فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی علی گل، علیرضا امان اللهی، علی اصغر فرشاد صفحه 5
    زمینه و هدف
    امروزه انجام پژوهش بر روی مجلات امری معمول است. بنابراین در این مطالعه برای اولین بار به بررسی جنبه های کمی و تحلیل استنادی مقالات مجله علمی – پژوهشی سلامت کار ایران پرداخته می شود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی و به روش مقطعی انجام گرفته است. جامعه این پژوهش شامل مقالات کلیه شمارگان که دارای رتبه علمی پژوهشی (دارای 12 شماره با 106 مقاله) می باشد است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش چک لیست طراحی شده، و مشاهده می باشد که داده ها با مراجعه به اصل مدرک انجام گرفته است. داده های استخراج شده با استفاده از نرم افزار آماری مایکروسافت Excel 2010 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی نشان داد که بیشترین نوع از مطالعات انجام شده در مجله سلامت کار ایران از نوع توصیفی – مقطعی می باشند؛ همچنین موضوعی که به آن بیشتر پرداخته شده ارگونومی است. روش سرشماری بیشترین میزان را در میان سایر روش های نمونه گیری داشت. به منابع انگلیسی بیشتر ارجاع شده است و مردان نزدیک به پنج برابر زنان در انجام مطالعات شرکت داشته اند. میزان مشارکت گروهی نیز 62/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    توزیع مناسبی میان موضوع مقالات برقرار نمی باشد. بیشتر ارجاعات به مقالات انگلیسی زبان می باشد که به دلیل کمبود منابع فارسی یا ضعف سیستم جامع نمایه سازی این منابع است. با توجه به اینکه مطالعات انجام گرفته بیشتر از نوع مشاهده ای است و از طرفی در این رشته می توان مطالعات مداخله ای و سطح بالای زیادی انجام داد، لازم است که شرایط و امکانات پژوهشی لازم برای انجام این نوع تحقیقات فراهم گردد.
    کلیدواژگان: مجله سلامت کار ایران، تحلیل استنادی، تحلیل کمی
  • مهدی قاسمی، جبرائیل نسل سراجی، سید ابولفضل ذاکریان، محمدرضا اژدری صفحه 14
    زمینه و هدف
    امروزه در بسیاری از محیطهای شغلی نظیر صنایع هسته ای، نظامی و شیمیایی بروز یک خطای انسانی می تواند به یک فاجعه تبدیل شود. حوادث گوناگون در نقاط مختلف جهان شواهدی بر این مدعاست که از آن جمله می توان به حادثه هسته ای چرنوبیل درسال 1986، حادثه تری مایلند در سال 1979 و حادثه انفجار در صنایع شیمیایی فلیگسبورگ در سال 1974 اشاره نمود. به همین دلیل شناسایی خطاهای انسانی بویژه در سیستم های حساس و پیچیده و پیش بینی راه های کنترلی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر محسوب می شود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک پژوهش از نوع موردی محسوب می شود که در یک شرکت تهیه متانول و بخش های مرتبط با آن اجرا شده است. برای جمع آوری داده های لازم و تکمیل برگه های SHERPA از روش مشاهده، مصاحبه با متخصصین فرآیند، اپراتورهای اتاق کنترل، بررسی اسناد و مدارک فنی استفاده شده است.
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل برگه های کار SHERPA نشان داد که تعداد 25/71% از کل خطاها از نوع غیر قابل قبول، 75/26% از نوع نا مطلوب، 2% از نوع قابل قبول (با تجدید نظر) و 0% خطاها از نوع قابل قبول بودند و ریسک پیش بینی شده بعد از اصلاحات، ریسک غیر قابل قبول مقدار 0% از کل ریسکها را بخود اختصاص، ریسک نامطلوب میزان 35/4 %، سطح ریسک پذیرفته شده با انجام تجدید نظر در آینده 55/58% را بخود اختصاص داده و 1/37 % در ناحیه قابل قبول قرار دارد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که این روش در صنایع مختلف بخصوص صنایع شیمیایی، نفت، گاز و پتروشیمی بخوبی قابل اجرا می باشد. نتایج محاسبه سطح ریسک پس از انجام اقدام اصلاحی نشان داد در صورتی که نقاط ضعف شناسایی شده در سیستم حذف گردند یا بنحوه مطلوب کنترل شوند، میزان بروز خطاهای انسانی که می تواند به رخداد حوادث ناگوار منجر شوند به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، ارزیابی ریسک، روشSHERPA، اتاق کنترل، صنایع پتروشیمی
  • فریبا کیانی، حسین سماواتیان، سیامک پورعبدیان صفحه 23
    زمینه و هدف

    استرس شغلی منفی بر سلامت جسمی وروانی کارکنان اثرات زیان باری بر جا می گذارد. با وجود این، تاثیر استرس می تواند بوسیله سایر متغیرها تعدیل گردد. این پژوهش به بررسی رابطه بین استرس شغلی، فشار کاری و نرخ حوادث گزارش شده می پردازد.

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در زمستان 1388 تشکیل دادند که از بین آنها 189 نفر به عنوان نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای (از روی فهرست کارکنان هر بخش) انتخاب شده و به پرسش نامه های استرس شغلی 10 سوالی، فشار کاریی 4 سوالی، نرخ حوادث گزارش شده 22 سوالی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای پژوهش (استرس شغلی، فشارکاری و نرخ حوادث گزارش شده) همبستگی درونی معنی داری وجود داشت (05/0 p<). همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که استرس شغلی بر نرخ حوادث گزارش شده بطور مستقیم و همچنین غیر مستقیم از طریق ادراک فشار کاری موثر بود (05/0 p<). بطور مشابه، در تحلیل تعدیلی معکوس، استرس شغلی رابطه بین فشار کاری و نرخ حوادث گزارش شده را تعدیل کرد(05/0 p<).
    نتیجه گیری. کاهش استرس شغلی بوسیله تغییر ادراک کارکنان از فشار کاری می تواند در پایین آوردن نرخ حوادث گزارش شده موثر باشد و همچنین کاهش ادراک فشار کاری بوسیله بهبود استرس شغلی می تواند در وقوع حوادث شغلی موثر باشد.

    کلیدواژگان: فشار کاری، استرس شغلی، نرخ حوادث گزارش شده
  • محمدرضا قطبی، محمدرضا منظم، نرگس خانجانی، غلامحسین حلوانی، مجاهده سلمانی ندوشن، رضا جعفری ندوشن صفحه 32
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل زیان آور موثر بر سلامت کارگران در چند سال اخیر، صدای محیط های کاری بوده است که از خطرات مهم شغلی محسوب می شود.این مطالعه با هدف تعیین میزان مواجهه صوتی مشاغل مختلف و همچنین افت دائم شنوایی ناشی از صدا، باتوجه به سن و سابقه کار انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی در کل کارگران، اجرا گردید. به منظورتعیین دقیق تراز مواجهه صوتی، دزیمتری، در طول یک نوبت کاری 8 ساعته برای هر گروه شغلی انجام گرفت. آزمون شنوایی سنجی توسط ادیولوژیست در اتاقک آکوستیک استاندارد به انجام رسید.اطلاعات توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی76/6 ± 58/36 سال (بین 19 تا 52 سال) و حداقل، حداکثر و میانگین سابقه کار افراد به ترتیب 1، 18 و47/5 ± 08/11 سال به دست آمد. میانگین افت شنوایی در گوش راست 63/8 ± 38/15، در گوش چپ 51/9 ± 31/16 و افت شنوایی کلی33/8 ± 72/14 دسی بل بودند. همچنین بین متغیرهای شدت صدا وسابقه کار با میزان افت شنوایی رابطه معنادار آماری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، نشان می دهد که آلودگی صوتی در واحدهای کاری این کارخانه قابل توجه بوده است و با توجه به اینکه تحلیل نتایج، تاثیر صدا و سابقه کار برروی افت شنوایی را مثبت نشان می دهد، بنابراین به منظور کاهش بروز NIHL لازم است اقدامات لازم جهت کنترل صدا و برنامه حفاظت شنوایی مناسب به اجرا گذارده شود.
    کلیدواژگان: صدا، افت شنوایی، شنوایی سنجی، ریسندگی
  • بهناز وفایی، فاطمه زارعی، احمد نیک پی، سکینه ورمزیار، علی صفری واریانی صفحه 39
    زمینه و هدف
    تربیت دانش آموختگانی که توانایی حل مشکلات جامعه را دارند از مهمترین وظیفه دانشگاه ها محسوب می شود. این مهم درسایه آموزش های موثر در محیط ایمن و فاقد استرس امکان پذیر است. طراحی صحیح صندلی های کلاس های درس متناسب با خصوصیات تن سنجی دانشجویان ضمن ارتقا کیفیت آموزشی و جلوگیری از ناراحتی های اسکلتی عضلانی سبب تشویق دانشجویان به عادت درست نشستن می شود. این مطالعه به منظور بررسی تطابق ابعاد بدنی دانشجویان با صندلی های ارائه شده از سوی شرکت ها و شیوع اختلالات اسکلتی – عضلانی در دانشجویان و ارتباط آن با ابعاد صندلی های آموزشی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی برروی 115 دانشجوی 27- 18 سال انجام شد. 15 پارامتر آنتروپومتریک مرتبط با نشستن بر روی صندلی توسط صفحه آنتروپومتر و با استفاده از کولیس های تن سنجی اندازه گیری شد. ابعاد 2 نوع صندلی موجود درکلاس های درس با ابعاد صندلی استاندارد مقایسه شد.
    یافته ها
    مقایسه ابعاد موئد آن است که ابعاد صندلی و ابعاد دانشجویان فقط در پارامتر طول دسته صندلی با یکدیگر مطابقت داشته و در سایر پارامترها با یکدیگر همخوانی ندارند. آزمون T-Test نشان داد که بین پارامترهای دختران و پسران اختلاف معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج حاصل از اندازه گیری ابعاد بدنی و ابعاد صندلی با نتایج پرسشنامه نارضایتی احساسی دانشجویان و پرسشنامه نقشه بدن گویای آن است که صندلی های پلاستیکی از لحاظ راحتی، جنس و شیب پشتی صندلی مناسب تر بوده و دانشجویان کمتر مجبور به تغییر وضعیت نشستن خود می شوند ولیکن به علت طراحی نامناسب تکیه گاه پا و بالا بودن عمق موثر صندلی از میزان ناراحتی و درد بالاتری در اندامهای تحتانی نسبت به صندلی های چوبی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: آنترو پومتری، ابعاد بدن، ارگونومی
  • هادی دانشمندی، علیرضا چوبینه*، عبدالرضا رجایی فرد صفحه 48
    زمینه و هدف

    به منظور ایجاد تناسب فیزیولوژیک بین کار و کارگر می توان از ظرفیت هوازی (VO2-max) استفاده نمود. این مطالعه با هدف برآورد VO2-max و تعیین همبسته های آن در کارگران مرد بخش صنعت شهرستان شیراز، صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی، 500 نفر از کارگران مرد کارخانجات شهرستان شیراز که از سلامتی برخوردار بودند، داوطلبانه شرکت نمودند. افراد مورد مطالعه به وسیله ی آزمون ارگومتری بر اساس پروتکل آستراند به مدت 6 دقیقه مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه می باشد که خود از دو قسمت تشکیل شده بود. بخش اول ویژگی های دموگرافیک و بخش دوم ویژگی های آنترپومتریک و فیزیولوژیک فرد را شامل می شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف استاندارد سن در کارگران مورد مطالعه بترتیب برابر با 01/32 و 66/7 سال بدست آمد. ظرفیت هوازی در کارگران مورد مطالعه برابر با 263/0 ± 69/2 لیتر در دقیقه برآورد شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بین ظرفیت هوازی و سن، BMI و تعداد ساعات ورزش در هفته ارتباط معنی داری وجود دارد، در صورتی که بین این متغیر و قد و وزن ارتباط معنی داری مشاهده نشد. همچنین، آزمون های آماری نشان داد که بین ظرفیت هوازی و سیگار کشیدن، ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0> p). متغیرهایی از قبیل ماهیت کار، کار در نظام نوبتی، رضایت از کار و احساس خستگی حین انجام کار، ارتباطی با ظرفیت هوازی جامعه ی مورد مطالعه نداشتند. بر اساس نتایج بدست آمد معادلات رگرسیونی جهت برآورد ظرفیت هوازی ارایه شدند.

    نتیجه گیری

    از متغیرهایی همچون سن، BMI، سیگار کشیدن و تعداد ساعات ورزش در هفته، می توان به عنوان عوامل موثر بر VO2-max نام برد.

    کلیدواژگان: VO2، max، آزمون ارگومتری، پروتکل آستراند، ظرفیت هوازی
  • مسعود نقاب، علیرضا چوبینه، جعفر حسن زاده، ابراهیم قادری صفحه 59
    زمینه و هدف

    در بین گروه های شغلی، دندانپزشکان بدلیل کار با ماده آمالگام که حاوی جیوه می باشد با بخارات این ماده سمی در تماس هستند. علیرغم اینکه مسمومیت با جیوه بشکل وسیع مورد مطالعه قرار گرفته اما نگرانی هایی در مورد مواجهه با مقادیر کم جیوه و اثرات جانبی آن در دندانپزشکان وجود دارد.این مطالعه با هدف بررسی اثرات مواجهه شغلی دندانپزشکان با غلظتهای کم جیوه انجام شد.

    روش بررسی

    در این بررسی کوهورت تاریخی افراد مورد مطالعه را 106 نفر دندانپزشک و 94 نفر پزشک عمومی (گروه مرجع) از کلینیکهای خصوصی و دولتی شهر شیراز تشکیل می دادند. از شرکت کنندگان در مطالعه خواسته شد که پرسشنامه ای را در مورد متغیرهای جمعیت شناختی و علائم احتمالی مسمومیت با جیوه و نحوه انجام کار تکمیل نمایند. علاوه بر آن، با استفاده از روش های استاندارد، غلظت جیوه در هوای کلینیکها و در ادرار افراد هر دو گروه اندازه گیری شد و داده ها با آزمونهای آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در آنالیز تک متغیره، از آزمون کای دو برای مقایسه متغیرهای کیفی در دو گروه استفاده گردید. در مورد داده های کمی، از آزمون t مستقل و تست Mann-Whitney U استفاده شد. در آنالیز چند متغیره، از رگرسیون لجستیک برای بررسی اثر مخدوش کننده ها و کنترل آنها استفاده گردید.

    یافته ها

    از نظر بسیاری از متغیرهای جمعیت شناختی بجز سن و تعداد دندانهای ترمیم شده خود فرد، دو گروه با هم یکسان بودند. میانه غلظت جیوه در هوای کلینیکهای دندانپزشکی 35/3 برآورد گردید. به همین ترتیب، غلظت جیوه ادراری دندانپزشکان معادل 22/3 تعیین شد. این مقدار به شکل معنی داری از گروه مرجع بالاتر بود. بعلاوه آنالیز داده ها نشان داد که علائم تحت کلینیکی مسمومیت در دندانپزشکان شیوع بیشتری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که مواجهه با بخارات جیوه حتی در غلظتهای کم سبب افزایش معنی دار شیوع علائم تحت کلینیکی مسمومیت با جیوه می گردد.

    کلیدواژگان: جیوه، مواجهه شغلی، دندانپزشکان، آمالگام، مسمومیت
  • سید باقر مرتضوی، مجید پارسا راد، حسن اصیلیان مهابادی، علی خوانین صفحه 68
    زمینه و هدف
    گاز کلر یکی از مواد خطرناک است که در صنایع شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. علیرغم تلاشهای انجام شده جهت کنترل رهایش گاز کلر، رهایش ناگهانی آن در تاسیسات مربوطه رخ می دهد.
    عدم انجام اقدامات مناسب پس از انتشار این گاز می تواند منجر به صدمه جدی بر روی سلامت کارکنان و جمعیت ساکن اطراف ناحیه صنعتی شود. مطالعه حاضر سناریوهای انتشار گاز کلر را بررسی نموده، سطوح اضطرار را مشخص کرده و الگویی بهینه از واکنش موثرتر و سریع تر با حداقل اقدامات لازم جهت کنترل شرایط اضطراری فراهم می کند.
    روش بررسی
    در این مقاله با استفاده از مطالعه خطر و فرآیند (Hazard and Operability Study=HAZOP) و ماتریس ریسک سناریوهای ممکن انتشار گاز کلر در واحد مخازن ذخیره یک مجتمع پتروشیمی بررسی شد.سپس فواصل خطر این سناریوها با توجه به 3-2 - 1 Emergency Response Planning Guideline تعیین گردید. با توجه به شدت گسترش آلودگی و جمعیت در معرض خطر سناریوهای بدست آمده در چهار سطح اضطرار تعریف شده مرکز ایمنی فرآیندهای شیمیایی (Center for Chemical Process Safety=CCPS)دسته بندی شد. در نهایت برای هر دسته از سناریوها با توجه به سطح اضطرار مربوطه الگویی بهینه از برنامه واکنش در شرایط اضطراری ارائه گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج این مطالعه، سناریوهای انتشار گاز کلر بدلیل انفجار فاجعه بار مخزن و نقص اسکرابر در فصل تابستان در سطح اضطرار 4 و در فصل زمستان در سطح اضطرار3، انتشار گاز کلر به واسطه پارگی خطوط کلر در فصول تابستان و زمستان در سطح اضطرار3 و انتشار گاز کلر در نتیجه نشتی از فلنج ها و گسکت ها در سطح اضطرار 2 از استاندارد سطوح اضطرار موسسه CCPS طبقه بندی گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آنالیز خطرات فرآیندی به صورت سیستماتیک با استفاده از روش های شناسایی خطرات مانند HAZOP و آنالیز پیامد می تواند در شناسایی حوادث احتمالی بزرگ نقش موثری داشته باشد. همچنین با دسته بندی سناریوهای رهایش در یکی از سطوح اضطرار CCPS می توان الگویی بهینه جهت مدیریت شرایط اضطراری انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: برنامه واکنش در شرایط اضطراری، پتروشیمی، گاز کلر، سطوح اضطرار
|
  • M. Aligol, A. Amanollahi, A.A. Farshad Page 5
    Background and aimsNowadays study on journals is a common work. Thus, for the first time scientific- research journal of “SALAMAT KAR- E- IRAN” has considered to be study.MethodsImportant qualitative indices in studying articles were selected at first (such as distribution of study type, number of studies and balance between subjects), then based on original documents of all volumes, they were analyzed (by Microsoft Excel 2010 software) and results were calculated via descriptive statistics methods. ResultsResults from survey and evaluation of 12 published volumes (106 articles) showed that the majority of articles were about ergonomics and safety issues. However, in some other subjects there was no article at all. Majority of them have cited the English references. Consensus was a method that has used more than the other sampling methods. Research articles conducted by Male authors were five times more than articles written by females and; Total team corporation coefficient was calculated to be 0.62. Conclusionit was concluded that there was no proper distribution between subjects of articles. English references have cited more than Persian references because of a lack in Persian references or infirmity of a comprehensive indexing system. Considering the methodological point of view the majority of studies were of observational. However, interventional and high level studies can be performed in this field, conditions and facilities must be provided in order to achieve a higher quality and quantity of studies.
  • M. Ghasemi, G. Nasl Saraji, A. Zakerian, M.R. Azhdari Page 14
    Background and aimsToday in many jobs like nuclear, military and chemical industries, human errors may result in a disaster. Accident in different places of the world emphasizes this subject and we indicate for example, Chernobyl disaster in (1986), tree Mile accident in (1974) and Flixborough explosion in (1974).So human errors identification especially in important and intricate systems is necessary and unavoidable for predicting control methods. MethodsRecent research is a case study and performed in Zagross Methanol Company in Asalouye (South pars). Walking –Talking through method with process expert and control room operators, inspecting technical documents are used for collecting required information and completing Systematic Human Error Reductive and Predictive Approach (SHERPA) worksheets. Resultsanalyzing SHERPA worksheet indicated that, were accepting capable invertebrate errors % 71.25, % 26.75 undesirable errors, % 2 accepting capable(with change) errors, % 0 accepting capable errors, and after correction action forecast Level risk to this arrangement, accepting capable invertebrate errors % 0, % 4.35 undesirable errors, % 58.55 accepting capable(with change) errors, % 37.1 accepting capable errors. ConclusionFinally this result is comprehension that this method in different industries especially in chemical industries is enforceable and useful for human errors identification that may lead to accident and adventures.
  • F. Kiani, H. Samavatyan, S. Poorabdian Page 23

    Background and aimsNegative job stress puts harmful effects on physical and psychological health of workers. However, the effects of stress can be mediated by other variables. This study examines the relationship between job stress, work pressure and the rate of reported incidents. Methodsstatistical research community included all workers of Isfahan Steel Company in the winter 1388 that among them, 189 individuals were selected as sample using stratified random sampling method (from the list of workers per sector) and they responded to questionnaires including 10 questions of job stress, 4 questions of work pressure and 22 questions of the rate of reported incidents. Data were analyzed using Pearson correlation coefficients and hierarchical regression.ResultsResults showed that there was a significant internal correlation among study variables (job stress, work pressure and the rate of reported incidents) (p<0.05). In addition, regression analysis showed that job stress on the rate of incidents reported directly and indirectly through perception of job pressure was effective (p<0.05). Similarly, in the inverse mediation analysis, job stress mediated relationship between work pressure and the rate of reported incidents (p<0.05).ConclusionReducing job stress by changing workers’ perceptions of work pressure can lower the rate of reported incidents and also the reduction of work pressure perception by improving job stress can be effective in incidence of occupational accidents.

  • M. Ghotbi, M. Monazzam, N. Khanjani, Gh. Halvani, M. Salmani Nodoushan, R. Jafari Nodoushan Page 32
    Background and aimsDuring last decades one of the hazardous agents on workers health has been workplaces noise. The aim of this study was to investigate the level of noise exposure in different jobs and noise induced permanent threshold shift in relation to noise level and work experience. MethodsThis is a cross-sectional and descriptive study that performed among total workers. Dosimetry was done for determination of accurate noise exposure level during an eight-hour s shift for each job group. Audiometry was performed in a standard acoustic room by the audiologist. The obtained data was analyzed by means of SPSS software. ResultsMean of age was 36.58 ± 6.76(19-52 years) and minimum, maximum and mean of work experience were 1, 18, 11.08 ± 5.47 respectively. Mean of hearing loss was 15.38 ±8.63 in right ear and 16.31 ±9.51 in left ear and total hearing loss was 14.72 ±8.33. A significant relationship was also identified between noise intensity and work experience with hearing loss (Pvalue?). ConclusionFindings of this study indicated that there is a high prevalence of noise pollution in different parts of workplace. Considering the obtained results, that shows positive effect of noise and work experience on hearing loss, the necessity of improvement of control and protection measures is of prime importance.
  • B. Vafaee, F. Zaree, A. Nikpey, S. Varmazyar, A. Safaryvaryani Page 39
    Background and aims Educating of students that have the ability to solve society problems, is considered as the most important task of universities. This important issue is achieved through effective education in a safe and stress free environment. Proper design of classroom seats proportional to anthropometric characteristics of students not only can improve academic quality but also prevent musculoskeletal disorders. In addition it may encourage students to practice correct sitting habits. This study was conducted to check the correlation of physical dimensions of students and prevalence of musculoskeletal disorder with educational chair dimensions that provided by companies. Methods This descriptive - analytical study was performed on 115 students of 18 to 27 years. 15 anthropometric parameters correlated with sitting on the chair were measured by anthropometry page and anthropometric caliper gauge. Dimensions of two Types of seats provided in the classrooms were compared with the standard seat dimensions. Results comparison of dimensions confirmed that seat dimension and students dimensions correspond with one another only in elbow length parameter and other parameters were not correspondent with each other. T-Test showed that there are significant differences between girl and boy parameters. conclusion Comparison of the results of measurement of physical dimensions and chair dimensions with results of emotional dissatisfaction questionnaire and body map chart showed that plastic chair is better than wooden type in term of comfort, chair kind and slope of back rest, and in using plastic chairs students do not have to change their sitting postures; however, due to incorrect design of foot rest and high effective depth of sea,، discomfort and pain in lower limbs is higher in plastic chairs when compared with wooden chairs.
  • H. Daneshmandi, A. Choobineh, A. Rajaei Fard Page 48

    Background and aims In order to physiologically fit the job to the worker’s capability, maximum aerobic capacity (VO2-max) is used. This study was conducted to estimate VO2-max and determine its associated factors among workers of industrial sector of Shiraz city. MethodsIn this cross-sectional study, 500 healthy male workers employed in Shiraz city industries participated voluntarily. Subjects’ aerobic capacity was assessed by ergocycle test according to Astrand protocol for 6 minutes. A questionnaire consisted of two parts covering demographic, anthropometric and physiological characteristics was used as data collecting tool. ResultsMean and standard deviation of age of workers was 32.01 and 7.66 years, respectively. Worker’s aerobic capacity was estimated to be 2.69±0.263 1.min-1. The results showed that there was association between VO2-max and age, weight and BMI while no association was found between VO2-max and height. Also, statistical analysis revealed association between VO2-max and smoking and exercise per week (P<0.05). Nature of work, shift working, job satisfaction and fatigue had no association with aerobic capacity. Based on the results, regression equations were developed for estimation of aerobic capacity. ConclusionAerobic capacity had association with age, weight, BMI, exercise and smoking.

  • M. Neghab, A. Choobineh, J. Hassan Zadeh, E. Ghaderi Page 59

    Background and aims Dentists are occupationally exposed to elemental mercury from placements of mercury-containing amalgam. Although many studies have been conducted on mercury intoxication, there is still widespread concern about possible ill effects of chronic low-level mercury exposure on dentists. The present study examined the effects of occupational exposure to low levels of mercury by a group of dentists. MethodsIn this historical cohort study, subjects consisted of 106 dentists and 94 general practitioners (referent group), from private and public clinics in Shiraz city. Subjects were requested to complete a questionnaire on demographic variables, symptoms experienced and work practices. Additionally, using standard methods, atmospheric and urinary concentrations of mercury were measured. The data were analyzed by appropriate statistical tests. In univariat analysis, Chi-Square test was used to compare the prevalence of symptoms among both groups. Independent sample t-test and Mann-Whitney’s U-test were used to compare the mean and median of quantitative data of both groups. Multivariate logistic regression analysis was used to adjust for potential confounders. ResultsBoth groups were similar as far as most demographic and socioeconomic variables, but age and number of personal amalgam fillings, were concerned. Median of atmospheric concentration of mercury was found to be 3.35 μg/m3. Likewise, the urinary concentration of mercury in dentists was estimated to be 3.22 μg /g.creatinine. This value was significantly higher than that of the referent group. Additionally, analysis of the data revealed that subclinical symptoms of intoxication were more prevalent in dentists.ConclusionOur findings indicate that occupational exposure to mercury by dentists, even at low levels, is associated with a significant increase in the prevalence of subclinical symptoms of intoxication.

  • S.B. Mortazavi, M. Parsarad *, H. Asilian Mahabadi, A. Khavanin Page 68
    Background and aimsChlorine gas is a dangerous material that is used in chemical industries. In spite of the attempts for chlorine gas release control, sudden releases still occur in the related installations. Not taking proper emergency measures after chlorine gas dispersion may result in serious harm to health of the personnel and the people residing around the industrial area. The present study considers chlorine gas dispersion scenarios, determines emergency levels and presents an optimized pattern for more effective and faster response with the least required measures for emergency conditions control. Methods In the present paper by using Hazard and Operability Study (HAZOP) and risk matrix the possible scenarios of chlorine gas dispersion in storage tanks unit of a petrochemical complex were considered. Then the intervals of these scenarios were determined with a view to Emergency Response Planning Guideline 1-2-3. With a view to the intensity of pollution extension and the population exposed to risk the scenarios were classified in the four emergency levels defined by Center for Chemical Process Safety (CCPS). Finally for each class of scenarios with a view to the related emergency level an optimum pattern of response plan in emergency conditions was presented. ResultsOn the basis of the results of this study, chlorine gas dispersion scenario of the catastrophic explosion of the tank and scrubber system failure in the summer was classified in emergency level 4, in the winter in emergency level 3, chlorine gas dispersion due to chlorine lines rupture in the summer and winter in emergency level 3 and chlorine gas dispersion due to leakage of flanges and gaskets in emergency level 2 according to emergency levels of CCPS.ConclusionThe results of this study showed that systematic process risks analysis by use of risks recognition methods such as HAZOP and consequence analysis may have an effective role in recognition of the possible major events. Also by classification of release scenarios in CCPS emergency levels, we can select the best pattern for emergency conditions management.