فهرست مطالب

کتاب قیم - پیاپی 2 (تابستان 1390)

مجله کتاب قیم
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فتح الله نجارزادگان صفحه 7
    مفسران فریقین، درباره معنای امامت، در آیه امامت حضرت ابراهیم (بقره/ 124) اختلاف نظر جدی دارند. این اختلاف ها با مباحث کلامی آمیخته شده و دامنه موضوع را فراختر کرده و به همین دلیل، اصطلاح شناسی امام در قرآن را دشوار ساخته است.
    در این مقاله، در ناحیه سلب، تنها به ذکر نظریه هایی که درباره معنای امامت در آیه مذکور مطرح هستند، بسنده کرده و به منابعی که آنها را مورد مناقشه قرار داده و ابطال کرده اند، اشاره شده است. سپس، در ناحیه ایجاب، معنای «پیشوایی با وجوب پیروی و اطاعت مستقل» برای معنای اصطلاحی «امام» پیشنهاد و بر سه پایه تحلیل مفهومی امام، استناد به آیات و تمسک به روایات، مدلل گشته است.
    کلیدواژگان: امامت، حضرت ابراهیم، اطاعت مستقل، تفویض دین
  • جعفر نکونام صفحه 31
    مراجعه به معهودات عرب عصر نزول و تفسیر آیات قرآن بر پایه آنها، پرده از مراد الهی در آیات مجمل بر می دارد. یکی از آن آیات، آیه 19 سوره الرحمن است که در این مقاله، از آن به آیه «مرج البحرین» تعبیر می شود. در این آیه و آیات مشابه، از دو دریایی سخن رفته است که به هم تلاقی می کنند، اما بر هم غلبه پیدا نمی کنند. یکی از آنها شیرین و گوارا (فرات) و دیگری شور و تلخ است و از آنها مروارید و مرجان استخراج می شود و در آن کشتی رانی صورت می گیرد. در این آیات، خطاب به عرب عصر نزول گفته شده است که شما از این دریا، حلیه (مرواید و مرجان) و گوشت تازه (ماهی) استخراج می کنید و در آن به کشتی رانی برای کسب روزی می پردازید. تنها دریای شیرینی که در جزیره العرب به صورت دایمی به دریا می ریزد، دریای اروند(شط العرب) است که از به هم پیوستن دو رود دجله و فرات و سپس کارون تشکیل می شود و در کرانه بصره به خلیج فارس می ریزد. از صدر اسلام نام «بحرین» بر منطقه بصره تا عمان اطلاق می شده است. مجمع الجزایر بحرین مرجانی و مروارید بحرین معروف است. مرجان هم واژه ای فارسی است. این قرائن در کنار هم موید این است که مراد از «بحرین» یاد شده در آیات قرآن همین منطقه است.
    کلیدواژگان: بحرین، لولو، مرجان، رود اروند، دجله، فرات، خلیج فارس
  • علی محمد میرجلیلی صفحه 53
    نزول قرآن کریم، تاثیرهای فراوانی بر جامعه بشری و به ویژه بر مناطق عربی از نظر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، نظامی و... بر جای گذاشت. یکی از آن ها، تاثیر قرآن بر زبان عربی است. در این مقاله، پنج مورد از تاثیرهای قرآن بر زبان عربی مورد بررسی قرار می گیرد که عبارت است از:- تنسیق زبان عربی و اتحاد لهجه های مختلف آن با ترویج و تسلیط لهجه قبیله قریش و در انزوا قرار دادن لهجه های قبایل دیگر.
    - طرح مباحث جدید اجتماعی، نظامی، سیاسی و... و به تبع آن پیدایش معانی جدید برای واژه ها.
    - پیدایش جمله ها و عبارت های جدید.
    - بقای زبان عربی و حفظ آن از نابودی و گسترش آن.
    - تدوین منابع فراوان در زمینه زبان شناسی عربی، اعم از صرف، نحو، لغت، بلاغت و غیره.
    کلیدواژگان: قرآن، تاثیر، زبان عربی، لغت، عرب
  • حجت الاسلام محمدرضا نورمحمدی، الهام مردان پور شهرکردی، مریم راستی صفحه 79
    سلامت، در فرهنگ متعالی اسلام، به عنوان یک ارزش مطرح شده و شفابخشی قرآن و راهکارهایی که برای مقابله با فشارهای روحی و تامین بهداشت روانی انسان بیان کرده، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران بهداشت روانی قرار گرفته است.از این رو، این پژوهش با هدف استخراج آیاتی که در زمینه عرضه راهکارهای معنوی، جهت تامین بهداشت روانی انسانها در قرآن وجود دارد، انجام گردید. راهکارهای معنوی استخراج شده از آیات قرآن، در چهار محور قابل دسته بندی هستند که عبارتند از:1. راهکارهای معرفتی(وحدت شخصیت انسان، نقش ایمان، ممنوعیت یاس و ناامیدی، هدفمندی و معناداری زندگی، اصل قضا و قدر و تصادفی نبودن رویدادها، اعتقاد به معاد، نگاه مثبت به مرگ و توکل)؛ 2. راهکارهای رفتاری)ارتباط با منبع قدرت معنوی، قوانین بازدارنده و قوانین کنترل کننده شهوت)؛ 3. راهکارهای اجتماعی(حمایت اقتصادی از اقشار آسیب پذیر، حمایت از یتیمان، حمایت اقتصادی و روانی از بیماران روانی و عقب ماندگان ذهنی و حسن ظن به مردم)؛ 4. راهکارهای عاطفی(محبت به والدین، صله رحم، سفارش به صبر و توبه).
    کلیدواژگان: قرآن، بهداشت روانی، انسان، راهکارهای معنوی
  • ولی الله نقی پورفر، رضا حاج جلیلی صفحه 99
    سیاق، به عنوان چارچوب و فضایی که پیام الهی در آن صورت یافته، در رفع ابهام از ظاهر آیات، کارکرد اساسی دارد. کارکرد سیاق، بر اصول بنیادی وحدت پیکر و عدم تعارض آیات قرآن استوار است. در صورت فراهم بودن شرایط کارکرد (وحدت موضوع و وحدت جهت موضوع)، قرینه های متصل و منفصل کلام بستر ظهور سیاق قرار می گیرند. با ظهور ابهام در کلام، یا قرینه ای دال بر رفع آن وجود دارد و یا ندارد. در صورت وجود، یا متصل است و یا منفصل. متصل یا درونی است و یا بیرونی. درونی یا لفظی است و یا لبی. و بیرونی یا قبل از کلام قرار دارد و یا بعد از آن. منفصل یا در همان سوره است و یا در سور دیگر. با این مبنا در مقاله حاضر، پس از بیان دو اصل بنیادی وحدت پیکر و عدم تعارض آیات، به تبیین قرائن کلام پرداخته و با این مبانی تعریف سیاق ارائه گردیده است. سپس، شرایط کارکرد سیاق را معرفی و محدوده کارکرد آن را با طرحی نوین، در پنج گونه به بحث و بررسی نشسته ایم:1- قرینه پیوسته، موید معنای ظاهر؛ 2- قرینه پیوسته، خلاف معنای ظاهر؛ 3- قرینه گسسته، موید معنای ظاهر؛ 4- قرینه گسسته، خلاف معنای ظاهر؛ 5- عدم وجود قرینه.
    کلیدواژگان: سیاق، وحدت پیکر، عدم تعارض، قرائن، وحدت موضوع، وحدت جهت موضوع
  • محمدباقر سعیدی روشن صفحه 125
    برخورداری قرآن از مراتب متعدد معنای ظاهری و باطنی، از مبانی پذیرفته شده و تاثیرگذار در تفسیر و تاویل قرآن است. اما رازگشایی از ماهیت باطن و حل این معما که باطن کدام سنخ از معناست، می تواند گامی اثربخش در فرایند معنی شناسی قرآن کریم باشد. بررسی معنا و حقیقت باطن قرآن و ارزیابی این جنبه که آیا باطن، مدلول لفظی است یا سنخی از معنای غیر لفظی؟ یا آن که اساسا، باطن را مراتب و لایه هایی است که برخی مراتب آن، از سنخ مدلول لفظی و مراتب دیگر آن، هویت غیر لفظی باشد. علاوه بر این، تامل در این موضوع که معانی باطنی، مقصود گوینده است یا رهیافتی است که خواننده در پرتو نگریستن به قرآن بدان دست می یابد و همچنین بررسی امکان فهم همگانی معانی باطنی قرآن و حدود و شرایط آن از جمله مباحثی است که در این پژوهش به آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، باطن، ظاهر، معنا، مدلول لفظی، مدلول مطابقی، خواننده محوری
  • مرتضی عرب_حجت الاسلام و المسلمین حسن نقی زاده صفحه 147
    از جمله راویان احادیث شیعه، محمد بن سنان(م. 220ق) است که به رغم قرار گرفتن وی، در سلسله سند روایاتی که تعداد آن ها از هشتصد مورد فراتر رفته است، در اعتبار او میان علمای امامیه اختلاف شدیدی روی داده است. این پژوهش، به نقل و بررسی گفتار عالمان رجالی در این رابطه پرداخته و کوشیده است تا از طریق بررسی احادیث مستند به راوی مذکور، شناخت دقیق تری از احوال وی به دست دهد. مقاله، در پایان با توجه به جمع بندی دیدگاه ها و نیز ماهیت روایت های محمد بن سنان، به وثاقت وی ملتزم گردیده و تضعیف این راوی را با تمایل او به غلو، در برهه ای از حیاتش، نوع روایت های او و نیز، سوء استفاده غالیان از این راوی، مرتبط می داند.
    کلیدواژگان: رجال شیعه، محمد بن سنان، جرح، تعدیل، غلو، غالیان
  • مهدی جلالی صفحه 171
    شیخ صدوق (381ق)، شخصیت نامدار حدیثی شیعه، در سده چهارم هجری است. او که در شیعه، به عنوان رئیس المحدثین شناخته می شود، از اخباریان متقدمی است که در عرصه حدیث، به شکل گسترده ای وارد شده و ضمن گزارش حجم عظیمی از روایات فریقین - به ویژه روایات شیعه – اغلب، به بررسی محققانه و عالمانه آنها پرداخته و ضمن برنمودن نقاط قوت و ضعف احادیث و اخبار، به شرح و تبیین آنها در زمینه ای گسترده و ذیل موضوعاتی متنوع مبادرت ورزیده است. در این رویکرد، موضع شیخ صدوق به مواضع اصول گرایان شیعه نزدیک است. با وجود این، او در جایگاه هایی از آثار خود، از این امور مهم غافل مانده و با روایات برخوردی سطحی کرده است. بنابراین، کارنامه علمی شیخ صدوق در عرصه تعامل با احادیث، یکنواخت نیست؛ بلکه فراز و فرود دارد. فراز کارنامه او مزایای بسیاری دارد که طیف وسیعی از مسائل مرتبط با حدیث مانند: رجال، جرح و تعدیل، درایه و فقه الحدیث، تفسیر و تاویل احادیث را شامل می گردد و رویکرد شیخ صدوق به این مسائل، ایجابی توام با اهتمام و توجه است. از سوی دیگر، فرود کارنامه صدوق است که آن نیز عموما با همین مسائل مرتبط است، لیکن با کمیت کمتر و طیف محدودتر؛ و رویکرد شیخ صدوق به آن، سلبی توام با عدم اهتمام و توجه است. در این رویکرد، موضع او به مواضع اخباریان - به خصوص اخباریان متاخر شیعه - نزدیک می شود.
    کلیدواژگان: حدیث، صدوق، کارنامه حدیث نگاری، فراز، فرود، اخباریان
|
  • Fath Allah Najjarzadegan Page 7
    There is a wide difference between both Shiite and sunni interpreters in interpretation of the verse of Imamate of Prophet Abraham (2/124). The differences in interpretation of this verse have been expanded by theological debates and consequently it has made the semantic of the word "Imam" difficult The present essay mentions those theories on the meaning of Imam and refers to the sources which rejected the theories. On the other hand the essay proposes the meaning of "leadership with the necessity of following and obeying deliberately" for the word "Imam" and tries to base the view on the verses, Hadiths and contextual analysis.
    Keywords: Imamate, Prophet Abraham, Obeying deliberately, Resignation of religion
  • Jaafar Nekoonam Page 31
    If we study the images of Arab of the Prophet, we can understand the ambiguous verses of the Quran. Nineteenth verse of Sura Al-rhman is one of them. It says: He merged the two seas, meeting each other. There is a barrier between them which they do not overstep. From them emerge the pearl and the coral. His are the sailing ships on the sea. In these verses the Arab is addressed and it has been said: you can extract decorate fresh meat from this sea and ship in it. The only sweet river in Arabian Peninsula that pours permanently to sea is Arvand that pours to the Persian Gulf. At the beginning of Islam from Basra region to Oman has been called "Bahrain". The archipelago of Bahrain is coral and the pearl of Bahrain is known and marjan is a Persian word. These signs confirm that the meaning of "Bahrain" in the Quran is the same region..
    Keywords: Bahrain, Pearls, coral, Arvand river, the Euphrates, Tigris, Persian Gulf
  • Ali Mohammad Mirjalili Page 53
    The revelation of the holy Quran at the beginning of Islam (13 B.H. to 11 A.H.) had effects on the human society as a whole and especially on the Arabic regions in cultural, social, political and military aspects. Among these affects the affect of Quran on Arabic language can be named. In this essay, Five categories of the affects of the Quran on Arabic language are discussed including: Giving superiority to Quraish dialect and weakening the other ones, introducing new social, military, political subjects and soon causing the use of some new meanings for the words as a result, permanence of Arabic language and its improvement and finally, the appearance of many scientific sources in different fields of linguistics such as etymology, syntax, vocabulary as well as rhetorics.
    Keywords: The Quran, Impact, Arabic Language, Vocabulary, the Arab
  • Mohammadreza Nourmohammadi, Elham Mardanpour Sharhekord, Maryam Rasti Brojeni Page 79
    Health has been considered as a value in the high culture of Islam and that the Quran has presented ways of health and it can be viewed as solution for our psychic pains has been confessed by many researchers on psychological Health. This study is done to show the verses in the Quran which are providing ways for human mental health The spiritual strategies extracted from Quran have been categorized in four parts1 The strategies which are pertaining to believing (unity of human personality,the role of faith, the rejection of despair and frustration, the meaning of life, theprinciple of fate and providence, the belief in the other world and having good lookon death and to have trust in God)2. The strategies on behavior: behave in such a way that you are connected withthe source of spiritual powers, the controlling rules for sexual relations3. Emotional strategies: (kindness to parents, the relationship with relatives,advices to be patient and repentant.)4. Social strategies: supporting poor groups, supporting orphans, supportingpsychical patients and retarded individuals. The idea that a man is ordered to do hisduty and there should not be any attention to the results.
    Keywords: Quran, Human mental health, Psychological Strategies
  • Vali Allah Naghipoor, Reza Hajkhalili Page 99
    Si q (context) the framework and space in which the divine message has emerged has a fundamental function in removing ambiguity from Quranic verses. The function of si q is based on the fundamental principles of unity in form and lack of contradiction in Quranic verses. If the conditions for this function unity in subject and unity in the direction of the subject are provided, the jointed and disjointed symmetrical pieces of discourse pave the way for the emergence of si q. When ambiguity emerges in discourse, either there is a symmetrical piece for removing it or there is not such a symmetrical piece. If there is a symmetrical piece, it is either jointed or disjointed. The jointed symmetrical piece is either internal or external. The internal one is either verbal or intellecthal. The external one either precedes or follows discourse. The disjointed symmetrical piece exists either in that particular Sura or in other Suras The present article has explicated the symmetrical pieces of discourse and presented a definition of si q drawing up the two fundamental principles of unity in form and lack of contradiction. Then, it pointed out the symmetrical pieces of discourse introducing the conditions for the function and efficiency of si q. The present article discussed and examined the scope of the function of si q using a new procedure. The following are the five aspects of the scope of the function of si q1. Jointed symmetrical piece, supporting the external meaning;2. Jointed symmetrical piece, contrary to the external meaning;3. Disjointed symmetrical piece, supporting the external meaning;4. Disjointed symmetrical piece, contrary to the external meaning;5. Lack of a symmetrical piece.
    Keywords: Si q (context)_Unity in form_lack of contradiction_symmetrical pieces of discourse_unity in subject_unity in the direction of the subject
  • Muhammad Baqer Saeedi Roushan Page 125
    The fact that Quran has different layers of exterior and interior meaning is a basic fact in interpretation of Quran. But that from interior meaning of Quran what should be meant is an important step in semantic of the Quran. There are several questions which are of importance here: what is the real meaning of Batin of Quran and to ascertain that whether Batin is the mere implication of the word of it is a type of non literal meaning i.e. a conceptual one. Furthermore there is the question that whether the Batin is what the creator of the text have intended in the past (when he created the text) or it is a kind of attitude which the one who read the text of the Quran will catch it. There is also the question that whether the Batin can be understood by all those who read Quran. In the present essay we will discuss these questions.
    Keywords: Batin of Quran, Exterior aspect of Quran, Meaning of the Quran, Literal meaning, Corresponding implication
  • Mortaza Arab, Hasan Naghiz Deh Page 147
    Muhammad ibn San n (d. 220) is one of the transmitters of the Shia hadith. In spite of the fact that his name is found in more than 800 chains of authority of transmission, there is a great debate about his validity between the Imami scholars. In this research we focus on the accounts given about him by al-ridjal scholars. We have also tried to recognize the reliability of the aforementioned transmitter, using the rivayat(Hadiths) he has transmited. Finally, based on the presented clues and types of the rivayat he has transmitted his reliability is entailed. This article associates his weakness to his tendency to extremism in the part of his life, as well as the type of rivayat he has transmitted, and the misuse of the extremists from him.
    Keywords: Transmitters of Shiite, Mohammad ibn San?n, Criticism (Jarh Va Tadil), Extremism (Ghuluv), Extremists (Ghulat)
  • Mahdi Jalali Page 171
    Shaikh al-Sadouq, a great Shiite figure in Hadith, was born in 4th century. While prominent in shiism as the head of transmitters, he is considered as an early transmitter who has narrated a great mass of Hadiths and has studying them deliberately. He is who that has made the hadiths explained and has ascertained the facets of traditions in terms of being firm or weak. Sadouq is also a transmitter who has categorized the hadiths in different types. In these aspects the work of Sadouq can be considered as osoulioon of Shiite scholars who has been of great subtlety in their works. Nevertheless sheikh al-Sadouq in part of his works has a different attitude. Indeed he has not been of this kind of subtlety in all of his works. Therefore it can be said that Sadouq was not the same in his works and sometimes he is not so deep in presenting the subjects. The present essay tries to prove that Sadouq's deep deliberation is to be found in subjects related to Hadith as Rijal, rejection and modifying the hadith (Jarh and Tadil), understanding and comprehension of Hadith (fiqh al-Hadith), interpretation and hermeneutics of Hadith. The attitude of Sadouq in these fields is a positive one and with contemplation and concentration. This is while sadouq's low quality of works is dealing with these same fields but he is not as deep as he was in former parts. It can be said that he is less accurate and deliberately. It is said that he is here more as Akhbaarioon (the transmitters who pay attention to the exterior form of hadiths), in particular those resent Akhbarioon.
    Keywords: Hadith, Shaikh al Sadouq, Akhbarioon, Hadith writing project