فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 26 (بهار 1390)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 26 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحه 1
    اوج نظریه پردازی و تعالی جهان بینی و تصویر ژرف و زیبا از پیوستگی جهان آفرینش را می توان در پرتو کاربرد انگاره «حقیقت و رقیقت» در حکمت متعالیه شاهد بود. این انگاره در سراسر پردازش های عالی صدرایی و پیروان متعالی وی حضور دارد، همانچه در فلسفه های پیشین از آن خبری نمی توان یافت، این از ابتکارات صدراست که با مطالعات بین رشته ای و توجه به مطالب بلند عرفانی، به سوی پردازش نظریات برهانی شتاب می گیرد و با ترک روش فلسفی متعارف، مکاتب فلسفی رقیب را پس می گذارد.
    استفاده از این انگاره بسیار گسترده در تبیین های فلسفی دامنه ای پر کاربرد دارد. پیروان حکمت متعالی، در منطق متداول بین خود، از آن تعبیر به حمل «حقیقت و رقیقت» برای حل برخی معضلات و توجیه اتحاد برخی از موضوع و محمول های به ظاهر کاملا متباین نموده اند.
    این انگاره در حل مشکلات فلسفی نیز بسیار کارساز است و در ترسیم جهان بینی نقش ویژه ای دارد و برای نشان دادن واقعیت وحدت حقیقت وجود و توجیه کثرت و تباین ظاهری نیز دارای نقش منحصر به فردی است. با توجه به آنکه به عنوان موضوع مستقل، به این انگاره مهم پرداخته نشده، در این نوشتار جایگاه و اهمیت آن در محور پردازش جهان بینی واکاوی شده است و موارد استفاده از آن با استمداد از فرازهای حکمای متعالی بیان می شود و تلاش بر آن است تا پیشاپیش با تکیه بر موارد کاربرد، به مفهوم شناسی آن نیز بپردازیم.
    کلیدواژگان: حقیقت، رقیقت، ظاهر، باطن، جهان شناسی
  • رضا اکبریان، نفیسه نجبا صفحه 33
    حکمت اشراق سهروردی دارای اصول و مبانی بدیعی است که نه تنها در حکمت مشاء یافت نمی شود، بلکه پایه و اساس تفکرات اندیشمندان بعدی قرار گرفته و نقطه عطفی در تاریخ فلسفه به شمار می آید. نظریه اضافه اشراقیه که در جهت تبیین رابطه علت و معلول از سوی سهروردی مطرح شده است، یکی از اصول بنیادین این فلسفه است. از آنجا که ارتباط میان علت و معلول در نهایت به ارتباط میان خالق و مخلوق می انجامد، فیلسوفان مسلمان پیش از سهروردی با بهره گیری از تعالیم دینی سعی کردند ارتباط عمیق تری میان آن دو اثبات کنند. به عنوان نمونه ابن سینا با در نظر گرفتن ترکیب شیء از وجود و ماهیت و امکان ماهوی به عنوان ملاک نیاز شیء به علت، معلول را از جنبه وجودی مرتبط به علت و عین-الربط به آن در نظر می گرفت. پس از ابن سینا، سهروردی با انکار برخی مبانی مشائین از جمله ترکیب شیء از ماده و صورت و نیز وجود و ماهیت و اعتباری دانستن وجود، قائل می شود به اینکه معلول نه از جنبه وجودی بلکه با تمام هویت خود وابسته به علت است. با چنین تفسیری بالطبع رابطه عمیق تری بین علت و معلول ثابت می شود. همین ویژگی و نیز برخی موارد دیگر باعث می-شود دیدگاه سهروردی مورد توجه حکمای پس از وی قرار گیرد. دوانی و میرداماد از جمله پیروان این اندیشه به شمار می آیند. آنها به رغم اینکه سعی داشتند برای گریز از اشکالات وارد بر نظر سهروردی تبیین جدیدی از آن ارائه دهند، اما دیدگاه او را بر ابن سینا ترجیح داده و برگزیدند.
    کلیدواژگان: اضافه اشراقیه، علت، معلول، سهروردی، محقق دوانی، میرداماد
  • مرتضی شجاری، لیلا قربانی صفحه 61
    از نظر ملاصدرا «صراط مستقیم» که انبیا آن را پیمودند، توحید حقیقی است؛ توحیدی که مبتنی بر دو اصل «وحدت در کثرت» و «کثرت در وحدت» است. برای صاحب چنین مرتبه-ای از توحید، خلق حجابی برای حق نیست؛ همچنانکه حق، حجاب خلق نیست. ملاصدرا در آثار خود می کوشد که این صراط مستقیم را با قاعده «بسیط الحقیقه کل الاشیاء و لیس بشیء منها» تبیین کند؛ قاعده ای که مضمون آن در آثار فلوطین موجود بوده و ابن عربی و پیروانش نیز با تعبیراتی مانند «مقام کثرت در وحدت» در مورد آن بحث کرده اند. در عرفان ابن عربی خداوند، وجود مطلق است و وجود مطلق جایی برای غیر، حتی به صورت وجود وابسته و ربط، باقی نمی گذارد. این مطلب که به «وحدت شخصی وجود» مشهور است، در حکمت صدرایی نیز مجالی برای تبیین و اثبات یافته است. ملاصدرا با بیان این قول مشهور که درک «وحدت شخصی وجود» نیاز به طوری ورای طور عقل دارد، ادعا می کند که خود کسی است که فضل الهی شامل وی گشته و این معنی را در طور عقل درک کرده و بر آن در کتاب های خویش برهان اقامه کرده است. در این مقاله با بیان مبانی قاعده بسیط الحقیقه و توضیح آن با دو تقریر «وحدت تشکیکی» و «وحدت شخصی وجود» کوشش شده است این قاعده با قول عارفان در این باره تطبیق داده شود و وجوه اشتراک و افتراق آنها تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: بسیط حقیقی، وحدت وجود، کثرت در وحدت، ظهور حق، توحید
  • رضا صادقی صفحه 85
    مفهوم تبیین از مفاهیم اصلی فلسفه علم است که در خصوص نسبت آن با اصل علیت بحث های زیادی صورت گرفته است. تا پیش از پیدایش پوزیتیویسم دیدگاه رایج این بود که تبیین یک پدیده به معنای بیان علت آن است، اما برخی از پوزیتیوست ها با تحویل رابطه تبیینی به رابطه ای استنتاجی و منطقی تلاش کردند مفهوم تبیین را جدای از مفهوم علیت تعریف کنند. در این نوشتار با بررسی مشکلات این دیدگاه پوزیتیویستی و با تمسک به دیدگاه طرفداران اصل علیت در دوران معاصر مشخص خواهد شد که جدایی مفهوم تبیین از مفهوم علیت دلیل اصلی تردید در کلیت و ضرورت قوانین علمی و باعث بی مبنایی پیش بینی های علمی است. استدلال اصلی این است که مفهوم ضرورت علی به دلیل آنکه در توصیف و توجیه نتایج پژوهش های علمی نقشی محوری دارد، برای فیزیک و متافیزیک به یک اندازه حیاتی است.
    کلیدواژگان: تبیین، علیت، ضرورت، ذات، ذاتگرایی
  • غلامحسین رحیمی، عبدالرسول عمادی صفحه 111
    مکان فضایی است که جسم در آن قرار می گیرد و خلاء حالتی است که این فضا از هر گونه ماده فیزیکی خالی می شود. امروزه این دو مفهوم تقریبا بدیهی انگاشته می شوند، اگرچه در دانش جدید نیز این همانی قطعی میان دو مفهوم مکان و فضا وجود ندارد، اولی به جسم برمی گردد و دومی به محیط آن. به طور کلی دو تلقی از مکان وجود داشته است مکان به عنوان سطح خارجی جسم و مکان به عنوان ابعاد سه گانه فضایی که جسم در آن واقع می شود. ارسطو مکان را سطح داخلی جسم حاوی و یا سطح خارجی جسم محوی دانسته است. ابن سینا درصدد اثبات این نظر است که مکان هیولا، صورت بعد یا خلاء نیست؛ بنابراین نهایت سطح یاد شده است. او برای تثبیت این مفهوم، با انواع دلایل به رد خلاء اقدام می کند.
    ابوالبرکات بغدادی می گوید که به همان دلایلی که مکان می تواند سطح باشد حجم نیز می تواند باشد، بنابراین مکان همه حجمی است که جسم درآن واقع می شود. به نظر می رسد در این میان ابن سینا و ابوالبرکات هر یک نماینده یکی از دو تلقی از مکان هستند در مورد خلاء نیز که ابن سینا آن را ناممکن می شمارد ابوالبرکات به تفصیل نظر او را رد می کند و درصدد اثبات امکان خلاء است.
    کلیدواژگان: م، کان، خ، لاء، م، لاء، ج، س، م، ح، رک، ت، ارس، ط، و، اب، ن سی، نا، ابوالبرکات بغدادی
  • حسن فتحی، سیروس علیپور صفحه 141
    در تبیین و تعریفی که ارسطو از زمان عرضه می کند، دو جنبه را می توان یافت که علی الظاهر متعارض به نظر می رسند. وی، از طرفی، زمان را به «عدد حرکت از حیث پیش و پس» تعریف می کند و «عدد» در هیچ کدام از آثار او متصل دانسته نشده است. از طرف دیگر، به دلیل ارتباط زمان با حرکت، آن را متصل می داند؛ چون حرکت متصل است. بدین ترتیب، به نظر می آید که او زمان را هم منفصل دانسته است و هم متصل. در نوشتار حاضر سعی شده است که، ضمن بررسی راه حل های پیشنهادی شارحان، با الهام گرفتن از خود ارسطو، راه حل کامل تری برای این تعارض ارائه گردد و از تعریف او رفع ابهام شود.
    حاصل آنچه از این بررسی به دست می آید این است که اولا، عدد مورد نظر در تعریف ارسطو نه، به اصطلاح، عدد عاد (مثلا 2 و 3) بلکه عدد معدود (مثلا 2 متر، 3 ساعت) است و ثانیا، با دخالت نفس به عنوان فاعل شناسا در تشخیص پیش و پس حرکت است که زمان حالت مقداری و عددی پیدا می کند. تاکید بر نقش عنصر فاعل شناسا را می توان پیام جدید این مقاله در رفع ای هام تعارض در تعریف ارسطو از زمان دانست.
    کلیدواژگان: ارسطو، زمان، حرکت، مقدار، انفصال، اتصال
  • اعظم پرچم، پروین نبیان، اعظم آبدار صفحه 169
    متکلمان امامیه، اشاعره و معتزله عقاید خویش را به همراه استناد به آیات قرآن درکتاب-هایشان بیان کرده و حتی در محکوم کردن یکدیگر ازآیات بهره جسته اند. این پرسش وجود دارد که آیا صاحبان مذاهب کلامی در استفاده از آیات قرآن به انواع سیاق آیات توجه داشته اند و آیا سیاق آیات می تواند برداشت های مختلف را پوشش دهد؟
    علامه شوشتری در احقاق الحق کلام شیعی را از علامه حلی و کلام اشعری را از روزبهان آورده و در آخر به اثبات عقایدکلامی شیعه و نقد گفتار روزبهان می پردازد. در گفتار هر یک استناد به آیات موجود است. این پژوهش درصدد است استناد هر سه متکلم به آیات را در بحث رویت خدا، از منظر سیاق آیات بررسی نماید. ضمن جستجو روشن می شود که روزبهان در استنادش به آیه 143/ اعراف در بحث رویت خدا خطا رفته و آن را جسمانی معنا کرده و دیدگاه کلامی اش را حمل بر آیه نموده است. علامه حلی و قاضی شوشتری نیز به دلیل اهتمام به ابطال نظر او و اشاعره از سیاق آیه تا اندازه ای غافل شدند.
    کلیدواژگان: قرآن، سیاق، رویت، احقاق الحق، امامیه، اشاعره
|
  • Mohammad Reza Ershadinia Page 1
    The highest level of theorization and the exaltation of worldview and the wonderful deep image of the unity of creation can be seen in the way the concept of ‘haqiqah and raqiqah’ or the graded unity of being has been used in transcendental wisdom. This was Sadra’s initiative which was introduced and made the competing schools of philosophy lag behind. This concept has been used extensively in philosophical explanations. The followers of the transcendental wisdom, based on their common logic, have interpreted it as the predication of ‘hiqiqah and raqiqah’ and have used it in explaining the unity of apparently incompatible predicates. This concept has been very useful in dealing with a large number of philosophical issues and has played a major role in depicting the truth of the unity of existence and in explaining multiplicity and apparent inconsistency. Since this concept has not been studied as an independent topic, the present article intends to examine its position and importance in the area of worldview and to delineate its uses by drawing on transcendentalist philosophers. The secondary purpose is to deal with its conceptualization with an emphasis on its uses.
  • Reza Akbarian , Nafiseh Nojaba Page 33
    Sohravardi’s illuminative theosophy includes innovative principles that one cannot find in the Peripatetic theosophy. It has become the basis for the subsequent generations of thinkers and has emerged as a turning point in the history of philosophy. The doctrine of Izafeye Ishraqiyyeh (illumiationist relation), which has been introduced as an explanation for the relation between cause and its effect, is one of the foundational principles of this philosophy. Since the causal relation necessarily leads to the relation between the creator and creature, Moslem philosophers before Sohravardi tried to prove a deep relation between the two. As an example, Avicenna, by holding that the contingent is a composite of existence and quiddity and that the essential possibility of quiddity is the criterion of the dependency of entity to its cause considered the contingent as dependent on its cause for its existence. By rejecting some of the Peripatetic principles on the basis of Izafeye Ishraqiyyeh, Sohravari held that the effect has an illuminational relation with its cause and in this way he replaced contingency with luminous need. With such an interpretation, a deeper relation between the cause and its effect was established. Davani and Mirdamad are among the followers of this theory who, despite giving a new interpretation of his theory to evade its defects, preferred Sohravardi’s views to Avicenna’s.
  • Morteza Shajari , Leila Ghorbani Page 61
    According to Mulla Sadra, the right path that prophets have walked through is the true monotheism, which is based on the two principles of ‘unity in plurality’ and ‘plurality in unity’. For monotheists at that level of monotheism, people are not the veil of God and God is not the veil of people. In his works, Mulla Sadra tries to explain this right path with the maxim: ‘The ultimately simple is all things and is not any one of them’; the theme whose origins can be traced back to Plotinus and Ibn Arabi and his followers who have discussed it by interpretations such as ‘the plurality in unity’. In Ibn Arabi’s mysticism, God is the absolute being and the absolute being does not leave any space for the other, even in a dependent or related form of existence. This issue that is known as ‘personal unity of being’ has had the opportunity to be explained by Mulla Sadra. By expressing the well known saying that understanding the personal unity of being necessitates a level of understanding which exceeds the level of intellect, Mulla Sadra claims that he has been subjected to divine grace and that he has understood the personal unity of being at the level of intellect and has brought forward arguments for his claim in his works. The present article aims at stating the base of the ultimately simple and explaining it through two statements of ‘analogical unity’ and ‘personal unity of existence’. An effort is made to adjust this maxim to the Sufis’ sayings and to find the similarities and differences.
  • Reza Sadeghi Page 85
    The concept of explanation is among the major concepts of the philosophy of science whose relation with the principle of causality has been the center of a large number of discussions. Until the time positivism appeared, the common view was that the explanation of a phenomenon was synonymous with the statement of its causes. However, some of the positivists tried to define the concept of explanation through translating the explanatory relation to a an inferential logical relation. By drawing on the views of contemporary followers of the principle of causality and examining the problems identified with positivism, the present article intends to clarify the point that the separation of the concept of explanation from the concept of causality is the underlying reason for the doubt raised on the totality and necessity of scientific laws and the baselessness of scientific predictions. The main argument is that due to central role of the concept of the necessity of causality in the description and explanation of scientific research, it is vital to both physics and metaphysics.
  • Gholamhossein Rahimi , Abdorasool Emadi Page 111
    Space is the place for an object and empty space is the place devoid of any physical matter. Nowadays, these two concepts are taken for granted. However, based on the current state of knowledge, the two concepts of place and space are not considered the same; the former refers to the object and the latter to its environment. In general, there are two views about place. One considers it as the outer surface of object and the second views it as the three dimensions of space which encloses the object. Aristotle viewed place as the inner surface of the enclosing object or the outer surface of the enclosed one. Avicenna tried to support the view that the place of matter is neither the surface of dimension nor empty space; therefore, it is the ultimate border of the mentioned surface. To establish this concept, Avicenna tried to reject empty space with different arguments.According to Abulbarakat Baghdadi for the same reasons that place can be surface it can also be space; therefore, place refers to the whole space occupied by the object. It seems that Avicenna and Abulbarakat are each representative of one of the two views expressed about space. With regard to empty space which is considered an impossibility by Avicenna, Abulbarakat rejects this view in detail and tries to prove the possibility of empty space.
  • Hassan Fathi , Cyrus Alipour Page 141
    In Aristotle’s explanation and definition of ‘time’, two aspects can be found which are apparently inconsistent. On the one hand, Aristotle defines time as ‘number of motion with respect to the before and the after’. On the other hand, none of his works evidence a continuous definition of number. Thus, it seems that he has considered time both continuous and discontinuous. The present article is an attempt to remove the ambiguity from his definition. Inspired by Aristotle himself and drawing on his commentator’s suggested solutions, the article has tried to present a better more comprehensive solution for the inconsistency. The gist of the argument is that, first, number in the definition of time is not the so called ‘counting number’ (e.g. 2 and 3) but it is the ‘countable number’ (e.g. 2 meters or 3 hours); and second, it is by the interference of the soul as the agent of the recognition of the before and after of the movement that time assumes an enumerative state. The emphasis on the role of the soul as the agent of the recognition can be regarded as the innovative aspect of the present article in disambiguating Aristotle’s definition of time.
  • Azam Parcham, Parvin Nabyan, Azam Abdar Page 169
    Imamiyah, Ash’ariyyah and Mu’tazila theologians have expressed their views in their works with reference to Quranic verses, and they have done so even when trying to condemn one another for the expressed views. The question raised is whether the followers of different theological schools have paid enough attention to the context of the verses they have referred to and whether the context of use can be the source of different interpretations. Alamah Shushtari in Ehghagh-Al Hagh has drawn on Allameh Helli for Shiite theology and to Roozbehan for Ash’ari theology to provide support for the Shiite theological views and a critique of Ash’ari theological views. In their discussions, there are references to Quranic verses. The present article intends to explore the three theologians’ references to Quranic verses from the perspective of their context of use. The exploration will clarify the point that Roozbehan, in his reference to verse No. 143/Araf in his discussion of the vision of God, has misinterpreted the verse by using it in a physical sense and by doing so has imposed his theological view on its interpretation. Due to their efforts to reject Roozbehani’s views and in effect the Ash’ari theological views Alameh Helli and Ghazi Shushtari, have, to some extent, ignored the verse’s content of use.