فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 51 (پاییز 1390)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 51 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین معماریان صفحات 1-30
    به دنبال تاسیس انجمن آموزش مهندسی ایران ایجاد سازکاری برای ارزشیابی برنامه های آموزش مهندسی در دستور کار قرارگرفت. این بررسی ها به تاسیس سازمانی مستقل برای ارزشیابی برنامه های آموزش مهندسی کشور منجر شد. وظیفه اصلی این سازمان اعتبار سنجی کارایی برنامه های آموزش مهندسی کشور است. میزان کارایی یک برنامه آموزشی با توانایی ها و دستاوردهای کسب شده دانش آموختگان آن سنجیده می شود. پیش نیاز هر فرایند ارزشیابی، ارزیابی درونی برنامه توسط خود موسسه آموزشی است. ارزیابی درونی با تعریف هدفهای برنامه و درسها، برحسب دستاوردهای یادگیری دانشجویان، آغاز می شود. سپس، روش های ارزیابی انتخاب و با استفاده از آنها داده های مناسب گردآوری می شود. مرحله نهایی این فرایند تبدیل داده های گردآوری شده به اطلاعاتی است که اعمال آنها به بهبود برنامه منجر شود. ارزیابی درونی حالتی چرخه ای و مداوم دارد و بازخوردهایی که از هر مرحله گرفته می شود، بر اقدامات بعدی تاثیر می گذارد. حاصل ارزیابی درونی پرسشنامه تکمیل شده ای است که همراه با مستندات لازم برای موسسه ارزشیابی ارسال می شود. ارزیابی درونی زمانی قابل بررسی توسط موسسه ارزشیابی است که به -گونه ای استاندارد انجام شده باشد. هدف این مقاله پیشنهاد رویه ای اجرایی برای ارزیابی درونی برنامه های آموزش مهندسی کشور است. این الگو، با توجه به برایند آنچه در سطح جهان به ویژه در آمریکای شمالی رایج است، تدوین شده است که پس از تصویب به عنوان رویه مورد تایید سازمان ارزشیابی آموزش مهندسی ایران به کار گرفته خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، برنامه آموزشی، ارزیابی درونی، ملاکهای ارزشیابی، ارتقای برنامه، ایران
  • محمود یعقوبی، حسین مطهری نژاد صفحات 31-51
    چکیده: هدف اصلی این پژوهش تعیین ضرورتهای اصلی در تدوین راهبردهای آموزش مهندسی کشور بوده است، به طوری که با در نظر گرفتن این ضرورتها در راهبردهای آموزش مهندسی بتوان برای اصلاح این نوع آموزشها و متناسب ساختن آنها با نیازها و شرایط جدید اقدام کرد. بدین منظور، از روش تحقیق توصیفی پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری شامل صاحبنظران آموزش مهندسی بوده است که 40 نفر به عنوان نمونه آماری در این پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که چهار جنبه اصلی این ابزار عبارت ا ند از: چالش های آموزش مهندسی، الزامات آموزش مهندسی، دوره ها و دروس مورد تاکید در برنامه درسی و فعالیتهای یادگیری مورد نیاز دانشجویان. داده های پژوهش با روش های آماری مناسب تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اصلاح آموزش مهندسی در کشور ایران ضروری است. در این خصوص، مشکلات اجتماعی و اقتصادی مهم ترین چالش های آموزش مهندسی به شمار می روند و برای مواجهه با این چالشها متناسب کردن آموزش مهندسی با نیازهای علمی، آموزش جهانی و کارآفرینی و کاربردی شدن از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین، برای پاسخگو کردن برنامه های درسی آموزش مهندسی در قبال نیازها و شرایط جدید باید دروسی با استفاده از کامپیوتر، دروس عملی از قبیل پروژه، آزمایشگاه ها، کارآموزی و کارگاه ها و دروس زبان انگلیسی مورد تاکید قرار گیرند. سرانجام، برای مسئولیت پذیری بیشتر دانشجویان مهندسی و مشارکت آنها در توسعه پایدار جامعه گذراندن درس اخلاق مهندسی و درس محیط زیست و انرژی توسط آنها الزامی است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، راهبردها، چالشها، الزامات، دروس و فعالیتهای یادگیری
  • حسین معماریان صفحات 53-74
    پیش نیاز هر اقدامی برای ارتقای آموزش مهندسی ایران شناسایی کاستی های کنونی آن است. روشی کارامد برای تعیین جایگاه آموزش مهندسی کشور، در مقایسه با آموزشهای مشابه در کشورهای پیشرفته، بررسی ضوابط و ملاکهایی است که برای یک آموزش استاندارد پیشنهاد شده است. مهم ترین این ملاکها عبارت اند از: وضعیت دانشجویان و آموزشگران، هدفها و دستاوردهای برنامه، محتوای برنامه درسی، فرایند بهبود کیفیت برنامه، امکانات و حمایتهای صورت گرفته از برنامه. مقایسه برنامه های آموزش مهندسی کشور با این ملاکها نشان می دهد که محتوای فنی اغلب آنها کم و بیش مناسب است. در برنامه های آموزش مهندسی ایران توجه اصلی بر دانش افزایی است و بر آموزش علوم مهندسی تاکید و به مسائلی چون توسعه مهارتها و نگرشهای مورد نیاز برای کار حرفه ای، توجه کمتری شده است. این در حالی است که تاکید آموزش مهندسی مدرن بر دستاوردها نیست؛ یعنی آن چیزی که دانش آموختگان یک برنامه آموزش مهندسی فرا گرفته اند یا کاری که قادر به انجام دادن آن هستند. مناسب ترین راه برای آگاهی از اقناع شدن این ملاک، ارزشیابی برنامه توسط یک سازمان مستقل است. گذر موفقیت آمیز از فرایند ارزشیابی در سطح ملی و سپس، بین المللی مستلزم رفع کاستی های برنامه است. نظر به اینکه در کوتاه مدت نمی توان به یک برنامه آرمانی دست یافت، کمبودها را می توان اولویت بندی کرد و در مرحله اول تمرکز را بر موارد دارای اهمیت بیشتر قرار داد. در این مقاله کاستی های عمومی برنامه های آموزش مهندسی در کشور ایران در مقایسه با ملاکهای در نظر گرفته شده برای برنامه های آموزشی مشابه در دیگر کشور ها، بررسی و برخی از مهم ترین موانع در راه ارزشیابی موفق این برنامه ها تشریح و پیشنهادهایی برای برطرف کردن آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، ملاکهای ارزیابی، دستاوردهای آموزش، ارزشیابی، ایران
  • ساغر معصومی گودرزی، رحمت ستوده قره باغ، سهیلا گرجی کندی صفحات 75-99
    هدف از برنامه آموزشی رشته مهندسی شیمی آماده کردن دانشجویان برای فعالیت در حرفه های مرتبط با آن است. ارائه برنامه آموزشی مناسب به دانشجویان کمک می کند تا با صنعت ارتباط بهتری برقرار کنند و بتوانند در بهبود وضعیت صنعت و پیشرفت آن در آینده نقش موثرتری داشته باشند. هدف از این مطالعه ارائه راهکارهایی مناسب برای بهبود برنامه آموزشی رشته مهندسی شیمی در دانشگاه های ایران است. با توجه به این موضوع که برنامه درسی مهندسی شیمی بسیار گسترده است و واحدهای درسی آن یکی از وسیع-ترین زمینه ها را برای ظهور مفاهیم علوم پایه فراهم می کند، روش های مختلفی برای ارائه دروس این رشته در دانشگاه های مختلف مطرح شده است. در این بررسی برنامه های آموزشی دانشگاه های برتر دنیا با رتبه های جهانی زیر 100 در رشته مهندسی شیمی از جمله دانشگاه های Yale، Cambridge، California، Imperial، Columbia، Michigan،Penn و Toronto با برنامه های آموزشی دانشگاه های ایرانی مقایسه و در انتها راهکارهای مناسبی برای بهبود برنامه آموزشی دانشگاه های ایرانی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، واحدهای درسی، سرفصلهای درسی، مفاهیم مهندسی شیمی، آموزش مهندسی شیمی
  • اسدالله نجفی صفحات 101-116
    امروزه، فعالیتهای عمده و اصلی را سازمانها و موسسات در قالب پروژه اجرا می کنند. با توجه به بالا بودن حجم پروژه ها در سازمانها، انتخاب پروژه مناسب برای اجرا با توجه به محدودیتهای منابع و هزینه، یکی از مهم ترین فعالیتهای سازمانها به شمار می رود. در انتخاب پروژه مناسب باید عواملی مانند امکان-پذیری و جوابگویی نیازهای آینده را در نظر گرفت که تمام پارامترها و عوامل در شرایط عدم اطمینان هستند و به طور دقیق سنجش پذیر نیستند. لذا، اجرای هر پروژه ای به یک سری آموزش مشخص نیاز دارد. به طور کلی، می توان گفت که اجرای پروژه ای برای سازمان مناسب است که دارای آموزش بهینه بر اساس واقعیتهای موجود آن سازمان باشد که عمدتا بر اساس نظرهای خبرگان آن سازمان تعیین می شود. در این مقاله سعی شده است تا با شناسایی عوامل موثر بر اجرای مدیریت آموزش در سازمان های پروژه محور، مهم ترین عوامل برای اجرای مدیریت آموزش در سازمانها تهیه و در سازمان واقعی بررسی و ارزیابی شود. روش تحقیق توصیفی با رویکرد پیمایشی و مقدار نمونه بالای 50 درصد افراد خبره مرتبط با پروژه مطابق با روش کوکران بوده است. جامعه آماری حدود 80 نفر از کارشناسان و مدیران ارشد شرکت فولاد مبارکه بودند که در بخش آموزش بوده اند. همچنین، 22 عامل تاثیرگذار در دو بخش فرایندی و پشتیبانی کننده استخراج و دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: پروژه، مدیریت آموزش، فرایند، عوامل موثر، سازمان پروژه محور
  • سعید هداوند، شهره صادقیان صفحات 117-141
    هدف از این پژوهش بررسی کیفیت آموزشهای مهندسی در شرکت تهران بویلر بوده است. برای این کار ابتدا بر مبنای درک و استنباط فراگیران از کیفیت خدمات آموزشی و ارائه کنندگان این دسته از خدمات، مولفه های استاندارد یکی از روش های اندازه گیری کیفیت خدمات (سروکوال)، مطابق با ویژگی خاص برنامه های آموزشی و وضعیت سازمان مورد بررسی، بومی و سپس، میزان درک فراگیران از کیفیت خدمات آموزشی اندازه گیری شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل مهندسانی است که در سالهای 1388-1384 تحت پوشش برنامه های آموزش مهندسی قرار داشته اند. از آنجا که مطالعه تمام افراد جامعه آماری ممکن نبود، با استفاده از روش نمونه گیری تعداد 245 نفر از آنها انتخاب شدند و پرسشنامه های تهیه شده در اختیار آنان قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین انتظارات مهندسان و عملکرد ارائه شده در ارتباط با هریک از ابعاد پنج گانه مورد مطالعه اختلاف معناداری وجود دارد که نشان دهنده نبود رضایت کامل از کیفیت برنامه های آموزشی است.
    کلیدواژگان: کیفیت، اندازه گیری کیفیت آموزش، مدل سروکوال، آموزش مهندسی
  • اعظم منتی محب، حسین ذوالقدر صفحات 143-167
    چکیده: اینترنت، فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی همه فرایندهای مورد نیاز برای اتخاذ، تدوین و انتقال دانش به ویژه در سازمان های علمی آموزشی و پژوهشی را متاثر ساخته است. مجموعه فرایندهای سازمانی موردنظر بخشی از سرمایه فکری در هر سازمان است. سرمایه فکری به طور خلاصه دارایی های نامرئی و ناملموس سازمان است که برای رسیدن به اهداف سازمانی به کار گرفته می شود. در مقاله حاضر که برگرفته از نتایج یک پیمایش با حجم نمونه 70 نفر است، اثر فناوری اینترنت بر نخبگان در دانشگاه علم و صنعت ایران بررسی شده است. با توجه به اصول نظری مطرح شده بهره مندی از اینترنت در قالب دسترسی و مصرف آن می تواند عامل اساسی در رشد نخبگان یک دانشگاه باشد، هر چند دانشگاه های مختلف به لحاظ سطح سرمایه انسانی و سرمایه ارتباطی می توانند وضعیت متفاوتی نسبت به یکدیگر داشته باشند، از سوی دیگر، سطح دسترسی به اینترنت و استفاده از آن به عنوان یکی از مهم ترین شاخصهای پیشرفتهای آموزش و پژوهش تلقی می شود.
    کلیدواژگان: جایگاه اینترنت، اعضای هیئت علمی، دانشگاه علم و صنعت، آموزش و پژوهش
  • گفتگو / گزارش
  • گفتگو با مهندس عباس شعری مقدم
    صفحه 171
  • گزارش سمینار راهکارهای راهبردی در ارتقای آموزش مهندسی
    صفحه 181
  • معرفی کتاب
    صفحه 183
|
  • Hossein Memarian Pages 1-30
    Following the establishment ofIran’s Engineering Education Association, executing a mechanism for accreditation ofIran’s engineering education programs became a priority in the action plan. These assessments led to the foundation of an independent organization for the country’s engineering education accreditation. The main responsibility of this organization is to verify the efficiency of country’s engineering education programs. The efficiency of an educational program is measured on the basis of the capabilities and outcomes acquired by its graduates. The prerequisite of any accreditation process is the internal assessment of the program by the educational institution itself. Internal assessment starts with defining the objectives of programs and courses according to students’ learning outcomes. Then, assessment methods are selected and using them, appropriate data is collected. The final stage of this process is to transform the collected data into information that can be applied to improve the program. Internal assessment has a cyclic and constant nature and the feedback from each stage affects the subsequent procedures. The result of internal assessment is a completed questionnaire that will be submitted to the accreditation organization along with the required documents. Internal assessment can be assessed by the accreditation organization only when it is done in a standard fashion. The purpose of this paper is to propose a practical paradigm for internal assessment of engineering education programs inIran. When legislated, this paradigm, which has been compiled on the basis of the outcome of popular paradigms in the world as well asIran’s needs, will be used as the approved paradigm of the Engineering Education Accreditation Organization of Iran.
    Keywords: engineering education, internal assessment, external assessment, accreditation, Iran
  • Mahmod Yaghoubi, Hossen Motahhari Nejad Pages 31-51
    The aim of this article is to determine the necessities for codifying strategies of engineering education inIran. For this purpose, a survey method is used. The population in this research includes experts of engineering education that forty people as sample participated in the research. The instrument for data collection of research was questionnaire, which include the following four aspects: challenges of engineering education; requirements of engineering education; educational courses and curriculum; and needed learning activities for students. Data were analyzed by suitable statistical indexes. The results indicated that reform of engineering education inIranis necessary. Therefore, social and economic difficulties are the most important challenges of engineering education. For encounter these challenges the engineering education should proportionate with scientific needs, global education, and be entrepreneurial and applied. In addition, for accountability of engineering curricula in relation to new needs and situations emphasize should be made on computer-aided courses; practical courses such as project, laboratories, apprenticeship, and workshops; and English language courses. Finally, engineering ethics, and environment and energy should be obligatory in engineering curricula in order to increase responsibility and participation of students in sustainable development.
  • Hossen Memarian Pages 53-74
    The prerequisite of any method to promote engineering education inIranis the identification of its current deficiencies. A functional method to determine where Iran’s engineering education stands among similar education programs in the developed countries is to assess the regulations and criteria that have been suggested for a standard education. The most important of these criteria are: the situation of students and instructors, objectives and outcomes of the program, the course content of the program, process for improvement of program quality, facilities and supports endorsing the program. ComparingIran’s engineering education programs with these criteria shows that the technical content ofIran’s engineering programs are more or less appropriate.Iran’s engineering education programs have mainly concentrated on transferring knowledge and have emphasized on education of engineering sciences. On the other hand, they have paid less attention to important aspects like development of skills and attitudes required for professional work. This is while the emphasis of modern engineering education is on outcomes, i.e., what the graduates of an engineering education program have leaned or are able to perform. The most appropriate way to address this criterion is the accreditation by an independent organization. Successful accomplishment of the accreditation process in national, and then international level, requires the ratification of the program’s deficiencies. Considering that it is not possible to reach an ideal program in short term, deficiencies can be prioritized; and focus should be made on more significant factors first. In the present paper, the general deficiencies ofIran’s engineering education programs are assessed in comparison with the criteria for similar education programs in other countries, and some of the most important obstacles in the way of successful accreditation of these programs are explained. Suggestions on how to overcome those obstacles are also presented.
    Keywords: engineering education, assessment criteria, education outcomes, accreditation, Iran
  • Rahmat Sotudeh Gharebagh, Soheila Gorji Kandi, Saghar Masoumi Godarzi Pages 75-99
    The goal of chemical engineering education is to prepare the undergraduate students with essential knowledge needed for engineering and managerial jobs in the broad range of chemical engineering disciplines. The aim of this paper is to provide a retrospective glance at the improvement of chemical engineering education inIran. In this paper, the differences on educational programs between Iranian and top chemical engineering schools around the globe, (ranked well below 100) have been discussed and some changes based on national priorities have been proposed in order to improve the program. The results of this study can serve the needs of the national community of educators in chemical engineering education inIran. These changes may help our universities meet the future challenges
    Keywords: educational program, courses, course syllabus, concepts of chemical engineering, chemical engineering education
  • Asadollh Najafi Pages 101-116
    Change is the most important feature that organizations are facing. In the organizational perspective, change is transformation and evolution in the organization, in order to provide the continuity of activities and survival in the environmental conditions. The conditions of main features are the complexity, diversity and rapid evolution. For sanitation of human resources in such a condition engineering education is a key strategy for enterprises. Due to the high volume of engineering education in any organizations, observance of the quality principles is essential in their implementation. In this paper, we seek to present, firstly, factors affecting on the quality of engineering education in the organizations, secondly, dividing the factors into two sections; support and process, and finally, evaluating them in an Iranian organization.
    Keywords: engineering education, quality, process, factor
  • Saeed Hadavand, Shohreh Sadeghiyan Pages 117-141
    The aim of this research is the inspection of Tehran Boiler company`s engineering trainings quality. For this reason, according to the trainee's perceptions and inference of training service quality is studied. Standard components are the measurement method of service quality (servqual). In accordance with special features of training programs, the studying organization status are localized, then it has provided as the base for the perception of trainees. Studying statistics of this research consists of the whole engineers which were involved in the engineering training programs. Due to limitation sampling are made for 245 people and questionnaire is delivered among them. Research findings show that, there is a meaningful difference between expectancy of engineers, company training operation in relation with the each five dimensions of study case. Results represent the dissatisfaction of the quality of the company training programs.
    Keywords: quality, training quality measurement, servqual model, engineering training
  • Azam Mennati Moheb, Hossen Zolghadr Pages 143-167
    Internet and new technologies of communications and information, the processes required for the adoption, development and transfer of knowledge have affected the research and educational scientific organizations. Desired set of organizational processes, are important part of the intellectual capital of any organization. These are invisible and intangible assets of the intellectual investment that can be used to achieve organizational goals. In this article a survey with a sample of 70 is considered on the effect of using Internet by the faculty members of theUniversityofScienceand Technology. According to the survey the Internet access and its usage, constitute major factors in the development of an elite university. Although various universities in terms of human capital and investment, can have a different situation, however, the level of internet access and the use internet is one of the most important indicators of the progress in every educational and research organization.
    Keywords: Status of internet, faculty members, Iran University of Science, Technology, education, research