فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - پیاپی 1 (پاییز 1389)

پژوهشنامه حقوق کیفری
پیاپی 1 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • حمید ابهری، سام محمدی، رضا زارعی صفحه 3
    دستور موقت و تامین خواسته، از جمله اقدامات احتیاطی در قانون آیین دادرسی مدنی هستند که معمولا با صدور و اجرای آنها، اجرای حکم صادره در آینده با مشکلی مواجه نخواهد شد. بین این دو نهاد شباهت هایی وجود دارد، وجود این تشابهات نباید این تصور را ایجاد کند که نقش این دو نهاد یکی است زیرا با وجود شباهتهای موجود، بین آن دو نهاد از جهاتی تفاوتهای مهمی وجود دارد که سبب تمایز این دو می شود. درباره اعتراض به دستور موقت نیز مباحث عدیده ای قابل طرح است از جمله این که آیا این دستور، قابل واخواهی است؟ آیا می توان نسبت به دستور صادره، تقاضای فرجام خواهی و اعاده دادرسی کرد؟ اعتراض ثالث نسبت به دستور موقت چگونه است؟ در این تحقیق، ضمن مقایسه تامین خواسته و دستور موقت، روش های اعتراض به دستور موقت بررسی می شود.
    کلیدواژگان: دستور موقت، تامین خواسته، تجدیدنظر، اعتراض ثالث
  • محسن خاکزاد صفحه 19
    موضوع مقاله حاضر، بررسی تزاحم حادث بین حقوق جامعه و حقوق افراد درگیر در دادرسی کیفری، به ویژه متهم و مظنون، و چگونگی برقراری توازن لازم فی مابین آن هاست؛ بدین معنی که در دادرسی های کیفری، از سویی اشخاص، از جمله مقامات قضایی و رسانه ها با استناد به حق بنیادین آزادی بیان و اطلاعات، به منظور رعایت مصلحت و منفعت عمومی، خود را محق در بیان و افشاء اطلاعات در خصوص مظنون، متهم و جرم اتهامی آنها می دانند؛ و از سویی دیگر، مظنون و متهم نیز با استناد به حقوق مسلم خود، یعنی حق به بی گناه فرض شدن و حق حفظ حریم خصوصی، اجرای مطلق حق آزادی بیان را مانع اجرای حقوق خود می دانند. در این مقاله تلاش بر این بوده است که با بررسی قوانین و رویه قضایی ایران، قوانین برخی کشورها و اسناد بین المللی و منطقه ای و به ویژه آراء دیوان اروپایی حقوق بشر، به عنوان یک نهاد تخصصی، در رسیدگی های قضایی به دعاوی حقوق بشری، بایدها و نبایدهای حقوقی در اجرا و یا تعدیل این حقوق ارائه گردد.
    کلیدواژگان: آزادی بیان، فرض برائت، حریم خصوصی، منافع عمومی، دادرسی کیفری، تزاحم حقوق
  • مهراب داراب پور صفحه 41
    پروتکل ایمنی زیستی کارتاهینا، برای تکمیل کنوانسیون تنوع زیستی در ژنوایه 2000 تصویب و سپس در کشور های عضو، از جمله ایران، به مرحله اجرا درآمده است. به طور طبیعی نه در کنوانسیون و نه در پروتکل آن، امکان توافق بر همه مسائل مبتلی به نبود. یکی از موضوعات بسیار بحث برانگیز که بررسی آن به آینده موکول شد، مساله مسوولیت و طرق جبران خسارت بود که در ماده 27 پروتکل مذکور جلوه خاصی پیدا کرده است. دیدگاه های متفاوتی که در بین حقوقدانان کشورمان از این ماده پیدا شده، موجب بروز اختلاف نظرهای فاحشی می گردد که یافتن شیوه خروج از آن ضروری است.
    مسوولیت، همیشه مناقشه برانگیز است و مساله سازتر از آن، روش های جبران خسارات زیان دیدگان است. تضاد اولویت تحقیقات زیستی پزشکی، دسترسی به سایر علوم طبیعی برای نیل به پیشرفت های اقتصادی و اجتماعی، حمایت از تحقیقات وسیع دانشمندان در محیط زیست و تمایل به تغییر و تحول های علمی از یک طرف و تعیین مسوولیت های دولت و موسسات وابسته یا عاملان ورود ضرر برای رعایت استانداردها، حفظ محیط زیست انسانی و جبران کاستی های ناشی از اقدامات تولیدی «سازواره های دست ورزی شده ژنتیکی»، صادرات و واردات آن و بالاخص جبران خسارات وارده به زیان دیدگان از طرف دیگر، باعث شده تا مساله ی «مسوولیت و جبران خسارت» در این خصوص، در سطح بین المللی لاینحل بماند. این مساله، به علت تنوع زیستی و اقدامات متنوع زیان آور و در هم پیچیدگی مسوولیت ها، به آسانی قابل حل نیست. در این نوشتار سعی شده تا با توجه به سایر مسوولیت ها و شیوه های جبران خسارات در سطح بین المللی، به ناهماهنگی های فکری حقوقدانان داخلی سامان داده شود و راه تحقیقات در سطح بین المللی برای مسوولیت و شیوه های جبران خسارات وارده هموارتر گردد.
    کلیدواژگان: مسوولیت، تنوع زیستی، ایمنی زیستی، پروتکل کارتاهینا، خسارات، مقابله با خسارات، رابطه سببیت، مهندسی ژنتیک
  • عبدالله رجبی، اسماعیل کریمیان صفحه 73
    استقلال قضایی در تاریخ نظام های حقوقی ریشه دارد و امروز هم اهمیت آن افزون شده است. جهت شناخت این نهاد، به بررسی ماهیت آن از نظر سلبی (استقلال از...) و ایجابی (استقلال در...) پرداخته ایم و آن را به اعتبار مبنا (استقلال رسمی و عملی) و موضوع (استقلال شخصی و سازمانی) دسته بندی نموده ایم. سپس، برای آن سه هدف و فایده عمده را یافته ایم: پاسداری از حقوق جامعه، حفظ حقوق دادگستری و رعایت حقوق افراد. استقلال قضایی با نهادهای حقوقی دیگر پیوندهایی دارد: ممکن است با بی طرفی قاضی خلط شود یا این که درباره اشخاصی مشابه دادرس، همانند داور یا دادستان نیز مطرح شود. با این همه، استقلال قضایی مطلق نیست و در قلمرو اثرگذاری خویش، برای رعایت مقاصد پیش گفته، با محدودیت هایی روبروست؛ پس بایستی در کنار تامین استقلال، نظامی برای مسوولیت قاضی نیز وجود داشته باشد تا پاسخ گوی اعمال خود هم باشد.
    کلیدواژگان: تفکیک قوا، بی طرفی، پاسخ گویی، استقلال شخصی، استقلال سازمانی
  • عبادالله رستمی چلکاسری صفحه 95
    در خصوص زمان انعقاد و تشکیل عقود مکاتبه ای یا عقودی که بدون حضور طرفین در مجلس عقد منعقد می گردد، اتفاق نظر وجود ندارد، به گونه ای که اختلاف نظر در این مورد منجر به تشکیل چهار نظریه با عناوین: 1- نظریه اعلان قبولی 2- نظریه ارسال قبولی3- نظریه وصول قبولی 4- نظریه اطلاع از قبولی گردیده است که با توجه به مبانی حقوقی حاکم بر هر سیستم حقوقی و نحوه تفسیر اراده طرفین برای انشاء عمل حقوقی هر یک از نظرات مزبور طرفدارانی دارد، به گونه ای که در کنوانسیون بیع بین المللی 1980 وین نظریه وصول، در حقوق انگلیس نظریه ارسال پذیرفته شده و حقوق ایران نیز به لحاظ عدم تصریح مقنن و با عنایت به قواعد عمومی حاکم بر نحوه انشاء عقود، نظریه ارسال قابلیت تطبیق و پذیرش بیشتری از چهار نظریه مزبور دارد.
    کلیدواژگان: عقود مکاتبه ای، انعقاد، اعلام، ارسال، وصول، اطلاع
  • محمد جواد کبریتی، حسین آقابابایی، حسن شاه ملک پور صفحه 113
    محدودیت های مقرر برای روابط جنسی بشر، از جمله مباحثی است که علاوه بر آموزه های دینی، در اعصار مختلف تاریخ مورد توجه قانونگذاران و نظام های حقوقی عرفی نیز قرار گرفته است. در حال حاضر نیز با وجود تفاوت های فرهنگی و ایدئولوژیک و نوع نگاه به انسان و شخصیت او، شاهد ممنوعیت هایی به عنوان جرایم جنسی، در نظامهای مختلف حقوقی هستیم. در حقوق اسلام، جرایم جنسی غالبا با مجازات های معین و مقدر شرعی (حد) پاسخ داده شده که مقررات کیفری فعلی ایران در این حوزه، انعکاس همین رویکرد است. بررسی سیر این جرایم در تاریخ حقوق کیفری و قانون نامه-های باستانی می تواند به درک بهتر باز تفسیر این جرایم در فقه جزایی اسلام کمک کند و رویکرد حقوق کیفری ایران در جرایم جنسی را تبیین نماید.
    یافته های این تحقیق نشان گر آن است که محدودیت های جنسی و ارزش گذاری کیفری برای نقض هنجارهای اجتماعی در این حوزه، در قانون نامه های باستانی و آموزه های ادیان ابراهیمی از جمله اسلام و یهودیت، موافق فطرت و طبیعت انسان است. در عین حال، فلسفه جرم انگاری و اهداف مجازات ها در جرایم جنسی، در قانون نامه ها و ادیان، تفاوت های بنیادی دارند.
    کلیدواژگان: جرایم جنسی، تاریخ حقوق کیفری، قانون نامه های بین النهرین، آیین یهود، فقه جزایی
  • محمدرضا نظری نژاد صفحه 137
    بررسی اکراه و ضرورت در حقوق داخلی کشورهای مختلف بیانگر آن است که در برخی از کشورها از جمله فرانسه، ضرورت از اسباب اباحه و اکراه از علل رافع مسئولیت کیفری است. فارق این دو دفاع نیز آن است که واکنش شخص در معرض خطر، در دفاع ضرورت، متضمن منفعت برتر و شر کمتر است، در حالی که در اکراه این شرط لازم نیست. در برخی دیگر از نظام های حقوقی، از جمله اغلب ایالات امریکا، به تبعیت از قانون جزای نمونه این کشور، اکراه و ضرورت، در صورتی که متضمن رعایت مصلحت برتر و شر کمتر باشند، از اسباب اباحه قلمداد می شود. در غیر این صورت، اکراه از علل رافع مسئولیت کیفری است، اما ضرورت فاقد شرایط، از اسباب تخفیف مجازات است. حقوق کیفری آلمان دارای جامع ترین قوانین است. در حقوق کیفری این کشور، اکراه و ضرورت تفاوتی با یکدیگر نداشته و در صورت تحقق منفعت برتر، از اسباب اباحه و در غیراین صورت از علل رافع مسئولیت کیفری محسوب می شوند. بررسی قوانین جزایی ایران از ابتدا تاکنون، بیانگر آن است که قانونگذار ایران، تحت هیچ شرایطی واکنش شخص مضطر و مکره را از اسباب اباحه ندانسته است، بلکه مصداق جرم قلمداد نموده است، اما لحاظ مبانی جرم انگاری و نیز مبانی اسباب اباحه مقتضی آن است که اعمال دارای مصلحت برتر و شر کمتر، نه مصداق جرم، بلکه از اسباب اباحه پنداشته شود، که این موضوع به رغم عدم پیش بینی قانونگذار، می تواند توسط رویه قضایی به رسمیت شناخته شود.
    کلیدواژگان: اکراه، ضرورت، اسباب اباحه، علل رافع مسئولیت کیفری، رویه قضایی
|
  • Hamid Abhari, Sam Mohammadi, Reza Zareyi Page 3
    Temporary Order and Preservation of Object of Claim are two cautiously measures in the civil procedure code of Iran. By issuing them, enforcing of the verdict of court is easy in future. In spite of the similarities between two institutions, there are several differences between them including prompting of subject in the temporary order. Temporary Order is not protectable independently however preservation of object of claim is protectable independently. Possibility or Non- Possibility for protesting to temporary order through demanding, revision, retrial and protesting of the third party are important subjects in relating this order. In this article, the differences between temporary order and preservation of object of claim and methods of protesting on temporary order are discussed.
  • Mohsen Khakzad Page 19
    This paper discusses the conflict between community rights and the rights of individuals involved in criminal justice, especially the accused and suspects and how to make necessary balance between them; That means in the criminal justice entities, including judicial officials and the media referring to the fundamental right freedom of expression and information in order to observe the public interest and benefit, their right to express and disclose information about suspects, accused of crime charges and consider them. On the other hand, the suspect and charged based on their inalienable rights, namely the right to assume the innocent and the right to privacy, free speech right to run an absolute barrier implementation know their rights. This paper is on the examination of Iran laws and Case law, the laws of some countries and international and regional documents and particularly European Court of Human Rights Case law as a specialized agency in the judicial investigation in human rights, legal bindings or modify these rights should be presented.
  • Mehrab Darabpour Page 41
    In response to the requirement under article 27 of the Biosafety Protocol to the Convention on Biological Diversity, further work is needed in order to clarify a system of liability and redress. The Protocol charts out a new direction in the growth and development of modern biotechnology, some concerns raised about biotechnology, such as safe handling, use, and transfer of living Modified Organisms (LMOs). For LMOs intended for direct use as feed, food or processing, the developed countries are, at the beginning, obligated to put in place domestic regularity frameworks, while developing countries, including those with economies in transition, need only make decisions based or risk assessments. The question of legal system for liability and redress left upon to be decided in future. The main objective of this review is to analyze the adequacy and relevance of such regimes to liability and redress for damage caused by transboundary movement of LMOs, in order to achieve this goal, several points including risk assessments, obligations of the states and operators, export and import of LMOs will also be addressed. Iranian National Biosafety law will also be considered. Then in the light of this study, we will consider different interpretation of article 27 of Cartagena protocol, and at the end it is concluded that it would be better if the liability is based on polluter pays principle. As for as the duties and obligations of the parties are concerned, it is important to consider not exempting the states from liabilities. This is because most entities engaged in biotechnology activities are national agricultural research centers. The states are liable both according to national tort law as well as the international public law, for their illegal acts and non-forbidden acts which cause damage to the others. While we believe that it is possible and foreseeable to achieve a goal to adopt an international regime on liability and redress in the context of the Cartagena protocol, this research could pave the way for a legally binding instrument in international regime in the future.
  • Abdollah Rajabey, Esmaeal Karimiyan Page 73
    Judicial independence roots in the history of legal systems and nowadays its importance has developed. To realize this institution, we have inquired its nature from negative (independence from…) and affirmative aspect (independence in…) and we have divided it according to its base (formal and practical independence) and its subject (private and organizational independence).Then, we have found three major purposes and advantages for it: (a) watching society rights, (b) preserving judicial rights and, (c) securing individuals rights. Judicial independence joints with other legal bodies, it may mix with impartial of judge, or it may pose about persons like judge such as prosecutor and arbitrator. After all, judicial independence is not unrestrained, and in its impact scope, for securing aims which have been implied, faces with some limitations. Therefore, in addition to securing independence, there should be a system for judge responsibility which makes him to respond for his performances.
  • E. Rostami Page 95
    There is no agreement on idea about the time of conclusion the contract by correspondence or the contract between absentees as that four different theories has been making: 1-the theory of declaring the acceptance2- the theory of sending the acceptance 3- the theory of receiving the acceptance 4-the theory of acknowledgment of acceptance. According to the legal basis in each legal system and its interpretation from parties’ intention for conclusion the legal act, each of the four theories has advocates. The theory of reception has adopted by International Convention of Vienna in 1980 and English legal system the theory of sending the acceptance and in Iranian legal system the theory of sending the acceptance are more capability and acceptable than other theories.
  • Mohammad Javad Kebritei, Hossein Aghababaei, Hassan Shahmalekpoor Page 113
    Restrictions imposed on sexual relations are among discussions considered in both religious and secular law teachings. At present, there are sexual restrictions as sexual crimes in various law systems in spite of cultural and ideological differences. In Islamic law, sex crimes often are punishable by determined punishments. (Had)Current Iranian criminal law, in the sphere of sexual crimes is the reflection of this approach. The results of this research show that sexual limits, regulated as sexual crimes in the ancient laws and in the teachings of Abrahamic religions, including Islam and Judaism, are in agreement with the human nature. However, there is a fundamental difference in the philosophy of criminalization and the aims of punishments in the sexual crimes among the ancient laws and religious teachings.
  • Mohammad Reza Nazarenezad Page 137
    In reviewing the criminal justice systems of many countries one can easily see the difference between the duress and necessity. For example in France, duress is used as an excuse whereas necessity is used as form of justification.The difference between these two forms of defense is the reaction of endangered individual. In order for an individual to use necessity as form of justification, it is important that the reaction of endangered individual must supersede the outcome of present danger, however this is not required in person with duress. In other words the least of two evils must be considered.In other countries like United States a model penal code is used. In this law, necessity and duress are used as part of justification, if the reaction of endangered person is more beneficial to the situation but in absence of the above requirement in necessity will result in less punishment. It is important to notice that the most advanced form of justice system in this regard is Germany.In German judicial system there is no difference between the necessity and duress as long as the reaction of endangered individual is proportionate to the threat. In that case it can be used as part of justification; otherwise it is used as an excuse.In Iranian justice system, the legislative body does not recognize the duress and necessity as part of any forms of justification; rather it is seen as an excuse.Regarding the basic criminalization and justification, it is necessary that if the reaction of an endangered individual supersedes the outcome of a danger or threat then it must be considered as a justification. This important issue however is not discussed in our judicial system but the courthouses and judges can take this issue into consideration.