فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 135 (پاییز 1390)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 135 (پاییز 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن حبیبی، مهدی تحصیلدار، نوید پورمحمدرضا صفحه 3
    هدف اصلی نوشتار حاضر نیل به تصویر و تصوری بیش و کم روشن از اصول و قواعد شهرسازی بومی (ایرانی – اسلامی) است. از یک سو، مکتب شهرسازی اصفهان به دلیل تبیین روشن و دقیق مضمونی، در تاریخ معماری و شهرسازی ایران، به عنوان نمادی از شهرسازی بومی معرفی گردیده و شرح و بسط یافته است، و از سوی دیگر دو جنبش «نوشهرگرایی» و «هسته های سازمند شهری» به مثابه ی نمادی از نظریه های معاصر شهری و روستایی، که ریشه در انگاره پایداری دارند، بازخوانی شده اند. در هر بخش، در کنار مروری بر برخی از مهم ترین منابع مکتوب مرتبط با موضوع، سعی گردیده در قالب جداولی مشخص، سیاهه ای از مهم ترین اصول و آموزه های هر مکتب ارائه و در صورت لزوم با یکدیگر مقایسه گردند. در انتها نیز، از طریق مقابله ی آموزه های مستخرج از مکتب شهرسازی اصفهان (آموزه های بومی) با مولفه ها و مشخصه های جنبش های «نوشهرگرایی» و «هسته های سازمند شهری» (مولفه های جهان شمول)، افتراقات و اشتراکات میان آن ها مورد تحلیل قرار گرفته و بر مبنای چنین قیاسی، آموزه های پیشنهادی نوشتار تحت عنوان اصول و قواعد شهرسازی بومی در قالب بیست محور ارائه گردیده است.
    یافته های پژوهش نشان از آن دارند که میان انگاره های مکتب شهرسازی اصفهان و اصول و قواعد نظریه های معاصر شهرسازی، بالاخص «نوشهرگرایی» و «هسته های سازمند شهری»، تمایزهایی اندک و قرابت هایی بی شمار وجود دارد. در واقع تحلیل قیاسی این دو جریان، بیش از آن که مبین تعارض و ناهمخوانی میان ویژگی های شهرسازی بومی و مولفه های معاصر و جهان شمول شهری باشد، قرین و همسو بودن این و آن را یادآور می شود. گو این که در ارتباط با موضوعاتی هم چون «حمل و نقل و ارتباطات»، «زمان سفر»، «فشردگی بافت» و... تمایزاتی میان این دو جریان مشاهده می شود، نگاهی دقیق تر حکایت از آن دارد که ریشه ی این تفاوت ها به ناهم زمانی جریان های مذکور باز می گردد؛ به بیان ساده، این مصادیق تناقض زا، بنا به مقتضیات و شرایط زمانه و با عطف به زیست جهان ایرانیان عصر صفویه، هرگز در مکتب شهرسازی اصفهان به عنوان چالشی جدی مطرح نبوده اند. در مقابل ریشه داشتن ذات مفهوم پایداری در سویه ها و ویژگی های شهر سنتی – ماقبل مدرن-، زمینه ساز شکل گیری قرابت های بسیاری میان جریانات معاصر شهرسازی و مکتب شهرسازی اصفهان شده است. این تشابهات محملی مناسب اند برای استخراج اصول و قواعد شهرسازی بومی؛ اصولی که از یک سو سر در درون دارند و رگه هایی از آموزه های مکتب شهرسازی اصفهان را در خود دارند، و از دیگر سوی نگاه به بیرون دارند و پژواکی از مولفه ها و مشخصه های مکاتب معاصر شهرسازی را بیان می کنند. حوزه شمول این اصول، تنها، شهر و عرصه های شهری نیست، بلکه روستا و قلمروهای روستایی را نیز می تواند در برگیرد.
    کلیدواژگان: مکتب شهرسازی اصفهان، توسعه پایدار، نوشهرگرایی، هسته های سازمند شهری، شهرسازی بومی
  • منصوره طاهباز، شهربانو جلیلیان صفحه 23
    بحران انرژی و ضرورت صرفه جویی در مصرف آن، لزوم تجدیدنظر در نحوه ساخت و ساز را به یکی از ارکان اصلی برنامه ریزی و طراحی کشور تبدیل نموده است. این مسئله بخصوص در روستاها که همواره از منابع کمتری نسبت به شهرها برخوردار بوده اند، حیاتی تر است. پایین بودن سطح زندگی در روستا، نبود تخصص، دور بودن از امکانات شهری، مشکل دسترسی، مشکلات معیشتی و امثال آن از عواملی هستند که لزوم توجه به صرفه جویی انرژی در این مناطق را چند برابر می کند.
    بر اساس مطالعات انجام شده در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان تهران تحت عنوان «بررسی روش های صرفه جوئی انرژی در مسکن روستایی استان گیلان» این استان دارای چهار پهنه شاخص اقلیمی است. در گذشته و در نبود امکانات مدرن برای استفاده از انرژی های فسیلی، نیازهای متفاوت این پهنه ها منجر به شکل گیری معماری خاص در هر پهنه شده است. اما مقایسه راهکارهای بومی اتخاذ شده نشان می دهد که گاه نیازهای متفاوت منجر به راه حل های مشترک شده و به همین دلیل، استان دارای سه پهنه معماری است. بررسی ویژگی های طراحی کالبدی روستاها و مصالح و روش های اجرایی به کاررفته در آن ها، نشان می دهد که در طراحی معماری روستاهای این استان، علاوه بر استفاده از انرژی های طبیعی برای تامین آسایش حرارتی، با شرایط نامطلوب اقلیمی نیز مقابله شده است. به این ترتیب معماری بومی، با کمترین نیاز به انرژی های فسیلی، ضمن صرفه جویی در هزینه ها، از آلودگی و تخریب محیط زیست نیز جلوگیری به عمل آورده و مصداق بارزی از معماری پایدار است.
    مقاله حاضر بر اساس مطالعات میدانی و تحقیق انجام شده، به معرفی پهنه های اقلیمی شناسایی شده در این استان و شگردهای معماری به کار رفته در هر پهنه برای همسازی با شرایط اقلیمی و محیطی می پردازد. سپس براساس این شناخت راهکارهای طراحی همساز با اقلیم برای کاهش مصرف انرژی در مسکن روستایی برای هر یک از پهنه های معماری این استان که عبارتند از پهنه جلگه ای/ کوهپایه ای، کوهستانی مرطوب و کوهستانی نیمه خشک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پهنه اقلیمی، پهنه معماری، شگردهای معماری همساز با اقلیم، مسکن روستایی
  • تیمور آمار، فرشاد ناییج صفحه 43
    مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان است که بر حسب توسعه و تغییر سطح زندگی ابعاد مختلف و متنوعی پیدا می کند.در این بین مسکن مهم ترین عنصر کالبدی روستا و جزیی از هویت کلی روستا و در عین حال مصداق یکپارچگی کارکردی عناصر تشکیل دهنده بافت روستا است. در این مقاله با توجه به محور اصلی پژوهش یعنی تحلیل جغرافیایی بر فرم و کارکردمسکن روستایی در دهستان میانبند، اهداف عمده ای همچون؛ شناخت گونه های غالب مسکن روستایی و تفاوتهای آن در مناطق مختلف جغرافیایی ناحیه، بررسی تفاوت عملکرد مساکن روستایی جدید در مقایسه با عملکرد مساکن روستایی گذشته در ناحیه، بررسی و تغییر تحولات مسکن از نظر کمی و کیفی در ناحیه مورد نظر،دنبال می شود.در راستای تحلیل فرم مساکن روستایی و دستیابی به اهداف فوق، از روش توصیفی-تحلیلی به دو صورت مطالعات اسنادی – کتابخانه ای و میدانی(پرسشنامه،مصاحبه و مشاهده) استفاده شده است.نتایج این تحقیق نشان می دهد که عوامل جغرافیایی چون توپوگرافی،جهت باد،و سایر عناصراقلیمی بر پارامترهای مسکن از جمله زیربنا،جهت استقرار مساکن،و نوع پوشش سقف بسیار موثر است.ضمن اینکه فرم و کارکرد مساکن در محدوده های جغرافیایی مختلف ناحیه مطالعاتی به تناسب برخورداری از شبکه های ارتباطی مناسب و دوری و نزدیکی به مراکز شهری تفاوتهایی آشکاری با یکدیگر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن روستایی، مسکن و عوامل جغرافیایی، شهرستان نور، دهستان میانبند
  • تاثیر نوسازی مساکن روستایی بر اقتصاد معیشتی روستاییان / مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان ممسنی
    علی شمس الدینی، علی شکور، روح الله رستمی صفحه 57
    سکونتگاه های روستایی به عنوان کهن ترین شکل از اجتماعات انسانی به دنبال تغییر در شیوه معیشت و نحوه زندگی، عموما بر پایه کشاورزی و فعالیتهای وابسته به آن در فضاهای جغرافیایی دارای منابع آب و خاک حاصلخیز برپا، رشد و گسترش یافته اند. در این راستا نوع غالب از شیوه معیشت در این کانون های زیستی علاوه بر اینکه گویای کارکرد روستا در آن ناحیه می باشد، عاملی مهم و تاثیرگذار بر بافت، کالبد و شکل منازل مسکونی است. روستاها برای اینکه بتوانند همگام با اجرای طرح های نوسازی و تحول خواهی روستاییان به حیات خود ادامه دهند؛ نیازمند تغییر در شکل، بدنه، کالبد و بالاخص نوع ساختمان مسکونی خود می باشند، که گاها این تحولات کالبدی همخوانی چندانی با نوع اقتصاد معیشتی حاکم بر این کانون های سکونتگاهی ندارد.
    در این پژوهش که از نوع کاربردی می باشد، تلاش است با رویکردی تحلیلی– توصیفی و انجام عملیات پیمایشی تاثیر نوسازی مساکن روستایی را بر نظام اقتصادی حاکم بر روستاهای بخش مرکزی شهرستان ممسنی مورد بررسی قرار دهیم. جامعه آماری تحقیق را 120 روستای کوچک و بزرگ تشکیل می دهد، که در آن 24 روستا به عنوان نمونه انتخاب گردید. حجم نمونه مورد پرسشگری 230 سرپرست خانوار روستایی می باشد که در طی 4 سال اخیر از وام نوسازی مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استفاده نموده اند. برای جمع آوری داده ها از شیوه های کتابخانه ای و انجام مطالعات میدانی استفاده شده است. در نهایت با تحلیل داده ها به کمک نرم افزار Spss به این مسئله در ناحیه پاسخ داده شده است. نتایج حاکی از تاثیر نوسازی مساکن بر بهبود فضای کالبدی روستاها توام با حفظ زیبایی و مقاومت بنا در روستاهای مورد مطالعه دارد. در زمینه اقتصاد معیشتی به دلیل عدم سازگاری «پلان» برخی از مساکن ساخته شده با نوع فعالیت تولیدی منجمله دامداری در روستاها، به طور غیرمستقیم موجب رویگردانی بیش از 75 درصد از روستاییان از انجام اینگونه فعالیت ها در روستاها شده است. از این رو گرچه نوسازی منزل موجبات تالم خاطر و آسایش نسبی روستاییان به لحاظ ایمنی و زیبایی را فراهم آورده است، اما سبب تغییر نامحسوس در شرایط معیشتی و مالی روستاییان نیز شده است.
    کلیدواژگان: روستا، مسکن روستایی، نوسازی مسکن، اقتصاد روستایی، بنیاد مسکن، ممسنی
  • فرهاد عزیزپور، احمد خلیلی، آرمین محسن زاده، صدیقه حسینی حاصل صفحه 71
    اجرای طرح هادی روستایی به منزله یک مداخله کالبدی، روستاها را از ابعاد مختلف (زیست محیطی، اجتماعی – فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی – نهادی) متاثر ساخته، دستخوش تغییر و تحول کرده است. هر چند سیاستگذاران اثربخشی همه جانبه ای را از اجرای این طرح دنبال می کنند اما امروزه اهمیت اصلی و چشمگیر آن در اثربخشی اقتصادی است.اجرای این طرح از سال 1368 توسط دولت (بنیاد مسکن انقلاب اسلامی) آغاز گردید. رویکرد حاکم بر طرح هادی بر این نکته تاکید دارد که با ارتقای سطح کیفی ساختار کالبدی، ساختار اجتماعی – اقتصادی روستاهای کشور نیز متحول می گردد و از این راه زمینه های توسعه روستایی فراهم می شود.
    در این راستا، دولت تا بحال (تا پایان سال 1389) نزدیک به 9912 طرح را در روستاهای کشور به اجرا رسانده است. به عقیده متولیان این اقدام، این طرح توانسته اثرات قابل ملاحظه ای را در ابعاد مختلف روستا بویژه بعد اقتصادی بر جای گذارد.
    در این مقاله با هدف بررسی این دیدگاه سیاستگذاران، با مروری بر متون نظری چهار معیار تغییرات در بهره برداری از زمین، وضعیت درآمد روستائیان، میزان سرمایه گذاری و وضعیت اشتغال که مهمترین معیارهای قضاوت اقتصادی هستند به عنوان معیارهای ارزیابی با زیر معیارهای قیمت زمین در بیرون بافت و درون بافت، بردار درآمد در سه سطح درآمد بالا، متوسط و پائین، میزان سرمایه گذاری در امور تولیدی، میزان سرمایه گذاری در امور خدماتی، وضعیت مهاجرفرستی در روستاهای نمونه، وضعیت مهاجرپذیری در روستاهای نمونه، تعداد و درصد افزایش کارگاه های تولیدی و خدماتی و سهم شاغلین بخش های سه گانه اقتصادی جهت ارزیابی اقتصادی اجرای طرح های هادی روستایی انتخاب گردیده و در 363 روستای نمونه با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی مورد سنجش قرار گرفتند.
    نتایج بررسی نشان داده است اجرای طرح هادی روستایی بر توسعه اشتغال تاثیر نسبتا مطلوبی، بر میزان سرمایه گذاری تاثیر مطلوب، بر میزان درآمد روستاییان تاثیر مطلوب و بر بهره برداری از زمین تاثبر مطلوب داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات اقتصادی، اجرای طرح هادی روستایی
  • فرخ مشیری صفحه 85
    هر ساله میلیون ها نفر از مردم جهان، در پی اجرای پاره ای از پروژه های عمرانی، به اجبار از محل زندگی خود رانده شده، و در حاشیه شهر ها، در شرایط دشوارتری نسبت به قبل از جا به جایی، استقرار می یابند. مقاله حاضر در جستجوی پاسخی است برای این سوال که چگونه می توان در شرایط عادلانه برای جا به جایی غیر اختیاری برنامه ریزی نمود، و این برنامه ها را تحقق بخشید.
    مایکل ام سرنیا در «مدل خطر و بازسازی» خود، سوال های پایه ای در مورد جا به جایی را چگونه فقیر شدن رانده شدگان، و چگونگی جلوگیری از آن، می داند. به گفته او، هشت خطر، فرایند فقیر شدن را سبب می گردد. اما با برنامه ریزی می توان این فرایند را وارونه کرده و شرایط عادلانه ای در تبدیل جا به جایی به تجدید اسکان، فراهم نمود. دیدگاه فقیر شدن در طرح مکان یابی برای تجدید اسکان در حوزه سد کارون 3 به کار گرفته شد که به دو پیش برنامه تجدید اسکان و تجدید اشتغال انجامید، اما این طرح، تحقق نیافت. در بررسی شرایط تحقق پذیری اینگونه برنامه ها در تجارب جهانی مشخص گردید که، ابتدا مردم شناسان و جامعه شناسان اثرات فقیر شدن را مستند نمودند. سپس، بر پایه دیدگاه سرنیا، مدل «جا به جایی غیر ارادی و تجدید اسکان» بیان گردید، و گام بعدی، به منظور عملیاتی کردن این مدل، عبارت بود از تربیت همراه با آموزش عالی و کارآموزی نیرو های ماهر مشارکت جویان محلی، با همکاری انستیتوی توسعه اقتصادی بانک جهانی، در کشور های علاقه مند به حل مشکل جا به جایی. ضرورت بعدی، تلاش اصولی در تدوین سیاست ها و دستورالعمل ها و قوانین مرتبط با جا به جایی است، که توسط دولت ها و یا برخی از فعالان اجتماعی پیشنهاد و تدوین می شود.
    نتیجه نهایی اینکه مدیریت جا به جایی، اراده و تلاش همه جانبه ملی را می طلبد و نمی توان با سلیقه ها و توان های محلی از عهده این مهم بر آمد. متولیان تخصصی و بخشی طرح های توسعه نمی توانند مدیریت جا به جایی را نیز به عهده گیرند. لذا، می بایستی یک سازمان متولی با نفوذ و اختیارات فرا بخشی در سطح ملی با برخورداری از ویژگی های بخصوصی ایجاد، و مسولیت تدوین برنامه، در یک فرایند علمی و اصولی، به برنامه ریزان فضایی، واگذار گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، فقیر شدن، خطر، مشارکت مردمی، مکان یابی، بیرون رانده شدن، رانده شدگان، جا به جایی، تجدید اسکان، تغییر مکان، استقرار جدید
  • واکاوی عوامل موثر بر جلب مشارکت مردمی به منظور کاهش ریسک سوانح طبیعی / مطالعه موردی: استان تهران- شهرستان اسلامشهر
    حسین ظفری، رضا ویسی صفحه 105
    با توجه به اینکه «مدیریت ریسک و بحران سوانح طبیعی»، فرآیندی حساس و ارگانیک است؛ میزان مشارکت مردم (در مراحل تصمیم گیری، اجرا و نیز نظارت و ارزیابی)، می تواند به عنوان بازوی توانمند مسئولین ستادی، در مدیریت فرآیند کاهش ریسک و تبعات بحران ناشی از سوانح طبیعی؛ تاثیرگذار باشد. در همین راستا پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی، سعی بر آن دارد تا با شناخت رابطه عوامل و سازوکارهای موثر بر جلب مشارکت مردم در مراحل مختلف مدیریت سوانح طبیعی و به منظور کاهش خطر آنها؛ راهکارهایی را به منظور جلب مشارکت و همکاری هدفمند مردم در این خصوص، ارائه دهد. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و از سری تحقیقات همبستگی بوده و جامعه آماری آن را تعداد 400 نفر از مردم شهر اسلامشهر از توابع استان تهران، تشکیل داده اند. نتایج بدست آمده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رابطه آماری معنی داری را میان متغیرهای مستقل مانند: میزان همدلی اجتماعی، احساس ناتوانی و بی قدرتی فرد، کنش عقلانی، سطح آگاهی و اطلاع فرد از وقوع حادثه و پایگاه اجتماعی- اقتصادی با متغیر وابسته مشارکت در کاهش خطرپذیری سوانح طبیعی نشان داده است. تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر انجام گرفته حاکی از آن است که مجموعه متغیر های میزان همدلی اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، کنش عقلانی، احساس ناتوانی و بی قدرتی فرد و سطح آگاهی و اطلاع فرد از احتمال وقوع حادثه، تاثیر آماری معنی داری بر متغیر وابسته مشارکت در کاهش خطر سوانح طبیعی داشته اند. در مجموع با توجه به نتایج و یافته های پژوهش، آموزش همگانی در تمامی سطوح جامعه اسلامشهر و در تمامی مراحل مدیریت بحران شامل آمادگی، کاهش خطر، مقابله و بازسازی و نیز ایجاد گروه های سازمان یافته و متشکل در قالب سازمان های غیردولتی، گروه های کوچک محلی، بسیج و سازمان های خیریه و تشکیل و ایجاد گروه هایی با عنوان مدیریت بحران محله؛ می تواند موجب بالفعل و بارور نمودن انگیزه ها و توانایی ها مردم و افزایش همدلی اجتماعی و در نتیجه افزایش مشارکت مردم در کاهش ریسک سوانح طبیعی گردد
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، سوانح طبیعی، همدلی اجتماعی، کنش عقلانی
  • شیوه نامه
    صفحه 121
|
  • Mohsen Habibi_Mehdi Tahsildar - Navid Pour-Mohammad-Reza Page 3
    The main objective of this paper is to reach a more or less clear image and perception of principles and rules of indigenous urban planning and design. On the one hand, Isfahan School in urban planning has been introduced, explained and extended as a symbol of indigenous urban planning and design owing to the clear and precise explanation of its content in the history of Iran's architecture and urbanism; and on the other hand, two movements of "New Urbanism" and "Urban Village" have been reviewed as an emblem of contemporary urban theories that originated from the concept of the sustainability. In each part, besides reviewing some of the most important references related to our subject, it is endeavored to represent, and if necessary, to compare a list of the most salient doctrines and principles of every school in a table form. In the final part, through a confrontation between doctrines extracted from Isfahan School in urban planning (indigenous doctrine) and distinguishing features of New Urbanism and Urban Village (universal characteristics), similarities and dissimilarities of them have been analyzed. Based on such comparison, proposed doctrines of this paper entitled as principles and rules of indigenous urban planning and design have been represented in the form of twenty subjects. Research findings reveal that there are few differences and a great deal of proximity between features of Isfahan School in urban planning and principles and rules of contemporary urban theories. In fact, the analytical comparison mostly shows the same tendency and scarcely discrepancies and lack of harmony between them. Albeit some of contrasts are seen in relation with subjects including "mode of transportation", "journey time", "compactness" and etc, taking a close look, indicates that roots of such contrasts is associated with lack of the simultaneity of them. In simple word, these contrasting examples have never been a serious concern in Isfahan School in urban planning due to circumstances of that period, that is, conditions of Iran in Safaviyeh era. In contrary, emerging a large quantity of proximity between contemporary urban theories and Isfahan School in urban planning indicates this fact that the essence of the sustainability is derived from the characteristics of traditional cities. These similarities are a pleasant context to extract principles and rules of indigenous urban planning and design; principles that revert to the inside and have signs of doctrines of Isfahan School in urban planning on the one hand, and look to outside and express signals of distinguishing features and components of contemporary urban theories on the other hand.
  • Mansoureh Tahbaz, Shahrbanoo Djalilian Page 23
    Nowadays energy conservation in all building sector is one of the basic requirements of the government. It has a dual importance in rural housing because of their shortage in energy sources and family budget in comparison with cities. Low level of life style in rural areas, being far from urban facilities, transportation problems, livelihood shortages and; make this necessity multiple. According to the research that had been carried out in “Housing Foundation of Islamic Revolution” by the name of “Energy Saving Methods in Rural Housing of Gilan Province”, four climatic zones have been recognized. Shore and plane land zone with moderate and humid climate, High land zone with semi cold and humid climate, Humid Mountainous zone and semi arid mountainous zone with cold climate. In this research it was found that in old rural settlements of Gilan – there was no modern facilities in using mechanical systems, therefore special vernacular strategies for every climatic zone was performed in architecture to provide thermal comfort in building. Some similar local climatic strategies in different zones show that in spite of four climatic zones, there are three architectural zones in Gilan which are: shore / plane land zone, mountainous humid zone, mountainous semi arid zone. These strategies are based on design, materials and construction methods which are supporting thermal comfort inside the house in addition to guard the building from harmful climatic phenomena. Therefore, vernacular architecture of rural housing has provided energy conservation and preserving environment with the lowest use of fossil energy. These characteristics have made the rural architecture of this province an obvious example of sustainable architecture. According to the mentioned field study this article will introduce the climatic zones of Gilan and architectural strategies which have been used in vernacular rural housing in every architectural zone. Then according to this knowledge, the climatic architectural indicators for energy saving in rural housing will be provided for each recognized architectural zones. Research method in this study is based on two different data: 1- The meteorology data of 23 existed meteorology stations in Gilan province. These data will give a prediction of the climatic condition of different parts of the region. The needed data are temperature, humidity, wind, precipitation, freezing days and etc. 2- The information of the villages that are far from the meteorology stations. This information is gathered by field study which is used as a complementary for the station data to analyze local climatic conditions and to recognize the climatic zones. Field study data are climatic, geographic and cultural data of 139 selected villages that are gathered by the questionnaire and 80 villages that are gathered from library resources. Finally, climatic indicators are explored for designing low energy rural houses in each architectural zone. This information is provided in two main groups. The first one is the general subjects such as architectural space arrangement, shape and texture of the settlement, buildings’ accumulation, neighborhood conditions, building characteristics, mass and void size and relationship. The other group is the secondary elements such as open, semi open and indoor space characteristics, opening and envelops materials and construction technology of the building.
  • Teimoor Amar, Farshad Nayij Page 43
    House is one of the human fundamental needs that in terms of development and change in living level has different and various dimensions. In this case, house is the most skeletal element of village and it is a parcel of village total identity and yet it reveals functional accretion of village context consisting elements. Therefore, rural house building method helps to village's classification based on social groups and assessment of their archaism and establishment time. Meanwhile, rural house form and function in the world is affected by different factors, which rather originate from natural, social, economical, and political properties of countries. In this relation, rural houses distribution method and dominant architecture of this phenomenon in rural regions affected by factors such as coordinated actions adjacency, irreconcilable actions differentiation, maximum use of natural environment properties, hierarchy preservation of actions and spaces. Meanwhile, in study of rural houses, some aspects could be considered, such as expanse and form of free space (i.e, court and garden space), house building method and used materials relation with environment, building position and its situation toward public lands (for example, pathways network), infrastructure and useful area based on residential areas, economical used space, stores area and similar cases, houses height or number of building floor, number of rooms and their function, parts with special function, construction method, and architecture. In this article, regarding research main path, means geographical analyses of rural house form and function in Miyanband Villages, some major objects are considered, such as rural house dominant type's recognition and its differences in geographical area of various regions, study of new rural houses function differences compared with previous rural houses function in the region, study of house events qualitative and quantitative changes in considered region. According to the last formal census, Miyanband Villages of Noor County includes 29 villages with population of 7805 in 1518 household. This population lives in 1557 housing unit. These houses have special diversity regarding geographical condition and economical-social structure and they were selected according to study objects and considering geographical properties of 6 villages and their houses dominant conditions were studied. According to region village's sprawl, results of this study could be considered as a diagram of total region. In line with rural house form analysis and in order to reach to above objects, we have used descriptive-analytical method in 2 forms of documents-library and field study (questionary, interview, and observation). Conclusions of this research show that geographical factors such as topography, wind direction, and other continental elements are very effective on house parameters such as infrastructure, houses settlement direction, roof cover type. Meanwhile, houses form and function in different geographical districts of study region has obvious differences with each other regarding proper communication network and distance from urban centers.
  • A. Shamsoddini, A. Shakoor, R. Rostami Page 57
    Rural settlements as the oldest kinds of human communities were established and developed in some spatial portions, with water and fertile soil available, following a change in living and livelihood style based on agriculture and related activities. The prevailing living style in these human centers represents their function in that region and it also influences their texture, physical state and the forms of rural houses. These villages to survive along with the execution of the reconstruction projects, they require to change the form, frame, physical state and the forms of houses. Occasionally these changes are not so compatible with the living style of these communities. In the applied study, we are to examine the impact of housing reconstruction upon the prevailing economic system for villages in central district of Mamsanni County, applying an analytical-descriptive approach and survey research. The population of the study is composed of small and large villages from which up to 24 villages were selected. The volume of the sample asked from in the study is 230 heads of rural families which have used the loan facilities for reconstruction by Housing Foundation of Islamic Revolution. To collect data, the literature and field survey study have been used. Finally, data have been analyzed by using SPSS to answer the posed question. The results indicate that the reconstruction of houses has improved the physical state of the villages along with preserving the beauty and the strength of the building. On the subsistence in the villages, it can be mentioned that about 75 percent of rural people abandoned their custom economic activities due to the incompatibility of some “plans” with the current economic activity in those villages. Therefore, although the housing reconstruction plans provided convenience and some welfare for people, but it has inappreciably changed the living condition and financial status in the rural areas. Who caused the destruction of the enternal structure and evolution of the village population should focus on its vital role and function.
  • Farhad Azizpour, Ahmad Khalili- Armin Mohsenzadeh- Sedigheh Hoseini Hasel Page 71
    Implementation of master Plan as an physical intervention, have been affected and changed the villages in different dimensions (environmental, socio - cultural, economic and political). However, policy makers are looking comprehensive effectiveness of this plan, today it has been noticed that the economic effectiveness has significant importance. This plan was started since 1989 by the government (Housing Foundation of Islamic Revolution).The approach of the master plan insisted to enhancing the quality of the physical and socio-economic structure of villages in the country, which this plan provide basis for provided rural development.In this regard, the government has implemented nearly 9,912 plans (until 2010) in villages in the country. According to custodian’s opinion, this project has significant effects on various aspects of rural community in particular the economic aspect.This article will examine the above view, by considering four major criteria which are selected for economic evaluation and are changes in land use, rural income status, investment and employment (these criteria are the most important to evaluate the economic situation). Also the sub-criteria are selected which are the price of land (inside and outside of the village), rate of income in three levels (high, middle and low income), investments in production and services, the status of migration to and from villages, and the percentage increase in the number of workshops with regard to production and services, also the share of workers in three economic sectors. Also in 363 sample villages, the evaluation were conducted and the hierarchical method was used for analyzing the data.The results are shown that implementation of master Plan was effected relatively desirable on employment development, investment, rural income and land use.
  • Farrokh Moshiri Page 85
    Every year millions of people in the world, following the implementation of development projects, are forced to be displaced and settling in the margin of the cities in the difficult conditions than before the resettlement. Present article, seeking an answer to the question of how to plan for involuntary resettlement in justly conditions, and, how to accomplish these plans. ¬¬ Michael M. Sernea, in his own "Model of Hazard and Reconstruction", declares that the basic questions on resettlement are circumstances of displacement and manner of it's prevention. According to him, eight hazards cause impoverishment. But it is possible, by planning, to reverse the process, and provide the condition of turning resettlement into rehabilitation. The impoverishment approach was exploited in the rehabilitation program in the area of Karoun3 dam which accomplished in two pre programs of rehabilitation and re occupation. But the program, didnt accomplished. Studying of the accomplishment conditions of such programs in universal experiences, it became clear that, anthropologists and social scientists were the first who documented the impacts of impoverishment. Then, on the base of Sernea's approach, the "involuntary resettlement and rehabilitation" model was explained, and the next step, in order to make the model operative, training was along with high education and traineeship of skillful forces of local participators, with collaboration of World Bank Economic Development Institute, in countries interested in resolution of resettlement. The next necessity was essential attempt to compile policies, instructions and laws related to resettlement, which were suggested and done by state or social activators.As the final result, resettlement management, requires the national overall will and endeavor, and cant be succeeded through local tact and ability. Thus, must be constituted an authorized organization, with trans sectoral jurisdiction and influence, and having certain specifications, at national level, and also leave the responsibility of plan preparation, through an essential and scientific process, to spatial planners.
  • Hossein Zafari, Reza Veicy Page 105
    Natural Disaster Risk and Crisis Management (NDRCM) is an important and multi-faceted process; therefore, public participation in any stage of the decision-making, implementation, supervision and evaluation levels can be of particular crucial in helping authorities to manage and reduce the risks. Taking an analytic perspective, this study sought to gain an understand factors and mechanisms affecting public participation at any of the aforementioned levels, on the one hand, and to provide guidelines on how to enhance public participation, on the other. Population in this study included 400 participants from Islamshahr county. Data collection method was survey-correlational, in nature. Results from Pearson Correlation Coefficient indicated that independent variables, i.e., Social Sympathy, Feelings of Inability, Intellectual Function, Level of Awareness (from a given event) and Socio - economic Status, were significantly related to the dependent variable, namely, cooperation in decreasing risks from natural disasters. Meanwhile, results of Multiple Regression Analysis and Pathway Analysis revealed that the independent variables of Social Sympathy, Socio - economic Status, Intellectual Function, Feelings of Inability and Level of Awareness (from a given event) influenced participation in reducing risks from natural disasters. Generally speaking, one can argue that providing public instruction programs at all social levels of Islamshahr county as well as at all stages of crisis management, including preparedness, risk reduction, reaction to risk, reconstruction, establishment of structured NGO groups, initiation of small local groups, public mobilization, charity organizations and establishment of small groups which call Local Crisis Management Groups, can not only actualize people's motivations and capacities, but also increase social sympathy among them, and hence improve public participation with regards to reduction of risks from natural disasters.