فهرست مطالب

پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1390)

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد مهدوی نژاد، یحیی نوریان صفحه 7
    تاریخ یکی از دانش های بشری است و تاریخ نویسی یکی از ابزارهای مهم انتقال تجربیات و فهم زندگی بشر به شمار می رود که از دیرباز بسیاری از افراد و متون، به ثبت و ضبط آن همت گمارده اند. در این میان، کتب ادیان ابراهیمی به طور عام و قرآن کریم، به طور خاص از جمله متونی هستند که مفادی تاریخی را به همراه دارند. از سویی دیگر متون دینی نظیر قرآن، در پی انسان سازی و بیان آمده اند و بیهود گی و زیاده گویی در آن ها راه ندارد. قرآن کتاب زندگانی و الگوی مسلمانان است و همه علوم در آن نهفته است و برداشتن پرده های ابهام از هر چیزی در لوای آن میسر است.
    این مقاله با بازخوانی دقیق تر سوره مبارکه یوسف[ع)، به عنوان سوره ای تاریخی از قرآن، در تلاش است تا به ویژگی های الگوی روایت تاریخی از منظر قرآن کریم دست یابد.
    مقاله ی پیش رو، ابتدا با تبیین نسبت میان روایت داستانی قرآن و روایت تاریخی مرسوم، نگاه مخاطب را به قابلیت الگویابی روایت تاریخی از میان الگوی روایت داستانی قرآن معطوف می دارد. سپس با تحلیل روایت داستانی سوره ی یوسف(ع)به مثابه ی الگویی برای روایت تاریخی، و دسته بندی نتایج به دست آمده، به توصیه هایی مناسب بهره گیری برای رسیدن به روایت مطلوب تاریخی دست می یابد. روشن گری، دارای پیام انسان ساز بودن، توجه به بندگی خدا به عنوان نخ تسبیح روایت تاریخی، توجه به غیب و قدرت الهی، درنظرگرفتن نقش شیطان در تاریخ، پرداختن به شخصیت های تاریخی و ارائه ی الگوها، گذشتن از حواشی روایی، ارجاع مدام به سنن الهی، و روایت منزل به منزل با جانب داری حق با محوریت نقاط عطف روایت بر اساس سیر توحیدی تاریخ از جمله ویژگی های روایات تاریخی قرآن کریم هستند که در این مقاله مورد توجه قرار دارند.
    کلیدواژگان: تاریخ، روایت تاریخی، قرآن کریم، سوره یوسف، رویکرد قرآنی
  • مصطفی احمدی فر، محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 17
    در حالیکه جهان با شتاب توصیف ناپذیری به سوی صنعتی شدن و جهانی عاری از دشواری و سختی و تحولات عمیق فن آوری در حال حرکت است، همچنان موضوع بیماری ها و مشکلات روانی، موضوعی در خور توجه و نه چندان خشنود کننده به حساب می آید. ازجمله بیماری روانی که دامنگیر جوامع گشته، بیماری دهشتناک اقتصادی است. این بیماری روح و روان جوامع را هدف قرار داده و آشفتگی روانی، اقتصادی و پریشان حالی را به دنبال خواهد داشت.
    قرآن کریم و روایات، در خصوص این موضوعات به لحاظ مبنایی و محتوایی از غنای والایی برخوردار است و نقش بسزایی در کاهش و از بین بردن فشارهای روانی و تقویت یا تامین بهداشت روانی در اجتماع، دارد. اسلام(قرآن وحدیث)، راهکارها و سفارشهایی در این بین دارد که زمینه ساز تقویت روحی و روانی افراد در اجتماع می باشد؛ آن سان که فشارهای روانی اقتصادی مردم را از بین می برد و بهداشت روانی اقتصادی آنان را در این زمینه تقویت و یا تامین می کند. از جمله مطالب یاد شده در این باره می توان ازعمده ترین بیماری های روانی اقتصادی، پیامد های آنان در اجتماع و راهکارهای قرآن و حدیث جهت درمان این بیماری نام برد.
    کلیدواژگان: بهداشت، روان، اقتصاد، بهداشت روانی اقتصادی، فقر، اتراف، سرقت، قرآن، حدیث
  • مرضیه رستمیان، سید کاظم طباطبایی صفحه 29
    توجه به سیاق حالیه با هدف دستیابی به فهمی جامعتر از عبارات قرآن، شباهت بسیار زیادی به مفهوم بافت برون زبانی(موقعیت) در زبان شناسی دارد از همین رو نگارنده سعی نموده، ابعاد مختلف سیاق حالیه با توجه به شباهت هدف با بافت برون زبانی و موقعیتی با نظر به دیدگاه های سه زبانشناس مطرح در این زمینه فرث، هایمز و لوئیس به صورت تطبیقی واکاوی کند. آنچه بیشتر در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته، بررسی تطبیقی سیاق حالیه با مختصاتی است که هایمز و لویس به عنوان مختصات بافت برون زبانی یا بافت موقعیت مطرح کرده اند. این مختصات به شرح زیر است: جهان ممکن، زمان، مکان، گوینده، مخاطب، مورد اشاره، مطالب گذشته، تخصیص.
    کلیدواژگان: سیاق حالیه، بافت برون زبانی(موقعیت)، فرث، هایمز، لویس
  • علیرضا علی احمدی، یاسر تیموری اصل، محمد محمودی میمند صفحه 37
    از خود بیگانگی«alienation» یکی از مهم ترین مسائل انسان شناختی است که در رشته های گوناگون علوم انسانی از جمله جامعه شناسی، روان شناسی، فلسفه و حتی روان پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. اگرچه این موضوع در جهان با نام تئوری انتقادی شناخته شده ولی در تعالیم اسلامی نیز از ابعاد مختلفی به آن پرداخته شده است. این واژه با نظریات مارکس در توصیف طبقه کارگر وارد سازمانها شد و اگر چه از آن زمان تا کنون شکلهای متعددی از «از خود بیگانگی» مورد نظر اندیشمندان چپ گرا بوده است ولی اصل موضوع همیشه بوده و به آن توجه ویژه ای شده است. در مقاله حاضر علاوه بر بیان مقدمه ای بر «از خود بیگانگی» به مقایسه بین قرآن و اندیشمندان پیشرو تئوری انتقادی از جمله هگل، مارکس و... پرداخته شده است. در این پژوهش ابتدا با توجه به شباهت این موضوع در اندیشه صاحب نظران مسلمان و اندیشمندان پیرو مکتب هگلیان جوان پرداخته شده است. سپس ضمن بررسی این موضوع از دیدگاه قرآن نگرشهای مختلف با همدیگر مقایسه شده اند. این مقایسه در قسمت نتیجه گیری ارائه شده است.
  • مانک ییلاق بیگی، غلامرضا منشئی صفحه 45
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه شرکت درکلاسهای آموزشی تلاوت و تفسیر قرآن کریم با شادکامی پرداخته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی این مسئله است. که کدامیک از انواع ارتباط با قرآن (مدت زمان آموزش، نوع دوره آموزشی) پیش بینی کننده بهتری برای شادکامی می باشد. بدین منظور 328 نفر از افراد شرکت کننده در کلاسهای آموزشی قرآن (مرد و زن) شهر رشت ازطریق روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. افراد نمونه پرسشنامه شادکامی آکسفورد 29 گزاره ای (2001) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل نمودند. اطلاعات به دست آمده با استفاده ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندمرحله ای به روش گام به گام تحلیل شد. نتایج نشان داد که شرکت در دوره های آموزشی قرآن کریم بر اساس زمان دوره رابطه معنی داری با شادکامی دارد. در عین حال شرکت در دوره های آموزش قرآن بر اساس نوع دوره(تلاوت،تفسیر)رابطه معنی داری با شادکامی ندارد
    کلیدواژگان: شادکامی، سلامت عمومی، ارتباط با قرآن، رگرسیون چند مرحله ای
  • حمیدرضا یونسی، مرتضی یوسف زادی صفحه 53
    در این پژوهش معنای دقیقی از واژه یقطین، موقعیت جغرافیایی یونس نبی(ع)، بیماری های عارض شده بر وی و تاثیرات دارویی گیاه یقطین بر این امراض بررسی شده است. کلمه یقطین نام خانواده ای از گیاهان به نام کدوبن است که خواص دارویی قابل توجهی دارد و با توجه به بیماری های عارض شده بر یونس نبی(ع) که عبارتند از: تحلیل عضلات، ریزش مو و از بین رفتن پوست، تاثیرات آن گیاه بر روی چنین امراضی مورد توجه قرار گرفته است.
    از میان خانواده این گیاه، کدوی قلیانی بیشترین تاثیر همخوانی را با این امراض دارد. علاوه بر این موقعیت جغرافیایی یونس نبی(ع)؛ یعنی ساحل یافا در دریای مدیترانه نیز موید تاثیرات دارویی همین گیاه است.
    کلیدواژگان: یقطین، یونس، کدوبن، کدوی قلیانی
  • حمیدرضا ایمانی فر، قاسم بستانی، فرح دودمان، روح الله رئیسی صفحه 65
    هدف از این تحقیق، بررسی و مقایسه شباهتها و تفاوتهای دو دیدگاه قرآن و روانشناسی درباره شیوه های مواجهه، اهداف درمانی و رویکردهای درمانی– مراقبتی با بیماران در حال مرگ می باشد. مرگ مفهوم پیچیده ای دارد که می تواند با درد و رنج زیادی همراه باشد. مقایسه دیدگاه روانشناسان درباره نحوه مواجهه و مقابله با درد و رنج مرگ، با قرآن کریم که به اعتقاد مسلمان توصیف کننده جامعترین(مائده/3) و معتدل ترین(بقره/143) روش زندگی است که اصول اساسی تمامی ادیان الهی را تایید می نماید(نساء/162)، بسیار قابل توجه خواهد بود.
    نتایج نشان داد که هر دو دیدگاه بر تمایل انسان به جاودانگی و ترس از مرگ تاکید می کنند و توافق دارند که نوع واکنشهای هیجانی افراد در مواجهه با مرگ و پذیرش آن، بستگی به رفتار، ساختار شخصیتی و توان مقابله ای او با مسائل و مشکلات گذشته در طول زمان حیات دارد. اما مهمترین تفاوت این دو دیدگاه در اعتقاد یا عدم اعتقاد به حیات پس از مرگ است که باعث تفاوت در تعریف عملیاتی کیفیت مرگ، اهداف درمانی، و نوع مواجه با مرگ می شود. روانشناسی با تکنیکهای مختلف روانشناختی و توصیه به کاهش سطح هوشیاری و مراقبتهای تسکینی موقتی، در کاهش درد و رنج بیماران در حال مرگ تلاش می نماید، هرچند در کاهش درد جسمانی موفق بوده اند، اما در کاهش رنج روانشناختی به دلیل نداشتن نظریه هایی برای حیات جاوید، همیشه با مشکل مواجه بوده اند. در مقابل؛ قرآن کریم ضمن موافقت با مراقبتهای تسکینی برای کاهش درد جسمانی، به نظریه پردازی برای حیات جاوید پرداخته است و با وجود آنکه کاهش درد و رنج بیماران را در مقایسه با عظمت جهان آخرت(زمر/13)، از درجه چندم اهمیت برخوردار می داند و هدف اصلی کار با بیماران در حال مرگ را -با توصیه به وصیت و انجام معوقات شرعی- آماده کردن آنها برای سفر آخرت می داند؛ قادر است، در کاهش رنج روانشناختی بهتر از دیدگاه های روانشناسی معاصر که بر اساس اصل لذت گرایی و فرهنگ سکولار بنا شده اند، عمل کند.
    کلیدواژگان: روانشناسی، قرآن، مرگ، مردن، جهان آخرت
  • قاسم درزی صفحه 73
    زبان قرآن و زبان حدیث از مسائل مهمی محسوب می شوند که عدم توجه به آن ها موجب پدید آمدن کژفهمی در این دو متن مقدس خواهد گردید. در این راستا نکته ای که توجه بدان شایسته به نظر می رسد فهم تمایز و بیان تمایزات این دو زبان است. چرا که عدم توجه به این تمایزات و یکسان انگاشتن زبان این دو متن متفاوت، موجب ابهام و ای هام در فهم آن ها و داشتن انتظاراتی از آن متون خواهد شد که رسیدن به مراد آیه و روایت را سخت و گاها ناممکن می-سازد. لذا ما در این مقاله بر آن شده ایم تا با بیان این تمایزات، تصویر پیراسته تری از زبان قرآن و حدیث را برای طالبین فهم قرآن به نمایش بگذاریم.
    کلیدواژگان: زبان، قرآن، حدیث، عرف عام، عرف خاص، نقل به الفاظ
|
  • Mohammad Javad Mahdavinejad Yahya Nourian Page 7
    Objective (s): Holy Quran is the last book of divine series which came to guide people and show correct from incorrect issues. Holy Quran، the Muslim scripture، has been sent for conducting human and includes affair’s principles and clarify everything. Some contents of the Holy Quran mention on historical narratives، shows the great importance of history and its usefulness for human conduct، from the perspective of God. In this article، by using the relation between the Quranic stories and historical narratives، the true model of historical narrative and its extractable principles can be obtained.
    Method
    The inference mechanism of the paper is base on logical argumentation research method which enjoys interpretive techniques in analysis of the documents. By clarify the relationship between historical narratives and stories of the Quran (Qasas: plural of Qas’sa)، the research wants to understand the principles of the historical narratives by review Sura Al Yusuf - and analysis and interpretation of its content. Finally، the headlines of the derived principles categories and together، constitute a model for historical narrative.
    Conclusion
    The enlightenment، having message to conducting human، According to God as the basis of historical narrative، attention to the unseen and the divine power، considering the role of Satan in history، dealing with historical figures and patterns، Addressing the base of historical narrative، referring to the divine traditions continually، and narrative step by step right to side with a focus on turning points based on the monotheistic historical process are some of the features include historical accounts of the Holy Quran that are considered in this article. Due to these features –as some useful advices - could make the human narrative of history closer to divine Quranic narrative; which is the best narrative and best story (Ahsan-al-qasas)
  • Mostafa Ahmadifar, Mohammad Ali Rezayi Page 17
    Objective (s): As long as the world is running with the fastest possible speed toward industrialization، deep technical developments and becoming a place devoid of difficulties، troubles; still the matter of diseases and mental problems despite its unpleasant attribute remains an issue of noteworthy attention.
    Methods
    This study referring to the Qur’anic books and with library research Methodology is done.
    Results
    From among the mental diseases which have involved the societies is the horrific disorder by the name of Economic sickness. This dilemma targeted the societies’ beliefs and intends to bring the human beings from their highest degree down to the nadir of wretchedness.
    Conclusion
    The Islamic school of thought is significantly rich in content and foundation from this perspective and plays a vital role in reduction and elimination of Economic and mental pressures. Islam enjoys and offers abundant amount of recommendations and solutions for fortifying of the individual’s Economic bases in the society. Taking these solutions seriously would eliminate the peoples’ Economic and mental pressures and would strengthen or ensure their mental hygiene in this regard.
  • Marzea Rostamian, Proffeser Seyyed Kazem Tabatabaea Page 29
    Objective (s): Context as the essential part and basis of the utterance has a major role in understanding the speaker meaning. Surveying the concept of the context in different interpretations causes the context to be applicable.
    Methods
    the method used in this research has been comparative-analytical.
    Conclusion
    first. This article draws on the social justice and development in understanding the speaker meaning. Given the goal of understanding broader Hali context Qur’an expressions، very similar to the language outside the context (situation) in linguistics.
  • Dr Ali Reza Aliahmadi, Yaser Taymouri Asl, Dr Mohammad Mahmudi Page 37
    Objective (S): In addition to introduction of “alienation” critical theory، the present paper compares the holy Quran and the leading thinkers including Hegel، Marx and ….
    Method
    Regarding to the similarity between attitude of Muslim scholars and thinkers of Hegel followers، the essay discusses Young Hegelian and examines the issue from Holy Quran attitude and compares different perspectives and views of each others.
    Results
    Both schools have similarities and differences in category of “alienation”. In the point of view of both schools “alienation” is separation of man from himself and man can separate from himself under certain situation.
    Conclusion
    1- Young Hegelian mentions that human being is a single trend. 2- Sufi Muslim thinkers know the “alienation” of different dimensions 3-It is clearly stated in the verses of Holy Quran that separation of man from his God is the same separation from himself and as he is alienated from God he is in fact alienating from himself. In the other word، people are alienated from God as much as alienation from themselves. 4-In competition of the subject، Hegel followers are much more Materialism than himself.
  • Manak Yeylagh Beygi, Dr Gholamreza Manshei Page 45
    Objective (s): The present research has proceeded to Ghoran learning classes with happiness. That gold is which one of relation ways kind with Ghoran is suitable prognosis for happiness.
    Methods
    Information were completed by Oxford happiness questionnaire (2001) and population questions. They analyzed with Pierson correlation index، Spirman and multistage regression with stepwise method. so، People have participated 382 persons. They had shared in Ghoran class in the Rasht city and they were selected by multi stage cluster sampling method
    Result
    Education، income and duration of time learning had positive and meaning relation with happiness. Age had negative and meaning relation with happiness.
    Conclusion
    Results indicated that sharing in Ghoran learning classes on basis of time have meaning relation with happiness. Meaning relation have not between kinds Ghoran learning with happiness.
  • Hamid Reza Younesi, Morteza Yoosofzadi Page 53
    Objectiv (s): Jonah is ordered by God to city of Nineveh to preach. He boards at a boat. However، the craft was soon overtaken by a squall، for which Jonah admitted responsibility and persuaded the crew of the boat to throw him overboard. He was then vomited out on the shoreline. A fast-growing plant had provided him with much needed shade. The Hebrew name for the fast-growing plant that provided relief for Jonah is qiqayon and translated into English as gourd. In the Quran، the plant at Nineveh is identified as yaqtin. The nature of this plant is not well understand.
    Methods
    The method used for this research is descriptive-analytical.
    Conclusion
    1-The yaqtin is identified with Lagenaria siceraria. 2-The identification of the Hebrew qiqayon as Ricinus communis، Arabic kharua’، is not accepted in Islamic tradition.
  • Hamid Reza Imanifar, Dr. Ghasem Bostan–Farah Dodman–Rohollahraeasi Page 65
    Objectives
    death has complicated meaning that can be along with abundant pain and suffering. Comparing psychologists view about the way to face with pain and suffering death view with the Holy Qur’an that based on Muslim thoughts describing the most comprehensive (Maidah، 3) and moderate (Baqarah، 143) life styles and approves the principles of all divine religions (Nisa، 162) - views can be greatly noticeable.
    Methods
    With Library Research Methodology، the death was examined by psychology point of view and with the content analysis، the death concept was extracted from Quran point of view as far as time and ability permitted to do so.
    Results
    Both views emphasized to human trend for eternity and death fear and admit that the kind of emotional reactions in facing death and its acceptance in people is completely related to actions، Behaviors، thoughts، personality structures، and his ability to face last problem and difficulties during his life. But the most important difference of these two views is their belief and disbelief in after death life that causes to differentiate in operational defining of death quality، treatment goals،and the style of facing with death.
    Conclusion
    psychology is trying to reduce pain and suffering of dying patients with different psychological techniques and advice to reduction level of consciousness and palliative care، Although it has been succeeded in physical pain reduction، but In reducing psychological suffer always is along with problems، as they had no theory for eternal life. In contrast، The Holy Qur’an not only agrees with the reduction physical pain، but also، It has theory for eternal life. Despite the fact that this pain and suffering reduction comparing to the hugeness of resurrection day (Zumar، 13) is of second importance and The final goal of working with dying patients- advising to will and religion tasks have not been done - is their preparation for doom journey، It is able to decrease psychologicalsuffering reduce better than views contemporary psychology views that has been built according to the principle of the pleasure and secular culture.
  • Ghasem Darzi Page 73
    Objective (s): Context language as the essential part and basis of the utterance has a major role in understanding the speaker meaning. Especially in guran and Hadith، Inattention toward this differences would make important problems.
    Methods
    With Library Research Methodology add descriptive-analytical way، the differences between the Kuran and Hadith be counted and Analyzed.
    Results
    Kuran Language has overall point of view but the Hadith one is with details، the Kuran Language is Quoting the words but the hadith Language is Quoting the meaning and….
    Conclusion
    Kuran and Hadith Language have some differences that being surrounded to them would be very important for a complete understanding of Kuran and Hadith text.