فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 61 (زمستان 1388 و بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد اعرابی، حمیدرضا پیرمراد * صفحه 1

    این مقاله حاصل پژوهشی است که در راستای نیل به اهداف سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران برای کسب جایگاه مورد نظر علمی کشور تعریف گردیده است، و انجام آن با توجه به مفاد سند چشم انداز ضروری می نمود. با توجه به این که در این سند تاکید فراوانی بر پیشرفت و توسعه علمی شده است، و هدف نهایی، رسیدن به جایگاه اول علمی در سطح منطقه می باشد، این امر ضرورت توجه خاص بر مراکز علمی و تحقیق و توسعه را برای کشور مشخص می سازد، و توجه خاصی را به محققان و متخصصان فعال در این بخش می طلبد. از سوی دیگر نیز با توجه به هدف نیل به جایگاه اول اقتصادی کشور در منطقه در پایان دوره چشم انداز، باید توجه داشت که حضور سازما نها در بازارهای به شدت رقابتی امروز کاملا وابسته به عملکرد مراکز تحقیق و توسعه م یباشد، زیرا امروزه بیشترین مزیت رقابتی برای شرکت ها بر پایه فعالیت های تحقیق و توسعه به دست می آید. از سوی دیگر مراکز تحقیق و توسعه به شدت به نیروی انسانی خود وابست هاند و عملکرد این نیروها نیز به جهت نیاز به خلاقیت و نوآوری، در صورت به کارگیری یک راهبرد صحیح در مدیریت و رهبری آنان می تواند کاملا بهبود یابد و موجب افزایش قابل توجهی در سرعت پیشرفت علمی گردد. در این پژوهش ضمن بررسی فعالیت های انجام شده در دنیا، به ویژگی های بومی و شرایط محیط داخل کشور نیز توجه گردیده است تا نتایج حاصل با نیازها و توانمندی های کشورمان بیشترین تطابق را داشته باشد. این پژوهش از حیث نتیجه از نوع کاربردی و توسع های، و از حیث هدف از نوع توصیفی است. از آنجا که این تحقیق تلاش داشته است تا با مطالعه ادبیات موضوع و اطلاعات به دست آمده از مراکز تحقیق و توسعه به تبیین راهبرد های رهبری متخصصان بپردازد، می توان آنرا تحقیق توصیفی دانست، و از آنجا که نتایج به دست آمده از طریق پیمایش مورد آزمون قرار گرفت هاست، می توان استراتژی تحقیق را پیمایشی دانست. ضمنا این پژوهش به طور خاص در پژوهشگاه نیرو وابسته به وزارت نیرو به انجام رسید هاست. جامعه آماری مورد مطالعه خبرگان موجود در بین مدیران ارشد و میانی پژوهشگاه نیرو بوده اند. این مطالعه از نوع تمام شماری بوده و از طریق مصاحبه انجام پذیرفت هاست. روایی و پایایی کلیه پیمایش ها مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است. حاصل این مقاله تعیین راهبرد های مناسب و ارائه الگویی یکپارچه جهت راهبرد های رهبری متخصصان در بخش تحقیق و توسعه و همچنین ارائه پارامترهای موثر در تعیین موقعیت راهبردی در این الگو م یباشد. ضمنا نتایج این تحقیق در پژوهشگاه نیرو وابسته به وزارت نیرو به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز تحقیقاتی کشور مورد ارزیابی و اجرا قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مراکز تحقیق و توسعه، مدیریت کارکنان، رهبری محققان، (R&D)، رهبری، راهبرد های رهبری
  • عباس افرازه، ساویز محمدنبی، سینا محمدنبی صفحه 35
    پایداری سازمان، توانایی حفظ یا توسعه عملکرد در بلندمدت و نتیجه تداوم رضایت ذی نفعان سازمان در طول زمان است. پایداری به توانایی سازمان در پایش فرصت ها، تغییرات، روندها و ریسک های محیط خارجی مرتبط است و با هدف ایجاد توازن بین منافع مالی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی سازمان در بلند مدت، مدیریت می شود. در این مقاله ابتدا آخرین الگوی مدیریت پایداری سازمان که توسط سازمان جهانی استاندارد ارائه شده، معرفی و سپس در قالب الگوریتم حل مساله، الگویی برای سنجش و ارتقای درجه پایداری سازمان با رویکرد مدیریت دانش پیشنهاد شده است. اساس الگوی ارائه شده بر مدیریت دانش تغییرات محیطی سازمان استوار است. به منظور اعتبارسنجی و تایید الگوی ارائه شده، درجه پایداری 52 سازمان دولتی دارای ساختار ما در تخصصی و ماهیت تولیدی با استفاده از این الگو مورد ارزیابی قرار گرفته است و نتایج بررسی، همبستگی بالای بین مدیریت دانش تغییرات محیطی و پایداری سازمان را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: پایداری، مدیریت پایداری، مدیریت دانش، سازمان جهانی استاندارد
  • محمود احمدپور داریانی، علی داوری، قاسم رمضانپور نرگسی صفحه 63
    تجارب توسعه کشورها و مطالعات نهادهای بین المللی مانند بانک جهانی نشان می دهد که محیط کس بوکار، بر توسعه کارآفرینی تاثیر مستقیم دارد.محیط نامساعد کس بوکار، شرک تهای کوچک و متوسط و کارآفرینان را در مقایسه با شرکت های بزرگ در معرض مشکلات بیشتر قرار می دهد. بر این اساس، اخیرا توجه به محیط کس بوکار به عنوان یکی از پیش نیازهای توسعه کارآفرینی مطرح شده است. به دلیل اهمیت محیط کسب و کار، هر ساله گزارش های متعدد بین المللی در زمینه رتبه بندی محیط کسب و کار کشورها منتشر می شود. این پژوهش با هدف ارزیابی محیط کسب و کار به عنوان پیش نیاز توسعه کارآفرینی، از دیدگاه کارشناسان داخلی انجام شده است. در این پژوهش بعد از بررسی الگوهای گوناگون محیط کسب و کار، الگوی سهولت کسب و کار بانک جهانی به عنوان الگوی مبنا انتخاب شد. سپس در چارچوب پژوهشی توصیفی پیمایشی دیدگاه 101 کارشناس بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد محیط کسب و کار کشور از نظر کارشناسان داخلی نامساعد و نامطلوب است. نتایج این پژوهش با رتبه بندی الگوی بانک جهانی و سایر الگوهای محیط کسب و کار هم گرایی دارد.
    کلیدواژگان: محیط(فضای) کسب و کار، توسعه کارآفرینی، بانک جهانی
  • بررسی تاثیر ادراک عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی / (مطالعه موردی: ادارات کل (بنادر و دریانوردی) و (گمرک) استان گیلان بندر انزلی)
    حسین گنجی نیا، دکترمهرداد گودرزوند چگینی، احمد غفارزاده صفحه 89
    هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر ادراک عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی استان گیلان بندرانزلی «گمرک» و «بنادر و دریانوردی» سازمانی در ادارات کل است. مبنای این پژوهش در واقع تاثیر لایحه قانون مدیریت خدمات کشوری به عنوان ایجاد کننده عدالت ساختاری در سازمان های متاثر از این قانون به جز موارد خاص که قانونگذار از آن نام میبرد، در کنار عدالت اجتماعی متاثر از نوع برخورد مدیران بر رفتارهای شهروندی سازمانی است. پژوهش مذکور ازنظر هدف کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات پیمایشی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است. در این تحقیق از تعداد 359 نفر 186 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و از پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای تحلیل واریانس وآزمون دانکن استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که در این تحقیق برخلاف پژوهشهای مشابه در داخل و خارج از کشور که در آن ادراک عدالت توزیعی تا اندازهای توانایی تبیین رفتار شهروندی سازمانی را داشته است، ادراک عدالت توزیعی در سطح اطمینان 95 % تاثیر معناداری بر رفتارهای شهروندی سازمانی ندارد، اما سایر ابعاد ادراک عدالت سازمانی یعنی بینفردی، اطلاعاتی و روی های بر رفتار شهروندی سازمانی همانند پژوهش های مشابه تاثیر دارد. علت این امر آن است که رفتار شهروندی سازمانی رفتاری داوطلبانه است و بیشتر تحت تاثیر نحوه برخورد و تعامل سرپرستان و رویه ها و خط مشی های سازمان قرار دارد.
    کلیدواژگان: ادراک عدالت سازمانی، ادراک عدالت ساختاری، ادراک عدالت اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی
  • حسن دانایی فرد، سید حسین کاظمی صفحه 119
    پدیدارنگاری روشی است که در زمره روش های پژوهش کیفی قرار میگیرد و در حیطه پارادایم تفسیری جای دارد. این روش در دهه 1970 در دانشگاه گوتنبرگ سوئد ایجاد شد و هدف آن دستیابی به درکی عمیق از مفاهیم متفاوت یک پدیده در نزد افراد مختلف است. اساس این روش بر این موضوع استوار است که افراد مختلف میتوانند تجارب و یا مفاهیم متفاوتی از یک پدیده داشته باشند. پدیدارنگاری در پی احصا و طبقه بندی این تجارب مختلف است و در این راستا، مصاحبه های انفرادی عمیق را به عنوان ابزار کسب داده به کار میگیرد. نتایج یک مطالعه پدیدارنگاری، تعداد محدودی طبقات توصیفی است که هر یک معرف مفهومی متفاوت از یک پدیده معین در نزد گروه خاصی از افرادهستند. پدیدارنگاران همچنین برای ارایه تصویری کلی و چندبعدی از یک «فضای نتیجه» پدیده، طبقات توصیفی مذکور را در قالب چهارچوبی بزرگتر که نامیده میشود، مرتبط و منظم میسازند. به این ترتیب نتایج مطالعات پدیدارنگاری برای درک عمیق مفهوم یک پدیده از منظر گروه خاصی از افراد بسیار سودمند است.
    کلیدواژگان: مطالعات کیفی، پارادایم تفسیری، پدیدارنگاری، نظریه گوناگونی، فضای نتیجه
  • کاوه شیبانی، افسانه واحدیان، امیر صالحی پور، محمد مهدی پایدار صفحه 147
    یکی از مهمترین شاخص های موفقیت سازمان های خدماتی و تولیدی، ارتقای سطح رضایتمندی مشتریان میباشد. شرکت پست جمهوری اسلامی ایران نیز به مثابه اینگونه سازمان ها با هدف ارائه خدمات پستی به آحاد مردم و افزایش سوددهی، تلاش لازم را در ارائه خدمات مطلوب و مورد انتظار مشتریان در واحدهای پستی دنبال مینماید. یکی از مهمترین معیارهای ارزیابی کیفیت پست، مدت زمان سیر مرسولات آن، از لحظه دریافت از فرستنده تا لحظه تحویل به گیرنده است. در این مقاله سیستمی به منظور تعیین و ارزیابی مدت زمان سیر مرسولات پست عادی بین نقاط مختلف کشور ارایه شده است. در پایان، خلاصه ای از نحوه اجرای آزمایشی این طرح درشرکت پست جمهوری اسلامی ایران گزارش شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مدت زمان سیر مرسولات، پست عادی، رضایت مشتری
  • سعیده کریمی، جهانیار بامداد صوفی صفحه 165
    با توجه به این که امروزه قدرت فروشنده به خریدار انتقال یافته است، سازمان ها متوجه این امر شده اند که رقابت با محصولات متمایز و ارزان تر کافی نیست، و مزیت رقابتی صرفا از طریق محصولات متمایز به دست نم یآید، بلکه از طریق ارتقای روابط با مشتری حاصل می شود. در عین حال، مشتریانهزینه های متغیر پایین متحمل می شوند و به سهولت می توانند وفاداریشان را از یک شرکت به شرکت دیگر تغییر جهت دهند. در حال حاضر وفاداری مشتری به یک شرکت خودروساز و رضایت وی از محصول و خدمات شرکت خودروساز به عنوان دو عامل اساسی، ذهن مدیران را به خود مشغول کرده و تحقق آنها، جزء برنامه های مدیران موفق در صنعت خودروسازی است. در این که دارای چهار بعد CRM از کارت امتیازی CRM پژوهش به منظور ارزیابی (زیر ساختار، فرایند، مشتری و عملکرد سازمانی) است استفاده شده است. پس از شرکت ایران CRM شناسایی عوامل به منظور تائید موثر بودن آنها در ارزیابی خودرو، اقدام به تهیه پرسشنامه جهت انجام مصاحبه های ساختاریافته باکارشناسان و مدیران گردید که نتایج حاکی از تائید این عوامل می باشد. در گام با در نظر گرفتن این عوامل مورد CRM بعدی، وضعیت شرکت در زمینه اجرای ارزیابی قرار گرفت در نهایت تحلیل شکاف به منظور شناسایی عوامل ایجاد کننده شکاف بین وضعیت مطلوب و وضعیت فعلی صورت گرفت. شناسایی عوامل موثر در ارزیابی CRM، ارزیابی CRM ایران خودرو و ارائه راه کار به منظور بهبود وضعیت فعلی اجرای CRMمهمترین خروجی این پژوهش است.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، کارت امتیازی، تحلیل شکاف
|
  • S.M.Arabi, H.R.Pirmorad Page 1

    This article is the product of a research taken place in line with the goals of I.R. of Iran, stated in its vision document, in order for the country to reach the defined scientific position. As in the vision document has been put a lot of emphasis on scientific development of the country towards reaching the ultimate goal of acquiring the first scientific position in the region, there seems to be a necessity for special attention to scientific and R & D centers of the country and more specifically to the researchers and professionals of this section. On the other hand, acquiring the first economic position of the region is Iran’s other major goal, to be reached by the end of the vision period. For this to take place, it should be considered that economic prosperity of organizations in today’s highly competitive markets, is mostly dependent on the function of R&D centers and their activities; while these centers are heavily dependent on their labor, and considering the need of their labor for innovation and creativity, applying a correct leadership and management strategy seems tremendously effective in enhancing the workforce performance and speeding up the organizations’ progress. In this research, related studies carried out in other parts of the world, were investigated and the local characteristics of the country were also taken into consideration. This study is applicable and developing regarding its goal, and descriptive-survey regarding its method. Since it has tried to analyze the literature and information obtained from R &D centers to define the leadership strategies of researchers, it can be considered a descriptive survey; and since the results obtained, have been examined through the survey, we can consider it a survey study. This research was performed in the Niroo Research Institute (NRI) of Ministry of Energy, as one of the largest national research centers in Iran. The population of this study are the expert middle and high managers of this institute Additionally, the validity and reliability of all surveys have been evaluated and approved. Major results of this paper are the followings: determines appropriate strategies, and provides an integrated model for leadership of scientists strategies in R & D sections; provides effective parameters in determining the strategic position in the model. The results of this research, have also been evaluated and implemented in the NRI.

  • Dr.Abbas Afrazeh, Saviz Mohammadnabi, Sina Mohammadnabi Page 35
    Organizational sustainability is the ability of an organization to retain or develop its performance in the long-term period and it is the result of stakeholder’s satisfaction during the time. Sustainability is related to the ability of organizations to monitor the opportunities, changes, trends and risks in their external environments and to make a balance between financial, economic, social and environmental goals of the organization in the long term. In this article, initially, the last model of organizational sustainability management proposed by International Organization for Standardization (ISO) has been introduced, then using a problem solving algorithm, and through a knowledge management approach, a model for assessment and improvement of the organizational sustainability is suggested. This model is based on the knowledge management of organizations’ environmental changes. To validate and prove the proposed model, the degree of sustainability in 52 governmental companies along with their holding structure and production nature were evaluated. The results revealed a high correlation between the ability of an organization to manage knowledge of its environmental changes and its degree of sustainability.
  • Mahmoud Ahmadpour Daryani, Ali Davarighasem, Ramezanpoor Nargesi Page 63
    Experience of countries development and studies of international organizations such as the World Bank have proven that the business environment has a direct influence on entrepreneurship development. A discouraging environment can cause more problems to Small and medium sized enterprises than larger ones. Consequently paying attention to the business environment has been recently regarded as one of the prerequisites of entrepreneurship development. Meanwhile, to rank the countries’ business environments, various international reports are annually being published. The goal of this research is to assess Iran’s business environment, from the viewpoint of Iranian specialists. After reviewing various models, finally the World Bank's Doing Business model was chosen as our basis. Then, using a descriptive survey method, opinions of 101 specialists were collected and analyzed. The results indicate that Iran’s business environment is not suitable for investment; and these results are in accordance with the rankings of the World Bank and other models.
  • Dr. Hosein Ganjinia, Dr. Mehrdad Gudarzvand Ghegini, Ahmad Ghaffarzadeh Page 89
    The objective of this research is to determine the impacts of Organizational Justice Perception on Organizational Citizenship Behavior in the Ports and Maritime Organization and Customs Administration of the Port Anzali– in state of Guilan. The basis of this research is on the analysis of how the Country's Services Management Law as an initiator of structural and social justice in the organizations under this law (excluding some instances enumerated by the legislator), affects the organizational citizenship behavior. This research is applicable regarding its goal. The method is deccriptive-analytic, and a questionnaire was used as the information collection tool. In this research, 186 out of 359 employees of Anzali's Ports & Maritime administration, and customs organization were selected to answer the questionnaires. The data analysis was done using SPSS program. In the analytical section, Anova and Duncan tests were performed. Contrary to the parallel researches held inside or outside of the country, maintaining organizational citizenship behavior is to some extent determined by distributive justice perception, the results of this research, show with 95% degree of confidence, no menangful impact of distributive justice perception on OCB; however, the influences on organizational citizenship behavior caused by some other dimensions, are similar to those of other researches; These dimensions are: perception of procedural justice, perception of interpersonal justice & perception of informational justice. The conclusion is that organizational citizenship behavior is a kind of voluntary behavior and is mostly influenced by the supervisor's thoughts and way of behavior, and also the organization's plans and policies.
  • Hassan Danaee Fard , Seyed Hosein Kazemi Page 119
    Phenomenography is a qualitative research method that is situated within interpretative paradigm. It was developed in Gothenburg University, Sweden, in 1970s and its objective is to achieve a deep understanding of various perceptions of a phenomenon by different people. Fundamentals of this method are based on the issue that different individuals can have different perceptions or experiences from a single phenomenon. Phenomenography attains and categorizes these experiences, benefitting from individual interviews as data gathering instrument. The results of a phenomenography research are some limited descriptive categories so that each of these categories represents a separate concept of a certain phenomenon perceived by a certain group of individuals. In addition, for presenting general and multiple concepts of a phenomenon, phenomenographers relate these descriptive categories within a larger framework which is called “outcome space”. Hence, the results of phenomenography studies are useful in deep understanding of the concept of a phenomenon, from a certain group’s perspective.
  • Kaveh Sheibani, Afsaneh Vahedian, Amir Salehipour, Mohammad Mahdi Paydar Page 147
    One of the most principal elements in the success of any service or manufacturing organization is its customer satisfaction. The Post Company of Islamic Republic of Iran is not an exception to this rule. At the same time, it is somewhat impossible to evaluate the quality of postal services without identifying appropriate criteria. One of the most important attributes in evaluation of the postal quality is the transmission time – the amount of time it takes from reception of the item from the sender, until it is delivered to the recipient. This paper reports specification, feasibility and scope of a system proposed for the regular post, to continuously test the transmission times of posting the items.
  • Jahanyar Bamdadsoofi, Saeedeh Karimi Page 165
    As the power of the seller has shifted to the buyer today, organizations are realizing that competing with cheaper, better or different products is not sufficient, and competitive advantage cannot be achieved by differentiating products alone, but through enhanced customer relationship. At the same time, customers are experiencing low switching costs and could easily redirect their loyalty from one company to another. In this research, for CRM assessment, a CRM score card consisting of four parts (substructure, process, customer, and organization performance) was utilized. After identifying the CRM assessment factors, a questionnaire was applied to confirm the effectiveness of each factor in CRM assessment of Iran Khodro Company (IKCO), to be used in structured interviews with experts and managers; the results indicated verification of these factors. In the subsequent step, the present situation of IKCO in CRM implementation was evaluated with regard to the identified factors. Finally gap analysis was performed to identify the factors that created the gap between the present and desired situation. Identification of effective factors in CRM assessment, evaluation of the CRM present situation of IKCO, and gap analysis, are the most important outputs of this research.