فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 6 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول ربانی، سیدعلی هاشمیان فر، نفیسه چینی صفحه 1
    امروزه آموزش عالی از اساسی ترین ارکان خیزش به سمت جهانی شدن و نیروی انسانی ماهر، اصلی ترین شاخصه پیشرفت و توسعه کشورها محسوب می شود. با رشد و گسترش فناوری اطلاعات (IT) وکوتاه شدن چرخه های اقتصادی، دارایی های ناملموس، به ویژه دانایی، نقش خود را پررنگ تر کرده و باعث ایجاد ارزش افزوده می گردد. در این راستا توسعه علمی و تقویت نهادهای آموزشی و پژوهشی می تواند آماده کننده راه به سمت تحقق در سایر زمینه های توسعه باشد. این پژوهش چالش اصلی در این زمینه را عدم استفاده صحیح از استعدادهای بالقوه افراد و پرورش تفکر خلاق فرض کرده است. این تحقیق به صورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی انجام شده و روش نمونه گیری سهمیه ای، وحجم نمونه 393 نفر می باشد. برای تحلیل داده ها از رگرسیون چندمتغیره و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل ازآزمون فرضیات نشان می دهد که خلاقیت در بین دانشجویان در حد متوسط بوده و بین انگیزه، اعتماد به نفس، شیوه فرزند پروری خانواده، مشارکت در کار گروهی و خلاقیت رابطه معنادار وجود دارد، ولی بین سن و خلاقیت رابطه ای دیده نمی شود. همچنین نتایج بیانگر آن است که برحسب ارزش بتا (Beta) به ترتیب متغیرهای مشارکت در کارگروهی و اعتماد به نفس با خلاقیت همبستگی داشته اند.
    کلیدواژگان: تفکر خلاق، انگیزه، اعتماد به نفس، مشارکت، شیوه فرزندپروری خانواده
  • فاطمه یزدانپور، عزت الله سام آرام صفحه 45
    کیفیت زندگی دارای دو بعد ذهنی و عینی است. بعد ذهنی آن احساس خوب و احساس رضایت کردن است و بعد عینی آن برآورده نمودن نیازهای فرهنگی و اجتماعی، برای رفاه مادی، جسمی و اجتماعی است. احساس تعلق سالمند به خانواده اش و میزان احترام سالمند در خانواده به بعد ذهنی کیفیت زندگی بر می گردد. به نظر می رسد که بعد ذهنی، بعد عینی کیفیت زندگی را تحت الشعاع قرار می دهد چرا که بعد ذهنی بر پایه عقاید شخص در مورد کیفیت زندگی استوار است و آنچه که اهمیت دارد تجربه و احساس شخصی فرد نسبت به وقایع است، نه صرفا وجود حوادث خارجی.
    روش تحقیق در این مقاله، روش پیمایش است و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد انجام شده است (پرسشنامه کیفیت زندگی WHOQOL – BREF). جامعه آماری این تحقیق سالمندان 60 سال به بالای شهر خمین می باشد. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 190 نفر از سالمندان شهر خمین انتخاب شدند. روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک است و داده ها با استفاده از نرم افراز SPSS و از طریق آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان داد که:میزان تعلق سالمند به خانواده اش و میزان احترام سالمند در خانواده اش با میزان کیفیت زندگی او در ارتباط است. همچنین رابطه بین سن، جنس، وضعیت تاهل، سواد، وضعیت تملک مسکن و میزان ارتباط با اعضای خانواده با کیفیت زندگی سالمند مرتبط است. در واقع هر چه حمایت های اجتماعی سالمندان مخصوصا در خانواده بیشتر باشد کیفیت زندگی شان هم بالاتر است، از طرفی هر چه سطح اقتصادی – اجتماعی سالمند بالاتر برود، کیفیت زندگی او نیز بهتر می شود و در این مورد هر دو بعد عینی و ذهنی کیفیت زندگی تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، تعلق به خانواده، احترام سالمند
  • جعفر باقری نژاد صفحه 65
    ادبیات کارآفرینی دانشگاهی و دانشگاه کارآفرین بسرعت در حال توسعه است. دانشگاه های کشورهای توسعه یافته بطور فزاینده ای کارآفرین شده اند. در اقتصاد مبتنی بر دانش، دانشگاه ها علاوه بر ماموریت های آموزشی و تحقیقاتی، ماموریت سوم خود یعنی مشارکت فزاینده تر درفرآیند نوآوری وتوسعه تکنولوژی را نیزعهده دار شده اند. بر این اساس شبکه های جدید وابسته به دانشگاه ها در حال رشد می باشند ودانشگاه ها با توجه به ظرفیت هایی که بعنوان نهاد تولید و توزیع کننده دانش دارند، به صورت دانشگاه های کارآفرین نقش اساسی را در نوآوری صنعتی و توسعه فناوری و درنتیجه اشتغال زایی و رفاه ایفاء می کنند. در این راستا عصر حاضر شاهد تحولات عظیمی در نظام های دانشگاهی به منظور همسویی هرچه بیشتر آنها، با فرایندتوسعه اقتصادی بومی، منطقه ای و بین المللی می باشد. لذا رویکرد حاکم بر فعالیت های آموزشی و پژوهشی، رویکردی نیازگرا در تعامل با سازمان های پیرامونی دانشگاه می باشد. این تعامل وکنش متقابل محیط های دانشگاهی با بنگاه های اقتصادی و سازمان های بیرونی، چنانچه سازمان یافته و با سازوکارهای اثر بخش همراه باشد، حاصلی جز اشتغال زایی و بهره وری بیشتر از منابع انسانی و غیر انسانی و رفاه بدنبال نخواهد داشت.
    این مقاله قصد دارد ضمن بیان نقش های جدید و کارآفرین محیط های دانشگاهی و تشریح تحولات سبک های تولید دانش وتجارب جهانی، مدل های کارآفرینی در محیط های دانشگاهی ومکانیسم های اثر بخش، چارچوبی را به منظور گسترش فعالیت های کارآفرینی دانشگاهی برای توسعه فناوری، اشتغال زایی و رفاه مطرح سازد.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، مدل های کارآفرینی دانشگاهی، سازوکار نوآورانه، مکانیسم های پیوندی، ساختار های واسط و پشتیبان
  • محمدرضا سرمدی، معصومه سعدمحمدی صفحه 99
    امروزه پیشرفت فن آوری های اطلاعاتی- ارتباطی و گسترش نقش و کاربردهای آن موجب تبدیل شدن جوامع صنعتی به جوامع اطلاعاتی شده است. در این راستا برای دستیابی به جامعه ای برخوردار از دانش پیشرفته و جامعه ای مبتنی بر دانایی، توجه به آموزش زنان وتقویت مهارت های آنان از سیاست های ضروری هر جامعه ای است. با توجه به محدودیت های اجتماعی، اقتصادی، فضا و تجهیزات مکانی و زمانی، بهترین راه حل برای آموزش سریع، ارزان و مستمر زنان، آموزش از دور می باشد. این مقاله در پی پاسخ به این سوال می باشد که «آیا آموزش از دور در ارتقاء سطح آگاهی زنان نقش دارد؟». این مقاله به بررسی توصیفی نقش آموزش از دور در ارتقاء سطح آگاهی زنان می پردازد. چارچوب نظری پژوهش مبتنی بر نظریه توانمند سازی با تاکید بر سرمایه گذاری در آموزش زنان است. در این راستا سوالات ویژه عبارتند از: 1- آیا آموزش از دور در ارتقاء سطح آموزش رسمی زنان نقش دارد؟ 2- آیا آموزش از دور در ارتقاء سطح آموزش غیررسمی زنان نقش دارد؟ 3- آیا آموزش از دور در تغییر نگرش زنان نقش دارد؟ روش پژوهش اسنادی- تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آموزش از دور می تواند نقش موثر و فعالی را در ارتقاء سطح آگاهی زنان ایفا نماید. یافته ها نشان می دهند که آموزش از دور یکی از مهم ترین عوامل در توانمندسازی علمی و تغییر نگرش در مورد نقش زنان در خانواده و جامعه به عنوان مشارکت کنندگان فعال در توسعه می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، آگاهی، ارتقاء، بانوان
  • جعفر حسین پور، کاظم معتمدنژاد صفحه 129
    رسانه ها در عصر حاضر به عنوان یکی از مهم ترین عوامل جامعه پذیری در میان مردم حضور جدی دارند. نتایج بررسی ها نشان می دهد که بین میزان استفاده از تلویزیون، روزنامه و سرمایه اجتماعی شهروندان رابطه ای جدی برقرار است و این رسانه ها می توانند نقش مهمی در تغییر میزان سرمایه اجتماعی ایفا نماینددر این مقاله رابطه میزان مصرف رسانه ها و میزان سرمایه اجتماعی شهروندن تهرانی مورد بررسی قرار گرفته است. مساله اصلی این مقاله شناخت این مهم بوده است که آیا تماشای تلویزیون و مطالعه روزنامه عاملی در تغییر سرمایه اجتماعی می باشد. براساس نظریات تاثیر رسانه ها مانند: برجسته سازی و کاشت و همچنین نظریه سرمایه اجتماعی پاتنام و استون و با استفاده از روش پیمایش به بررسی این رابطه پرداخته ایم جامعه آماری این تحقیق شهروندان بالای 15 سال باسواد تهرانی بوده اند که نمونه ای 600 نفری از بین آنها به روش احتمالی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند.
    نتایج نشان می دهد که تلویزیون موجب گردآمدن افراد در کنار هم و عاملی برای تقویت شبکه روابط و تعاملات بین افراد خانواده شده است. اعتماد به روزنامه و تلویزیون عاملی در جذب مخاطبان به این رسانه ها و تاثیرپذیری از پیام های آنها در جهت تقویت سرمایه اجتماعی می باشد.
    نتایج یافته ها نشان می دهد که بین مصرف رسانه ها و سرمایه اجتماعی رابطه وجود دارد، بدین معنی که هرچه میزان استفاده از رسانه ها توسط افراد افزایش می یابد، سرمایه اجتماعی آنان نیز افزایش می یابد. در نهایت تلویزیون به عنوان اصلی ترین رسانه کشور با پوشش بالای خود می تواند از طریق برنامه های متفاوت تاثیرات مثبتی را بر سرمایه اجتماعی و مولفه های آن بگذارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رسانه های جمعی (تلویزیون و مطبوعات) مصرف رسانه ها، تاثیر رسانه ها
  • هاشم داداش پور، حوریه تقی دخت صفحه 175
    رویکرد سیستم نوآوری منطقه ای، مفهوم جدیدی است که از دهه 1990 و در پی تکامل رویکردها و نظریه های توسعه منطقه ای شکل گرفته است و در برگیرنده سیستمی است که در آن بنگاه ها با بازیگران منطقه ای تعامل داشته و در نتیجه روابط درهم تنیده اجتماعی و همجواری فضایی با عناصر منطقه ای به یادگیری تعاملی و نوآوری دست می یابند و در پی ارتقاء ظرفیت های نوآوری بنگاه ها، به پویایی توسعه درمناطق یاری می رسانند. هدف این مقاله بررسی و تحلیل نقش شبکه های درون منطقه ای در ارتقاء ظرفیت های نوآوری در منطقه کلان شهری تبریز می باشد. روش تحقیق در این مقاله پیمایش بوده و از روش اسنادی و کتابخانه ای نیز برای تبیین مبانی نظری و تجربی و از شیوه نمونه گیری طبقه بندی شده به منظور تعیین حجم نمونه استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که شدت شبکه بندی درون منطقه ای در یادگیری تعاملی و درنتیجه نوآوری بنگاه ها در منطقه کلان شهری تبریز نقش مهمی ایفا می کند و همجواری با شبکه مشتریان و تامین کنندگان بمثابه دو عامل مهم در ارتقاء ظرفیت های نوآوری بنگاه های منطقه عمل می کند درحالیکه محیط نهادی و منابع حمایت کننده دانش مانند: دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی تاثیر چندانی در افزایش نوآوری بنگاه ها ندارند.
    کلیدواژگان: سیستم های نوآوری منطقه ای، شبکه درون منطقه ای، ظرفیت های نوآوری، منطقه کلان شهری تبریز، توسعه منطقه ای
  • علی اکبر تاج مزینانی صفحه 203
    با عنایت به اهمیت مطالعات تطبیقی در زمینه بهره گیری از تجربیات و دستاوردهای دیگر جوامع در حوزه سیاست ها و برنامه های مرتبط با رفاه اجتماعی، مقاله حاضر به دنبال ارائه چارچوبی برای این مطالعات از طریق شناسایی و معرفی مهم ترین نظام های رفاهی موجود در جهان می باشد. برای این منظور، ابتدا مهم ترین تلاش های نظری و تجربی برای ارائه گونه شناسی از نظام های رفاهی طی دو دهه گذشته مرور شده و کشورهای واقع در هر یک از گونه ها نیز تعیین شده اند. همچنین، عملکرد نظام های رفاهی گوناگون نیز بر اساس سه شاخص کاهش فقر، حمایت در برابر مخاطرات بازار کار و پاداش برای مشارکت در بازار کار مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این، ویژگی های نظام های رفاهی در کشورهای در حال توسعه و کم تر توسعه یافته نیز بررسی شده و گونه های مختلف ترتیبات رفاهی این کشورها نیز معرفی شده اند. در پایان مرور مختصری نیز بر ویژگی های نظام رفاهی ایران بر اساس مفاد قانون اساسی و تحولات سال های اخیر صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، نظام رفاهی، دولت رفاه، گونه شناسی، مطالعه تطبیقی
|
  • R.Rabbani , S.A.Hashemianfar , N.Chini Page 1
    Today, higher education is one of the fundamental factors of moving towards globalization; likewise professional human resources are major characteristic of progress and development of countries. With development of information technology (IT) and shortened the economic cycle, the role of intangible assets, particularly such as knowledge, becomes more significant and creates added value. Thus development and strengthening the scientific education and research institutions pave the way for development of other areas. In this study, undermining potential talent and thoughts is considered as the main challenge. This research has been done by means of Quota sampling method, among 393 students of Isfahan University and Isfahan Medical University. Multiple regression and structural equation modeling were used for data analysis. Results show that creativity among students was medium and there are significant relations between motivation, self confidence, parenting practices, participation in group work and creativity. However no relation between age and creativity has been found. Moreover the results show that based on Beta value, participating in group work and self confidence have been correlated with creativity.
  • F. Yazdanpoor, A. Samaram Page 45
    This study aims to study Effective factors for life quality of Elderly in Khomein. Life quality has two dimensions; objective and subjective. The subjective dimension includes good feeling and satisfaction while objective dimension includes meeting cultural and social needs for material, physical and social welfare. The feeling dependency of elderly on his/her family and the rate of their respect in family indicate the subjective dimension of life quality. It seems that the subjective aspect dominates objective aspect of life quality because subjective one is based on individual believes about life quality. The important point is the personal experience and feeling of the individual rather than events; not merely presence of external events. The scientific research method and correlation analysis is based on field survey and the technique for collecting the data is structural interviews using surveys and questionnaires. The questionnaires used in this study are WHOQOL – BREF living Quality survey as well as a survey prepared by the author. Statistical population of this study is elderly people upper than 60 years old in khomein town, out of whom 190 people were selected through accidental systematic sampling. Data were analyzed using SPSS software. The summary of study results include: The hypotheses for dependency of elderly to his/her family also the rate of elderly respect in his/her family with living quality were verified. The relations among age, gender, martial situation, literacy, house property and level of relation with family members with living quality were confirmed. Indeed, more social protections of elderly are particularly in the family, living quality is more too. On the other hand better social – economic level of the elderly, the more improved living quality he/she will possess which comprises both objective and subjective dimensions.
  • J. Bagherinejad Page 65
    The literature on university entrepreneurship and entrepreneurial university is rapidly expanding. Universities in developed countries have become increasingly entrepreneurial. In knowledge-based economy, universities in addition to their traditional missions like education and research have been involved in their third mission including innovation process and technology development. In this respect, new networks related to universities are grown and universities regarding their capacities as generators and distributors of knowledge, in the form of entrepreneurial universities play their crucial roles in industrial innovation, technology development, job creation and prosperity as well. In this regard, the new age faces huge developments in academic systems to be in line with indigenous, regional and international economic development. Therefore, the overcoming approach of educational and research activities, is demand oriented in relation with peripheral organizations. If mutual relations of academic environment with external organizations including firms are organized with effective mechanisms, its result will be job creation, prosperity and more productivity of human and non-human resources.This paper aims to express the modern entrepreneurial roles of academics, explain the evolutionary process of the knowledge production styles including global experiences, academic entrepreneurship models and mechanisms first, then tries to draw a framework to expand the academic entrepreneurial activities for technology development, job creation and prosperity.
  • M. Sarmadi , M. Sadmohamadi Page 99
    Today, the development of information and communication technologies and expansion of its role and usage convert industrial societies to information societies. In this regard, for providing society with advanced knowledge and creating knowledge-base society, education of women and reinforcement of their skills are key politics in each society.Due to social and economic limitations, space and temporal and local facilities, the best way for quick, cheap and continuum women training is e-learning. This research is looking for an answer to this question; "whether e-learning has got any role in improvement of women's knowledge level "? To achieve the objectives, this research descriptively study role of e-learning in improvement of women's knowledge level. Theoretical framework of the research is based on empowerment theory by emphasizing on investment in women training. Regarding this, particular questions are; if e-learning has any role in advancement of women's formal knowledge level? If e-learning has any role in improvement of women's informal knowledge level? If e-learning has any role in changing women's views? To answer these, documentary-analytic research method is applied. The result of research shows that e-learning can play useful and active role in advancement of women's knowledge. Findings indicate that e-learning is one of the most important factors in scientific empowerment and changing view about the role of women in home and society as active participates in development.
  • J. Hosseinpoor , K. Motamed Nejad Page 129
    Media have strong presence among people as significant socialization factors in the current era. The results of studies show that there is a critical relationship between the amount of TV& newspaper consumption and social assets of citizens. These mentioned media can be very influential in changing the amount of social capital.In this paper the relation between amount of social capital and media consumption of Tehran citizens is investigated. The main issue of this study is to understand whether watching television and reading news paper cause any changes in the level of social capital? Referring to media effects theories such as agenda setting, cultivation and Putnam and Stone social capital theory and by using survey method this relation was studied among 600 literate Tehran citizens who were selected by the usage of random sampling method. Results show that television gathers individuals together and is a factor for reinforcing the relations and interactions between members of a family. Trust in television and newspaper is a factor for attracting audiences to these media and being influenced by their messages. Findings indicate that there is a relation between media consumption and social capital. In another words as the amount of media consumption increases, the amount of social capital promotes. Finally television as the main media of Iran with its widespread coverage can have positive influences on social capital and its elements through various outlets and programs.
  • H. Dadashpoor, H. Taghidokht Page 175
    Regional Innovation System (RIS) is a new approach formed in the 1990s following the evolution of the approaches and theories of regional development. It encompasses a system where the firms have interaction with regional actors in order to achieve interactive learning and innovation. This assists to the dynamic regional development and competitiveness by promoting the innovative capacities of the firms in the region. This article aims to analysis the role of intra-regional networks in promoting innovation capacities of the firms in Tabriz Metropolitan Region. In order to achieve such goal, a survey method was employed. A documentary and librarian method was also applied for studying the existing theoretical principles and approaches in this field. Besides, stratified sampling method was used for determining the sample size. Findings show that the intensity of intra-regional networking has a significant role on the interactive learning and innovation of the firms. In addition, proximity to the customers and suppliers network is one of the determinant factors in the promotion of innovation capacities of the firms in the region. Whilst institutional environment and supporting resources of knowledge such as universities and R&D institutes have minimal impact on innovative capacities of the firms. Finally further studies for deeper understanding of the subject are recommended.
  • A.A. Tajmazinani Page 203
    Given the importance of comparative studies in order to utilize the experiences and achievements of other societies in the field of welfare policies and programs, the present paper is intended to provide a suitable framework for such studies by identifying and introducing the most prominent welfare systems around the world. To this end, firstly the most outstanding theoretical and empirical efforts in the field of welfare systems typology in the past two decades are reviewed and various countries which fall in each category are identified. Moreover, performance of various welfare systems is evaluated according to three indicators, namely: reduction in poverty, protection against labor market risks, and rewards for labor participation. Besides, characteristics of welfare systems in developing and less developed countries are studied and existing welfare arrangements in these countries are addressed. The paper ends with a brief review of the characteristics of the Iranian welfare system according to various provisions of the Iranian Constitution as well as the main developments in the welfare system of the country in recent years.