فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1390)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم مسعودنیا صفحه 11
    از دهه 1970 کوشش های زیادی در جهت فهم نقش تعیین کننده های عمده مشارکت افراد در فعالیت های فیزیکی و ورزشی انجام شده است. یکی از این تلاش ها، فهم این مساله بود که آیا مشارکت افراد در ورزش نتیجه تفاوت های از پیش موجود شخصیتی آنها است یا آنکه تفاوت های شخصیتی در فرایند مشارکت افراد در فعالیت های بدنی شکل می گیرد. این پژوهش با هدف تعیین تفاوت و مقایسه میان ورزشکاران و غیرورزشکاران از نظر دو ویژگی شخصیتی نوروتیسم و برونگرایی و در پرتو مدل گرانشی و در قالب طرح پس رویدادی انجام شد. نمونه آماری 124 ورزشکار (69 مرد و 55 زن) که به تازگی وارد باشگاه های بدن سازی شده بودند و 116 غیرورزشکار (51 مرد و 65 زن) بودند. این پاسخگویان سپس به پرسشنامه پنج عامل بزرگ (BFI) پاسخ دادند. یافته ها نشان داد میان ورزشکاران و غیرورزشکاران از نظر نوروتیسم (01/0>P) و برونگرایی (01/0>P) تفاوتی معنادار وجود داشت. تحلیل رگرسیون لوجستیک نشان داد که متغیرهای اجتماعی- جمعیت شناختی (مدل اول) 9/18 درصد از واریانس مشارکت در ورزش را تبیین کردند. در مدل دوم، متغیرهای نوروتیسم و برونگرایی، 9/7 درصد از تبیین واریانس مشارکت در ورزش را بهبود بخشیدند. نتایج پژوهش حاضر، اعتبار مدل گرانشی را تایید کرده است که بر وجود تفاوت های ازپیش موجود شخصیتی، مانند نوروتیسم و برونگرایی در مشارکت در فعالیت های بدنی و ورزشی تاکید می کرد. افزون براین، با توجه به اهمیت متغیرهای نوروتیسم و برونگرایی، از نتایج این مطالعه می توان در مداخله های رفتاری به شکل تقویت برونگرایی و تضعیف نوروتیسم به منظور تقویت گرایش افراد به مشارکت در فعالیت های مختلف ورزشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوروتیسم، برونگرایی، فعالیت بدنی، مدل گرانشی
  • نجمه خوشخرام*، محمود گلزاری صفحه 29

    این پژوهش بر اساس اهمیت جنبش روانشناختی مثبت نگر در قرن حاضر، به اثربخشی آموزشی افزایش عاطفه مثبت بر میزان رضایت زناشویی و سبک دلبستگی توجه کرده است و فرضیه آن مبتنی بر این است که آموزش عاطفه مثبت به رضایت زناشویی و تغییر در سبک دلبستگی منجر می شود.
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون دو گروهی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان متاهل کشور بودند و جامعه دردسترس پژوهش دانشجویان متاهل دانشگاه علامه طباطبایی بودند که سبک دلبستگی ناایمن داشتند، که بر اساس نمونه گیری در دسترس 24 نفر از دانشجویان مذکور، انتخاب و در دو گروه12 نفری آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه های تجارب شخصی در روابط صمیمانه - فرم تجدید نظر شده(ECR-R)، رضایت زناشویی انریچ(فرم کوتاه)، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (PANAS) و پروتکل درمانی افزایش عاطفه مثبت است. نتایج تحلیل آماریTمستقل نشان داد که آموزش افزایش عاطفه به افزایش رضایت زناشویی و تغییر در سبک دلبستگی در دانشجویان متاهل دارای سبک دلبستگی ناایمن منجر شد.

    کلیدواژگان: ناب آوری فردی، سبک دلبستگی، رضایت زناشویی، عاطفه مثبت
  • علیرضا آقایوسفی، نسیم شریف صفحه 51
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه حس انسجام و هوش هیجانی در دانشجویان بود. به این منظور 400 نفر از دانشجویان (200 دختر، 200 پسر) با تکمیل پرسشنامه حس انسجام و مقیاس هوش هیجانی در این پژوهش شرکت کردند. پژوهش حاضر، پژوهشی از نوع همبستگی بود و برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل میانگین، فراوانی، درصد، آزمون t،ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که در کل 71 درصد واریانس مربوط به حس انسجام به وسیله متغیر هوش هیجانی و سازه های آن تبیین می شود و ضریب تاثیر سازه های خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه با توجه به آماره t نشان می دهند که این متغیرها با اطمینان 99 درصد می توانند تغییرات مربوط به حس انسجام را پیش بینی کنند و همچنین ضریب رگرسیون پیش بین نشان داد که سازه خودآگاهی نمی تواند واریانس حس انسجام دانشجویان را به طور معنادار تبیین کند. در مجموع نتیجه گرفته شد افزایش خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه به افزایش حس انسجام در دانشجویان منجر می شود.
    کلیدواژگان: حسن انسجام، هوش هیجانی، دانشجو
  • فرشته مومنی، شعله امیری، حجت الله فراهانی صفحه 75
    پژوهش با هدف هنجارگزینی و بررسی اعتبار وقابلیت اعتماد پرسشنامه سنجش رفتار تغذیه ای مینه سوتاMEBS)،ون رانسون و همکاران، 2005) در دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر اصفهان اجرا شد. این پرسشنامه یکی از ابزارهای خود گزارش دهی است که به منظور ارزیابی علائم بی اشتهایی روانی به کار رفته است. شرکت کنندگان در پژوهش 300 نفر از دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر اصفهان بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. این آزمودنی ها پرسشنامه MEBS را تکمیل کردند. و نتایج حاصل با نرم افزار SPSS و نرم افزار LISREL تجزیه و تحلیل شد. تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس، 3 عامل را برای پرسشنامه MEBS استخراج کرد که در حدود 83/56 درصد از واریانس کلی را تبیین کردند. تحلیل عاملی تاییدی درستی عامل های استخراج شده را تایید کرد. همچنین تحلیل داده ها قابلیت اعتماد خوبی را نشان دادند (آلفای کرونباخ7/0 به دست آمد). ضریب همبستگی میان نمره های آزمون و باز آزمون نیز 93/0 به دست آمد که حاکی از قابلیت اعتماد بالا به روش آزمون- بازآزمون بود. به منظور تعیین دامنه برش نیز از روش نمره هایT استفاده شد و نمره 19 به عنوان دامنه تشخیص بهنجار از نابهنجار مشخص شد. بنابراین، با توجه به نتایج فوق می توان گفت پرسشنامه MEBS به عنوان یک ابزار معتبر و پایا قابلیت استفاده در موقعیت های پژوهشی و بالینی را در تشخیص علائم اختلال بی اشتهایی روانی در دختران نوجوان شهر اصفهان داشت.
    کلیدواژگان: بی اشتهایی روانی، هنجارگزینی، پرسشنامه سنجش رفتار تغذیه ای مینه سوتا، اعتبار، قابلیت اعتماد
  • محسن گل پرور، مهرانگیز کرمی صفحه 97
    این پژوهش با هدف بررسی نقش عاطفه مثبت و منفی صفت در رابطه بی عدالتی با رفتارهای مخرب کارکنان اجرا شد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان یک شرکت تولیدی و صنعتی (به تعداد 250 نفر) در پاییز 1388 در شهرکرد تشکیل دادند. روش پژوهش همبستگی و شیوه نمونه گیری مورد استفاده تصادفی ساده بود. از 230 پرسشنامه توزیع شده، 162 پرسشنامه معتبر برای تحلیل بازگشت شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بی عدالتی (در سه قسمت بی عدالتی توزیعی، رویه ای و تعاملی) با 13 سوال، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (PANAS) با 18سوال و پرسشنامه رفتار مخرب کارکنان (با دو خرده مقیاس خروج و غفلت و اعتراض پرخاشگرانه) با 8 سوال بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد. شواهد به دست آمده از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که: 1. عاطفه مثبت رابطه بی عدالتی تعاملی را با خروج به عنوان اولین مولفه رفتارهای مخرب تعدیل می کند. همچنین عاطفه مثبت رابطه بی عدالتی تعاملی را با غفلت و اعتراض پرخاشگرانه تعدیل می کرد. شواهد حاصل از تحلیل ساده شیب خط نشان داد که در عاطفه مثبت بالا، بی عدالتی تعاملی تمایل به خروج و غفلت و اعتراض پرخاشگرانه بیشتری را باعث می شود. عاطفه منفی نیز رابطه بی عدالتی رویه ای و تعاملی را با خروج (ترک سازمان) و همچنین رابطه بی عدالتی توزیعی و تعاملی را با غفلت و اعتراض پرخاشگرانه تعدیل می کرد. بدین معنا که در عاطفه منفی پایین، رابطه متغیرهای یاد شده مثبت و معنادار بود.
    کلیدواژگان: بی عدالتی توزیعی، بی عدالتی رویه ای، بی عدالتی تعاملی، رفتارهای مخرب، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • عباس ابوالقاسمی صفحه 131
    این پژوهش با هدف تعیین ارتباط تاب آوری، استرس و خود کارآمدی با رضایت از زندگی در دانش آموزان دارای پیشرفت تحصیلی بالا و پایین انجام شد و یک مطالعه همبستگی بود. آزمودنی های پژوهش 120 نفر بودند که از میان دانش آموزان دارای پیشرفت تحصیلی بالا و پایین دبیرستان های دخترانه به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های تاب آوری، استرس، خودکارآمدی و رضایت از زندگی استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که تاب آوری، خودکارآمدی و رضایت از زندگی در دانش آموزان دارای پیشرفت تحصیلی بالا در مقایسه با دانش آموزان دارای پیشرفت تحصیلی پایین به طور معناداری بیشتر و استرس آنها کمتر است. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که متغیرهای تاب آوری و استرس مثبت در دانش آموزان دارای پیشرفت تحصیلی پایین و تاب آوری در دانش آموزان دارای پیشرفت تحصیلی بالا به عنوان قوی ترین پیش بینی کننده رضایت از زندگی بودند. این یافته ها تلویحات ضمنی مهمی درباره آموزش و خدمات مشاوره ای برای دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، استرس، رضایت از زندگی، خودکارآمدی، پیشرفت تحصیلی
  • محمدعلی زکی صفحه 153
    دانش آموزان نسبت به مواد درسی نگرش هایی دارندکه این نگرش ها در عملکردآموزشی آنها نقشی مهم ایفاء می کند. هدف مقاله مطالعه میزان نگرش دانش آموزان به درس ریاضی، نگرش آنها به اضطراب امتحان ریاضی وبررسی ارتباط بین نگرش به درس ریاضی واضطراب امتحان بود. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی وابزارپژوهش دو قسمت داشت: 1)مقیاس نگرش به درس ریاضی که شامل 28گویه وچهارپاره مقیاس احساس لذتمندی، انگیزش به یادگیری، اهمیت داشتنن واحساس ترس ونگرانی به درس ریاضی است؛ 2) پرسشنامه اضطراب امتحان. نمونه ای به حجم 200 دانش آموز دختر و پسر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان دانش آموزان سال دوم رشته های انسانی وتجربی دبیرستان های شهر اصفهان انتخاب شد. نتایج نشان دهنده آن بود که بین هرکدام ازچهارپاره مقیاس و هم چنین کل نگرش به درس ریاضی با اضطراب امتحان درس ریاضی روابطی معنادار وجود داشته است (365/0-). میزان نگرش به درس ریاضی وهم چنین اضطراب امتحان درسطح متوسط ارزیابی شده است. درنگرش به درس ریاضی وهم چنین اضطراب امتحان در میان دانش آموزان دختر و پسر و هم چنین بین دورشته انسانی و تجربی تفاوتی معنادار وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: نگرش به درس ریاضی، اضطراب امتحان ریاضی، دانش آموزان، شهر اصفهان
|
  • Ebrahim Masoudnia Page 11
    Background
    Since the decade of 1970, has been performed many efforts to understand the major determinants of individual's participation in physical and athletic activities. The one of these efforts, was to understanding of this point that is the individuals participation in athletic activities results of pre-existing personality differences among them or personality differences are shaping in process of athletic participation?
    Objective
    The aim of this study was to determine the difference between athletes and non-athletes concerning to neuroticism and extraversion in framework of gravitational model.
    Method
    This study was conducted with an ex-post facto research design. One hundred and twenty four athletes (69 men and 55 women) and one hundred and sixteen non-athletes (51 men and 65 women) that entering newly in body-building clubs composed the study sample. These respondents then responded to The Big Five Inventory (BFI).
    Results
    The results showed significant difference among athletes and non-athletes in regard to Neuroticism (P<0.01) and Extraversion (P<0.01). Logistic regression analysis showed that socio-demographic variables (model 1) explained for %18.9 of the variance in participation in Physical and Athletic Activities. In second model, Neuroticism and extraversion variables, refined for %7.9 of variance in participation of Physical and Athletic Activities.
    Discussion
    The results of current study, have been approved the validity of gravitational model which emphasized on importance of pre-existing personality differences such as neuroticism and extraversion regarding to athletic participation. Moreover, considering to importance of neuroticism and extraversion, results of this study can be used about behavioral interventions in style enforcement of extraversion and debilitation of neuroticism to reinforce the individual's attitude toward participation in physical and athletic Activities.
  • Najme Khosh Kharam, Mahmood Golzari Page 29

    This Research addresses the efficacy of the training of positive affective on the marital satisfaction and attachment style, based on the importance of positive psychological movement in this century. The hypothesis of the research was that the training of positive affect lead to marital satisfaction and changing of attachment style. This research was Quasi-experimental with 2 groups pretest –posttest design. The population of this study was all of the Iranian married students, and the available population was married students of Allame Tabatabaei university with insecure attachment style, that 24 of them were selected according to available sampling. Then they were assigned in experimental and control group, which each group has 12 members. The Instrument of this research was the questionnaire of personal experiences in relationships (ECR-R) and Enrich Satisfaction questionnaire (short-form), positive & negative affect Questionnaire(PANAS) and pilot of treatment on the increasing positive affect. The result of independent T analysis indicated that training of increasing positive affect lead to the increasing of marital satisfaction and changing the attachment style in the married students with insecure attachment style.

  • Alireza Agha Yousefi, Nasim Sharif Page 51
    The aim of this study was to examine the relationship between Sense of Coherence and Emotional intelligence. Four hundred university students(200 girls, 200 boys) were included in this study. All participants were asked to complete the Sense of Coherence Scale (SOCS) and the Emotional Intelligence scale(EIS). The Method in this study was Correlation. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means,Percent, t-tests, pearson's correlation coefficients and regression analysis. The results showed 71% of total variance in Sense of Coherence are representation by Emotional Intelligence and its components. And coefficient of Self Management and coefficient of Social Awareness and also coefficient of Relation Managemet according to the T test showed that the variables with 0/99 confidence can be predicted to the changes related to Sense of Coherence. Also regression coefficient showed that Self Awareness can not significantly explains variance of Sense of Coherence on university students. It can be concluded that with increasing the Self Management, Social Awareness, Relation Managemet lead to increased Sense of Coherence in university Students.
  • Fereshteh Momeni, Shole Amiri, Hojatolah Farahani Page 75
    The present research aim to evaluate psychometric properties, validity and reliability of Minnesota eating behavior survey (MEBS, von Ranson, Klump, Iacono, Mc Gue, 2005) in female high school students in Isfahan. This scale is one of the self-report tools for evaluation of anorexia nervosa symptoms. After translation the English version to Persian and back translation of MEBS, the existed problems in accordance of two translation were considered and corrected, so it was performed in a small sample for identification of probable problems and after that, the essential corrections were done and the final inventory was administered. Participates of the study were 300 female high school students from the five regions of Esfahan the samples were selected through multi-stage cluster random sampling. They fill MEBS and the data were analyzed with SPSS and LISREL. Factor analysis of the scale via the varimax rotation showed 3 factors, that covered 56.83 percent of the total variance. Construct validity also accepted through the 3 factors. Also data analysis reported a relatively high internal consistency (cronbach alpha was 0.70).The correlation coefficient between test and retest were 0.93 that indicated a high test-retest reliability. To consider range of point, T scores was used and score 19 was indicated as the border of normal from abnormal diagnosis. The results show that MEBS is a valid and reliable scale that can be apply in research and clinical situations to diagnose the symptoms of anorexia nervosa in female adolescents of Esfahan.
  • Mohsen Golparvar, Mehrangiz Karmi, M.A Page 97
    This research was conducted with the aim of studying the role of negative and positive affect in relation between injustices with employees’ destructive behaviors. Research method was correlational, and sampling method was simple random sampling. Statistical population was the employees of an industrial and productive company (250 Persons) in autumn 1388 in Shahrekord city. Among 230 distributed questionnares, 16 valid questionnaires were returned. Research instruments were: injustice questionnaire (in three sections of distributive, procedural and interactional justice with 13 items) positive and negative affect scale (PANAS with 18 items) and employees’ destructive behaviors, questionnaire (with two subscales namely quitting and neglect, and aggressive protest with 8 items). Data from questionnaires were analyzed using Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis. Evidences from hierarchical regression analysis showed that: 1. positive affect modifies the relationship between interactional injustices with the quiting as the first component of destructive behaviors. Also positive affect modifies the relationship between interactional injustice with neglect and aggressive voice. Evidences from simple slope analysis showed that in high positive affect, with increasing the interactional injustice, the quiting and neglect and aggressive protest also increased. But negative affect also has been modified the relationships between procedural and interactional injustice with quiting and the relationships between distributive and interactional injustice with neglect and aggressive protest. That is, the above mentioned relationships were positive and significant in low negative affect.
  • Abass Abolghasemi Page 131
    The aim of the present research was to determine the relationship of resilience, stress and self-efficacy with life satisfaction in the students with high and low achievement. This research was a correlational study. The research sample consisted of 120 students who were selected from students with high and low educational achievement through the random sampling method. To collect the data, Resilience Scale, Perceived Stress Scale, Self-Efficacy Scale and Life Satisfaction Scale were used. The MANOVA results showed that students with high educational achievement have greater resilience, self-efficacy and life satisfaction, and lower stress than students with low educational achievement. The result of multiple regression showed that resilience and positive stress to be the best predictors for life satisfaction in students with high achievement; while resilience was found to be the best predictors for life satisfaction in students with low achievement. These findings have important implications for educational and counseling services for students.
  • Mohammad Ali Zaki Page 153
    Students have interpretations and attitudes toward school materials.these attitudes play an important role in their pedagogic performance.The purpose of the present paper are:a) measuring of the Attitudes Toward Mathematics, B) Measuring of the Exam Anxiety, C) Relationship between Attitude Toward Math and Exam Anxiety.This study is survey research and the research instrument contain two part:1) Mathematics Attitudes Scale (MAS, Aiken, 1985, 2005) which contains 28 items and four subscales (Enjoyment, Important, Motivation and Fear). 2) Questionnaire of the Exam Anxiety of the course (Abulghasemi et al, 1375). The subjects were 200students (100 boys and 100girls) which were randomly selected with multistage sampling from the secondary years of Isfhan High schools of Science and Humanities masors. The result showed significant relationship between each of these subscales as well as attitudes toward Mathematics course with its exam anxiety(-0/365).Level of the Attitudes Toward Mathematics and Exam Anxiety were evaluded in the middle.The results also showed that there were not a significant difference between the Attitude Toward Mathematics and Exam Anxiety of the male with female also between the Science and Humanities.