فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بیتا مسگرپور، پیام کبیری، محمد واسعی، ایثار نصیری، فرزانه امین پور، فاطمه بامدادی صفحه 130
    مقدمه
    در دنیای امروز، شاخص های متعددی برای ارزیابی برون داد علمی محققان به کار برده می شوند. یکی از متداول ترین این شاخص ها، شاخص h است که توسط بسیاری از مراجع معتبر دنیا برای ارزیابی افراد و حتی موسسه ها استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی نگرش پژوهشگران علوم پزشکی کشور در مورد اهمیت عوامل موثر در افزایش شاخص h ایشان و نیز ارجاع به مقالات صورت پذیرفته است.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی، پرسشنامه ای با 29 سوال نگرش سنج، به منظور سنجش نگرش اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور با شاخص h یک و بالاتر در سال 2008 میلادی ارسال شد. سوالات پرسشنامه پیرامون عوامل موثر در افزایش شاخص h و نیز ارجاع به مقالات، با مقیاس 5 تایی طراحی شده بود. برای انجام برخی از مقایسه ها، افراد نمونه به دو گروه افراد دارای شاخص h شش و بیشتر و گروه کمتر از شاخص شش تقسیم شدند.
    یافته ها
    از 1892 پرسشنامه ارسال شده، 702 نفر (37%) پاسخ دادند. نحوه نگرش به علت ارجاع به مقالات و افزایش شاخص h در دو گروه با h شش و بیشتر و گروه کمتر از شش تفاوت چندانی نمی کرد. هر دو گروه معتقد بودند که چاپ مقاله در مجلات با شاخص تاثیر بالا، متدولوژی خوب و اولین مطالعه در ایران و جهان، عوامل موثر به ارجاع زیاد می باشند. اکثر افراد به چاپ مقالات مروری و نیز انتشار مقالات در مجلات با دسترسی باز توجه زیادی نداشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بسیاری از محققان از اهمیت انتشار مقالات مروری و نیز انتشار در مجلات با دسترسی باز اطلاع ندارند. بالا بردن سطح کیفی تحقیقات جهت چاپ در مجلات با با شاخص تاثیر بالا، بها دادن به ایده های نوینی که اولین مطالعات در نوع خود در ایران و جهان محسوب می شوند و استفاده از متدولوژی های نوین در تحقیقات، مهم ترین عواملی هستند که از نظر محققان برجسته کشور در این مقطع باعث ارتقای شاخص h می شود. آشنا نمودن محققان به ارزش چاپ مقالات در مجلات با دسترسی باز و چاپ مقالات مروری نیز می تواند درافزایش تعداد ارجاعات و ارتقای شاخص h موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارجاع، شاخص h، شاخص تاثیر، نگرش، ایران
  • محمد توکل، محسن ناصری راد صفحه 137
    مقدمه
    عوامل اجتماعی بر وقوع بیماری تاثیر قابل توجهی دارند. به منظور حل مسایل سلامت در جامعه کنونی، پزشکی بایستی مجهز به یک دیدگاه اجتماعی– بیولوژیک به سلامت و بیماری باشد. هدف این پژوهش، مطالعه نقش مشارکت اجتماعی در ابتلاء به سرطان های معده، پستان و لنفوم است.
    روش کار
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر است. حجم نمونه 85 نفر بود که با روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی شده متناسب از میان جامعه آماری بیماران بالاتر از 14 سال مبتلا به سرطان های معده، پستان و لنفوم انتخاب شدند. حجم گروه شاهد نیز برابر با بیماران (85 نفر) بود. بیماری سرطان و انواع مورد نظر آن با استناد به نتایج آزمایشات پزشکی موجود در پرونده بیماران تایید شد و داده های حاصل از اجرای پرسشنامه با روش تحلیل تشخیصی، تحلیل همبستگی کانونی و تحلیل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین مجموعه مولفه های مشارکت اجتماعی با سرطان معده، پستان و لنفوم همبستگی متوسطی وجود دارد و این مولفه ها بر ابتلا به این سرطان ها تاثیر معناداری دارند؛ به طوری که مولفه «تمایل به کسب منافع جمعی مشارکت»، تاثیر مثبت و معناداری بر عدم ابتلاء به سرطان معده (602/1 OR=، 05/0 > p) و مولفه «تمایل به ورود به مشارکت» نیز تاثیر مثبت و معناداری بر عدم ابتلاء به سرطان پستان داشت (597/1 OR=، 01/0 > p).
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های این پژوهش، مشارکت اجتماعی ابزاری جهت پیشگیری از سرطان های معده، پستان و لنفوم می باشد. یافته ها، ضرورت توجه به مشارکت اجتماعی و مولفه های آن را در سیاست گذاری های کلان اجتماعی پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، جامعه شناسی پزشکی، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، سرطان
  • محمدرضا محمدی، علی اصغر اکبری، ندا حاتمی، آذرخش مکری، حسین کاویانی، مریم سلمانیان، محتبی صحت صفحه 144
    مقدمه
    با توجه به اهمیت رو به افزایش درمان های معنوی و طبق برخی از گزارش ها که اثربخشی درمان های معنوی را مقدم بر درمان های مرسوم قبلی بیماران معتاد دانسته اند، هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر یک نوع درمان معنوی گروهی می باشد.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی، 61 فرد وابسته به مواد اپیوئیدی مورد بررسی قرار گرفتند. مراجعین به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله، به مدت هشت هفته تحت درمان معنوی گروهی دانشگاه یل قرار گرفتند. تست ادراری مورفین برای همه مراجعین به صورت هفتگی انجام شد و نیز قبل، حین و بعد از اتمام طرح، همگی مراجعین با تست افسردگی بک، تست اضطراب بک و تست کیفیت زندگی مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیماران همگی مرد بودند و میانگین سن آنها 05/32 سال بود. از نظر سطح معناداری بین دو گروه مداخله و کنترل، افسردگی (002/0 p>)، اضطراب (001/0 p>) و کیفیت زندگی (001/0، 01/0 p>)، نسبت به حالت پایه بهبود پیدا کرد؛ به طوری که هر سه تست معنادار بود. تست مورفین اگرچه روند رو به بهبود را نشان داد، در مقایسه با گروه کنترل معنادار نبود (75/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که روش درمان معنوی گروهی، موجب کاهش مشکلات روانی نظیر افسردگی و اضطراب شده و کیفیت زندگی را بهبود می بخشد و روند منفی شدن تست مورفین را تسریع می کند.
    کلیدواژگان: روان درمانی معنوی، روان درمانی گروهی، اضطراب، افسردگی، تست مورفین، کیفیت زندگی، مواد اپیوئیدی، اعتیاد
  • مریم محسنی، سوسن پارسای، مریم رسولی، محمدعلی حیدرنیا، اذن الله آذرگشب، کامبیز عباچی زاده صفحه 151
    مقدمه

    در اولین اجلاس ارتقای سلامت در اتاوا سال 1986، جهت گیری دوباره نظام های ارایه دهنده خدمات سلامت به خصوص بیمارستان ها به عنوان یکی از راهبردهای اصلی ارتقای سلامت مطرح گردید. حدود یک دهه قبل نیز، طرح ارتقای سلامت بیمارستان ها توسط سازمان جهانی بهداشت عنوان گردید. بر اساس این طرح، بیمارستان ها علاوه بر ارایه خدمات تشخیصی و درمانی، باید در جهت ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری نیز فعالیت نمایند. این در حالی است که خدمات پیشگیری در کشور ما به صورت ساختارمند ارایه نشده و غالب تلاش ها در سطح درمان بیماری و بازتوانی انجام می شود. با توجه به این دیدگاه، هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد مختلف نظام ارایه خدمات پیشگیری بالینی در بیمارستان طالقانی شهر تهران می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه کیفی، 20 نفر از اساتید و صاحب نظران در زمینه چگونگی ارایه خدمات پیشگیری بالینی، مورد مصاحبه قرار گرفتند. نمونه گیری به طور هدفمند از ذی نفعان در بخش های مختلف انجام گردید. اطلاعات از طریق مصاحبه با سوالات باز تا زمان اشباع داده ها جمع آوری گردید و به شیوه تحلیل محتوا (content analysis) تحلیل گردید.

    یافته ها

    مفاهیم اصلی که از این مصاحبه ها استخراج شد، عبارت بودند از: چالش ها و موانع ارایه خدمات پیشگیری بالینی، جایگاه کلینیک پیشگیری در بیمارستان، نیروی انسانی، منابع اطلاعاتی، نظام پرداخت و تعرفه، نحوه هماهنگی بین بخشی، پذیرش و پیگیری بیماران و همچنین نقش آموزشی و پژوهشی این نظام.

    نتیجه گیری

    ارایه خدمات پیشگیری بالینی دورنمای بیمارستان های آینده می باشد. مهم ترین الزامات پیاده سازی این خدمات در کشور ما، تعریف بسته های خدمتی، طراحی ساختار لازم و تربیت نیروی انسانی آموزش دیده در این حیطه می باشد.

    کلیدواژگان: خدمات پیشگیری بالینی، ارتقای سلامت، تهران
  • علیرضا نیک سرشت، صادق ایزدی، عباس رحیمی جابری صفحه 159
    مقدمه
    بیماری مالتیپل اسکلروز یک بیماری التهابی و میلین زدای سیستم عصبی مرکزی می باشد و شایع ترین علت ناتوانی در افراد جوان بعد از تروما می باشد. در حال حاضر ترکیبات بتا اینترفرون به عنوان خط اول درمان بیماری ام اس مورد استفاده قرار می گیرند. تفاوت چشمگیری بین کشورهای ثروتمند با دیگر کشور در استفاده از این دارو دیده می شود. هدف از این مطالعه، بررسی میزان استفاده و هزینه های درمان با بتا اینترفرون در بیماران دچار ام اس در استان فارس می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی تمام بیمارانی که نیاز به درمان با اینترفرون در آنها توسط کمیته ام اس دانشگاه علوم پزشکی شیراز تایید شده بود، مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع، 1792 نفر بیمار، داروی بتا اینترفرون مصرف می کردند که بیشترین داروی مصرفی، سینوکس (28%) و کمترین دارو، رسیژن (9/2%) بود. در مجموع، 587 بیمار (1/33%)، داروی ایرانی و 1185 بیمار (9/66%)، داروی خارجی استفاده می کردند که البته از سال 1385 تا 1388 این نسبت رو به افزایش بوده است. هزینه سالانه درمان بیماران حدود 126 میلیارد ریال می باشد.
    نتیجه گیری
    در استان فارس تعداد بسیار زیادی از بیماران مبتلا به ام اس از داروهای بتا اینترفرون استفاده می کنند. در سال های اخیر مصرف نوع ایرانی داروها به صورت قابل ملاحظه ای افرایش یافته است؛ ولی علی رغم این موضوع، در حال حاضر بیش از نیمی از این بیماران در استان فارس از داروهای خارجی استفاده می کنند. هزینه سالانه این داروها برای درمان بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز استان فارس، بسیار زیاد (بالغ بر 126 میلیارد ریال) می باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروز، بتا اینترفرون، هزینه ها
  • مهناز آشورخانی، ژاله غلامی، سید رضامجدزاده * صفحه 165
    مقدمه

    رسانه ها به عنوان مهم ترین ابزار در انتشار اخبار سلامت به مردم ایفای نقش می نمایند. دستورالعمل وزارت بهداشت در خصوص شرایط اعلام عمومی نتایج پژوهش ها را می توان به عنوان اولین سیاست کنترلی کشور در انتشار اخبار سلامت در نظر گرفت. این مطالعه به بررسی میزان آگاهی و دیدگاه خبرنگاران سلامت، پژوهشگران و مدیران پژوهش حیطه سلامت در خصوص دستورالعمل فوق پرداخت.

    روش کار

    مطالعه به دو روش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی از نظرات 23 نفر از پژوهشگران، خبرنگاران سلامت، و مسوولین مراکز تحقیقاتی در قالب 6 مصاحبه عمیق فردی و 4 بحث متمرکز گروهی استفاده گردید. محتوای مصاحبه ها به روش تماتیک با استفاده از نرم افزار Open code مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش کمی و به عنوان یک مطالعه سریع تکمیلی، اطلاع رسانی دستورالعمل با پرسش از مسوولین روابط عمومی 41 دانشگاه علوم پزشکی و 24 پژوهشگر که نتایج پژوهش های آنها در طول یک ماه اخیر در رسانه های عمومی به انتشار رسیده بودند، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در بخش کیفی، دستورالعمل در سه حیطه اطلاع رسانی، محتوا و ضمانت اجرایی مورد بررسی قرار گرفت. اکثریت شرکت کنندگان در مصاحبه ها از وجود دستورالعمل بی اطلاع بودند. از نظر محتوا مواردی مانند جامع و کامل نبودن بندهای دستورالعمل، عدم وضوح و شفافیت در بندهای ذکر شده، مشخص نبودن گروه های مخاطب آن، و نداشتن ضمانت اجرایی ذکر گردید. در بخش کمی، 28 (8/71%) روابط عمومی دانشگاه های علوم پزشکی کشور و 21 نفر (5/87%) از پژوهشگران در خصوص وجود دستورالعمل بی اطلاع بودند.

    نتیجه گیری

    انتشار عمومی یافته های پژوهشی و نوآوری های سلامت، متناسب با افزایش تولید علم در کشور اهمیت می یابد. اعمال حاکمیت پژوهش و وجود راهنماهای الزام آور مناسب در این زمینه ضروری است. دستورالعمل فعلی از نظر محتوا دارای نواقصی است که در عمل امکان اجرایی شدن آن را کاهش می دهد. مناسب است در صورت بازنگری از ذی نفعان و افراد صاحب نظر (از جمله قانون گذاران، کارشناسان خبری، و شخصیت های علمی) استفاده گردد.

    کلیدواژگان: اخبار سلامت، رسانه عمومی، دستورالعمل، کیفیت اخبار
  • ابراهیم میری مقدم، معصومه فدایی راینی، شاهرخ ایزدی صفحه 174
    مقدمه
    علی رغم انجام تعداد قابل توجهی تشخیص قبل از تولد تالاسمی، 148 نفر به جمعیت تالاسمی زاهدان بین سال های 88 -82 افزوده شد. در این مطالعه علل بروز موارد جدید تالاسمی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی گذشته نگر بر روی 148 زوجی که فرزند تالاسمی آنها بعد از تشکیل مرکز تشخیص قبل از تولد تالاسمی (سال 1382) به دنیا آمده است انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و نیز داده های موجود در پرونده آنها جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 6/81% از والدین کودکان ماژور، آزمایشات غربالگری تالاسمی قبل ازدواج را انجام نداده بودند. همچنین 2/70% زوجین بعد از به دنیا آمدن فرزند مبتلا به تالاسمی، از مینور بودن خود مطلع شده بودند. 71% از والدینی که مینور تشخیص داده شده بودند، به دلایل عدم آگاهی از سن بارداری، مخالفت همسر و عدم آگاهی از اهمیت موضوع، برای انجام مرحله اول تشخیص قبل از تولد تالاسمی مراجعه نکرده بودند. همچنین از زوجین مراجعه کننده مرحله اول، 50% آنها جهت مرحله دوم تشخیص (نمونه گیری از جنین) به دلایل اعتقادات مذهبی، عدم تمایل همسر و بی توجهی مادر مراجعه نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مهم ترین علل بروز موارد جدید تالاسمی ناشی از عدم انجام آزمایشات قبل از ازدواج و عدم آگاهی از مینور بودن شان بوده است. لذا با برنامه ریزی دقیق، کاهش موارد جدید دور از انتظار نیست.
    کلیدواژگان: تالاسمی، پیشگیری، آزمایشات غربالگری تالاسمی قبل از ازدواج، بروز
  • حسین کارشکی، حمیده پاک مهر * صفحه 180
    مقدمه

    سلامت روان یکی از عوامل مهم در کارآیی تحصیلی و شغلی دانشجویان پزشکی است که تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین باورهای خودکارآمدی، فراشناختی و تفکر انتقادی با سلامت روان دانشجویان علوم پزشکی صورت گرفت.

    روش کار

    این یک پژوهش توصیفی- تبیینی بود. در این پژوهش، 357 نفر از دانشجویان (196دختر و 161پسر) که در سال تحصیلی 90 -89 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشغول به تحصیل بودند، به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی عمومی شرر، باورهای فراشناختی ولز، مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا و سلامت عمومی گلدبرگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر، تجزیه و تفسیر شدند.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین خودکارآمدی و سلامت روان (001/0> p، 74/0- = r)، فراشناخت و سلامت روان (001/0> p، 56/0- = r) و همچنین تفکر انتقادی و سلامت روان دانشجویان (001/0> p، 17/0- = r) رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نمایانگر این بود که مدل مسیری مورد نظر محققین با داده ها برازش دارد (048/0 RSMEA =، 1 dF=، 80/1 c 2 =، 00/1 GFI=، 97/0 AGFI=). ضریب مسیر مستقیم خودکارآمدی بر سلامت روان (03/0 Se=، 52/0- = β) و همچنین ضریب مسیر اثرات مستقیم خودکارآمدی بر فراشناخت (06/0 Se=، 45/ =0 β)، تفکر انتقادی بر فراشناخت (57/1 Se=، 29/0= β) و فراشناخت بر سلامت روان (02/0 Se =، 25/0- =β) به لحاظ آماری معنادار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج و یافته ها نشان داد علاوه بر این که خودکارآمدی، فراشناخت و تفکر انتقادی با سلامت روان رابطه مستقیم دارند، خودکارآمدی با میانجی گری فراشناخت بر سلامت روان تاثیر غیر مستقیمی داشته و بیشترین اثر کلی را بر سلامت روان دارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، فراشناخت، تفکر انتقادی، سلامت روان، دانشجو
|
  • Mesgarpour B., Kabiri P., Vasei M., Nasiri I., Aminpour F., Bamdadi F. Page 130
    Introduction
    Nowadays, several indicators are used to evaluate scientific research outputs. The h index is one of the most common indices taken into account by many authorities to assess individuals and institutions, worldwide. In this study, the attitudes of medical sciences researchers towards significance of factors affecting the h index and citations were investigated.
    Methods
    At the beginning of 2008, h-indices of all academic members of Iranian medical universities were screened based on the Scopus database. The attitudes of the faculty members who had an h index of one or more were investigated through a self-structured questionnaire in which increasing factors of the h index and paper citations was assessed. The data were analyzed using statistical methods.
    Results
    The r esponse rate was about 37%. The respondents’ attitudes toward the items were not different between the the group whose h-index was more than 6 to the other group whose h-index was less than 6. They respondents believed that publishing in high Impact Factor journals, well-designed researches considering the methodology, and to be the 1st study of its subject in the country and the world, are the most important factors in achieving citations. They did not believe that publishing review articles, contributing internationally, and having frequent paper topics were important in gaining citations.
    Conclusion
    It seems that our researchers were not aware of the importance of publishing review articles and also in Open Access journals to increase citation rates. Proper interventions should be conducted to correct this attitude in order to increase the country’s and researchers’ citations.
  • Tavakol M. , Naseri Rad M. Page 137
    Introduction
    Social factors have highly related with occurrence of diseases. In order to decrease health problems in societies, medicine should be equipped with socio-biological perspective toward health and disease. This study aimed to determine the relationship between social participation with stomach, breast and lymphoma cancers.
    Methods
    In this cross-sectional study, 85 patients with stomach, breast and lymphoma cancers, older than 14 years, were recruited using classified probability sampling. Another 85 individuals were selected as control group. Data were collected using questionnaires and analyzed using discriminate analysis, canonical correlation, and logistic regression.
    Results
    The results indicated that there was an average association between the set of social participation components with stomach, breast and lymphoma cancers. The social participation component had also significant relationships with the diseases. The component of willingness for gaining interests for the group had significant relationships with the studied diseases (OR=1.602, P<0.05). Also, the component of willingness into participation had significant relationship with breast cancer (OR=1.597, P<0.01).
    Conclusion
    Based on the results of this study, social participation was a social determinant of affection by stomach, breast and lymphoma cancers. It is necessary to pay attention to social participation.
  • Mohammadi Mr, Akbari Aa, Hatami N., Mokri A., Kaviani H., Salmanian M., Sehhat Mojtaba Page 144
    Introduction
    Some scientists believe that the definition of Bio-psychosocial is not a comprehensive definition for humankind. They are willing to add the spirituality as a part of human being. This study aimed to assess the effectiveness of a spiritual group therapy among patients with opium using disorders in Tehran.
    Methods
    This study was a clinical trial in which 61 opium users were selected using simple sampling from patient referred to the Iranian national center for addiction studies and two other private centers. Patients were divided into two equal intervention and control groups. The intervention group was treated by spiritual group therapy presented at Yale University, modified according to the Iranian/Islamic culture of the participants within eight sessions in eight weeks. Urine morphine test was done for each participant every week. The Beck depression test, Beck anxiety test and quality of life test (the short form Health survey SF36) were completed before, during and after the intervention.
    Results
    The mean scores of the depression test (p>0.002), anxiety test (p>0.001), and the short form health survey SF 36 test (p>0.001) were improved in the intervention group after the intervention. Although urine morphine test showed a negative trend, the decline was not statistically significant (p< 0.75).
    Conclusion
    This package showed to be effective in many dimensions of psycho-somatic, social and spiritual health of opium users. Subsequent interventions with more modified packages may be more influential.
  • Mohseny M., Parsay S., Rassouli M., Heidarnia Ma, Azargashb E., Abachizadeh K. Page 151
    Introduction

    At first conference of health promotion in Ottawa in 1986, rearrangement of health providing services, especially hospitals, was introduced as a main strategy in health promotion. Health promoting hospitals project had been also proposed by the World Health Organization a decade before. According to the project, hospitals should have health promoting and disease preventing activities. In Iran, preventive services have not been defined as hospitals tasks and most efforts in hospitals are for medical treatment and rehabilitation. The purpose of this study was to recognize various components of clinical preventive services in Taleghani hospital in Tehran.

    Methods

    I n this qualitative study, 20 professionals and experts were interviewed using purposive sampling. Data were analyzed using content analysis.

    Results

    Main themes extracted from the interviews consisted of: 1) challenges and barriers of clinical preventive services; 2) role of clinic of prevention in hospitals; 3) human recourses; 4) information recourses; 5) insurance system; 6) receiving and perusing patients; and 7) educating personnel.

    Conclusion

    P roviding preventive services is a perspective of future hospitals. Important necessities for implementation of these services in our country are description of the service packages, designing necessary structures, and training human recourses in this field.

  • Nikseresht A., Izadi S., Rahimi Jaberi A. Page 159
    Introduction
    Multiple Sclerosis is an inflammatory and demyelinating disease of central nervous system. It is the second most common cause of disability in young adults after trauma. Nowadays, Beta- Interferons are used as the best choice of disease modifying therapy in patients with relapsing-remitting multiple sclerosis. There is a remarkable difference in the uses of these medications between developed and developing countries. The purpose of this study was to evaluate the rate and costs of treatment with Beta-Interferon in patients with MS in Fars Province.
    Methods
    In a descriptive study, all patients who were registered in Shiraz multiple sclerosis society, and were treated with Beta-Interferon (confirmed by the MS Committee of Shiraz University of Medical Sciences) were recruited to the study.
    Results
    A total of 1791 patients had received Beta-Interferon. The most and the least types of the medications used by the patients were Cinovex (28%) and Resigen (2.9), respectively. Many patients (No=587; 33.1%) used Iranian brand of interferon (Cinovex and Recigen) and 1185 patients (67.9%) used medications made in other countries. Prescription of Iranian brands of medications was considerably increased from 2006 to 2010. The annual costs of treatment with Beta-interferon were approximately 126 milliard Rials.
    Conclusion
    A Majority of the MS patients used Beta-Interferon in Fars Province. In recent years, usage of Iranian brand of beta interferon has been largely increased. Despite this fact, more than half of Iranian patients received Beta-Interferons which were made in other countries. Annual cost of these medications was high (more than 126 milliard Rials) in Fars province.
  • Ashoorkhani M., Gholami J., Majdzadeh R. Page 165
    Introduction

    Media act as the most significant tool in dissemination of health news. The Health Ministry’s guideline on public dissemination of results can be considered the first controlling policy in disseminating health news in the country. This study examines the level of awareness and perspectives of health journalists, researchers and health research managers on the aforementioned guideline.

    Methods

    The study was conducted through both qualitative and quantitative methods. In the qualitative section, opinions of 23 individuals including researchers, health journalists and research centers’ authorities were gathered through six in-depth interviews and four focus group discussions. The content of the interviews were analyzed through thematic analysis with Open code software. In the qualitative section, as a quick complementary study, the guideline’s publicizing was reviewed by questioning the medical universities’ public relations officers (41 universities) and researchers (24 individuals) whose research results had been disseminated in mass media in the past one month.

    Results

    In the qualitative section, the guideline was examined for three domains of publicizing, content, and executive assurance. Most interviewees were unaware of the guideline. Concerning the content, not being comprehensive, and incompleteness of the guideline’s items, lack of clarity of the items, absence of specification of target audiences, and lack of executive assurance were mentioned. In the quantitative section, 28 (71.8%) medical universities’ public relations officers and 21 (87.5%) researchers were unaware of the guideline.

    Conclusion

    The importance of public dissemination of health research and innovation findings grows accordingly with the increased production of science in the country. Implementing research governance and existence of compulsory guidelines seems necessary in this respect. The current guideline’s content is defective, and this matter impedes its executive assurance. Therefore, we suggest revising it with the help of relevant stakeholders and experts (lawmakers, journalists, politicians, scientists, etc).

  • Miri-Moghaddam E., Fadaiy Raieny M., Izadie Sh Page 174
    Introduction
    In spite of providing prenatal diagnoses (PND) procedures for Thalassemia, 148 new patients were added to the Thalassemic population of Zahedan from 2002 to 2010. This study aimed at identifying the occurrence causes of newly arrived Thalassemic patients.
    Methods
    This retrospective descriptive study was carried out on 148 couples whose Thalassemic children were born after establishment of the PND center at 2002. The required data were collected using interviews and hospital records of the patients.
    Results
    The results indicated that 81.6% of the parents of major cases had not undergone pre-marriage Thalassemia screening test. Also, 70.2% of the couples were not aware of their minor Thalassemia before having a Thalassemic child. Moreover, 71% of parents who had been diagnosed with minor Thallasemia did not attend the PND center due to lack of knowledge, late gestational age, husband’s unwillingness, and lack of awareness about the importance of the problem. In addition, from the referred couples in the first stage, 50% did not come to the centre for second stage of diagnosis (sampling of the fetus) due to religious beliefs, husband's unwillingness, and mothers’ ignorance.
    Conclusion
    The results showed that the most important causes of new occurrences of Thalassemia include couples’ refraining from taking pre-marriage Thalassemia screening tests and lack of knowledge about being minor thalassemic. Therefore, appropriate programs may hopefully reduce the new cases.
  • Kareshki H., Pakmehr H. Page 180
    Introduction

    Mental health is an influencing factor in medical student's academic achievements and occupational performances. Mental health is affected by many factors. This study aimed to investigate the possible relationships between medical student's perceived self-efficacy, meta-cognition and critical thinking with their mental health.

    Methods

    In this descriptive-explanatory study, 357 students (196 females and 161 males) were selected using multi-stage cluster sampling method from Mashhad University of Medical Sciences during the academic year of 2010-2011. The students completed the Sherer 's General Self-efficacy Scale, Well's Metacognitive Beliefs Inventory, California Critical Thinking Skills Scale, and Goldberger's General Mental Health Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis.

    Results

    The data analysis showed that there were significant differences between the student's self-efficacy and mental health (r= -0.74, p>0.001), their metacognition and mental health (r= -0.56, p> 0.001), and their critical thinking and mental health (r= -0.18, p>0.01). Path analysis indicated that the considered path model was fitted to the data (RSMEA=0/048, df=1, c 2=1/80, GFI=1/00, AGFI= 0/97). Direct paths from self-efficacy to the mental health (β= -0/52, Se= 0/03), and meta-cognition (β = 0/45, Se= 0/06); critical thinking to the meta-cognition (β= 0/29, Se= 1/57) and metacognition to the mental health (β= -0/25, Se=0/02) were all statistically significant.

    Conclusion

    The results indicated that medical student's self-efficacy, metacognition, and critical thinking were directly related to their mental health. The self-efficacy, by mediation of metacognition, indirectly affected mental health and had the greatest overall impact on mental health.