فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی محیطی - سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1390)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهران مقصودی، مجتبی یمانی، ناصر مشهدی، مهدی تقی زاده، سمیه ذهاب ناظوری صفحه 1
    جلوگیری از حرکت رسوبات بادی در مناطق برداشت، یک کار بنیادی است و عملیات اجرایی باید در منطقه برداشت بیشتر متمرکز شود. به منظور منشایابی رسوبات بادی منطقه ارگ نوق، از روش گام به گام (اریفر) استفاده شد. این کار طی دو مرحله انجام می گیرد. ابتدا جهت یابی مناطق برداشت و سپس مکان یابی به منظورجهت یابی قطاع برداشت منطقه ارگ نوق. ابتدا اطلاعات مربوط به جهت طوفان های گرد و خاک منطقه با تکمیل پرسشنامه از ساکنان محدوده اطراف ارگ به دست آمد. سپس تصاویرماهواره ای و عکس های هوایی مربوط به دو دوره زمانی با یکدیگر مقایسه شد و با استفاده از تصویر ماهواره ای و بازدیدهای صحرایی، مورفولوژی تپه های ماسه ای ارگ، تعیین گردید. درنهایت، با مطالعه رژیم باد و رسم گلبادها، بادهای فرساینده وموثر در تشکیل تپه های ماسه ای شناسایی شد. پس از مشخص شدن قطاع برداشت (جنوب غربی و شمال شرقی)، مرحله مکان یابی نقاط برداشت آغاز گردید. در این مرحله با نمونه برداری از رسوبات، اقدام به مطالعه کانی شناسی و مورفوسکپی رسوبات تپه های ماسه ای نموده و ارتباط ژنتیکی عناصر با یکدیگر بررسی گردید. ابزارهای این پژوهش شامل نقشه های توپوگرافی1:25000، نقشه های زمین شناسی 1:250000، عکس های هوایی 1:55000 و 1:4000، تصاویر ماهواره ای منطقه مورد مطالعه، نرم افزارهای GIS و Wind Rose Plote است. نتایج با توجه به شواهد مورفولوژی تپه های ماسه ای همانند: سیف ها (در بخش جنوب شرقی) و پیکان های ماسه ای و برخان ها در بخش غربی منطقه، شدید بودن میزان انرژی باد جنوب غربی را نشان می د هد. همچنین وجود درصد زیاد کانی های آذرین (کانی سنگین) در نمونه های بخش غربی، زیاد بودن میانه قطر نمونه ها (293 میکرون)، رابطه میانگین قطر ذرات با فاصله حمل (کمتر از 20کیلومتر)، کج شدگی برخی نمونه ها به سمت ذرات درشت دانه، ضرایب گردشدگی نیمه زاویه دار را در اکثر نمونه ها نمایش می دهد. همچنین ضرایب هاله مانند: نمونه ها نماینده حمل آنها توسط آب بوده و نشان دهنده این واقعیت است که منشاء رسوبات تپه های ماسه ای در منطقه نزدیک و از سطوح مخروط افکنه (دشت سر) و اراضی زراعی متروکه واقع در شرق منطقه و همچنین بستر رودخانه شور و سطوح دشت سر در بخش جنوب غرب و غرب منطقه است.
    کلیدواژگان: تپه های ماسه ای، ژئومورفولوژی، فرسایش بادی، منشایابی، دشت نوق
  • حسن ذوالفقاری، جعفر معصومپور سماکوش، شاپور شایگان مهر، محمد احمدی صفحه 17
    آرایش الگوهای همدید هوایی و سامانه های فشار در طول سال همراه با نقش عوامل محلی، موجب تولید، صعود، انتقال و انتشار انبوهی از ریزگردها در مناطق جنوبغرب، غرب و شمالغرب ایران، می شود. در این مطالعه، با هدف بررسی عوامل همدید موثر بر رخداد این پدیده جوی در بخش های غربی ایران، 10 موج گرد و غباری مهم طی یک دوره آماری 5 ساله از سال 1384 تا 1388، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. بنابر اهمیت موج فراگیر و گسترده گرد و غباری روزهای سیزدهم تا شانزدهم تیر ماه 1388، الگوهای همدید و مکانیسم تشکیل، انتقال و انتشار گرد و غبار درآن به تفصیل مطالعه شد. نتایج حاکی از این است که؛ در تمام موارد، استقرار یک سامانه کم فشار بر منطقه خاورمیانه و تقویت شرایط ناپایداری در سطح بیابان ها و همچنین تاثیر هماهنگ یک موج کم فشار دینامیک بر فراز جو منطقه، زمینه مناسب را برای انتقال ریزگردها به جو منطقه فراهم می آورد. همگرایی سامانه های پرفشار آزور، کم فشار حرارتی و افزایش شیب فشاری در روزهای اوج فعالیت پدیده، باعث تقویت سیستم های بادی سطح بالا گردیده و باعث انتقال و انتشار مقادیر انبوهی از ریزگردها در بخش های وسیعی از جنوب غرب، غرب و شمال غرب ایران می شود. بررسی الگوهای حاکم بر نقشه های همدید هوایی اعم از سطح زمین و تراز بالا و همچنین نمودارهای ترمودینامیک جو بالا در تمام موج های گرد و غباری انتخابی از جمله موج فراگیر مذکور، نشان می دهد که تفاوت چندانی بین آنها از نظر تولید، انتقال و انتشار گرد و غبار مشاهده نمی شود. شاید مهمترین تفاوت، مربوط به نزدیکی بیشتر فرود موج کوتاه سطح 500 هکتوپاسکالی به غرب ایران و ضعیف تر شدن حاکمیت پرفشار آزور بر روی ایران است که حرکت توده گرد و غبار بر روی کشور را تسهیل نموده است. قطع بادهای سطح فوقانی طی روزهای چهاردهم تا شانزدهم تیر ماه، باعث سکون نسبی و فعالیت بسیار کند سیستم شده و پخش و انتشار ریزگردها را با تاخیر بیشتری همراه نموده است.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، روش های همدید، سامانه های فشار، بخش غربی ایران
  • اصغر ضرابی، جمال محمدی، ادریس باباخانزاده صفحه 35
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از صنایع برتر به شدت در حال رشد و توسعه است. در کشور ما ایران که به عنوان سرزمین چهار فصل شناخته می شود و یکی از برترین کشورهای جهان به جهت داشتن آثار و جاذبه های گردشگری است توجه چندانی به صنعت گردشگری نمی شود. در این میان منطقه اورامانات با سابقه تاریخی خود در استان کرمانشاه، بعد از جنگ تحمیلی و احداث بازارچه های مرزی مقصد بسیاری از گردشگران است. در این پژوهش ضمن بررسی و شناسایی جاذبه های گردشگری این منطقه، به ارزیابی تسهیلات گردشگری نیز پرداخته شده است. روش پژوهش از نوع اسنادی و میدانی است. برای تکمیل داده ها و اطلاعات از مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه کمک گرفته شده است. با توجه به حجم نمونه، تعداد 383 پرسشنامه به طور تصادفی در بین گردشگران منطقه پر شده است و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است. همچنین برای ترسیم نقشه از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده مکان های گردشگری مورد بازدید گردشگران، در بیشتر زمینه ها دارای امکانات لازم برای جذب گردشگران بوده است، و با توجه به این که بیشتر گردشگران داخل استانی بوده و برای یک روز در منطقه اقامت دارند و هدف اصلی آنها در مرحله اول استفاده از طبیعت و آب و هوای مطلوب و در مرحله بعد خرید از بازارچه مرزی جوانرود است، امکانات اصلی و مهمی چون امکانات اقامتی درجه یک، اهمیتی نداشته است. گردشگران خارج استانی نیز ترجیحا از امکانات و تسهیلات مرکز استان با توجه به نزدیکی به منطقه استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، جاذبه ها، تسهیلات، اورامانات، کرمانشاه
  • مصطفی تیموری، علیرضا جمشیدی، کورش روستا صفحه 53
    هدف این نوشتار بررسی و اولویت بندی چالش های حاشیه نشینان منطقه دهلکوه شهرستان بیرجند است. جامعه آماری این تحقیق را ساکنان منطقه دهلکوه شهرستان بیرجند تشکیل داده اند (2500 = N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 129 نفر برآورد شد. در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. روش انجام این تحقیق پیمایشی و از نوع توصیفی است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای بود که روایی محتوایی آن بر اساس نظرات اساتید فن و صاحب نظران تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار جمع آوری داده ها از ضریب اعتبار آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن 79/0 به دست آمد. داده های به دست آمده با استفاده از تکنیک AHP (فرایند تحلیل سلسله مراتبی) و به وسیله نرم افزارهای Expert Choice و SPSS تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که مهمترین مشکلات ساکنین منطقه ی دهلکوه شهرستان بیرجند، کمبود امکانات ارتباطی با نسبت 362/0، کمبود درآمد و بیکاری با نسبت 156/0 است. نتایج تلفیق گزینه های مورد بررسی با معیارها با توجه به هدف مطالعه، نشان می دهد که چالش های رفاهی با نسبت 305/0 و آموزشی بهداشتی با نسبت 194/0، به ترتیب بیشترین و کمترین اولویت را در منطقه مورد مطالعه دارا هستند.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، بیرجند، دهلکوه، چالش
  • حسین نگارش، حسن فلاح فیروزآباد، محمود خسروی صفحه 69
    اگر بیابان زایی را تخریب اراضی در مناطق خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب خشک تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی بدانیم. شناخت ناهنجاری های اقلیمی موثر در تشدید شرایط بیابانی که موجب فاصله گرفتن شرایط اقلیمی در محدوده زمانی و مکانی خاص از شرایط نرمال دراز مدت می شود به عنوان عامل اصلی یا زمینه ساز تشدید فعالیت های انسانی امری ضروری است. به این منظور و با استفاده از دو عنصر اصلی تشکیل دهنده ساختار اقلیم (دما و بارش) در منطقه خضرآباد و با استفاده از آمار بلند مدت ایستگاه سینوپتیک یزد از سال 1956 تا 2005 تغییرات بارش، تعداد روزهای بارانی، دما، تعداد حداکثر و حداقل دما و خشکسالی به صورت روندی و در دو دوره 25 ساله به صورت مقایسه ای بررسی و تحلیل شده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که در 25 سال منتهی به سال 2005 همراه با کاهش بارش، تعداد روزهای بارانی افزوده شده و نقش موثر بارش با توزیع مقدار کمتری از آن در تعداد روزهای بیشتری از سال کاسته شده است. افزایش دما و به دنبال آن ظرفیت رطوبتی جو، شرایط را برای تبخیر فراهم نموده است. کاهش فاصله دمای حداکثر و حداقل نشانه هایی از گرمتر شدن منطقه و افزایش شرایط خشکی است. همچنین نتایج نشان داد که تغییرات عناصر مورد بررسی به نفع شرایط بیابانی به طور مستقیم و یا فراهم نمودن زمینه تشدید این شرایط به علت فعالیت های انسانی از طریق فشار بر منابع آب و پوشش گیاهی است.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، خشکسالی، ناهنجاری اقلیمی، خضرآباد
  • بختیار محمدی صفحه 95
    در این پژوهش روند بارش ایران با استفاده از داده های 1437 ایستگاه همدید، اقلیمی و بارانسنجی، طی دوره 40 ساله (1343 تا 1382) بررسی شد. با میانیابی این داده ها به روش کریجینگ، ایران به 8230 یاخته ی به ابعاد 14*14 کیلومتر مربع تبدیل شد. میانگین ایستگاهی و یاخته ای بارش ایران برای هر سال، محاسبه شد. با استفاده از روش آماری ناپارامتری من- کندال معنی داری روند میانگین بارش، و از روش برآورد کننده شیب خط سن، میزان شیب خط روند، آزمون شد. نتایج نشان داد که در سری های زمانی میانگین ایستگاهی و یاخته ای بارش ایران، روند افزایشی یا کاهشی معنی داری در سطوح اطمینان 99% و 95% وجود ندارد. با این حال میانگین ایستگاهی بارش ایران به طور متوسط در هر سال در حدود 64/0 میلیمتر و میانگین یاخته ای بارش ایران نیز در حدود 5/0 میلیمتر کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، میانیابی، من، کندال، بارش ایران
  • ملکه عزیزپور، علی زنگی آبادی، زهرا اسماعیلیان صفحه 107
    یکی از موضوعاتی که بیشتر شهرهای بزرگ جهان با آن دست به گریبان هستند، حوادث طبیعی است. با توجه به ماهیت غیرمترقبه بودن غالب حوادث طبیعی و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی، دانشی را تحت عنوان مدیریت بحران به وجود آورده است. برای شناخت مدیریت بحران شهر و آسیب پذیری مناطق شهری در برابر بلایای طبیعی، بررسی عامل های اصلی موثر در آسیب پذیری مدیریت بحران شهری نیاز است. هدف از این مقاله، به کار گیری اصول مدیریتی لازم برای کاهش آسیب پذیری شهرها و دستیابی به اولویت های عوامل موثر در مدیریت بحران شهری در سازمان های مرتبط با بحران شهر اصفهان، از لحاظ شاخص های مورد بررسی است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است، که از مدل های کمی استفاده شده است. برای اولویت بندی عوامل موثر در مدیریت بحران شهر اصفهان34 متغیر در 6 عامل اصلی در 20 سازمان مرتبط با بحران بلایای طبیعی شهر با استفاده از تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه حاصل از بررسی انجام شده، نشان می دهد که اولین عامل وجود نظام ذخیره سازی برای مدیریت پشتیبانی امداد و نجات است که شامل 7 متغیر است. همچنین همبستگی هماهنگی بین سازمان های درگیر در بحران براساس آزمون کروسکال- والیس(آزمون H)، نیز نشان می دهد sig (سطح معناداری) در همه متغیر ها کمتر از 05/0 و از آنجا که این رقم کوچکتر از آلفای مورد نظر (05/0) است، بنابراین، فرض H رد و کافی نبودن ساختار تشکیلات مناسب برای هدایت عملیات امداد و نجات در سازمان های بررسی شده (فرضیه پژوهش) تایید می شود.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، بلایای طبیعی، مدیریت بحران شهری، سازمان های مرتبط با بحران، شهر اصفهان
  • احمد نوحه گر، محمد مهدی حسین زاده صفحه 125
    یکی از عوامل موثر در شکل زایی محیط ساحلی، هیدرودینامیک دریا است و در کلیه طرح هایی مرتبط با ساحل این مساله مورد توجه است. در این مقاله، هیدرودینامیک دریا در تنگه هرمز و حرکات آب دریا اعم از جزر و مد، امواج و جریان های دریایی در قاعده دلتاهای منطقه، بررسی شده است. محدوده مطالعه، سواحل تنگه هرمز، بین مصب رودخانه میناب در شرق و مصب رودخانه شور در غرب بندر عباس است؛ این محدوده، نوار خط ساحلی دریا را شامل می شود. در این تحقیق، ابتدا داده های کتابخانه ای و آماری از منابع موجود جمع آوری شد. در ادامه بعد از تشریح اشکال و فرایندهای ساحلی منطقه به ویژه قاعده دلتاها، وضعیت امواج، جریان های جزر و مدی و جریان های حاصله، بررسی شده و در نهایت، وضعیت فرسایش اعم از تخریب، جابجایی رسوب و رسوبگذاری، در پهنه ساحلی منطقه تجزیه و تحلیل گردید. براساس بررسی های انجام شده حرکات آب شامل: امواج، جزر و مد و جریان های ساحلی و دریایی؛ مهمترین نقش را در تحولات مورفولوژی خط ساحلی در قاعده دلتاها به عهده دارند که در این میان امواج نقش مهمتری را در شکل گیری و توپوگرافی ساحل به عهده دارند و دو عامل دیگر نقش واسطه یا تکمیل کننده را ایفا می کنند. اما در قسمت های قاعده دلتاها به دلیل کاهش میزان شیب به کمتر از 01/0 در صد، پدیده جزر و مد بیشترین تاثیر را بر روی محدوده خط ساحلی، دارد.
    کلیدواژگان: ژئومورفولژی ساحلی، تنگه هرمز، هیدرودینامیک دریا، حرکات دریا، قاعده دلتاها
  • حسین محمدی، فیروز رنجبر *، محسن سلطانی صفحه 143

    محدویت ها و مرزهای تولید محصولات کشاورزی وابسته به شرایط اقلیمی است و آب و هوا یکی از مهمترین عوامل موثر در فعالیت های انسان به ویژه در بخش کشاورزی است. این تحقیق به منظور ارزیابی شرایط اقلمی برای کشت محصول زعفران در شهرستان مرودشت صورت گرفته است. برای انجام این کار از داده های روزانه دمای شهرستان مرودشت به صورت روزانه و داده های بارش ماهانه در یک دوره آماریی20ساله (1986-2005) استفاده شده است. در این تحقیق شرایط دمای حداقل، میانگین و نوسانات روزانه دما با توجه به نیازهای گیاه زعفران در شهرستان مرودشت مورد بررسی قرار گرفت و این شرایط با شهرستان های زعفران خیز ایران مقایسه شد. شرایط یخبندان و وقوع دماهای زیر صفر درجه نیز دراین شهرستان بررسی شد. میزان درجه روز مورد نیاز برای رشد و گلدهی و همچنین ضریب گیاهی و نیاز آبی این گیاه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج، از نظر دمایی و نوسانات روزانه دما، شهرستان مرودشت با شهرستان های زعفران خیز ایران مانند: قائن و تربت حیدریه به طور نسبی دارای مشابهت است و از این نظر برای کشت زعفران محدودیت وجود ندارد. از نظر احتمال وقوع یخبندان و همچنین درجه روز مورد نیاز برای رشد و گلدهی زعفران در شهرستان مرودشت محدودیتی وجود ندارد و با توجه به ضریب گیاهی و نیاز آبی این محصول در دوره اولیه رشد با توجه به کسری آب مورد نیاز، آبیاری این محصول ضروری است ولی در دوره توسعه و میانی با توجه به بارش های زمستانه و وجود رطوبت در خاک می توان تعداد دفعات آبیاری را کاهش داد.

    کلیدواژگان: شرایط اقلیمی، زعفران، درجه روز، ضریب گیاهی، نیاز آبی، مرودشت
  • احمدعلی زارع مهرجردی صفحه 155
    بر اساس نظریه زمین شناسان و دانشمندان سازه و متخصصین آب های زیرزمینی، برای نشست زمین و به دنبال آن گسیختگی و شکست، دو عامل ژئوتکتونیکی و تکتونیک بیان شده است. در مطالعه منطقه رستاق که در فاصله 35 کیلومتری شمال غربی یزد با بیش از 13 روستا قرار دارد این دو موضوع بررسی گردید. دشت یزد اردکان با طول 60 کیلومتر و عرض متوسط 15 کیلومتر بین شهرهای یزد و اردکان واقع است. سفره آب زیرزمینی رستاق بخشی از سفره بزرگ دشت یزد- اردکان است. میزان افت سفره رستاق طی بیست سال گذشته 4/15 متر بوده است و سطح زمین در این محدوده بین 120-50 سانتیمتر نشست کرده است. بنابراین، پدیده نشست زمین در منطقه رستاق جنوب میبد به منظور تعیین علل نشست و روش های کنترل و اندازه گیری آن مورد بررسی قرار گرفت. پس از مرحله جمع آوری اطلاعات، طی بازدید های صحرایی و با استفاده از تصاویر ماهواره ای محدوده گسترش نشست زمین و جنس آبرفت ها در منطقه مورد مطالعه قرار گرفت. مناطق دارای بیشترین شکستگی نیز مشخص و با استفاده از کمپاس برانتون امتداد شکستگی هایی که دارای حداکثر طول و بیشترین امتداد بودند، برداشت گردید و مختصات آنها به کمک GPS تعیین گردید. با بکارگیری دیاگرام اشمیت قطب آن ها ترسیم و برای تعیین وضعیت و تحلیل شکستگی ها با استفاده از نرم افزار Wintek نمودار نقطه ای قطب ها به نمودار منحنی تراز تبدیل گردید. توزیع و امتداد درزه ها روی دیاگرام گل سرخی، با استفاده از نرم افزار flac ترسیم شد. با استفاده از ستون چینه شناسی چاه های آب حفر شده، جنس رسوبات موجود از قسمت های سطحی تا لایه آبدار، شناسایی و اطلاعات مربوط به سطح آب زیرزمینی در چاه های پیزومتر منطقه جمع آوری و دسته بندی و چندین نمونه برای آنالیز عناصر اصلی و تعیین جنس خاک ارسال گردید. نتایج نشان می دهد که برداشت از سفره عمیق رستاق و اردکان موجب کاهش فشار پیزومتریک حدود3 متر در سال شده است. این کاهش فشار موجب بر هم خوردن تعادل و افزایش فشار حاصل از بار رسوبات بالایی سفره شده است به طوری که تخلخل رسوبات با جور شدگی مجدد کاهش یافته و در اثر افزایش تراکم، فرونشست حاصل شده است که در رستاق و رکن آباد به ویژه دراطراف چاه های بهره برداری با رشد ظاهری لوله جدار مشخص می شود. ترک های به وجود آمده دارای امتداد NW-SE است که با امتداد اصلی دشت یزد- اردکان مطابقت دارد. نظر به این که در منطقه مورد مطالعه بیشتر شکستگی ها دارای ساز و کار و روند مشخصی هستند، نمی توان نشست زمین را عامل اصلی به وجود آورنده آنها دانست. به طور کلی، شکستگی های موجود در منطقه رستاق تحت تاثیر دو عامل نشست و عوامل تکتونیکی ناشی از فعالیت گسل های فعال منطقه ایجاد شده اند. گسل های نائین بافت وخرانق به صورت دو گسل موازی امتداد که نقش یک زون برشی را ایفا می کنند و باعث ایجاد شکستگی در رس ها می شوند و افت آب زیرزمینی باعث نشست زمین و توسعه شکستگی ها در منطقه می شوند. اصلاح روش های مدیریت منابع آب، تغییر روش های آبیاری و تغذیه مصنوعی به عنوان روش های کنترل نشست در منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نشست زمین، رستاق، جنوب میبد، سفره آب زیرزمینی
  • سید حسین میرموسوی، مصطفی حسین بابایی صفحه 167
    یخبندان یکی از پدیده های اقلیمی است که هر سال اتفاق می افتد و باعث بروز خسارات فراوانی در بخش های اقتصادی از جمله کشاورزی، فعالیت های صنعتی، حمل و نقل و خطرات جاده ای می شود. بنابراین، شناخت و مطالعه دقیق این پدیده به منظور مقابله با خسارات احتمالی آن لازم و ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف بررسی توزیع زمانی و مکانی وقوع یخبندان در ایستگاه های منتخب منطقه مورد مطالعه شامل ایستگاه های سینوپتیک زنجان، خرمدره، خدابنده و ایستگاه های کلیماتولوژی باروت آقاچی، فیله خاصه و خیرآباد در طی دوره آماری موجود بر اساس داده های دمای حداقل روزانه انجام گرفته است. در این مطالعه با استفاده از روش های توزیع نرمال، لوگ نرمال و توزیع احتمال تجمعی یکنواخت به تحلیل زمانی و مکانی احتمال وقوع شاخص های یخبندان (تاریخ آغاز، تاریخ خاتمه، طول فصل رشد، طول فصل یخبندان و فراوانی وقوع یخبندان) پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد به طور متوسط اولین یخبندان های منطقه در فصل پاییز بین 7 مهر تا 24 آبان رخ می دهد و میانگین تاریخ خاتمه یخبندان ها از 20 فروردین تا 30 اردیبهشت است و بیشترین میانگین تعداد روزهای وقوع یخبندان در ایستگاه خیرآباد و کمترین میانگین در ایستگاه فیله خاصه زنجان وجود دارد.
    کلیدواژگان: یخبندان، تاریخ آغاز، تاریخ خاتمه، توزیع احتمال
  • خدارحم بزی، عباس جواهری صفحه 185
    مسکن سالم یکی از ابعاد شهر سالم است، از این رو توجه به مسائل و مشکلات و ارتقاء وضعیت کمی و کیفی مسکن می تواند در تبیین موضوع و تدوین الگوهای مسکن سالم به منظور تحقق اهداف شهر سالم بسیار موثر باشد و نیز زمینه های علمی و اجرایی توسعه مسکن سالم را پیش روی برنامه ریزان و مدیران شهری قرار دهد. مفهوم مسکن علاوه بر مکان فیزیکی، کل محیط مسکونی را در بر می گیرد، که شامل همه خدمات و تسهیلات ضروری مورد نیاز برای زیستن خانواده و طرح های اشتغال، آموزش و بهداشت افراد است. به طور کلی، نیاز به مسکن دو بعد دارد، کمی و کیفی؛ بعد کمی نیاز به مسکن، شناخت پدیده ها و اموری را شاملمی شود، که به فقدان سرپناه و میزان دسترسی به آن مربوط می شود، که در واقع درجه پاسخگویی به نیاز کمی، بدون در نظر گرفتن کیفیت آن مورد نظر است. در بعد کیفی مسائل و پدیده هایی مطرح می شوند، که به بی مسکنی، بدمسکنی و تنگ مسکنی ارتباط دارند. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت کیفی مسکن در محلات شهر زابل با توجه به شاخص های مسکن سالم و سنجش میزان برخورداری از این شاخص ها در این محلات است. روش تحقیق حاضر توصیفی_ تحلیلی و مبتنی بر منابع اسنادی، کتابخانه ای، الکترونیکی و بررسی های میدانی است. جامعه آماری تحقیق شامل برداشت نمونه ای از محلات مختلف شهر زابل است، که پس از تبیین و تدوین شاخص های مسکن سالم و پایلوت پرسشنامه ها، به طور سیستماتیک داده ها و اطلاعات جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار آماری (SPSS) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تجزیه و تحلیل شدند و یافته ها در قالب، جدول، نمودار و نقشه ارائه شده اند. نتایج نشان می دهد، که بین محلات شهر زابل از نظر برخورداری از شاخص های مسکن سالم تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین ترتیب، با توجه به شاخص هایی چون؛ «امنیت و ایمنی، دسترسی به خدمات شهری، برخورداری از خدمات اساسی، منبع روشنایی مسکن»، محله دولتی مقدم، با 27.7/. برخورداری از شاخص های مسکن سالم نسبت به دو محله اسلامی و حسین آباد از وضعیت مطلوب تری برخوردار است. همچنین بین متغیرهای استفاده شده رابطه معنی داری نسبت به هم وجود دارد، به گونه ای که بین امنیت و ایمنی مسکن با دسترسی به خدمات اساسی بیشترین همبستگی(439/0) در سطح 01/0 وجود دارد.
    کلیدواژگان: افتراق مکانی، فضایی، مسکن سالم، شهر زابل
|
  • M. Maghsoudi, M. Yamani, N. Mashhadi, M. Taghizadeh, S. Zahabnazouri Page 1
    More than two thirds of Iran located at the arid and semi arid areas. Deficit of precipitation, reduced biodiversity and low density of vegetation. Poor vegetation allows to the wind to easily erode the soils and removes surface soil, from source areas and move to other places. In wind erosion we can recognize tree zones, Detachment zone (deflation and Afflation), transportation and accumulation. Preventing of movement of aeolian sediment from source region is a basic task and executive operations have to concentrate at the source region. In order to stabilization of source region of sands, identification of sources areas are necessary.
  • H. Zolfaghari, J. Masoumpour Samakosh, Sh. Shaygan Mehr, M. Ahmdi Page 17
    Dust storm as an atmospheric phenomena and a well-known natural disaster has been of a great consideration to many scientist and researchers in different fields of study including atmospheric sciences. Origin, mechanisms of formation, transfer, and distribution as well as the consequences of the phenomenon have been investigated using different methods. Countries located in the arid and semi-arid belt of the world including Iran have been concerned with the dust storm phenomenon.
  • A. Zarrabi, J. Mohammadi, E. Babakhanzadeh Page 35
    Tourism is one the most dynamic economic sectors of world as the estimation of WTO showed it sector precedes all sectors regarding to revenues earning and also it would be the largest international commercial sector. Tourism creates many economic benefits such as foreign currency, GNP increase, employment and social improvement for tourism destinations. Iran is one of the ten tourism attractions countries of the world by its various historical assets which places it in fifth place worldwide and it enjoys diverse plant-animal species which encourages ecotourism. Also Iran is one of the three first counties by its diverse handcrafts. While it has only 0.5 percent of tourism income and placed in Ninetieth County compared to others.
  • M. Teymoori, A. Jamshidi, K. Rousta Page 53
    Slum is a character of urbanization and urban is the main character of industrial society. In pre-industrial societies, production activities concentrated in rural areas, the main activity was agriculture.and farmers formed much of the work force, while the population of cities, small towns and many residents had no significant employment base. With the advent of the industrial revolution changed all these dimensions and entering new industries, the need for labor increased in urban areas, thus ¬ a major migration to the cities, villages spread (Mohseni, 1998). Today, all cities are faced with the phenomenon marginalized, so that the Babar mentioned to some slum (kind of marginalized) in England in the 100 years ago and refers them knows from the
  • H. Negaresh. H. Fallahian Firouzabad. M. Khosravi Page 69
    Iran is one of the arid countries in second world arid continent means Asia. The average of world annual rain is almost 860 millimeter. While this number in our country is almost 250 millimeter and in Yazd province is almost 61.2 millimeter that means less of ¼ average Iran's rain and less of ¼ average world rain. of course, this amount in consecutive years wouldnt access in steady process and this irregularity in frame work of arid and torrential rains cause wore damage to human and physical environment relative to quantity.
  • B. Mohammadi Page 95
    Identification of heavy rainfall events are important in the design of water-related structures, agriculture, weather modification, policy making and planning and in monitoring climate change. Generally the change in rainfall in the world was examined in both time and space. Hence, much attention has been paid to different methods of analysis of extreme precipitations during recent years.Karl and Knight (1998), studied the twentieth century trends of precipitation are examined by a variety of methods to more fully describe how precipitation has changed or varied. They believed that since 1910, precipitation has increased by about 10% across the contiguous United States. The increase in precipitation is reflected primarily in the heavy and extreme daily precipitation events. For example, over half 53% of the total increase of precipitation is due to positive trends in the upper 10 percentiles of the precipitation distribution.
  • M. Azizpour, A. Zangiabadi, Z. Esmaeilian Page 107
    The knowledge of urban crisis management is attributed to a set of activities done before, during and after the crisis to lower the effects of these events and vulnerabilities. This matter has a special relationship with the urban planning topics, urban management and geography.In this regard, administrative agencies and organizations related to the crisis play a determinant role in controlling and managing the crisis of a country. Hence, the presence of various power and decision-making centers in system are regarded as the reasons of a country's weakness in encountering with the crisis circumstances.
  • A. Nohegar, M. M. Hosseinzadeh Page 125
    One of the effective factors in coastal area creation is the sea hydrodynamic and it is considered in all plans related to the beach. In this article, the sea hydrodynamic in Strait of Hormuz and the sea water movements including tide waves and marine movements in the delta bases of the area have been studied. It is considerable that the delta of the area is being threatened and instable and is affected by marine water movements including tide, waves and marine movements. These movements have resulted in instability of this part for human capability in exploitation. Therefore dynamic investigation of the marine water movements on coastal line and then on coastal tide is the goal of this study.
  • H. Mohammadi, F. Ranjbar, M. Soltani Page 143

    Climate is numbered amongst the most significant factors which have been considered throughout the history and almost most of agricultural activities deal with a few meteorological factors diurnally (Mohammadi and Moghtaderi, 2005; 163. Therefore, one of the most important and effective factors in human activities especially in the agrarian section, is climate so that nearly all cultivations should be done in connection with climatic conditions, otherwise it might simply fall through the cultivation process. Limitation and boundaries of the agricultural crop productions is highly depends on the climatic conditions (Mohammadi, 2007; 89). This research aims to examine the climatic conditions for Saffron cultivation in Marvdasht city.

  • A.A. Zare Mehrjerdi Page 155
    According to the theory of structural geologists and scientists groundwater for the meeting and subsequent rupture and failure and deprive them of the tectonics and geotechnical.Rostagh with more than 13 villages is located in 35 km NW of Yazd in Yazd-Ardakan plain, along the length of main road. Yazd-Ardakan plain with 60 km length and an average width of 15 km is located between Yazd and Ardakan. The Rostagh aquifer is part of big Yazd-Ardakan field aquifer. The shortage and decline of Rostagh aquifer has been 15.4 m. during last 20 years ago.The amount of subsidence which has occurred in this area is 50-120 cm. In all cases, the thickness and type and size of the subsidence in the Holocene alluvium and was one of the most important group of minerals that are expanding on the Plain present forms.
  • S.H. Mirmousavi, M. Hosseinbabai Page 167
    Humans and plants can grow in a certain temperature range and shall bear their ability against the high and low temperatures are limited. Decrease temperature of minimum thresholds of plants and occurrence of frost damage on roads every year the vast country's economy will enter. Study the tempo-spatial distribution of frost occurrence is the most fundamental climate research, which can planners to reduce cold and frost damage to guide and assist (Kamali, 151:2002).Many studies in Iran and the world about this phenomenon have been done. The most important studies in other countries can be Suckling Studies (1988), in the southeastern United States, Watkins (1991) in the UK, Eriksson and Lindquist (2002) noted in Sweden.
  • Kh. Bazi, A. Javaheri Page 185
    In today’s world, housing has affected many aspects of human life (Farhangi, 1995, 54). Economically, housing allocated more than 50 percent of income households. In addition to aspects of economic, social and cultural aspects of housing are important too. Appropriate housing can provide favorable conditions for family activities and stability and solidarity (Dallalpour Mohamadi, 2000, 5). Meanwhile, many people more than half our life passed in house (Shieh, 2004, 209), attention to quality and appropriateness of housing with minimum standards are essential to healthy housing.2- MethodologyResearch methods in this article are descriptive- analytic and based are library and electronic resources and field studies.