و 37 زن) دیابتی نوع 2 با غلظت کلسترول LDL بالاتر از mg/dL100 در دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه آزمون، روزانه 300 گرم ماست پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس و افراد گروه شاهد، روزانه 300 گرم ماست معمولی به مدت 6 هفته دریافت کردند. دریافت های غذایی، شاخص های تن سنجی، فشار خون و سطوح لیپیدهای سرم در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تحلیل کوواریانس و تی زوجی انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان فشار خون سیستولی و دیاستولی در هر دو گروه تحت تاثیر قرار نگرفت. غلظت کلسترول تام به میزان 54/4% و کلسترول LDL به میزان 45/7% در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (به ترتیب 008/0 = P و 004/0 = P) ولی در گروه آزمون، تفاوت آماری معنی داری در غلظت تری گلیسرید و کلسترول HDL در پایان هفته ششم نسبت به ابتدای مطالعه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دریافت ماست پروبیوتیک سبب بهبود غلظت کلسترول تام و کلسترول LDL در بیماران دیابتی نوع 2 شد، ولی بر فشار خون آن ها تاثیری نداشت. این مطالعه نشان داد که ماست پروبیوتیک احتمالا در بهبود عوامل خطر بیماری قلبی عروقی در دیابت نوع 2 موثر است.
    کلیدواژگان: ماست پروبیوتیک، دیابت نوع 2، فشارخون، لیپیدهای سرم
  • اسماعیل عبدالله زاده، مسعود رضایی، هدایت حسینی، رضا صفری صفحه 13
    سابقه و هدف
    عفونت غذایی ناشی از لیستریا در 30 % افراد مبتلا منجر به مرگ و میر می شود. با توجه به احتمال بالای آلودگی ماهیان پرورشی به باکتری لیستریا مونوسیتوژنز، هدف تحقیق حاضر، بررسی استفاده از اسانس آویشن و باکتریوسین نایسین به تنهایی و توام با یکدیگر جهت مهار رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز در گوشت چرخ شده ماهی فیتوفاگ است.
    مواد و روش ها
    به نمونه های گوشت چرخ شده ماهی میزان CFU/g104×1 باکتری لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شد. تیمارهای نایسین در دو سطح IU/g 500 وIU/g 1000 و تیمارهای اسانس آویشن در سه سطح 4/0، 8/0 و 2/1% حجمی وزنی به تنهایی و توام با یکدیگر تهیه شدند. همه تیمارها و گروه شاهد بسته بندی و به مدت 12 روز در دمای یخچال نگهداری شدند. تعداد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز هر دو روز یک بار توسط کشت سطحی روی محیط لیستریا کروم آگار شمارش شد.
    یافته ها
    نایسین در دو غلظت IU/g500 و IU/g 1000 به تنهایی نتوانست تعداد باکتری های لیستریا مونوسیتوژنز را به زیر حد مجاز برای افراد سالم (100 سلول در هر گرم ماده غذایی خام) برساند. با گذشت زمان از خاصیت مهار کنندگی نایسین علیه رشد لیستریا مونوسیتوژن کاسته شد. در حالی که استفاده همزمان از نایسین و اسانس آویشن در دو غلظت 8/0% و 2/1 % موجب کاهش تعداد این باکتری به زیر حد مجاز در طول 12 روز دوره آزمایش شد.
    نتیجه گیری
    بهترین فرمول پیشنهادی برای مهار رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز در گوشت چرخ شده ماهی فیتوفاگ در دمای یخچال، استفاده توام از آویشن 8/0% حجمی وزنی و نایسینIU/g 1000 است.
    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، نایسین، اسانس آویشن، ماهی فیتوفاگ
  • فاطمه رضاییان، بهرام رشیدخانی، حمیدرضا میرزایی، اسماعیل اکبری، میترا فروتن غزنوی، ژاله شادمان، آناهیتا هوشیار راد، زهره صناعت، سعید پیروزپناه صفحه 21
    سابقه و هدف
    کمبود دریافت غذایی فولات می تواند در تومورزایی بسیاری از سرطانها نقش داشته باشد. با توجه به شیوع روزافزون سرطان پستان در ایران، این پژوهش با هدف بررسی ارتباط مقادیر دریافت فولات و خطر سرطان پستان صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی 177 فرد مبتلا به سرطان پستان و 169 نفر گروه شاهد بدون سابقه بدخیمی از بیمارستانهای آموزشی و درمانی مرتبط با دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند. داده های پرسشنامه های دموگرافیک، فعالیت فیزیکی و بسامد خوراک یکساله گردآوری شد. مقادیر انرژی تام و فولات با استفاده از نرم افزار Nutritionist IV تخمین زده شد.
    یافته ها
    در این پژوهش، همبستگی معنی داری بین وضعیت دریافت روزانه فولات غذایی و خطر سرطان پستان مشاهده نشد. یافته های حاضر، همبستگی وارونه معنی داری بین دریافت روزانه فولات غذایی در مقادیر بالا و خطر سرطان پستان در دوران پس از یائسگی نشان دادند (88/0-035/0:CI%95; 17/0= نسبت شانس). افزایش مقادیر دریافت روزانه فولات غذایی در سهک دوم با نسبت شانس برابر 26/0 (22/1-05/0CI: 95%) و سهک سوم با نسبت شانس 17/0 (88/0- 035/0CI: 95%) با روند معنی دار کاهش درشانس ابتلا به سرطان پستان پس از یائسگی همراه بود (036/0= P for trend).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، دریافت فولات با خطر سرطان پستان در کل زنان مرتبط نبود، در حالی که در زنان پس از یائسگی ارتباط معکوس معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: فولات، دریافت غذایی، سرطان پستان، مورد، شاهدی، پرسشنامه بسامد خوراک
  • مرضیه معین فرد، هاشم پورآذرنگ، مصطفی مظاهری تهرانی صفحه 33
    سابقه و هدف

    ماست منجمد از انجماد توام با هم زدن مخلوطی پاستوریزه شامل چربی شیر، ماده جامد بدون چربی شیر، شیرین کننده ها، پایدارکننده ها و ماست حاصل می شود. افزایش ماده جامد بدون چربی شیر یکی از راه های جلوگیری از معایب بافتی در محصولات کم چرب به شمار می رود و از طرفی به افزایش خواص سلامتی بخش این محصولات کمک قابل توجهی می کند. از آن جا که ماست منجمد دسری کم چرب محسوب می شود، در این پژوهش اثرات افزایش ماده جامد بدون چربی شیر بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و حسی این محصول بررسی شد.

    مواد و روش ها

    مواد اولیه شامل شیر (5/2 % چربی و 8% ماده جامد بدون چربی)، پودر شیر پس چرخ (98 % ماده جامد بدون چربی)، خامه (30% چربی)، آغازگر ماست (DVS Lat 1/63 شامل استرپتوکوکوس سالیواریوس زیرگونه ترموفیلوس (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus) و لاکتوباسیلوس دلبروئه اکی یی زیرگونه بولگاریکوس (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus))، شکر، پودر پانیسولex و طعم دهنده وانیل بود. همه نمونه ها حاوی 8% چربی، 13% شکر، 3/0% پایدارکننده و 09/0% وانیل بودند. به منظور تولید نمونه های آزمایشی ماده جامد بدون چربی شیر توسط پودر شیر پس چرخ در سطوح 13، 16 و 19 درصد تنظیم شد. تجزیه و تحلیل نتایج با طرح آماری دو فاکتوره کاملا تصادفی و در سه تکرار توسط نرم افزار MSTAT-C و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 % (05/0>p) انجام شد. رسم نمودارها توسط نرم افزار Excel صورت گرفت.

    یافته ها

    افزایش ماده جامد بدون چربی شیر بر pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویسکوزیته، حجم افزایی (Overrun) و درصد مقاومت به ذوب نمونه ها تاثیر معنی داری داشت. به طوری که با افزایش ماده جامد بدون چربی شیر، pH کاهش و اسیدیته افزایش یافت. ویسکوزیته به شکل معنی داری افزایش و حجم افزایی و درصد مقاومت به ذوب به طور معنی داری کاهش یافتند. بررسی ویژگی های حسی نشان داد که نمونه های با 13% ماده جامد بدون چربی شیر بیشترین امتیاز بافت و پذیرش کلی را کسب کردند (05/0p<).

    نتیجه گیری

    افزایش ماده جامد بدون چربی ویژگی های ماست منجمد را به شکل قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهد. به طوری که برای تولید ماست منجمد غلیظ شده تحت شرایط موجود، ماده جامد بدون چربی در سطح 13% پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ماست منجمد، ماده جامد بدون چربی شیر، خواص فیزیکی شیمیایی، خواص حسی
  • علی اصغر رواسی، فهیمه کاظمی*، پریچهر حناچی، شمسی جنگی اسکویی صفحه 41
    سابقه و هدف

    هدف از این تحقیق، تعیین تاثیر مصرف مکمل های روی، منیزیم و روی همراه منیزیم بر قدرت عضلانی زنان فعال بود.

    مواد و روش ها

    40 زن فعال به صورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: روی (10 نفر، انجام تمرین قدرتی و مصرف mg50 سولفات روی)، منیزیم (10 نفر، انجام تمرین قدرتی و مصرف mg250 اکسید منیزیم)، روی همراه منیزیم (10 نفر، انجام تمرین قدرتی و مصرف mg50 سولفات روی و mg250 اکسید منیزیم) و کنترل (10 نفر، انجام تمرین قدرتی). این آزمودنی ها سابقه فعالیت ورزشی داشتند. قبل و پس از 8 هفته تمرین قدرتی و مصرف مکمل، یک تکرار بیشینه (1-RM) اندازه گیری و نمونه های خون جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون های تی مستقل و تی زوجی نشان داد که مکمل روی، منیزیم و روی همراه منیزیم بر قدرت عضلات اندام تحتانی تاثیر معنی داری نداشت. مکمل منیزیم بر قدرت عضلات اندام فوقانی (عضلات سینه ای، پشت، پشت و خم کننده های دست) تاثیر معنی داری داشت. مکمل روی و روی همراه منیزیم بر قدرت عضلات پشت و خم کننده های دست تاثیر معنی داری داشت. مکمل روی همراه منیزیم بر غلظت سرمی روی و منیزیم تاثیر معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    مصرف مکمل های روی، منیزیم و روی همراه منیزیم می تواند بر قدرت عضلات بالاتنه زنان فعال تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه ورزشی، مکمل یاری، تمرین مقاومتی، روی، منیزیم
  • شکوفه راستی، محمدحسین عزیزی، سلیمان عباسی صفحه 51
    سابقه و هدف
    : در سال های اخیر هیدروکلوئیدها به عنوان غذاهای فراسودمند مورد بررسی قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر ضمن استخراج بتا-گلوکان به روش اسیدی، تاثیر آن بر خواص رئولوژیکی آرد گندم نیز بررسی شد.
    مواد و روش ها
    بتا-گلوکان به روش اسیدی از آرد جو سبوس دار استخراج شد و مقدار آن در صمغ به دست آمده توسط کیت آنزیمی مگازیم اندازه گیری شد. صمغ حاصل در سه سطح صفر، 5/0 و 1 درصد به آرد نول، ستاره و مخلوط این دو (50: 50) اضافه شد و ویژگی های رئولوژیکی خمیر حاصل مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون LSD انجام شد.
    یافته ها
    رفتار رئولوژیکی خمیرهای غنی شده با بتا-گلوکان به کیفیت آرد و غلظت بتا-گلوکان بستگی داشت. با افزایش غلظت بتا-گلوکان، کلیه ویژگی های فارینوگرافی به خصوص جذب آب افزایش یافت. نتایج حاصل از اکستنسوگراف نیز نشان داد که با افزایش مقدار بتا-گلوکان، مقاومت به کشش و قابلیت کشش افزایش پیدا کرد. بهترین ویژگی ها در آرد مخلوط و سطح 1 % بتا-گلوکان مشاهده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    در همه تیمارها اضافه کردن بتا-گلوکان، جذب آب خمیر، زمان مقاومت خمیر، زمان گسترش خمیر، قابلیت کشش، مقاومت به کشش و سطح زیر منحنی را افزایش و میزان افت خمیر را کاهش داد. سطح 1 % صمغ نسبت به سطح 5/0% ویژگی های رئولوژیکی بهتری ایجاد کرد. با در نظر گرفتن مجموع نتایج حاصل از آزمایش های مختلف شیمیایی و رئولوژیکی انجام گرفته روی مواد اولیه (آرد) و خمیر به نظر می رسد که اضافه کردن 1% بتا-گلوکان به آرد مخلوط، سبب ایجاد بهترین و نه بیشترین تاثیر نسبت به نمونه شاهد شده است.
    کلیدواژگان: جو، بتا، گلوکان، خمیر، ویژگی های رئولوژیکی
  • فرهاد حقیقت دوست، محمد جواد حسین زاده، اکرم کبیری، احمد اسماعیل زاده صفحه 59
    سابقه و هدف
    اطلاعات محدودی در زمینه تاثیر مصرف رژیم غذایی غنی از اسید چرب تک غیراشباع (MUFA) بر سطح سرمی آدیپوکین ها در دسترس است. هدف این مطالعه، بررسی اثر رژیم غذایی غنی از MUFA بر سطح سرمی ویسفاتین، انسولین و IL-6 در زنان دارای اضافه وزن (9/29≥BMI≥25) بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی متقاطع روی 17 زن 20 تا 50 ساله با میانگین نمایه توده بدنی kg/m2 0/2±6/27 انجام شد. افراد مورد مطالعه به صورت تصادفی به دو گروه مصرف کننده رژیم غذایی غنی از MUFA (16% MUFA و 8% SFA) و رژیم غذایی غنی از SFA (16% SFA و 8% MUFA) تقسیم شدند. پس از 6 هفته پیروی از این رژیم ها، مدت 2 هفته دوره washout برقرار شد و سپس جای گروه ها عوض شد. درصد انرژی حاصل از سایر درشت مغذی ها در طول دو دوره یکسان بود. ارزیابی های بیوشیمیایی در ابتدا و انتهای هر دوره انجام گرفت. برای ارزیابی های آماری از آزمون t زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی دریافت های واقعی افراد نشان داد که درصد انرژی حاصل از MUFA طی دوره رژیم غنی از این نوع اسید چرب برابر با 13% و در دوره معمولی برابر با 7% بود این مقادیر برای SFA به ترتیب برابر با 5/8% و 14% بود. هرچند با مصرف MUFA سطح سرمی ویسفاتین و IL-6 کاهش اندکی نشان داد، ولی مقایسه میانگین تغییرات غلظت سرمی ویسفاتین، انسولین و IL-6 طی دوره رژیم غنی از MUFA با دوره رژیم غذایی غنی از SFA تفاوت معنی داری را بین دو نوع رژیم نشان نداد، اما این تغییرات برای ویسفاتین به سمت معنی دار شدن میل می کرد (5/0±7/0- در مقابل 4/0±4/0 نانوگرم در میلی لیتر، 08/0=P) این مقادیر حتی پس از تعدیل برای سایر متغیرها نیز تغییر چندانی نداشت (1/0=P).
    نتیجه گیری
    با این که یافته های مطالعه حاضر تفاوت معنی داری بین دو نوع رژیم غذایی (غنی از MUFA و غنی از SFA) را در تاثیر بر سطح انسولین و آدیپوکین های سرم نشان نداد، ولی به علت غیرمعنی دار بودن حاشیه ای این اثرات، انجام بررسی های طولانی مدت تر با حجم نمونه بالا ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ویسفاتین، اضافه وزن، اسید چرب تک غیراشباعMUFA))، انسولین، اینترلوکین، 6
  • وحید حسین آبادی، فوژان بدیعی، مریم قراچورلو، علی حشمتی صفحه 71
    سابقه و هدف
    سیب زمینی سرخ شده یکی از فراورده هایی است که مصرف آن روند رو به افزایشی پیدا کرده است. سیب زمینی سرخ شده به دلیل جذب زیاد روغن در حین فرایند، کالری زیادی وارد بدن می سازد و تلاش در زمینه کاهش میزان روغن جذب شده به سلامت افراد جامعه کمک می کند. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر آنزیم بری و پوشش دهی با متیل سلولز و کتیرا در جذب روغن و خواص کیفی سیب زمینی سرخ شده بود.
    مواد و روش ها
    خلال هایی از سیب زمینی واریته اگریا (Agria) تهیه و بعد از آنزیم بری در آب یا محلول کلریدکلسیم (05/0%) در محلول متیل سلولز (5/0%، 1% یا 5/1%)، کتیرا (5/0%، 1% یا 5/1%) یا محلول حاوی متیل سلولز (5/0%، 1% یا 5/1%)و سوربیتول (05/0%) یا کتیرا (5/0%، 1% یا 5/1%) وسوربیتول (05/0%) به منظور پوشش دهی فرو برده شدند و سپس به روش عمقی سرخ شدند. بلافاصله بعد از آن، میزان روغن، رطوبت، تردی و رنگ خلال ها اندازه گیری شد و نمونه ها مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند. نتایج این ویژگی ها با نمونه شاهد مقایسه شد.
    یافته ها
    آنزیم بری و پوشش های هیدروکلوئیدی باعث کاهش درصد جذب روغن، افزایش رطوبت و همچنین افزایش تردی بافت در خلال سیب زمینی شد (01/0 p<). آنزیم بری در محلول کلرید کلسیم میزان جذب روغن در خلال سیب زمینی را 8/61% کاهش داد. پوشش متیل سلولز (5/1%) همراه با سوربیتول (5/0%) میزان جذب روغن را در مقایسه با نمونه شاهد از 85/19% به 29/16% کاهش داد. انجام آنزیم بری در محلول کلرید کلسیم باعث افزایش معنی داری در رطوبت خلال به میزان 5% شد. استفاده از پوشش های هیدروکلوئیدی باعث افزایش معنی دار مقدار رطوبت و مقاومت در برابر برش نمونه های خلال سیب زمینی شد (01/0 < P). به طوری که بیشترین مقدار رطوبت (60/44%) مربوط به نمونه های پوشش داده شده با متیل سلولز (5/1%) بود. غلظت 5/1% کتیرا همراه با سوربیتول (5/0%) بیشترین مقاومت (13/211 نیوتن) را در برابر برش ایجاد کرد. نتایج نشان داد که استفاده از پوشش های هیدروکلوئیدی باعث افزایش معنی دار فاکتورهای L* b*،a*، رنگ نمونه های خلال سیب زمینی در مقایسه با نمونه شاهد شد. در بین نمونه های که مورد ارزیابی حسی قرارگرفتند، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پوشش متیل سلولز از پوشش کتیرا برای پوشش خلال های سیب زمینی مناسب تر است و نمونه حاوی 5/1% متیل سلولز به دلیل روغن کمتر، رطوبت بیشتر، بافت و رنگ مناسب تر، بهترین تیمار است. سوربیتول همراه پوشش های متیل سلولز و کتیرا تفاوت محسوسی در جذب روغن و سایر ویژگی ها به وجود نیاورد، اما به دلیل مسائل اقتصادی تیمارهای بدون سوربیتول مناسب تر است.
    کلیدواژگان: فرانچ فرایز، سیب زمینی سرخ شده، سوربیتول، متیل سلولز، کتیرا، کاهش چربی
  • فاطمه اسفرجانی، روشنک روستایی، فاطمه محمدی نصرآبادی، مرتضی عبداللهی، آناهیتا هوشیار راد، احمد اسماعیل زاده صفحه 83
    سابقه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط الگوهای غذایی با کوتاه قدی در کودکان کلاس اول شهر تهران در سال 1386 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی، قد کودکان(3147n=) در 5 منطقه شهر تهران با روش های استاندارد اندازه گیری و کوتاه قدی، بر اساس نمایه قد برای سن (کمتر از صدک 5) در مقایسه با جداول CDC 2000 تعیین شد. برای هر کودک کوتاه قد سه نفر شاهد از میان کودکان سالم و غیر کوتاه قد، انتخاب و وارد مطالعه شدند (مورد:86 نفر و شاهد: 308 نفر). پرسشنامه های مربوط به وضعیت اجتماعی- اقتصادی، وزن و قد زمان تولد کودک و مدت تغذیه با شیر مادر و پرسشنامه های یادآمد غذایی24 ساعته برای دو روز غیر متوالی برای هر یک از نمونه ها تکمیل شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب، روش تحلیل عاملی مورد استفاده قرار گرفت. مدل ها برای جنس، سن مادر، سواد مادر، سواد پدر، وزن هنگام تولد، بعد خانوار و انرژی تعدیل شدند.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر بین متغیرهای جنس، وزن هنگام تولد، سن مادر و تحصیلات والدین در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد(05/0P<). بررسی مصرف نشان داد که در گروه کوتاه قد، میانگین مصرف لبنیات (167±308 گرم/روز) و خشکبار (9±58/2 گرم/روز) کمتر از گروه شاهد (به ترتیب 232±382، 26±15/7 گرم در روز) و مصرف چربی(29±85/37 گرم/روز) بیشتر از گروه شاهد(22±94/30 گرم/روز) بود (05/0P<). در مطالعه حاضر، سه الگوی غذایی تعیین شد: الگوی غذایی 1: نان، سیب زمینی، چربی، تخم مرغ، چاشنی ها، سایر سبزی ها، قند و نوشیدنی ها. الگوی غذایی 2: سبزی های برگی، غذاهای آماده، مغزها، سایر غلات، حبوبات، امعا و احشا. الگوی غذایی 3: کیک و بیسکویت، مرغ، لبنیات، میوه جات، غیره). دو الگوی غذایی اول و دوم ارتباط معنی داری با کوتاه قدی نداشتند، اما افرادی که در چارک سوم سومین الگوی غذایی قرار داشتند، نسبت به چارک اول آن از شانس پایین تری برای ابتلا به کوتاه قدی برخوردار بودند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تبعیت از الگوی غذایی غنی از مواد پروتئینی (مثل لبنیات و گوشت ها) و کربوهیدرات دار (مثل میوه ها و کیک و بیسکویت) ممکن است خطر ابتلا به کوتاه قدی را در کودکان کاهش دهد.
    کلیدواژگان: کودکان، کوتاه قدی، الگوی غذایی، تحلیل عاملی
  • محمد فاضل، محمدحسین عزیزی، سلیمان عباسی، محسن برزگر صفحه 93
    سابقه و هدف
    نشاسته یکی از فراوان ترین بیوپلیمرهای کربوهیدراتی است که ویژگی تشکیل فیلم بسیار خوبی دارد. با این حال، مقاومت کم آن نسبت به بخار آب و ویژگی های مکانیکی ضعیف، از مشکلات اصلی این پلیمر است. به همین علت تاثیر گلیسرول، روغن و ثعلب روی ویژگی های فیلم بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، فیلم های خوراکی از مخلوط نشاسته و صمغ ایرانی ثعلب تهیه و خصوصیات آن ها بررسی شد. ابتدا فیلم مخلوط نشاسته سیب زمینی، ثعلب (5-1%)، نرم کننده گلیسرول (40-10%) و روغن آفتابگردان (20-0%) را فرموله و ویژگی های مکانیکی، نوری، حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب آن ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل، مقادیر مختلف ثعلب، گلیسرول و روغن بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی فیلم های خوراکی بر پایه نشاسته سیب زمینی موثر بودند. صمغ ثعلب باعث افزایش مقاومت به کشش، مدول الاستیک و میزان سیری رنگ شد، ولی میزان کشش پذیری و شفافیت فیلم را کاهش داد. در حالی که گلیسرول باعث کاهش مقاومت به کشش، مدول الاستیک و درصد عبور نور فرابنفش و افزایش میزان کشش پذیری، شفافیت، کدورت، حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب شد. روغن آفتابگردان میزان کشش پذیری، مقاومت به کشش، مدول الاستیک، درصد عبور نور فرابنفش، حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب را کاهش و میزان کدورت را افزایش داد.
    نتیجه گیری
    مقدار 3% ثعلب، 32% گلیسرول و 8% روغن آفتابگردان به عنوان نقاط بهینه ویژگی های فیلم خوراکی بر پایه نشاسته سیب زمینی تعیین شد.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، نشاسته سیب زمینی، صمغ ثعلب، خواص مکانیکی، نفوذپذیری به بخار آب
|
  • Ejtahed, J. Mohtadi Nia, A. Homayouni Rad, M. Niafar, M. Asghari Jafarabadi, V. Mofid Page 1
    Background And Objective
    Considering the high prevalence of hypertension and dyslipidemia in type 2 diabetic patients, the aim of the present study was to investigate the effects of probiotic yoghurt on blood pressure and serum lipid concentrations in these patients.
    Materials And Methods
    In this controlled, double-blind, randomized clinical trial, 60 patients (23 males and 37 females) with type 2 diabetes and an LDL-cholesterol level higher than 100 mg/dL were assigned to one of two groups. Subjects in the intervention group consumed daily 300 gr of probiotic yoghurt containing Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis, and those in the control group consumed daily 300 gr of conventional yoghurt, for 6 weeks. Dietary intakes, anthropometric measurements, blood pressure and serum lipids concentrations were measured at the baseline and at the end of the study. Statistical analyses were performed using the SPSS software, the statistical tests being analysis of covariance and paired-samples t-test.
    Results
    Systolic and diastolic blood pressure remained unchanged in both groups, while the total cholesterol and LDL-cholesterol concentrations decreased by 4.54% and 7.45% in the intervention group, respectively, as compared with the control values (P = 0.008 andP = 0.004, respectively). However, no significant differences were observed between the initial and final triglyceride and HDL-cholesterol concentrations in the intervention group.
    Conclusion
    Consumption of probiotic yoghurt can decrease the total cholesterol and LDL-cholesterol in type 2 diabetic patients; however, it has no effect on blood pressure. This study shows that probiotic yoghurt may help reduce cardiovascular disease risk factors in type 2 diabetes.
  • E. Abdollahzadeh, M. Rezaei, H. Hosseini, R. Safari Page 13
    Background And Objective
    Food poisoning caused by Listeriamonocytogenes results in death in 30% of the cases. Considering the high probability of L. monocytogenes contamination of local fish, the present study aimed at investigating the effects of thyme (Zataria multiflora Boiss) essential oil (EO) and nisin, individually and in combination, on the growth of L. monocytogenes in minced silver carp during refrigerated storage.
    Materials And Methods
    Minced fish samples were inoculated with 1×104 cfu/g of L. monocytogenes. A total of 11 samples were inoculaetd with thyme EO at a concentration (weight/volume)of 0.3 %, 0.8 % or 1.2%, nisin at a concentration of 500 or 1000 IU/g, or a combination of the two. The treated and control samples were packaged in plastic bags and kept at refrigerator temperature for 12 days.. Samples were cultured on CHROMagarTM Listeria every 2 days and the bacteri counted.
    Results
    Nisin at two different levels (500 and 1000 IU/g)could not inhibit the growth of L.monocytogenes to a level below the acceptable level in raw food (100 cells/g). The antibacterial activity of nisin decreased during the storage period, while simultaneous use of nisin and thyme EO at a concentartion of 0.8 and 1.2% reduced L. monocytogenes viable count to a level below the acceptable limit during 12 days.
    Conclusion
    A combination of 0.8% thyme (weight/volume)and 1000 IU/g nisin has the best inhibitory effect on growth of L. monocytogenes in minced silver carp during cold (4C) storage.
  • F. Rezaeiian, B. Rashidkhani, Hr Mirzaei, E. Akbari, M. Foroutan Ghaznavi, Zh Shadman, A. Houshiar-Rad, Z. Sanaat, S. Pirouzpanah Page 21
    Background And Objective
    Dietary folate deficiency may contribute to tumorogenesis in many sorts of malignancies. By considering the increasing incidence rate of breast cancer in Iran, this study was conducted to investigate the association between dietary folate intake and breast cancer risk. aterials and
    Methods
    In this case-control study, 177 patients with breast cancer and 169 control subjects with no family history of malignancy were recruited from hospitals affiliated to Shahid-Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. Standard questionnaires were used to collect data on demographic characteristics, physical activity, and food frequency consumption for the previous year. Total daily energy and folate intakes were estimated using the Nutritionist IV software.
    Results
    No statistically significant correlation was observed between daily dietary intake of folate and breast cancer risk in the sample population. However, the results showed a significant inverse association between daily intake of dietary folate and risk of breast cancer in postmenopausal women (OR=0.17; 95%CI: 0.035-0.88). Increases in the strata of daily folate intakes were associated with decreasing trends of ORs in postmenopausal breast cancer risk (Pfor trend =0.036), where the OR of folate intake at the 2nd tertile was 0.26 (95%CI: 0.05-1.22) and at the 3rd tertile was 0.17 (95%CI: 0.035-0.88).
    Conclusion
    Based on the findings, folate intake was not correlated with breast cancer risk in the total sample population, whereas higher intakes of folate was inversely associated with postmenopausal breast cancer risk.
  • M. Moeenfard, H. Purazarang, M. Mazaheri Tehrani Page 33
    Background And Objective

    Frozen yogurt is obtained by freezing a mixture containing milk fat, milk solids-non-fat (MSNF), sweeteners, stabilizers, and yogurt. Increased milk solids-non-fat is one way to avoid undesirable changes in texture observed in low-fat products. Thisincrease in MSNF also helps greatly improve health properties of these products. Since frozen yogurt is considered a low-fat dessert, in this study the effects of milk solids-non-fat content on its physical, chemical and sensory characteristics were investigated.

    Materials And Methods

    Ingredients included milk (2.5% fat and 8% solids-non-fat), skim milk powder (98% solids-non-fat), cream (30% fat), starter yogurt (DVS Lat 1/63, including Streptococcus salivarius subsp. thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus), sugar, vanilla powder, and panisol ex. All samples contained 8% fat, 13% sugar, 0.3% stabilizer and 0.09% vanilla. To produce test samples,the milk solids-non-fat content was adjusted at 13%, 16% and 19% levels with skim milk powder. Statistical analysis of the data was performed by completely randomized two-factor design with 3 replications using the MSTAT-C software, and analysis of variance was done with Duncan’s multiple range test (p<0.05). For drawing diagrams the Excel software was used.

    Results

    Titratableacidity, pH, viscosity, overrun capacity and melting characteristics of ice cream were influenced favourably significantly (p<0.05) by increasing MSNF. Increasing the MSNF content significantly (p<0.05) decreased pH, overrun capacity and resistanec to melting of ice cream, while it increased titratable acidity and viscosity. The dataalso showed that samples with 13% MSNF resulted the highest scores in texture and total acceptance (p<0.05).

    Conclusion

    Increases in milk solids-non-fat content of frozen yogury affects favourably its properties. Based on the findings in this study, 13% MSNF is suggested for producing concentrated frozen yogurt.

  • Aa Ravasi, F. Kazemi, P. Hanachi, Sh Jangi Oskuee Page 41
    Background And Objective

    The purpose of this study was to determine the effect of dietary supplementation with zinc, magnesium and zinc plus magnesium on muscle strength in active women.

    Materials And Methods

    Forty active women selected randomly were randomly divided into 4 groups of 10 each, all undergonig resistance training and receiving, daily, a supplement of either zinc (50 mg zinc sulfate), magnesium (250 mg magnesium oxide), or zinc plus magnesium (50 mg zinc sulfate plus 250 mg magnesium oxide), or no supplement (control group). All the subjects had a history of sports activity. Blood samples were collected and 1-RM was measured at the beginning and after 8weeks.

    Results

    Independent and paired-sample t-test showed that zinc, magnesium and zinc plus magnesium supplements had no statistically significant effects on the strength of lower body muscles. However, the magnesium supplement had a significant positive effect on the strength of upper body muscles (chest, back, as well as back and hand bending muscles). In addition, the zinc and zinc plus magnesium supplements affected significantly the strength of the back and hand bending muscles. Further analysis of the data showed that the zinc plus magnesium supplement had no significant effect on the serum zinc and magnesium concentrations.

    Conclusion

    Dietary supplementation with zinc, magnesium and zinc plus magnesium can effect desirably the upper body muscles strength in active women. Keywords:

  • Sh Rasti, Mh Azizi, S. Abbasi Page 51
    Background And Objective
    In the recent years, hydrocolloids have been the subject of much investigation as functional foods. In the present study beta-glucan was acid-extracted from barley and its effects on some rheological properties of wheat flour were investigated.
    Materials And Methods
    β-glucanwas extracted from whole barley flour by the acid-extraction method. The total β-glucan content of the extracted gum was determined using the Megazyme assay kit. The β-glucan gum obtained was added to 3 samples of wheat flour, namley Nol, Setareh, and their Mix (50:50) flours at a level of 0.0%, 0.5%, or 1%. Doughs wer prepared from the what flour samples and theirrheological properties investigated. The SPSS software was used for data analysis. A completely randomized design was used for the experiment, the means being compared using the LSD test.
    Results
    The rheological behavior of β-glucan-enriched doughs depended on flour quality and β-glucan concentration. All the farinographic characteristics, specially water absorption, improved with increasing β-glucan concentration. Extensograph results also showed that resistance to extension and extensibility increased with increasing β-glucan concentration. The mix flour with 1% β-glucan showed the best rheological properties (p<0.05).
    Conclusion
    In all the treatments addition of beta-glucan increased water absorption, dough resistance time, dough development time, extensibility, resistance to extension, and the surface area under the curve, and it decreased dough loss. Beta-glucan at1% level showed better rheological properties as compared to the 0.5% sample. Overall, considering all the chemical and rheological tests, it can be concluded that addition of 1% beta-glucan to mix flour results in the best treatment, although it is not the most effective.
  • Farhad Haghighatdoost, Mj Hosseinzadeh, A. Kabiri, A. Esmaillzadeh Page 59
    Background And Objective
    Little information is available on the effects of monounsaturated fatty acid-rich (MUFA-rich) diets on the serum adipocytokine levels. The objective of this study was to determine the effects of a MUFA-rich diet on the serum levels of insulin, visfatin and IL-6 in overweight women (25.0≥ BMI ≥ 2.9.9).
    Materials And Methods
    This randomized cross-over clinical trial included 17 overweight women aged 20-50 years with a mean BMI of 27.6±2 kg/m2. The participants were randomly assigned to one of two groups consuming either a saturated fat-rich (SFA-rich; 16% SFA and 8% MUFA) or a MUFA-rich (16% MUFA and 8% SFA) diet for 6 weeks, with a 2-week washout period between the 2 periods. The percentages of energy derived from the other macronutrients were similar in the two diets. Biochemical assessments were done at the beginning and at the end of each period. Paired t-test was used for statistical analysis.
    Results
    The mean proportions of MUFA intakes were 13% and 7% of the total energy intake for MUFA- and SFA-rich diets, respectively, the corresponding values for SFA being 8.5% and 14%. The mean changes in the serum visfatin, insulin and IL-6 levels were not significantly different between the two diet periods; however, for serum visfatin levels, the difference (0.7± 0.5 vs 0.4± 0.4 nanogr/ml) was marginally significant (P=0.08). Adjustment for potential confounders did not alter these findings (P=0.1).
    Conclusion
    The difference between the two diets as regards their effects on the serum insulin and adipocytokine levels did not reach statistical significanec (it was only marginal). We recommend conducting long-term interventional studies with larger sample sizes to be able to draw more definite conclusions.
  • V. Hoseinabadi, F. Badii, M. Gharachorloo, A. Heshmati Page 71
    Background And Objective
    French fries are a food product with an upward consumptuion trend in Iran. Because of high oil uptake during frying, French fries are an energy-dense food item, providing a very large number of calories to the body. Therefore, efforts to reduce the rate of oil uptake by this popular food item would contribute to the public’s health. The purpose of this study was to determine the effects of blanching and coating of potatoes with methyl cellulose and tragacanth on French-fries oil uptake and qualitative properties.
    Materials And Methods
    Strips of potato (Agria variety) were prepared, blanched in water or a calcium chloride solution (0.5%), coated with a solution of methyl cellulose (0.5, 1.0 and 1.5%), tragacanth (0.5, 1.0 and 1.5%), methyl cellulose (0.5, 1.0 and 1.5%) and sorbitol (0.5%), or tragacanth (0.5, 1.0 and 1.5%) and sorbitol (0.5%) and deep-fried. Oil uptake, moisture content, and color of the French fries were measured and their sensory properties determined and compared with those of control samples.
    Results
    Blanching and hydrocolloid coatings of the samples brought about a decrease in oil uptake and increases in moisture content and texture tenderness of the potato strips (p<0.01). Blanching in calcium chloride alone reduced oil uptake by 8.61%. In comparison with the control samples, coating with methylcellulose (1.5%) with sorbitol (0.5%) decreased oil uptake from 19.85% to 16.29%. Blanching in calcium chloride resulted in a significant 5%increase in moisture content. The hydrocolloid coatings caused significant increases in moisture content and resistance to cutting of the samples (P<0.01), such that the highest moisture content (44.60%) was obsereved in the samples coated with methyl cellulose (1.5%). Tragacanth at aconcentartion of 1.5% with sorbitol at a concentartion of 0.5% brought about the highest resistance (211/13 Newton) to cutting. The findings also showed that hydrocolloid coatings resulted in significant incremets in the L * b *, a * factors of the French fries color as compared to the control samples. However, there were no significant differences among samples with regard to sensory characteristic.
    Conclusion
    It can be concluded that methylcellulose is a more suitable coating than tragacanth for French fries. A coating containing 1.5% methyl cellulose is the best coating for potato strips due to less oil uptake, higher moisture content, and better texture and color. Coatings of methylcellulose and tragacanth plus sorbitol result in noticeabe differences in oil uptake and other qualitative properties. However, for economic reasons it is not essential to use sorbitol in coatings for potato strips.
  • R. Esfarjani, R. Roostaee, F. Mohammadi Nasrabadi, M. Abdollahi, A. Hoshiar-Rad, A. Esmaillzadeh Page 83
    Background And Objective
    This study was conducted to determine the relationship between stunting and major dietary patterns among the first-grade pupils in Tehran in 2008.
    Materials And Methods
    In this case-control study, children’s height (n=3147) was measured in 5 areas of Tehran by expeienced nutritionists using standard protocols. Children with a height lower than the 5th percentile of height for age of the CDC2000 standard were considered as stunted (n = 86, the case group). Control children were selected randomly from among healthy, non-stunted children with the same age and sex (n=308). Data on demographic characteristics, socio-economic status, birth weight and length, and duration of breast feeding were collected using standard questionnaires. In addition, two 24-hour dietary recall questionnaires were completed for each subject on 2 cosecutive days by interviewing their mothers. Factor analysis was used to identify major dietary patterns. Logistic regression models were adjusted for sex, mother's age and education, father's education, birth weight, family size, and energy intake.
    Results
    There were significant differences between the stunted children and their control group with regard to sex, birth weight, age of mother, and parent's education of (P<0.05). Based on the 24-hour dietary recalls, the mean consumptions of dairy products (308±167 g/day) and dried fruits and nuts (2.58±9 g/day) in the case group were significantly lower than the respective control values (7.15±26 and 382±232 g/day, respectively; p<0.05). However, consumption of the fat and oils group in the case group (37.85±29 g/day) was higher than in the control group (30.94±22 g/day; P< 0.05). Three dietary patterns were identified using factor analysis: dietary pattern 1, high in bread, potatoes, fats, eggs, relish, other vegetables, sugar, and soft drinks; dietary pattern 2, high in leafy vegetables, fast foods, nuts, other cereals, fruits, legumes, and offal; and dietary pattern 3, high in biscuits and cakes, chicken, dairy products, fruits, etc. Dietary patterns 1 and 2 were not significantly associated with stunting, while children in the third quartile of dietary pattern 3 had a lower risk for stunting as compared to those in the first quartile of that dietary pattern (p<0.05).
    Conclusion
    It seems that following dietary patterns high in protein (e.g., dairy and meat products) and carbohydrate (e.g., fruits and biscuits/cakes) may reduce the risk of stunting in children.
  • M. Fazel, Ma Azizi, S. Abbasi, M. Barzegar Page 93
    Background And Objective
    Starch is one of the most abundant carbohydrate biopolymers with excellent film-forming properties. However, it has a poor resistance to water vapour and poor mechanical properties. The objective of this studt was to determine the effects of glycerol, oil and salep on the film properties of starch.
    Materials And Methods
    Edible films based on mixtures of starch and salep (an Iranian gum) were prepared and their properties (mechanical and optical charactersitics, solubility, and water vapor permeability (WVP)) investigated. The mixtures were as follows: potato starch and salep (1-5%), potato and glycerol plasticizer (10-40%), and potato and sunflower oil (0-20%).
    Results
    The results showed that the physical and mechanical properties of potato starch-based edible films were affected by the their contents of salep, glycerol, and sunflower oil. The salep gum increased tensile strength, elastic modulus, and C*, but reduced elongation at break and L*, while glycerol reduced tensile strength, elastic modulus, and UV transparency but increased elongation at break, L*, opacity, solubility and WVP. On the other hand, sunflower oil decreased elongation at break, tensile strength, elastic modulus, UV transparency, solubility, and water vapor permeability, but it increased opacity.
    Conclusion
    Based on the findfings, it can be concluded that the optimum contents of salep, glycerol, and sunflower oil in potato starch-based edible films are 3%, 32%, and 8%, respectively.