فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1385)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور آمار صفحه 5
    بررسی کارکردی یکی از ابعاد سه گانه مطالعه یک پدیده (علاوه بر ساختار و تاریخ) به شمار می رود. نگرش به یک پدیده از زاویه کارکردی و تعمق در آنها بر این مضمون باعث پیدایش مکتب کارکردگرایی در مباحث علمی شد. زمینه پیدایش این مکتب در علوم اجتماعی مغرب زمین به وجود آمد و سپس این تفکر در علوم دیگر به ویژه در جغرافیا تعمیم یافت. این مقاله می کوشد تا ضمن بررسی مفهوم کارکردگرایی، سابقه شک لگیری و انواع کارکردها، به تبیین جایگاه این مکتب در جغرافیا بالاخص جغرافیای روستایی بپردازد. یکی از جنبه های مهم این بررسی آن است که نگرش کارکردی در مطالعات روستایی به ما کمک می کند که ضمن شناخت فعالیت ها و روابط درونی این جوامع، مکانیزم تاثیرپذیری و اثرگذاری آن ها را در مقیاس ناحی های و ملی دریافت نماییم.
    کلیدواژگان: کارکرد، کارکردگرایی، کارکردگرایی و جغرافیا، جغرافیای روستایی
  • خدارحم بزی صفحه 23
    حضور حداقل 10 هزار نفر از مهاجرین افغان (سال 1382) به مدت بیش از یک ربع قرن در شهر زابل، ما را بر آن داشت تا با توجه به اهمیت موضوع (بعد زمانی، جمعیتی و آثار و تبعات فعلی و آتی) به تحقیق آن پرداخته تا از این راه، بسیاری از مسایل و مشکلات مبتلا به شهر زابل را که ناشی از این پدید ه ی سیاسی اجتماعی بوده، مورد شناسایی قرار داده و جهت حل آن ها راهکارهای لازم ارایه گردد. این تحقیق عمدتا به صورت مطالعات میدانی و برگرفته از شیوه های رایج در جغرافیا انجام شده است.
    کلیدواژگان: مهاجرین افغان، آثار فرهنگی، آثار اقتصادی اجتماعی شهر زابل
  • علیرضا بنی واهب، عباس مهرافروز صفحه 37
    در این تحقیق روابط و مدل هایی به منظور برآورد دبی های حداکثر لحظه ای با دوره برگشت های مختلف در نقاط فاقد ایستگاه هیدرومتری در حوضه رودخانه گلستان ارائه گردیده است. به همین منظور، پس از بررسی ایستگاه های هیدرومتری موجود، 3 ایستگاه مایان حصار، ذهبار حصار و جاغرق گلستان که دارای شرایط لازم برای شرکت در تحلیل منطقه ای بودند انتخاب گردید. سپس بین مقادیر دبی با دوره برگشت های مختلف در محل ایستگاه های مذکور و عوامل موثر بر سیلاب، با استفاده از روش رگرسیون چندگانه ساده و لگاریتمی روابط و مدل هایی ارائه گردید که با استفاده از آن ها می توان مقادیر دبی با دوره برگشت های مختلف را در زیر حوضه های فاقد ایستگاه یا هر نقطه دلخواه از حوضه به دست آورد. بررسی مدل های پیشنهادی نشان می دهد که از میان سایر عوامل موثر بر سیلاب سه عامل مساحت (A)، متوسط حداکثر بارش های 24 ساعته (P24) و درصد مساحت پوشیده شده از پوشش مساحت گیاهی (FVA) در مقایسه با سایر عوامل تاثیر معنادارتر بر روی مقادیر دبی های حداکثر لحظه ای با دوره برگشت های مختلف (Qti) دارند. به علاوه ضریب تعیین کلیه الگوها نزدیک به یک بوده و حاکی از این است که نزدیک به صددرصد از تغییرات به میزان (Qti) به وسیله سه متغیر فوق تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: رودخانه گلستان، تحلیل منطق های سیلاب، دوره برگشت
  • رحیم سرور، مهدی نادری فر صفحه 77
    نحوه ارائه و توزیع خدمات عمومی در بسیاری از شهرهای بزرگ کشورهای در حال توسعه به صورت ناقص و نامطلوب می باشد که چرایی این مسئله را می بایست در عوامل متعددی مانند عدم توزیع مناسب کاربری ها، عدم توجه به آستانه های جمعیتی، تراکم بالای جمعیت و تقاضای روز افزون استفاده از خدمات، عدم امکان تهیه زمین مناسب و... جستجو نمود که در این میان کاربری های آموزشی به عنوان یکی از مهم ترین این خدمات از این مهم مستثنی نمی باشند.
    تهران به عنوان یکی از کلانشهرهای کشورهای در حال توسعه، در ارایه خدمات در زمینه های مختلف دچار نارسایی هایی به جهت کمبود و در برخی موارد به علت توزیع فضایی نامناسب می باشد و منطقه 15 نیز به عنوان جزیی از این بدنه درگیر چنین مشکلاتی است.
    هدف این تحقیق تجزیه و تحلیل نحوه توزیع فضاهای آموزشی با استفاده نرم افزار GIS و ارائه الگوی پیشنهادی توزیع بهینه این مراکز می باشد.
    نتایج این تحقیق بیانگر آن است که اکثر مراکز آموزشی در سطح منطقه بر اساس شاخص سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت در وضعیت نسبتا مناسبی به سر می برند ولی توزیع فضایی این مراکز در سطح هر یک از نواحی منطقه 15 به صورت یکسان و متناسب با جمعیت لازم التعلیم آن ها نمی باشد. لذا احداث مراکز آموزشی در شعاع دسترسی مناسب، انتقال کاربری های ناسازگار واقع شده در مجاورت فضاهای آموزشی، کنترل و تقلیل آلودگی صوتی موجود در مراکز آموزشی مجاور بزرگراه ها از مهم ترین پیشنهادات می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، GIS، مراکز آموزشی، توزیع جغرافیایی، تهران
  • دکترحسین محمدی، مهران مقصودی، غلامرضا روشن صفحه 87
    خسارات و ضایعات اقتصادی ناشی از سیلا ب ها، به سرعت با توسعه اقتصادی، افزایش جمعیت، تجمع انباشت سرمایه ها و کاربری نادرست اراضی در دشت های سیلابی رودخانه های بزرگ در حال افزایش است. امروزه با توجه به اثرات مخرب سیلا ب ها بر جوامع بشری، در حالی روش های ساختاری حفاظت در مقابل سیلاب، مانند سیل بندها و دیگر روش های مدیریت و کنترل سیلاب می توانند موثر باشند، که ظرفیت طراحی این سازه ها زیاد باشد. اما وقتی که این سازه ها دچار گسیختگی و شکستگی می شوند، همواره یک ریسک باقیمانده وجود دارد. در بسیاری از موارد، این چنین سازه هایی ممکن است به دلایل محیطی، نامناسب باشند یا اجرایشان غیرممکن باشد و در نتیجه روش های غیرساز های مورد نیاز باشد. بر این اساس هشدار سیلاب برای مدیریت ریسک باقیمانده ضروری است و به عنوان یکی از موثرترین روش های غیرسازه ای مدیریت سیلاب در کاهش خطرات و خسارات ناشی از این پدیده می باشد.
    کلیدواژگان: بحران، بلا، مدیریت ریسک، پی شبینی سیلاب
  • اصغر نظریان، سیدرحیم مشیری، فرشاد آقاجانی صفحه 103
    جهانگردی یکی از مهم ترین صنایع امروزی است که بسیار سودآور و توسعه بخش است. گردشگری وجهانگردی بر توسعه هر سه بخش اقتصادیعنی صنعت،کشاورزی و خدمات اثر مستقیم دارد. همچنین در رشد و توسعه متعادل درآمدها، ایجاد محیط زیست سالم، توسعه معنوی و پایدار بسیار موثر است. در قرن اخیر، جهانگردی به صورت یک صنعت، اهمیت اقتصادی و اجتماعی گسترده ای یافته، به طوری که برخی از کشورها، بخش مهمی از اقتصادشان وابسته به ارز حاصل از جهانگردی می باشد. کشور ایران هم با دارا بودن ویژگی های ممتاز در امر جهانگردی در بین کشورهای جهان می تواند درآمد هنگفتی از این صنعت داشته باشد. در این میان شهرستان اردبیل با توجه به دارا بودن موقعیت محیطی و وجود منابع سرشار طبیعی، انسانی، جاذبه های تاریخی و مذهبی، توانمندی های فراوانی در زمینه گسترش صنعت جهانگردی داشته که با خط مشی ها و سیاستگزاری های مناسب می توان صنعت جهانگردی و گردشگری را، اولین گام موثر در فقرزدائی و توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه منظور داشت. در این تحقیق سعی شده، با استفاده از مطالعات موردی موجود در این شهرستان، مطالعه ای تقریبا کامل از این صنعت و جاذبه های جهانگردی در شهرستان اردبیل صورت گیرد که بیشتر به شناسایی و راه های توسعه صنعت جهانگردی، تنگناها و امکانات این صنعت پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، جهانگردی، توسعه پایدار، اکوتوریسم، اردبیل
|
  • Teimour Amar Page 5
    Functional study (in addition to structure and history) is one of the three dimentions of a phenomenon. Observing a phenomenon from a functional point of view and contemplating in them led to the functionalism school in scientific subjects. The background of this school arose from the social science of the west and then this thought was generalized to other sciences, especially the geography. This article tries that in addition to examining the concept of this school in geography and particularly rural geography. One of the important aspects of this study is that functional observation in rural studies help us to identify the actions and internal relations of these societies, besides understanding their mechanism of taking and leaving impression on the basis of regional and national aspects.
    Keywords: Functions, Functionalism, Functionalis, Geography, Rural Geography
  • Khodarahm Bazzi Page 23
    There have been more than 10000 Afghan immigrants in Zabol city for more than 25 years. The importance of this phenomenon required us to study its time, population influences and current and future consequences. This immigration has caused lots of problems for this city and this study aims at finding the problems and consequently providing effective solutions to the problems caused by this social- political phenomenon. This study is experimental using the common research designs in the field of geography.
    Keywords: Afghan immigrants, problems, Zabol city
  • Alireza Banivaheb, Abbas Mehrafroz M. A Page 37
    The equiton and models presented in this research are considered to estimate peak discharge in non-hydrometric stream gauging station in drainage basin of Golestan River. Thus, following examing the all hydrometric stream- gauging stations, 3 stations have been selected which have essential condition for regional analyses. Then between amounts of discharge with different return period in the mentioned station and effective elements on flood in their upstream have been presented, relations and models using simple multiple regression method and logarithmic, selection that can be used for obtaining the amounts of discharge whith different retarn period (Qti) in sub-basins not having station or any other place. Studing the suggested models show that among other effective factors on flood, 3 factor of area (A), average of maximum daily rainfall (P24), and the percentage of area covered by forest (FVA), have more meaningfull impact on amounts of peak discharge in comparative other factors, in addition, coefficient of multiple determine of all models is about 1 and shows nearly 100% of (QTi) determined by 3 above variables.
    Keywords: Golestan river, Flood water regional analyses, Retarn period
  • Ali Mohammadi Torkashvand Page 51
    With regards to the importance of soil erosion features map in watershedmanagement, and also country extent, diversity of climate, physiographic, geology, pedology, land use and plant cover, it is expectable the high difference with due attention to soil erosion types that is caused in different conditions differentiate to investigate erosion features. For investigating some method in providing erosion types map at the scales 1:250000 in mountainous regions, a study was conducted in Kan-Sologhan basin, north-west Tehran, Iran. At the first stage, from integration of data layers, four working units maps were prepared including: 1. geology, plant cover and slope, 2. geology, land use, slope, 3. rocks erodibility, land use and slope and 4. rocks erodibility, land use and land units. At the second phase, intensities of soil erosion types in 53 ground control points were controlled and accurate positions were registered by GPS. Each of working units map was overlayed by ground control points map. Results indicated that maps 1, 2 and approximately map 3, are no suitable methods for differentiating homogenous units, because the high numbers of working units beside together have same erosion features. It should be regarded that the high numbers of units from an economic regards were caused the high costs and time consuming. Map 4 including 6 units that two units, 66.6% and one unit, 85% of ground control points had same erosion. In other units including agriculture lands and rocks outcrops, approximately, erosion features were uniform in all points. In general, integration of land use, rocks erodibility and land units layers is the better method than other methods for providing soil erosion features map.
    Keywords: Map, Erosion Features, Geographical information system(GIS)
  • Parviz Rezaei Page 67
    One of the must important elements in the comprehensive development in any region is undoubtedly the accessibility of the sweet water. Guilan located in southern coasts of the Caspian Sea and in norther of Alborz receiving various moist sources, is one of the densely rained areas in Iran. The presence of different rivers along with the height of the water table has caused the growth of economic activities dependent on water. So the abundant of water sources has stopped the officials to think of accessing new sources or adapting necessary measures and policies to rationalize the use of water sources. Increasing growth of population, lack of adequate instruments for job creation, traditional methods of using water sources along with unplanned development of agricultured area have caused different problems especially in recent years that precipitation were insufficient. This paper has tried to consider the role and place of the waters sources in the future planning of the State. The research methods is based on the descriptive statistical methods and analyze of the water sources.
    Keywords: Southern Coasts of Caspian Sea. Guilan, Water Source
  • Rahim Sarvar, Mahdi Naderifar M.A Page 77
    Supply of public services in many of third-word megalopolises and developing countries is incomplete and undesired so that, reasons of this problem should be searched in the several factors such as, disproportional distribution, the lack attention to population thresholds, high concentration of population and so additive demand of services use, lack of suitable landand etc, meantime educational centers as one of the most supreme services is not excepted from this problem. Tehran as one of a megalopolis of developing countries, in services exposal in various fields is involved insufficiencies that it is because of lack or disproportional spatial distribution of educational centers and 15th district as a part of this frame, involved the same problems. The goal of this research is analysis of educational centers distribution method by GIS softwares, whether separately or to communication with other land uses with attention to mentioned standards in urban planning and education sources. Research results indicates that many of these centers in 15th district area with a view compatibility, desirability and capability are in suitable condition relatively but this centers distribution in ever division of district is not suitable connected with deserving to be educated people.
    Keywords: Urban Planning, GIS, Educational, Geographical Distribution, Tehran
  • Hossain Mohammadi, Mehran Maghsoudi, Gholam Reza Rowshan Page 87
    In this field, flood one of the most dangers disasters for people of many countries face it and is one of the most destroying disasters among 15 known natural climatology all over the world. For example, about 196 million people in over 90 countries are exposed to danger of flood water. The increase in the population and the shortage of agricultural lands led to human population movement to the flood water plains and this intensifies the danger of flood water and its effects. But nowadays, considering the destroying effects of flood water on the human societies, structural methods of protection against flood water such as flood water bands and other methods of controlling and directing flood water, can be efficient only when the design capacity of these structures is high. But when these structures break, always a remaining risk exists. In most cases, such structures may be improper or their execution may be impossible because of environmental reasons and therefore non-structural methods are needed. The flood water warning for directing of the remaining risk is necessary and it is one of the most efficient methods of non-structural methods for flood water management.
    Keywords: Hazard, Disaster, Risk Management, Flood Prediction
  • Asghar Nazarian, Seyed Rahim Moshiri, Farshad Aghajani M.A Page 103
    Tourism is one of the most important industries of today and a very profitable and developing one. Tourism affects all three sectors of economy, i.e. industry, agriculture and services directly. It is also very influential in a balance growth of incomes, providing healthy living environment, intellectual and sustainable development. During the recent century, tourism has found an extensive economic and social significance so that a large portion of economy in some countries is dependent on the foreign currency earned from tourism. Enjoying remarkable tourist attractions as compared with other countries of the world, Iran has the potential of huge earnings from this industry. Given the location and abundant natural and human resources as well as historical and religious attractions makes Ardebil city a unique city of exceptional capability for tourism. Proper policymaking and good strategy may contribute to the development of tourism thereby taking the first efficient step toward elimination of poverty and the economic- social development of the region. The present research tries to make use of the available case studies on Ardebil City, though very scarce, and to categorize the information on this City and to provide a relatively detailed study of tourism and tourist attractions in the region and to identity the development ways, bottlenecks and possibilities of this industry.
    Keywords: Feasibility, Tourism, Sustainable Development, Ecotourism, Ardabil