فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال پنجم شماره 1 (بهار 1390)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حبیب الله سلامی، مرتضی تهامی پور * صفحه 1

    در این مطالعه شرایط جمع سازی سازگار بنگاه های تولیدکننده ی گندم در استان های کشور با استفاده از اطلاعات مربوط به دوره ی 86-1362 مورد بررسی قرار گرفته است تا به این سوال پاسخ داده شود که آیا تولید گندم در استان های مختلف کشور را می توان با هم تجمیع نمود و سیاست یک سانی را برای همه ی استان ها تدوین و اعمال کرد؟ برای دست یابی به این هدف از نظریه ی مقیاس گذاری میانگین استفاده شده که توسط کویل بر اساس بسط فرضیه تعمیم یافته ی کالای مرکب لوبل ارایه شده است. نتایج نشان می دهد که فقط 10 استان از مجموع استان های کشور شرایط قابلیت جمع سازی را تامین می کند. به عبارت دیگر، نتایج این مطالعه تجمیع تمامی استان های تولید کننده ی گندم را تایید نمی کند. بنابراین، انجام این جمع سازی و استفاده از آن در برآوردهای توابع تولید و هزینه منجر به برداشت های سیاستی نادرست خواهد شد.

    کلیدواژگان: جمع سازی استان ها، فرضیه ی مقیاس گذاری میانگین، تولید گندم، ایران
  • حسین مهرابی بشرآبادی، محمدرضا اسلامی، حبیبه شرافتمند *، علی اکبر باغستانی صفحه 17

    به جهت محدودیت رو به رشد عوامل تولید، بهبود بهره وری به عنوان بهترین و موثرترین روش دست یابی به رشد تولید مطرح بوده است. بنابراین در این مطالعه به منظور محاسبه ی بهره وری متوسط سرمایه در سال های 86-1338 در زیربخش های کشاورزی ایران، از روش بهره وری متوسط تعمیم یافته و به منظور بررسی عوامل موثر بر آن از روش داده های تلفیقی استفاده گردید. بررسی نتایج نشان داد که متغیر نسبت نیروی کار به سرمایه و سرمایه ی انسانی تاثیر مثبت بر بهره وری موجودی سرمایه در زیربخش های کشاورزی ایران داشته است. نتایج هم چونان حاکی از آن است که بخش شیلات و جنگل بیش ترین متوسط بهره وری تعمیم یافته را در دوره ی مورد بررسی به خود اختصاص داده اند. بنابراین با توجه به این که نسبت سرمایه ی انسانی به ازای هر واحد تاثیر مثبتی بر بهره وری موجودی سرمایه دارد، در راستای استفاده ی کارآ از فن آوری های تولید پیش نهاد می گردد نیروی های متخصص در این بخش جذب شوند.

    کلیدواژگان: موجودی سرمایه، بهره وری، GAP، داده های تلفیقی، کشاورزی
  • علی دریجانی، سمانه شاه حسین دستجردی، ناصر شاهنوشی صفحه 37
    با وقوع خشک سالی های اخیر در شهرستان گنبدکاووس، توجه به اقدامات پیش گیرانه یی که بتواند آثار خشک سالی را کاهش دهد (مدیریت ریسک خشک سالی)، اهمیت فراوانی دارد. مطالعه ی حاضر به دنبال دست یابی به شیوه هایی از مدیریت ریسک خشک سالی است که ضمن کاهش خسار ت های ناشی از خشک سالی ها در کوتاه مدت و حتا بلندمدت، غافل گیری کشاورزان را به کم رین اندازه ی ممکن برساند. پس از شناسایی و گروه بندی راه کارهای مدیریت ریسک خشک سالی، از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به منظور اولویت بندی راه کارها بهره گرفته شد. پرسش نامه های مقایسه ی زوجی راه کارها در سال 1388 توسط کارشناسان صاحب نظر و آگاه در بخش های اجرایی، تحقیقاتی و آموزشی جهاد کشاورزی شهرستان گنبدکاووس، شرکت آب منطقه یی و مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان و نیز تعدادی از کشاورزان مجرب این شهرستان تکمیل گردید. نتایج اولویت بندی در نرم افزار Expert Choice نشان داد در بخش راه کارهای «زراعی» معرفی ارقام مقاوم به خشکی و شوری، در بخش راه کارهای «فنی آبیاری» استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار، در بخش راه کارهای «قانونی» بیمه ی خشک سالی و تخصیص اعتبارات، و در بخش راه کارهای «نهادی» استقرار نظام پایش و پیش آگاهی خشک سالی در سطح ملی یا منطقه یی و آموزش کشاورزان اولویت بالاتری در مدیریت ریسک خشک سالی دارد. از این رو، لازم است که برنامه ریزان و سیاست گزاران منطقه یی، تصمیم های خود را در چارچوب اولویت های مذکور اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: خشک سالی، ریسک، رتبه بندی، کشاورزی، گلستان
  • کوهسار خالدی، ولی الله فریادرس صفحه 61
    امنیت غذایی به معنای دست رسی مستمر تمام مردم یک جامعه در تمام اوقات به غذایی کافی به منظور یک زندگی سالم و فعال است. تحولات اقلیمی و جمعیتی ایران در کنار شرایط حاکم بر دنیا باعث شده است که برقراری امنیت غذایی در برنامه های توسعه و سند چشم انداز کشور مورد توجه قرار گیرد. در این راستا در مطالعه ی امنیت غذایی در ده سال آینده (97-1388) بر پایه ی تغییرات در منابع تولید و سیاست های تجاری (وارداتی) پیش بینی شده است. توابع تولید و تقاضای واردات تولیدات گیاهی با استفاده از اطلاعات سری زمانی دوره ی 87-1360 برآورد گردیده و وضعیت دست یابی گروه های مختلف به مواد و انرژی غذایی با برآورد تابع مصرف در آینده ارزیابی شده است. نتایج مطالعه نشان داد در صورتی که منابع تولید به صورت نامطلوب مورد استفاده قرار گیرد، وضعیت تولید و عرضه ی سرانه ی مواد غذایی نسبت به سال پایه کاهش خواهد یافت. اما استفاده ی مناسب و بهینه از منابع تولید باعث می شود که بخش کشاورزی در آینده به تنهایی و بدون نیاز به واردات قادر به تامین امنیت غذایی جامعه باشد. بررسی توزیع مواد غذایی و انرژی نیز نشان داد وضعیت توزیع مواد غذایی و انرژی مناسب نیست و دهک های اول تا پنجم کم تر از متوسط کشوری مواد غذایی و انرژی مصرف می کنند. در حالی که سهم دهک های هشتم تا دهم بیش از متوسط کشوری است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بخش کشاورزی، نهاده های کشاورزی، تقاضای وارداتی
  • محمدرضا زارع مهرجردی، ابراهیم جاودان صفحه 81
    سیاست گزاران و برنامه ریزان اقتصادی در تلاش اند تا متغیرهای موثر بر رشد بخش کشاورزی را مدل سازی کنند و از این مدل ها در فرآیند پیش بینی استفاده نمایند. امروزه پیش بینی به عنوان یک ابزار مهم برنامه ریزی برای سیاست گزاران اقتصادی به شمار می رود و روش های متنوعی برای پیش بینی متغیرهای اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد. این پژوهش نرخ رشد بخش کشاورزی ایران را پیش بینی و دقت روش های تک متغیره و چند متغیره را در پیش بینی این متغیر مقایسه می کند. روش های مورد استفاده در این تحقیق عبارت است از هموارسازی نمایی منفرد با روند، هموارسازی نمایی دوگانه با روند، الگوریتم هالت-وینترز تجمعی، الگوریتم هالت-وینترز ضربی، الگوی خودتوضیح جمعی میانگین متحرک، الگوی خودتوضیح برداری و شبکه های عصبی مصنوعی تک متغیره و چند متغیره. بر اساس یافته های پژوهش، شبکه های عصبی مصنوعی، هموارسازی نمایی منفرد و دوگانه با روند در مقایسه با دیگر تکنیک های تک متغیره ی به کار گرفته شده در این تحقیق بهترین پیش بینی را ارایه داد. سرانجام در روش های چند متغیره نیز دقت و کارآیی پیش بینی شبکه های عصبی مصنوعی در مقایسه با الگوی رقیب خودتوضیح برداری بهتر بود.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، پیش بینی، نرخ رشد
  • ناصر شاهنوشی، هادی رفیعی دارایی، علی عدالتیان صفحه 103
    هدف اصلی مطالعه ی حاضر بررسی عوامل ساختاری و عمل کردی موثر بر رضایت بیمه گذاران از بیمه ی محصولات کشاورزی در استان خراسان رضوی است. آمار و اطلاعات با تکمیل حدود 1023 پرسش نامه از بیمه گذاران (503 نمونه از بیمه گذاران زراعی، 250 نمونه از باغی و 270 نمونه از دامی) در سال 1388 به دست آمده است. نتایج این مطالعه با استفاده از تحلیل تمایزی در سه گروه بیمه گذاران نشان می دهد که در گروه متغیرهای عمل کردی، متغیرهای ارایه ی خدمات به موقع و اطلاع رسانی (با تاثیر مثبت) و در گروه متغیرهای ساختاری، قوانین و مقررات (با تاثیر منفی) از بالاترین تاثیرگذاری نسبت به سایر متغیرها بر رضایت از بیمه برخوردار است. هم چونین متغیر میزان غرامت با تاثیر مثبت بر گروه بیمه گذاران زراعی و متغیر حق بیمه با تاثیر منفی بر گروه بیمه گذاران دامی نیز از تاثیر بالایی بر رضایت از بیمه ی محصولات برخوردار است. از جمله ی پیش نهادهایی که در راستای توسعه ی بهتر فعالیت های بیمه و در نهایت افزایش رضایت بیمه گذاران ارایه شد اطلاع رسانی مناسب در خصوص فرآیندهای اداری و قوانین و مقررات و ساده سازی آن ها است.
    کلیدواژگان: بیمه ی محصولات کشاورزی، رضایت، تحلیل تمایزی، استان خراسان رضوی
  • طاهره صادقی، عباس طالب بیدختی، رضا صداقت * صفحه 123

    در این تحقیق به تدوین استراتژی های تبلیغات در ارتباط با صادرات پسته ی استان کرمان با استفاده از روشSWOT پرداخته شده است. اهداف تحقیق حاضر شامل تعیین مهم ترین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های پیش روی تبلیغات پسته ی صادراتی استان کرمان و پیشنهاد استراتژی مناسب است. ابتدا با توجه به بررسی های صورت گرفته روی محیط داخلی و محیط خارجی تبلیغات پسته ی صادراتی استان کرمان، فهرستی از نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها مورد شناسا یی قرار گرفت، و پس از نظرخواهی از دست اندرکاران امر (صادرکنندگان پسته ی استان کرمان) با استفاده از پرسش نامه، از آزمون آماری t یک متغیره برای تایید یا رد نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها استفاده گردید. سپس با وزن دهی به هر کدام از این عوامل تایید شده بر اساس طیف لیکرت و محاسبه ی مجموع وزن ها، میانگین وزن ها و در نهایت بعد از محاسبه ی وزن نسبی، اولویت ها مشخص شد و در نهایت برای برطرف کردن یا تقلیل نقاط ضعف و تهدیدها و تقویت و بهبود نقاط قوت و فرصت های موجود تبلیغات در ارتباط با صادرات پسته ی استان کرمان، با استفاده از روش تحلیلی SWOT استراتژی های مناسبی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدها، فرصت ها، استراتژی
  • رسول محمدرضایی، جعفر حقیقت، محمد قهرمان زاده، کمال عطایی سلوط صفحه 143
    پرورش آب زیان از جمله فعالیت های تولیدی است که می تواند نقش عمده یی در افزایش تولید و مصرف ماهی داشته باشد. اهمیت بازاریابی در بخش پرورش آب زیان از آن جهت است که تولیدکنندگان و مصرف کنندگان آب زیان حق انتخاب کافی داشته باشند. در این تحقیق وضعیت بازاریابی ماهیان پرورشی گرم آبی در استان مازندران بررسی و حاشیه های بازاریابی و عوامل موثر بر آن تعیین شده است. نتایج نشان داد که حاشیه ی مطلق بازاریابی برای ماهیان کپور، فیتوفاگ، آمور و بیگ هد به ترتیب 10199، 6078، 12371 و 4387 ریال برای هر کیلوگرم است و در تمامی گونه های مورد بررسی حاشیه ی خرده فروشی از حاشیه ی عمده فروشی بیش تر است. ضریب هزینه ی بازاریابی برای ماهیان کپور، فیتوفاگ، آمور و بیگ هد به ترتیب 79/7، 81/5، 87/12 و 75/11% است. میانگین ناکارآیی کل بازاریابی برای ماهیان کپور، فیتوفاگ، آمور و بیگ هد به ترتیب 34/31، 62/46، 2/25 و 55/62 درصد است. برآورد تابع حاشیه بازاریابی برای ماهیان گرم آبی نشان دهنده ی میزان اثرگذاری بالا و مستقیم دو متغیر قیمت خرده فروشی و ارزش کالای ارایه شده برای فروش است و متغیرهای قیمت عمده فروشی، هزینه های بازاریابی و میزان تولید کل واحد تولیدی نیز بر حاشیه ی بازاریابی به طور مستقیم تاثیرگذار است. با توجه به این که ماهیت تعیین قیمت در بازارهای ماهی فروشی به میزان عرضه و تقاضا در زمان حراج بر می گردد، پیش نهاد می شود تا سیاست هایی که بر کنترل عرضه و تقاضا تاثیرگذار است اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، مزارع پرورشی ماهیان گرم آبی، استان مازندران
  • رامتین جولایی، علیرضا جیران، حمیدرضا یوسف زاده فردجهرمی صفحه 167
    تولید هر محصول در کشور بهتر است علاوه بر سودآوری برای تولیدکنندگان آن، برای کشور نیز دارای سودآوری باشد. به عبارت دیگر هزینه یی که در کشور صرف تولید یک محصول می شود باید کم تر از درآمد حاصل از صادرات یا هزینه ی صرف شده برای واردات آن باشد. اگر چونین باشد کشور دارای سودآوری اجتماعی و مزیت نسبی در این کالا است. با توجه به پتانسیل بالقوه و بالفعل کشور در تولید محصولات باغی، لزوم برنامه ریزی مناسب برای تولید و صادرات این محصولات بسیار ضروری به نظر می رسد. مطالعات مزیت نسبی و شاخص های حمایتی به خوبی می تواند شرایط را برای برنامه ریزی آینده در خصوص صادرات و حمایت ها مشخص نماید. در این مطالعه از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) و شاخص هزینه ی منابع داخلی (DRC) برای محاسبه ی مزیت نسبی تولید انار در استان فارس استفاده شده است. محدوده ی زمانی تحقیق مورد نظر سال زراعی 87-86 و شهرستان های منتخب شیراز، نیریز و ارسنجان در استان فارس بود. برای بررسی سیاست های حمایتی از این محصول از شاخص های محاسباتی ماتریس تحلیل سیاستی بهره گرفته شده است. شاخص DRC مقدار 42/0 را برای انار نشان می دهد که حاکی از مزیت نسبی قوی این محصول است. شاخص NPC، 49/0 محاسبه شده است که نشان می دهد سیاست های داخلی، درآمد کشاورزان را نسبت به درآمد آن ها بر پایه ی قیمت های جهانی کاهش داده است، سیاست ها به ضرر تولید این محصول بوده است، و دولت از در آمد تولیدکننده مالیات غیرمستقیم گرفته است. شاخص NPI اثر سیاست های دولت را در زمینه ی نهاده ها نشان می دهد. این مقدار برای انار در استان فارس 44/0 است که نشان می دهد که بر اساس سیاست های داخلی، دولت به نهاده ها یارانه پرداخت نموده است. شاخص EPC یا ضریب حمایت موثر برآیند سیاست های داخلی در دو زمینه ی درآمدی و نهاده یی را نشان می دهد. مقدار EPC برای انار در استان فارس 49/0 است که حکایت از حمایت نکردن دولت به طور کلی در زمینه ی درآمدی و نهاده یی از این محصول دارد. به دلیل مزیت نسبی و قدرت رقابت پذیری مناسب محصول، توسعه ی کشت انار در استان فارس توصیه می شود، اما پیش از آن توجه به بازاریابی محصول در بازارهای خارج از کشور و معرفی آن به بازارهای خارجی می تواند تضمین کننده ی موفقیت این توصیه باشد.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، نرخ حمایت موثر، هزینه ی منابع داخلی، انار، فارس
  • عادل نعمتی، علی محمد جعفری، جهان شاه بساطی صفحه 187
    شکر یکی از منابع مهم تامین انرژی خانوارهای ایرانی است. بیش تر شکر مورد نیاز کشور از منابع چغندرقند و نیشکر داخلی تامین و بخشی از آن نیز از خارج کشور وارد می شود. چغندرقند با 180 هزار هکتار سطح زیرکشت در کشور یکی از منابع مهم تولید شکر است. با توجه به برنامه های خودکفایی در زمینه ی شکر، آگاهی از مزیت نسبی تولید چغندرقند از جنبه های مهم برنامه ریزی اقتصادی است و انگیزه های اقتصادی تولیدکنندگان این محصول در رسیدن به اهداف برنامه های دولت حائز اهمیت است. این تحقیق به بررسی مزیت نسبی در زمینه ی تولید چغندرقند می پردازد و بدین منظور استان کرمانشاه برای مطالعه انتخاب و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه یی دو مرحله یی با تعداد 93 چغندرکار مصاحبه به عمل آمد. پرسش نامه در مورد موضوعات مورد نظر در سال زراعی 84-83 تکمیل و سایر اطلاعات مورد نیاز از سازمان های ذیربط و منابع مختلف جمع آوری گردید. سپس با استفاده از معیارهای هزینه ی منابع داخلی و نسبت منفعت–هزینه ی اجتماعی، مزیت نسبی تولید این محصول تعیین شد. بر اساس نتایج به دست آمده، متوسط معیار SCB از 44/. تا 50/. و معیار DRC نیز از 33/. تا 44/. است، بر اساس نتایج به دست آمده، تحت شرایط رقابت آزاد و قیمت های واقعی، تولید چغندرقند دراستان کرمانشاه دارای مزیت نسبی بوده و تحت شرایط موجود، چغندرکاران مالیات ضمنی به دولت پرداخت می کنند و انگیزه های اقتصادی منفی دریافت می کنند.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، چغندرقند، هزینه ی منابع داخلی، نسبت هزینه، منفعت اجتماعی
|
  • H. Salami, M. Tahami Pour Page 1

    This study investigates consistency in aggregation of wheat production in Iran’s provinces using data over period 1983-2007 to answer the question of whether one can aggregate all provinces with respect to wheat production and apply a unique economic policy to wheat production in all provinces. To this end, the Mean Scaling Hypothesis (MSH), developed by Coyle based on the Generalized Composite Commodity Theorem, was used as a basis for testing the aggregation consistency. Results indicate that only 10 provinces can be consistently aggregated, implying that an aggregate production function can only be defined for these 10 provinces and a unique policy be formulated just for these provinces. Therefore, aggregation of all provinces is not supported by the MSH. Such aggregation will result in an aggregation bias and consequently, to inappropriate policy decisions.

    Keywords: Aggregation over provinces, mean scaling hypothesis, wheat production, Iran
  • H. Mehrabi Boshrabadi, M.R. Eslami, H. Sherafatmand, A. A. Baghestani Page 17

    Because of the increasing limitations of production factors, productivity improvement is known as an effective method for obtaining production growth. So, in this paper, we applied GAP method for calculating average capital productivity during 1959-2006 in sub-agricultural sectors, and Panel Data method for determining effective factors on capital productivity. Results showed that the amount of labor used for each unit of capital and human capital have positive effects on capital productivity in sub-agricultural sectors of Iran. Results also showed that fishery and forestry sectors have had maximum capital productivity during this period. So, with respect to the result that, human capital for each unit has a positive effect on capital productivity, it is suggested that using specialist labor will help efficient use of production techniques.

    Keywords: Capital stock, productivity, GAP, panel data, agriculture
  • A. Darijani, S. Shahhossein Dastjerdi, N. Shahnoushi Page 37
    With occurrence of recent droughts in Gonbad-e-Kavous district, it is considerable to regard preventive measures (drought risk management) that can mitigate drought effects. This study follows measures of drought risk management that mitigate droughts losses in short-run and long-run and minimize the farmers’ getting shocked. After recognition and classification of measures of drought risk management, the Analytical Hierarchy Process (AHP) technique was applied to ranking measures. The questionnaires including binary comparison of measures were complemented by experts of executive, research and training departments in Jihad-e-Agriculture of Gonbad-e-Kavous County, regional water authority and agricultural research center of Golestan province and also few experienced farmers of Gonbad district in 2009. The AHP results from Expert Choice software showed that among farming measures, introducing species resistant to drought and salinity; among technical irrigation solutions, using the pressurized irrigation systems; in the legal group, drought insurance and allocating credits; and finally among the institutional measures, establishment of drought monitoring and prediction system in a national or regional level and training farmers are enjoyed higher priority in drought risk management. Therefore, it is necessary for regional planners and policymakers to make their decisions on the basis of the above-mentioned priorities.
    Keywords: Drought, risk, ranking, agriculture, Golestan
  • K. Khaledi, V. Faryadras Page 61
    Food security means access to all people, a society consistently at all times to enough food for an active and healthy life. Climate change and demographic conditions in addition to prevailing along the world has caused the irritability that food security in developing plans and visions of the country considered. In this regard, the study of food security in the next ten years (2009-2019) based on changes in resource production and trade policies (import) are predicted. Production and import demand functions of plant products were estimated applying time series data of 1981-2008 and the status of different groups’ access to the materials and energy estimate food consumption was assessed in the future. The result showed that per capita food production and supply to the base year will be reduced if the production resources to be used are in undesirable status. But appropriate and optimal use of resources makes the production of agricultural sector in the future alone and without the need to import food security community. Furthermore, the distributions of food and energy situation have not been appropriate and the first to fifth deciles of income groups, consume food and energy less than that of the national average, while the share of eighth to tenth deciles exceeds the country's average level.
    Keywords: food security, agriculture sector, agricultural inputs, import demand
  • M.R. Zare Mehrjerdi, E. Javdan Page 81
    The policy makers and economic strategists are trying to model the factors affecting the agricultural sector growth and to use them in the growth forecasting process. Today forecasting is regarded as an important instrument for economic policymakers. There are different methods used to forecast the economic variables. In this paper, the growth rate of Iranian agricultural sector is forecasted and the forecasting accuracies of univariate and multivariate methods are compared. The methods used in this paper include single exponential smoothing with trend, double exponential smoothing with trend, Holt-Winters additive algorithm, Holt-Winters multiplicative algorithm, auto-regressive integrated moving average process, vector auto-regressive approach and artificial neural networks. For univariate models, it was found that the artificial neural networks model, single exponential smoothing with trend and double exponential with trend have marginally better forecasting performance than those of the other methods in this group. Furthermore, for multivariate models the artificial neural networks forecast is more accurate than vector auto-regressive model.
    Keywords: agricultural sector, forecasting, growth rate
  • N. Shahnoushi, H. Rafiei Darani, A. Edalatian Page 103
    The main objective of this study was investigation of structural and functional factors affecting agricultural policyholder's satisfaction in Khorasan Razavi province. The data and information are obtained from 1023 questionnaires completed by policyholders (503 samples of agrarian policyholder, 250 samples of orchard policyholder's 270 samples of bestial policyholders) in 2009. The findings of discriminate analysis in three groups of policyholders show that group variables of services in time and information variables had highest positive effects on the functional variables and highest negative effects on structural variables including laws and regulations of policyholder satisfaction. Also compensation variables with positive effect on agricultural policyholder and premium level with negative effect on bestial policyholder had high effects on satisfaction of products insurance. Some suggestions can be presented for improvement of insurance activities and finally increasing policyholder satisfaction, are providing proper information about bureaucracy, rules and simplifying the rules.
    Keywords: agricultural insurance, satisfaction, analysis Faguet, Khorasan Razavi province
  • T. Sadeghi, A. Taleb Beydokhti, R. Sedaghat Page 123

    The main objectives of this study is determining the most important advertisement strengths, weaknesses, opportunities and threats of Kerman pistachio export and proposing appropriate strategies. At first, according to the evaluations done on interior and exterior environment of exporting pistachio advertisement of Kerman province, a list of strong and weak points, opportunities and threats was observed. After doing a survey by means of questionnaire from authorities (pistachio exporters of Kerman province), the t-test was applied to confirm or deny strong and weak points, opportunities and threats. Then, priorities were clarified by weighing each of the confirmed above mentioned factors through Likret spectrum and estimating the total weights, average weights and finally approximate weight. Eventually appropriate strategies were submitted to eliminate or to lessen the weak points, threats and improve and strengthen the strong points and available advertisement opportunities in accordance with Kerman province pistachio export, using SWOT analytical method.

    Keywords: strengths, weaknesses, opportunities, threats, pistachio
  • R. Mohammadrezaei, J. Haghyghat, M. Ghahremanzadeh, K. Ataei Solute Page 143
    Aquaculture is one of the productive activities that can have major roles in increasing production and consumption of fish. The important role of effective marketing in aquaculture is to give enough choice for both producers and consumers from its early start. This research investigates the marketing situation of cultured fish in Mazandaran province and determines marketing margin and effective factors. Results revealed that total marketing margins for common carp, silver carp, grass carp and bighead fish are 10199, 6078, 12371, and 4387 Rials per kilogram respectively and also in all types of fish, the retailing margins are higher than those of the wholesaling margins. The marketing cost coefficients for carp, silver carp, grass carp and bighead are 7.74, 5.81, 12.87, and 11.75 percent respectively. The average marketing inefficiency rates for carp, silver carp, grass carp and bighead are 31.34, 46.62, 25.2, and 62.55% respectively. The estimated marketing margins function for warm-water fish shows high and direct effect of the retail prices and the values of procured products for sale and wholesale prices, marketing costs and the quantity of total production of the farms are also directly affected in marketing margins. This is so due to the nature of price determination in sailors’ fish markets where it depends on the supply and demand in selling times. Planning of some effective policies for controlling the supply and demand is suggested.
    Keywords: marketing, warm, water cultured fish farms, Mazandarn province
  • R. Joolayi, A.R. Jeyran, H.R. Yousefzadehfard Jahromi Page 167
    Production of any commodity should be profitable not only for producers but also for the country as a whole. In other words, production cost of a commodity should be less than income earned from its export or cost of import of that commodity. If these conditions fulfilled, one can say that the country enjoys social profitability and comparative advantage in production of commodity under consideration. As Iran has production and export potential in horticulture products, planning for production and export of these commodities are very important. This study used Policy Analyses Matrix (PAM) and Domestic Resource Cost (DRC) for calculating the comparative advantage of pomegranate in Fars province and PAM indices were used in order to investigate supporting policies. Amount of DRC index for pomegranate is 0.42 that demonstrates a strong comparative advantage for this product. Nominal Protection Coefficient (NPC) index is 0.49 that indicates domestic policies have reduced farmer's income to the level which is less than international prices. Furthermore, these policies are against production of this commodity and government receives implicit tax from producers. Nominal Protection Coefficient of Input (NPCI) index shows the effect of government policies on input prices. This index is 0.44 for Fars pomegranate that shows government pay input subsidy to the farmers. Effective Protection Coefficient (EPC) index is an index which shows the outcome of government policies regarding both input used by the farmers and farmer's income. This index is 0.49 for Fars pomegranate that indicates government does not support this product as far as input used by the farmers and their income is concerned.
    Keywords: comparative advantage, effective protection coefficient, domestic resource cost, pomegranate, Fars
  • A. Nemati, A. Jafari, J. Basati Page 187
    Sugar is important from the point of both energy source and food security for Iranian householders. The considerable part of internal consumption is imported. Sugar beet is one of the most important sources of sugar, as a raw material in the world and also in Iran. For food security and self sufficiency programs, considering comparative advantages of sugar beet cultivation is one of the most important aspects of economic planning and economic incentives of producers is important for the goals of government planning. In this study, sugar beet comparative advantage was determined by applying Domestic Resource Cost (DRC) and Social Benefit Cost ratio (SCB) criteria to data of 2004-05 farming year with two levels of exchange rates in Kermanshah provinces. The protective policies of the government were analyzed by Matrix Analysis of Policy (MAP). Based on findings of this study, Kermanshah has high comparative advantage on this crop under competitive and real price condition, but under existing condition producer receive negatives economic incentives and pay implicit tax to government.
    Keywords: comparative advantage, sugar beet, domestic resource cost, social cost benefit ratio, Kermanshah