فهرست مطالب

جستارهای تاریخی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

نشریه جستارهای تاریخی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میرحواس احمدزاده صفحه 1
    بررسی مسائل تاریخی و بومی سیستان، یعنی بخشی از جغرافیای تاریخی و فرهنگی و سیاسی و اقتصادی ایران به ویژه در تاریخ دوران معاصر حائز کمال اهمیت است؛ محوریت این مقاله بر نظریه ای استوار است که عامل اقتصادی و به تعبیر دقیق تر، مناسبات تولیدی جامعه را علت اصلی شکل نگرفتن مناسبات جدید اقتصادی و توسعه نیافتگی در ایران می داند. بر اساس نظریه شیوه تولید آسیایی، مناسبات سیاسی و اجتماعی جامعه عامل مهم توسعه یا توسعه نیافتگی است. این مقاله تغییرات ناشی از فشارهای اکولوژیک و تاثیر متقابل تحولات جغرافیایی و آثار آن همچون مهاجرت و... را در تحولات تاریخ اقتصادی سیستان می پذیرد و عامل جغرافیایی را عنصری موثر در توسعه یا عقب ماندگی و مسئله ای خارج از کنترل انسان می داند. اما مسائل اقتصاد سنتی سیستان علاوه بر علل اقلیمی و طبیعی، متاثر از بی توجهی دولت ها و حکمرانان و استفاده نکردن از ظرفیت موجود و کاربردی نبودن علوم موجود هم بوده است. در دوره قاجار، عوامل و مسائل داخلی باعث شده است تا از استعدادهای ذاتی این سرزمین پر اهمیت بهره گرفته نشود. مقاله حاضر، قطع رابطه تولید و علم را، که مسئله اساسی اقتصاد سنتی ایران و به ویژه سیستان در دوره قاجار است، تحلیل و ارزیابی کرده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سنتی، اقتصاد سیاسی، سیستان و بلوچستان، تاریخ قاجار، شیوه تولید
  • فریدون الهیاری، علی اصغر فروغی ابری، عزت الله عبداللهی نوروزی صفحه 15
    ایل بختیاری یکی از ایل های مهم و مقتدر جنوب ایران بوده است که در طول تاریخ خود، فراز و فرود بسیاری داشته و نقش بسزایی در تاریخ ایران و تحولات این کشور ایفا کرده است. ساختار اجتماعی سیاسی بختیاری ها از الگوی خاصی پیروی و در طول تاریخ تغییر کرده است. قدرت در بختیاری، برخلاف جوامع عشایری دیگر، از سطوح و لایه های گوناگونی تشکیل شده بود. ساختار تیره ای بختیاری، که از کوچک ترین جزء یعنی خانواده یا بهون (سیاه چادر) تا بزرگ ترین آن یعنی شاخه (لنگ) را دربرمی گرفت، خودبه خود باعث تفرق و پراکندگی قدرت می شد. هنگامی که همه این اجزا با یکدیگر متحد و یکپارچه می شدند، ایل یا اتحادیه ایلی را تشکیل می دادند.
    در گذشته خان ها در راس ساختار سیاسی و کلانتران و کدخدایان و ریش سفیدان به ترتیب بعد از آن ها قرار داشتند، اما با قدرت گرفتن دولت مرکزی و گسترش پاسگاه های نظامی به تدریج از قدرت خان ها کاسته و ساختار سیاسی بختیاری ها تغییر کرد، به طوری که امروز خان ها در ساختار قدرت بختیاری ها جایگاهی ندارند.
    این که ساختار قدرت سیاسی و اجتماعی در گذشته جامعه بختیاری چگونه بوده و در طول زمان چه تغییراتی داشته و عوامل این تغییرات چه بوده مسائلی است که در این مقاله بررسی می شود؛ و هدف از این پژوهش «بررسی تحلیلی ساختار قدرت در ایل بختیاری»، از قاجاریه تا انقلاب اسلامی، است. مقاله حاضر با روشی توصیفی و تحلیلی بر پایه منابع کتاب خانه ای در صدد پاسخ گویی به این مسائل است و پس از ارزیابی داده های تاریخی و تجزیه و تحلیل آن ها، به سازماندهی و استنتاج آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، ایل بختیاری، طبقات، خان ها، قاجاریه
  • علی اکبر تشکری، علی اصغر چاهیان صفحه 51
    در عصر ناصری، گسترش روابط با غرب نه تنها راهی برای ورود افکار و فناوری های تازه به ایران گشود، که فرایند چالش های سیاسی اقتصادی این دوره در انقلاب مشروطه نمود یافت. در این میان، گذشته از تلاش روشن فکران غیر حکومتی در اصلاح ساختار سیاسی، در طیف حکومتی نیز ضرورت اصلاحات دل مشغولی گروهی از دولت مردان به شمار می رفت. بر این اساس، نقش مرتضی قلی خان صنیع الدوله از دو رویکرد اهمیت داشت: وجاهت فرهنگی - سیاسی خاندان هدایت و از دیگر سو آشنایی با ساختارهای جدید غرب در عرصه های صنعتی و فکری. از این رو، چنانچه در عصر ناصری و تا پیش از وقایع مشروطیت، صنیع الدوله به بازسازی صنایع یا نمودی از اصلاحات توجه کرد، در حوادث آتی نیز با همیاری طیف اعتدالی مجلس، نقش شایان توجهی در استقرار نظام پارلمانی داشت.
    کلیدواژگان: دوره قاجار، خاندان هدایت، صنیع الدوله، صنعت، مشروطیت، نظام پارلمانی
  • فاطمه جان احمدی صفحه 77
    بحران های سیاسی و فرهنگی پیش آمده در قاهره هم زمان با دوره پرتحول خلافت الحاکم بامرالله فاطمی (د 386 - 411 ق) زمینه های فراخوان پایور ایرانی حمیدالدین کرمانی (411 ق) حجت جزیره عراق و ایران1 را به مصر فراهم آورد. حضور فعال او که نماینده مکتب ایرانی در دربار فاطمیان بود، موجب شد تا از لطمات فکری ناشی از بروز جریان های غالی گرایانه و افراطی چون دروزیان و یا تبلیغات مستمر عباسیان برضد ایشان به شدت کاسته شود. آنچه مقرر است در این بررسی بدان پرداخته شود، پاسخ به این پرسش های اساسی است که علت بحران های درون فرقه ای اسماعیلیه در عصر حمیدالدین چه بود که منجر به حضور او در قاهره شد؟ شیوه ها و راهکارهای کرمانی برای مواجهه و مهار و مدیریت بحران قاهره چه بود؟ و این که چرا در میان بی شمار دعات اسماعیلی، حمیدالدین برای مبارزه عملی و علمی با بحران اسماعیلیه به دربار فاطمیان راه یافت؟ مطابق بررسی های به عمل آمده نتیجه تلاش های مستمر این اندیشمند ایرانی رفع بحران های عصر الحاکم بامرالله و پیشگیری از اضمحلال زود هنگام دولت فاطمیان و ارائه طرحی نو در تبیین مراتب امامت و دعوت اسماعیلیه بود. نظر به عنوان مقاله و حیطه مطالعاتی آن نخست سوال آخر پاسخ داده شد و سپس با روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر داده ها و آثار و مکتوبات تاریخی و کلامی اسماعیلیه و به ویژه آثار حمیدالدین فرضیات تحقیق بررسی شد.
    کلیدواژگان: حمید الدین کرمانی، ایران، مصر، فاطمیان، عباسیان اسماعیلیه، الحاکم بامرالله
  • روزبه زرین کوب، علی یزدانی راد صفحه 99
    پژوهش حاضر با تکیه بر اسناد و متون تاریخی؛ به ویژه متون زردشتی که عمدتا در سده سوم و چهارم هجری تدوین شده و صبغه دینی دارند، به بررسی تدابیری می پردازد که روحانیت زردشتی پس از سقوط شاهنشاهی ساسانی، برای حفظ و بقای جامعه زردشتی و ممانعت از تغییر دین روزافزون به دینان اندیشیدند. این تدابیر را، که مبتنی بر سنت های کهن بودند، می توان به چهار دسته اصلی تقسیم کرد:الف) مجازات و فشارهای اقتصادی؛ب) مشوق های اقتصادی؛ج) انزوای خودخواسته؛د) ترویج ادبیات نجات بخشی.
    هیچ یک از این تدابیر مانع از گروش روزافزون زردشتیان به اسلام نشد؛ ضمن این که گاه این تدابیر نتیجه معکوس داشت و عملا منجر به تشدید فشارهای وارده بر به دینان شد، به ویژه هنگامی که اسلام در ایران کاملا تثبیت شد و زردشتیان در اقلیت قرار گرفتند، و سرعت گروش به دینان به اسلام افزایش یافت. ادبیات نجات بخشی، که برآمده از شرایط دشوار زردشتیان در روزگاری بود به صورت اقلیتی کوچک در دل جامعه بزرگ اسلامی می زیستند، تنها عاملی بود که امید را در دل اندک زردشتیان باقی مانده روشن نگاه می داشت و ایشان را به پایداری بر به دینی ترغیب می کرد.
    کلیدواژگان: اسلام، به دینان، روحانیان زردشتی، انزوا، پاک و نجس، پیشگویی، نجات بخشی
  • حسن زندیه، محسن اسماعیلی صفحه 127
    با آن که برخی بر این اعتقادند که میان ادبیات و مبانی زیبایی شناسی با مسائل اجتماعی مقارنه ضروری وجود ندارد و آثار ادبی بسیاری را می توان یافت که با امور اجتماعی مناسبت چندانی ندارند یا به کلی با آن بی ارتباط اند، یکی از مسائل مورد توجه ناقدان ادبی و جامعه شناسان، پیوند معنی دار ادبیات و در کل مبانی زیبایی شناسی با امور اجتماعی است. از آن جا که در ادبیات، زبان وسیله بیان است و به قول ارسطو، به نوعی زندگی را به نمایش می گذارد، یک واقعیت اجتماعی و به عبارت دقیق تر یک نهاد اجتماعی است. نهادی که علت وجودی و هدف های خاص خود را دنبال می کند. در میان مکاتب جدید ادبی، ظهور مکتب رمانتیسم پیوند همه جانبه ای با تحولات سیاسی، اجتماعی و تاریخی قرن هجدهم و آغاز قرن نوزدهم کشورهای اروپایی دارد. هم زمان با تحولات جهانی، این مکتب در تمامی کشورها، از جمله ایران، طرفدارانی یافت و در عصر پهلوی، به وی‍ژه در دهه های 20 و 30 به گرایش غالب ادبی تبدیل شد. سال های پایانی دهه 30 و آغازین دهه 40، روزگار افول رمانتیسم فارسی است. با اذعان به تاثیر متقابل ادبیات و جامعه در یکدیگر، در این پژوهش تاثیر عوامل اجتماعی و سیاسی عصر پهلوی در فراز و فرود گرایش ادبی مذکور نقد و تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: رمانتیسم اجتماعی، رمانتیسم اعتزالی، رمانتیسم منفی، تمدن صنعتی، عصر پهلوی
  • مینا صفا صفحه 157
    باستان شناسان و تاریخ دانان به دنبال زبان شناسان سال ها در تشخیص قومیت «هندواروپایی» و موطن اولیه آن ها به جست وجو و مطالعه در آثار به جا مانده از این مردم پرداختند. در این مطالعات فرهنگ هایی همچون «آندرونوو»(Andronovo) و «جیحون» در استپ ها و واحه های آسیای مرکزی به اقوام «هندوایرانی» شناخته شدند که احتمالا در اواخر هزاره چهارم را اوایل هزاره سوم قبل از میلاد، در استپ های آسیای مرکزی از اقوام هندواروپایی جدا شدند و به سمت نواحی آسیای مرکزی جنوبی و افغانستان حرکت کردند. این اقوام پس از سکونت در منطقه ای که بر حسب سنت و روایت اوستا و ریگ ودا (متون باستانی اقوام هندوایرانی) به نام اریانم وئجه (Airyanəm vaējō) شهرت دارد، در حدود اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول پ م هم زمان با عصر «برنز متاخر» (Late Bronze age) از یکدیگر جدا شدند و در مسیرهای جداگانه ای وارد سرزمین هند و فلات ایران شدند. بر این اساس، در پژوهش حاضر تلاش بر این است که از طریق بررسی در یافته های باستان شناختی و مقایسه آن ها با متن اوستا و به میزان کمتری با متن ریگ ودا مکان تقریبی اریانم وئجه را تعیین کنیم.
    کلیدواژگان: اقوام هندوایرانی، فرهنگ آندرونو، استپ های آسیای مرکزی، افغانستان، اوستا، ایران ویج
|
  • MirhvS AhmadzDeh Page 1
    This article aims to give an explanation of Sstn’s historical developments during theQajar period. Sstn as an integral part of Iran’s geographic identity as well as itshistory and culture has ever been regarded as an important province whosedevelopments were not out of consequence for other part of the country. Moreover, itseems the province experienced very consequential developments during 19th/13thcentury which affect the future of its life. In this article, a special attention paid to theproblems of local economy of Sstn during Qjr period. It attempts to provide theinterested reader an explanation of this province’s local economic developmentswithin a theoretical framework. The base of this theoretical framework is the theory ofAsiatic Mode of Production. According to this theory, the pivotal cause of societies’development or uneven development is the political and social forms of relation. Thepresent article assumes the climatic changes and geographic situations central to theeconomic developments of Sstn during the period in question. As it maintains, thegeographic factor, while being out of human’s control, played a crucial role in Sstn’seconomic and cultural maldevelopment. But, at the same time it doesn’t exoneratepolitical authorities of their contribution to this situation. So, the article has a specialattention to the role of governmental policies and statesmen’s malfunctions in the lagof development in Sstn.
  • Feraidoun Allahyari, Asqar Feroqi Abari, Ezatollah Abdolahi Nouruzi Page 15
    Bakhtiari clan is one of the important and powerful tribes of South-western Iran duringits history experienced several vicissitudes. It also has played a really effective role inpolitical developments of modern Iran. The socio-political structure of Bakhtiari’s tribalpower has been subjected to a special pattern which experienced certain changes duringits history. Despite the other tribes, power structure of Bakhtiaris constituted of ahierarchical structure including different levels and ranks. At the other hand, the kinshipstructure of Bakhtiari clan, which included the smallest unity i.e. family (Behan: blacktent) to the largest one, i.e. the ling (branch) seems to be the main cause of its centrifugalnature. In conditions which these semi-independent parts combined and integrated into aunited structure, formation of a tribal confederation or union was the result. In formertimes, the Khan’s social statute was at the highest level of tribal authority andmagistrates, headmen, and deans stand next to them respectively. But the gradual rise ofthe modern state, consolidation of its central power and the expansion of military forcesresulted in a dwindling of Khan’s power. This, in turn caused the political structure ofBakhtiaries, especially the status of the Khan, to encounter with some essential changes;in next periods there was no more the traditional status of khan at the top of this tribalstructure. How we can describe the socio-political structure of power in Bakhtiari societyand its constitutive nature, what were the main changes it endured during recentcenturies and what were the causes behind these changes are questions which this studyaims to answer. To attain this purpose it tries to develop a research within ananalytical/descriptive method. Its main source is a volume of data gleaned from libraryreferences which are organized, evaluated, and analyzed to attain the purpose.
  • Ali Akbar Tashakkor, Ali Asghar ChHiN Page 51
    Nser ad-Dn shah’s rule in Iran (1264-1313/1848-1899), as the longest period ofsultanate during Qjr era (1797-1925), witnessed an unprecedented expansion ofrelations with Europe. Due to this development, a considerable volume of modernthoughts and technologies introduced the country. It was not the mere result however,and certain economic and political challenges emerged too. Beside the efforts made bysome independent intellectuals to introduce certain reforms to the political structure,there were also a group of traditional politicians who felt the necessity of reform aswell. This group of reformists maintained a rather conservative approach to politicalreform. Murtez Qul Khn San’ al-dawlah was a paramount figure in this groupwhose approach to political reform is a case of special importance and worth of anadequate study. The present study concentrated on this figure and his role inestablishing the parliamentary system in Iran as well as his contribution to theintroduction of modern industry to the country. It claims a special importance for thesocial background of Hedyat family to which San’ al-Dawlah belonged and hisgraduate studies in Germany. According to author, this social and educationalbackground prepared San’ al-Dawlah with an emphatic concern for introduction ofwestern technology to Naserid Iran. However, San’ al-Dawlah career was not limitedto this. He also played an effective role in constitutional revolution and cooperatedactively to establish parliamentary system in Iran.
  • Fateme Janahmadi* Page 77
    During the rule of Fatimid caliph al-Hakim (311-386 A.H.), certain social and culturalcrises challenged the Fatimid dynasty. It seems this critical situation has been the maincause of the Hamd ad-Dn Kirmn’s presence in Fatimid Cairo. Kirmn was aprominent Persian figure in Isma’lte ideological hierarchy and was nominated as theHujjah, a high ranked position in this hierarchy. His active presence in al-Hakim’scourt as the representative of Persian school contributed effectively to defense ofIsma’lte ideology. Growth of extremist trends and Abbsd propaganda were themost important threats. This survey has paid attention to this critical situation ofFatimid history and Kirmn’s role in managing it. The main questions of it are: Whatwas/were the cause/causes of the internal crises which during this period entangledFatimid state and Hamid ad-Din’s presence in Cairo seemed to be was an answer tothem? What were Kirmn’s devises to control these crises and what characteristicsmerited him, among numerous Isma’lte D’s, to be elected for this mission? Toanswer these questions, there are two hypotheses. First, it seems the main causes ofcritical situation of Kirmn’s period have been an internal challenge of Isma’ilitedoctrine as well as the appearance of some extremist trends. To answer the secondquestion it seems Kirmn who had developed a kind of synthetic ontology, succeededto manage this critical situation in three phases: recognizing the crisis, rethinking ofthe theoretical bases of Isma’ilite doctrine with the purpose of finding functionaldevises to control the crisis, and finally, providing a theoretical framework forIsma’ilite Imamate to strengthen the doctrine. To answer the third question, thebrilliant background of Kirmn and his active presence in the theoretical dialogues ofIsma’ilies with theologians who represented the other sects has been surveyed. Theresults of this research show that, Kirmn‘s presence in Fatimid Cairo and hisactivities were crucial for managing this critical point of Isma’lte history. Not onlyhad he played a really efficient role to save Fatimid dynasty from its sooner collapse,but also he was successful to propose a masterfully manipulated theory of Imamate forIsma’lte sect.
  • Ruzbeh Zarrinkoob, Ali Yazdani Rad Page 99
    This study aims to explain how Zoroastrian Priesthood, encountering with the criticalsituation of post-Arab conquest era, devised ways to guarantee the survival of itscommunity and prevent conversion. It relied mainly upon the historical documents andtextual material- especially Zoroastrian texts. These texts largely have a religiousnature and, have been generally produced during the 3th/9th and 4th/10th Centuries.These are solutions which based mainly on the old traditions and could be classifiedunder four categories: a) those which addressed economic pressure and punishments,b) devises for economic encouragements, c) those of self isolation, and d) those whichenjoy an apocalyptic nature, including salvation literature. But, these devises, whatevertheir importance, apparently were not effective enough to prevent the increasingprocess of Zoroastrians’ conversion to Islam. They even in some occasions resultedreversely and caused more pressure on Zoroastrians (especially when Islam’ssuperiority in Iran was completed and Zoroastrians changed into a vulnerableminority). Therefore, it increased the rate of conversion of Zoroastrians to Islam.Among these solutions, just apocalyptic and salvation literature- that seems to be aresult of hard conditions which Zoroastrians endured as a minority in Islamic societywereuseful enough to keep the rest of Zoroastrians hopeful, and encouraged them tohold their Zoroastrian religion.
  • Hasan Zandieh, Mohsen Ism'Ili Page 127
    Although, a group of scholars decline to presume any specific relationship betweenliterature, its aesthetic principles and social issues, and it is evident that a great deal ofliterary works have almost no relationship with social matters, still one of the mainconcerns of literary critics and social scientists is the relationship between literatureand its aesthetic values with the social phenomena. Literature uses language as ameans of expression and as Aristotle puts it, literature is a way to bring life on stage;so, it might be considered as a social reality and, actually it could be understood as asocial institution; an institution with its own raison d’être and intended goals. Amongthe new literary schools, we might recognize a multidimensional bond between theappearance of Romanticism and political, social and historical developments of 18thand the early 19th centuries’ Europe. This school also, as many other modern ones,absorbed large groups of interested throughout the world. In Iran, especially duringPahlavd period, it proved to be a strong trend in literary circles and particularly during1320s and 1330s changed into the dominant intellectual trend. Finally, it seems the late1330s and the early 1340s witnessed the beginning of Persian romanticism’s sunset.Admitting the interactional effects of literature and society, the present studyconcerned mainly with the developments of Iranian romanticism and attempts to givean explanation of the socio-political milieu of Pahlavd era (during the last years of1330’s) and its effect on the growth of romantic tendencies in modern Persian poetry.
  • Mina Safa* Page 157
    For years and decades, archeologists and historians have been studying on theremained relics of Indo-European people. Their efforts were continued by the attemptsof linguists to recognize Indian-European race and their primary homeland. This studyconcentrated “Andronovo” and “Jeyhoon as two ancient cultures which here identifiedas Indo-Iranian. It poses this claim in discussion that during the late 3rd millennium B.C., these tribes have probably separated from Indo-European tribes which settled in thesteps of Eurasia. During late 2nd and early 1st millennium B. C. (Late Bronze Age),they continued their way towards the southern parts of central Asia and Afghanistan.These people after separating of the other tribes entered northern India and IranianPlateau. Avesta, as the main historical evidence of the Persian language people andparticularly Gathas, are our main textual source to become aware of the Arian people.It includes this people’s memories of their original land which they called it Aryanmvaj. In this research, an effort has been done to determine geographic situation ofAryanm vaj through investigation in findings of archeologists and comparing itwith the text of Avesta and less Rig Veda.