فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جهانبخش پای رنج، عطاالله ابراهیمی *، فرج الله ترنیان، محمدحسن زاده صفحه 1

    این تحقیق در مراتع کرسنک استان چهارمحال و بختیاری که به عنوان یکی از مراتع غنی استان محسوب می شود انجام شده است. این منطقه از نظر جغرافیای گیاهی در محدوده رویشی منطقه ایرانی-تورانی (منطقه نیمه آلپی) قرار می گیرد. گونه های نادر و بوم زاد منطقه مشخص و پراکنش جغرافیای و شکل زیستی گونه های شناسایی شده بررسی گردید. به طور کلی، 100 گونه از 17 تیره گیاهی جمع آوری و شناسایی شد که20درصد گونه های شناسایی شده، بوم زاد منطقه ایرانی - تورانی هستند. نتایج نشان داد که 7/75 درصد عناصر شناسایی شده جزو عناصر رویشی ایرانی-تورانی، و تنها 3 و 2 درصد عناصر شناسایی شده، به ترتیب به مناطق اروپا-سیبری و مدیترانه ای مربوط هستند. دلیل فراوانی عناصر ایرانی-تورانی می تواند دوری این منطقه از مناطق رویشی دیگر باشد. عناصر مشترک ایرانی-تورانی و مدیترانه ای نیز 1/6 درصد و ایرانی-تورانی و اروپا-سیبری 2 درصد عناصر شناسایی شده را به خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد که همی کریپتوفیت ها 60 درصد شکل زیستی را به خود اختصاص دادند که نشان دهنده اقلیم سرد کوهستانی است.

    کلیدواژگان: جغرافیای گیاهی، منطقه تحت آلپی، شکل زیستی، گیاهان بوم زاد و نادر، مراتع کرسنک
  • شهلا رئیسی، سید غلامعلی جلالی، کامبیز اسپهبدی صفحه 11
    برای بررسی تنوع ژنتیکی درون و بین جمعیتی گونه بلوط بلندمازو (Quercus castanefolia) بر اساس فعالیت کمی و کیفی آنزیم پراکسیداز، از 50 پایه درخت بلندمازو در پنج رویشگاه در جنگل های نکا و نور مازندران از ارتفاع 170 تا 1100 متر از سطح دریا، نمونه های شاخه یک ساله برداشت شد. پس از عصاره گیری از نمونه ها، بررسی کمی آنزیم پروکسیداز با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر UV و بررسی کیفی آن با استفاده از روش پلی اکریل آمید ژل الکتروفورز (PAGE) انجام گردید. بر اساس نتایج بررسی کمی آنزیم پروکسیداز، بیشترین میزان فعالیت آنزیم به رویشگاه های واقع در ارتفاع میان بند (لاویج نور و خرم چماز نکا) مربوط شد. در بررسی کیفی آنزیم پروکسیداز با توجه به الگوهای باندی، رویشگاه های مورد بررسی در سه گروه قرار گرفتند و رویشگاه لایی پاسند (واقع در ارتفاعات) از بقیه جدا گردید. آنالیز خوشه ایباندهای ایزوآنزیمی 50 پایه بلندمازو را در 10 خوشه قرار داد. بیشترین فاصله ژنتیکی بین رویشگاه های میان بند و بالابند مشاهده شد. کمترین فاصله ژنتیکی بین رویشگاه های میان بند و پایین بند دیده شد. تغییرات ارتفاعی به خوبی در گروه بندی رویشگاه ها ایفای نقش کرده است به طوری که بیشترین فاصله ژنتیکی بین پایه های مرتفع ترین رویشگاه با پایه های کم ارتفاع ترین رویشگاه دیده شده است. بررسی تکثر آللی، تعداد آلل موثر و هتروزیگوسیتی و مقایسه مقادیر فوق با مطالعات خارجی نشان داد که تنوع آللی و هتروزیگوسیتی در جمعیت بلوط های هیرکانی بیشتر از بلوط های اروپاست، اما تنوع درون جمعیتی بلوط هیرکانی بیشتر از تنوع برون جمعیتی آن است.
    کلیدواژگان: بلوط بلندمازو، پروکسیداز، تنوع ژنتیکی، تکثر آللی، هتروزیگوسیتی، فاصله ژنتیکی
  • مسلم اکبری نیا، مهرداد زرافشار، علی ستاریان، فریبا بابایی سوستانی، احسان قنبری، ایمان چاپلاق پریدری صفحه 23
    حضور گونه های ارزشمند و کم یاب از قبیل شاه بلوط اروپایی (Castanea sativa) از خصوصیات منحصر به فرد اکوسیستم خزری است که زمینه های مطالعاتی فراوانی برای متخصصان علوم گیاهی فراهم کرده است. با وجود این، نه تنها تحقیقات زیادی بر روی این گونه صورت نگرفته، بلکه روند تخریب، ادامه حیات آن را نیز با خطر روبه رو کرده است. در پژوهش حاضر، علاوه بر شناخت انواع کرک پوششی برگ و نوع روزنه با استفاده از میکروسکوپ نوری و الکترونی در گونه شاه بلوط با مبدا جنگل های خزری، مقایسه آن با گونه شاه بلوط با مبدا جنگل های اروپا نیز انجام شده است. به منظور شناخت سطح تنوع فنوتیپی در سه جمعیت اصلی این گونه در غرب جنگل های خزری (سیاه مزگی، قلعه رودخان و ویسرود)، صفات کمی روزنه برگ از قبیل: طول بزرگ، طول کوچک، مساحت و تراکم روزنه به انضمام شاخص روزنه اندازه گیری شد. آزمون های آماری نیز در غالب طرح آشیان به منظور تجزیه و تحلیل داده ها به کار گرفته شد. نتایج حاصل حاکی از آن است که تیپ روزنه شاه بلوط در جنگل های خزری آنموسیتیک (anomocytic) بوده، سطح زیرین برگ دارای کرک های ساده (simple unicellular)، کرک ستاره ای (stellate) و کرک چند شاخه ای (fasciculate) است. مقایسه شاه بلوط با دو مبدا جنگل های خزری و اروپا نیز نشان می دهد که از لحاظ صفات کمی روزنه و انواع کرک های پوششی اختلافات چشمگیری بین آنها وجود دارد. در مورد تنوع بین جمعیت ها، تجزیه و تحلیل آماری تنها اختلاف معنی دار را در مورد قطر روزنه نشان می دهد و قادر به تفکیک سه جمعیت سیاه مزگی، قلعه رودخان و ویسرود نیست. در تایید مطالعات پیشین به نظر می رسد شواهدی مبنی بر تمایز فنوتیپی جمعیت قلعه رودخان از دو جمعیت دیگر وجود دارد که نتایج مطالعات مولکولی در آینده برای اثبات این فرضیه قطعا ارزشمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، شاه بلوط اروپایی، روزنه، کرک پوششی، تنوع فنوتیپی
  • مریم حسنی نژاد، زیبا جم زاد، مهدی یوسفی صفحه 33
    دانه گرده در 17 گونه و زیرگونه از جنس L. Scutellaria با 2 زیرجنس Scutellaria (بخش های Scutellaria و Anaspis) و Apeltanthus (بخش Lupulinaria) در ایران توسط میکروسکوپ الکترونی (SEM) و نوری (LM) مطالعه شد. دانه های گرده در گونه های این جنس سه شیاری (tricolpate) و دارای دو شکل مختلف oblate-spheroidal و prolate-spheroidal هستند. سطح دیواره جداکننده لومن ها (muri) از صاف تا سینوسی شکل تغییر می کند. از لحاظ تزئینات سطحی دو تیپ اصلی شامل: bireticulate-perforate در تمام گونه های زیر جنس Scutellaria در هر دو بخش Anaspis و Scutellaria و microreticulate در تمام گونه های زیر جنس Apeltanthus بخش Lupulinaria مشاهده شد. تزیینات سطح دانه گرده در دو زیر جنس تفاوت مشخصی را نشان می دهد و با آخرین طبقه بندی درون جنسی در این جنس همخوان است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تزیینات سطحی دانه گرده صفت تاکسونومیک مناسبی برای تقسیم بندی زیر جنس هاست.
    کلیدواژگان: تیره Lamiaceae، جنس Scutellaria، دانه گرده، ایران
  • آمنه فرامرزی، حجت الله سعیدی صفحه 45
    بر اساس بررسی صفات ریخت شناختی، جنس Vulpia در ایران واجد پنج گونه و چهار زیرگونه است. در این پژوهش، مریستم نوک ریشه 8 جمعیت از گونه های V. myuros، V. ciliate، V. unilateralis، V. persica و V. hiritiglumis جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران، مورد بررسی سیتولوژیک قرار گرفت. پس از مراحل تثبیت، هیدرولیز و رنگ آمیزی، نمونه میکروسکوپی تهیه و ریخت شناسی کروموزوم ها مطالعه شد. بررسی ها نشان داد که عدد پایه کروموزومی این جنس برابر با 7 و سطوح پلوئیدی دیپلو، تترا، پنتا و هگزاپلوئید در آن وجود دارد. عدد دیپلوئید در این تاکسون ها در ایران برابر با 14، 28، 35 و 42 است. سطح پنتاپلوئید 35 در گونه های V. ciliata، V. persica و V. hirtiglumis برای نخستین بار گزارش می گردد. ویژگی های کاریوتیپی، از قبیل: طول بازوهای کوتاه و بلند کروموزوم ها و وجود و عدم ماهواره مطالعه شد و شاخص های مختلف کاریوتیپی L)، S، TL، L/S، S% و (TF% و فرمول کاریوتیپی محاسبه گردید. برای گونه های این جنس کاریوتیپ تقریبا نامتقارن تشخیص داده شد. از نظر شاخص های کاریولوژیک تفاوت های معنی داری بین گونه ها مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سیتوتاکسونومی، ایران، Vulpia، Poaceae
  • فرخ قهرمانی نژاد، علیرضا نقی نژاد، سید حسین بهاری، روح الله اسماعیلی صفحه 53
    مناطق جنگلی سمسکنده و دشت ناز به منظورحفظ و احیای جوامع گیاهی و جانوری بازمانده جنگل های جلگه ای خزر، به عنوان پناهگاه های حیات وحش در استان مازندران (ساری) مصوب گردیده اند. با مطالعه فلور این دو منطقه، تعداد 223 گونه گیاهی از175 جنس متعلق به 69 تیره شناسایی گردید. از لحاظ تعداد گونه ها به ترتیب تیره Poaceae با 36 گونه (16%)، Asteraceae با 23 گونه (3/10%) و Lamiaceae با 14 گونه (3/6%) و Rosaceae با 13گونه (8/5%) مهمترین گونه ها هستند. جنس Carex با 7 گونه، Euphorbia با 6 گونه و Geranium با 5 گونه بزرگترین جنس ها را تشکیل می دهند. از نظر شکل زیستی، بالاترین مقادیر به ترتیب مربوط به تروفیت ها (34%)، همی کریپتوفیت ها (24%)، ژئوفیت ها (22%) و فانروفیت ها (15%) است. از نظر پراکنش جغرافیایی، بیشترین مقادیر به ترتیب مربوط به پراکنش چند ناحیه ای (32%)، اروپا-سیبری (19%)، پراکنش اروپا-سیبری، ایرانی-تورانی و مدیترانه ای (13%) است. همچنین، 4 درصد از گیاهان بوم زاد هستند. به دلیل اینکه جنگل های مطالعه شده میراثی از جنگل های بلوط و شمشاد جلگه ای در خزر هستند، حفاظت جدی و مستمر و حذف موارد تهدید و آلودگی از حاشیه جنگل ها الزامی است.
    کلیدواژگان: پناهگاه سمسکنده، پناهگاه دشت ناز، فلور ایران، منطقه هیرکانی، انتشار جغرافیایی
  • آزیتا فراشی، محمد کابلی، محمود کرمی صفحه 71
    گونه های مهاجم یک تهدید مهم برای تنوع زیستی محسوب شده و زیان های اقتصادی بسیاری را به بار می آورند. در پژوهش حاضر، تلاش شد وضعیت گونه مهاجم راکون در ایران در پناهگاه حیات وحش لوندویل بررسی شود. بدین منظور، این پژوهش به سه محور اصلی پرداخته است: 1- بررسی عوامل محیطی موثر در پراکنش راکون، 2- بررسی برخی آثار راکون بر بوم سازگان ها و جوامع حیاتی آنها و 3- بررسی سطح آگاهی مردم محلی از حضور این گونه مهاجم و آثار مخرب آن. در این مطالعه ابتدا با استفاده از روش تحلیل فاکتوری آشیان بوم شناختی (ENFA) به تعیین عوامل محیطی موثر در پراکنش این گونه در پناهگاه حیات وحش لوندویل پرداخته شد. همچنین به منظور بررسی برخی آثار راکون بر بوم سازگان ها و جوامع حیاتی آنها، به تعیین رژیم غذایی راکون در چهار فصل با استفاده از تحلیل سرگین و تشخیص بیماری های هاری، دیستمپر و عفونت های پارو ویروسی در این گونه پرداخته شد. نتایج نشان داد متغیرهای جوامع گیاهی، تراکم پوشش گیاهی و منابع آب در تعیین پراکنش این گونه در مقیاس خرد موثر هستند. در سرتاسر سال گروه غذایی زباله بیشترین سهم و گروه غذایی ماهی کمترین سهم را در رژیم غذایی راکون ها دارد. متاسفانه، فراهم بودن منابع غذایی و در دسترس بودن این منابع برای راکون ها می تواند زمینه ساز افزایش جمعیت این گونه در پناهگاه حیات وحش لوندویل و به دنبال آن دیگر مناطق شمالی کشورمان باشد. بومیان پناهگاه حیات وحش لوندویل، عملا هیچ گونه اطلاعی از حضور راکون به عنوان یک گونه مهاجم غیربومی و تهدیدهای این گونه ندارند و مدیریت در این منطقه می بایست در گام اول اطلاع رسانی درستی در این زمینه انجام دهد.
    کلیدواژگان: مدل سازی زیستگاه، پناهگاه حیات وحش لوندویل، غیربومی، تنوع زیستی
|
  • Jahanbakhsh Pairanj, Ataollah Ebrahimi, Farajollah Tarnain, Mohammad Hassanzadeh Page 1

    This study was carried out in rangelands of Karsanak, Chaharmahal and Bakhtiari province, which is regarded as one of the rich rangelands. Phytogeographically, this region is located in Irano-Turanian (zone of sub alpine). Endemic and rare plants were identified and geographical distribution and life form of identified plant species were investigated as well. Overall, 100 species from 17 families were identified from which 20 percent of identified species was endemic element of Irano-Turanian region. Results indicated that 75.7 percent of identified plants belonged to the Irano-Turanian and only 3 and 2 percent belonged to Euro-Siberian and Mediterranean regions respectively. The reason of high percentage of Irano-Turanian elements is probably the long distance of this region from other regions. Similarities of Irano-Turanian and Mediterranean were included 6.1 percent of identified plants and Irano-Turanian and Euro-Siberian included 2 percent. Results of life forms showed hemichryptophytes including 60 percent of life forms which indicate the cold and mountainous weather.

  • Shahla Reisi, Seyed Gholamali Jalali, Kambiz Espahbodi Page 11
    In order to determine the within and between genetic variation of Caspian oak (Quercus. castanefolia) populations, Based on quantitative and qualitative peroxides activity, 50 trees were selected in 5 habitats in Neka and Noor forest of Mazandaran in Iran. Habitat were located from 170 to 1100 meter above see level. One-year-old branch samples of trees was prepared to enzyme extraction. Quantitative studies accomplished by UV spectrophotometer (in 530 NM wave lengths) and qualitative studies performed by poly acryl amid gel electrophoresis (PAGE). Based on quantitative studies results, the most peroxides activity related to midland habitats (Ladvije and Khoram Chamaz). According to isozyme bands grouping, all five habitats classified in three groups. Laei Pasand habitat (1100 meter a.s.l.) performed a single group. A cluster analysis of 50 trees performed 10 clusters. The most genetic distance had been seen between midland habitats and highland habitats. The minimal genetic distance related to some trees of lowland habitats and midland habiatats. Therefore elevation changes were great role in habitats classification. According to allelic diversity, and heterozygosis values (compared with foreign studies) genetic variation of Caspian oak was higher than the European oaks habitats, but within genetic variation of Caucasian oak habitats was more than it's between genetic variation.
  • Moslem Akbarinia, Mehrdad Zarafshar, Ali Sattarian, Fariba Babaie Sustani, Ehsan Ghanbari, Iman Chaplagh Paridari Page 23
    There are many rare and important species such as sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) in Caspian ecosystem which could be regarded as unique characteristics by plant biologists. Habitat destruction had strong adverse effects on sweet chestnut in the Hyrcanian forest. Unfortunately, had been adequate research on the species. In our current research, trichome and stomata morphology of C. sativa in the Hyrcanian forest were surveyed by light microscopy and scanning electron microscopy and the results were compared with that of the European C. sativa. Furthermore, phenotypic variation of the three natural populations of the species (Siahmazgi, Ghalerodkhan and Visrod) was evaluated by stomata morphometrics. Large and small diameters of stomata, area and frequency of stomata and stomata area index were studied. Finally, nested ANOVA was performed. The results showed that stomata type was anomocytic with simple Unicellular, Stellate and fasciculate trichomes on the abaxial surface. There were clear differences between Caspian and European populations of sweet chestnut. As for population variability, statistical analysis of stomata diameters showed significant differences. The three Hyrcanian populations, however, could not be separated. In line with past research, the Ghalerodkhan population showed clear variation but verifying, the hypothesis molecular markers are necessary.
  • Maryam Hasaninejad, Ziba Jamzad, Mehdi Uosofi Page 33
    Pollen morphology of 17 taxa of the genus Scutellaria belonging to subgenera Scutellaria (sections Scutellaria and Anaspis) and Apeltanthus (section Lupulinaria) were examined by light and scanning electron microscopy (LM and SEM). The pollen grains of all Scutellaria species were tricolpate, their shapes were oblate-spheroidal or prolate-spheroidal. The lumina were separated by smooth or sinuate muri. Two types of exine ornamentation were recognized: bireticulate-perforate in all species in subgenus Scutellaria and microreticulate in all species of subgenus Apeltanthus. The results of this study showed that the exine ornamentation could be recognized as a useful taxonomic character for infra-generic classification of Scutellaria. This was in agreement with the latest taxonomic treatment of the genus, considering two subgenera for Scutellaria.
  • Amene Faramarzi, Hojatollah Saeidi Page 45
    Based on the morphological investigations, 5 sepcies of the genus Vulpia grow in Iran. This study concerns the cytotaxonomy of the genus Vulpia Gmel. in Iran. A total of 8 accessions belonging to V. unilateralis, V. myuros, V. persica, V. ciliata and V. hirtiglumis were examined. Mitosis were counted from three root tips of each accession. Diploid numbers counted were 2n=14, 28, 35, 42 with baisic chromosome number x=7. The pentaploidy (2n=5x=35) was observed in V. persica, V. ciliate and V. hirtiglumis and thus ate reported for the first time. The karyotypes and the chromosomal parameters showed an approximately asymmetrical profiles for the species studied. The measured karyotypic parameters revealed significant differences among species studied.
  • Farrokh Ghahremaninejad, Alireza Naqinezhad, Seyed Hossein Bahari, Rohollah Esmaeili Page 53
    Semeskandeh and Dasht-e Naz are protected as wildlife refuges with the aim of conservation and revival of the remaining plant and animal populations of the Caspian lowland forests in Mazandaran (Sari). Based on a floristic study, 223 plant species from 175 genera belonging to 69 families were identified. The richest families were Poaceae with 36 species (16%), Asteraceae with 23 species (10.3%), Lamiaceae with 14 species (6.3%) and Rosaceae with 13 species (5.8%), respectively. Carex with 7 species, Euphorbia with 6 species and Geranium with 5 species constituted the largest genera. Considering life form spectrum, the highest proportion of life forms belonged to therophytes (34%), hemicryptophytes (24%), geophytes (22%) and phanerophytes (15%), respectively. Likewise, the highest proportion of chorotypes belonged to pluriregional elements (32%), followed by Euro-Siberian elements (19%), Euro-Siberian, Irano-Turanian, Mediterranean elements (13%). Moreover, four percent of these plants were endemic of Iran. Since the studied forests in the current investigation are considered as remnants of lowland Caspian forests which had been dominated by Quercus castaneifolia and Buxus hyrcana, conservation policies are quite necessary to protect these very important vulnerable and sensitive ecosystems and to eliminate all dangers and pollutions threatening them.
  • Azita Farashi, Mohammad Kaboli, Mahmoud Karami Page 71
    Invasive species are a major threat to biodiversity and have many adverse effects which cause economic losses. In this study, it was tried to survey raccoon damages in Iran at Lavandevil wildlife refuge. The purpose of this research was to address three main topics: (1) to study the effective environmental factors on raccoon distribution in Lavandevil wildlife refuge, (2) to study some of raccoon effects on their vital ecosystems and communities, and (3) to study local people knowledge of the presence of invasive species and its destructive effects. At first, Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) method was used to determine the effective environmental factors on raccoon distribution in Lavandevil wildlife refuge. Also, we studied some effects of raccoon on ecosystems and its vital communities, using scat analysis to determine raccoon diet during four seasons and also diseases like rabies, distemper and parvovirus infection were diagnosed. The results showed that vegetation communities, vegetation density and water resources were important in micro-scale. Garbages had the largest share and fish had the lowest share in raccoon diet throughout the year. Unfortunately, food resources providing and availability for raccoon could pave the way for its population increase in Lavandevil wildlife refuge also and other northern refuges in Iran. Local people in Lavandevil wildlife refuges did not know raccoon as a non-native invasive species and they were not informed of their threats at all. As the first step, managers in the region must duly inform the local people of the matter.