فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی دهقان نصیری، فریده گل بابایی، علیرضا کوهپایی، عباس رحیمی فروشانی، سید جمال الدین شاه طاهری صفحه 1
    زمینه و هدف

    لحیم کاری یکی از فعالیت های متداول در صنایع فلزی است و سرب از عناصر اصلی در این فرایند می باشد که اثرات سمی بالایی نیز دارد. بنابراین هدف از این مطالعه پایش بیولوژیکی و محیطی سرب و اثرات تماس با آن در کارگران واحد لحیم کاری یک شرکت خودروسازی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 60 نفر از کارگران واحد لحیم کاری یک شرکت خودروسازی به عنوان گروه مورد و 60 نفر از پرسنل اداری همان شرکت به عنوان گروه کنترل به منظور پایش بیولوژیکی و محیطی انجام پذیرفت. اطلاعات فردی و پزشکی توسط پرسشنامه و نمونه های خون توسط روش NIOSH 8003جمع آوری و با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی با شعله (AAS) مورد آنالیز قرار گرفتند و نمونه های هوا توسط روش NIOSH 7300 جمع آوری و با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی-اسپکتروسکوپی نشری (ICP-AES) آنالیز گردیدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که، با افزایش سن و سابقه کار مقدار سرب خون در بدن کارگران افزایش یافت.(033/0=P)(003/0=P) و میانگین سرب خون در گروه مواجهه یافته نسبت به گروه کنترل بطور معنی داری بالا بود.(001/0>P) شیوع بیماری های گوارشی، عصبی، تنفسی، پوستی، کلیوی، کم خونی و مشکل در فرآیند متابولیسم استخوان در افراد مواجهه یافته بالاتر از گروه کنترل بود و بین سرب خون با هموگلوبین (026/0=P; 287/0- =r) و سرب خون با هماتوکریت (009/0=P; 336/0- =r) همبستگی منفی معنی داری وجود داشت، اما بین سرب هوا و سرب خون همبستگی معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    مواجهه با سرب در صورت عدم استفاده از وسایل حفاظت فردی و عدم رعایت بهداشت فردی باعث افزایش سرب خون در بدن می گردد و افزایش سرب خون باعث بروز بیماری های مختلف و کاهش سطح هموگلوبین و هماتوکریت در خون می شود.

    کلیدواژگان: پایش بیولوژیکی، پایش محیطی، سرب، خون، لحیم کاری، بیماری های شغلی
  • مهدی جهانگیری، جواد عدل، سید جمال الدین شاه طاهری، حسین کاکویی، عباس رحیمی فروشانی، علیمراد رشیدی، جواد کی پور صفحه 9
    زمینه و هدف

    برای حصول اطمینان از عملکرد صحیح ماسکهای تنفسی در حفاظت کارکنان در برابر آلاینده های محیط کار، لازم است کارتریج ماسکهای تنفسی، قبل از فرا رسیدن طول عمرشان تعویض گردند. هدف این مطالعه به کارگیری یک روش ساده و کاربردی جهت بررسی و تعیین طول عمر کارتریج ماسکهای تنفسی مورد استفاده در اتاقک رنگ آمیزی یک صنعت خودرو سازی می باشد.

    روش بررسی

    جهت بررسی و تخمین طول عمر کارتریج ها با استفاده از شرایط محیط کار و مشخصات کارتریج ها، از نرم افزار NIOSH MultiVapor استفاده گردید و اثربخشی این روش با بهره گیری از دستگاه تست میدانی کارتریج ها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد با توجه به شرایط موجود در محل مورد مطالعه، برنامه فعلی جهت تعویض کارتریج ماسکهای تنفسی در حفاظت کافی از رنگ کاران در برابر آلاینده های محیط کار موثر نبوده و لازم است کارتریج ها بر اساس طول عمر محاسبه شده (هر 4 ساعت یکبار) تعویض گردند.

    نتیجه گیری

    نرم افزار NIOSH از کارایی مناسبی جهت تدوین موثر برنامه زمانبندی تعویض کارتریج ماسکهای تنفسی برخوردار بوده و می تواند به این منظور در محیطهای کاری مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نتایج بررسی طول عمر کارتریج ها با استفاده از دستگاه تست میدانی کارتریج ها، نتایج تخمین طول عمر توسط نرم افزار NIOSH را تایید می کند.

    کلیدواژگان: ماسک تنفسی، بخارات آلی، نرم افزار طول عمر NIOSH، دستگاه تست میدانی کارتریج
  • صدیقه خدابنده، علی اکبر حق دوست، یحیی خسروی صفحه 18
    زمینه و هدف

    سالیانه در جهان میلیون ها کارگر قربانی حوادث ناشی از کار می شوند که منجر به فوت یا از کارافتادگی تعداد زیادی از آنان می گردد. کارگران معادن ذغال سنگ به اقتضای شغلی بیشتر در معرض خطر حوادث ناشی از کار قرار دارند. با توجه به اهمیت سلامت نیروهای کارآمد جامعه و پیشگیری از حوادث زیان آور، این پژوهش با هدف تجزیه تحلیل حوادث ناشی از کار در کارگران معادن ذغال سنگ استان کرمان در طول سال های 1370 الی 1385 صورت گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی اطلاعات حوادث ثبت شده و تائید شده موجود در دفاتر معادن ذغال سنگ استان کرمان در طی سال های 85-70 جمع آوری و شاخص های ایمنی (فراوانی حادثه، شدت حادثه و فراوانی شدت حادثه) استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در طی سال های 85-70 در مجموع 3642 مورد حادثه و به طور متوسط در هر سال 228 حادثه رخ داده است. از بین حوادث اتفاق افتاده 51 مورد آن منجر به مرگ شده است که بیشترین آن مربوط به سال72 (13 مورد) و کمترین آن مربوط به سال های 71، 73، 75 و 76 (هر سال 1 مورد) می باشد. میانگین (انحراف معیار±) ضریب فراوانی، شدت و فراوانی شدت-حادثه به ترتیب 3/31 (9/25±)، 8/4739 (1/11275±) و 3/9(4/12 ±) بود. بر اساس نتایج کنترل چارت، ضریب فراوانی حادثه بجز سال 81 که کمی بیش از انتظار و سال 72 که کمی کمتر از انتظار بوده در بقیه سالها در حد انتظار بوده است. دو شاخص شدت و فراوانی شدت حادثه در طول دوره 16 ساله در حد انتظار بوده است.

    نتیجه گیری

    در مجموع شاخص های ایمنی در طول مدت 16 سال در حد انتظار بوده و وضعیت ثابتی داشته است. به عبارت دیگر تغییری در جهت بهبود و ارتقای آنها مشاهده نمی گردد. از این رو به منظور دستیابی به استاندادهای لازم و تامین ایمنی هر چه بیشتر کارگران شاغل در معادن لازم است سازمان های ذیربط با همکاری، هماهنگی و نظارت درجهت ارتقای شاخص های ایمنی در معادن ذغال سنگ برنامه ریزی و اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: حوادث ناشی از کار، فراوانی حادثه، شدت حادثه، شاخص فراوانی، معادن ذغال سنگ
  • محمدرضا قطبی راوندی، نرگس خانجانی، فرشاد ندری، امیر ندری، حامد ندری، محمد احمدیان، علی طولابی، عزت کریمی بمی صفحه 29
    زمینه وهدف

    روشنایی مناسب باعث افزایش بهره وری، تمرکز و کاهش خستگی می گردد. مطالعات مربوط به روشنایی در محیط های صنعتی بیشتر انجام شده و محیطهای اداری و عمومی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. این مطالعه به منظور ارزیابی میزان شدت روشنایی و تابش فرابنفش کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه میزان شدت روشنایی کل، طبیعی و مصنوعی در دو زمان جداگانه در مراکز ایستگاه های تعیین شده در 14 سالن مطالعه، در ارتفاع 30 اینچی بوسیله لوکس متر Hagner (Model: EC1) اندازه گیری و هم چنین تابش فرابنفش (UVB و UVA) نیز بوسیله دستگاه Hanger (Model: S4) مجهز به گیرنده های UVA و UVB اندازه گیری و در نهایت نتایج شدت روشنایی و تابش فرابنفش با استفاده از نرم افزار Excel بااستاندارد مقایسه شد.

    یافته ها

    شدت روشنایی کلی، طبیعی و مصنوعی به ترتیب در 57/28%، 100% و 42/71% سالن های مطالعه کمتر از استاندارد کشوری و IESNA (300لوکس) بود. دانشکده پرستاری دارای بالاترین مقدار تابش UVB و UVA در هر دو حالت اندازه گیری روشنایی کل و طبیعی بود. بیمارستان باهنر بخش برادران دارای بالاترین میزان تابش UVB و UVA در هنگام اندازه گیری روشنایی مصنوعی بود.

    نتیجه گیری

    با تدابیری چون چیدمان صحیح و نظافت و گردگیری دوره ای لامپ ها، تعویض مرتب چراغ های سوخته، استفاده از میزهای مطالعه با درخشندگی سطح مناسب، ارتفاع مناسب قرار گیری لامپ ها و استفاده از لامپ های با تابش فرابنفش کمتر می توان سیستم روشنایی موجود را اصلاح نمود.

    کلیدواژگان: شدت روشنایی، سالن مطالعه، تابش فرابنفش
  • فروغ دیانی، حسن صادقی نایینی، محسن بهرامی، وحید چوپانکاره صفحه 36
    زمینه و هدف
    فعالیت های فیزیکی در مشاغل مختلف همانند جابه جایی دستی کالا، پوسچرهای استاتیک و دینامیک تکراری، حرکات سریع و غیره از ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی مهم به شمار می آیند. روش های متعددی برای ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی تعریف شده، که هر کدام برای بررسی فاکتور خاصی به کار می روند، ولیکن کاربرد این روش ها فقط برای کشف شرایط، نتایج کاملی را به همراه نخواهند داشت و درواقع آن چه مهم می باشد بکارگیری نتایج آنالیزها برای اعمال تغییراتی کاربردی و اصلاحی خواهدبود که این مهم دراین پژوهش کاربردی مدنظر بوده است. به بیان دیگر هدف از مطالعه حاضر تعیین سطح ریسک ارگونومیکی ناشی از استرس های پوسچرال با تاکید بر سه ریسک فاکتور پوسچرنامناسب، نیرو و تکرار و سپس کاربرد یافته ها در فرآیندطراحی وسیله ای کمک حرکتی، تحت عنوان اگزواسکلتال، برای تسهیل هر چه موثر تر فعالیت ها در صنعت می باشد.
    روش کار
    دراین بررسی ضمن ارزیابی اولیه شرایط کار در یکی از صنایع وابسته به خودروسازی، وضعیت های مختلف بدنی در 17 ایستگاه کار به روش RULA به انجام رسید و تعداد 60 کاربرگ تکمیل گردید. در پژوهش کارکردهای سیستم اگزواسکلتال اندام تحتانی کمپانی HONDA آنالیز و با توجه به اصول آن و با عنایت به نتایج ارزیابی های ارگونومیک به روش یاد شده، طراحی الگزواسکلت اندام فوقانی مورد توجه قرارگرفت. بررسی بیومکانیکال حرکت های اندام فوقانی مبتنی بر مشاهدات نیز بخش دیگری ازاین پژوهش را به خود اختصاص داده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هیچ یک از پست های کاری در سطح ریسک قابل قبول قرار ندارند و اندام های گردن، تنه و پاها در سطح ریسک بالاتری نسبت به سایر اندام ها قراردارند. تفاوت زیادی میان اطلاعات حاصل از آنالیز دست چپ و راست برای هر ایستگاه وجود نداشت و تقریبا توزیع بار کاری میان دو سمت بدن برابر بود. همچنین تاثیر چشمگیر دو ریسک فاکتور نیرو و تکرار بر پوسچرهای کاری، قابل مشاهده بود. بررسی عملکرد اگزواسکلتال هوندا، احتمال موفقیت طراحی اگزواسکلتال اندام فوقانی با رویکرد اصلاح حرکات حرفه ایی در بین کارگران صنعت مورد مطالعه را روشن ساخت.
    نتیجه گیری
    هرچند تقسیم کار در بین کارگران، آموزش های شغلی و یا اعمال نوبت کاری در کاهش صدمات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار می تواند نقش داشته و به نوعی شرایط ارگونومیک را در کار بهبود بخشد، لیکن بکارگیری تجهیزات کمک حرکتی اثربخشی بیشتری را از منظر اصول ارگونومیک و فیزیولوژی کار خواهد داشت. طراحی اگزواسکلتال اندام تحتانی توسط شرکت HONDA و شبیه سازی های مربوطه، مورد اخیر را به اثبات رسانده است.
    کلیدواژگان: سطح ریسک ارگونومیکی، اختلالات اسکلتی، عضلانی، آنالیز پوسچرال RULA
  • حمیدرضا عریضی، هاجر براتی صفحه 48
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی خطاها،لغزش ها وانحرافات رانندگی با استفاده از پنج ویژگی شخصیتی حیطه محدود از نیمرخ شخیت آیزنک، عملکرد در آزمون خطرپذیری رانندگی وین و مقیاس در نظرگیری تبعات آتی، می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش رابطه ای ست.510 نفر از رانندگان به صورت تصادفی انتخاب شدند و سپس براساس سوانح رانندگی به دوگروه شامل سانحه پذیر(257= n) و غیرسانحه پذیر(253= n) تقسیم شدند. شرکت کنندگان به ابزارهای پژوهش که عبارت بودند از: مقیاس EPP آیزنگ و ویلسون(1991)، مقیاس در نظر گرفتن تبعات آتی (استراتهام و همکاران،1994)، پرسشنامه رفتار رانندگی(لاتون،1997) و WRBTV (هرگویچ و همکاران،2005) پاسخ دادند
    یافته ها
    تحلیل نتایج نشان داد که بین دو گروه بر اساس ویژگی ها و خطاها، لغزش ها و انحرافات رانندگی تفاوت وجود دارد. همچنین رابطه بین این متغیرها و سه نوع رفتار نادرست رانندگی شرکت کنندگان معنی دار است.
    نتیجه گیری
    سازمان ها می توانند با انتخاب رانندگان بر اساس ویژگی های متقاضیان(در شغل رانندگی) به ویزه با استفاده از عملکرد در آزمون خطرپذیری رانندگی وین به عنوان یک ابزار کارآمد برای یافتن رانندگان ناکارآمد، نرخ وقوع سوانح را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: خطاهای رانندگی، لغزش های رانندگی، انحرافات رانندگی، ویژگی های شخصیتی، WRBTV
  • مجید بیاتیان، عبدالرحمن بهرامی، رستم گلمحمدی، فرشید قربانی شهنا صفحه 61
    زمینه و اهداف

    یکی از روش های افزایش راندمان پالایش ذراتدر اسکرابرهای تر استفاده از شارژ الکتریکی می باشد. این سیستم ها در جایی کاربرد دارند که بتوان از اسکرابر در جمع آوری آلاینده ها استفاده نمود. در حقیقت این سیستم فقط راندمان جمع آوری را افزایش می دهد و یک تکنولوژی جدید برای جمع آوری آلاینده ها نمی باشد.

    روش بررسی

    ابتدابر طبق توصیه ACGIH سیستم تهویه ای بصورت پایلوت طراحی و نصب گردید. در مرحله بعد با استفاده از یک مبدل برقی DC با ولتاژ 1275 ولت آب باردار شد. سپس با استفاده از لوله پیتوتو روابط مربوط به افت فشار و سرعت، سرعت جریان هوا در داخل کانال تعیین شد و با نظر گرفتن شرایط ایزوکنتیک، قطر پروپ نمونه برداری محاسبه شد. نمونه گیری در دو دبی 3/20 و 4/11 لیتر بر دقیقه و بطور کل 72 نمونه گرفته شد. تجزیه نمونه ها بصورت وزنی و تجزیه و تحلیل داده ها باآزمون هایآماری انجام گردید.

    یافته ها

    با توجه به اندازه گیری های انجام شده توسط ولت متر و آمپر سنج در حین باردار شدن آب میدانی به بزرگی بیش از 1014*3 الکترون ایجاد گردید. راندمان جمع آوری ذرات قابل استنشاق در دبی 3/20لیتر بر دقیقه در حالت های عدم مداخله الکتریکی و مداخله الکتریکی با بار مثبت و منفی به ترتیب 66، 67/77 و 73 درصد و در دبی 4/11 لیتر بر دقیقه به ترتیب برابر 60، 43/69 و 32/68 درصد تعیین شد. برای ذرات غیر قابل استنشاق راندمان در دبی 3/20 لیتر بر دقیقه در عدم مداخله الکتریکی و مداخله الکتریکی با بار مثبت و منفی به ترتیب 67/94، 33/98 و 67/97 درصد و در دبی 4/11 لیتر بر دقیقه به ترتیب برابر 33/91، 95 و 33/97 درصد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که در یک دبی مشخص مداخله الکتریکی باعث افزایش راندمان جمع آوری ذرات قابل استنشاق می شود. که در نتایج مشخص می باشد در حالیکه این مداخله الکتریکی برروی راندمان جمع آوری ذرات غیر قابل استنشاق تاثیر قابل توجهی ندارد. همچنین اثر مداخله الکتریکی با بار مثبت بیشتر از اثر مداخله الکتریکی با بار منفی می باشد و با افزایش دبی آب راندمان جمع آوری ذرات قابل استنشاق و غیر قابل استنشاق ذرات فلدسپار افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: شارژ الکتریکی، اسکرابر مه پاش، ذرات فلدسپار، راندمان
  • علیرضا چوبینه، هدی رحیمی فرد، مهدی جهانگیری، سمیه محمودخانی صفحه 70
    زمینه و هدف

    مشاغل اداری از جمله مشاغلی هستند که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در آنها بالا می باشد. نشستن طولانی مدت، کار با کامپیوتر، حرکات تکراری، پوسچرهای استاتیک و شرایط محیطی نامطلوب می تواند عامل ایجاد کننده این اختلالات باشد. شیوع بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی، ارزیابی ارگونومیک محیط کار و بهبود شرایط برای این گروه شغلی را ضروری می نماید. طراحی چک لیست و محاسبه ی شاخص های ارگونومیک و به کارگیری آنها می تواند در این ارزیابی مفید باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارکنان اداری، ارزیابی ارگونومیک محیط کار و همچنین تعیین عوامل موثر در وقوع این اختلالات انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه که بر روی 400 نفر از کارکنان اداری انجام گرفت جهت تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه نوردیک استفاده شد. با استفاده از چک لیست ارگونومیک طراحی شده، شاخص های ارگونومیک برای این افراد محاسبه و عوامل خطر شناسایی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS (Ver 12.0) و با استفاده از آزمونهای t-test، Chi-square و آزمون نسبت ها انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که نواحی کمر و گردن به ترتیب با 49 و 47 درصد دارای بیشترین میزان شیوع علایم در بین کارکنان اداری مورد مطالعه بوده است. نتایج نشان دادند که ارتباط معنی داری بین شاخص ارگونومیک محاسبه شده و اختلالات در نواحی مختلف بدن وجود دارد (05/0 P<). میانگین این شاخص در افرادی که از این اختلالات رنج می برند کمتر بوده و درنتیجه وضعیت نا مطلوب ارگونومیک را نشان می داد. با محاسبه نسبت برتری (OR) نیز نشان داده شد که در این مطالعه شرایط غیر ارگونومیک با 05/0 P< عاملی موثر در افزایش شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده است. 3/53 درصد از کارکنان در اولویت اول اقدامات اصلاحی (یعنی لزوم انجام هر چه سریعتر اقدامات اصلاحی) قرار گرفتند. پوسچر نامطلوب و طراحی نامناسب ایستگاه کار از عوامل خطر شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه عمده مشکلات ارگونومیک در این محیط کار دفتری، پوسچر نامطلوب و طراحی نامناسب ایستگاه کار می باشد، بنابراین هرگونه اقدام اصلاحی باید بر این موارد متمرکز شود. نامناسب بودن ارتفاع میز و محل قرار گرفتن مانیتور و صفحه کلید، نامناسب بودن فاصله مانیتور از فرد، عدم وجود فضای کافی برای پاها در زیر میز، نامناسب بودن محل قرارگیری تلفن و دیگر لوازم اداری بر روی میز، عدم تنظیم پذیری شیب سطح نشستنگاه و پشتی صندلی، زیاد بودن عمق صندلی و نامناسب بودن موقعیت مانیتور نسبت به پنجره ها از فاکتورهایی هستند که می بایست در اصلاح ایستگاه کار این افراد مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیبهای اسکلتی، عضلانی، ریسک فاکتورهای ارگونومیک، چک لیست ارگونومیک، ارگونومی دفتری
|
  • M. Dehghan Nasiri, F. Golbabaii, A.R. Koohpaii, A. Rahimi Forooshani, S.J. Shah Taheri Page 1
    Background And Aims

    Soldering is one of the most common activities in metal industries. Lead is used in soldering process and has considerable toxic effects. The aim of this study, therefore, was biological and environmental monitoring and investigating the effects of exposure to lead in soldering unit workers at an automobile industry.

    Methods

    In order to evaluate biological and environmental exposure to lead, a case-control study was accomplished on 60 workers in soldering unit (case group) and 60 workers in official unit (control group). Demographical and medical information were gained by a questionnaire. Blood samples were collected and analyzed using the NIOSH 8003 method and Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) respectively and air samples were collected and analyzed using the NIOSH 7300 method and Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectroscopy (ICP-AES) respectively.

    Results

    The obtained results shown that, with the increasing of age and work experience, the blood lead level is also increased.(p=0.033)(p=0.003) In exposed group, the blood lead mean value was significantly higher than the control group (p-value<0.001). Prevalence of digestive, nervous, respiratory, dermal, kidney disorders, anemia diseases, and disorder in bone metabolism in exposed group were higher than the control group. The amount of lead level was negatively correlated with hemoglobin (r=-0.287;p=0.026) and hematocrit (r=-0.336;p=0.009) but There was no significant correlation between air and blood lead level.

    Conclusion

    The blood lead level may be increased in lead exposure due absence of personal protective equipment and poor personal hygiene. Increased lead level in blood can be resulted to various diseases and decrease in hemoglobin and hematocrit levels in blood.

  • M. Jahangiri, J. Adl, S.J. Shah Taheri, H. Kakooii, A. Rahimi Forooshani, A.M. Rashidi, J. Keypoor Page 9
    Background And Aims

    For ensuring about proper performance of air-purifying respirators in providing protection against workplace contaminants, it is necessary to change the respirator cartridges before the end of their service life. The aim of this study was determination of service life of organic vapor cartridges using a simple and practical method in a spray painting booth of a car manufacturing industry.

    Methods

    NIOSH MultiVapor software was used for estimating service life of respirator cartridges based on workplace conditions and cartridge specifications. Efficiency of determined service life was investigated using an apparatus for field testing of cartridges in the workplace.

    Results

    The results showed that existing schedule for changing the respirator cartridges is not effective and no longer provide adequate protection for sprayers against organic contaminants while working in a painting booth. It is necessary to change the cartridges before their estimated service life (every 4 hours).

    Conclusion

    NIOSH MultiVapor has acceptable efficiency for determining respirator cartridges service life and could be used as a simple and practical method in the workplace. Moreover, Service life estimated by this software was confirmed by cartridge field test apparatus.

  • S. Khodabandeh, A.A. Haghdoost, Y. Khosravi Page 18
    Background And Aims

    There are annually millions of work-related accidents leading to either loss of life or disability. Coal mine workers, due to the nature of their work, are at a higher risk of work accidents. With regard to the importance of health statue of skilled workers and prevention of work-related injuries, in this study work-related injuries in Kerman Coal Mines during 1991-2006 were analyzed.

    Methods

    In this descriptive study, the recorded and approved data of accidents occurred during 1991-2006 were collected from the documents of Kerman coal mines office and Safety indices (frequency, severity and frequency- severity of accidents) were extracted and analyzed.

    Results

    There were a total of 3642 accidents during 16 years and an average of 228 accidents per year. From all accidents, 51 cases had resulted in death of which most cases were related to the year 1993 (13 cases) and the least cases were related to the years 1992, 1994, 1996, 1997 (each year one case). Mean frequency percent, severity and frequency-severity were 31.3 ±25.9, 4739.8 ±11275.1 and 9.3 ±12.4 respectively. According to the results of chart control, accident frequency percent except for the years 2002 and 1994 which were respectively a little more and less than the expected rates, in the other years was in the expected range. Severity and frequency-severity of accidents during the 16-year period were in the expected range.

    Conclusion

    In whole, safety indices during the 16 years were stable and in the expected range. In other words, there has been no change for the improvement of safety conditions. Therefore, in order to achieve the required standards and to provide more safety for coal mines workers, it is required that all related organizations take efficient coordinated measures.

  • M.R. Ghotbi Ravandi, N. Khanjani, F. Nadri, A. Nadri, M. Ahmadian, A. Toolabi, E. Karimi Bami Page 29
    Background And Aims

    Adequate lighting in work environments can increase productivity and concentration and reduce fatigue. Light and illumination studies have been done mainly in industrial environments, and public or administrative environments were less under consideration. The aim of this study was to evaluate the ultraviolet radiation and illumination level at Kerman Medical Sciences University libraries.

    Methods

    In this study, the total, natural and artificial amount of illumination was measured at two different times, at the center of the designated stations in 14 study halls and the height of 30 inches by Hagner (Model EC1) luxmeter. Also, ultraviolet radiation (UVB & UVA) was measured by Hanger (Model S4) equipped with UVB & UVA detectors. The results of ultraviolet radiation and illumination level measurements were compared with standard using Excel software.

    Results

    The overall, natural and artificial illumination level, in 28.57%, 100% and 71.42% study halls was less than the National and IESNA standard (300 lux). The School of Nursing has the highest amount of UVB and UVA radiation in both total and natural light measurements. The Shahid Bahonar Hospital, men’s section had the highest amount of UVB and UVA radiation in artificial light measurements.

    Conclusion

    Initiatives such as proper alignment of bulbs, periodic dusting and cleaning, regular replacing of burnt bulbs, using study desks with the appropriate level of brightness, placing lamps at appropriate heights, and using bulbs with less UV radiation can improve the lighting situation in libraries.

  • F. Dayani, H. Sadeghi Naiini, M. Bahrami, V. Choopankareh Page 36
    Background And Aims
    physical activities in occupations like handling, static and dynamic postures, sudden movements, and repetitive postures are amongst most important risk factors of Work related Musculoskeletal Disorders (WMSDs). There are many ergonomic methods for assessing WMSDs which can be used in different cases, but these assessments and analyses can not be beneficial by themselves and should be promoted with usable, practical suggestions to improve the work condition. Such quality is brought to this research paper by first assessing ergonomic risks level, resulted by postural stresses, with special emphasis on improper postures, forces and repeating and then using these information to design assisting device called exoskeleton for improving work condition and industrial tasks.
    Methods
    For assessing and analyzing upper body work condition, postures in 17 different tasks were analyzed by RULA (Rapid upper limb assessment) method and a set of 60 worksheets were created out of them. Also biomechanical movement observation during normal tasks was done. Then HONDA company`s exoskeleton for lower body was analyzed and some design elements were extracted from it, to design an upper body exoskeleton based on the same design language.
    Results
    This Research shows that none of tasks were completely acceptable, and neck, trunk and legs were more affected by improper postures. There was no meaningful difference between right and left hand conditions in overall task and posture assessment. Research also shows dominant effect of force and repeat risk factors in tasks being harmful for upper body. Analyzing HONDA company`s exoskeleton shows the likelihood of success in upper body exoskeleton for improving work conditions and minimizing WMSDs.
    Conclusion
    Although redistribution or regular rotation of personnel, changing and optimizing work cycles and proper training might reduce WMSDs and improve work condition, but using an assisting device such as exoskeleton can minimize WMSDs and have a more desirable effect from ergonomic and physiological perspectives. Assisting devices like HONDA company`s lower body assisting exoskeleton have clearly shown the statement to be true.
  • H.R. Oreyzi, H. Brati Page 48
    Background And Aim
    The aim of this study was to predict driving error, lapses and violations from five narrow-band personality traits of Eyseneck Personality Profile, Vienna Risk Taking test-Traffic and Considering Future Consequences Scale.
    Methods
    Current study is a relational study. 510 drivers Was selected randomly and divided to two groups accident namely prone(n=257) and non accident prone(n=253).Participants responded to following instruments Eyseneck Personality Profile(EPP) Eyseneck and Wilson (1991),Scale of Considering Future Consequences (Strathman et al,1994), Driving Behavior Questionnaire(Lawton,1997) and WRBTV(Hergovich et al,2005).
    Results
    Finding indicated that characteristics of two groups have significant differences according to driving error, lapses and violations, Also there are significant relations among these variables and three wrong driving behavior of participants.
    Conclusion
    Organizations can decrease accident rate by selecting drivers according to applicant (of the job driver) characteristics especially by using WRBTV as an efficient instrument to find drivers deficiencies.
  • M. Bayatian, A.R. Bahrami, R. Golmohammadi, F. Ghorbani Shahna Page 61
    Background And Aims

    One of the modern ways introduced nowadays for increasing the collection efficiency of particulate, is the use of electric charge in wet scrubbers. These systems can be used in places in which scrubbers are suitable for contaminant collection. In fact, this system only increases the collection efficiency, and it is not a new technology for contaminant collection.

    Methods

    First, according to ACGIH recommendation for pilot study a ventilation system was designed and installed. Later, water was charged by using an DC electric exchanger (1275 Volt, DC)& product 3×1014 electron on system. Air velocity in the duct was determined by Pitot tube, pressure drop and speed equations, and sampling prop diameter was calculated considering isokenetic conditions. Sampling was performed at two flow rates of 20.3 and 11.4 liter per minute and in overall 72 samples were collected.Sample analysis was performed using gravimetric method and data analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The collection efficiency of inhalable particles in the flow rate of 20.3 liter per minute in a non-electric intervention, and electric intervention with positive and negative charge was 66, 77.67 and 73 percent and in the flow rate of 11.4 liters per minute 60, 69.43 and 68.32 percent respectively. For non-inhalable particles the efficiency in the flow rate 20.3 liter per minute in a non-electric intervention and electric intervention with positive and negative charge was 94.67, 98.33 and 97.67 percent, and in the flow charge of 11/4 liter per minute the flow charge was 91.33, 95, and 97.33 percent respectively.

    Conclusion

    The results obtained from the experiments, showed that in a certain flow rate, electric intervention increases the efficiency of inhalable particle collection. By the way, this electric intervention has no significant effect on non-inhalable particle collection. Also, the effect of electric intervention with positive chargeis higher than electric intervention with negative charge, and with the increase of water flow rate there is an increase in the collection efficiency of the inhalable and non-inhalable feldspar particles.

  • A.R. Choobineh, H. Rahimi Fard, M. Jahangiri, S. Mahmood Khani Page 70
    Background And Aims

    Prevalence of musculoskeletal disorders (MSDs) is high among office workers. Long time seated posture, working with computer, repetitive movements and inappropriate environmental conditions may have causal effects in these disorders. High prevalence rate of MSDs makes ergonomics assessment and working conditions improvement necessary. Designing an assessment checklist and calculating ergonomics indices can be useful in this evaluation. This study was conducted with the objectives of determination of prevalence rate, ergonomics assessment of working conditions and determination of factors associated with MSDs among office workers.

    Methods

    In this study 400 randomly selected office workers participated. Nordic musculoskeletal disorders questionnaire was applied to determine prevalence rate of MSDs. Working conditions were assessed by the designed ergonomics checklist and ergonomic risk factors were identified. Data were analyzed using statistical tests including t-test, Chi-square and test of proportion by SPSS software (Version 12.0).

    Results

    The highest prevalence rates of MSDs were reported in lower back and neck regions (49% and 47%, respectively). Statistical analysis revealed that there were significant association between occurrence of MSDs and calculated ergonomics indices (P<0.05). The mean of ergonomics index among those suffered from MSDs were less than other healthy workers indicating inappropriate ergonomics conditions. Calculation of OR also revealed that ergonomics conditions was associated with MSDs occurrence among workers (P<0.05). Totally, 53.3% of the office workers studied had poor working conditions. Awkward working posture and inappropriate workstation design were recognized as the main risk factors in the office workplace.

    Conclusion

    Most ergonomics problems were originated from bad postures and inappropriate design of workstation. Any interventional program for working conditions improvement should, therefore, be focused on these items. Inappropriate table height, improper position of monitor and other office equipment, lack of adjustability of seat and back rest of chair and deep seat were among factors to be considered for working condition improvement.