فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال چهل و هفتم شماره 3 (پاییز 1390)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و هفتم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پریسا محمدی، حسن رضا اعتباریان، رسول زارع، محسن ابراهیمی صفحه 195
    سی و هفت جدایه از جنس Rhizopus به دست آمده از میزبان های مختلف در استان های تهران، آذربایجان غربی، یزد و کردستان جهت مطالعات تاکسونومیکی مورد بررسی قرار گرفتند. منطقه ITS شامل ژن 5.8S و مناطق D1-D2 مربوط به DNA ریبوزومی با استفاده از جفت آغازگرهای ITS1/NL4 تکثیر شدند. محصولات تکثیر شده توسط PCR با استفاده از آنزیم های برشی HaeIII، RsaI، HinfI و MspI مورد هضم آنزیمی قرار گرفتند و هفت جدایه نماینده، انتخاب شده و توالی یابی شدند. توالی های به دست آمده با 23 توالی از بانک ژن مقایسه شدند. براساس آنالیز فیلوژنتیک و محاسبه فاصله ژنتیکی جدایه های Rhizopus در سه گروه قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، سه گونه شناسایی شد: R. lyococcus، R. stolonifer var. stolonifer و R. oryzae. گونه R. lyococcus برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. هر سه گونه شناسایی شده برای اولین بار از میزبان های هلو، شلیل، زردآلو، توت فرنگی، طالبی، خرمالو، آفتاب گردان و گوجه فرنگی از ایران جداسازی شده اند و گونه R. stolonifer var. stolonifer برای اولین بار از روی شلیل از دنیا گزارش می شود. در این تحقیق نشان داده شد که مناطق D2-D1 از بخش LSU در DNA ریبوزومی نسبت به منطقه ITS در فیلوژنی این جنس مناسب تر است.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، گونه، رده بندی، تاکسونومی وDNA ریبوزومی
  • فائزه علی آبادی، مهرداد عباسی، سعید رضایی صفحه 207
    سیزده آرایه زنگ از سه جنس Phragmidium، Puccinia و Uromyces از ناحیه البرز مرکزی گزارش می گردند. گونه های Phragmidium asiae-mediae، Ph. tranzschelianum به ترتیب روی Geum kokanicum و Rosa iberica؛ Puccinia hieracii var. piloselloidarum روی Hieracium woronowianum؛ Uromyce geranii روی Geranium spp. و Uromyces eurotiae روی Krascheninnikovia ceratoides به عنوان آرایه های جدید برای میکوبیوتای ایران معرفی می شوند. مرحله اوردینیومی Ph. asiae-mediae و اوردینیوسپورهای Ur. bupleuri برای اولین بار در این نوشتار شرح داده می شوند. گونه کمیاب Pu. monopora روی Asperula glomerata پس از گذشت بیش از یکصد سال، برای دومین بار در ایران گزارش می شود. گونه های جدید زنگ برای ناحیه البرز مرکزی و هم چنین میزبانان جدیدی برای زنگ های شناسایی شده معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، میکوبیوتا، قارچ شناسی، ایران، بیماری های گیاهی
  • محبوبه یزدانی، سیدعلی موسوی جرف صفحه 225
    روند توسعه بیماری قارچ عامل بیماری سیاهک معمولی ذرت Ustilago maydis، با میکروسکوپ های نوری و الکترونی بررسی شد. بدین منظور از رقم های سینگل کراس 301، 647 و دابل کراس704 که پیشتر به ترتیب به عنوان رقم های حساس، نیمه مقاوم و مقام به این بیماری ذکر شده بود، استفاده شد. مایه قارچ از کشت تلیوسپورهای جمع آوری شده از استان خوزستان در محیط های CMA و PDA + 10% دکستروز و نگه داری در دمای C o25 به مدت 5 روز حاصل شد. مایه زنی قارچ به دو روش محلول پاشی و تزریق با غلظت 106 اسپور در میلی لیتر صورت پذیرفت و نمونه ها 2، 4، 7، 11 و 25 روز پس از مایه زنی تثبیت گردید. هیجده روز پس از مایه زنی علائم آلودگی در بوته های مایه زنی ابتدا به روش تزریق و سپس محلول پاشی دیده شد. در بررسی نحوه نفوذ قارچ به درون سلول های میزبان با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره مشخص شد که ریسه ایجاد شده از اسپوریدیوم، آپرسوریوم شفاف و متورمی ایجاد می کند که هم از طریق روزنه و هم به صورت مستقیم به درون سلول های میزبان نفوذ می کند. تغییرات هیستوپاتولوژیک پس از رخنه در این قارچ حاکی از آن است که سلول های آلوده در مقایسه با سلول های سالم بزرگ ترند و ریسه قارچ در ابتدا به صورت بین سلولی و سپس درون سلولی مشاهده شد. ریسه منشعب درون سلولی قارچ اشکال متفاوتی داشت و از ریسه بین سلولی متورم تا زوائد انگشت مانند متغیر بود. در هنگام تشکیل تلیوسپور حفره بزرگی شامل ریسه های قارچ ایجاد می شود که در آن به صورت تیپ Ustialgo تلیوسپورهای بالغ و در حال بلوغ به همراه غلاف ژلاتینی احاطه کننده آنها قابل مشاهده بودند. آلودگی ذرت در شرایط کنترل شده و مساعد به راحتی صورت می پذیرد و سیستم راحتی را برای بررسی برخی جنبه های تعامل میزبان- بیمارگر مهیا می کند.
    کلیدواژگان: سیاهک ذرت، Ustilago maydis، تلیوسپور، آپرسوریوم، هیستوپاتولوژی
  • آیاده گودرزی، ضیاءالدین بنی هاشمی، منوچهر مفتون صفحه 237
    برهمکنش شوری و خشکی بر پیش آمودگی M acrophomina phaseolina، ترکیبات یونی و رشد سورگوم (Sorghum bicolor) در آزمون گلخانه ای (35C-19) مطالعه گردید. تیمارها شامل چهار سطح شوری (صفر، 1400، 2100و 2800 میلی گرم NaCl در کیلوگرم خاک) و سه تنش خشکی (دورهای آبیاری 3، 7 و 10 روزه) بودند. خاک آلوده به یکصد میکرواسکلرت زنده جدایه خربزه M. phaseolina در گرم خاک و خاک غیر آلوده در تمام تیمارها استفاده گردید. از طرح بلوک های کاملا تصادفی با چهار تکرار استفاده شد. گیاهچه های شش هفته ای سورگوم بعد از انتقال به خاک آلوده و غیر آلوده تحت تنش شوری و سپس تنش آبی اعمال گردید. وزن خشک گیاهان با افزایش شوری کاهش یافت که در خاک شور بیشتر از خاک غیر شور بود. افزایش دور آبیاری خسارت شوری را کاهش داد. کلونیزه شدن ساقه و ریشه توسط M.phaseolina به طور معنی داری با افزایش شوری تا 1400 میلی گرم NaCl در گرم خاک افزایش یافت. برهمکنش شوری وM. Phaseolina موجب افزایش غلظت سدیم و کلر در مقایسه با شوری به تنهایی گردید اما رابطه معکوس با دورهای آبیاری داشت. غلظت پتاسیم برخلاف سدیم و کلر بود. علائم بیماری تنها در دورهای آبیاری بالا (7 و 10 روز) ظاهر گردید. در نتیجه آلودگی بیشتر طوقه و ریشه با افزایش دور آبیاری و غلظت NaCl تا 1400 میلی گرم در کیلوگرم خاک مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، پتانسیل نهری، پوسیدگی ذغالی، ذرت خوشه ای، خشکی
  • مسعود شمس بخشی صفحه 239
    بیان ژن رمز کننده آنزیم آر ان ا پلی مراز وابسته به آر ان ا 1) (RDR1 بر اثر آلودگی گیاه میزبان به ویروس تحریک شده و به نظر می رسد در مقاومت گیاه میزبان به بعضی از ویروس ها دخالت دارد. در پژوهش حاضر، واکنش دو لاین توتون (Nicotiana tabacum cv. Samsun NN) تراریخت که ژن RDR1 در آنها خاموش شده بود در برابر تعدادی از ویروس های گیاهی در شرایط گلخانه ارزیابی شد. خاموشی ژن RDR1 در واکنش میزبان به آلودگی به برخی از ویروس ها تغییر نکرد، در حالی که همان گونه که انتظار می رفت حساسیت به ویروس موزائیک توتون (TMV) افزایش یافت. در مقابل، مقاومت به چندین ویروس شامل ویروس جغ جغک توتون (TRV)از جنس Tobravirus و ویروس کوتولگی بوته انبوه گوجه فرنگی (TBSV) از جنس Tombusvirus افزایش یافت. این نتایج نشان داد که برهمکنش پیچیده ای بین مسیرهای مقاومت در گیاهان رخ می دهد به طوری که مهار یک بخش درگیر در مقاومت ممکن است در دیگر مسیرهای مقاومت تاثیر داشته باشد. با این وجود خاموشی بیان ژن RDR1 ممکن است مقاومت عمومی میزبان در برابر طیف وسیعی از ویروس ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پاسخ دفاعی، مقاومت، خاموشی ژن
  • صفحه 249
    درسال 1388 یک بیماری لکه برگی روی درختچه های ختمی (Malvaviscus penduliflorus) در شهرستان ساری دیده شد. لکه ها زاویه ای یا نامنظم سیاه رنگ و نکروزه به قطر دو تا چهار میلی متر و دارای هاله روشن بودند. با کشت نمونه های آلوده روی محیط آگار غذایی حاوی سوکروز یک باکتری کرم رنگ، گرم منفی، اکسیداز منفی و لوان مثبت جداسازی شد. جدایه ها در محیط King’s B تولید رنگدانه سبز فلورسنت کرده و سبب لهانیدن ورقه های سیب زمینی شدند جدایه ها روی گیاهان ختمی، نارنج و پرتغال بیماری زا بودند. نقوش الکتروفورزی پروتئین های سلولی جدایه ها به جدایه عامل بلاست مرکبات در شمال ایران و جدایه استاندارد Pseudomonas viridiflava شبیه بود. با توالی یابی ژن 16S rRNA چند جدایه (توسط شرکت Millegen، فرانسه) و مقایسه توالی ها در GenBank، توالی ژن 16S rRNA جدایه های عامل لکه برگی ختمی 99درصد به چند جدایه Pseudomonas viridiflavaشبیه بود. در الگوی انگشت نگاری DNA حاصل از روش rep-PCR با استفاده از آغازگرهای REP-PCR، BOX-PCR وERIC-PCR، جدایه ها 45درصد و با روش IS50-PCR، 46 درصد با گونه P.viridiflava مشابهت داشتند. براساس مجموع ویژگی های فتوتیپی، بیماری زایی و ژنوتیپی می توان باکتری عامل لکه برگی ختمی خواب آلود را به عنوان جدایه های لوان مثبتPseudomonas viridiflava معرفی نمود.
  • صفحه 263
    زخم پوستی گردوی ایرانی (Juglans regia L.) با عامل Brenneria nigrifluens سبب ایجاد شانکر در پوست تنه و شاخه های قطور (مسن) می شود. تشخیص دقیق و سریع بیماری، عامل مهمی در کنترل و کاهش خسارت بیماری است. در بررسی حاضر 59 جدایه باکتری از 114 نمونه دارای علائم زخم جمع آوری شده از استان های مازندران، گلستان، کرمان و کرمانشاه جداسازی شد. به علاوه 10 جدایه از استان فارس، یک جدایه از استان کهگیلویه و بویراحمد و یک جدایه از استان کردستان برای مقایسه با جدایه های جمع آوری شده به کار برده شد. جدایه ها براساس ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی به دو گروه B. nigrifluens و گونه های نزدیک به آن تقسیم شدند. بررسی الگوی پروتئینی جدایه ها نیز این تقسیم بندی را تایید نمود. با استفاده از آغازگرهای اختصاصی قطعه دی ان ا (DNA) مورد انتظار به طول حدود 255 جفت باز در 24 جدایه B. nigrifluens تکثیر شد که PCR+ نامیده شدند. پس از گذشت هشت هفته از زمان مایه زنی نهال های گردو با جدایه های PCR+ لکه های آبسوخته و زخم پیش رونده ای روی سرشاخه ها ایجاد شد، در حالی که مایه زنی با جدایه های PCR نتوانست علائم بیماری را روی سرشاخه های مایه زنی شده ایجاد کند. به منظور تعیین دقیق گونه جدایه ها و بررسی کارایی و فراگیری آغازگرهای اختصاصی استفاده شده، ناحیه 16S rDNA یک جدایه PCR+ و سه جدایه PCR تکثیر و تعیین ترادف شد، نتایج نشان داد که تنها ترادف 16S rDNA جدایه PCR+ شباهت بالایی با گونهB. nigrifluens داشت. بر پایه نتایج تحقیق حاضر آزمون های متداول فنوتیپی به همراه انجام آزمون بیماری زایی و یا آزمون های تکمیلی مولکولی مانند واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی برای تشخیص قطعی B. nigrifluens ضروری است.
    کلیدواژگان: زخم پوستی گردو، آغازگر اختصاصی، S rDNA16
  • محمدرضا ابولی پور، مجید اولیاء، علی اکبر فدایی، مهدی کدیور صفحه 279
    به منظور بررسی عکس العمل 15 رقم خیار نسبت به نماتود ریشه گرهی،Meloidogyne javanica، ابتدا نماتود روی گوجه فرنگی رقم Rutgers خالص سازی، تکثیر و با استفاده از خصوصیات ریختی و پرایمرهای اختصاصی مورد شناسایی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در گلخانه و در خاک سترون انجام شد. در ارزیابی مقاومت ارقام گوناگون خیار به نماتود به طرق مختلف از فاکتورهای رشدی گیاه میزبان و تولیدمثل نماتود استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمایش های انجام شده نشان دهنده حساسیت تمام ارقام گلخانه ای استفاده شده در این بررسی نسبت به نماتود M. javanica بود و تنها دو رقم محلی اصفهان (چمبر و دستگردی) متحمل شناخته شدند. آلودگی به نماتود باعث کاهش میزان ویتامین ث، شاخص سطح برگ و عناصر کلسیم و پتاسیم شد.
    کلیدواژگان: خیار، مقاومت، نماتود ریشه گرهی، Cucumis sativus، Meloidogyne javanica
  • فریبا قادری صفحه 293
    طی چند سال اخیر، علائم پوسیدگی ریشه و طوقه خیار در گلخانه های یاسوج دیده شد. به منظور جداسازی عامل بیماری، بافت های آلوده بعد از شستشو با آب لوله و خشک کردن به قطعات پنج میلی متر تقسیم و بدون ضدعفونی سطحی روی محیط کشت نیمه انتخابی CMA-PARP کشت گردید. از بافت های آلوده 25 جدایه به دست آمد که بر اساس خصوصیات مورفولوژیک و نیاز دمایی پرگنه های جدا شده Pythium aphanidermatum و Phytophthora melonis تشخیص داده شد. در شرا گلخانه عکس العمل طوقه و ر گیاهچه های دو هفته ارقام نگین، کلوز، فادیا، کاترینا، بهمن و سینا به دو گونه P. aphanidermatum و Ph. melonisبا استفاده از ما به دست آمده از ورمی کوت - عصاره دانه شاهدانه مورد مطالعه قرار گرفت. مقایسه درصد کلونیزاسیون طوقه، ریشه و مرگ و میر ارقام مختلف خیار در واکنش به گونه Ph. melonis نشان داد ارقام فادیا و بهمن بیشترین و ارقام مهر و کلوز کمترین حساسیت به این گونه دارند. ولی در واکنش با گونه P. aphanidermatum عکس العمل های متفاوتی ارقام از خود نشان دادند. مقایسه درصد کلونیزاسیون طوقه در واکنش با گونه P. aphanidermatum نشان داد اختلاف معنی داری بین ارقام بهمن، نگین، کلوز، سینا و فادیا وجود ندارد و ارقام مهر و کاترینا بیشترین حساسیت را دارد. مقایسه درصد مرگ و میر نشان داد تفاوت معنی داری از لحاظ مرگ و میر بین تمام ارقام در واکنش با گونه P. aphanidermatum وجود ندارد. مقایسه درصد کلونیزاسیون ریشه نشان داد در واکنش با گونه P. aphanidermatum، اختلاف معنی داری بین ارقام مهر، بهمن، نگین، کلوز، سینا و فادیا وجود ندارد و رقم کاترینا بیشترین حساسیت را دارد.
    کلیدواژگان: خیار گلخانه ای، Phytophthora melonisو Pythium aphanidermatum
  • سید محمد اشکان، رسول زارع، علیرضا جوادی صفحه 301
    در خلال سال های 1387 و 1388 در قالب طرحی پژوهشی، سه بیماری قارچی شاخساره درختان توت در شهرستان های ایزدشهر (مازندران) و آستانه اشرفیه (گیلان) بررسی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که «لکه سفید برگ توت» ناشی از Phloeospora maculans روی درختان توت سیاه و سفید محلی در هر دو شهر شیوع دارد. در یکی از درختان توت کهن سال در شهرستان ایزدشهر شانکر سیتوسپورایی همراه با Cytospora cincta نیز دیده شد. هم چنین بیماری خشکیدگی دیاتریپایی همراه با Diatrype stigma روی درختان توت سفید محلی رو به زوال (به علت ابتلاء به پوسیدگی بنفش ریشه ناشی از Lasiodiplodia theobromae) در آستانه اشرفیه به شدت شیوع داشت. در این مقاله نشانه های این سه بیماری، ویژگی های قارچ های مولد یا همراه آنها به تفصیل شرح داده شده اند. قارچ C. cincta برای نخستین بار روی درختان توت در ایران گزارش می شود و D. stigma به عنوان انگلی ضعیف روی سرشاخه های توت نیز گزارش جدیدی در کشور است.
    کلیدواژگان: درخت توت، شانکر سیتوسپورایی، خشکیدگی دیاتریپایی، بیماری لکه سفید، ایران
  • حسین آیین فر صفحه 309
    در طی مطالعه و بررسی سفیدک های سطحی مربوط به تیره Erysiphaceae در منطقه ابرده (استان خراسان رضوی، مشهد، منطقه ییلاقی ابرده، تابستان 1386) یک گونه رز، با نام علمیRosa persica Michx.ex Juss آلوده به سفیدک پودری جمع آوری گردید. علائم ظاهری آلودگی، با چشم غیر مسلح شامل میسلیوم های متراکم پنبه ای شکل بود که سطوح برگ ها و بخش هایی از ساقه را آلوده کرده بود. در این نمونه میسلیوم ها متراکم و در دو طرف برگ ها دیده شدند، کنیدیوم ها از دو نوع، کنیدیوم های اولیه نیزه ای شکل و کنیدیوم های ثانویه بیضوی تا استوانه ای بودند، ابعاد کنیدیوم ها 15-11×48-35 میکرومتر تعیین شد. کاسموتسیوم ها کروی با زواید میسلیومی، آسک ها با ابعاد 40-30 ×90-67 میکرومتر، حاوی آسکوسپورهایی بیضوی به ابعاد 19-15×35-25 بودند (شکل 1). این قارچ بر طبق منوگراف براون (Braun،U.1987. A Monograph of the Erysiphales) گونهLeveillula taurica (Lev) Arnaud شناسایی شد که بر اساس منابع موجود این اولین گزارش Leveillula از روی گیاه رز در ایران است، که از این نظر جالب توجه می باشد.
  • فائزه علی آبادی، مهرداد عباسی، سعید رضایی صفحه 311
    اعضای تیره Cyperaceae یکی از شایع ترین میزبانان زنگ های جنس Puccinia محسوب می شوند. در ایران تاکنون 7 گونه از جنس Puccinia روی اعضا تیره فوق گزارش شده اند. از بین این گونه ها 4 گونه روی اعضای جنس Carex شناسایی شده اند. در این گزارش گونه دیگری از جنس Puccinia روی گیاه میزبان Carex orbicularis subsp. kotschyana (Boiss. & Hohenacker) Kukkonen از ناحیه البرز مرکزی گزارش می شود. نمونه بررسی شده دارای مشخصاتی به شرح زیر بود: اوردینیوم ها در سطح زیرین برگ روی لکه های زرد رنگ به شکل کم و بیش نواری در ردیف های چند تایی و به دنبال هم تشکیل شده بودند. اوردینیوم ها مستطیلی یا کشیده بوده و به رنگ قهوه ای روشن دیده شدند. اوردینیوسپورها تقریبا کروی، بیضوی یا واژ تخم مرغی، با دیواره خاردار به رنگ زرد مایل به قهوه ای بودند. خارهای ظریف در سطح اسپور با فاصله 3-2 میکرومتر از یکدیگر قرار داشتند. ضخامت دیواره اوردینیوسپورها 5/2-5/1 میکرومتر اندازه گیری شد. این اسپورها دارای 4-3 منفذ تندشی بودند. ابعاد اوردینیوسپورها 5/27-20 × (5/32-)30-5/22 میکرومتر و میانگین ابعاد آنها 24 × 27 میکرومتر اندازه گیری شدند. تلیومها نیمه فشرده و اندکی برآمده بودند. این سورها به رنگ قهوه ای مایل به سیاه بوده و در سطح زیرین برگ به اشکال مستطیلی یا کشیده غالبا در نوارهای کوتاه روی لکه های زرد رنگ تشکیل شده بودند. تلیوسپورها غالبا گرزی شکل بودند. سلول فوقانی در تلیوسپورها معمولا پهن تر و کوتاه تر از سلول تحتانی بود. این اسپورها در راس غالبا گرد یا پخ و کند بودند. به ندرت تلیوسپورها با راس مخروطی نیز در نمونه بررسی شده دیده شد. دیواره تلیوسپورها صاف بلوطی روشن و در طرفین 5/2-5/1 میکرومتر و در راس 5/12-6 میکرومتر ضخامت داشت. ابعاد تلیوسپورها 5/22-15 × 60-5/37 میکرومتر و میانگین ابعاد آنها 5/19 × 50 میکرومتر اندازه گیری شدند. دنباله تلیوسپورها پایا و حداکثر هم اندازه طول اسپورها بودند (شکل 1). بر اساس منابع در دسترس (ABBASI، M. et al. 2000. Rostaniha 1: 23-41) این گونه با هیچ یک از گونه های گزارش شده روی Carex در داخل کشور مطابقت نداشت. بررسی های بیشتر مشخص نمود که ویژگی های نمونه بررسی شده با مشخصات ارایه شده برای گونه Puccinia urticata F. Kern توسط تسوتکو (ZWETKO، P. 1993. Bibliotheca Mycologica، 153، 222 p.) تطابق کامل دارد. لذا نمونه مورد بررسی تحت گونه فوق شناسایی گردید. این گونه برای میکوبیوتای زنگ های ایران تازگی دارد. به علاوه گیاه C. orbicularis subsp. kotschyana نیز میزبان جدید برای P. urticata محسوب می شود. نمونه بررسی شده: روی subsp. kotschyana Carex orbicularis، البرز مرکزی، جاده کرج به چالوس، یک کیلومتر بعد از تونل کندوان، اطراف جاده، ارتفاع: 2380 متر، 26/5/1372، مهرداد عباسی، جمشید فاتحی و الیور فویتزیک (IRAN 15212 F)، II+III.
  • کیومرث روح رضی، حشمت الله رحیمیان صفحه 313
    فیکوس بنجامین (Weeping Fig، Benjamin''s Fig) با نام علمی Ficus benjamina یکی از گیاهان خانواده Moraceae است این گیاه بومی مناطق جنوب آسیا واسترالیا بوده و ارتفاع آن گاهی تا حدود 15 متر می رسد. در استان مازندران این گیاه به صورت زینتی در گلدان و باغچه کاشته می شود. در بازدیدهای انجام شده از گلخانه های پروش گل های زینتی در استان مازندران، از نهال های فیکوس دارای علائم گال طوقه و ساقه نمونه برداری و نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شد. گال ها پس از ضدعفونی با هیپوکلریت سدیم یک درصد و شستشو با آب مقطر استریل داخل تشتک های سترون حاوی مقداری آب مقطر استریل خرد گردیده و پس از گذشت 30 دقیقه، چند قطره از سوسپانسیون حاصل روی محیط سیب زمینی- دکستروز- آگار(Potato dextrose agar، PDA) کشت گردید. پس از رشد باکتری ها در دمای 28 درجه سلسیوس، پرگنه های شبیه به Agrobacterium (پرگنه های سفید رنگ، محدب با حاشیه صاف) انتخاب گردید. بیماری زایی جدایه ها با مایه زنی آنها روی ساقه گوجه فرنگی و تشکیل گال پس از سه هفته اثبات شد. جدایه ها قادر به تولید کتولاکتوز بودند و از آرابینوز، سوربوز، ملزیتوز، دولسیتول، فروکتوز، سوربیتول، سلوبیوز، زایلوز، رافینوز، زایلیتول، لاکتوز، استات، لاکتات، دی تارتارات و پروپیونات به عنوان منبع کربن استفاده کرده و لی قادر به مصرف اریتریتول، تایروزین، ال- تارتارات، مالونات و سیترات نبودند. چنین خصوصیاتی نشان دهنده تعلق جدایه ها به گونه Rhizobium radiobacter (Agrobacterium radiobacter٬ A.tumefaciens) است. ژنvirD2 نمونه ها با استفاده از جفت آغازگرVirD2A/VirD2C تکثیر گردید. تمامی جدایه های به کار رفته قادر به تکثیر باند p 224 با این آغازگر شدند. در الگوی انگشت نگاری DNA با استفاده از آغازگر BOX، جدایه ها 60 درصد و درIS50-PCR٬ 75درصد به جدایه استاندارد Rhizobium radiobacter ICMP (Intern. Collection of Microorganisms from Plants، Auckland، New Zeeland) 8586 شباهت داشت، در حالی که الگوی انگشت نگاری DNA جدایه استاندارد ICMP 14256 R.larrymoorei فقط در دو یا سه باند، مشابه جدایه های فیکوس بنجامین بود و در دندوگرام ترسیم شده درگروه جداگانه ای قرار گرفت. بر اساس مجموع ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی، بیماریزایی و آزمون PCR، جدایه های عامل گال طوقه و ساقه فیکوس به عنوانR.radiobacter (Agrobacterium tumefaciens) تشخیص داده شدند. در گزارش دیگری گونه R.larrymoorei به عنوان عامل گال ساقه در فیکوس بنجامین در مازندران معرفی شده است (Ghasemi، et al.2006. Iram. J. Plant Path. Vol. 42. P 197) بنابراین این احتمال می رود که سرطان ساقه و تنه فیکوس بنجامین در این استان توسط دو گونه مختلف اگروباکتریوم ایجاد شود.
  • معصومه سلطانی، حشمت الله رحیمیان، ولی الله بابایی زاد صفحه 315
    بیماری خوشه صمغی غلات در ایران تا سال 1389 فقط از گندم گزارش و عامل آن دو گونه Rathayibacter tritici و R. iranicus تشخیص داده شده بود (بابائی زاد، و. و رحیمیان، ح. 1381؛ رحیمیان، ح.، 1372). در سال های 89- 1388جدایه هایی از باکتری عامل بیماری برای اولین بار از جو (Hordeum vulgare) جداسازی و به عنوان گونه ای از جنس Rathayibacter شناسایی گردید (سلطانی، م.، فولادوند، ع.، رحیمیان، ح. و بابایی زاد، و. 1389). در بررسی حاضر جدایه هایی از باکتری های عامل خوشه صمغی گندم و جو از مناطق مختلف کشور جمع آوری شده و ویژگی های فنوتیپی و نیز برخی از خصوصیات ژنوتیپی آنها تعیین شد. جدایه ها گرم مثبت، هوازی اجباری، کاتالاز مثبت، اکسیداز و آرجی- نین دهیدرولاز منفی بوده و تولید اندول و استوئین نکردند. هیچ یک قادر به هیدرولیز ژلاتین، نشاسته و کازئین نبودند ولی اسکولین و توئین 80 را هیدرولیز کردند. نتایج آزمون های لهانیدن برش های سیب زمینی، احیای نیترات، تولید لسیتیناز، فسفاتاز، اوره آز، تایروزیناز، کتولاکتوز و نیز واکنش متیل رد آنها منفی بود. جدایه ها قادر به استفاده از زایلوز، آرابینوز، مانیتول، اینولین، سیترات، فومارات، استات و پکتات بوده ولی از مالونات، پیروات، سیتراکونات و نیکوتینات استفاده نکردند. از گلوکز، گالاکتوز، فروکتوز و مانوز اسید تولید کرده ولی توانایی تولید اسید از رامنوز، رافینوز و سالیسین را نداشتند. جدایه های جو بر خلاف جدایه های گندم از ال- تارتارات و سوکسینات استفاده نکرده اما آمیگدالین را مصرف نمودند. جدایه های عامل خوشه صمغی گندم بر اساس ویژگی های فنوتیپی به عنوان، گونه های tritici Rathayibacter و R. iranicus شناسایی شدند (Zgurskaya، H. I.، Evtushenko، L. I.، Akimov، V. N. & Kalakoutskii، L. V. 1993.). جدایه های جو و R. iranicus برخلاف tritici R. روی محیط CNS رشد نکرده و قادر به استفاده از سباسینات نبودند. مقایسه نقوش پروتئینی جدایه ها با جدایه های استاندارد گونه های (Rathayibacter toxicus ICMP 9525،International Collection of Microorganisms from Plants، Aackland، New Zeeland، و R. iranicus IBSBF 636، R rathayi IBSBF 635، R. tritici IBSBF632 Biological Institute Culture Collection Phytopathogenic Bacteria، Compinas، Brasil،)، منجر به تفکیک آنها به سه گروه شد. تعدادی از جدایه های گندم با جدایه استاندارد tritici R. در یک گروه و بقیه آنها به همراه جدایه استاندارد R. iranicus در گروه دیگر قرار گرفتند. جدایه های جو گروه مستقلی را تشکیل دادند و با هیچ کدام از جدایه های استاندارد هم گروه نشدند. برای تعیین ارتباط نسبی ژنومی جدایه ها از روش BOX-PCR (Versalovich، J.، Schneider M. de Bruijn F.J and Lupski، J. R. 1994.) و با استفاده از آغازگر BOXA1R (ساخته شده توسط شرکت سیناژن) پیروی گردید. شرایط زمانی و دمایی شامل مرحله واسرشت سازی اولیه در دمای ̊C 95 به مدت 4 دقیقه، 34 مرحله شامل واسرشت سازی در C 94 به مدت 1 دقیقه، اتصال آغازکر به DNA ژنومی در ̊C 50 به مدت 1 دقیقه، تکثیر DNA در ̊C 72 به مدت 1 دقیقه و یک مرحله بسط نهایی نیز در ̊C 72 به مدت 10 دقیقه اعمال شد. آنالیز نقوش الکتروفورزی محصول PCR، بر اساس وجود یا عدم وجود قطعات همسان در جدایه ها و تعیین ضریب تشابه ژاکارد (Jaccard coefficient) انجام شد. دندوگرام با استفاده از میانگین های بی وزن (Unweighted pair group method with arithmetic averages، UPGMA) و با نرم افزار NTSYS-pc نسخه 02/2 محاسبه و ترسیم گردید. بر اساس نقوش قطعات DNA جدایه ها در سطوح تشابه 48، 57، 71 و 89 درصد به ترتیب در دو، سه، شش و سیزده گروه قرار گرفتند. جدایه های گندم و جو با جدایه استاندارد R. toxicus کمترین شباهت را داشته و در سطح تشابه 21 درصد از آن جدا شدند. جدایه های جو با جدایه های استاندارد R. iranicus، R. rathayi و R. tritici به ترتیب در سطوح 75، 56 و 50 درصد شباهت داشتند. یکی از جدایه ها که در آزمون های فنوتیپی با گونه R. tritici مطابق بود با این جدایه در سطح 48 درصد شباهت داشت در حالی که به جدایه R. rathayi در سطح 55 درصد شبیه بود. جدایه دیگری که بر مبنای آزمون های فنوتیپی به عنوان R. iranicus شناسایی شده بود با این گونه در سطح 66 درصد شباهت داشت ولی به R. rathayi در سطح 71 درصد شبیه بود. هرچند تفاوت قابل ملاحظه ای در ویژگی های فنوتیپی جدایه های هر گونه دیده نشد، اما از نظر ژنتیکی تفاوت هایی در بین آنها مشهود بود. با توجه به ویژگی های یاد شده، احتمال می رود جدایه های جو متعلق به گونه توصیف نشده ای از Rathayibacter باشد که تعیین موقعیت دقیق تاکسونومیکی آن ها مستلزم انجام آزمون های وسیع تر ژنوتیپی است.
|
  • Page 195
    For taxonomic studies, 37 isolates of the genus Rhizopus obtained from various hosts in Tehran and west Azarbaijan provinces were investigated. Internal transcribed spacer (ITS) region and D1-D2 regions of the large subunit ribosomal DNA were amplified using ITS1/NL4 primer pair. Amplified products were digested with four restriction endonucleases HaeIII, RsaI, HinfI and MspI and seven representative isolates were selected and sequenced. These and 23 isolates from GenBank were analyzed to determine their phylogenetic relationship. In contrast to the extreme variation of the ITS region and D1/D2 regions of LSU rDNA proved to be valuable in the phylogeny of the genus Rhizopus. Based on the results, 37 isolates were divided into three groups, R. lyococcus, R. stolonifer and R. oryzae. R. lyococcus is a new record for Iran which is the first report of R. stolonifer on nectarines and R. oryzae on persimmons and nectarines. R. stolonifer on nectarines is a new record for the world.
  • Page 225
    Histopathology of fungus Ustilago maydis causal agent of common corn smut was investigated in exposure to both light and electron microscopy in cultivars SC301, SC647 and DC704 that were known before as sensitive, semiresistant and resistant cultivars, respectively. For providing fungal inoculum, mixture of teliospors were collected from Khozestan province, then cultured in CMA and PDA + 10% dextorose media and incubated 5 days at 25ºC. Fungal inoculums were inoculated under 2 different methods, injection and spray; then samples were collected and fixed 2, 4, 11 and 25 days after inoculation. 18 days after inoculation, disease symptoms were first observed in injection and then spray method. Fungal penetration in host by scanning electron microscopy showed that penetration is possible both in direct and indirect ways and fungus makes a swollen and brilliant appressorium. Light microscopy of fungal extension showed that infection cells were larger than intact ones and extension of fungal hyphes were first intercellular and then intracellular. Some intracellular branches were lobed and others terminated in pointed finger like or other kinds of swelling. At the site of teliospore formation, cavity of mycelium was formed that contained both mature and immature teliospores. These young teliospores were surrounded with gelatinus sheath. Corn infection happened easily under control conditions and made an appropriate system for investigation of some aspects of pathogen interaction.
  • Page 237
    The interaction of salt and water stress to infect the roots by Macrophomina phaseolina, and affect the ion composition and growth of sorghum (Sorghum bicolor) was studied in a greenhouse experiment (19-35˚C). Treatments consisted of 4 levels of salinity (0, 1400, 2100 and 2800 mg of NaCl kg-1 soil) and three water stress levels (3, 7 and 10 irrigation intervals). Infested soil containing 100 viable microsclerotia g-1 of a melon isolate of M. phaseolina and non-infested soil were used for all treatments. The experiment was arranged in a completely randomized design with four replications. Six-week-old sorghum seedlings after their transferring to infested and non-infested soil were exposed to salt stress, after which, water stress was started. Shoot dry weights were reduced by increasing salinity levels. This reduction was more pronounced in infested soil than in non-infested. Increasing irrigation intervals reduced salt injuries. Shoot and root colonization by M. phaseolina significantly increased by increasing salinity levels up to 1400 mg of NaCl kg-1 soil. Moreover, salinity and M. phaseolina interaction increased the concentrations of Na+ and Cl- compared to salt stress per se, but negatively correlated with increasing irrigation intervals. Concentration of K+ was in contrast with Na+ and Cl-. Also, disease symptoms appeared only in the highest irrigation intervals (7 and 10 days). Consequently, more infected crown and root were observed by increasing irrigation intervals and NaCl levels up to 1400 mg kg-1 soil.
  • Page 239
    RNA directed RNA polymerase 1 (RDR1) expression is induced by virus infection and appears to be involved in resistance to infection by some viruses. In the present study, reactions of two transgenic tobacco (Nicotiana tabacum cv. Samsun NN) lines in which the expression of their RDR1 gene was silenced were assessed against several plant viruses under greenhouse conditions. Silencing the RDR1 gene in tobacco led to no change in the response to virus infection but in others, as expected, an enhanced susceptibility to tobacco mosaic virus was observed. By contrast, lines of tobacco with silenced RDR1 gene showed enhanced resistance to infection by several viruses, viz., tobacco rattle virus (genus Tobravirus) and tomato bushy stunt virus (genus Tombusvirus). These results suggest that complex interactions occur between the innate resistance pathways, so inhibiting one component involved in resistance may show effects on other aspects of innate resistance. Nevertheless, suppressing RDR1 gene expression may provide novel, broad-spectrum resistance to a range of viruses.
  • Page 249
    Sleeping hibiscus (Malvaviscus penduliflorus) plants showing leaf spot symptoms have been observed since 2008 in Sari. The spots were 2-4 mm in diameter, necrotic angular to irregular brown to black, and surrounded by chlorotic halos. A levan positive, Gram and oxidase negative bacterium was isolated from the symptomatic leaves on sucrose nutrient agar (NAS). The bacterium produced fluorescent pigment on medium B of King and rotted potato tuber slices. Pathogenicity of selected strains was confirmed by inoculation of sleeping hibiscus, sweet orange and seville orange with bacterial suspension of strains. In electrophoretic profile of cell proteins the strains were, partially similar to the strains of Pseudomonas viridiflava. 16S rRNA gene of strains were sequenced at Millegen company(France) using standard primers, nucleotide sequence analysis in GenBank showed that the nucleotide sequence of 16s rRNA gene of sleeping hibiscus strains had 99% similarity to few reference strains of Pseudomonas viridiflava. In ERIC-BOX and REP- PCR, the fingerprints of the strains from sleeping hibiscus showed 45% and in Is50- PCR 46% similarity to the reference strain of Pseudomonas viridiflava. Based on phenotypic, pathogenicity and genomic properties, the causal agent of leaf spot of sleeping hibiscus (Malvaviscus penduliflorus) were identified as levan positive strains of Pseudomonas viridiflava.
  • Page 263
    The shallow bark canker of Persian walnut (Juglans regia L.) trees incited by the bacterium Brenneria nigrifluens affects the bark of trunk and scaffold branches. Fifty-nine isolates of bacterium were isolated on the basis of disease symptoms from 114 plant samples, collected from Mazandaran, Golestan, Kerman and Kermanshah provinces. Furthermore, 10 isolates from Fars province, one isolate from Kohgiluyeh-va-Boyerahmad province and one isolate from Kurdistan province were received. Based on physiological and biochemical characters, bacterial isolates were divided into two groups and identified as Brenneria nigrifluens or strains close to B. nigrifluens. The electrophoretic profile of the strains cell proteins also confirmed this grouping. Isolates were assessed by polymerase chain reaction (PCR) using a specific primer pair for B. nigrifluens. Twenty four isolates produced the expected band of approximately 255 bp and were named PCR+ strains. Pathogenicity tests performed with one PCR+ isolate and three PCR¯ isolates showed that only PCR+ isolate was able to cause cankers in walnut seedlings. Eight weeks after inoculation of PCR+ isolates on Persian walnut seedlings, water-soaked cankers appeared around the inoculation sites. The bacterium was reisolated from the bark lesions of the inoculated seedling on EMB-agar medium. To investigate the certitude of the primer pair, one PCR+ isolate and three PCR¯ isolates from different geographic locations were analyzed by sequencing 16S rDNA. The results revealed that PCR+ isolates were Brenneria nigrifluens. On the basis of this study, it can be concluded that general phenotypic tests are not reliable enough to identify B. nigrifluens isolates and that specific detection of the pathogen with pathogenicity test or PCR is necessary.
  • M. R. Aboulipour, M. Olia, A. K. Fadaee, M. Kadivar Page 279
    In order to study the reaction of 15 cucumber cultivars to the root-knot nematode, Meloidogyne javanica, after nematode purification on the tomato cultivar Rutgers, with the help of morphological characters and species-specific primers the nematode species was identified. Experiment was conducted on the basis of completely randomized design in the greenhouse conditions using sterile soil. In resistance assessment of different cucumber cultivars to this nematode, the growth factors of the host plants and nematode reproduction were used with different methods. Results showed that all the greenhouse cultivars used in this experiment were susceptible to M. javanica and only two local cultivars from Isfahan (Chambar and Dastgerdi) recognized as tolerant. Also the amount of vitamin C, Calcium and Potassium minerals as well as leaf area index decreased in infected plants.
  • F.Ghaderi Page 293
    In recent years, cucumber crown and root rots have been observed in greenhouses of Yasouj. In order to isolate the pathogenic agents, tissues from infected parts were cultured and twenty five isolates were recovered. Based on the morphological characters and temperature requirements, two species, namely, Phytophthora melonis and Pythium aphanidermatum were identified. Pathogenicity tests of Ph. melonis and P. aphanidermatum on different cultivars of cucumber were done under greenhouse conditions. The inoculating of crown and root systems was conducted by inoculum on vermiculite – hemp seed extract. Eventually, indices including colonization of root & crown, and seedling death were measured. It was shown that Fadia and Bahman cultivars were the most susceptible and Mehr and Close cultivars were the least susceptible in reaction to Ph. melonis, respectively. In reaction to P. aphanidermatum, Mehr and Katrina cultivars were the most susceptible for crown colonization and also Katrina cultivar was the most susceptible for root colonization.
  • Page 301
    In the course of a research project during 2008-09, diseases of mulberry shoots in Izadshahr (Mazandaran), Astaneh Ashrafieh (Guilan) were investigated. The results showed that phloeospora leaf-spot caused by Phloeospora maculans on Morus species is a widespread disease in the above mentioned cities. Also, diatrype die-back on white mulberry, caused by Diatrype stigma, is a rather important disease in Astaneh Ashrafieh. A full account of the symptoms of the diseases and also details of their causal agents are presented here. Malberry is a new host for Cytospora cincta and Diatrype stigma in Iran. Specimens of the two diseases are preserved under IRAN 14695F and IRAN 14692F in the Herbarium of Iran (IRAN) at the junior author's address.
  • H. Aeeinfar Page 309
    During the study of Powdery mildew related to Erysiphaceae family from Abardeh region in Mashhad (Khorasan-e-Razavi province), one species of Rose (Rosa persica Michx.ex Juss, Summer 2006) with symptoms of Powdery mildew was collected. The symptoms observed with the naked eye including the dense cottony shape mycelia infected the leaf surfaces as well as some parts of the stem. Mycelia were dense, amphigenous, conidia with two types, primary conidia lanceolate, and secondary conidia ellipsoid to cylindric, 15-11*48-35 µm, chasmothecia with mycelioid appendages, and asci numerous, 67-90*30-40 µm, with 2-spores, 11-20*30-39µm (Fig 1). According to A Monograph of the Erysiphales (Braun,U.1987.A Monograph of the Erysiphales) the fungus was identified as Leveillula taurica (Lev) Arnaud. Based on the literature, this is the first record of the genus Leveillula on Rosa from Iran.
  • F. Aliabadi, M. Abbasi, S. Rezaee Page 311
    Members of Cyperacea family are among the common host species of rust fungi. To our knowledge, till now seven Puccinia species have been recorded on cyperaceous plants in Iran. Of these, four species were known on Carex. In present report, other rust species are reported on Carex orbicularis subsp. kotschyana (Boiss. & Hohenacker) Kukkonen. This report is based on infected specimen collected from Central Alborz. The studied specimen had the following features: Uredinia hypophyllous, arranged in row, minute, ellipsoid or oblong, light brown, on chlorotic stripes; urediniospores subglobose, ellipsoid or obovoid, 22.5-30(-32.5) x 20-27.5 µm, walls yellowish brown, echinulate, 1.5-2.5 µm thick, germ pores 3-4 equatorial. Telia hypophyllous, oblong, on short chlorotic stripes, semi-compact blackish brown; teliospores mostly clavate rounded or truncate at apex, rarely acuminate, constricted at septum, narrow at the base, 37.5-60 x 15-22.5 µm, walls light chestnut brown, 1.5-2.5 µm thick at sides, 6-12.5 µm at the apex; pedicels persistent, about the same length as spores (Fig 1). These features were not compatible with previously reported rust species on Carex spp., from Iran (ABBASI, M. et al. 2000. Rostaniha 1: 23-41). However, the characteristics were well fitted with description of Puccinia urticata F. Kern, written by Zwetko (ZWETKO, P. 1993. Bibliotheca Mycologica 153, 222 p). This is the first report of P. urticata from Iran. Moreover, C. orbicularis subsp. kotschyana is a new host for this fungus. Material examined On Carex orbicularis subsp. kotschyana, Central Alborz, Karaj-Chalus road, 1 km N of Kandevan pass, 2380 m, 17.Aug.1993, M. Abbasi, J. Fatehi and O. Foitzik (IRAN 15212 F), II+III.
  • K. Rouhrazi, H. Rahimian Page 313
    Ficus benjamina commonly known as the Weeping Fig or Benjamin's Fig, is a species of Moraceae, native to south and southeast Asia and Australia. It is a topiary tree reaching 15 metres in height in natural conditions. Ficus benjamina is planted as a potted plant and as an ornamental shrub in gardens in Mazandaran and elsewhere in the country. Stem and crown gall symptoms were observed on Ficus benjamina in the greenhouses in Mazandaran. The affected tissues were transferred to the laboratory and the galls were washed in running water and surface sterilized for a few minutes in 1% sodium hypochlorite solution. The galls were rinsed with several changes of sterile distilled water (SDW), crushed in SDW and were left for 30 minutes at room temperature. A few drops of the suspension were streaked onto plates of PDA (Potato dextrose agar). The plates were incubated at 28°C. Colonies similar to Agrobacterium (white, mucoid and convex colonies) were selected. The strains were inoculated on the stems of tomato and the strains that produced galls three weeks after inoculation were selected. The strains produced ketolactose from lactose, Arabinose, sorbose, melezitose, dulcitol, fructose, sorbitol, cellobiose, xylose, raffinose, xylitol, lactose, acetate, lactate, D-tartrate and propionate were used by all strains whereas erythritol, valine, tyrosine, L-tartrate, malonate and citrate were used by none of them tested. All strains amplified a 224 bp fragment of the VirD2 gene in PCR reactions using VirD2A/VirD2C primers. In BOX-PCR, the fingerprints of the strains from Ficus benjamina showed 60% and in Is50- PCR 75% similarity to the reference strain of Agrobacterium radiobacter ICMP (Intern. Collection of Microorg. from plants) 8586. Based on morphological, physiological and biochemical properties and the results of the PCR tests, the strains were identified as Rhizobium radiobacter. In a previous report, Rhizobium larrymoorei was identified as the incitant of stem and crown gall on Ficus benjamina in Mazandaran province (Ghasemi, et al.2006. Iran. J. Plant Path. Vol. 42. P 197), therefore, confirmation of the presence of this species needs further investigation.
  • M. Soltani, H. Rahimian, V. Babaeizad Page 315
    Gummy spike blight diseases of cereal has only been reported on wheat up to 2010 and the causative agents identified as Rathayibacter tritici and R. iranicus (Babaeezad, V., Rahimian, H. 2002. Iran. J. Plant Pathol. 38:47-55; Rahimian, H.1993. Proc. 11th, Iran. Plant Protec. Cong., Guilan Univ., Rasht, Iran. 35. Abst.). In the years 2010 and 2011, symptoms of gummy spike blight were observed on barley (Hordeum vulgare) in Ilam province and the associated bacterium was isolated and identified as a Rathayibacter species phenotypically non assignable to any species (Soltani. M., Fuladvand. A., Rahimian, H. and Babaeezad, V. 2010. Proc. 19th. Iranian Plant Protection Cong. P 429. Tehran, Iran). In the present study, strains of the bacterium associated with gummy spike blight were isolated from infected wheat and barley plants from several areas of Iran and their phenotypic and some genotypic features were determined. All strains were gram-positive, aerobic and catalase positive, but negative in tests for indole and acetoin production. The strains hydrolyzed esculin and Tween80 but not gelatin, starch, or casein. None of them produced oxidase nor arginine dihydrolase. Results of tests for potato rot, nitrate reduction, lecithinase, phosphatase, urease, tyrosinase, ketolactose and methyl red reaction were negative. The strains utilized xylose, L-arabinose, mannitol, inulin, citrate, fumarate, acetate and pectate but did not use malonate, pyruvate, citraconate and nicotinate. They produced acid from glucose, galactose, fructose, and mannose but not from rhamnose, raffinose or salicin. Strains isolated from barley, in contrast to isolates from wheat, used amygdalin but not succinate or L-tartarate. Both R. tritici and R. iranicus are found to be the species associated with these characteristics (Zgurskaya, H. I., Evtushenko, L. I., Akimov, V. N. & Kalakoutskii, L. V. 1993. Int J Syst Bacteriol. 43, 143-149). Strains isolated from barley and R. iranicus isolates in contrast to the strains identified as R. tritici, could not grow on CNS medium and were unable to use sebacate. Comparison of the protein profiles of the isolates with those of Rathayibacter toxicus strain ICMP 9525 (International Collection of Microorganisms from Plants, Aaukland, New Zeeland), R. iranicus strain IBSBF 636, R rathayi strain IBSBF 635 and R. tritici strain IBSBF 632 (Biological Institute Culture Collection Phytopathogenic Bacteria, Compinas, Brasil,) led to differentiation of the isolates into three groups. Based on the phenotypic features and the protein profiles, four isolates of wheat were similar to R. tritici and twenty two isolates were almost identical with the R.iranicus type strain. Strains isolated from barley formed an independent group. BOX-PCR wiht BOX A1R as primer (Versalovich, J., Schneider M. de Bruijn F.J and Lupski, J. R. 1994. Methods Mol Cell Biol 5: 25-40) was used to assess the genetic heterogeneity of the strains. The method was carried out as described by Versalovich et al. (Versalovich, J., Koeuth, T. and Lupski, J. R. 1991. Nucleic acids res. 19:6823-6831). Time and temperature conditions consisted of a predenaturation step for 4 minutes (min) at 95 ̊C for 4 min, followed by 34 steps of denaturation at 94 ̊C, annealed at 50 ̊C for 1 min and extended at 72 ̊C for 1 min; a final extension step of 10 min at 72 ̊C was also included. The products were electrophoresed in 1/5% agarose gel and the patterns scored for the presence or absence of prominent DNA bands. Similarity matrix of the strains was prepared using the Jaccard coefficient and cluster analysis, and the UPGMA method was performed using NTSYS-pc. At the similarity levels of 48%, 57%, 71% and 89%, the isolates fell into two, three, six and thirteen groups, respectively. The lowest similarity level (21%) was found between the strains isolated from wheat and barley with R. toxicus. Barley was similar to R. iranicus, R. rathayi and R. tritici at the levels of 75%, 56% and 50%, respectively. A wheat isolate showed phenotypically 66% similarity to type strain of R. iranicus, whereas its similarity to the type species of R. rathayi was 71%. Overall, although there was only slight phenotypic difference among the strains in each species, genetic heterogeneity was discernible in members of both species. At the present, barley isolates with characteristics intermediate among R. iranicus, R. tritici and R. rathayi, can be regarded as strains of a potentially undescribed species. Positive taxonomic identity and placement of these strains is pending the results of more experiments on genotypic features of their representative strains.