فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال نهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه البرزی صفحه 7
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای فرزند پروری ونگرش مادران نسبت به تفکر خلاق بر خلاقیت کودکان بود. بدین منظور 80 کودک پیش دبستانی 5-6 ساله (42 پسر و 38 دختر)و مادران آن ها از مراکز پیش دبستانی شهرستان شیراز به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. کودکان با آزمون خلاقیت تصویری تورنس و مادران با آزمون های مقیاس نوین گرایی والدین و پرسشنامه آموزگاری والدین ارزیابی شدند. پایایی و روایی ابزارهای پژوهش با روش های روایی محتوایی، همسانی درونی، آلفای کرونباخ و بازآزمایی بررسی شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که بین باورهای مدرن مادران و خلاقیت در کودکان همبستگی مثبت و معناداری وجوددارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد ابعاد خلاقیت و بازی پیش بینی کننده مثبت و معنادار و کنترل پیش بینی کننده منفی و معنادار خلاقیت در کودکان بود. همچنین تفاوت های جنسیتی معناداری میان دختران و پسران در نگرش ها و باورهای فرزندپروری مادران و خلاقیت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: باورهای فرزند پروری، نگرش به تفکر خلاق، خلاقیت
  • اکبر علیوردی نیا، غلامرضا خوشفر، حمیده اسدی صفحه 25
    یکی از حوزه هایی که در ایران کمتر به آن توجه شده موضوع بررسی وضعیت میزان گرایش دختران به فرار از منزل است و پژوهش های انجام شده در کشور ما نیز نوعا به بررسی علل یا دلایل فرار از منزل با جمعیت پژوهش دختران فراری ساکن در مراکز نگهداری از دختران فراری اقدام کرده اند. به این دلیل، مقاله حاضر مبتنی بر پژوهشی می باشد که هدف اصلی آن شناسایی و تبیین وضعیت گرایش دانش آموزان دختر به فرار از منزل است. جمعیت نمونه این پژوهش،که به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد، 400 نفر از دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستان های منطقه 18 شهر تهران در سال تحصیلی 88- 1387 بودند. چهارچوب نظری مورد استفاده در این پژوهش نیز نظریه پیوند اجتماعی هیرشی، فشار عمومی اگنو و نظریه خودکنترلی (نظریه عمومی جرم) گاتفردسن و هیرشی است. نتایج نشان داد که حدود یک چهارم از دانش آموزان مورد بررسی گرایش متوسط و بالایی به فرار داشته اند، که از این میان بیشترین میزان آن متعلق به بعد رفتاری، سپس بعد عاطفی و کمترین آن متعلق به بعد شناختی گرایش به فرار بوده است.
    کلیدواژگان: دختران، گرایش به فرار از خانه، پیوند اجتماعی، خودکنترلی پایین، فشار عمومی
  • میترا خاقانی فرد صفحه 55
    پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش خشونت علیه زنان، جامعه پذیری جنسیتی و سرمایه های اجتماعی در پیش بینی سلامت روان گروهی از زنان شهر تهران انجام شد. بر این اساس 184 زن مورد خشونت قرار گرفته که به صورت نمونه در دسترس به مجتمع قضایی خانواده، پزشکی قانونی و مراکز مشاوره مراجعه کرده بودند و228 زن مورد خشونت قرار گرفته ای انتخاب شدند که به دلایلی به مراکز فوق مراجعه نکرده بودند و از نظر سن و مدت زمان ازدواج با گروه نخست همتا شدند. پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده است. یافته ها نشان داد زنانی که دسترسی بیشتری به سرمایه های اجتماعی و خانوادگی دارند از سلامت روان بالاتری برخوردار هستند. هر چه پیروی از الگو های رایج جامعه پذیری جنسیتی و اعمال خشونت علیه زنان کمتر باشد، زنان از سلامت روان بالاتری برخوردارند. و سلامت روان زنان گروه کنترل از سلامت روان زنان گروه نمونه پایین تر است. نتایج رگرسیون نشان داد که جامعه پذیری، حمایت ها و سرمایه های اجتماعی سهم تعیین کننده ای را در پیش بینی سطح سلامت روان زنان دارد.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، جامعه پذیری جنسیتی، سرمایه های اجتماعی، حمایت های اجتماعی و خانوادگی، سلامت روان
  • مهشید صفایی صفحه 81
    دراین مقاله تاثیر زمینه اجتماعی در مفهوم پردازی رابطه عاشقانه از دیدگاه جوانان بررسی شد. این پژوهش در صدد پاسخگویی به پرسش هایی از قبیل نگرش افراد به عشق، شناخت رفتارهای مربوط به حوزه روابط عاشقانه و آسیب های ناشی از تجارب عاشقانه بود و استراتژی های مورد استفاده جوانان را بررسی کرد. این پژوهش با استفاده از روش کیفی با رویکرد نظریه پردازی داده محور (نظریه مبنایی) و به کارگیری تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شد. همچنین از شیوه نمونه گیری هدفمند برای نمونه گیری از میان جوانان 19 - 30 سال ساکن شهر تهران استفاده شد که به زعم خویش عشق را تجربه کرده اند. با استفاده از روش کدگذاری داده ها، مقوله هایی به دست آمد که با تحلیل آن ها از پدیده حاکم بر نگرش دختران شناخت حاصل شد. این پدیده «خطر هدفمند» نام گذاری شده است بدین ترتیب که به رغم تغییرات اجتماعی و به تبع آن، افزایش سن ازدواج، جامعه مدام بر اعتبار اجتماعی دختران از طریق ازدواج تاکید می کند و زمینه ساز ایجاد اضطراب ازدواج برای آن ها می شود. به همین خاطر، آن ها به پذیرش خطر ورود به روابط پیش از ازدواج با هدف رسیدن به نتیجه ازدواج مجبور می شوند و دست به خطری هدفمند می زنند. در حالی که در پسران این پدیده مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: رابطه عاشقانه، زمینه اجتماعی، اضطراب ازدواج، خطر هدفمند
  • بهرام رنجبریان، مجتبی براری، منیره صالح نیا، مرضیه براری صفحه 105
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تفاوت زنان و مردان در زمینه تاثیرپذیری از نفوذ دیگران در خرید است. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بیردن و همکاران (1989) در زمینه سنجش میزان تاثیر پذیری بود. نمونهآماری این پژوهش 650 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در نیمسال دوم تحصیلی 87-1386 دانشگاه اصفهان بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به سوال های پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیرپذیری زنان و مردان در مولفه اطلاعاتی این شاخص معنادار ودر مولفه هنجاری این شاخص معنادار نبوده است. همچنین زنان نسبت به مردان درمولفه اطلاعاتی بیشتر تحت تاثیر نفوذ دیگران در خرید قرار می گیرند. در کنار نتایج اصلی پژوهش اعتبار شاخص تاثیرپذیری از نفوذ دیگران با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار لیزرل، بررسی و تایید شد.
    کلیدواژگان: تاثیرپذیری مصرف کننده از نفوذ دیگران، نفوذ اجتماعی، فردگرایی، رفتار مصرف کننده، جنسیت
  • مجید موحد، نورالله محمدی، مریم حسینی صفحه 133
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین رسانه ها، عزت نفس، تصویر بدن و آرایش بود. بدین منظور 601 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه های شهر شیراز(شامل دانشگاه شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و دانشگاه علوم پزشکی) توسط جدول لین با خطای 4درصد به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین از نظریه لئون فستینگر به عنوان چارچوب نظری استفاده شد. در این پژوهش آرایش در دو بعد عمل و تمایل به آرایش سنجیده شد. یافته ها حاکی از آن بود که تعداد زیادی از افراد نمونه از آرایش استفاده کرده و به استفاده از آن تمایل دارند. همچنین درصد فراوانی از آن ها از تصویر بدنی خود رضایت ندارند. رابطه عزت نفس با نارضایتی از تصویر بدن منفی بوده و رابطه آن تنها با بعد تمایل به آرایش معنادار بوده است. نارضایتی از تصویر بدن نیز با عمل و تمایل به آرایش ارتباطی مستقیم داشته و از بین مولفه های آن رابطه مولفه نارضایتی از ظاهر تنها با تمایل به آرایش و مولفه اختلال در کارکرد های اجتماعی با هر دو بعد آرایش معنادار بوده است و در نهایت، همه انواع رسانه با متغیرهای تصویر بدن، عزت نفس و آرایش رابطه یکسانی نداشتند.
    کلیدواژگان: رسانه ها، آرایش، تصویر بدن، عزت نفس، دختران
  • یعقوب فروتن صفحه 161
    این مقاله با رویکردی اجتماعی در صدد پاسخگویی به این پرسش است که «چه مناسباتی بین زبان و جنسیت وجود دارد؟» زبان، به عنوان یک ابزار رسانه ای برای شکل گیری، تثبیت و تداوم هویت و منزلت جنسیتی افراد در جامعه تلقی می شود (ترنر- بوکر،1996). شیوه پژوهش در این مقاله مبتنی برروش تحلیل محتوا بود که بر اساس آن، چگونگی بازنمایی هویت جنسیتی در کتاب های درسی زبان فارسی، زبان عربی و زبان انگلیسی مدارس ایران مطالعه شد. نتایج پژوهش نشان داد که «پدیده تقدم مرد» (لی و کولینز، 2008) به اشکال متعدد در این کتاب ها وجود دارد. مطابق نتایج پژوهش، اگرچه این برتری جنسیتی به درجات گوناگونی در این کتاب ها مشاهده می شود، اما الگوها و «کدهای جنسیتی» (تایلور، 2003) کمابیش یکسان و مشابهی در این کتاب های درسی زبان های مختلف انتقال و انعکاس یافته است که به خوبی نشان دهنده نقش به مراتب تعیین کننده تر محیط اجتماعی و فضای فرهنگی است. به علاوه، نتایج پژوهش نشان داد که مراحل متعدد آموزش زبان نیز نقش بسیار موثری در نحوه بازنمایی الگوهای جنسیتی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: جنسیت، زبان، زبان های فارسی و عربی و انگلیسی در کتاب های درسی، هویت و نقش های جنسیتی
|
  • M. Alborzi Page 7
    This study was conducted to examine mothers’ attitudes and beliefs on child-rearing and creativity in children. For this purpose 80 (5-6 years) preschool children (42 boys and 38 girls) along with their mothers were selected among preschoolers in the city of Shiraz. The sampling technique was multistage random cluster sampling. The children were evaluated by Torrance Test creativity form (A)، the evaluation of their mothers was carried out using Parental Modernity (PM) Scale and Parent as a Teacher Inventory (PATT). The results showed that a positive and significant relationship existed between modernity beliefs and creativity in children. The regression analysis results also demonstrated that play and creativity was significant positive predictor and control was negative predictor of creativity in children. In addition، a statistically significant difference was found to exist between boys and girls indicated by mean scores of children’s creativity and those of their mothers’ beliefs and attitudes.
  • A. Aliverdinia , G. Khoshfar , H. Asadi Page 25
    The situation in which girls tend to run away from home is one that has attracted little attention، and its increasing outbreak is a cause for great concern. It is the main goal of the present research to examine and explain the situation of girls’ tendency to run away from home. This is a survey-method research which has a sample population of 400 third-grade high school girls studying in educational district 18 of the city of Tehran in academic year of 2008-9. Data collection tool has been the questionnaire. The theoretical frameworks that are used here are Hirschi''s social bond، Agnew''s general strain، and Gottfredson and Hirschi''s self control theories. Results of this research indicate that there is a reverse and meaningful relationship between belief and attitude to run away (depended variable). Also the results show a direct and significant relationship between presentation of negative stimuli and low self control with attitude toward running away.
  • M. Khaghanifard Student. Page 55
    The present research has tried to study the role of violence against women، gender socialization، and social capitals in the prediction of mental health of a group of women living In Tehran. On this basis، 184 women who had been subjected to violence were taken as an available sample. They had applied to the family court، the general examiner، and counseling centers، along with 228 other woman who had not applied to the above mentioned centers and were similar to the first group in terms of age and the length of marriage. The research method of the present study is correlation model. The findings showed that the women who had a higher access to the job، educational and family support resources in decision making، economy، and affection; enjoy a higher level of mental health. And the lower the current patterns of gender socialization and committing violence against women، the higher would be the mental health. Moreover، the control group women’s mental health was lower than that of the experimental group. The result of regression analysis showed that gender socialization، and social family capital have a decisive share in the prediction of woman‘s mental health.
  • M. Saf, Auml, Ei, M.A Page 81
    This article studies the social context effect on conceptualization of love relationships among the youth. Questions addressed here include the effect of concept of love on youths’ views، understanding love-related behaviors، examining pathological outcomes arising from love experiences and strategies used by the youth. This research has been based on qualitative methods، grounded theory and semi-structured interview technique. A goal-oriented sampling method was used to interview young people between 19-30 years of age، who live in Tehran، and who have experienced love. Data coding yielded useful categories. The analysis of these categories furnished an understanding on a phenomenon which governs modern romance relationships of young people in Iran. This phenomenon is named ‘purposive risk’. More specifically، despite social changes، which have، among other things، increased the age of marriage، the society keeps emphasizing that an enhancement of girls’ social validity is obtained almost solely through marriage. This idealistic background of love relationships rooted in social environment puts social restrictions on opposite-sex relationships، causing boys and girls to have less cognitional understanding of each other through socialization، and thus their perception tilts towards idealistic imaginations of love. Moreover، this kind of social validity، as alluded to، is stressed by society which provides girls with marriage anxiety. Therefore، girls have to accept the risk of pre-marriage relationships with the ultimate aim of achieving marriage which is called here as purposive risk whereas such a phenomenon has not been observed in boys.
  • B. Ranjbarian , M. Barari Student, M. Salehnia Student., M. Barari, M.A Page 105
    Social influence is one the most determinant factor in consumer behavior. Previous studies have also shown that women exhibit different responses to social environment stimuli، compared to men. So the main purpose of present article is to study the difference of men and women with regard to their susceptibility to interpersonal influence in contexts involving consumption. This is a descriptive survey study with a sample of 650 student of University of Isfahan who were enrolled in second semester of year 2007-8. The data gathering instrument was a questionnaire which has been designed by Bearden، et al (1989). The individuals in the sample were selected in a categorized random sampling method. The result indicates that susceptibility of students to interpersonal influence on informational dimension in consumption context was significant، but with regard to normative dimension of the index، their susceptibility was not significant. Also with regard to informational dimension of the index، women were more susceptible than men to interpersonal influence. Also، the reliability of used scale has been measured through confirmatory factor analysis by LISREL software.
  • M. Movahed , N. Mohammadi , M. Hosseini, M.A Page 133
    The Purpose of the present study is to examine the relationship between mass media، self-esteem، body image، and make up based on Festinger’s social comparison theory. A sample of 601 female students studying in universities of the city of Shiraz (consisting of Islamic Azad University، Payam-e Nour، and the University for Medical Sciences) participated in this study. We used survey method and prepared a questionnaire for data collection. The students were selected via Festinger’s table with an error margin of 4%. Festinger’s theory was also utilized as the theoretical framework. In this research make up was examined in its two aspects of ‘practice’، and ‘thoughtful make up’. The findings of this research show that a large proportion of our respondents used make up and were also inclined to use make up and that interestingly enough، a large proportion of the same respondents were dissatisfied with their body image. Further، significant negative relationship between self-esteem and dissatisfaction of body image and tendency to use make up were found. In addition، there were significant positive relationship between dissatisfaction of body image، practicing، and tendency to use make up. Finally، different types of media had different relationship with use and tendency to use make up، self- esteem and body image.
  • Y. Foroutan Page 161
    Using a social approach، this paper investigates the association between language and gender. Language has been identified as a media tool to maintain the gender status of individuals in our societies (Turner-Bowker 1996). Patterns associated with the gender identity of individuals are substantially formed during childhood and adolescence. This is mainly related to the fact that schools and textbooks play a key role in the gender socialization process of children. Using the content analysis technique، this paper examines how gender identity patterns have been represented in the Iranian school textbooks in three different languages: Farsi، Arabic and English. Generally speaking، the results show that «the male-first phenomenon» (Lee and Collins 2008) are clearly observed in the textbooks. Although these gender patterns vary partly across the textbooks، the similar patterns of gender codes (Taylor 2003) are represented in all of these three different languages textbooks. This evidently echoes the more important role of the socio-cultural context. The results also show that the representation of gender patterns in these textbooks is significantly correlated to various stages of language teaching.