فهرست مطالب

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا الیاسی صفحه 1
    هدف از این پژوهش، تحلیل نظریه آر.جی. کالینگوود درباره تاریخ برای نشان دادن ابهام هایی اساسی در آن است. ابهام هایی که به باور نگارنده، دال بر وجود تعارضی ناگزیر میان دو اصل بنیادین معرفت شناسی کالینگوود است؛ یعنی قول به تاریخیت ذهن و حیات آدمی و باور به امکان بازآفرینی دقیق گذشته از طریق عنصر پیشینی تخیل تاریخی. با وجود این، با علم به تفسیری بودن نتایج خویش، راه را برای تاملات بیشتر باز خواهیم دانست.
    کلیدواژگان: تاریخ، تخیل پیشینی، تاریخیت، روش شناسی، معرفت تاریخی
  • ناصر صدقی صفحه 19
    روش ابن خلدون در مطالعات تاریخی در اصل بر پایه نقد و ارزیابی روش های تاریخ نگاری اسلامی شکل گرفته است. او بعد از نقد همه جانبه و به خدمت گرفتن برخی سنت های فکری نهفته در تاریخ نگاری اسلامی، روش ابداعی خود را در نقد و ارزیابی اخبار تاریخی، یعنی انطباق اخبار تاریخی با واقعیات تاریخی مطرح می کند. وی در این روش برای رسیدن به شناخت تاریخی منظم و منطقی منطبق با واقعیات تاریخی، با پیوند دادن استدلال های فلسفی و روش های منطقی با معرفت تاریخی، روش های استقرار و قیاس را در تحلیل پدیده های تاریخی به کار می گیرد. استفاده از این روش ها، ابن خلدون را به سطحی از شناخت پدیده های تاریخی می رساند که با آن به ابداع و درک مفاهیم و الگوهای نظری در تبیین پدیده های تاریخی دست می یابد. در واقع غایت نظام روش شناسی ابن خلدون، طرح مفاهیم و نظریه های جامعه شناختی در بررسی پدیده های تاریخی و گام نهادن در عرصه جامعه شناسی تاریخی جوامع اسلامی از طریق پیوند دادن روش ها و نتایج علم عمران (جامعه شناسی) و موضوع های علم تاریخ است. مفاهیم و نظریه هایی که براساس روش های منطقی و عقلانی جامعه شناختی و معرفت تاریخی حاصل از تحلیل علی پدیده های تاریخی موضوع مطالعه، یعنی همان عناصر عمران یا اجتماع انسانی شکل گرفته اند.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، مطالعات تاریخی، روش انطباق، استقرا و قیاس، نظریه پردازی
  • سیمین فصیحی صفحه 43
    این مقاله درصدد است تا ضمن فراهم آوردن خطوط اصلی شعبه نسبتا تازه یاب تاریخ نگاری زنان و قراردادن آن در سیر کلی تاریخ نگاری مدرن، به این پرسش پاسخ گوید که چرا، علیرغم گذشت دو قرن از پیدایش تاریخ نگاری پوزیتیویستی فون رانکه و پیدایش شعب مهمی، نظیر تاریخ نگاری فرهنگی و اجتماعی، تاریخ نگاری زنان عمر کوتاهی کمتر از نیم قرن دارد. برای پاسخ به این پرسش، نخست به تبیین سه رویکرد مهم تاریخ نگاری مربوط با تاریخ نگاری زنان می پردازیم و سپس در بخش مفصل تر، اهم ویژگی های تاریخ نگاری زنان را بررسی می کنیم. پاسخ کلی به پرسش اصلی مقاله که تحلیل آن در آخرین قسمت مقاله انجام شده است – در غفلت عمومی مکاتب تاریخ نگاری (سیاسی، فرهنگی و اجتماعی) از موضوع زنان از یک سو و آگاهی زنان از حقوق خود و در مرکز توجه قرار گرفتن این حقوق در اثر پیدایش جنبش های فمنیستی از دیگر سو جست وجو شده است و مستندات آن یکایک برشمرده شده و مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فون رانکه، تاریخ نگاری سیاسی، تاریخ نگاری فرهنگی، تاریخ نگاری اجتماعی، ژاکوب بورکهارت، مکتب آنال
  • عباس قدیمی قیداری صفحه 69
    در فاصله تاسیس دولت قاجار تا پایان سلطنت فتحعلی شاه (صدر قاجار) وقایع نگاران و مورخان زیادی ظهور کرد. آن ها تاریخ هایی با ارزش های متفاوت نوشتند و تاریخ نویسی در این دوره را از حیث کمی و در پاره ای موارد از حیث کیفی به توسعه و ترقی نسبی رساندند. میرزا فضل الله خاوری شیرازی، در سال آخر سلطنت فتحعلی شاه آخرین اثر در تاریخ نویسی صدر قاجار را با نام تاریخ ذوالقرنین نوشت. سبک و رویه خاوری در نوشتن تاریخ ذوالقرنین، اثر او را در میان تواریخ صدر قاجار که بیشتر آن ها در ردیف تاریخ نویسی سنتی ایرانی قرار می گیرند، متمایز و متفاوت کرد. خاوری بر پاره ای از ویژگی های تاریخ نویسی سنتی و وقایع نگاری های مرسوم وفادار بود؛ اما ویژگی های سبک او، تاریخ نویسی را از حد وقایع نگاری صرف و مرسوم فراتر برد، او را در جایگاه برجسته ای نشاند و در سرنوشت آینده تاریخ نویسی عصر قاجار نیز تاثیر نهاد. این ویژگی ها عبارت اند از: سبک، نثر و زبان ساده و روان و پرهیز از لفاظی های ادبی و بیهوده گویی مرسوم در گزارش حوادث، اهتمام مورخ به تحلیل و تعلیل رویدادها و از همه مهم تر، تاکید بر ضرورت اصلاح شیوه تاریخ نویسی، ورود او به حیطه انتقاد تاریخی و حضور محسوس مورخ در پس گزارش های تاریخی، شناختی نو از تاریخ و تمدن و نظام های جدید سیاسی اروپا.
    کلیدواژگان: تاریخ ذوالقرنین، شیوه تاریخ نویسی، رویکرد نو، انتقاد تاریخی
  • مسعود مرادی صفحه 93
    تاریخ یکی از رشته های مهم آموزشی در علوم انسانی و علم پایه در علوم اجتماعی است که در بیشتر دانشگاه های کشور تدریس می شود. شیوه های سنتی آموزش به تاریخ سیاسی پرداخته و از جنبه های مختلف حیات اجتماعی انسان غافل مانده اند. همچنین پژوهش های تاریخی در نظام سنتی مبتنی بر اسناد سیاسی در لاکی محافظه کارانه فرو رفته است و نمی تواند به مسایل امروز جامعه و انسان پاسخ دهد. لزوم تغییر دیدگاه در آموزش و پژوهش تاریخ به منظور کارآمد کردن این علم از ضرورت های مهم و اساسی در دانشگاه هاست. این کار می تواند با برنامه ریزی های علمی و دقیق و برگزاری دوره های آموزشی و کنفرانس های علمی میسر شود و توسعه کیفی آموزش و پژوهش تاریخ و به تبع آن رشد علم تاریخ را در پی داشته باشد. این مقاله تلاشی برای نشان دادن چشم اندازها، انتظارها و راه کارهای علمی برای توسعه کیفی در رشته تاریخ است.
    کلیدواژگان: تاریخ، آموزش، پژوهش، مبانی نظری، روش های علمی در آموزش و پرورش
  • محسن معصومی صفحه 125
    یکی از نکات چشمگیر در منابع تاریخ اسلام، آمار و ارقام فراوان در زمینه های گوناگون است. این آمار موضوعات زیادی، مانند شمارگان سپاهیان، تلفات انسانی و مالی جنگ ها و درگیری ها، خسارت های ناشی از حوادث طبیعی، اعم از سیل، زلزله و بیماری های فراگیر و نیز اموال، درآمدها، هزینه ها و دارایی های حکومت ها و افراد را در برمی گیرد. با توجه به فقدان آمارگیری و عدم امکان سرشماری دقیق در قرون نخستین اسلامی و حتی دشوار و گاه ناممکن بودن تخمین آمار تقریبی در مواردی، چون دارایی های افراد یا خسارت های زلزله، به درستی و دقت بسیاری از این آمار و ارقام نمی توان کاملا اعتماد کرد. تردید خود مورخان درباره اعداد داده شده، اختلاف شدید میان اعداد مذکور در روایت ها، ناهم خوانی برخی از آمارها با شرایط جغرافیایی، اقتصادی و سیاسی و نیز ناسازگاری آن ها با توانایی های مادی و معنوی و همچنین استفاده گسترده از اعداد نمادین و رند، برخی از دلایل نادرستی بسیاری از این آمار و اعداد است. این مقاله میزان درستی و دقت اعداد و ارقام را در منابع تاریخ اسلام بررسی می کند. منابع مورد استناد در این تحقیق عبارت اند از: تاریخ الیعقوبی؛ الاخبارالطوال؛ تاریخ الرسل و الملوک؛ مروج الذهب و معادن الجوهر؛ تجارب الامم و تعاقب الهمم و الکامل فی التاریخ. این منابع اولا تاثیر زیادی در سایر آثار و کتب تاریخی داشته اند و ثانیا بیش از منابع دیگر توجه محققان تاریخ اسلام را به خود جلب کرده اند.
    کلیدواژگان: منابع تاریخ اسلام، آمار و ارقام، سرشماری، آمارگیری، عددنویسی
  • علیرضا ملایی توانی صفحه 145
    پرداختن به فلسفه تاریخ و نیز برانگیختن صاحبان علم و خرد به تفکر درباره تاریخ، از دغدغه های استاد مطهری بود. وی در حوزه مسائل معرفت شناسی تاریخی مباحث گسترده ای دارد و درباره فلسفه علم تاریخ و به ویژه تعریف ها و مفاهیم تاریخی نیز صاحب آرای گوناگونی است. این پژوهش می کوشد با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و از راه مراجعه مستقیم به آثار مطهری، به معرفی، نقد و بررسی آرای او در این زمینه بپردازد. براساس دستاوردهای این تحقیق، به دلیل اتکای مطهری بر چند مبنای متفاوت معرفتی، مباحث او در حوزه فلسفه تاریخ، حاوی تناقض ها و نارسایی هایی است. شاید علت اصلی این امر، فقدان تخصص تاریخی او، به ویژه در حوزه فلسفه علم تاریخ باشد؛ عرصه ای که به علت کثرت مشغله های فکری مطهری؛ زمینه لازم برای ورود او به آن فراهم نیامد. به علاوه، خاستگاه این علم غرب است و در روزگار او بسیاری از آثار مربوط به آن، به زبان فارسی ترجمه نشده بود. اما به علت اشراف مطهری به نظرگاه های اسلام و تسلط او بر فلسفه اسلامی، آرای او در حوزه فلسفه نظری تاریخ از استحکام، قوت و جذابیت فراوان برخوردار است.
    کلیدواژگان: تاریخ، تاریخ علمی، علم تاریخ، فلسفه علم تاریخ، فلسفه نظری تاریخ
|
  • S. Elyasi Page 1
    The purpose of this paper is to analyze the historical theory of R. G. Collingwood and to demonstrate fundamental obscurities of this theory, which in the author’s opinion are indicative of the existence of an inevitable paradox in two essential principles of Collingwood’s epistemology; i.e. belief in historicity of mind and life of human from one side, and on the other hand, credence to the possibility of precise reconstruction of the past by apriorical element of historical imagination. However, as these results are interpretative, further discussions are predicable and desired.
  • N. Sedghi Page 19
    Ibn – Khaldun’s methods in historical studies is based on critical study of Islamic historiography. After multilateral reviewing and using some occult rational traditions of Islamic historiography, Ibn – Khaldun proposed his special method in criticizing historical narratives by the conformity of historical narratives with the historical facts. Preserving this method and in order to gaining methodical and logical knowledge of history, he tied philosophical logics, logical methods and historical knowledge and used inductive and deductive methods for analyzing historical facts. Therefore, he gains knowledge of historical facts in a way to innovate and offer theoretical concepts and paradigms for describing historical facts. The ultimate of Ibn – Khaldun’s methodology is to contrive sociological theories for analyzing historical facts and historical sociology of Islamic society.
  • S. Fasihi Page 43
    This article seeks to contemplate the relatively new-founded branch of women’s Historiography in the general course of modern historiography, and to scrutinize the question of; why even after two centuries since the establishment of Rankean positivism and the creation of the significant branches such as cultural and social Historiography, the women’s Historiography has a short life time of less than half a century. To examine this question, the article explains the three main approaches to Historiography in connection with women’s Historiography, and thereafter in a more detailed section investigates the highlights of the unique qualities of the women’s Historiography. The general answer to the main question of the article, which the responsibility for its analysis is placed in the last section of the article, is looked for in negligence of the schools of Historiography (political, cultural and social) in regards to the subject of women on one side and the women’s awareness towards their rights, and the women’s rights being placed at the center, resulted from the creation of the feminist movements on the other side. The negligence of the schools of Historiography is believed to be the main reason for the late creation of the women’s Historiography and the feminist movements is considered as the foremost cause for the creation of this Historiography and the grounds for it has each been described in detail and analyzed.
  • A Ghadimi Gheydari Page 69
    In between the ages of the establishment of Qajar government till the extinction of Fath-Ali Shah monarchy lots of historians and historiographers appeared who wrote histories with different values. During this period, historiography developed in quantity and in a few cases in quality. In the last years of Fath-Ali Shah's monarchy, Mirza Fazl-Allah Khavari Shirazi wrote the last historiographical work of last years of early Qajar: "Tarikh-e Zolgharneyn". The method and approach that he applied in this book made his work a unique and outstanding one among history books of early years of Qajar which were identified as traditional Iranian historiographies. Although he was loyal to some features of traditional historiography of his time, he had some different points too such as style, writing method and usage of simple words. Avoiding literary rhetoric and redundancies as well as attempting to analyze the events and most importantly, emphasizing on the necessity of reforming the method of historiography, doing historical criticism and putting himself beyond historical events put Khavari historically in an outstanding position in early years of Qajar. These features made Khavary's historiography ahead of mere historiographies and influenced future developments of Qajar historiography.
  • M. Moradi Page 93
    History as one of the important educational fields in the Humanities and as the basis science in social sciences is teaching in the most universities of Iran. As traditional methods of teaching put emphasis on political history, other various aspects of human social life is neglected. In fact, historical researches in traditional methods based on political documents have benighted conservatively and are not accountable to nowadays society and human questions. Therefore, the necessity of change in viewpoint of teaching and researching history in practical way is essential in universities. Scientific and precise planning along with holding educational courses and scientific conferences will provide qualitative development in teaching and researching history. The aim of this research is to offer views, prospects and scientific strategies for a qualitative development in field of History.
  • M. Massumi Page 125
    The presentation of statistics and figures in large scale on various areas is one of the remarkable issues in the Islamic history sources. These statistics encompass a vast collection of topics such as the number of armies, human and financial loses of wars and clashes, damages resulting from natural incidents such as flood, earthquake and epidemic diseases, properties, incomes, costs and assets of governments and individuals. Due to the lack of precise statistics and census in the first Islamic centuries, also because of difficulties and sometimes impossibility of taking an estimated statistics in cases such as individuals’ assets or earthquake damages, the correctness and accuracy of some of the statistics and figures mentioned in sources look rather doubtful. Casting doubt by the historians on the presented figures, an intensive difference between the mentioned figures in the traditions, the incompatibility of many statistics with those of the geographical, economic and political conditions, also the lack of adaptation with financial and spiritual abilities and a broad use of symbolic and round figures are some of the reasons accounting for the incorrectness of many figures and their imprecise presentation. This article reviews the rate of correctness and accuracy of the figures in the sources of Islamic history. Among available sources, the study focuses on general history books such as: Tarikh-e Yaqoubi, Alakhbar Al-Tewal, Tarikh Al-Rosol wal-Molook, Moruj Al-Zahab Va Maden al-Johar, Tajareb Al-Omam Va Taqeb Al-hemam, Al-kamel Fi Al-Tarikh. It is clear that firstly these sources have had great impacts on other historical books and works and secondly, more attention has been given to these sources by the scholars of Islamic history.
  • A. R. Mollaiy Tavany Page 145
    Paying attention to the philosophy of history and evoking scholars and intellectuals for thinking about history was one of Master Mothahari’s apprehensions. Hence, considering the extent of his issues in field of history epistemology, the present research tries to introduce and criticize some of Mothahari’s ideas about philosophy of history in his works, based on descriptive and analytical method. The result of this research is that Mothahari’s issues in philosophy of history which is based on different epistemological foundations, is contradictory. This may be because of his lack of specialty in the field of history, specifically in field of philosophy of history with its origin in the West and the lack of sufficient translation with respect to this field at that time. While due to his grasp of Islamic viewpoints and Islamic philosophy, his ideas in field of theoretical philosophy of history enjoy constancy, strength and appealing.