فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 90 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اکبر جمالی، جمال قدوسی، مهدی فرح پور صفحه 1
    مدیریت و برنامه ریزی حوزه های آبخیز به دلیل تعدد عوامل، نیازمند استفاده از رایانه، سامانه اطلاعات جغرافیایی و تحلیل چندمعیاره است. حوزه آبخیز حبله رود واقع در شمال گرمسار و غرب فیروزکوه به عنوان منطقه تحقیق انتخاب شد. برای تلفیق از مدل درختی ترکیب عوامل مکانی طبیعی، اقتصادی و محدودیت های مکانی استفاده شد. همه عوامل استانداردسازی و سپس وزن عوامل نیز با مقایسه زوجی در روش تحلیل سلسله مراتبی1 (AHP) یا به طور مستقیم و با دخالت دادن نظر ساکنین و کارشناسان مربوطه، در حوزه آبخیز مشخص گردید. در مرحله بعد تلفیق لایه های عوامل با ارزیابی چند معیاره مکانی (SMCE)2 انجام شد. خروجی، نقشه های شاخص مرکب، با پیوستار ارزشی صفر تا یک بودند که طبقه بندی گردیدند و نتیجه، به صورت اولویت بندی مکانی احداث سدهای توری سنگی در حوزه آبخیز مشخص شد. با تحلیل حساسیت وزن، اثر تغییر وزن عوامل بر ارزش های نقشه خروجی شاخص مرکب، بررسی و موثرترین عوامل مشخص شدند. نتایج نشان داد عواملی مانند مناطق فرسایشی یا جاده موثرتر بودند زیرا به طور گسترده تری حوضه را پوشش داده اند. حساسیت نسبتا یکسانی در دو گروه عوامل طبیعی و اقتصادی وجود داشت که نشان دهنده انتخاب متعادلی از آن ها بود. این راهبرد و مدل ارائه شده برای برنامه ریزی مکانیابی سریع و دقیق در حوزه های آبخیز پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل چندمعیاره مکانی، تصمیم گیری، اولویت بندی، حوزه آبخیز، حفاظت خاک، سد اصلاحی توری سنگی
  • علی محمد اسعدی، اصغر خشنود یزدی صفحه 11
    گیاه Dracocephalum kotschyi یکی از گیاهان دارویی و معطر است که در رویشگاه های طبیعی در نواحی کوهستانی و مرتفع کشور یافت می شود. این گیاه به علت اسانس زیاد آن مورد توجه می باشد. در طب سنتی از این گیاه در کاهش تب، درد مفاصل و روماتیسم و بعنوان ضد التهاب و التیام دهنده زخم استفاده می شود. مطالعه حاضر به منظور شناخت خصوصیات بوم شناختی این گونه جهت معرفی برای کشت انبوه آن در اراضی زراعی و استفاده در صنایع دارویی و همچنین جلوگیری از تخریب رویشگاه های طبیعی گونه در سال 1387 در مراتع شهرستان بجنورد انجام شد. بررسی های مربوط به مشخصات اقلیمی، زمین شناسی، تیپ رویشگاه، گیاهان همراه، اندازه گیری متغیرهای رویشی و تجزیه فیزیکی و شیمیایی خاک برای گیاه در رویشگاه آن انجام گرفت. نتایج نشان داد که این گونه در منطقه مورد مطالعه با بارندگی متوسط سالانه 320 میلیمتر، دمای متوسط سالانه 22/10 درجه سانتیگراد و اقلیم نیمه خشک سرد رویش مناسبی دارد. این گونه در دامنه های شمالی و شمال غربی در ارتفاع 1600 تا 1800 متری از سطح دریا در مناطق سنگلاخی پراکنش یافته است. در منطقه مورد مطالعه خاک بسیار کم عمق و دارای بافت لومی، 6/7- 57/7=pH، 555/0= EC دسی زیمنس بر متر و 9/11- 475/11 = CEC سانتی مول بر کیلوگرم می باشد. تیپ رویشگاه Stachys inflata- Festuca ovina (چای چوپان- علف بره) است و بیش از 58 گونه گیاهی همراه این گونه دیده می شود. میانگین پوشش تاجی و تراکم زرین گیاه در منطقه به ترتیب 122/0 درصد و 361 بوته در هکتار بود.
    کلیدواژگان: بوم شناختی، گیاهان داروئی، زرین گیاه، بجنورد
  • اصغر کوهپیما، سادات فیض نیا، حسن احمدی، سیدعلی اصغر هاشمی صفحه 19
    به منظور اجرای برنامه های حفاظت خاک و کنترل رسوب در حوزه های آبخیز، شناسایی منابع اصلی تولید رسوب و مناطق فرسایش پذیر امری ضروری است. در این تحقیق ارتباط بین رسوبات نهشته شده در پشت سازه های احداث شده بر روی آبراهه های دو حوزه آبخیز ابراهیم آباد و رویان واقع در استان سمنان، با منابع تولید رسوب بالادست با استفاده از روش منشایابی مرکب و کمی مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این تحقیق تفکیک منابع رسوب و تعیین سهم و اهمیت نسبی هر منبع در تولید رسوب می باشد. با بررسی های صحرایی منابع رسوب را ترکیبی از سطح مناطق با سنگ شناسی مختلف و نیز منابع زیر سطحی (دیواره خندق ها)در نظر گرفته شد و میزان تفکیک این منابع با استفاده از 15 خصوصیات منشایاب و بر اساس روش های آماری کروسکال والیس و تابع تشخیص مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت سهم هر یک از منابع با محاسبه مدل های چند متغیره ترکیبی تعیین گردید. نتایج بدست آمده بیانگر تفکیک مناسب منابع رسوب بوده به طوری که در حوضه ابراهیم آباد ترکیب بهینه کانی رسی ایلیت و میزان منیزیم و کربن آلی 8/95 درصد و در حوضه رویان ترکیب کانی رسی کلریت، خصوصیت مغناطیسی XFD و مقادیر نیتروژن و کربن آلی 9/92 درصد منابع رسوب را تفکیک کرده است. نتایج حاصل از محاسبه مدل های چند متغیره ترکیبی نشان داد که در حوزه آبخیز ابراهیم آباد رسوبات کواترنر و سازندهای شمشک، دلیچای، هزاردره، کرج و لار و در حوزه آبخیز رویان رسوبات کواترنر، فرسایش خندقی و سازندهای کرج، شمشک، قرمز بالایی (M1) و لار به ترتیب دارای بیشترین اهمیت نسبی در تولید رسوب می باشند
    کلیدواژگان: کنترل رسوب، بندهای کوچک، ترکیب بهینه، ابراهیم آباد، رویان
  • مجید دانش، حسینعلی بهرامی، سید کاظم علوی پناه، علی اکبر نوروزی صفحه 29
    یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر بازتاب طیفی خاک، درجه همگونی ذرات خاک می باشد که با انحراف معیار هندسی ذرات خاک (σg)1 سنجیده می شود. تحقیق حاضر، با استفاده از داده های چهار طیفی ماهواره سنجش از دوری هند (پی-6)، اثر انحراف معیار هندسی ذرات در بررسی های طیفی بافت خاک را مورد مطالعه قرار داده است. برای این منظور، پس از دریافت داده های خام ماهواره ای، تصحیحات لازم بر روی آن انجام گرفته و پردازش هایی شامل: شاخص پوشش گیاهی با اختلاف نرمال شده، تجزیه مولفه اصلی، فاصله اقلیدسی از خط خاک و طبقه بندی نظارت نشده انجام شد. در نهایت با استفاده از روش نمونه برداری طبقه بندی شده تصادفی و بر اساس تصویر رنگی کاذب منطقه و واحدهای همگن رنگی در تصویر اصلی منطقه و لایه های کمکی اطلاعاتی، 95 نقطه تعیین و از عمق 5-0 سانتیمتری سطح خاک، نمونه برداری انجام گرفت. سپس مقادیر اجزای بافت و انحراف معیار هندسی ذرات خاک برای هر نمونه محاسبه گردید. با استفاده از σg محاسبه شده، کل نمونه ها به دو گروه: با 10 > انحراف معیار (خاک همگون) و با 10 ≤ انحراف معیار (خاک غیرهمگون) تقسیم شدند. روابط هم بستگی داده های خاک و بازتاب های طیفی در این دو گروه مورد بررسی قرار گرفتند و در ادامه نشان داده شد که در گروه اول (خاک های همگون)، مقادیر رس و شن دارای محدوده هم بستگی 8/0-7/0با اطلاعات ماهواره ای بوده، در حالی که در گروه دوم (خاک های نا همگون)، این مقادیر به 4/0-3/0 تنزل پیدا کرد. بنابراین مشخص گردید که انحراف معیار هندسی ذرات خاک (σg)، دارای اثر بارزی بر اطلاعات دور سنجی شده از سطح خاک می باشد.
    کلیدواژگان: انحراف معیار هندسی ذرات، بافت خاک، دور سنجی، هم بستگی، همگونی
  • سید هدایت پروری، سید محمود حسینی، احمد پهلوان روی*، علیرضا مقدم نیا، علیرضا شهریاری، محمدرضا اختصاصی صفحه 42

    بیابان زایی1 نتیجه یک سری فرایند های مهمی است که دو عامل تغییرات اقلیمی و فعالیت های بشری جزء مهمترین این فرایند ها می باشند. مناطق خشک و نیمه خشک سطح وسیعی از کشور را اشغال می کنند. منطقه سیستان به عنوان نمونه ای بارز از مناطق بیابانی کشور می باشد و فرسایش بادی از مهمترین عوامل تخریب و هدررفت خاک در این منطقه به حساب می آید، از این رو، پهنه بندی خطر بیابان زایی با استفاده از دو مدل ICD 2 و مدل ESAs 3 مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این کار ابتدا عوامل موثر بر فرایند بیابان زایی با توجه به شرایط منطقه شناسایی شده و با استفاده از جداول مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به شرایط منطقه، مشخص شده که چهار عامل پوشش گیاهی، خاک، اقلیم و مدیریت کاربری اراضی از جمله عوامل اصلی موثر بر این فرایند می باشند. نتایج بدست آمده از دو روش ارزیابی انجام شده نشان می دهد که روش ICD شدت بیابان زایی منطقه را در چهار طبقه آرام (6/625 هکتار معادل 13درصد کل منطقه)، متوسط (7/1502 هکتار معادل 32درصد از کل منطقه)، زیاد (3/1962 هکتار معادل 7/40درصد کل منطقه) و طبقه شدید (/730 هکتار معادل 2/15درصد کل منطقه) طبقه بندی کرده و روش ESAs منطقه مورد مطالعه را فقط در طبقه بحرانی قرار داده است. بطوری که 68 درصد از منطقه در زیر طبقه بحرانی شدید C3، کمتر از 1 درصد از منطقه در طبقه بحرانی متوسط C2 و 31 درصد از منطقه در زیر طبقه بحرانی کم C1 قرار دارد. با توجه به شرایط منطقه نتایج ارائه شده در روش ICD که در بالا ذکر شده اند چندان با واقعیت مطابقت نداشته زیرا در این روش محدوده هایی از منطقه در طبقه های غیر حساس یا آرام طبقه بندی شده اند. اما همانطور که مشخص است و در منطقه مورد مطالعه قابل مشاهده می باشد، در نقشه تهیه شده از روش ESAs، منطقه کاملا در زیرطبقه های بحرانی طبقه بندی شده و با شرایط طبیعی منطقه کاملا مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: بیابان زدایی، بیابان زایی، نقشه بیابان زایی، مدل ESAs و ICD
  • آذین زارعی، محمدعلی زارع چاهوکی، محمد جعفری، حسین باقری، محمدعلی ابراهیمی صفحه 55
    این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات اجرای طرح (نهال کاری-قرق) بر ویژگی های پوشش گیاهی مراتع کوه نمک استان قم انجام شد. نمونه برداری در هر یک از اراضی تحت اجرای طرح و شاهد به صورت تصادفی-سیستماتیک صورت گرفت و در هر منطقه (اجرای طرح و شاهد) 3 ترانسکت 300 متری و در طول هر ترانسکت از 15 پلات 4 متر مربعی استفاده شد و درصد تاج پوشش و تراکم گونه های Salsola nitraria، Cratocarpus arenarius و Stipagrostis plumosa در منطقه تعیین شد. داده های پوشش گیاهی با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه تحلیل شدند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که اجرای طرح نهالکاری- قرق تاثیر معنی داری در افزایش درصد تاج پوشش گیاهی، پوشش لاشبرگ در منطقه اجرای طرح داشته است. همچنین در بررسی تراکم و درصد تاج پوشش گونه های Sa. nitraria، C. arenarius و St. plumosa نشان می دهد که اجرای طرح سبب افزایش تراکم گونه ای در منطقه اجرای طرح گردیده است. بررسی وضعیت و گرایش وضعیت مرتع نشان می دهد که سایت های تحت اجرای طرح دارای وضعیت خوب با گرایش مثبت و سایت های منطقه شاهد دارای وضعیت ضعیف با گرایش منفی هستند.
    کلیدواژگان: کوه نمک استان قم، نهالکاری، قرق، خصوصیات پوشش گیاهی
  • آیدین پارساخو صفحه 61
    در این پژوهش حساسیت بذر گونه های گیاهی چمن (.Poa annua L)، شبدر ترشک (Oxalis curniculatum)، یونجه (Medicago sativa) و تمشک (.Rubus caesius L) نسبت به شستشو یا هدررفت از سطح شیبدار مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور ابتدا جرم، سطح، حجم، چگالی، نسبت سطح به جرم، شاخص صافی و شاخص بی قاعدگی بذور اندازه گیری و محاسبه شد. 100 عدد بذر از هر گونه به طور یکسان بر روی قطعه نمونه با زاویه شیب 25، 45 و 65 درجه توزیع شده و سپس آزمایش شبیه سازی باران به مدت 40 دقیقه بر روی آن به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان آبشویی بذر مربوط به 10 دقیقه اول شبیه سازی باران بود که در آن بذر شبدر و تمشک به طور معنی داری بیشتر از سایر گونه ها از سطوح با زاویه شیب 25، 45 و 65 درجه شستشو یافتند. در تمام طول مدت شبیه سازی، بذر شبدر ناپایداری بیشتری نسبت به بذر سایر گونه ها از خود نشان داد، به جز 10 دقیقه پایانی شبیه سازی روی سطوح شیبدار 25 و 65 درجه که در آنها درصد آبشویی بذر تمشک به طور معنی داری بیشتر از سایر گونه ها بود. به نظر می رسد که علت این موضوع، بالاتر بودن شاخص صافی بذر تمشک باشد. پایدارترین بذر متعلق به گونه چمن بود که در هر سه زاویه شیب 25، 45 و 65 درجه کمترین میزان هدررفت را در تمام طول مدت زمان شبیه سازی باران داشت. با افزایش زاویه شیب، میزان آبشویی بذر گونه های مذکور به طور معنی داری افزایش یافت، به طوری که در زاویه شیب 65 درجه بیشترین میزان آبشویی و در زاویه شیب 25 درجه کمترین میزان آبشویی یا هدررفت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آب شویی، سطح شیبدار، مورفولوژی بذر، شبیه سازی باران، جاده
  • جلال عبداللهی، حسین ارزانی، حسین نادری صفحه 68
    بررسی تغییرات پوشش گیاهی و شناخت نحوه تبعیت این تغییرات از شرایط رطوبتی و بارندگی حاکم بر مرتع از مهمترین عواملی است که درتعیین سیستم برنامه ریزی صحیح جهت بهره برداری و مدیریت آن موثر است. در این راستا در پایگاه مطالعاتی ابراهیم آباد واقع در حواشی شهرستان مهریز، اثر نوسانات بارندگی بر تیپ گیاهی طارون (Cornulaca monocanta) در طول 9 سال مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور سه گونه اصلی منطقه انتخاب شد و تاج پوشش و تولید آنها، هر ساله به ترتیب در پلات های ثابت و تصادفی اندازه گیری شدند. آمار بارندگی نیز از نزدیک ترین ایستگاه باران سنجی موجود در منطقه تهیه گردید. بر اساس داده های بارندگی ماهانه، مقادیر تجمعی باران در دوره های مختلف محاسبه گردید. رابطه بین شاخص های گیاهی و مقادیر بارش بوسیله تجزیه رگرسیون پسرو و گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که گونه های گیاهی اغلب به نوسانات بارندگی واکنش نشان می دهند. کل تاج پوشش و پوشش گونه Cornolaca monocanta همبستگی مثبت و معنی داری با میزان بارش سال قبل داشت. در حالی که بارش دی تا فروردین ماه و فصل زمستان بیشترین تاثیر را بر تاج پوشش گونه های Launaea acantodes و Artemisia sieberi داشتند. تولید علوفه نیز تحت تاثیر نوسانات فصلی بارش قرار داشت. بر طبق این نتایج، تولید کل به همراه تولید گونه های غالب منطقه بر اساس داده های بارش زمستان و دی تا فروردین به خوبی قابل برآورد می باشند. در نهایت برازش مدل های مختلف رگرسیونی نشان داد نوع پاسخ تولید گونه شاخص طارون به نوسانات بارش زمستان از نوع غیر خطی توانی است.
    کلیدواژگان: نوسانات بارندگی، تاج پوشش گیاهی، تولید علوفه، مراتع استپی، استان یزد
  • حمزه سعیدیان، حمیدرضا مرادی * صفحه 78

    نوع و شدت فرسایش خاک در یک منطقه عموما تابع شرایط اقلیمی، پستی و بلندی، خاک و کاربری اراضی می باشد که در این میان کاربری اراضی نسبت به دیگر فاکتورها بیشتر مورد توجه است. در این تحقیق به منظور تعیین موثرترین کاربری ها در فرسایش و رسوب زایی نهشته های مختلف سازند گچساران، بخشی از حوزه آبخیز کوه گچ شهرستان ایذه به مساحت 1202 هکتار انتخاب گردید. این تحقیق به منظور تعیین رابطه بین رسوب تولیدی بوسیله باران ساز با برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک مانند درصد ماسه خیلی ریز، شن، رس، سیلت، اسیدیته، هدایت الکتریکی، رطوبت، کربنات کلسیم و شوری خاک در کاربری های مختلف سازند های گچساران انجام گرفت. سپس نمونه برداری رسوب در 6 نقطه و با 3 بار تکرار در شدت های مختلف 75/0، 1 و 25/1 میلیمتر در دقیقه در سه کاربری مرتع، منطقه مسکونی و اراضی کشاورزی به کمک دستگاه باران ساز انجام شد. به منظور انجام تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS و EXCEL استفاده گردید. سپس مهم ترین عوامل موثر در تولید رسوب به کمک رگرسیون چند متغیره شناسایی شدند. مدل های رگرسیونی به دست آمده نشان دادند که در تولید رسوب کاربری های مختلف از بین عامل های اندازه گیری شده شاخص های مقادیر سیلت، ماسه خیلی ریز، آهک، شوری، اسیدیته خاک و ماده آلی بیشترین نقش را در تولید رسوب داشته اند. سپس سایر پارامترهای دیگر مانند شروع رواناب، میزان نفوذ و غلظت رسوب نیز در سه کاربری محاسبه و با هم مقایسه شدند. بیشترین میزان رسوب مربوط به کاربری زراعی و کمترین مربوط به کاربری مسکونی می باشد. ولی بیشترین میزان رواناب مربوط به کاربری مسکونی و کمترین مربوط به کاربری زراعی می باشد. بیشترین زمان شروع رواناب و میزان نفوذ و غلظت رسوب مربوط به کاربری زراعی می باشد.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، سازند گچساران، باران ساز، حوزه آبخیز کوه گچ
  • ناصر باغستانی میبدی صفحه 87
    تعیین فاصله کاشت، نحوه مناسب برداشت و چگونگی کاربری گونه A.canescens ازجمله اولویت های تحقیقاتی در عرصه های واجد شرایط بوته کاری در اراضی بیابانی به حساب می آید. به همین منظور مصادف با پاییز 1372 عرصه ای به وسعت 5/4 هکتار در اراضی بیابانی حاشیه کویر سیاهکوه استان یزد انتخاب و در آن بوته کاری شد. این پژوهش در قالب طرح آماری کرت های دوبار خردشده با تیمارهای اصلی فواصل کاشت 2، 4 و 6 متری اجرا شد. تیمارهای فرعی 1، دوره های هرس هرساله، دو ساله و سه ساله و تیمارهای فرعی 2، سطوح برش هرس کامل(کف بر)، هرس از ارتفاع 20، 40 و 60 سانتی متری با تیمار بدون هرس(شاهد) بوده اند. برداشت و توزین علوفه تولیدی پس از مرحله استقرار در پاییز 1374 آغاز و مطابق با برنامه پیش بینی شده تا پایان سال 1382 استمرار یافته است. نتایج نشان داد که بین تولید تجمعی علوفه خشک تیمارهای آزمایشی فواصل کاشت اختلاف معنی دار وجود ندارد. بین تیمارهای دوره های هرس نیز اختلاف معنی داری دیده نمی شود. اثرات تیمارهای ارتفاع برش در اواخر دوره آزمایش مشخص تر گردیده و بین آنها اختلاف معنی دار بروز نموده است (01/0>P). اختلافات میزان تولیدگیاهان در محدوده تیمارهای ارتفاع برش مربوط به تفاوت تولید در بین گیاهان شاهد و هرس شده بوده است. در حالی که. میزان تولید بوته های هرس شده در ارتفاعات مختلف تفاوت معنی داری ندارند. در بررسی اثرات متقابل فواصل کاشت، دوره های هرس و ارتفاعات برش، تیمار هرساله از ارتفاع 60 سانتی متری در فاصله کاشت 2 متری بالاترین میزان تولید تجمعی را طی دوره آزمایش کسب نموده و به عنوان تیمار آزمایشی برتر در این پژوهش معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: Atriplex canescens، بهره برداری، تولید علوفه، فاصله کاشت، کویر، یزد
|
  • A. A. Jamalia, J.Ghoddousi, M. Farahpourc Page 1
    Compositing many spatial factors and constraints، management، planning and do right decision making in watersheds is very complicate and essentially need to apply computer، GIS and Multi Criteria Analysis (MCA). Hable Roud watershed was selected as study area that located in the north of Garmsar، and west of Firuzkouh. Numerous maps were used as spatial factors and constraints and a criteria tree model for compositing the natural spatial factors، economical spatial factors and spatial constraints were designed to determine suitable sites for gabion check dams construction. Factors were standardized Factors weighing were done by pairwise in analytic hierarchy process (AHP) and direct method. Factor layers were composited by spatial multi criteria evaluation (SMCE) in ILWIS. Outputs were composite index map (CIM) with continuous values from zero to one. This map was classified. By sensitivity analysis، the effect of changes in spatial factors weight was studied and more effectiveness factors were known. It was inferred the most effective factor are covering the basin vastly. Coincidence of implemented and recommended regions show suitability of this built system. Finally، recommended this scenario for gabion check dams building، watershed prioritizing and soil conservation planning. This scenario and model can make optimum program for watersheds accurately and fast.
  • Ali Mohammad Asaadi, Asghar Khoshnood Page 11
    Dracocephalum kotschyi is one of the medicinal and aromatic plant that find in natural site of mountainous and high lands. This plant incase has a lot essence is attend. In traditional medicine، this plant use for fever reduction، joints pain، rheumatism، inflammation against and sore recovery. Present study was carried out to know of ecological characteristic of this species for introduce and dense cultivation of this plant on farm land and then use in medical industries. Such as this plant natural sites were controlled of destroying. This study was carried out in range land of Bojnourd in 2008. In the site، the studies were climatically characteristic، geology، stand type، codominant plant and vegetable variation، physical and chemical analyses of the soil. Results showed that Dracocephalum kotschyi could be adapted for regions with semiarid- cold climate، annual rainfall average of 320 mm and annual temperature average of 10. 22 c. Dracocephalum kotschyi have dispersed in northern and north- west slope and altitude 1600- 1800 m of sea level in rocky area. The soils physical and chemical analyses showed that the soil is very shallow with loomy texture، pH= 7. 57- 7. 6، Ec=. 555 ds/m، CEC= 11. 14- 11. 9 Cmol/kg. The stand type was Stachys inflata- Festuca ovina and the codominant plants were over 58 species. Average of canopy covers and density were 0. 122%، 361 shrubs in hectare respectively.
  • A. Kouhpeima, S. Feiznia, H. Ahmadi, S. A. Hashemi Page 19
    For implementation of soil conservation and sediment control plans in drainage basins، the recognition of the main sediment sources and erodible area is necessary. In this research the relationship between sediments of small dams which are constructed on drainages of Ebrahim-Abad and Royan Catchments in Semnan Province، with the upland sources was determined using composite and quantitative Tracing Method. The aim of research has been the differentiation of sediment sources and determination the contribution and the relative importance of each source in sediment production. By field investigation، the combination of both surface areas under different lithology and sub surface sources (gully walls) were selected as sediment sources and source differentiation was evaluated using 15 fingerprinting properties and by Kruskal Walis and Diffraction Function Analyses. Finaly the contribution of each sediment source was determined by calculating multivariate mixing models. The results have shown good differentiation of sediment sources، so that in Ebrahim-Abad Catchment، an optimal composition of illite، Mg and Organic Carbon with 95. 8% and in Royan Catchment، Cholorit، XFD، N and Organic Carbon with 92. 9% differentiation power could differentiate sediment sources. The results of calculation using composite multi-variate statistical methods have show that Quaternary units and Shemshak، Dalichay، Hezar-Dareh، Karaj and Lar Formations in Ebrahim-Abad Catchment and Quaternary units، gully erosion and Karaj، Shemshak، Upper Red and Lar formations in Royan Catchment are the most important sources of sediments، respectively.
  • M. Danesh, Bahrami H., Alavipanah S.K., Nowrouzi A.A Page 29
    Homogeneity of soil particles is the potent factor which affects soil spectral signatures and known as the Geometric Standard Deviation of soil particles (σg). This study presents the influence of σg on spectral studying of soil texture using four spectral data sets of LISSIII-P6 and was coincident sampling operations. Subsequent to satellite data preprocessing، some operations were done such as: Normalized Difference Vegetation Index، Principal Component Analysis، Soil Line Euclidean Distance and Unsupervised Classification on acquired data. By stratified randomized sampling method and according to the false color composite and photomorphic units of the main image of the study area، 95 sample points were eventually selected and gathered from 0-5cm of soil surface. Afterwards، geometric standard deviation (σg) and texture fragments were determined for each sample point in the soil lab. Samples were accordingly divided into two parts، on the basis of the computed geometric standard deviation: the first، σg <10 (homogeneous soil) and the second، σg ≥10 (heterogeneous soil). Subsequently via correlation operations for both group، it was expressly displayed which in the first group (σg <10)، clay and sand had about 0. 7-0. 8 correlations with the remotely sensed data، whereas the second group (σg ≥10) had about 0-3-0. 4. Hence، the geometric standard deviation (σg) of the study region can powerfully impress soil spectral reflectance.
  • H. Parvari, Hosseini S.M., A. Pahlavanravi, A.R. Moghaddam Nia Page 42

    Desertification is the consequence of a series of important processes which two factors of climate changes and human activities are the most important ones. Arid and semi-arid regions occupy the vast area of Iran. Sistan region is one typical sample of desert regions of Iran and wind erosion is the most important factor of land degradation and soil deterioration in this region. Hence two models of ICD and ESAs are used to evaluate desertification danger zoning. For this purpose، at first، factors affecting desertification are identified by noting the region conditions and evaluated by using the relevant tables. By noting the region conditions، it became known that four factors of vegetation، soil، and climate and land use management are the primary factors affecting desertification process. The results obtained from these two models indicate ICD model classify desertification intensity in four classes of mild، and medium، high، and intensive totally occupied 13% (625. 6 ha)، 32% (1502. 7 ha)، 40. 7% (1962. 3 ha)، and 15. 2% (730 ha)، respectively. In addition، ESAs model classifies the region in critical class only، so that 68% of the region is placed in intensive critical sub-class (C3)، less than 1% in medium critical sub-class (C2)، and 31% in low critical sub-class. By noting the region conditions، the obtained results from ICD model، do not have conformity with reality، because the limits of the region have been classified in insensitive or mild classes. But as it is known and observable in the study area، in the map prepared by ESAs model، the region is completely classified in critical sub-classes that have absolute conformity with the natural conditions of the region.

  • Zarei A., Zare Chahouki M.A., Jaffari M., Ebrahimi M.A Page 55
    The goal of this study is to assess the effects of plantation-exclusion project on vegetation properties. For sampling in both sites (grazed and project area) selected 3 transects، then sampling was done with random-systematic method and in both site (grazed and project area) three 300 meter transects were established and used 15 quadrates (4 m2) along each transect. In each quadrates recorded species list، canopy cover and density. T-test was employed to compare the data obtained from vegetation characteristics. Results indicate that used project caused an significant increased in cover percentage، production. Also in survey cover percentages abundance of planted species Stipagrostis plumosa، Salsola nitaria and Cratocarpus arenarius show that abundance all of species was an significant in both site (grazed and project area) and used project caused species abundance increased significantly، also cover percentage of S. plumosa changes in both of site were significant different the percentage of canopy cover of S. plumosa increased (٪2. 48) with plantation-exclusion project، but there was no significant differences between percentage of canopy cover، S. nitaria and C. arenarius. Study of condition and range trend condition indicates than project sites have good condition with positive trend and grazed areas have weak condition with negative trend.
  • Aidin Parsakhoo Page 61
    In this study the seed susceptibility of Poa annua L.، Oxalis curniculatum، Medicago sativa and Rubus caesius L. species to wash or loss from slope surface was investigated. So، at first the mass، area، volume، density، surface to mass ratio، flatness index and eccentricity index of seeds was measured. 100 seeds from each species were distributed on sample plot with slope angle of 25، 45 and 65 degree and then rainfall simulation experiments were conducted on this plot during 40 minutes. Results showed that more seeds of Rubus caesius L. and Oxalis curniculatum have washed from surfaces with angles of 25، 45 and 65 degree at the first 10 minutes of rainfall simulation. During the rainfall simulation، Oxalis curniculatum seeds were more unstable than other seeds except for last 10 minutes on slope angle of 45 and 65 minutes. In this status the seed loss rate for Rubus caesius L. was more than other species. It seems that the reason of this issue be higher flatness index of Rubus caesius L. Poa annua L. was the most stable seed which had lowest loss rate during the rainfall simulation on slopes of 25، 45 and 65 degree. The seed loss rate increased with increasing slope angle. The most and least seed loss rate was occurred in slope angle of 65 and 25 degree، respectively.
  • J. Abdollahi, Arzanih., Naderi H Page 68
    An optimal planning system for managing the range and maintaining its vegetation is highly influenced by the humidity and rainfall of the range. In this research، the reactions of the Cornulaca monocanta species to the fluctuation of precipitation were studied at Ebrahim-Abad in Mehriz – Yazd. For this purpose three dominant Species were selected and their canopy cover and production were monitored every year along permanent line transect in random plots. Precipitation data were collected from nearby stations. According to data of precipitation، amount of cumulative rain was determined at various periods. Relationships between variables of plant parameters and amount of cumulative rain analyzed by Back ward and stepwise regression method. The Results indicate that plants species are affected by precipitation fluctuation. The Total vegetation cover has negative and significant correlation with winter Precipitation as well as canopy cover of Cornolaca monocanta. Whereas Precipitation in January-April and winter exhibited a high correlation with canopy cover of Launaea acantodes and Artemisia sieberi. The forage production was also influenced by seasonal precipitation. According to this result، annual yield of dominant plant species and annuals production can be estimated by precipitation in winter and January-April period. In the final، Result of curve estimation show that yield and canopy cover response of Cornolaca monocanta are in two forms of power and linear، respectively.
  • Hamzeh Saidian, Hamid Reza Moradi Page 78

    the type and intensity of soil erosion in a region generally subject to climatic conditions، ups and downs، soil and land use. That in between these، land use compared to other factors is more attention. Land use and erosion close relation with each other. In this investigation in order to investigate sensitivity to yield sediment and erosion the various land uses of gachsaran formation، part of gachsaran catchment in izeh city is selected to 1202 hectares area. This investigation to determine the relationship between the sediment produced by rain simulator with some soil physicochemical characteristics like percent very tiny sand، sand، clay، silt، pH، Ec، moisture، Calcium Carbonate and organic material in different land uses in gachsaran formation to do. Then sediment samples in 6 points and with repeated three times in the intensities of various 0. 75، 1 and 1. 25 millimeter in minute in three land use pastures، the residential and agricultural lands to help the rain simulator. In order to investigate factors in sediment opportunities and erosion vulnerability، samples of soil layers in 0-20 cm meters in the same number of sampling sediment. In order to do all the analysis of statistical methods used EXCEL and SPSS 11. 5 softwares. Then the most important factors in sediment yield is diagnosed by several factors regression. The results showed that sediment yield and erodibility in land uses، in the precipitation various intensities meaningful difference have. These regression models have showed that in the production of sediment in various land uses from between measured factors of the indexes have been quantities like silt، very tiny sand، lime، Ec، organic materials and pH have the largest role in the production of sediment. Then other parameter like run off threshold، percolation rate، sediment density in three land uses calculated. In the total the amount of runoff in residential land use in the highest and agriculture land use is lowest. The amount of sediment also agriculture land use is the highest and residential area is lowest. Run off threshold time، percolation rate، sediment density in agriculture land use is more than other land uses.

  • N. Baghestani Maybodi Page 87
    Determination of row spacing and amount of harvest in Atriplex canescens are essential، for shrub cultivating in desert areas. For studying the spaces and pruning treatments، a site about 4. 5 ha was chosen and planted by the species in the Kavir-e- Siah koh of Yazd province، in 1993. A split split-plot design applied for analyzing of treatments. The row spaces (2،4 and 6 m) were main treatments while durations of pruning (annual، biennial، triennial) and heights of pruning (0، 20، 40، 60 cm) were sub-treatments. The pruning and weighing of forage in treatments initiated in fall 1995 and extended until 2003. Results showed that there were no significant differences between the cumulated forage of row spacing treatments. There were not any differences between the durations of pruning (annual، biennial، triennial) treatments،too. There were significant differences between the cumulated forages of pruning heights treatments (P<0. 05). Result of together treatments effects showed that، the most 9-year cumulated forage yield attained in 2 m row spacing، 60 cm height and annual duration treatment.