فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز 1390)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز 1390)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 5
  • لوکری آخرین فیلسوف مشائی سینوی
    مقصود محمدی صفحه 11
    ابوالعباس، فضل بن محمد لوکری، ادیب، ریاضیدان و فیلسوف برجسته قرن پنجم هجری است. وی به یک واسطه، شاگرد شیخ الرئیس ابوعلی سینا، یعنی شاگرد بلاواسطه بهمنیار و به سه واسطه، استاد خواجه نصیر طوسی بوده است. لوکری ادیب صاحب نامی بود که به دو زبان فارسی و عربی شعر میسرود. او دیوانی داشته که تنها ابیات معدودی از آن بجا مانده است. علاوه بر این وی رساله یی دارد که در آن، اصول همه علوم حکمی، یعنی منطق، طبیعیات، الهیات، ریاضیات و حکمت عملی را بزبان فارسی به نظم کشیده و به نثر سلیس فارسی شرح داده است.
    لوکری ریاضیدان برجسته یی بود که با همکاری چند نفر از ریاضیدانان و ستاره شناسان معروف مانند: خیام نیشابوری، خازنی، اسفزاری و واسطی مامور زیج و تنظیم تاریخ جلالی ملکشاهی شد و در رمضان سال 471 . ق آغاز فروردین را به اول «حمل» بردند.
    او یکی از فلاسفه بزرگ قرن پنجم هجری بود که به فلسفه مشاء تسلط کامل داشت و موجب اشاعه فلسفه در خراسان بزرگ شد و شاگردان برجسته و صاحب نامی را مانند قطب الزمان طبسی مروزی، عبدالرزاق ترکی و شرف الزمان ایلاقی و غیره آموزش داد. وی بعنوان کتاب درسی یک مجموعه کاملی از همه علوم حکمی فلسفه مشاء بنام بیان الحق بضمان الصدق تالیف کرد. این کتاب تلخیصی است از همه مسائل اصلی فلسفه مشاء از ارسطو تا بهمنیار و البته در عین تلخیص، شرح کاملی از همه این مسائل است که دانشجویان فلسفه را از همه کتب مفصل و مختصر بینیاز میکند.
    حیات لوکری مقارن با دوران حکومت غزنویان و سلجوقیان یعنی دوره انحطاط علوم عقلی بود و درنهایت با ظهور ابوحامد محمد غزالی دشمن قسم خورده فلسفه، سلسله فلاسفه مشاء با لوکری بپایان رسید و او آخرین فیلسوف مشائی بمعنای اخص بود. البته باید افزود با اینکه علوم عقلی از این حادثه آسیب فراوان دید ولی پس از مدتی مجهزتر بمیدان آمد.
    کلیدواژگان: لوکری، ابن سینا، فلسفه مشائی، حوزه خراسان، بیان الحق بضمان الصدق
  • مفهوم برهمن و خدای متشخص درفلسفه شانکارا
    علی نقی باقرشاهی صفحه 29
    مفهوم برهمن (هستی محض یا خدای نامتشخص) و ایشوارا (خدای متشخص) از موضوعاتی هستند که ارکان اصلی متافیزیک شانکارا را تشکیل میدهند. شانکارا به این موضوعات از دیدگاه مکتب ودانتا پرداخته و سرچشمه اصلی این مکتب نیز در اوپانیشادهاست. این مکتب شارحان مشهوری دارد که هریک از آنها تفسیر خاصی از برهمن و خدای متشخص ارائه نموده اند و در میان آنها دیدگاه شانکارا و رامانوجا از اهمیت خاصی برخوردار است. در این نوشتار فقط به بررسی و معرفی آراء شانکارا پرداخته میشود، زیرا مکتب ودانتا بیشتر با نام او عجین است. برای روشن کردن ابعاد مختلف مفهوم برهمن و خدای متشخص به مسئله مایا و جیوا که مرتبط با بحث برهمن و ایشوارا است، نیز بنحو اجمال پرداخته شده است. شانکارا برهمن را عین هستی محض، آگاهی محض و بهجت یا وجد و شادی میداند. وی معتقد است که برهمن غیرقابل توصیف است و فقط میتوان او را از طریق صفات سلبی توصیف نمود، ولی بمحض اینکه انسان سعی میکند او را تحت مقولات عقلی قرار دهد و توصیف نماید، مایا باعث می شود که او متعین گردد و بصورت خدای متشخص جلوه کند. در متافیزیک شانکارا، عالم کبیر و عالم صغیر، مظاهر حقیقت واحدی هستند؛ یعنی حقیقت نهایی واحد است و از وجود واقعی برخوردار است ولی پدیده های عالم از وجود واقعی برخوردار نیستند و نسبت آنها به برهمن نیز مانند نسبت موج به دریاست. او همچنین مراتبی را برای برهمن و آتمان قائل است که هریک از این مراتب، قابل انطباق با یکدیگرند. در بالاترین مرتبه از این مراتب، عالم و معلوم، سوژه و ابژه، مدرک و مدرک متحد میشوند و حقیقت واحدی را تشکیل میدهند.
    کلیدواژگان: برهمن، آتمان، خدای متشخص، حقیقت، شانکارا
  • جهانگیرخان و احیاء حکمت متعالیه
    اعلی تورانی صفحه 51
    حکیم جهانگیرخان که از فیلسوفان متاخر صدرایی است نقش مهمی در انتقال حکمت متعالیه از اصفهان به تهران داشته است. حکمت متعالیه در مراحل تکاملی خود توسط میرداماد، خواجه نصیر و قطب الدین شیرازی به شیراز انتقال یافت و در شیراز پس از قوام و پردازش توسط ملاصدرا به اصفهان منتقل گردید، در اصفهان توسط حکیم ملاعلی نوری و حکیم زنوزی ترویج یافت و آنگاه با هجرت حکیم الهی قمشه ای به تهران منتقل گردید. در تهران، جهانگیرخان که قبلا در اصفهان با این مکتب آشنا شده بود، به ترویج و انتقال آن به شاگردان حکمت آموز پرداخت و بدین ترتیب نقش مهمی را در اشاعه حکمت صدرایی در تهران ایفا نمود.
    کلیدواژگان: حکیم جهانگیرخان، حکمت متعالیه، مکتب اصفهان، مکتب تهران
  • ریشه ها و مبانی مکتب اخلاقی عرفانی تشیع در اندیشه و آثار مجلسی اول
    علی کرباسی زاده اصفهانی صفحه 65
    دودمان مجلسی (پدر، پسر، دختران، دامادها و نوادگان و احفاد) نقش اساسیی در رشد علوم دینی و نیز شکلدهی معارف شیعی در عصر صفوی و پس از آن داشته اند. ملامحمد تقی مجلسی معروف به مجلسی اول آغاز گر این خاندان بعنوان عالمی فرهیخته و فقیهی برجسته است که نام او و فرزند پرآوازه اش علامه ملامحمد باقر مجلسی در تاریخ حیات علمی شیعه، جاودانه است و تفکر شیعی و اسلامی به آن دو مدیون. درباره احوال و آثار و اندیشه های این دو فقیه و محدث نامی و خاندان ایشان سخن بسیار گفته شده و کتابهایی به رشته تحریر درآمده است. موضوع این نوشتار به شخصیت والای مجلسی اول محدود میشود؛ آن هم به جنبه عرفانی و اخلاقی وی و تاثیر آن بر عالمان شیعی پس از او.
    ملامحمد تقی مجلسی از فقی هان و محدثان نامدار جهان تشیع در قرن یازدهم هجری است که در دانشهای گوناگون فقه، حدیث، تفسیر، کلام، اخلاق و عرفان تبرز داشته و با بجا گذاشتن آثاری ارزشمند از خود در زمینه های نامبرده، شاگردان مبرز و برجسته یی را نیز تربیت کرده است. او علاوه بر اینکه ستاره یی فروزان در جهان علم و دانش بود، اسوه یی کامل برای سالکان راه حق بشمار میرفت؛ وی از کوثر علوم علوی نوشیده و با معارف اهل بیت (ع) بالیده و عشق و دوستی آنان را چراغ راه خویش کرده بود تا اینکه در عرصه علم و عمل، جلوه دار زمان گردید. مجلسی اول، مکتب و شیوه یی خاص در اخلاق و عرفان داشت و توانست تاثیری ماندگار زائد بر عالمان پارسای پس از خود بجای گذارد. ریشه ها و پایه های مکتب اخلاقی عرفانیی که توسط حکیم فقیه و عارف نامی آقا محمد بید آبادی بنیان نهاده شد، در آثار و آراء و اقوال مجلسی اول دیده میشود.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، کتاب، سنت، شهود
  • پژوهشی پیرامون اندیشه های فلسفی صدرالدین دشتکی شیرازی
    زکریا بهارنژاد صفحه 109
    فاصله میان خواجه نصیرالدین طوسی تا ملاصدرا را میتوان دوره «فترت» در تاریخ فلسفه اسلامی نامید. در این دوره هرچند تفکر فلسفی هرگز متوقف نشد لیکن کار جدیدی نیز در فلسفه صورت نگرفت و مباحث فلسفی تحت الشعاع عرفان نظری و کلام قرار داشت و فیلسوفان این دوره بیشتر حاشیه نویس بودند تا مولف و مصنف. ظهور مکتب شیراز نقطه امیدی بود تا بذر آن در مکتب اصفهان به شکوفایی و ثمر نشیند و چنین نیز شد. شناخت مکتب اصفهان و بخصوص «حکمت صدرایی» بدون شناخت مکتب شیراز امکانپذیر نیست. صدرالدین دشتکی از جمله فیلسوفان و متکلمان دوره فترت و تربیت شده مکتب شیراز است که در شکلگیری شخصیت ملاصدرا نقش اساسی داشته است. شناخت دشتکی و معاصرانش به ما کمک میکند تا هم سیر تاریخی اندیشه های فلسفی در جهان اسلام و هم اثرپذیری ملاصدرا و پیروانش را بهتر بشناسیم. دشتکی فیلسوف و متکلمی خلاق، مبدع، مبتکر، پرتلاش و خستگی ناپذیر بود؛ گفتگوهای وی با معاصر نامدارش- جلال الدین دوانی- و نیز حواشی متعددی که بر کتاب تجرید الاعتقاد علامه محقق طوسی نوشته است، گواه بر این ادعاست. علاوه بر این، او فیلسوف و متکلمی نقاد بود و در مسائل عمده فلسفی-کلامی آراء و اندیشه های متفکران پیش از خود را مورد نقد قرار داده است و از طریق همین روش نقادی مسائل جدیدی را وارد حوزه فلسفه اسلامی کرده است، از جمله: 1)اتحاد صورت با هیولی؛ 2)اتحاد نفس و بدن؛ 3)عدم بقای عناصر در مرکبات؛ 4) در مرکبات، اجزاء بصورت بالقوه اند؛ 5)اتحاد نفس با بدن در خارج، منافی و متضاد با تجرد آن نمیباشد. میتوان گفت ملاصدرا در طرح مسائل اصلی و زیر بنایی فلسفه خود از قبیل: اصالت وجود، حرکت جوهری، نظریه تشکیک و اتحاد نفس با قوای خود، متاثر از آراء و اندیشه های صدرالدین دشتکی بوده است.
    در این مقاله تلاش شده تا برخی از اندیشه های فلسفی دشتکی که در آثار حکمای پس از وی مورد بحث و مناقشه قرار گرفته، مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد و میزان تاثیر وی بر اندیشه های فیلسوفان بعدی معلوم گردد.
    کلیدواژگان: انقلاب، ماهیت، تشکیک، ترکیب اتحادی، قاعده فرعیه، تشخص، اصالت وجود، اصالت ماهیت
  • منطق نگاری سینوی، الزامها و رخنه ها
    علی اصغر جعفری ولنی صفحه 135
    ساختار نفس الامری و ساختار تدوینی، دو گونه متفاوت منطق پژوهی است. از طرفی بحث از تصور و موصل به آن و تصدیق و موصل به آن و نیز بحث از مقدمات هر کدام، باید در منطق مطرح شود که بطور طبیعی ابتدا باید از تصورات و سپس از تصدیقات بحث کرد. همه منطق دانان، هم از تصورات و موصل به آنها و هم از تصدیقات و موصل به آنها با حفظ ترتیب یادشده بحث کرده اند. از اینرو دوبخشی بودن مباحث منطق به این معنا، کانون توجه همه منطق دانان بوده است. از طرف دیگر منطق نگاران در تدوین ابواب منطق و ترتیب مباحث منطقی با یکدیگر تفاوتهایی دارند و همین تفاوتها موجب شده که در تدوین منطق، به یک روش «نه بخشی» و به روش دیگر «دوبخشی» اطلاق شود. بنظر میرسد ابن سینا در مقام منطق پژوهی، از هر دو نظام منطق نگاری برخوردار است. بنابرین اگر بخواهیم برای منطق نگاری دوبخشی و نه بخشی، وجهی درنظر بگیریم فقط ناظر به ساختار تدوینی و تاریخی منطق است، نه ساختار واقعی و نفس الامری آن.
    کلیدواژگان: منطق نگاری سینوی، ساختار نفس الامری، ساختار تدوینی، منطق نگاری دوبخشی، منطق نگاری نه بخشی
  • نظریه ذره از فلاسفه یونان تا متکلمان مسلمان
    رضا رسولی شربیانی، سودابه دهقانی بیدختی صفحه 153

    نظریه ذره یا جوهر فرد حاصل تحقیقهای نخستین فیلسوفان طبیعی یونان باستان است؛ از جمله لوکیپوس و دموکریتوس که آن را پرورانده اند. اعتقاد به اجزاء بنیادی و خلاء در جسم اساس این نظریه است. این اجزاء بلحاظ تعداد و شکل نامتناهیند و از حرکت همیشگی و جسمیت برخوردار بوده و نفوذناپذیرند. تجمع و تفرق آنها سبب کون و فساد میگردد و بازآرایی آنها بر اثر حرکت، دگرگونی را بدنبال دارد. ولی ارسطو و پیروان او بدلیل تفاوت دیدگاه فلسفیشان با فلاسفه یونان باستان، این نظریه را رد کرده اند. در این میان، برخی از متکلمان اسلامی بدنبال علت پیدایش هستی، این نظریه را پذیرفته اند؛ گرچه در آن تغییراتی اعمال کرده اند از جمله اینکه ابدیت آنها و متناهی دانستن اینگونه اجزاء و تاکید بر آن را رد کرده اند. اما برخی مانند نظام به مخالفت با جزء لایتجزا برخاستند. با وجود این، نظریه ذره با پیشرفت دانش تجربی طی سه سده اخیر قوت گرفت و آثار فراوانی از جمله پیدایش و پیشرفت شگفت انگیز فیزیک کوآنتوم و شیمی نوین را در برداشته است.

    کلیدواژگان: نظریه ذره، جوهرفرد، فلاسفه یونان، متکلمان اسلامی
|
  • Lawkari, the Last Peripatetic-Sinan Philosopher
    Maqsoud Muhammadi Page 11
    Abul Abbas Fadl Ibn Muhammed Lawkari was a prominent literary man, mathematician, and philosopher of the 5th century (AH). Through one intermediary, he was a student of Ibn Sina and a student of Bahmanyar and, through three intermediaries, he was a master of Khwajah Nasir al-Din Tusi. Lawkari was a well-known literary man who wrote poems in both Persian and Arabic. He had a collection of poems (diwan) from which only a few couplets are left. In addition, he left a treatise in which he presented all the principles of all axiomatic sciences, that is, logic, physics, ethics, mathematics, and practical wisdom in verse in Persian and explained them in eloquent Persian prose.Lawkari was a prominent mathematician who was assigned to compile the history of Jalali Malekshahi with the cooperation of some other mathematicians and astronomers such as Khayam Nishaburi, Khazani, Asfazari, and Vaseti. In the month of Ramezan of 471 AH, they moved the beginning of the month of Farvardin to the first of “haml” (Aries).He was one of the great philosophers of the 5th century who enjoyed complete mastery over the Peripatetic philosophy and spread philosophy in Khorasan. He trained some distinguished and famous students such as Qutb al-Zaman Tabasi Marwazi, ‘Abdulrazzaq Turki, and Sharaf al-Zaman Ilaqi. He also wrote a book called Bayan al-haq biziman al-sidq, which was a complete collection on all the axiomatic sciences of Peripatetic philosophy, intended to be used as a textbook. This work includes a summary of all the main problems of Peripatetic philosophy from the time of Aristotle until Bahmanyar. Of course, in spite of its brevity, it makes students of philosophy needless of all books on Peripatetic philosophers.Lawkari lived during the reign of Ghaznavid and Saljuk dynasties, i.e. during the period of the decline of rational sciences. Finally, with the rise of Abu Hamed Muhammed Ghazzali, the sworn enemy of philosophy, the chain of Peripatetic philosophers came to an end with Lawkari, and he was in fact the last Peripatetic philosopher in its particular sense. However, it must be added that, although rational sciences were greatly damaged by his demise, later they came back to the field of knowledge even stronger than before.
    Keywords: Lawkari, Ibn Sina, Peripatetic Philosophy, Khorasan Seminary, Bayan al haq biziman al sidq
  • Shankara on Brahman and Personal God
    Ali Naqi Baqershahi Page 29
    The concepts of Brahman (Impersonal God) and Ishwara (Personal God) constitute the central teachings of Shankara’s metaphysics. He approached these issues with reference to Vedantic school of thought as rooted in the Upanishads. Of all the commentators of the Vedanta school, Shankara and Ramanuja enjoy a prominent place; however, this article is limited to the former’s approach to the concept of Brahman and Ishwara. This is because Vedanta is mainly associated with Shankara’s name. Meanwhile, reference has been made to certain relevant concepts such as Maya and jiva in order to clarify the various dimensions of the concept of Brahman. According to Shankara, Brahman is identical with pure being, pure consciousness, and bliss. Brahman is ineffable and can only be described by its negative attributes. Yet, immediately after describing Brahman conceptually, Maya makes him appear in the form of Personal God. In Shankara’s metaphysics, Brahman as the macrocosm and Atman as the microcosm are the manifestations of Ultimate Reality. In Shankara’s view, Brahman and Atman possess various levels which are compatible with each other. At the highest level, the knower and knowledge, the subject and object, and the perceiver and perceived unite with each other and comprise a single reality.
    Keywords: Brahman, Atman, Personal God, Ultimate Reality, Shankara, monism
  • Jahangir Khan and the Revival of the Transcendent Philosophy
    Aala Turani Page 51
    Hakim Jahangir Khan, who was one of the later Sadrian philosophers, played an important role in the transfer of the Transcendent Philosophy from Isfahan to Tehran. In its process of development, this school was transferred to Shiraz by Mir Damad, Khwajah Nasir, and Qutb al-Din Shirazi. After being strengthened by Mulla Sadra, it was moved to Isfahan and was spread there by Hakim Mulla Ali Nuri and Hakim Zunuzi. Finally, upon the migration of Hakim Ilahi Qumshe’i to Tehran, the Transcendent Philosophy was also transferred to this city. Here, Jahangir khan who had previously become familiar with this school, began disseminating it and teaching it to philosophy-seeking students. In this way, he performed a significant part in the spread of Sadrian Philosophy in Tehran.
    Keywords: Hakim Jahangir Khan, the Transcendent Philosophy, School of Isfahan, School of Tehran
  • Roots and Bases of the Ethical-Gnostic School of Shi ism in the Works and Ideas of the First Majlisi
    Ali Karbasizadeh Isfahani Page 65
    The Majlisi clan (father, son, daughters, son-in-laws, and grand-children) played a determining role in the growth of religious sciences and the formation of the Shi‘ite teachings in the Safawid era and onwards. Mulla Muhammed Taqi Majlisi, known as the First Majlisi, was the founder of this clan. He was a knowledgeable scholar and a prominent jurisprudent, and his name and the name of his famous son, ‘Allamah Mulla Muhammed Baqir Majlisi, are ever-lasting in the history of Shi‘ism’s scientific life. In fact, Islamic and Shi‘ite philosophy owes a great debt to these two great thinkers. Much has been said and written about the life, works, and thoughts of these two reputable jurisprudents and their dynasty. However, this paper is devoted to the supreme character of the First Majlisi, particularly to his gnostic and ethical ideas and their influence on the Shi‘ite scholars succeeding him. Mulla Muhammed Taqi Majlisi was one of the well-known jurisprudents and muhaddiths of the world of Shi‘ism in the 11th century. He was well-versed in various fields such as jurisprudence, hadith, interpretation, theology, ethics, and gnosis, wrote some invaluable books in these fields, and trained a number of skillful and outstanding students. In addition to being a brilliant star in the world of knowledge and science, he was a perfect model for the farers of the path of truth. He had drunk from the heavenly spring of Alawi sciences, had lived with the teachings of the People of the Household, and had made their love and friendship the light of his way. In this way, he finally turned into a pioneer in the field of knowledge and practice. The First Majlisi had his own particular school and method in ethics and gnosis and succeeded in leaving an eternal impact on the pious scholars after himself. The roots and underlying principles of the ethical-gnostic school founded by the famous philosopher and jurisprudent Aqa Muhammed Bidabadi can be seen in the works, ideas, and words of the First Majlisi.
    Keywords: gnosis, Sunnah, Sufism, intuition, the Book
  • A Study of the Philosophical Ideas of Sadr al-Din Dashtaki Shirazi
    Zakaria Baharnejad Page 109
    The time interval between Tusi and Mulla Sadra can be called the period of “intermission” in the history of Islamic philosophy. During this time, philosophical thought was never discontinued; however, no new ideas were posed in the field of philosophy, and philosophical discussions were overshadowed by theoretical gnosis and theology. The philosophers of this period were mainly commentators rather than writers. The rise of the School of Shiraz was a ray of hope for its seed to flourish and come to fruition in the School of Isfahan, which was exactly what happened. The knowledge of the School of Isfahan and, particularly, “Sadrian philosophy” is impossible without the knowledge of the School of Shiraz. Sadr al-Din Dashtaki was one of the philosophers and theologians of the intermission period who was trained in the School of Shiraz and played a significant role in the formation of Mulla Sadra’s character. The knowledge of Dashtaki and his contemporaries helps us to learn about both the process of the historical development of philosophical thoughts in the world of Islam and their influence on Mulla Sadra and his advocates. Dashtaki was an innovative philosopher and theologian and a creative and hardworking scholar who never surrendered to fatigue. His dialogs with his distinguished contemporary scholar, Jalal al-Din Dawani, as well as the numerous commentaries he wrote on Tusi’s Tajrid al-itiqad, testify to this claim. Moreover, he was a critique and criticized the main philosophical and theological ideas and thoughts of the thinkers before himself. In this way, he introduced some new problems to the field of Islamic philosophy including: 1) the unity of form with hyle, 2) the unity of the soul and body, 3) lack of subsistence of elements in composites, 4) existence of parts in the form of potency in composites, and 5) the consistency of the unity of the soul with the body in the outside. We can say that in the development of the basic principles of his philosophy, such as the principiality of existence, the trans-substantial motion, the theory of gradation and the unity of the soul with its faculties, Mulla Sadra was influenced by Sadr al-Din Dashtaki’s ideas and thoughts.In this paper, the writer has tried to discuss some of Dashtaki’s philosophical thoughts which have been debated in the works of the philosophers succeeding him so that the extent of his influence on the ideas of later philosophers comes to light.
    Keywords: revolution, individuation, quiddity, principiality of existence, gradation, principiality of quiddity, unitary composition principle of presupposition
  • Sinan Logic, Necessities, and Gaps
    Ali Asghar Jafari Walani Page 135
    There are two different types of research on logic. On the one hand, the issues of concept and attaining it, judgment and attaining it, and the premises of each must be discussed in logic. Naturally, one must first discuss concepts and then judgments, and all logicians have discussed both concepts and attaining them, and judgments and attaining them observing the order mentioned above. Therefore, the division of logical discussions into two groups in this sense has attracted the attention of all logicians. On the other hand, there are some differences between logicians concerning determining the different parts of logic and the order of logical issues. The same differences have created two methods in compiling logical issues: a “nine-part” method and a “two-part” method. Apparently, regarding research on logic, Ibn Sina followed both methods. Therefore, if we wish to consider a dimension for the “two-part” and not “nine-part” logical studies, it will only depend on its collective and historical structure of logic rather than its real and fact-itself structure.
    Keywords: Sinan logical study, nine, part logical study, fact, itself structure, collective structure, two, part logical study
  • Atomic Theory from Greek Philosophers to Muslim Theologians
    Reza Rasuli Sharabiyani, Sudabeh Dehghani Bidokhti Page 153

    The atomic theory or the theory of individual substance is the result of the studies conducted by early Greek natural philosophers such as Leucippus and Democritus. This theory is based on the belief in fundamental particles and existence of void in the body. These atoms are infinite in number and form, enjoy permanent motion and corporeality, and are impenetrable. Their coming together and dispersion results in generation and corruption, and reordering them because of motion results in change and evolution. However, Aristotle and his followers rejected this theory because of their opposition to the views of early Greek philosophers. Some Islamic philosophers have agreed with this theory because of their interest in finding the cause of the emergence of being; however, they have created some changes in it; for example, they have rejected the eternity and finitude of these particles. Of course, some of them, such as Nizam, disagreed with the existence of undividable atoms. Nevertheless, the atomic theory has become stronger with the advancements in natural sciences during the last three centuries and has led to numerous effects such as the great progress in Quantum physics and modern chemistry.

    Keywords: atomic theory, individual substance, Greek Philosophers, Islamic theologians