فهرست مطالب

- پیاپی 1 (فروردین 1389)
- 106 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1389/01/20
- تعداد عناوین: 12
-
- مقالات
-
صفحه 1
داروشناسی بخش حایز اهمیتی از طب سنتی است که در پیشبرد آن دانشمندان بزرگی نقش داشتهاند. «ماتریا مدیکا» اثر مشهور دیوسکوریدس (قرن اول م) توسط اصطفت بن باسیل، از یونانی به عربی بر گردانده شد و توسط حنین بن اسحاق تصحیح و تحت عنوان هیولی الطب فی الحشایش و السموم، در قرن سوم در اختیار دانشمندان مسلمان قرار گرفت و شرحهای مختلفی بر آن نوشته شد. ابن بیطار صاحب الجامع المفردات، بزرگترین گیاه شناس جهان اسلام بر شمرده میشود. اثر او به زبانهای لاتینی، آلمانی، ترکی و فرانسوی ترجمه شده است. از دیگر دانشمندانی که صاحب مباحث یا کتاب مستقل داروشناسی بودهاند میتوان به علی ابن ربن طبری (در فردوس الحکمه)، رازی (در الحاوی فی الطب و المنصوری)، هروی (الابنیه به زبان فارسی)، ابن سینا (در القانون فی الطب)، بیرونی (الصید نه فی الطب)، جرجانی (ذخیره خوارزمشاهی). شاپوربن سهل صاحب قدیمیترین فارما کوپه القرابادین) و از شاگردان مکتب جندی شاپور، حاج زین العطار (اختیارات بدیعی)، حکیم مومن تنکابنی (تحفه) و عقیلی خراسانی (مخزن الادویه) اشاره نمود.
کلیدواژگان: داروشناسی، قرابادین، طب سنتی ایران -
صفحه 9
اکنون بیش از نیم قرن از مطالعات مربوط به تاریخ پزشکی در ایران و ارایه مقالاتی که رویکرد نوین و دانشی" به تاریخ پزشکی دارند، میگذرد رویکردی که با پژوهشهای دکتر نجم آبادی و سایرین آغاز شد. اما اکنون، در حالی که خوشبختانه در ایران سنت مقالهنویسی دراین زمینه به وجود آمده، به نظر میرسد که لازم است رویکرد جدیدی در این مسیر آغاز گردد که ضمن برخورداری از دانش نظر تیوریک)، منجر به تولید نگرشهای جدیدی نیز در زمینه مطالعات تاریخ پزشکی شود. فصل نامه طب سنتی اسلام و ایران فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، خوشبختانه این وظیفه را پذیرفته است که بخشی از مقالات آن، با اقتراحی به مطالعات و بحثهای پایهای درباره چرایی و چگونگی تاریخ پزشکی ایران اختصاص یابد و مقاله حاضر، نخستین گام در این زمینه به حساب میید. این مقاله سعی دارد تا به سوالاتی از این دست پاسخ دهد که مهمترین ویژگی مورخان تاریخ پزشکی چیست؟ ساز و کارهای آن کدامند و اساسیترین دغدغههای تاریخ پزشکی در ایران امروز چه میتواند باشد؟
کلیدواژگان: تاریخ پزشکی در ایران، تاریخ علوم در ایران، منبع شناسی تاریخ پزشکی ایرانی -
صفحه 17
به منظور روشن شدن بخشی از سهم ایران در پیشرفت دانش پزشکی، کتاب الحاوی تالیف دانشمند مشهور ایرانی "رازی" مورد بررسی دقیق قرار گرفت. اسامی 112 پزشک و 289 کتاب استخراج شد. از این تعداد، اسامی 38 پزشک و 20 کتاب در هیچ یک از کتب تاریخ پزشکی نیامده و یا در تشخیص هویت آنها اشتباه شده است. در این مقاله با در نظر گرفتن قدمت تاریخی، به ترتیب نام پزشکان طبق نام مندرج در الحاوی، اسامی ذکر شده در سایر کتب تاریخی، زمان زیست، نام آثار مورد استفاده رازی، شماره جلد، شماره صفحه و بالاخره منابع مورد استفاده که برای تطبیق ها و مطالعات بعدی ارزشمند است آمده است.
کلیدواژگان: الحاوی، رازی، منبع شناسی -
صفحه 33
ابوبکرمحمدبن زکریای رازی در سال 259 قمری مطابق با 895 میلادی در ری بدنیا آمد. رازی در اوایل جوانی به زرگری مشغول بوده و سپس به سوی علم کیمیا کشیده شد. آثار و تتبعات او در علم شیمی باعث شده است که در تاریخ علم، او را یکی از نوابغ و صاحب نظران این دانش دانستهاند. صنعت کیمیا به دست رازی بهعنوان جزیی از علوم عقلی و منطقی و تجربی قرار گرفت. از جمله نوآوریها و یافتههای وی در کیمیا میتوان این موارد اشاره نمود: طبقهبندی سنگها و نمکها؛ استفاده از گل سفید در تصفیه نفت و روغنها؛ احیاء نمکها با روغن و نفت؛ تهیه شبه فلزات؛ تهیه سولفور جیوه سرخ؛ تهیه و ساخت شیشههای رنگی و شیشه شیری؛ تهیه سولفیت سدیم و پتاسیم؛ تهیه نوشادر سنتزی و استفاده از عامل رنگ در شناسایی.
کلیدواژگان: کیمیا، شیمی، رازی، نوآوری ها، مدخل التعلیمی -
صفحه 39
حکما و اطبای طب سنتی ایران، با سعی و تلاش بسیار در زمینه حفظ سلامتی فرد و جامعه، قوانین و دستورات ساده بهداشتی، وضع و ترویج نمودهاند. این دستورات که به شش اصل ضروری یا سته ضروریه موسوماند در مورد بهداشت آب و هوا، غذا، فعالیت بدنی متعادل، خواب و بیداری، حبس و دفع مواد از بدن و بهخصوص بهداشت روانی بوده و موجبات سلامتی جامعه را فراهم میآوردند. اهمیت حفظ سلامت تا حدی بود که در تعریف طب ابتدا حفظ تندرستی و سلامت را متذکر میشدند و آن را وظیفه اصلی طبیب و حکیم میدانستند و سپس به نقش پزشک در درمان بیماریها میپرداختند. در این مقاله به شرح این شش اصل ضروری پرداخته و به اهمیت آنها در پزشکی امروز نیز اشاره شده است.
کلیدواژگان: بهداشت، سته ضروریه، سلامت، طب سنتی ایران -
صفحه 45
در این تحقیق، ضمن معرفی کتاب پارسی «تشریح بدن انسان» معروف به « تشریح منصوری» اثر منصور بن محمد بن احمد شیرازی، نکاتی از بخش «شرایین» کتاب با دانش امروزی مقابله شده است. 21 نکته از جمله موارد زیر مقابله و نقد شده است: منشا و انقباض و انبساط سرخرگها، عملکرد لیفهای طبقههای مختلف سرخرگها، اکسیژن گیری و دفع دی اکسید کربن، طبقات شریان وریدی، مسیر سرخرگ ریوی، جدا شدن سرخرگهای کرونر راست و مسیر شاخهی سیر کو مفلکس، شاخههای بخش صعودی سرخرگ آیورت، شاخه های سرخرگ تحت ترقوه ای، مسیر عبور سرخرگ مهره ای از سوراخهای زواید عرضی شش مهرهی گردنی، شاخههای سرخرگهای سبا تین، شاخههای سرخرگ زبانی، شاخه ی سرخرگ گیجگاهی سطحی، محل ورود سرخرگ کاروتید داخلی به جمجمه، وارد شدن شاخههای سرخرگ کاروتید داخلی به پردههای اطراف مغز، غشاهای پردهای مننژ، عروق مستقیم، جدا شدن سرخرگهای کلیه، دو شاخه شدن سرخرگ فمورال، هم مسیر بودن سرخرگ و سیاهرگ فمورال.
کلیدواژگان: آناتومی، تشریح بدن انسان، شرایین، منصوری شیرازی -
صفحه 55
استفاده از گیاهان دارویی در تسکین دردها و درمان بیماریهای بشری، رابطهای دیرین با ادوار زندگی انسان داشته است. در این میان، تمدن غنی ایران با پشتوانهای از علم و فرهنگ، نقشی کلیدی در ایجاد و حفظ اندوختههای علمی و کاربردی گیاه درمانی داشته است. فلور ایران با حدود 8000 گونه گیاهی، جایگاه بسیار ارزشمندی در زمینه مواد موثر و اسانسهای واجد اثرات درمانی دارد. در سالهای اخیر، تمایل مردم جهان به مصرف گیاهان دارویی، بسیار چشمگیر بوده و مطالعات وسیعتر شرکتهای جهانی بر مصرف گیاهان دارویی، شکل علمی و دانشگاهی گرفته است. این افزایش مصرف و توجه، به دلیل عوامل متعددی از جمله: تغییر در نوع مصرف و عرضه، افزایش مراکز فروش، ایجاد رقابت کارخانهای و تشویق پزشکان به ترویج مصرف داروهای گیاهی است. به دلایل مختلف ایران از مصرف مناسب داخلی و بازارهای جهانی به دور مانده است. در این تحقیق، با نگاهی اجمالی، مصرف گیاهان دارویی در ایران و جهان مقایسه شده و راهکارهای صحیح برای ایجاد جایگاه مناسب محصولات گیاهی ایران در رقابت جهانی بررسی میشود.
کلیدواژگان: ایران، تجارت جهانی، گیاهان دارویی -
صفحه 59
حکمای ایرانی بیماری لشمانیوز را از سالها پیش میشناختهاند. نوع جلدی آن، سالک، در متون طب سنتی به ریش بلخی تعبیر شده است. در این مقاله ضمن بررسی سالک، آرای طبیبان گذشته، خصوصا حکیمان دوره اسلامی از نظر پیدایش و نحوه درمان آن بررسی میشود.
کلیدواژگان: سالک، ریش بلخی، لشمانیوز -
صفحه 63
علم طب اسلامی در دو مرحله، تاسیس و تالیف و ابتکار، قابل بررسی است. در مرحله تاسیس، بر پایه مصادر یونانی به ویژه طب جالینوسی پدید آمد. اما منحصر در سرمشق یونانی جالینوسی خود نماند و در همان مرحله تاسیس، از طریق گسترش گفتارها و مباحث علمی و افزودن عناصر جدید به علم طب؛ تالیف در موضوعاتی که جالینوس به آن نپرداخته یا در آن تعمق نکرده بود؛ تالیفاتی در نقد جالینوس و رد او و اخذ مطلب از نمونه های غیر یونانی مانند هند، از حوزه جالینوس خارج شد مرحله تالیف و ابتکار را که حداقل پنج قرن طول کشید (از آغاز قرن چهارم تا نیمه قرن نهم هجری / قرن دهم تا پانزدهم میلادی)، میتوان در تاریخ عمومی پزشکی، مرحله طب اسلامی به شمار آورد. در این مرحله طب اسلامی در مباحثی از قبیل جدایی طب از فلسفه، غلبه بخش عملی طب بر بخش نظری، پیش افتادن تجربه و آزمون بر قیاس و استدلال عقلی صرف، برتری یافتن مشاهدات علمی بالینی بر فرضیات قیاسی از نگاه جالینوسی خارج شد. بر این اساس طب اسلامی از فلسفه مستقل شد و تنها به مباحث طبی پرداخت و اطبا به گسترش فروع طبی و تخصصی کردن آنها پرداختند و به تصحیح اشتباهات گذشتگان و افزودن مطالب جدید و فراوان قادر شدند.
کلیدواژگان: تاریخ طب، طب اسلامی -
صفحه 81
نعنا (Nana) یک جنس از گیاهان گلدار معطر متعلق به تیره نعناعیان است که اکثرا چند ساله و به ندرت یکساله هستند. از این جنس و خواص آن در بسیاری از متون طب سنتی یاد شده است. ولی از آنجایی که گونه های این جنس از خواص طبی متفاوتی برخوردارند و تشخیص هر یک با توجه به مشخصات ذکر شده در متون سنتی دشوار است، لذا بر آن شدیم تا نامهای متناظر در متون طب سنتی و مشخصات مربوط به 4 گونه بومی موجود در ایران: Mentha spicata, Mentha longifolia , Mentha pulegium ,Mentha aquatica و یک گونه دورگه از آن × Mentha piperita را به دقت شرح دهیم. نتایج این کار میتواند راهگشای محققین طب سنتی برای تشخیص خواص آنها در متون طب سنتی برای هر یک از گونههای مذکور باشد.
کلیدواژگان: طب سنتی، گیاهان دارویی، نامگذاری، نعنا
-
Page 1
Herbal medicine, as an important part of traditional medicine, has been developed byfamous scholars. “De Materia Medica” the valuable work of Dioscorides (1st CE) wastranslated into Arabic by Stephan Basil under the title of Hayula al-Teb. This work wasfurther elaborated by several Moslem scholars and finally made available to the public inthe 3rd Century CE. Indigenous pharmaceutical sciences were pioneered by Ebn al-Beitarthe outstanding Muslim botanist and is the author of “Jame le Mofradat”. Other scholarswho have contributed chapters to, or authored separate treatises on materia medica orpharmaceutical sciences were; Tabari (Ferdous al-Hekmat), Rhazes (Al-Hawi and Al-Mansouri), Heravi (Al-Abnieh), Avicenna (Al-Qanoon), Biruni (Al-Saidane), Jorjani(Zakhire), Shapor Sahl (an erudite from the School of Jondishapour and author ofGharabadin: the oldest Pharmacopoeia), Haji Zain al-Attar (Ekhtiarat-e-Badii), HakimMomen (Tohfe) and Aghili Khorasani (Makhzan al-Advie).
Keywords: Qarabadin, Materia Medica, Traditional -
Page 9
It is well over half a century since a systematic approach has been launched to the study of history of medicine through the pioneering endeavors of distinguished scholars such as the late Dr Nadjmabadi and others. Fortunately, we have been witnessing the emergence of numerous studies which are based on scientifically conducted methodology, over the past decades. A rational and institutionalized approach, however, has been outstanding until the Iranian Academy of Medical Sciences decided to incorporate the articles on the Iranian History of Medicine in its newly published “Quarterly Journal of Traditional Medicine.” This study investigates the ways deemed appropriate for future development of this field in the region as well as the challenges faced by students engaged in defining the problems to be tackled.
Keywords: History of Medicine, Scientific Approach Corresponding Author -
Page 17
“Al-Hawi” (The Continents) written by the famous Persian polymath scientist Rhazes, hasbeen carefully studied in order to enlighten the contribution Iran has played in thedevelopment of medical science. Two hundred and eighty six sources including referencesto 112 scholars were investigated. From this list, a total of 20 books and references to 38scholars have been recorded with mistaken identity in the literature. In this paper,biographical data of these scientists have been scrutinized with the anticipation to provide a reliable guide for further studies.
Keywords: Al-Hawi, Bibliography, Rhazes -
Page 33
Abu Bakr Mohammad Ibn Zakaria Razi, known in the western literature as Rhazes, wasborn in 865 CE in Reyy, a township south of modern Tehran. In his youth, he pursued thecraft of goldsmith and was lead gradually to the art of Alchemy. He excelled in this art such that his genial contributions and historic discoveries helped convert the superstitionshrouded alchemy into the experiment-based rational chemistry. Rhazes is also credited for a scientific classification of minerals, purification of oils and the first description of chemical reduction. Rhazes was the first to produce colored glass and synthesis of paints.
Keywords: : Alchemy, Innovations, Rhazes Corresponding -
Page 39
Personal and social hygiene has been a matter of utmost importance in the Iraniantraditional medicine and even prioritized to the art of treatment of illnesses. Based on sixessential hygienic tenets, regulations were promulgated with the intent of safeguarding the health of individual and society. These six principles comprise the environmentalconditions, nutrition, balanced physical exercise, adequate rest, regular elimination of bodily waste and mental balance are discussed in detail in this article.
Keywords: Hygiene: Iranian Traditional Medicine, Six Principles -
Page 45
In this work, Human Anatomy (Tashrih-e-Mansuri) by Mansur ibn Mohammad Ibn Ahmad Shirazi is introduced and its 21 points are compared to the modern anatomy. Mansuri expounds on functional differentiation between arteries and veins based on their grossly visible constituent fiber (li:f) structure. The author describes the anatomic difference in pulmonary artery as the artery with only one layer which makes it appropriate for the exchange of gentle breeze (oxygenation) and elimination of smoke (CO2). While describing the accurate anatomic course of the vessel, mistake is incurred as to its origin probably instigated by the leftward course, similar to the aorta. The author gives a relatively accurate description of the coronary arteries as well as the proximal branches of the aorta namely the subclavian and carotid arteries are well described and it site of entrance to the brain is well described in distinction to the vertebral arteries traversing processes of the cervical vertebrae. The major branches of the descending aorta including the origin of renal arteries as well as the more distal iliac and femoral bifurcations are also described.
Keywords: Anatomy, Artery, History of Medicine, Mansuri Shirazi -
Page 55
The use of herbal drugs as we know them today, began from early times in Iran. Thiscountry is blessed with the abundance of as many as 8,000 kinds of botanical species, alarge number of which are valued for their healing effects. In these days, people are tending to accept a natural life style as part of their heritage and some companies have developed an industry based on natural remedies. Increasing in herbal plant production and overseas sales is for some important reasons such as increasing high quality products, scientific validation for products in the market place, entering the mainstream companies in the market place and encouragement of physicians in recommending herbal medicines. Iran is a country with a rich plant flora but there is a specific shortage in usage and export of medicinal plants, amounting less than 0.5 percent of the global trade. This article will focus on the comparison of export and consumption of herbal medicine in the world and in Iran and theway of increasing them.
Keywords: Iran, Medicinal Plants, World Trade -
Page 59
Physicians have been familiar with leishmaniosis for thousands of years. This disease couldpresent in several different forms, one of which is cutaneous leishmaniosis. This type hasbeen named as Rish-e-Balkhi (Balkh Wound) in Iranian traditional medicine texts. In thispaper the description of the disease, its diagnostic methods and various treatment modalities are investigated in the light of relevant traditional medical texts.
Keywords: Leishmaniosis, Traditional Medicine -
Page 63
One can study the Islamic medicine within two stages: establishment; compiling andinnovation. In the establishment stage the Islamic medicine was created on the basis ofGreek rules especially Galenic medicine, but it was not limited to the Greek Galenicmodels. In this stage it freed itself from the fame of Galen through expansion of dialoguesand scientific discussions and adding new elements to the science of medicine; writing onthe subjects not dealt with by Galen; criticizing Galen and using non-Greek models such asIndian ones. The compiling and innovation stage continued for at least five centuries (earlyfourth century (H) to the middle of the ninth century/centuries 10-15); and it can beconsidered as the Islamic medicine era in the general history of medicine. In this stage themost important differences in the field of general principles were: separation of medicineand philosophy; dominance of the medicine’s scientific section in comparison with itstheoretical one; surpassing mere logical reasoning by experience and experiment; and thepriority of scientific clinical observations to analogical theories. Therefore, Islamicmedicine separated from philosophy and only dealt with medical subjects and physiciansstarted to expand medical branches and specializing them via writing and practicing.Moreover, it enabled them to correct predecessors’ mistakes and add many new subjects.
Keywords: Islamic Medicine, History of Medicine -
Page 81
Mentha (Mint) is a genus of flowering plants in the Labiatae (Lamiaceae) family. Mints arearomatic, almost exclusively perennial, and rarely annual. Mint and its medicinal uses havebeen cited in many traditional manuscripts and since Mentha species have different medicalproperties and recognition of these species considering the characteristics mentioned intraditional manuscripts is difficult, we decided to elaborate the corresponding names intraditional medicine and characteristics of 4 native and one hybrid common species ofMentha in Iran including M. spicata, M. longifolia, M. pulegium, M. aquatica and M. ×piperita. The results of this work help the traditional medicine researchers to recognize themedicinal properties specified in traditional manuscripts for each Mentha species.
Keywords: Medicinal Plants, Mentha, Nomenclature, Traditional Medicine