فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 67، پاییز 1390)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 67، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیدرحمت الله فتاحی صفحه 1
    از هنگامی که نخستین مجله های علمی در قرن هفدهم آغاز به انتشار کردند، یکی از واکنش های معمول مخاطبان آنها، ارزیابی محتوای مقاله ها بود. به بیان دیگر، کیفیت مقاله های ارائه شده در مجله های علمی مهمترین معیار ارزیابی آنها به شمار می رفت. از آن زمان تاکنون، موضوع ارزیابی این گونه انتشارات علمی مورد توجه گسترده تر و جدی تر قرار گرفته و رویکردها و نیز الگوهای گوناگونی در این زمینه مطرح شده است. امروزه، مجله های علمی در چارچوب های رسمی ارزیابی و رتبه بندی قرار می گیرند و جایگاه علمی آنها در مقایسه با مجله های مشابه تعیین می شود. بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران نیز حاصل کار خود (مقالات) را با توجه به رتبه و جایگاه مجله ها برای نشر به آنها می فرستند. هرچند که عناصر و عوامل گوناگونی در تعیین رتبه مجله-های علمی نقش دارند (مانند ضریب تاثیر و...)، به نظر می رسد آنچه که زمینه ساز تحقق رتبه (اعتبار) بالا برای این نشریات می شود «چگونگی و کیفیت داوری» مقاله ها برای نشر در آنهاست. همان گونه که اشاره شد، سنت داوری مقاله ها از دیرباز مورد توجه مجله های علمی بوده است و این سنت در طول زمان به یک رویکرد علمی قانون مند و پذیرفته شده در سطح جهان تبدیل شده است. اکنون، هر مجله علمی برای اطمینان در کیفیت محتوای خود، مجموعه ای از متخصصان شامل اعضای هیات تحریریه، سردبیر، داوران، ویراستاران، مدیران داخلی، و... را در خدمت می گیرد. در این راستا، ارزیابی (داوری) مقاله ها یک الزام است. اگر چه همه مجله ها، کم و بیش در این زمینه همگام هستند و خط مشی ویژه خود را دارند، دو عامل «معیارهای داوری کیفی» و «چگونگی اعمال معیارهای داوری» نقش حیاتی در اطمینان از نشر یک مجله خوب دارند.
  • حسن بهزادی، مجیده سنجی صفحه 5
    امروزه ارائه خدمات دولتی به صورت الکترونیک یا همان دولت الکترونیک، یکی از مباحث مهم مطرح در جامعه محسوب می گردد. ازآنجاکه در محیط دولت الکترونیک راهکار مدیریت دانش نقش مرکزی را ایفا می نماید، در پژوهش حاضر سعی شده است تا به بررسی میزان دسترسی و خلق و اشاعه دانش در پرتال های وزارتخانه های جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی پرتال های وزارتخانه های ایران تشکیل می دهد. به منظور گردآوری اطلاعات از سیاهه وارسی استاندارد K-ACT استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که به طور کلی میزان رعایت معیارهای مورد بررسی در این پرتال ها، در بخش دسترس پذیری دانش 4/26% و در بخش خلق دانش 30% و در بخش اشاعه دانش 22% است. همچنین، رتبه بندی جامعه مورد بررسی از نظر میزان رعایت معیارهای مورد بررسی نشان داد که در زمینه دسترس پذیر نمودن دانش، وزارتخانه های ارتباطات و صنایع و معادن؛ در زمینه خلق دانش، وزارتخانه های اقتصاد، بهداشت و درمان، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، و صنایع و معادن؛ و در زمینه اشاعه دانش، وزارت اقتصاد با بیشترین میزان رعایت معیارهای مورد بررسی (41%) رتبه نخست را به خود اختصاص داده اند. به طور کلی، پرتال وزارتخانه های اقتصاد و صنایع و معادن با 42% و پرتال وزارت ارتباطات با 34% بیشترین میزان رعایت معیارهای مورد بررسی را در زمینه مدیریت دانش داشته اند. نتایج پژوهش نیز بیانگر این مطلب بود که ضعف های بسیاری در استفاده از فناوری های نوین، به ویژه پرتال ها، در ایران وجود دارد که باید با برنامه ریزی و کار علمی و استفاده از نظرات کارشناسان مختلف مورد بررسی قرار گیرد و رفع گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دسترسی به دانش، خلق دانش، اشاعه دانش، پرتال های وزارتخانه ها، دولت الکترونیک، جمهوری اسلامی ایران
  • حسین پاشایی زاد صفحه 29
    شرکت ها و سازمان ها در تلاش برای ارتقا و حفظ دانش و خرد کارکنان، در روش های مختلف طبقه بندی غرق شده اند. توجه به جنبه هایی از یک برنامه موفقیت آمیز مدیریت دانش می تواند منجر به خلق مزیت های رقابتی بسیاری گردد. از این رو، راه حل های متعددی برای مدیریت دانش، خلق و به کارگرفته شده است. ناخرسندانه، بسیاری از این راه حل های کاربردی به دلیل آنکه بیشتر بر فناوری تاکید داشته اند تا ایجاد یک فضای مساعد برای دریافت و به اشتراک گذاری دانش، با شکست مواجه شده اند. طرح های نوآورانه مدیریت دانش وسیله ای برای گردآوری و سازماندهی و دسترسی به اساسی ترین سرمایه یک شرکت یا سازمان، یعنی دانش، فراهم می کنند. نرم افزارهای اجتماعی و ابزارهای ارتباطی برای همکاری و تعامل با به کارگیری فنون اجتماعی به جای اجزای نرم افزاری، باعث به دست آوردن دانش از طریق روش های متعدد شده اند. ظهور و گسترش فناوری های اطلاعاتی، به ویژه اینترنت، امکانات بسیار زیادی را برای توسعه دانش در بین همه اعضای جوامع انسانی فراهم نموده است. یکی از پیامدهای بسیار مفید این فناوری، تولد نوع خاصی از ابزارهای تولید دانش توسط عموم مردم و به صورت مشارکتی به نام ویکی1 است که امکان مشارکت و سهیم شدن تمامی افراد جامعه را در تولید و خلق و نیز مدیریت دانش فراهم نموده است. ویکی، نوعی نرم افزار سرور یا خدمتگر است و از یک یا مجموعه ای از صفحات وبی تشکیل شده و با این هدف طراحی شده است تا هر فردی که به آن دسترسی داشته باشد بتواند محتوای آن را با استفاده از یک زبان نشانه گذاری2 ساده شده، نوشته یا اصلاح نماید. در این مقاله، یکی از راه حل های نرم افزار اجتماعی، یعنی روش ویکی، در تولید و مدیریت دانش مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ویکی، دانش مشارکتی، نرم افزار اجتماعی
  • امیر مانیان، سیدابوالقاسم میرا، احسان کریمی صفحه 47
    در دهه حاضر روند رو به رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات روز به روز سرعت بیشتری می گیرد و دانش و اطلاعات با شدت بیشتری نسبت به گذشته تولید و مبادله می گردند. سازمان های زیادی از جمله دانشگاه ها، در این زمان مدیریت دانش را به عنوان وسیله ای برای موفقیت خود به کار گرفته اند. در این پژوهش، شاخص های موثر بر تسهیم دانش در میان دانشجویان دوره های آموزش الکترونیکی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفته اند. این پژوهش از نظر هدف،کاربردی بوده و از پرسشنامه مبتنی بر وب جهت جمع آوری اطلاعات استفاده گردیده است. تعداد 10 عامل مورد بررسی قرار گرفته که براساس مدل معادلات ساختاری، شاخص های گشودگی و بازبودن ارتباطات،کانال های ارتباطی مبتنی بر فناوری اطلاعات، و مشارکت و همکاری نقش موثری در این تسهیم داشته اند.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، مدیریت دانش، آموزش الکترونیکی، اثربخشی
  • مهدی شامی زنجانی، محمدرضا مهرگان، امیر مانیان، حمید رحیمیان صفحه 67
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت زیرساخت های تسهیم دانش در طرح جامع مالیاتی کشور است. رویکرد پژوهشی مورد استفاده، رویکرد کیفی و روش آن، مطالعه موردی است. برای نیل به هدف پژوهش، از چهار عنصر زیرساختی «رهبری و راهبرد4»، «فرهنگ»، «ساختار»، و «فناوری اطلاعات» استفاده گردیده است. مشارکت کنندگان به طور کلی، زیرساخت تسهیم دانش را در طرح جامع مالیاتی کشور با کمی چشم پوشی، متوسط ارزیابی کردند. نکته بسیار قابل تامل این است که همه مشارکت کنندگان در فرایند مصاحبه، عامل «رهبری و راهبرد» را مهمترین نقطه ضعف زیرساختی تسهیم دانش در طرح جامع مالیاتی کشور می دانستند. «اعتماد به مدیریت» و «تمرکز بالا» نیز در رتبه های بعدی به عنوان ضعف های زیرساختی عمده، مورد اشاره قرار گرفت. براساس اطلاعات در دسترس محقق، این نخستین پژوهشی است که زیرساخت های تسهیم دانش در محیط طرح ها را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: زیرساخت تسهیم دانش، مدیریت طرح، طرح جامع مالیاتی، روش کیفی
  • محمدرضا شجاعی، زهرا پاشایی سورکالی صفحه 92
    در دنیای متغیر و بسیار پیچیده امروز، سازمان، موسسه، منطقه، و کشوری که در اندیشه شناخت توانایی ها، ظرفیت ها، قوت، و ضعف های داخلی و نیز محیط خود نباشد، بی تردید با مشکلات فراوانی روبرو خواهد بود. تدوین راهبرد1 در سازمان ها و بخش های مختلف جامعه، پاسخی است به تحولاتی که در عرصه های مختلف در حال وقوع است تا دستیابی به اهداف سازمان تسهیل گردد. با توجه به اهمیت روزافزون فناوری اطلاعات در جوامع امروزی، برنامه ریزی راهبردی2 برای بهره گیری از این فناوری توانمندساز بیش از پیش اهمیت یافته است. استانداری مازندران با درک صحیح این موضوع، اقدام به تدوین برنامه راهبردی فناوری اطلاعات برای استان مازندران نموده است که در این مقاله به تجزیه و تحلیل آن پرداخته شده است. در مرحله اول تحقیق، با توجه به نظرات ذینفعان و سازمان ها و ادارات دولتی استان، بیانیه چشم انداز و ماموریت و اهداف استان تعیین شده است. در مرحله دوم، به تشکیل ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و عوامل خارجی و رتبه بندی عوامل شناسایی شده با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه ای3 پرداخته شده است. در مرحله سوم، با توجه به نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدیدهای فناوری اطلاعات، ماتریس سوات4 تشکیل شده و راهبرد های استان تدوین گردیده است. در نهایت نیز با استفاده از ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی5 به اولویت بندی راهبرد های استخراجی پرداخته شده است. براساس نتایج اولویت بندی، می توان گفت که راهبردهای اختصاص بودجه جداگانه به فناوری اطلاعات در سطح استان، الزام به تبعیت از معماری یکپارچه و توسعه نظام های سازمانی و بین سازمانی یکپارچه، زمینه سازی جهت جذب منابع ملی و استانی برای توسعه زیرساختار و کاربردهای فناوری اطلاعات، و آگاه سازی و فرهنگ سازی مدیران و شهروندان در استان، بالاترین اولویت ها را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی فناوری اطلاعات، ماتریس SWOT، ماتریس QSPM، کارت امتیازی متوازن فناوری اطلاعات6، ماتریس عوامل داخلی و خارجی، فرایند تحلیل شبکه ای
  • هوشنگ تقی زاده، غلامرضا سلطانی فسقندیس صفحه 123
    مقاله حاضر مدلی بر مبنای نظریه مجموعه فازی برای تعیین نمره مدیریت دانش در سازمان ارائه می کند؛ این مدل پنج مرحله دارد. در اولین مرحله، متغیرهای ورودی و خروجی مدل براساس نظریه های موجود به دست می آیند. ورودی های این مدل عبارتند از: کسب دانش، ثبت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش، و کاربرد دانش و خروجی آن عبارت است از نمره مدیریت دانش سازمان. در مرحله دوم، ورودی ها و خروجی ها پس از افرازبندی، به اعداد فازی تبدیل می شوند. در مرحله سوم، قوانین استنتاج که به صورت قوانین اگر- آنگاه هستند براساس ادبیات موضوع و نظرات افراد خبره تدوین می-گردد. در مرحله چهارم، فازی زدائی انجام می گیرد و در مرحله پنجم، مدل طراحی شده آزمون می شود. نتیجه آزمون مدل نشان می دهد که مدل ارائه شده از اعتبار بالایی برخوردار است. در نهایت، با استفاده از مدل طراحی شده، نمره مدیریت دانش برای صنایع تبریز کار محاسبه شده است. جامعه آماری این تحقیق را 50 نفر از کارکنان این سازمان تشکیل می دهد. به دلیل محدود بودن جامعه آماری، کل جامعه مورد پیمایش قرار گرفته است. به منظور گردآوری داده ها از اعضای جامعه آماری نیز از پرسشنامه استفاده شده است که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفته است. نتایج حاصل شده نشان داد که نمره مدیریت دانش در صنایع تبریز کار با درجه عضویت 924/0 در حد متوسط و با 076/0 در حد زیاد است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نظام خبره، مجموعه فازی، کسب دانش، ثبت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش، کاربرد دانش
  • پیمان اخوان، مرضیه درویش زاده صفحه 143
    این تحقیق نشان می دهد چگونه سازمان ها می توانند از مدیریت دانش در زمان رویارویی با بحران ها و کاهش آسیب پذیری استفاده کنند. از این رو، مدل مدیریت جامع بحران و چارچوب مدیریت دانش ایرل2 را بررسی کرده و چارچوبی ترکیبی ارائه نموده است که نقش مدیریت دانش را در توسعه فازهای چهارگانه مدیریت جامع بحران نشان می دهد و تدابیر لازم را قبل و حین و بعد از زلزله ارائه می کند. جهت تایید صحت چارچوب و اثبات فرضیه ها، پرسشنامه ای توزیع و توسط خبرگان امر در زمینه مدیریت دانش و مدیریت بحران تکمیل گردید. براساس نتایج تحقیق، راهکارهای مدیریت دانش به مدیریت بحران، جهت کنترل بحران کمک می کند. در ادامه، راهکارهای مکاتب فکری هفت گانه مدیریت دانش ایرل در کمک به مدیریت بحران مقایسه و بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان داد که راهکارهای مکتب سیستمی، بیشترین تاثیر را در کمک به مدیریت بحران در زمان وقوع زلزله و راهکارهای مکاتب مهندسی و سازمانی نیز به ترتیب دارای اولویت های بعدی هستند. سایر مکاتب نیز، به میزان تقریبی مساوی بر عامل بیان شده تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مدیریت دانش، بحران، دانش، زلزله
  • فتاح شریف زاده، مهدی نریمانی، علیرضا کوشکی صفحه 171
    دانش، به عنوان یک سرمایه فکری، یکی از دارایی های با ارزش سازمان است که با کمک فناوری اطلاعات می تواند نقش مهمی در موفقیت سازمان بازی کند. هدف این مطالعه، پاسخ به این سوال است که آیا میزان به کارگیری فناوری اطلاعات بر توسعه مدیریت دانش تاثیرگذار است. نتایج مطالعه حکایت از تاثیرگذاری کاربرد فناوری اطلاعات بر توسعه فعالیت های مدیریت دانش در سازمان دارد. نکته جالب توجه قوت رابطه در مورد فعالیت سخت نسبت به فعالیت های نرم مدیریت دانش است. این پژوهش، از نوع توصیفی-کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل متخصصان منابع انسانی و تحقیق و توسعه بانک ملت است و اطلاعات و داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL، ابتدا از آزمون همبستگی اسپیرمن به منظور بررسی فرضیه ها استفاده شده است. علاوه بر آن، به منظور بررسی وجود رابطه علی بین متغیرها و همچنین آزمون برازش مدل، از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است که نتایج، برازش مناسب مدل و همبستگی بین متغیرها را نشان داد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، ابتکارات مدیریت دانش، جنبه های نرم مدیریت دانش، جنبه های سخت مدیریت دانش، بانک ملت
  • کامران فیضی، محمدحسین رونقی صفحه 189
    در جهان رقابتی کنونی، یک شرکت علاوه بر توجه به سرمایه های فیزیکی، نیازمند کنترل و ارزیابی سرمایه های غیرفیزیکی نیز است. در این بین، حفظ و نگهداری سرمایه های فکری و اجتماعی یک سازمان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مقاله حاضر ضمن معرفی ابعاد مختلف این دو سرمایه حیاتی، به ارزیابی آنها در بین سازمان های ایرانی که در صنعت پویای فناوری اطلاعات مشغول فعالیت هستند، پرداخته است. در ادامه، پژوهشی پیمایشی با هدف سنجش ابعاد گوناگون سرمایه های فکری و اجتماعی در بین سازمان های رتبه بندی شده توسط شورای عالی انفورماتیک ایران و مقایسه رابطه این نوع سرمایه ها با رتبه بندی آنها توسط این شورا انجام شده است. هدف دیگر این پژوهش، بررسی ارتباط بین سرمایه فکری و اجتماعی و امتیاز هر شرکت در قالب یک مدل است. در این پژوهش، ارتباطات بین عوامل در قالب فرضیه هایی مورد تحلیل آماری قرار گرفته اند و نتایج به اختصار بیان شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای
  • عبدالحسین فرج پهلو، مرجان خجسته فر * صفحه 207

    مراکز اطلاع رسانی سازمان هایی هستند که در راستای اهداف و ماموریت های سازمان مادر به تولید دانش می پردازند. در عصر تحول و در دوره انقلاب اطلاعات و ارتباطات و اقتصاد دانش محور، سازمان ها و موسساتی که به تولید و خلق دانش می پردازند، جایگاهی مهم در توزیع عنصر دانایی یافته اند، به طوری که کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی از مخزن و عملکرد واسپاری صرف به مکان های دانشی تبدیل شده اند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت موجود مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری از نظر دارا بودن مشخصه های یک سازمان دانش محور است. راهبرد پژوهش، موردی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 87 نفر از کارکنان سازمان مورد نظر است که کل جامعه پژوهش را تشکیل می دهد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه و مشاهده و مصاحبه استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که به طور کلی، وضعیت زیرساخت های مدیریت دانش در جامعه مورد پژوهش در وضعیت مناسبی قرار دارد و از این میان، بودجه سازمانی در وضعیت بهتری بوده است. بررسی ها نشان داد از میان فرآیندهای مدیریت دانش، واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات و شبکه دانش بیشتر مورد توجه مرکز قرار گرفته است. فرهنگ سازمانی در این سازمان در جایگاه پایین تری نسبت به دیگر زیرساخت ها قرار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، زیرساخت ها، راهبرد سازمانی، بودجه سازمانی، فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری
  • شعبان الهی، احمد قدس الهی صفحه 233
    فرهنگ سازمانی پشتیبانی کننده مدیریت دانش، یکی از عوامل حیاتی پیاده سازی موفقیت آمیز مدیریت دانش است. عدم وجود چنین فرهنگی، از موانع اصلی پیاده سازی مدیریت دانش خواهد بود و منجر به اتلاف سرمایه های سازمانی خواهد شد. در این پژوهش، سعی می شود تا چارچوبی مبتنی بر رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره فازی ارائه شود و برای ارزیابی آمادگی فرهنگی سازمان به عنوان پیش نیازی برای مدیریت دانش و اجرای آن در سازمان به کار گرفته شود. از این چارچوب برای ارزیابی آمادگی فرهنگی اداره نشر اسکناس بانک مرکزی ایران بهره گرفته شده است. نوع پژوهش، کاربردی- توصیفی است و داده های پژوهش از طریق پرسشنامه و توسط جوامع آماری خبرگان موضوع و مدیران اداره نشر اسکناس گردآوری شده است. بر این اساس، میزان آمادگی فرهنگی اداره نشر اسکناس جهت پیاده سازی مدیریت دانش ارزیابی شد که مطابق آن انجام اقدامات اصلاحی در جهت آمادگی شرایط فرهنگی سازمان پیشنهاد می شود..
  • حسین منصوری، محسن طاهری دمنه، امیررضا کنجکاومنفرد صفحه 263
    پژوهش حاضر به ارائه الگویی جهت ارزیابی عملکرد راهبرد4 مدیریت دانش بر کارکردهای مدیریت منابع انسانی در کتابخانه های دانشگا‫هی و موسسات آموزش عالی می‫پردازد. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای- میدانی است. در راستای اهداف تحقیق، با توجه به ادبیات پژوهش و نظرات کارشناسان خبره، 38 شاخص جهت ارزیابی مدیریت دانش در سطح منابع انسانی استخراج و سپس، این شاخص ها در 10 عامل کلی در قالب رویکرد کارت امتیازی متوازن (BSC)4 طبقه بندی گردیدند. نتایج حاصل از ارزیابی راهبرد مدیریت دانش در کتابخانه های دانشگاهی شهر یزد به عنوان مورد مطالعه حاکی از آن است که این راهبرد در منظرهای مشتری، فرایندهای داخلی، دیدگاه رشد، و یادگیری، عملکرد مطلوب داشته است، اما در منظر مالی و شاخص های بهره وری کارکنان و برنامه های آموزشی نتوانسته پیامد موفقیت آمیز و قابل توجهی برای کتابخانه های دانشگاهی شهر یزد داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، راهبرد منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی (HRM)، کارت امتیازی متوازن (BSC)، کتابخانه های دانشگاهی
  • هانیه حاجی صفری، شعبان الهی صفحه 279
    امروزه تحقیقات کمی به ارزیابی طرح های داده کاوی در زمینه حل مشکلات سازمانی پرداخته اند. یک داده کاو موفق به دنبال حل یک مساله تجاری تعریف شده است. برای اینکه نتایج داده کاوی، کاربردی و در عمل قابل -استفاده باشد، داده کاو باید این نتایج را برای افراد اهل کسب و کار شرح دهد. فرآیند تعاملی بین داده کاو و افراد درون حوزه کسب و کار، در واقع یک فرآیند تسهیم دانش است. در این تحقیق با ارائه یک چارچوب، تاثیر تصمیم گیرندگان سازمانی بر فرآیند و نتایج داده کاوی بررسی گردید. با بررسی مبانی نظری موضوع، عوامل حیاتی موفقیت طرح های داده کاوی شناسایی شد و نقش تصمیم گیرندگان سازمانی در هر یک از گام های داده کاوی مورد بررسی قرار گرفت. سپس، چارچوب مفهومی تاثیر تصمیم گیرندگان سازمانی بر موفقیت فرآیند داده کاوی تدوین شد. براساس نظرات خبرگان، چارچوب پیشنهادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت، چارچوب نهایی تاثیر تصمیم گیرندگان سازمانی بر موفقیت فرآیند داده کاوی ارائه گردید. تحلیل نظرات خبرگان نشان داد که با تسهیم دانش نتایج داده کاوی با تصمیم گیرندگان سازمانی، «یادگیری در عمل» و «اقدام یا درونی سازی» و «یادگیری زدایی (اجرا کردن)»، به عنوان عوامل موفقیت طرح های داده کاوی حاصل می شوند. همچنین، نتایج بررسی اهمیت بازخورد تصمیم گیرندگان بر روی گام های داده کاوی نشان داد که گرفتن بازخورد از تصمیم گیرندگان می تواند بیشترین تاثیر را بر روی گام «استخراج دانش و نمایش مدل» و کمترین تاثیر را بر گام «پاک سازی و پیش پردازش داده» داشته باشد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، کشف دانش، عوامل حیاتی موفقیت، تصمیم گیرندگان سازمانی، بازخورد
|
  • Rahmatollah Fattahi Page 1
  • Hassan Behzadi, Majideh Sanji Page 5
    Today, government services or e-government is one of the most important issues in society. Since in the e-government environment, the knowledge management strategy plays a central role, this paper has aimed to study knowledge access, creation, and transfer in portals of Iran ministries. The statistical populations of this study consisted of all Iran ministries portals. An evaluation model known as knowledge access, creation and transfer (K-ACT) was presented and with using this model, a checklist was developed and applied for evaluating the portals. The findings indicated that, on average, ministries’ portals featured only about 26.4 percent of the knowledge access, 30 percent of knowledge creation, and 22 percent in knowledge transfer. The ranking of portals also showed that ministries of information and communication technology, and industry and mine in knowledge access; economic affairs and finance, health and medical education, defense, and industry and mine in knowledge creation; and the ministry of economic affairs and finance in knowledge transfer with 41 percent of criteria have won first place between the portals. Generally, the portals of economic affairs and finance, and industry and mine ministries with 42 percent and ministry of information and communication technology with 34 percent of criteria, had the highest standards in the field of knowledge management. The results indicated that there were many weaknesses in the use of new technologies - in particular, portals - in Iran that must to be examined and fixed by planning and scientific work and the use of various expert's opinions.
  • Hossein Pashaeizad Page 29
    In an attempt to enhance knowledge, firms and corporations have been overwhelmed with assorted methods for retaining employee wisdom. To pay attention to the benefits of a successful knowledge management program can help create competitive advantage. Therefore, numerous knowledge management solutions have been developed and implemented. Some of these knowledge management initiatives provide a means to accumulate, organize, and access the firm’s most essential asset. With the advent and spread of information and communication technologies, especially Internet, social software and communication tools has risen to the challenge of capturing knowledge with a variety of methods. One of these tools is wiki that provides a new way of collaboration and knowledge sharing. Wiki is a software that allows users to work collectively on a web-based knowledge base. This paper reviews the role of wikis in knowledge creation and management.
  • Amir Manian, Seyyed Abolghasem Mira, Ehsan Karimi Page 47
    In the present decade, the ever-increasing growth of IT and communication is accelerating and knowledge and information are produced and exchanged more rapidly than before. At present, many organizations, including universities, have employed knowledge management as a mean for their success. This research examined factors affecting knowledge sharing among the students studying e-learning courses in the Tehran University. In terms of the objective, the present study was an applied research and a web-based questionnaire was used to collect information. Ten factors were studied here and according to the structural equation model, indicators of openness and, IT-based communication canals and collaboration have had effective roles in this sharing.
  • Mehdi Shami Zanjanie, Mohammad Reza Mehregan, Amir Manian, Hamid Rahimian Page 67
    The paper aims to examine knowledge sharing infrastructure of "Iran Tax Administration Reform Program". The qualitative approach by using case study method was applied in this research. In order to meet the research goal, four infrastructural dimensions of knowledge sharing were studied: leadership & strategy, culture, structure, and information technology. To the authors’ knowledge, this was maybe the first paper which examined knowledge sharing infrastructure in programs environment.
  • Mohammad Reza Shojaie, Zahra Pashaie Soorkali Page 92
    Today, regarding rapid changes in the environment, any organization, institution or country that overlooks its capabilities, strengths and weaknesses, will face real challenges. Strategic planning in organizations is a common response to these challenges which also facilitate achieving goals in an organization. Today, the importance of ICT is increased, which necessitates ICT strategic planning to use ICT in organizations. So, this study aimed to propose ICT strategic plans for Mazandaran province. For this end, at first using stakeholder's viewpoints, the vision, mission and goals are provided. Then, Internal & External Matrix was suggested and identified factors were ranked using Analytic Network Processing (ANP). Then, concerning strengths, weaknesses, opportunities, threats, and using SWOT analysis, ICT strategies were provided. Finally, using QSPM matrix, the strategies were ranked. Regarding this ranking, dedicated budget to ICT in governmental organizations, using integration architecture, developing organizational and inter-organizational information systems, developing mechanisms to absorb national and local financial resources for extending ICT infrastructures and finally concerning ICT trainings for managers and people, were in the top of the list.
  • Houshang Taghizadeh, Gholamreza Soltani Fesghandis Page 123
    This paper presents a model based on fuzzy set theory for determining the score of knowledge management in organization. The introduced model has five stages. In the first stage, input and output variable of model are characterized by available theories. Inputs are as follows: knowledge acquisition, knowledge storage, knowledge creation, knowledge sharing and knowledge transfer. The output is as follow score of knowledge management in organization. In the second stage, the input and output are converted into fuzzy numbers after classification. Inference rules are explained in the third stage. In the fourth stage, defuzzification is performed, and in the fifth stage, the devised system is tested. The test result shows that the presented model has high validity. Ultimately, by using the designed model, the score of knowledge management for Tabriz Kar machinery industry was calculated. The statistical population consists of 50 members of this organization. All the population has been studied. A questionnaire was devised, and its validity and reliability were confirmed. The result indicated that the score of knowledge management in Tabriz Kar machinery industry with the membership rank of 0.924 was at an average level and with the membership rank of 0.076 was at a high
  • Peyman Akhavan, Marzieh Darvishzadeh Page 143
    This study showed how organizations can use the knowledge management at the time of crisis and reduce the vulnerability. Therefore, this research discussed "comprehensive crisis management model" and "Earl Knowledge management framework". Then it presented a combination framework that showed the role of knowledge management in four phases of crisis comprehensive management development. This framework provided the necessary measures before, during and after the earthquake. To confirm the framework and to prove the hypothesis, a questionnaire was distributed and was completed by experts in the field of knowledge management and crisis management. According to the research results, knowledge management solutions help the crisis management to control crisis. In the end, the solutions of seven schools of Earl Knowledge management were compared and evaluated to help in crisis management. This study showed that strategies of system school have the biggest effective to help the disaster management in time of earthquake. Also, the strategies of organizational and engineering schools sequentially had the next priorities (in crisis). Other schools almost had equally the same effect on mentioned factors.
  • Fattah Sharifzade, Mehdi Narimani, Alireza Koushki Page 171
    Knowledge as an intellectual capital is one of the valuable properties of an organization which can play a vital role in success of organization providing combine with information technology. The aim of this research is to answer this question: Does the using of information technology affect knowledge management development? The results presented the effectiveness of information technology on knowledge management development. The remarkable point was the relationship strength of hard activities toward knowledge management soft activities. This paper was a descriptive-application research. The statistical society of this research included human resource and R&D experts of Mellat Bank and data were gathered by questionnaires. In order to analyzing the data by SPSS and LISREL, first, Spearman correlation test was used for testing hypothesis. Moreover, in order to investigate the casual relationship and model fitting test, structural equations model were used and results presented proper fitness of model and correlation between variables.
  • Kamran Feizi, Mohammad Hossein Ronaghi Page 189
    To overcome the competition, a company not only focuses on physical capital, but also focuses on intellectual capital. Company can achieve a competitive advantage and earn profit by owing intellectual capital. Since intellectual capital is intangible, there is a need for sufficient transparency in management and measurement. This study was a descriptive survey. The purpose of this paper was to examine the inter-relationships and the interaction effects among intellectual capital components and to demonstrate the impact of intellectual capital on organizational performance, in IT industry. The main conclusion from this particular study was the intellectual capital has influence on IT companie's performance
  • Abdolhossein Farajpahlou, Marjan Khojastehfar Page 207

    Information centers are duly obliged to move in line with their parent organizations’ goals and missions in creating knowledge. In the age of information and communication revolution, and in a knowledge-based economy, organizations that are involved in creation of knowledge have an important role in communication and diffusion of knowledge. In the mean time, libraries and information centers change from being mere depository sources to knowledge institutions. The current research aimed to study the present state of knowledge management infrastructures of the Regional Information Center for Science and Technology (RICeST) as a national and regional information center. The statistic population of this study was consisted of 87 staff. Data was collected by means of questionnaires, observation and interviews. The results showed the required infrastructure for KM activities were almost there, among different aspects of which, budgeting had a better situation in the institution under study. In regards with establishment of knowledge management, RICeST was paying more attention to information and communication technology and knowledge network via applications such as the Internet and extranets. Another fact was that in the RICeST, emphasis was on learning and on human resources as the substantial sources in creation of knowledge. Among other aspects, “organizational culture” was in a lower state compared with other aspects in the RICeST.

  • Hossein Mansoori, Mohsen Taheridemne, Amir Reza Konjkave Monfared Page 263
    This research provided a model for evaluating the effect of knowledge management strategy on human resource management performance in higher education institutes and academic libraries. This research was a descriptive survey. According to the research literature and expert opinions, in human resource level, 38 indicators were produced for evaluating KM, then these indicators were classified in 10 total factors in terms of balanced scorecard approach. The results of evaluating knowledge management in Yazd academic libraries showed that, this strategy on customer perspectives, internal processes, learning and growth perspective had a good performance. But in terms of financial and Labor productivity indicators and training programs it did not have a good outcome for Yazd academic libraries.
  • Hanieh Hajisafari, Shaaban Elahi Page 279
    Currently, few studies deal with evaluation of data mining plans in context of solvng organizational problems. A successful data miner is searching to solve a fully defined business problem. To make the data mining (DM) results actionable, the data miner must explain them to the business insider. The interaction process between the business insiders and data miners is actually a knowledge-sharing process. In this study through representing a framwork, influence of organizational decision makers on data mining process and results investigated. By investigating research literature, the critical success factors of data mining plans was identified and the role of organizational decision makers in each step of data mining was investigated.‌ Then, the conceptual framework of influence of organizational decision makers on data mining process achievement was designed. By getting expert opinions, the proposed framework was analyzed and evantually designed the final framework of influence of organizational decision makers on data mining process achievement. Analysis of experts opinions showed that by knowledge sharing of data ming results with decision makers, "learning", "action or internalization" and "enforcing/unlearning" will become as critical success factors. Also, results of examining importance of decision maker's feedback on data mining steps showed that getting feedback from decision makers could have most influence on "knowledge extraction and representing model" step and least on "data cleaning and preprocessing" step.