فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 82 (اسفند 1389)

مجله نامه مفید
پیاپی 82 (اسفند 1389)

  • حقوق تطبیقی
  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • نادر پورارشد، ربیعا اسکینی صفحه 3
    نظریه نمایندگی ظاهری ریشه در رویه قضایی انگلیس دارد. این نظریه مورد توجه حقوق بین الملل و سایر کشورها به ویژه کشورهای دارای حقوق نوشته از جمله فرانسه، بلژیک، سوییس، مصر و... قرار گرفته است. در مورد تاثیر نظریه نمایندگی ظاهری در حقوق موضوعه سه فرض قابل بررسی است؛ اول، اینکه بعضی از مقررات با نظریه نمایندگی ظاهری قابل تحلیل و تفسیر باشند. دوم، اینکه بعضی از مقررات مبتنی بر نظریه نمایندگی ظاهری باشند یعنی نمایندگی ظاهری استثنا پذیرش شده باشد. سوم، اینکه نمایندگی ظاهری به عنوان یک نظریه کلی - قاعده - صریحا یا ضمنا پذیرفته شده باشد.
    مقاله حاضر سه فرض بالا را در حقوق موضوعه ایران بررسی نموده است و به این نتایج رسیده است:1- نظریه نمایندگی ظاهری با زمینه ها و ظرفیت های حقوق ایران منافاتی ندارد.
    2- در حقوق ایران مواردی که با نظریه نمایندگی ظاهری قابل تحلیل و تفسیر باشند پیدا می شوند.
    3- جلوه هایی از نظریه نمایندگی ظاهری در حقوق ایران دست کم به طور استثنایی - از طریق اقتباس از حقوق خارجی - پذیرفته شده است.
    4- پذیرش نظریه خارجی نمایندگی ظاهری در حقوق ایران به عنوان یک نظریه کلی قاعده قابل دفاع نیست. اما معادل و مشابه آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظریه عمومی، نمایندگی ظاهری، حقوق موضوعه
  • سیدمحمود میرخلیلی صفحه 25
    این مقاله به بررسی و مقایسه تجری و مصادیق جزایی آن با موضوع حالت خطرناک در جرم شناسی پرداخته و ضمن بیان مفاهیم مرتبط با این واژه ها، رابطه این دو مفهوم را مورد بررسی قرار می دهد. مهم ترین مصادیق متجری در مقررات حقوقی، مرتکبان جرائم ناقص مانند شروع به جرم، جرم عقیم و جرم محال هستند. از آنجا که معیار جرم شناسی در واکنش علیه مجرمان، میزان خطرناکی آنان است که ناظر به آینده بوده و به میزان خسارت وارد شده در گذشته توجه چندانی ندارد لذا خطر چنین افرادی را بیش از مرتکبان جرایم تام می داند؛ زیرا این گونه افراد در تحقق نیت مجرمانه خود موفق نبوده حال آنکه سوء سریرت و جرات خود بر ارتکاب جرم را به منصه ظهور رسانده اند. با توجه به اینکه قانونگذار ایران در قوانین فعلی، واکنش علیه انواع متجری را نپذیرفته، لذا مقاله با الهام از دیدگاه فقهاء و اصولیین و طرح دیدگاه های جرم شناختی، در صدد است ضرورت واکنش مقتضی علیه متجریان دارای حالت خطرناک را اثبات نماید.
    کلیدواژگان: تجری، حالت خطرناک، جرم عقیم، جرم محال، شروع به جرم
  • مهدی شهابی صفحه 43
    این پژوهش به دنبال آن است تا جایگاه و نقش «حق» را در نظام حقوقی و در رابطه با نظام حقوقی تبیین کند. آیا «حق» فراتر از نظام حقوقی است یا تنها در نظام حقوقی معنا می یابد و ارزش و توجیه خود را از قاعد حقوقی اخذ می کند؟ نبود آن یا نپذیرفتن آنچه تغییرات یا چه چالش هایی را در نظام حقوقی ایجاد می کند؟ چرا رویکردهای جامعه شناختی با آن مخالفند و آیا موفق به ایجاد نظام حقوقی عادلانه شده اند؟ آیا رویکردهای متافیزیکی به حقوق که تنها بر عدالت متافیزیکی تاکید دارند، توانسته اند نظام حقوقی واقع گرایانه ای را ایجاد کنند؟ اگر حق به عنوان ارزش مطرح شود، آیا بدون تردید در تعارض با نگاه تجربی قرار گرفته و نظام حقوقی را از واقع گرایی دور می سازد؟ و آیا حذف ارزش از نظام حقوقی، نظام حقوقی را در ورطه واقع گرایی افراطی، به ویژه واقع گرایی دولتی قرار نمی دهد؟
    کلیدواژگان: حق، قانون، عدالت، متافیزیک، واقعیت، ارزش، نظام حقوقی
  • علی قسمتی تبریزی صفحه 61
    امروزه افزایش رخداد و گستره خسارات و ظهور زیان های ناشی از دستاوردهای دانش و فن آوری، به موازات تحول افکار عمومی، ضرورت جبران خسارت سریع و کارآمد و همچنین تدارک زیان در فراسوی مرزهای سنتی مسئولیت مدنی را ایجاب می کنند. تحقق بخش عمده ای از این نیاز به مدد نظام های جبران اجتماعی است که ظهیر و حتی گاه جایگزین نظام های جبران مدنی می گردند. «خطر اجتماعی» در کنار «اجتماعی کردن خطرات»، تعابیر نوظهوری هستند که جامع خسارات خارج از عرصه صلاحیت مسئولیت مدنی و شیوه های جبران آن به شمار می آیند. کاربرد چندگانه این واژگان، بر ابهام آن ها افزوده اند. بیان و بررسی تعاریف مختلف و تنقیح مفهوم اجتماعی کردن خطرات و علل این جریان، موضوع مطالعه پیش روست.
    کلیدواژگان: خطر اجتماعی، اجتماعی کردن خطرات، جمعی کردن مسئولیت، مسئولیت مدنی، همبستگی اجتماعی
  • محمدحسنی رمضانی قوام آبادی صفحه 79
    در 4 مه 2006، جمهوری آرژانتین دادخواستی را علیه جمهوری شرقی اروگوئه در مورد اختلاف مربوط به نقض تعهدات ناشی از اساسنامه آبراه اروگوئه تقدیم دیوان کرد. بر طبق این دادخواست، نقض مزبور، ناشی از اجازه ساخت و ساخت و راه اندازی احتمالی دو کارخانه خمیر کاغذ بر روی آبراه اروگوئه بود. آرژانتین به طور خاص بر آثار این فعالیت ها بر کیفیت آب آبراه اروگوئه و منطقه تحت نفوذ آن تاکید داشت. این مقاله به اختصار به بررسی این قضیه می پردازد.
    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، حقوق بین الملل، محیط زیست، احتیاط، پیشگیری
  • مهرزاد ابدالی صفحه 101
    تحلیل اقتصادی حقوق نوعی روش شناسی تحلیلی و عمیق در قلمرو حقوق است که رویکرد فعلی صاحب نظران آن مبنی بر هدف بودن معیار کارایی از حیث اخلاقی قابل انتقاد است. در این مقاله که عمدتا ناظر بر نقد نظریه اخلاقی نتیجه گرایی و بنابراین فایده گرایی و اقتصاد رفاه از حیث بی توجهی به ارزش های اخلاقی است ثابت شد که اخلاق را می توان در کنار اصل کارایی در مقام تحلیل اقتصادی حقوق لحاظ کرد. ایراد اخلاقی که به رویکرد تحلیل اقتصادی حقوق وجود دارد هم ناظر بر تحلیل اثباتی اقتصادی حقوق است و هم ناظر بر تحلیل هنجاری اقتصادی حقوق. بنابراین به نظر می رسد در تحلیل اقتصادی حقوق باید اخلاق را به مثابه قید لازم رویکرد نتیجه گرایانه تحلیل اقتصادی قرار داد به این معنا که قائل شد اصل کارایی در حقوق وسیله ای است برای تحقق عدالت.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، کارایی، اقتصاد رفاه، نتیجه گرایی، اخلاق
  • اسماعیل رحیمی نژاد صفحه 127
    برای تبیین مبانی نظری عدالت ترمیمی و توجیه اهداف و برنامه های آن تاکنون نظریه های مختلفی از قبیل، «شرمساری باز اجتماعی کننده»، «کنترل اجتماعی»، «موجه انگاری جرم» و «الغاگرایی سیستم کیفری» از طرف جرم شناسان ارائه گردیده است. این مقاله ضمن نقد و بررسی اجمالی هر یک از این نظریه ها به تبیین ماهیت و مبنای دکترین «احیای نفس» که مهم ترین مبنای انسان شناختی، جامعه شناختی و اخلاقی برای عدالت ترمیمی محسوب می شود و رابطه آن با عدالت ترمیمی می پردازد.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، عدالت احیاء کننده، احیای نفس، شرمساری بازاجتماعی کننده، کنترل اجتماعی، موجه انگاری جرم، الغای سیستم کیفری
  • محمود جلالی، حمید آرایی صفحه 145
    اصل ثبات قراردادها، امروزه در اغلب نظام های حقوقی پذیرفته شده است. اصل حاکمیت اراده اقتضا می کند که مفاد تراضی همواره لازم الاجرا باشد و هیچ یک از طرفین قرارداد نتواند با تخطی از قصد مشترک، از اجرای تعهدات ناشی از عقد یا معاهده خودداری کند. با این وجود، نمی توان اصل ثبات را همواره به عنوان یک قاعده مطلق دانست. زیرا عدم رعایت این اصل در شرایط خاصی مجاز دانسته شده است. لذا چنانچه تغییر بنیادین اوضاع و احوال، تعادل قراردادی را به صورت اساسی بر هم زند، در این صورت تعدیل یا فسخ قرارداد یا معاهده، جایگزین حکم اولیه که همان التزام به مفاد قرارداد یا معاهده است، می گردد. دکترین تغییر بنیادین اوضاع واحوال که صرفا در تعهدات مستمر جریان دارد، هم درحقوق داخلی و هم در حقوق بین الملل مطرح شده است. در عرصه معاهدات بین المللی قاعده ربوس به عنوان یک استثناء وتحت شرایط خاصی پذیرفته شده است. در حقوق ایران تعدیل قرارداد در نتیجه تغییر اوضاع واحوال مورد اختلاف است و نظر غالب بر رد دخالت دادگاه در قرارداد است. اما به نظر می رسد با سه مبنای نظریه غبن حادث، قاعده عسر و حرج وتئوری تفسیراراده متعاملین، می توان این قاعده را در موارد استثنائی در حقوق ایران پذیرفت.
    کلیدواژگان: قرارداد، معاهده، اصل تغییر بنیادین اوضاع و احوال، حقوق ایران، حقوق بین الملل
|
  • Rabia Eskini, Nader Pour Arshad Page 3
    The theory of apparent agency has its origin in English legal jurisprudence. This theory is regarded by the International Law and in many countries especially countries with written Law systems such as France, Belgium, Switzerland and Egypt. In regard with the influence of apparent agency theory in written Law, three presumptions are to be considered: First: some regulations can be interpreted and analyzed through the apparent agency theory. Second: some regulations are based on the apparent agency theory, meaning that this theory can accept exceptions. Third: the apparent agency theory has been explicitly or impliedly accepted as a general principle. This article deals with the three above-mentioned presumptions in the Iranian Law and has reached the following
    Results
    The apparent agency theory does not contradict with the Iranian legal principles.2- In the Iranian Law, there are cases which can be analyzed and justified through the apparent agency theory. 3- Some aspects of the apparent agency theory have been accepted in the Iranian law, at least exceptionally, by borrowing from foreign Laws. 4- The theory of apparent agency is not acceptable in the Iranian law as a general rule, but theories similar and equal to it are available.
    Keywords: the General Theory, Apparent Agency, the Written Law
  • Seyed Mahmood Mir Khalili Page 25
    This article talks about tajarri and it`s criminal types comparatively with concept of dangerousness in criminology. First, it states the meanings of main words and the words that related to them. While Iran Criminal law after Islamic revolution, rejected any penal reaction against tajarri and its types, like inchoate offences, as in attempts or impossible crimes, so this research proves the necessity of any logical reaction against doer of tajarri which are dangerous for society, by using the comments of scientists in Feqh, methodology and criminology. Although the legislature has criminalized some conducts like preparation conducts or threat to commit a crime, that are less dangerous for society, but refused to criminalize any type of tajarri, however we don`t recommend the legislature to criminalize them. Finally the recommendation is to accept the dangerousness concept and to foresee the appropriate safe guarding measures without punishment but with observance of legal principle.
    Keywords: Dangerousness, Criminology, Temerity to Commit the Crime (Tajarri), Attempt, Attempting Impossible Crimes
  • Mahdi Shahabi Page 43
    The objective of this work is to clarify the place and role of the "right" in a legal order and its connection therein. Is the right beyond legal order or does it find its validity and its justification within the legal order? What changes or challenges does the lack of "right" or its rejection create in a legal order? Why is that the realists and legal sociologists do not accept it? Have they managed to generate a just legal order? Have the metaphysists who insist on metaphysical justice, established a realistic legal order? If the "right" is a value, does it contradict with an empirical view move away legal order from reality? Does elimination of the value from legal order, not direct it towards excessive-realism and especially etatist-realism?
    Keywords: Right, Law, Justice, Metaphysic, Reality, Value, Legal Order
  • Ali Ghesmati Tabrizi Page 61
    Nowadays enhancement of occurrence, spread of damages and the appearance of losses which arise from the technology and knowledge products, shows necessity of the remedies beyond the classical boundaries of civil responsibility alongside the changing general thought. Accomplishment of most of these needs occur with the aid of the social remedies systems which are supported and also situated in civil remedies systems."Social risks" alongside the "socialization of risks" are new concepts which are containing all of the damages beyond the civil responsibilities of jurisdiction and its redress ways. The terms are multifunctional and it increases their ambiguity. Exposing, surveying of various definitions, explaining the meaning of socialization of risk and its reason are the purposes of this research.
    Keywords: Social Risks, Socialization of Risks, Collectivization of Responsibility, Civil Responsibility, Social Solidarity
  • Mohammad Hosain Ramazani Ghavam Abadi Page 79
    On 4 May 2006, the Argentine Republic filed in the Registry of the Court an application instituting proceedings against the Eastern Republic of Uruguay in respect of a dispute concerning the breach, of obligations under the Statute of the River Uruguay. In the Application, Argentina stated that this breach arose out of the authorization, construction and future commissioning of two pulp mills on the River Uruguay, with re ference in particular to the effects of such activities on the quality of the waters of the River Uruguay and on the areas affected by the river. This article tries to briefly study this case.
    Keywords: International Court of Justice, International Law, Environment, Precautionary, Prevention
  • Mehrzad Abdali Page 101
    Economic analysis of law is a deeply analytical methodology, that its current approach that treats the efficiency as the end of economic analysis of law is morally objectionable. This Article focused on the consequentialist aspects of utilitarianism and welfare economics, especially on the lack of ethical constraints within it. It is proved that ethical values must be considered together with efficiency. From the point of view of morality, both positive economic analysis of law and normative economic analysis of law are objectionable. Thus, in economic analysis of law, it is necessary to accept that efficiency is an instrument for reaching the justice.
    Keywords: Economic Analysis of Law, Efficiency, Welfare Economics, Consequentialism, Ethics
  • Ismaeel Rahimi Nejad Page 127
    So far, several theories have been presented by criminologists to explain and justify the restorative justice, such as the theory of “reintegrative shaming”, “social control theory”, “the neutralization theory of crime” and abolitionism. This article, critically considering these theories, makes clear the nature and bases of the doctrine of “soul vivification”(Ehyae Nafs), which is the main and most important foundation to restorative justice from the point of anthropological, sociological and moral view, and studies its relationship with restorative justice.
    Keywords: Restorative Justice, Soul Vivification, Reintegrative Shaming, Social Control, Neutralization, Abolitionism
  • Mahmoud Jalali, Hamid Araei Page 145
    Principle of "stability of contracts" has been recognized by most legal systems. Autonomy of contracts and their subordination from the common intents of the parties, require the content of contracts to be always binding upon the parties. However, the scope of the principle is not absolute. For in certain circumstances, noncompliance with the principle has been accepted both at national and international levels. Thus, jurists have always tried to replace the applicability of the principle pacta sunt servanda with adjustment or abrogation of contracts, if fundamental changes of circumstances disturb the contractual adjustment between the parties making implementation of obligations too difficult. Doctrine of rebus sic stantibus is applicable both to national and international long lasting obligations. In international law resort to the doctrine is an exception to the principle of pacta sunt servanda. The Iranian legal system has approached the issue carefully and consequently, making adjustment in contracts due to fundamental changes in circumstances of concluding time of contracts is a controversial matter. Nevertheless, it seems that the principle can exceptionally be accepted in the Iranian private law on three grounds of "sudden deception" (ghabne hades), "rule of hardship" (Osr VA Haraj) and "theory of interpretation of parties intents".
    Keywords: Contract, Treaty, Rebus Sic Stantibus, Pacta Sunt Servanda, Iranian Legal System, International Law