فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 8 (پیاپی 167، آبان 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 8 (پیاپی 167، آبان 1390)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1390/10/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 4
  • استاد علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به بحث از ضرورت شکرگزاری در برابر نعمت های بی کران الهی می پردازد. انسان مومن بایسته است در برابر نعمت های الهی، همواره شاکر باشد. همچنان که در برابر هدیه یا خدمتی که دیگری به ما می کند، لبخند رضایت زده و خشنود می شویم، در برابر نعمت های بی منت و منتهای الاهی شکرگزار باشیم.
    شکرگزاری از جهت زبانی، جوارحی، جوانحی، عبادت و بندگی خدا و نیز ابراز خشنودی و انجام تکلیف الاهی و... صورت گیرد. برای تقویت روحیه شکرگزاری خواندن ادعیه ماثور می تواند بسیار راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: دعا، شکرگزاری، نعمت های الاهی
  • مرضیه مروتی، اکبر اجرایی صفحه 13
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی درس ها و عبرت های قیام عاشورا از منظر مقام معظم رهبری می باشد. از دیدگاه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، امام حسین علیه السلام، درس ها و عبرت های بزرگی به همه تاریخ داد. در حقیقت، اسلام را هم در زمان خودش و هم در هر زمان دیگری بیمه نمود. یاد کربلا، این درس ها و عبرت ها را پیش چشم می گذارد؛ هر جا فسادی از آن قبیل باشد، امام حسین علیه السلام در آنجا زنده است و با شیوه و عمل خود می گوید که تکلیف چیست و چه باید کرد؟ قیام جاودانه عاشورا نشان داد که نظام اسلامی، با ایمان، بصیرت، همت های بلند، مطرح شدن آرمان ها و زنده نگاه داشتن شعارها به وجود می آید، حفظ می شود و پیش می رود. روش پژوهش تحلیلی و اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: قیام عاشورا، امام حسین علیه السلام، مقام معظم رهبری، اهداف، عبرت ها، درس ها
  • سلمانعلی رحیمی صفحه 27
    توسعه اقتصادی، هدفی است که امروزه همه جوامع و ملت ها آن را سرلوحه کار خویش قرار داده اند. نام گذاری سال جاری به عنوان «سال جهاد اقتصادی» حاکی از آن است که این موضوع به عنوان یک ضرورت اساسی در جامعه ایران مطرح است. از جمله موضوعاتی که در بحث توسعه اقتصادی مطرح است، نقش دین و تعالیم اخلاقی آن در تحولات اقتصادی و اجتماعی یک جامعه است. تعالیم اخلاقی یک دین و مذهب، بسته به نوع آموزه ها و جهت گیری آن، می تواند نقشی کاملا مثبت یا منفی در رشد و توسعه اقتصادی جامعه ایفا نماید. در خصوص دین اسلام، برخی جامعه شناسان بر این نظر تاکید نموده اند که تعالیم اخلاقی اسلام، فاقد ویژگی هایی است که بتواند در پیروان خود یک انگیزه معقول و فعال دینی ایجاد نماید. با توجه به این موضوع، مقاله حاضر این مسئله را مورد بررسی قرار می دهد که اخلاق اسلامی دارای چه ویژگی هایی است و این ویژگی ها چه نوع نتایج اقتصادی و اجتماعی در پی خواهد داشت.
    روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات اسنادی است.
    کلیدواژگان: دین، اقتصاد، جهاد اقتصادی، اخلاق اسلامی، عقلانیت
  • علیرضا طبیبی، قدرت الله حسنی صفحه 47
    یکی از مسائلی که ممکن است در جامعه اسلامی به وقوع بپیوندد «فتنه» است. بخصوص به دلیل آنکه شرایط زیست و ادامه حیات برای نفاق در جامعه دینی آماده تر است، فتنه نیز بیشتر گریبان گیر جوامع اسلامی است. البته در این پژوهش معنای سیاسی فتنه مدنظر است که معمولا به منظور ضربه زدن به پیکره نظام سیاسی و یا براندازی نظام های سیاسی اسلامی به وقوع می پیوندد. مسئله مورد بحث در این مقاله، شیوه فرهنگی تقابل و مبارزه مسلمانان با فتنه گران از منظر نهج البلاغه است. هدف از آن نیز ارائه موثرترین شیوه و کارآمدترین روش در مقابله با افراد فتنه گر است. بر این اساس، اگر جامعه از غنای فرهنگی برخوردار باشد، کمتر در معرض آسیب قرار می گیرد.
    روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات اسنادی است.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، فتنه، فرهنگ، نفاق، تقابل
  • ابوالفضل ساجدی صفحه 61
    این مقاله به آسیب شناسی روند اسلامی سازی علوم انسانی در ایران می پردازد. علوم انسانی که ابعاد انسانی آدمی را می کاود، برای اسلامی سازی به سازوکارهای ویژه ای در بعد ساختارهای آموزشی و پژوهشی، نیروی انسانی و تولیدات علمی در این عرصه نیاز دارد که هر سه دارای کاستی هایی است. کارکردگرایی به جای صدق گرایی، تبیین گرایی به جای استدلال گرایی، کاربردگرایی به جای علم گرایی، نمونه هایی از آسیب های محتوایی در روند اسلامی سازی علوم انسانی تلقی می شوند. فقدان روش شناسی مناسب در این مسیر نیز مشکلاتی را فراروی اندیشمندان داخلی قرار داده است. تحقیق حاضر به روش تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی انجام شده است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، اسلامی سازی، آسیب شناسی، روش شناسی، تولید علم، ساختارشناسی، مبانی علوم انسانی اسلامی
  • سیف الله فضل الهی قمشی، سوده اسلامی فر صفحه 73
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی معیارهای دانشگاه اسلامی از دیدگاه استادان دروس معارف اسلامی است. روش تحقیق، توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری، استادان دروس معارف اسلامی دارای مجوز تدریس از معاونت امور اساتید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم در نیم سال اول سال تحصیلی 9089 بودند که کل آنان (40 نفر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته حاوی 18 معیار در مقیاس آرایش رتبه ای و با پایایی 87 درصد است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، علاوه بر روش های آمار توصیفی، از آمار استنباطی در حد آزمون Zبرای مقایسه یک میانگین با یک عدد ثابت استفاده شد. 3. از دیدگاه استادان معارف اسلامی، رعایت حجاب اسلامی در محیط دانشگاه، نهادینه شدن ارزش های اسلامی در بین دانشجویان و استادان، برخورداری از استادان متعهد و متخصص و آشنا به مبانی دینی، داشتن مدیران متعهد و ملتزم به مبانی دینی، متون درسی مبتنی بر معارف اسلامی، وجود قوانین مبتنی بر فرهنگ اسلامی، به ترتیب از مهم ترین و اولویت دارترین معیارهای دانشگاه اسلامی است.
    کلیدواژگان: معیارها، دانشگاه اسلامی، استادان دروس معارف اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • عبدالهادی صالحی زاده صفحه 87
    یافته های نوین مطالعات کجروی، نقش آفرینی بزه دیده را در پدید آوردن کجروی و کنترل آن، موجه می دانند. رفتار بزه دیده، نوع تعامل او با دیگران، شیوه زندگی و دیگر متغیرهای خرد، میان برد و کلان مرتبط با آن، آثاری مثبت یا منفی در ایجاد تمایل و انگیزه کجروی و بزه دیدگی یا مهیا ساختن فرصت و زمینه وقوع آن دارند.
    این مقاله به اجمال به تبیین های بزه دیده شناختی، به تحلیل ابعاد خرد، میان برد و کلان نقش آفرینی بزه دیده در وقوع کجروی و بزه دیدگی، به هدف بررسی دیدگاه های قرآن و احادیث اهل بیت علیهم السلام در این زمینه می پردازد. این پژوهش با تحلیل محتوای آیات و روایات، و با نمایاندن ملاحظات خاص گزاره های دینی پیرامون متغیرهای خرد، میان برد و کلان موثر در بزه دیدگی افراد، به دنبال رویکرد دینی در باب انحرافات از منظر بزه دیده شناسی است. یافته ها حاکی از این هستند که متون اسلامی، رویکرد بزه دیده شناختی را به عنوان یکی از چشم اندازهای موثر در تبیین کجروی و بزه دیدگی به کار گرفته است.
    کلیدواژگان: کجروی، بزه دیده (آماج بزه)، بزه دیده شناسی، تبیین های خرد، میان برد، کلان، فرصت جرم
  • مختار شیخ حسینی صفحه 105
    تاریخ اجتماع بشر از دیدگاه قرآن کریم، همواره عرصه مبارزه حق و باطل بوده است و هر بار که سلطه باطل برای مدتی برقرار شده، زمینه های دگرگونی نیز فراهم شده و در نهایت، به پیروزی جبهه حق منتهی شده است. انقلاب اسلامی ایران تحقق یکی از این وعده های قرآنی بود. بیداری ملت های مسلمان را که امروز در کشورهای اسلامی در حال وقوع دادن است، می توان براساس آیات قران کریم و بازتاب های انقلاب اسلامی بررسی کرد.
    مسئله پژوهش، بررسی چگونگی رابطه بین جهت گیری های سیاست خارجی دولت ها و بیداری ملت های مسلمان در این کشورهاست که بر اساس روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع اسنادی به این موضوع پرداخته می شود.
    هدف پژوهش، توجه دادن به اهمیت متغیرهای اعتقادی در بیداری اسلامی نسبت به سایر عوامل اجتماعی و خارجی است و نوآوری این تحقیق بررسی سیر سیاست خارجی اسلامی از دولت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در مدینه تا جمهوری اسلامی و در نهایت، تاثیر آن بر بیداری اسلامی اخیر است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، ساختار، کارگزار و دولت مدینه
  • یعقوب احمدی صفحه 123
    هوش فرهنگی توانایی فرد برای تطبیق با ارزش ها، سنت ها، آداب و رسوم متفاوت است. با توجه به متنوع و چندفرهنگی بودن جامعه ایرانی و همچنین جامعه شهری سنندج، هدف اصلی مقاله سنجش وضعیت هوش فرهنگی و متعین های آن است. از آنجایی که دین و نگرش دینی، مولفه بسیار برجسته ای در شکل دهی به جهت گیرهای نگرشی افراد به شمار می رود، به عنوان مولفه اصلی موثر بر هوش فرهنگی مورد کنکاش قرار می گیرد.
    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. از نظر کنترل شرایط پژوهش، یک بررسی پیمایشی، از نظر وسعت، پهنانگر و از نظر زمانی، مقطعی است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان 15 سال به بالای مناطق چندگانه شهر سنندج هستند. شیوه نمونه گیری به روش خوشه ایچندمرحله ای و حجم نمونه 340 نفر می باشند.
    نتایج توصیفی تحقیق حکایت از آن دارد که سطح هوش فرهنگی شهروندان در شاخص هوش فرهنگی و ابعاد چهارگانه در حد متوسط و متوسط رو به بالا قرار دارد. این نشان از رضایت بخش بودن وضعیت هوش فرهنگی است. نتایج تحلیلی تحقیق نیز حاکی از ارتباط معنادار و البته معکوس میان نگرش دینی با شاخص هوش فرهنگی و سه بعد از ابعاد چهارگانه هوش فرهنگی هستند.
  • سیدعلی اصغر حسینی نوذری صفحه 139
    ارزشیابی توانمندی و عملکرد معلمان و تاثیر دوره های ضمن خدمت بر روی آنان، از جمله موضوعاتی است که مورد توجه نظریه پردازان و محققان عرصه تعلیم و تربیت قرار گرفته است. این پژوهش به بررسی این موضوع در شهر بهشهر پرداخته است. در اجرای این تحقیق، از یک گروه آزمایش (معلمانی که در تمامی کارگاه های آموزشی برگزارشده طی دو سال گذشته شرکت داشته اند) و یک گروه کنترل (معلمانی که در کارگاه های آموزشی هرگز شرکت نکرده اند) استفاده شده است.
    نتایج حاصل تحقیق نشان می دهد تفاوتی بین این دو گروه معلمان وجود ندارد و فرضیات تحقیق همگی رد شده اند؛ یعنی تفاوتی بین معلمان شرکت کننده در کارگاه ها و معلمانی که در کارگاه های آموزشی حضور نداشته اند، از نظر میزان توانمندی و ابعاد سه گانه آن (شیوه های تدریس، ارزشیابی و بررسی فعالیت های دانش آموزان) وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: توانمندی معلمان، کارگاه آموزشی، شیوه تدریس، ارزشیابی دانش آموز، آزمایش پس رویدادی
  • محمدرضا انواری صفحه 153
    این مقاله به روش اسنادی، ضمن تبیین آراء و نظریات دو تن از جامعه شناسان موثر در نظریه کنش متقابل نمادین (جورج هربرت مید و هربرت بلومر)، ارتباط نظریه با حوزه ارتباطات را مشخص نماید. همچنین با توجه به اصول حاکم بر نظریه، سعی می کند با استخراج مبانی هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی نظریه، به نقد و بررسی آن بپردازد. اجمالا می توان گفت: نظریه کنش متقابل نمادین، نظریه ای است خرد که هیچ تفسیر کلانی برای جامعه ارائه نمی دهد؛ زیرا جامعه، دولت و نهادهای اجتماعی در این نظریه، مفاهیم انتزاعی و ذهنی هستند. در مقابل، تاکید اصلی در این نظریه بر افراد و کنش های آنها با یکدیگر است. می توان جایگاه نظریه کنش متقابل نمادین را در ارتباطات میان فردی دانست.
    کلیدواژگان: کنش متقابل نمادین، کنش متقابل، کنش اجتماعی، مید، نماد
  • صفحه 173
|
  • Ayatollah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper discusses the necessity of thanksgiving for the boundless divine blessings. A believer should always be grateful for divine blessings. Just as we give a smile of satisfaction to those who bring us a present or do us good, so we should be grateful for the boundless free divine blessings. Thanksgiving is done by tongue, parts of body, heart, or through worshiping and servitude to God, showing satisfaction, and performing religious duties. Reciting the prescribed supplications strengthens the sense of thanksgiving.
  • Marziyeh Morowwati, Akbar Ejraii Page 13
    The present paper tries to study the lessons we learn from 'Ashura Uprising in the light of the Supreme Leader's words. The Supreme Leader of Islamic Republic declares that Imam Hussein (peace be upon him) has taught valuable lessons to humanity throughout history. In fact, he has preserved Islam not only in his time but in the ages to come and forever. Commemorating Karbala highlights morals, for example wherever there is corruption Imam Hussein is alive and his words and actions tell what our duty is and what we should do. The everlasting 'Ashura Uprising showed that Islamic system is founded, guaranteed, and makes progress through faith, insight, high aspirations, pursuing ideals and reviving slogans. As an Islamic society our present society is in urgent of need the morals of 'Ashura. In attention to the principles of Islam and the Revolution, undermining the slogans, and viewing all things by material standards can bring serious harm to the society.
  • Salman Ali Rahimi Page 27
    Economic development is the aim of development, which all societies and nations consider as their ultimate aim. Nominating the present year as "the Year of Economic Jihad" indicates that economic development is considered as a fundamental necessity in Iran. Among the issues discussed in economic development is the role of religion and its moral teachings in the economic and social developments in any society. The moral teachings of a religion and an ideological school (madhab) can play a completely positive or negative role in the economic development and growth of the society depending on their teachings and positions. Regarding the religion of Islam, some sociologists hold that the moral teachings of Islam lack the features that can create in its followers an active rational and religious motivation. Given the aforementioned issue, the present paper seeks to define the features of Islamic moral standards and explore the kind of socio-economic effects which they have.
  • Ali Riza Tayyebi, Ghodratullah Hassani Page 47
    Sedition is one the problems which may challenge Islamic society. Islamic societies are more possibly entangled in seditious activities because the conditions are particular suitable for maintaining such activities in a religious society. Of course, the discussion is centered on the political concept of sedition which erupts in order to overthrow Islamic political systems. This paper discusses the cultural method used by Muslims to confront mutineers in the view point of Nahjul-Balaghah. The main aim of this discussion is to offer the most effective and efficient method which Muslims use against seditious groups. Therefore, a society that enjoys cultural wealth is less vulnerable to damage.The data have been gathered from library resources and a descriptive-analytical method is used in this research.
  • Abulfazl Sajedi Page 61
    The present paper studies the pathology of the process of Islamizing human sciences in Iran. For Islamizing human sciences, which investigate man's human characteristics, especial mechanisms for in research and educational structures, staff and scientific products are needed, and these three have some deficiencies. Functionalism instead of truth-orientation, explication–orientation instead of argument–orientation, and application–orientation instead of scienticism are among the examples of content damages in the process of Islamizing human sciences. Local scholars have been confronted with some problems due to the lack of using proper methods in this process. The data have been gathered from library resources and an analytical method is used in this research.
  • Seyfullah Fazlullahi Qomashi, Sooda Islamifar Page 73
    The present paper aims at recognizing the criteria of Islamic University in the view of the professors of Islamic sciences. The research method is descriptive – survey and the statistical population include the professors of Islamic sciences who were permitted to teach in the first semester of 2010-2011 by the chancellery of professor affairs of the Supreme Leader's Deputy Institution in Qom Azad Islamic University. All of these professors (amounting to 40) have been selected as an statistical sample. To gather data a researcher –made questionnaire has been used which includes 18 criteria in ranking order scale with reliability of %87. In addition to descriptive statistics, the inferential statistics at the level of z-test to compare a mean with a fixed number has been used to analyze the data.
  • 'Abdul Hadi Salehizade Page 87
    The new findings of deviance studies justify the role played by the victim of crime in creating and controlling deviance. The behavior of a victim of crime, his/her interaction with others and life style, and other micro, medium term, and macro variables related to it have positive or negative effects in creating the motive for deviance and victimization or prepare the grounds and opportunities for their occurrence. The present paper seeks through the brief victimological explanations and analysis of micro, medium term, and macro dimensions of the role which victims of crime play in the occurrence of deviance and victimization, to investigate the Quranic viewpoints and traditions which are related from the prophet's Household in this regard. Offering content analysis of the Quranic verses and traditions and showing special observations on religious propositions about micro, medium term, and macro variables influencing victimization of individuals, this paper seeks to provide a religious approach to deviations from victimological viewpoint. The research findings show that Islamic texts use the victimological approach, as an influential perspective to clarifying deviance and victimization.
  • Mokhtar Sheikh Husseini Page 105
    According to the Glorious Quran, the history of humanity has always been a scene of struggle between truth and falsehood, and whenever falsehood dominated for a time, the grounds for the change were prepared which led to the victory of front of truth. The victory of the Islamic Revolution of Iran represents a fulfillment of one of the Quranic promises. The Muslim's ongoing awakening of in Islamic countries can be examined on the basis of Quranic verses and the reflections of the Islamic Revolution.The research focuses on studying the kind of the relations between the foreign policy orientations of countries and the awakening of Muslims in these countries, using a descriptive –analytical method and documentary resources.The aim of this research is to call the attention to the significant role which doctrinal variables have in Islamic awakening when contrasted with other social and external factors. The innovative feature of this research is that it studies the course of Islamic foreign policy from the time of the Holy Prophet's state in Medina until the success of the Islamic Republic of Iran and the impact of this policy on the recent Islamic awakening.
  • Yaqoob Ahmadi Page 123
    Cultural intelligence refers to one's ability to conform oneself to different values, traditions, and customs. Given the fact that Iranians and also the urban society of the city of Sanandaj are diverse and multi- cultural societies, the main aim of this paper is to measure the cultural intelligence condition and its determinants. Since religion and religious mind are regarded as the most important components in shaping the individual's way of thinking, they are investigated as the main components influencing the cultural intelligence.The method used in this research is descriptive–correlative. It is a survey study in terms of controlling research conditions, an extensive one in terms of scope, and a cross-sectional one in terms of time. The statistical population are citizens of different parts of Sanandaj aged 15 or more. The sampling method is a multi-stage clustering and the sample scale is 340 individuals.The descriptive findings of the research indicate that the level of cultural intelligence of the citizens in the cultural intelligence index and its four–fold dimensions is medium and above. This indicates that the level of cultural intelligence is satisfactory. Furthermore, the analytical findings indicate a significant and, of course, inverse relationship between the religious mind on one hand and cultural intelligence index and three of its four dimensions on the other.
  • Seyyed Ali Asghar Husseini Nozari Page 139
    One of the issues which has been of special interest to theorists and researchers of education is the evaluation of teacher's competence and performance, and the influence of in-service training on them. The present paper does a survey in Behshahr to investigate this question. So, an experiment group (including teachers who previously participated in all training workshops which lasted two years) and a control group (including teachers who have not participated in these workshops) were used in this survey.The research findings show that there is no difference between these two groups and all the research suppositions have been rejected, that is, no distinction between the two groups is detected in terms of proficiency and its three aspects (i.e. methods of teaching, evaluation, and checking student's activities).
  • Mohammad Riza Anwari Page 153
    Expounding the views and theories of two sociologists, George Herbert Mead and Herbert Blumer, who have made a major contribution to the theory of symbolic interaction, the present paper tries to identify the relationship of the theory with communications. Furthermore, given the principles governing the theory, the article tries to criticize and analyze this theory it by extracting its ontological, anthropological, and epistemological foundations. Briefly speaking the Theory of Symbolic Interaction is a micro theory and does not provide any macro interpretation of the society, because society, state, and social institutions are considered by this theory as abstract and subjective concepts. To the contrary, its main emphasis is on individuals and their interactions with each other. So, we can say that this theory can fall in the province of communication between individuals.