فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 1 (بهار 1385)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 1 (بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصرالله مولایی هشجین صفحه 5
    فضای خاص حاصل از کنش متقابل نیروهای گوناگون و متنوع طبیعی و انسانی در یک بافت مکانی معین چشم انداز جغرافیایی نامیده می شود. مشاهده چشم اندازها می تواند نگرش جغرافیایی را در راستای شناخت روابط بنیادین انسان و محیط و تحلیل چگونگی بافت فرهنگی بر ساختار طبیعی ارائه دهد. اما استفاده از چنین دیدگاهی در تبیین و تحلیل فضاهای جغرافیایی و در راستای بهینه سازی فضاها و توسعه پایدار جوامع، نیازمند شناخت مفاهیم، پیشینه تاریخی و بیان نگرش ها و تعاریف می باشد. لذا در این مقاله با بهره گیری از منابع و اطلاعات، مفاهیم و تعاریف چشم انداز جغرافیایی مورد بررسی قرارگرفته و ضمن اشاره به پیشینه تاریخی و تقسیمات جغرافیایی به نتیجه گیری از مباحث نظری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: چشم انداز، جغرافیا، چشم انداز فرهنگی، چشم اندازطبیعی، چشم انداز جغرافیایی
  • رضا سیمبر صفحه 19
    منطقه گرایی پدیده ای است با سابقه طولانی که در عرصه جغرافیای سیاسی و روابط بین الملل مفهومی متعارف دانسته می شود، موضوعی که در خلال حداقل دو دهه گذشته دستخوش تحول و از استقبال تصمیم گیرندگان سیاسی و دانشگاهیان برخوردار شده است. هدف این مقاله کنکاشی بین ساختار منطقه ای در جغرافیای سیاسی و صلح سازی است، و سوال بنیادین این است که آیا منطقه گرایی می تواند دارای نقش عمده ای در روند ایجاد صلح جهانی در کلان مناطق جغرافیایی باشد؟ در این مقاله ابتدا به یک چارچوب مفهومی چند بعدی و چند جانبه اشاره می شود که مبتنی بر پنج سطح مختلف از همگرایی است. در ضمن بر نهادهای ابزاری در صلح سازی و ویژگی های صلح در هر سطح منطقه ای به شکل مجزا تاکید می شود. در قسمت دوم به منطقه خلیج فارس به عنوان یک مطالعه موردی جهت تبیین هر چه بیشتر موضوع اشاره می شود.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی، صلح سازی منطقه ای، فضای منطقه، ای، مجموعه منطقه ای
  • یوسف زین العابدین صفحه 35
    در سالهای اخیر پدیده جهانی شدن به موضوع روز و مرسوم محافل علمی وعمومی جهان تبدیل شده. دراین راستا اگر هویت های فضایی خود را در طول تاریخ با دید حرکت از گروه خانواده به هویت قبیله ای – محلی به صورت ملی ودولت- ملت بررسی کنیم.این سئوال پیش می آید که آیا این روند در قرن بیست ویکم نیز ادامه خواهد داشت؟
    جهانی شدن در عرصه های فرهنگ، اقتصاد وسیاست به مفهوم دنیایی به ظاهر بی حد و مرز است که درآن می توان بدون ممنوعیت ومحدودیت از نظر زمان ومکان به فعالیت پرداخت دراین شرایط فضای ژئوپلیتیک امروز با دو رویه به ظاهر متضاد محلی شدن تقویت شده، در مقابل جهانی شدن با هویت فرهنگ غربی که به طور همزمان درحال تکوین است مواجه می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، محلی شدن، سیاست جهانیی، ژئوپلیتیک، هویت
  • اکبر معتمدی مهر، پری موسی پور میاندهی صفحه 45
    بندر انزلی یکی از شهرستانهای استان گیلان است که سواحل ماسه ای و تالاب آن از گذشته همواره در مقاطع مختلف سال پذیرای مقدار زیدی ازگردشگران بوده است. وجود جاذبه های طبیعی در این شهرستان موجب شده است، که یکی از پرجاذبه ترین نقاط گردشگری ایران محسوب شود. اما این شهر را فقط با نام در یا و تالاب می شناسند، در صورتی که گردشگران از وجود روستاهای سرسبز و زیبا در این شهرستان چندان اطلاعی ندارند. هدف اصلی این مقاله شناسایی و معرفی قابلیت های گردشگری در روستاهای این شهرستان می باشدکه بی شک می تواند سبب افزایش گردشگران روستایی در این منطقه گردد. با توجه به قابلیت های موجود در روستاها پس از مطالعه و جمع آوری اطلاعات از مدل گاتمن برای طبقه بندی این قابلیت ها استفاده شده و روستاها رتبه بندی گردیده اند، که بر این اساس روستاهایی که دارای بیشترین قابلیت بودند در این تحقیق مشخص شده است.
    کلیدواژگان: قابلیت های گردشگری، گردشگری روستایی، بندر انزلی
  • تیمور آمار صفحه 65
    گردشگری روستایی را می توان نتیجه تغییرات گسترده اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی بعد از جنگ جهانی دوم دانست؛که در پرتو عواملی چون بهبود راه های ارتباطی،گسترش شهرنشینی،افزایش اوقات فراغت،افزایش آلودگی های زیست محیطی در شهرها،وارتقاء سطح زندگی توسعه یافت.«خانه های دوم»بعنوان یکی از پیامدهای این فعالیت ابتدا در غرب و سپس در سایر قسمتهای دنیا رواج یافت.در کشور ما نیز قلمروهای کوهستانی اطراف شهرهای بزرگ و مناطقی که از شرایط میکروکلیمایی مناسبی برخوردار هستندشاهد شکل گیری این پدیده بوده اند.در سواحل کاسپین نیز اگرچه ظهور و گسترش خانه های دوم بیشتر در نوار ساحلی بوده؛ اما با اشباع این مناطق از یکطرف و تسهیل دسترسی به مناطق کوهستانی و مرتفع،دامنه گسترش آن به این مناطق کشیده شد. این تحقیق با انجام مطالعات کتابخانه ای و میدانی،ابعاد و روند گسترش خانه های دوم در یکی از نواحی روستایی استان گیلان(بخش خورگام شهرستان رودبار) مورد بررسی قرار داده است.نتیجه مطالعات نشان می دهد که گسترش خانه های دوم در این ناحیه عموما متاثر از روابط خویشاوندی و مهاجرت معکوس(شهر به روستا)وهمچنین بهبود زیرساختهای ارتباطی می باشد.ضمن اینکه این پدیده در روند توسعه خود از برنامه ریزی، نظارت وکنترل بی بهره بوده و بصورت خودجوش مکانیابی و افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، خانه های دوم، استان گیلان، شهرستان رودبار، بخش خورگام
  • پرویز رضایی صفحه 79
    کشور ایران باتوجه به موقعیت جغرافیایی اش به تناوب در فصول گرم و سرد سال تحت تاثیر سیستمهای مختلف آب و هوایی قرار دارد. استقرار الگوهای متفاوت فشار در فصول مختلف سال در تلفیق با عوارض سطح زمین باعث ایجاد یکی از شدیدترین بادهای محلی ایران درجنوب دریای خزر شده است.دره سفیدرود کانال ارتباطی بین گسترهآبی دریای خزر در شمالالبرز و خشکی ایران مرکزی در جنوب آن می باشد.تفاوت عرض جغرافیایی این دو پهنه سبب شده تا از نظر بیلان انرژی، و الگوهای گردشی هوا شرایط متفاوتی در دومنطقه استقرار یابد. نتیجه این وضعیت، تبادل هوا بین چاله خزر و فلات ایران مرکزی و جریان بادموسوم به «باد منجیل» است. تداوم و سرعت بالای باد در امتداد دره سفیدرود از یک طرف و توجه به انرژی های نو (جایگزین یا تجدیدشونده) از طرف دیگر سبب شده تا این منطقه بدلیل قابلیتهای بالقوه آن مورد توجه کارشناسان و برنامه ریزان بخش انرژی قرارگیرد.
    درتحقیق حاضر نیز با توجه به این ضرورت به مطالعه عنصر باد پرداخته شده است. در این راستا داده های حاصل از ایستگاه های دهگانه به محیط نرم افزار Excel وSpssیافته و درابتدا حداکثر سرعت و تغییرات زمانی جریان باد یررسی و معلوم شد که ایستگاه های داخل دره سفیدرود دارای رژیمی متفاوت با دشت منجیل بوده و در تمام ایستگاه های مطالعاتی سرعت باد بالاتر از حداقل سرعت آستانه لازم برای نصب توربین است و تقریبا در تمام ایستگاه ها با نگرش به جنبه هایاقتصادی و کاربردی انرژی باد و با بررسی های دقیق می توان به نصب توربین های بادی و ایجاد مزارع بادی در قسمتهای مختلف منطقه اقدام نمود و نیاز به مطالعه جامع و دقیق تر در این زمینه است.
    کلیدواژگان: باد، انرژی های نو، دره سفیدرود، باد منجیل
|
  • Nasrollah Molaei Hashajin Page 5
    The special space resulted from the interaction between different and varied natural and human forces within a specified regional context are referred to as geographical landscape. The study of landscapes may affect the geographical approach we employ in understanding the fundamental relations between man and environment and investigating the effect of cultural context on natural structure as well. Utilizing approaches of this kind in our analyzing and describing the geographical spaces to optimizing the spaces and maintaining a sustained development of societies, requires a comprehensive knowledge of concepts, historical background and a statement of the theories put in the field. The present paper, employing the information and sources available, attempts to elaborate on the concepts and definitions of the geographical landscape, and reviewing its historical background, will end up in conclusion.
    Keywords: Landscape, geography, Cultural landscape, Natural landscape, Geographical landscape
  • Simbar Reza Page 19
    In the past decades, the concept of regionalism has been discussed among both academics and policy makers. This paper studies the relation between regional structure and peace making. How regionalism can contribute to global peace in geographical macro- regions. As a framwork for analysis, the paper presents five different levels of regionalism and analyses their effects on peace- making in the second part of the paper, the argument has been focused on the Persian Gulf as a case study.
    Keywords: Regionalism, Regional peace, Regional space, Regional complex
  • Yousef Zainolabedin Page 35
    During the last few years, the globalization phenomenon has become as a day today topic of discussion in the customary academic and public circles around the globe. Therefore, in the course of history, if we study the transformation of our identities from family to tribal, from local to national and governmental, then question comes to our mind that if this process will continue in 21st century, too. Apparently, globalization has unlimited boundary so far as culture, economy and politics around the globe are concerned which from the viewof time and space has no limitation and constraints, and apparently with respect to recent geopolitical condition has strengthened localization against globalization with the western cultural identity, which coincidentally is the recent creation.
    Keywords: Globalization, Localization, World Politics, Geo, politics, Identity
  • Akbar Motamedi Mehr , Pari Mosapour Page 45
    Bandar Anzaly is one of Guilan’s town ship that its sand and etang attracts a lot of tourists in different periods of year. This town ship is one of attractive points oft because of its natural attract. But tourists just know the sea and etang of this city and they have less knowlege about its beautiful and green villages of this town ship. The main goal of this paparis the tourism potential recognition and presentation of this township’s villages that will increase the rural tounists of this rigion. After study and data collection process based on villages abilities, Ghatman Method was used in order to classification the abilities. Then the villagess were graduated.
    Keywords: Potential, Tourism, rural tourist, Anzaly port
  • Teimour Amar Page 65
    Rural tourism could be the results of social – economical and cultural expansive changes after world war II; which expanded under the protection of factors such as communication ways improvement; urbanization development; increasing time leisure, increasing environmental pollution, and the level of life promotion. second homes as one of this actions result; first of all prevaild in west and then in other part of the world. In our country also the mountainous territories around big cities and regiones which have good microclimatic conditions have observed this phenomenon formation. Moreover, in “Caspian sea” coast, although the presentation and expantion of second homes have been in coastal regiones, with filling these regione in one hand and making easy the access of mountainouse regiones on the other hand, has carried its development scape to this regione. This reaserch by doing library and scope studies, has discussed the dimenthons and procedures of second homes devlopment in one of rural regiones of “Guilan province” (Khorgam sector of Roodbar township). The result of studies showes that second homes devlopment in the region, generally is because of relative relations and reversed emigration (city to village), and the improvement of communication substructure. Meanwhile, this phenomenon in these devlopmental procedures has been deprived of planning, control and management, and has increased mechanical and automatical form.
    Keywords: rural tourism, second homes, Guilan Province, Roodbar Township, Khorgam sector
  • Parviz Rezaei Page 79
    According to geographical positions, Iran regularly is affected by different climate systems in warm and cold seasons. In different seasons, according to combination of atmospheric pressure models and topography, the south seashore of Caspian Sea is affected by local stiff wind. Sefidrood Valley is contact canal between Caspian Sea in north and the lands of Central of Iran in south. The drop between these two areas, airways and natural characteristics of Iran, has caused a verity of climate. These antitheses create the different models of atmospheric pressure in different seasons of the year. Iran's local winds blow due to different climate conditions. Local manjil wind with a very high speed and unique conditions, exists during hot period of the year, and is very proper to research on, due to its applicability and potentiality; it can be used for generating energy and constructing wind power plant. In this essay, wind factor has been studied, and on the basis of recorded data of Iran renewable energy Organization and METEOROLOGY dept, topography element in wind creation and changes considering wind speed along sefidrood valley in station have been studied, and on the basis of applicability view, the possibility of wind sour usage and suitable places for installing wind turbines are recognized.
    Keywords: Wind, Renewable Energies, Sefidrood Valley, Manjil Local Wind